Zobacz pełną wersję : Zapasowe body
electron
21-06-2006, 22:25
Witam
Chcialbym kupic zapasowe body. Obecnie mam 20d+580ex i zastanawiam sie czy warto doplacic do 33v okolo 200-300zł(bo one sa za okolo 800zł) zeby miec ettl2? czy jednak nie warto przeplacac i kupic 33 z ettl(cena ok.550zl)? Nigdy nie robilem analogiem zdjec z lampa zewnetrzna takze prosze o wyrozumialosc i jakies rady? a moze warto kupic inny aparat?jaki?
Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Obecnie mam 20d+580ex i zastanawiam sie czy warto doplacic do 33v okolo 200-300zł(bo one sa za okolo 800zł) zeby miec ettl2?
Znaczy ty nas sie pytasz czy TOBIE jest E-TTL II potrzebny?
Wybacz... ale nie do nas nalezy odpowiedz na to pytanie.
Spojrz na swoje zdjecia z 20D, pomysl jak czesto uzywasz lampy blyskowej, potem uzyj Custom Function tyczacej sie E-TTL i przestaw z Evaluative na Average i porob kilkadziesiat zdjec - bedziesz mial namiastke jak dziala E-TTL a nie E-TTL II. A potem zdecyduj sam.
A jesteś przekonany, że chcesz analogowe body?
zaraz sie okaze, ze wcale nie chcesz drugiego body ;-) :lol:
Vitez ma racje, ze to jest pytanie ktore sam sobie musisz zadac.. ja dosyc czesto robie zdjecia z lampa i dlatego stojac przed takim wyborem, wybralbym body z e-ttl II..
Nigdy nie robilem analogiem zdjec z lampa zewnetrzna takze prosze o wyrozumialosc i jakies rady?
to jak dla mnie jest jakas sugestia za e-ttl II.. troche latwiej bedzie Ci zrobic dobrze/prawidlowo doswietlone zdjecie..
koncowa decyzja nalezy i tak do Ciebie :mrgreen:
electron
22-06-2006, 09:05
A jesteś przekonany, że chcesz analogowe body?
Zastanawialem sie nad 350D jednak stwierdzilem ze jak na zapasowe body to i tak go nie wykorzystam,a poza tym to cofanie sie do tylu ze sprzetem i wole odlozyc pieniadze i w przyszlosci kupic cos lepszego niz 20D. A analog wystarczy jako kolo ratunkowe.
Vitez robie stosunkowo duzo zdjec z lampa- no ale tak jak mowisz CF14 to tylko namiastka ettl-a.
Zalezy mi na opini ludzi ktorzy fotografowali analogami z ettl2 i zwyklym ettl i moga sie podzielic opinia.
A cyfra to jest troche inna bajka.
Zapewniam, że warto dopłacić do E-TTLII. E-TTL wymaga robienia dodatkowych czynności w postaci używania FEL, poza tym jest podatny na ekstremalnie jasne wartości EV w kadrze.
Dla mnie system lamp Canona nie istnieje przed E-TTLII - to już lepiej lecieć w zwykłym TTL.
Analogowe body spokojnie może służyć za backup.