Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Migawka - jakie są jej rodzaje?

mkwiek
21-06-2006, 19:43
Wytłumaczcie mi proszę w których to aparatach jest migawka elektroniczna, w których mechaniczna a w których hybrydowa? Jakie są zalety i wady?
Jakie migawki są w 350d/20d/30d??
Słyszałem, że elektroniczna jest odpowiedzialna za krótkie czasy - tzn. krótsze od 1/500s.

Kubaman
21-06-2006, 19:54
jest jeszcze sprawa do doprecyzowania - elekroniczna czy kontrolowana elektronicznie :?:

- w starych aparatach analogowych migawka była mechaniczna, "kontrolowana" mechanicznie, czyli spustem mechanicznym, zazwyczaj jako dwie kurtyny poruszające się w poziomie.
- w nowszych aparatach analogowych oraz np. w dslr Canona jest migawka mechaniczna kontrolowana elektronicznie. Jest po prostu bardziej skomplikowana, kontrola jej przebiegu i szerokości szczeliny prowadzona jest przez układ elektroniczny, sterowana jest elektromagnesami - dlatego ma przebieg pionowy i składa się z wielu metalowych listków. Spust jest oczywiście elektroniczny.
- migawka elektroniczna to świat kompaktów, gdzie nie ma żadnej migawki, a jedynie odpowiedni układ "podłącza" do prądu matrycę na wymagany okres czasu. Sama matryca jest eksponowana cały czas, ale nie ma napięcia do rejestracji obrazu. Takie rozwiązanie jest niekorzystne konstrukcyjnie i powoduje rozmaite problemy z jakością zdjęcia i funkcjonalnością aparatu.
- jest jeszcze opcja migawki elektronicznej mieszanej z mechaniczną. Np. KM A2 lub Nikon D50, D70. Wtedy migawka mechaniczna odpowiada za długie czasy, a elektroniczna za krótkie. łączy wady migawki elektronicznej przy krótkich czasach i zalety mechanicznej przy dłuższych. Rozwiązanie dla "ubogich" nie-kompaktowców wymyślone przez producentów, bo szybka migawka mechaniczna o długiej żywotności jest bardzo droga.

mkwiek
21-06-2006, 19:59
dzięki Kubaman. Mówisz, że w Nd50 i d70 jest mieszana czyli zapewne inaczej hybrydowa. Są to lustra z dolnej półki nikona. Jak ma się migawka w 350d będącym obecnie najtanszym lustrem canona? czy też hybrydowa? a jeżeli jest lepsza (a więc droższa) to skąd taka wyższa cena d70s?

Tomasz Golinski
21-06-2006, 20:01
canony mają mechaniczne.

Kubaman
21-06-2006, 20:03
na stornach z testami, np. dpreview.com możesz sobie to sprawdzić w specyfikacjach konkretnych modeli. Jak napisał Tomek wszystkie lustrzanki Canona mają obecnie migawki mechaniczne, kontrolowane elektronicznie o przebiegu pionowym.

LFB
23-06-2006, 12:08
j
- jest jeszcze opcja migawki elektronicznej mieszanej z mechaniczną. Np. KM A2 lub Nikon D50, D70. Wtedy migawka mechaniczna odpowiada za długie czasy, a elektroniczna za krótkie. łączy wady migawki elektronicznej przy krótkich czasach i zalety mechanicznej przy dłuższych. Rozwiązanie dla "ubogich" nie-kompaktowców wymyślone przez producentów, bo szybka migawka mechaniczna o długiej żywotności jest bardzo droga.
Znaczy że Nikony D50 i D70 przy kródkich czasach zachowują się jak kompakty w kwestii migawki ?

gwozdzt
23-06-2006, 12:22
Znaczy że Nikony D50 i D70 przy kródkich czasach zachowują się jak kompakty w kwestii migawki ?
Tak, począwszy bodajże od 1/90 wzwyż.

EDIT: chyba się walnąłem :-) Czasy odmierza mechanicznie do 1/500, natomiast przy 1/90 ma x-sync.

mkwiek
23-06-2006, 12:40
Tak, począwszy bodajże od 1/90 wzwyż.

