Zobacz pełną wersję : Juza - żołny
Hej,
odwiedziłem właśnie po dłuższej przerwie stronę Juza Nature Photography, i polecam wam do oglądnięcia ostatnio dodane zdjęcia włoskich żołn.
http://www.juzaphoto.com/eng/galleries/merops_apiaster-european_bee_eater.htm#photo1
Tego ptaka można również focić w Polsce !
dokladnie i podobno sa nawet w mojej okolicy (hrubieszów) kiedys sie na nie wybiore jak tylko bede mial odpowiednie szkielko :)
Piękne ptaszki, niezwykle fotogeniczne :) ale na żywo u nas ich nie widziałem... a szkoda :(
No prosze, jaki fajny zestaw: Canon EOS 350D + Canon EF 600mm f/4 L IS USM :roll:
To gdzie w polsce mozna takie spotkac? Kojarze jedno zdjecie, takiej Zolny wylatujacej z norki w skarpie, nie wiem tylko czyje to bylo... moze na plfoto gdzies widzialem.
No prosze, jaki fajny zestaw: Canon EOS 350D + Canon EF 600mm f/4 L IS USM :roll:
tez na to zwrocilem uwage ;-)
To gdzie w polsce mozna takie spotkac?
prosze bardzo... google twoim przyjacielem ;)
W Polsce gnie�dzi się jedynie kilkadziesišt par tego kolorowego ptaka. Stałym miejscem gniazdowania w naszym kraju jest dolina Sanu pod Przemy�lem oraz okolice Hrubieszowa na Zamojszczy�nie. W innych rejonach występujš od czasu do czasu jedynie efemeryczne lęgi żołny, choć zdarzajš się tam już stanowiska, gdzie żołny lęgnš się kilka lat z rzędu. Te sporadyczne lęgi znajdowano w Małopolsce, na Podlasiu, Mazowszu, Dolnym �lšsku, a nawet na Pomorzu.
nie wiem czy nie pomylę z kraską, ale głównie rzeszowszczyzna i chyba jakiś izolowany obszar na pomorzu. Generalnie wschód.
mattnick
23-06-2006, 10:40
zapomniałes o konwerterze 2x
no akurat 1.4x (przy 2x nie mialby AF), ale nie zapomnialem, chodzilo mi o ciekawe zestawienie amatorskiej puszki z taaakim fajnym obiektywem. ;)
oo znalazlem :)
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/galeria.php?autor=322&zdjecie=295
https://canon-board.info/imgimported/2006/06/295-1.jpg
źródło (http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/galeria/zdjecia/295.jpg)
mattnick
23-06-2006, 11:08
kurna...chyba wiem co piszę....
Canon EOS 350D, Canon EF 600mm f/4 L IS USM, Canon 2.0x TC, 1/250 f/11, iso 400, tripod. Cesena, Italy.
pierwsze zdjęcie...
Ano racja. Tak czy siak nie chodzilo mi o uzycie TC.
mariusz11
23-06-2006, 12:16
piękne żołny, po raz kolejny mamy dowód że najważniejsze jest szkiełko ;), canon 600/4L zapięty do zwykłego, pospolitego plastikowca 350d ;)))
dobry fotograf i modele/modelki tez sie przydaja :roll:
mariusz11
23-06-2006, 12:23
tak jest Pazurek, to jest tak oczywiste, że nie wspominam;)
Sterylnośc tych zdjęć jest zniewalająca....
http://www.juzaphoto.com/eng/juza_portfolio.htm
350D + 600/4 hyh :)
Dziwny zestaw, takie szkło do takiego body.
Zodiakalny Rak
29-03-2007, 11:44
panowie, jak sie nie ma czasu na zmiany szkla w "akcji" to sie ma przewaznie 2 puszki z przypietymi szklami, akurat w tym momencie fotograf potrzebowal 600tki wiec 350tka, moze w 1d mial przypiete 400 z jakims tc ... ?
panowie, jak sie nie ma czasu na zmiany szkla w "akcji" to sie ma przewaznie 2 puszki z przypietymi szklami, akurat w tym momencie fotograf potrzebowal 600tki wiec 350tka, moze w 1d mial przypiete 400 z jakims tc ... ?
Jako drugie body wybrałbym 20D/30D a nie 350 D.
Zodiakalny Rak
29-03-2007, 11:57
... a na trzecie?
... a na trzecie?
Na trzecie body, prędzej bym wybrał 5D / które z racji braku cropa, nie nadaje się do fotografii ptaków / niż 350D.
Zodiakalny Rak
29-03-2007, 12:56
... daj juz spokoj Nemeo, ani ja ani Ty nie jestesmy Juza wiec ...
jak widac ze zdjecia nie puszka decyduje o jakosci zdjecia :/
Dziwny zestaw, takie szkło do takiego body.
Dla ciebie dziwny a dla autora zdjec jak widac sie sprawdza. I wlasciwie tu mozna zakonczyc dywagacje bo o gustach to sie nie dyskutuje a zdjecia bronia sie same i nie ma potrzeby wnikac w sprzet :p .
Zdjecia sa super,ale pomyslcie ile foto poszlo do kosza bo to fokus za wolny,albo poklatkowo za wolno..i jeszcze pare innych.Znam ludzi od ptakow co focili podobnymi zestawami i jak przeszli na 1D to zyskali ogromnie.Ok ten gosc tak sobie wybral i jego sprawa,ale dla mnie to ta 600-ta sie marnuje
haha, a widziałeś jakie i gdzie gościu ma publikacje?
Chciałbym, mieć 350D i 600mm i marnować takie tele w taki właśnie sposób
mor_feusz
31-03-2007, 09:53
"MARNUJE"? o jeny - jak patrze na te zdjecia to NIC sie nie marnuje (tez bym tak chcial "marnowac"
Tak marnuje,bo robilby jeszcze lepsze.To jakby Schumacher wybral opony debica do f1
Na trzecie body, prędzej bym wybrał 5D / które z racji braku cropa, nie nadaje się do fotografii ptaków / niż 350D.
Dosc karkołomna teza....hmmmm jak cropa nie ma, to sie nie nadaje ? A mnie sie udawało analogowym Canonem 30 ..bez cropa :)
Pozdr
Rafał
mariusz11
31-03-2007, 16:38
marnuje?
koleś widać ma wiedzę, na jego stronce dużo można poczytać ciekawych rzeczy na temat sprzętu fotograficznego na ptaki, a jednak ma 350D, więc albo jednak nie "marnuje" i wie co robi, albo co niektórzy z CB muszą go najzwyczajniej oświecić :mrgreen:
myśle ze przy takich zdjęciach napewno stac by go było na cos lepszego ale widać nie potrzebuje jesli nie kupuje... Jak to stare powiedzenie głosi - to nie aparat robi zdjęcia ;) hyhy