PDA

Zobacz pełną wersję : w ilu dpi trzeba zeskanowac zdjecie zeby wywolac w formacie



swistak
15-02-2004, 10:51
mam skanerka conon 3000
chcialbym zeskanowac zdjecie
ale w ilu dpi mam max 1200dpi
odbitka ma byc wywolana w formacie 20x30
ile najlepiej dpi mam dostawic zeby jakos byla w miare dobra
z gory wielkie dzieki za wszelkie info

Vitez
15-02-2004, 21:14
Matematyka sie klania...

Dane:
- wywolanie dobrej jakosci to 300dpi
- rozmiar to 20x30 cm

20x30 cm = 7.87 x cali 11.81

7.87 cala x 300dpi = 2362 pixeli
11.81 cala x 300dpi = 3543 pixeli

Wniosek: musisz zeskanowac zdjecie o rozmiarze co najmniej 2362x3543 pikseli (czyli format 2400x3600 w proporcjach 3:2) jesli chcesz miec dobry wydruk/odbitke formatu 20x30cm w 300dpi.

Aha... obliczam tak ogolnie, bo na skanerach sie nie znam i nie jestem pewien co te dpi w skanerze oznacza ;)

arti100
27-03-2004, 10:10
Vitez czy napewno dobrze policzyłeś bo mi coś inaczej wychodzi. Skąd wzieła ci się wartość 5.41

Vitez
27-03-2004, 22:39
Wlasnie sam sie zastanawiam co skopalem w obliczeniach... hmmm, jak bede mial chwilke czasu to poprawie...

easyrider
28-03-2004, 10:25
Mi wyszło 3543 x 2362 pikseli, oczywiście zakładając 300dpi
(niektóre laby robią podobno 400 dpi)

mroczny
28-03-2004, 16:03
Vitez, a tak na marginesie DPI to jest Dots Per Inch czyli kropki na cal <oczywiście kwadratowy> 8)

Vitez
28-03-2004, 18:57
Mi wyszło 3543 x 2362 pikseli, oczywiście zakładając 300dpi
(niektóre laby robią podobno 400 dpi)

Tez mi teraz tak wyszlo... coz... dlatego w szkole sredniej mialem 4ki nie piatki z matematyki - jeden blad w srodku calego ciagu obliczen, pani widziala ze mysle dobrze, wzory dobre stosuje ale z powodu zlego wyniku koncowego obcinala punkty. Eh to roztargnienie... juz edytuje post.

Vitez
28-03-2004, 18:58
cal <oczywiście kwadratowy> 8)
Polemizowalbym z tym "kwadratowy" :roll:

mroczny
28-03-2004, 22:13
Polemizowalbym z tym "kwadratowy"
Przecież głównie chodzi o nawiązanie do pospolitych drukarek atramentowych <plujek>. Podawane są dwie wartości <vertical i horizontal> ale rozłącznie np. nie da się tych parametrów ustawić. Przykład:
Na drukarce zdolnej druknąc max 2400 x 2400dpi nie drukniemy 300x2400 dpi, bo soft drukarki zrobi "eee o co chodzi" ale co do tych kwadratowych to raczej ma sens, ba niech mi ktoś wymyśli jak zliczyć ilość kropek atramentu z powierzchni lini prostej długości cala? Nie da rady, ale z cala x cala już prościej.

Vitez
29-03-2004, 04:36
Poszperalem chwilke i w sumie nie ma co polemizowac... sa przynajmniej 3 rozne znaczenia dpi (gestosc wyswietlania na ekranie, gestosc druku na drukarce, jakosc skanowania itp), tak jak sa rozne znaczenia slowa "rozdzielczosc" wiec lepiej nie wlazic w ten balagan pojeciowy 8)