EDIT: chyba się walnąłem :-) Czasy odmierza mechanicznie do 1/500, natomiast przy 1/90 ma x-sync.

dokładnie tak, czasy dłuższe od 1/500 są realizowane przez mechaniczą migawkę. w przypadku czasów krótszych migawka otwiera się mechanicznie na czas 1/500 ale czas odczytu matrycy jest już realizowany elektronicznie, tzn. poprzez odłączenie od niej prądu po np. czasie 1/4000s.

gwozdzt
23-06-2006, 13:03
dokładnie tak, czasy dłuższe od 1/500 są realizowane przez mechaniczą migawkę. w przypadku czasów krótszych migawka otwiera się mechanicznie na czas 1/500 ale czas odczytu matrycy jest już realizowany elektronicznie, tzn. poprzez odłączenie od niej prądu po np. czasie 1/4000s.
Hmmm.... po pewnym przemysleniu chyba jednak coś tu nie gra.
To o czym piszesz (czyli regulacja czasu naświetlania podawaniem prądu na matrycę) wg mnie może być realizowane tylko wtedy, gdy migawka jest całkowicie otwarta.
Z drugiej strony zaś nie podejrzewam, że migawka w D50/D70 potrafi sie w pełni otworzyć przy czasie 1/500, ponieważ to byłoby tożsame z czasem x-sync przy 1/500, a czegoś takiego nie potrafi nawet EOS 1V czy 1DMarkIIN, które notują pełne otwarcie migawki przy czasie dwukrotnie dłuższym, a mianowicie 1/250sec.
Tak więc chyba jednak się nie walnąłem i czas 1/90 jest o wiele bardziej prawdopodobnym czasem pełnego otwarcia migawki w D50/D70.
Przy tym czasie migawka jest w pełni otwarta i krótsze czasy mogą być realizowane podaniem odpowiednio krótkiego impulsu na matryce.
Natomiast ograniczenie synchronizacji z błyskiem do czasu 1/500 wynika zapewne z czegoś innego (podejrzewam, ze odgrywa tutaj role czas błysku lampy i najprawdopodobniej długość impulsu elektrycznego podanego na matrycę nie może być krótsza od najdłuższego możliwego błysku lampy?)

Zresztą, znalazłem wątek o tym na zaprzyjaźnionym forum ;-)
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=16509

krwisty
23-06-2006, 13:23
ja to jeszcze bym rzekl slowko o migawkach centralnych no i rozgraniczenie typow przebiegow (poziomo/pionowa), ewentualnie rodzaj wykonania: szmaciana/materialowa, metalowa

totus
23-06-2006, 13:29
gwozdzt
1D potrafi, ale to inna bajka

gwozdzt
23-06-2006, 13:41
gwozdzt
1D potrafi, ale to inna bajka
Fakt, starsza jedynka miała szybszą migawkę od Marka II :-)
Inny sprzet z migawką szczelinową o x-sync = 1/500 nie przychodzi mi do głowy, ale raczej nie będą to D50/D70, więc chyba moje wywody odnośnie działania ich migawki nie mijają się z prawdą?

mkwiek
23-06-2006, 17:45
proponuje lekturę na http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page2.asp

x-sync=1/500s, o to chodzi?

minek
23-06-2006, 21:10

Właśnie o to, że jest elektroniczna. Fizycznie migawka jest otrwarta na tą 1/60 czy 1/90 sekundy i cała matryca jest odsłonięta.
Krótszcze czasy synchronizacji (elektronicznej) pewnie są trudniejsze do zrealizowania, bo naświetli się np. co drugi pixel (w jakimś nikonie cyfrowym ktoś to kiedyś pokazywał)

liquidsound
23-06-2006, 21:27
Jakie sa poszczegolne zywotnosci migawek??

Kubaman
24-06-2006, 09:07
Krótszcze czasy synchronizacji (elektronicznej) pewnie są trudniejsze do zrealizowania, bo naświetli się np. co drugi pixel (w jakimś nikonie cyfrowym ktoś to kiedyś pokazywał)

Wyjaśnię, jeśli ktoś jest niezorientowany (kiedyś o tym pisałem szeroko przy temacie strobo, ale nie mogę coś znaleźć :sad: )

Generalnie jak sama nazwa wskazuje migawka jest szczelinowa, czyli działa w ten sposób, że ruchome lelementy migawki są tak sterowane, aby wytworzyć odpowiedniej i co bardzo ważne stałej szerokości szczelinę, która poprzez ruch elementów migawki pozornie się przesuwa nad kliszą/matrycą. Pisze pozornie, bo de facto to nie szczelina się przesuwa tylko migawka (czyli zasłona).

Takie rozwiązanie powoduje, że klisza/maryca jest etapami wystawiana na ekspozycję światła (coś a la rysowanie obrazu wierszami na waszych monitorach). Czas naświetlania zależy od szybkości przemieszczania się szczeliny, co przekłada się na jej szerokość. Im szersza szczelina tym dłuższy czas naświetlania.

I teraz: istnieje pewien graniczny czas ekspozycji, gdzie szczelina stanowi całą szerokość otworu migawki. Dla wszystkich czasów dłuższych naświetlanie odbywa się poprzez pełne otwarcie migawki i odpowiednio dłuższą ekspozycję (czyli sterowany jest tylko czas rozwarcia migawki i podniesienia lustra). Dla wszystkich czasów krótszych powstaje szczelina, gdzie kontroluje się jej szerokość i szybkość przebiegu.

Uff.. Robiąc zdjęcia z lampą musimy mieć całą klatkę odsłoniętą, aby ją równomiernie oswietlić błyskiem. Jeśli zrobimy z lampą przy czasach gdzie aparat tworzy szczelinę, naświetlimy tylko aktualnie eksponowany pas klatki (czyli czarne zdjęcie z jasnym paskiem). Dlatego do zdjęć z lampą potrzebujemy pełnego otwarcia, i naszą wcześniej wspomnianą graniczną wartość czasu migawki nazywamy właśnie X-sync. Aparat zna swoją X-sync i blokuje nam możliwość jej przekraczania, kiedy używamy lampy.
Jest na to metoda, należy miec lampę zewnętrzną z trybem High Speed, ale to rozwiązanie ma wiele wad. Wtedy lampa strzela serią błysków strobo oświetlając klatkę podążając za szczeliną. Na moje chłopskie oko powinno się to odbywać według zasady: szerokość klatki podzielona przez szerokość aktualnej szczeliny = ilość potrzebnych błysków strobo.
Problem jest taki, że po pierwsze nasz bysk w strobo jest dużo słabszy (bo podzielony i im krótszy czas tym słabszy), po drugie ruchome obiekty na zdjęciu będą zamrożone lampą wielokrotnie w czasie ruchu w innych pozycjach, co jest wyraźnie widoczne jako rozmycie. Dlatego lampa w strobo powinna służyć tylko jako doświetlenie, a nie światło główne.

mxw
24-06-2006, 23:01
no dla nikosia D70 jest jak byk:
• Combined mechanical and CCD electronic shutter :shock:
• 30 to 1/8000 sec
• Steps of 1/3 or 1/2 EV
• Flash X-Sync: up to 1/500 sec :shock:
• Bulb

he, he, ale obciach, nie wiedziałem wcześniej :mrgreen:

Kubaman: niezły wywód! 8-)
wg mnie wszystko jasne.
choć jak ktoś nie miał w życiu w łapach zenita, nie widział naciągania migawki, i nie wsadził w nią palucha przy robieniu fotki :lol: .... to i tak pewnie nie skuma :wink:

a co do błysków hi-speed - zawsze mnie to mocno zastanawia, jak oni to robią? tzn. wiadomo jak to robią (dokładnie tak, jak to opisałeś), ale jak to jest, że układ mechaniczny migawki udaje im się zsynchronizować z błyskami na poziomie 1/10000 sek z dokładnością do jednego piksela na matrycy??? :shock: a może nie do końca udaje?? :twisted:

RadiB
25-06-2006, 10:07
a co do błysków hi-speed - zawsze mnie to mocno zastanawia, jak oni to robią?

Nieco inaczej niz opisal Kubaman. Blyskow jest duzoooo wiecej niz szerokość klatki podzielona przez szerokość aktualnej szczeliny. Na kazdy wycinek matrycy pada swiatlo z kilkunastu krotkich blyskniec.

Kubaman
25-06-2006, 10:22
no ja podałem wartość minimalną, pewnie lepiej doświetla się dając po kilka błysków na szerokość, tylko ciekaw jestem jak lampa to znosi, bo przy krótkich czasach, to jest to IMHO średnio możliwe. Przy np. 1/4000 szerokość szczeliny musi być już bardzo bardzo mała, czyli czas dla błysku niezmiernie krótki. A przy czasie błysku podawanym na około 1/10 000 sek jakoś nie widzę tych kilku-kilkunastu błysków na szczelinkę, moja np.580EX ma ograniczenie liczby błysków strobo ze względu na prędkość ładowania i szybkość błysku.

Przypuszczam, że prawda jest taka, że dla 1/500 jest jak napisałeś, a przy 1/8000 jest tak jak ja napisałem z płynnym przejściem pomiędzy.

mkwiek
25-06-2006, 11:05
no dla nikosia D70 jest jak byk:
• Combined mechanical and CCD electronic shutter
he, he, ale obciach, nie wiedziałem wcześniej :mrgreen:
myślisz, że to obciach? ma to swoje plusy - np. wspomniany x-sync przy 1/500 a nie przy 1/250 i czas 1/8000 nie osiągalna dla 350d.
jakie widzicie wady tej migawki?
rozumiem, że wszystkie skoro canon nie ma takiego rozwiązania.
jak z jakością? nie słyszałem, żeby się ktoś skarżył na jakość migawki. tylko na ten cholerny blending :)

piast9
25-06-2006, 11:38
jakie widzicie wady tej migawki?
Blooming.

mkwiek
25-06-2006, 11:47
Blooming = blending czy to ja coś popieprzyłem ?

RadiB
25-06-2006, 12:40
A przy czasie błysku podawanym na około 1/10 000 sek jakoś nie widzę tych kilku-kilkunastu błysków na szczelinkę, moja np.580EX ma ograniczenie liczby błysków strobo ze względu na prędkość ładowania i szybkość błysku.

Strobo nie jest jednoznaczne z HI-Speed. Regeneracja lampy = pelne naladowanie kondensatora. W przypadku HI-Speed nie ma koniecznosci ladowania kondensatora, energia w nim zawarta jest rozkladana rownolegle na wszystkie blyski. Dodatkowo w HI-Speed odpada energia potrzebna do zjonizowania gazu - raz zapalona lampa nie musi gasnas (w przeciwienstwie do strobe). Ilosc blyskow mozna probowac oszacowac jako stosunek obszaru jaki lampa potrafi oswietlic dzialajac "normalnie" i w HI-speed.

BTW: 1/10 000 sek to "tylko" 10kHz. 100 blyskow w tym czasie oznaczalo by PWM o czestotliwosci 1 MHz - w dzisiejszych czasach nie jest to nic specjalnie dziwnego.

mxw
25-06-2006, 13:34
Strobo nie jest jednoznaczne z HI-Speed. Regeneracja lampy = pelne naladowanie kondensatora. W przypadku HI-Speed nie ma koniecznosci ladowania kondensatora, energia w nim zawarta jest rozkladana rownolegle na wszystkie blyski. Dodatkowo w HI-Speed odpada energia potrzebna do zjonizowania gazu - raz zapalona lampa nie musi gasnas (w przeciwienstwie do strobe). Ilosc blyskow mozna probowac oszacowac jako stosunek obszaru jaki lampa potrafi oswietlic dzialajac "normalnie" i w HI-speed.
no i to chyba tłumaczy metodę hi-speed. wg mnie ma to sens i rozwiązuje kilka problemów takich jak synchronizacja i zapas energii. :grin:

myślisz, że to obciach? ma to swoje plusy - np. wspomniany x-sync przy 1/500 a nie przy 1/250 i czas 1/8000 nie osiągalna dla 350d.
plusy ma (minusy zresztą też), ale nie o to chodzi: obciach polega na tym, że kupujesz lustrzankę, a powyżej 1/500 masz kompakta :lol: