Zobacz pełną wersję : Heineken Open'er Festival 2006 - dozwolony sprzet foto
Witam,
czytajc FAQ na stronie imprezy natknalem sie na ciekawe ograniczenia, cytuje:
...
Czy mogę wnieść aparat fotograficzny i robić zdjęcia?
Na teren festiwalu można wnieść amatorskie aparaty cyfrowe o matrycy do 3.2 MPix oraz tradycyjne amatorskie aparaty kompaktowe. Niedozwolone jest wnoszenie sprzętu foto mogącego mieć profesjonalne zastosowanie, np. lustrzanek małoobrazkowych, lustrzanek cyfrowych, aparatów średnio- i wielkoformatowych itd.
...
http://www.opener.pl/faq_pl.html
Ciekawe czy beda wszystkich sprawdzac? Jak ktos sie wybiera to tylko z analogowa malpa lub starszym kompaktem :-D
Na teren festiwalu można wnieść amatorskie aparaty cyfrowe o matrycy do 3.2 MPix oraz tradycyjne amatorskie aparaty kompaktowe. Niedozwolone jest wnoszenie sprzętu foto mogącego mieć profesjonalne zastosowanie, np. lustrzanek małoobrazkowych, lustrzanek cyfrowych, aparatów średnio- i wielkoformatowych itd.
ROTFL :mrgreen: To jest 10x bardziej smieszne niz zakaz fotografowania :lol: Polaczyc z "dowcipami o fotografii" moze? ;-)
To pozostaje jechac z A75, A510 lub S1 :)
ROTFL :mrgreen: To jest 10x bardziej smieszne niz zakaz fotografowania :lol: Polaczyc z "dowcipami o fotografii" moze? ;-)
lacz :-D
z regulaminu (http://www.opener.pl/info_regulamin.html):
25. W przypadku stwierdzenia w zawartości przeglądanych bagaży lub odzieży przedmiotów, których wnoszenie i posiadanie na Imprezie jest zabronione [w tym aparat :-D], członek Służb Porządkowych odmawia wpuszczenia na imprezę osoby, u której stwierdzono posiadanie tych przedmiotów, lub usuwa ją z miejsca przeprowadzania Imprezy.
...
27. Osobom, którym odmówiono wstępu na Imprezę lub przebywania na niej lub usunięcia osoby z Terenu Imprezy zgodnie z Regulaminem lub Ustawą nie przysługuje prawo zwrotu należności za Bilet, ani inne roszczenia.
:-D
sprzedaje DSLR'a. i tak nigdzie nie mozna z nim wejsc ;)
sie nie smiejcie. dobrze, ze w ogole teraz pozwolili wnosic... dwa lata temu ochrona wyrwala mi malpke. tym razem mam ich w dupie i biore ze soba tylko mojego agat 18k 8) jak aparat to to na pewno nie wyglada. chociaz najchetniej wzialbym ze soba jakis sredni format :/
Kurde, mój a95 ma 5Mpix. Więc nie wejdę. No chyba, że głównie na Heinekenna to się poświęcę :mrgreen:
Zielony, a wybierasz sie w ogole?:) bedzie mozna cos poimprezowac wspolnie :)
Zielony, a wybierasz sie w ogole?:) bedzie mozna cos poimprezowac wspolnie :)
No to panie zapraszam na GG :-D
bawcie sie dobrze chlopaki ;)
Kurde, mój a95 ma 5Mpix. Więc nie wejdę. No chyba, że głównie na Heinekenna to się poświęcę :mrgreen:
a co myslicie, aby np.: przekleić nalepki (nie, nie piwne) ? z jakiegos TESCOwego cyfraka; 3,1 MPix - moze się bramkarze nie wykażą wrodzoną inteligencją... Dlugie szkiełka pod czapkę z logo organizatora imprezy... :-P
Ja se nakleję na A95 naklejkę z jakiegoś SONY ERICSSONA i wmówie karkowi, że to najnowszy telefonu z 5Mpix :lol:.
A tak w ogóle to na festiwal nie jade :-D Więc po problemie. Termin nie pasi (mam gościa tzn gościare :mrgreen: w tym czasie) a pozatym za drogo jak dla mnie.
A Ci co jadą to niech oleją pstrykanie i zajmą się piciem tak jak na porządnego studenta przystało :mrgreen:
Zawsze mozesz przytknac do ucha i udawac ze gadasz. ;)
Kurde :twisted:
Dopiero wczoraj przeczytałem tak głębiej program tego festivalu i okazuje się, jak na moje oko, że jest to zajebioza impreza. Żałuję, że nie wiedziałem wcześniej. W zeszłym roku też musiał być wypas - patrząc po programie.
Geeze, za rok trzeba będzie coś wcześniej zakombinować, żeby dostać miejscówkę na biwak odrazu.
Tym co jadą, udanej impry!
okazuje się, jak na moje oko, że jest to zajebioza impreza.
A to ciekawe, bo ja po zasłyszanej reklamie przed filmem właściwym (w Cinema City) stwierdziłem zgodnie z kolegą, że wśród rzeszy wymienionych ahtystów rozpoznajemy znajomą _jedną_ nazwę (Myslovitz?)...
To co takiego fajnego niby tam dają ? Serio pytam - uświadom laika.
Za moich wczesno-studenckich czasów zaliczyłem Sopot Rock Festival - i to to dopiero była 'zajebioza' ;)
pzdr.
w tym roku? nic ciekawego poza sigur rós
A to ciekawe, bo ja po zasłyszanej reklamie przed filmem właściwym (w Cinema City) stwierdziłem zgodnie z kolegą, że wśród rzeszy wymienionych ahtystów rozpoznajemy znajomą _jedną_ nazwę (Myslovitz?)...
To co takiego fajnego niby tam dają ? Serio pytam - uświadom laika.
Za moich wczesno-studenckich czasów zaliczyłem Sopot Rock Festival - i to to dopiero była 'zajebioza' ;)
pzdr.
To zależy oczywiście kto czego słucha. Zapytaj wujka google. On Ci odpowie; ogólnie masa zespołów. 3 dni koncertów za jakos 250zł. Wszystko na plaży czy gdzieś w pobliżu.
To zależy oczywiście kto czego słucha. Zapytaj wujka google. On Ci odpowie; ogólnie masa zespołów. 3 dni koncertów za jakos 250zł. Wszystko na plaży czy gdzieś w pobliżu.
No i ? Drogo jak pies, skoro musze googlać, to tym bardziej - drogo jak pies, masa źle mi się kojarzy (zresztą osławiony Masa źle skończył, hihi).
A że na plaży - jest masa podobnych imprez. A wspominany Sopot Rock Festival też był na plaży (główna scena na sopockim molo), był klimat, piwko, tanie winka i wejściowki na miarę studenckiej kieszeni.
Aaa i aparaty można było wnosić jakie się chciało - inna sprawa, że cyfrówek nie było jeszcze.
250PLN za festiwal open-air? Drogo jak pies. To juz nawet w Szwajcarii bilety na podobne imprezy, z "troche" wiekszego kalibru wykonawcami sa tansze...
250PLN za festiwal open-air? Drogo jak pies. To juz nawet w Szwajcarii bilety na podobne imprezy, z "troche" wiekszego kalibru wykonawcami sa tansze...
No i ?
No i... trudno :-D Ale macie na myśli imprezy 3-dniowe? Bo to cena za 3dni. W tym roku już się nie załapię, ale może w przyszłym... będzie taniej :lol:
No bo Polska to piękny kraj :-D Jak na nasze warunki to cena wcale nie taka duża, tyle najczęściej płaciłem za kilkugodzinny koncert jednej gwiazdy, a tu są trzy wieczory.
Co do wnoszenia sprzętu foto, byłem na dwóch poprzednich Heinekenach i aparatów było full, fakt, że w większości kompakty. Co do wnoszenia lustrzanek to z autopsji wiem, że z szarym obiektywem nie ma szans na wejście, z czarnym najczęściej się udaje :wink:
No i... trudno :-D Ale macie na myśli imprezy 3-dniowe? Bo to cena za 3dni.
Tak, biore to pod uwage. Tutaj nie dalbym 100CHF za bilet na trzydniowe open-air. To cena porownywalna chyba tylko z Montreux Jazz Festival :) bo chyba nawet karnety na Paleo (DM, Lenny Kravitz, w sumie ok. 10 gwiazd mniej wiecej tego kalibru) wychodzily taniej.
Jak na nasze warunki to cena wcale nie taka duża, tyle najczęściej płaciłem za kilkugodzinny koncert jednej gwiazdy, a tu są trzy wieczory
No ale koncert to co innego - ale ja mam jakies takie glupie podswiadome przekonanie (wynikajace z praktyki, zeby nie bylo), ze open air to powinien byc za jakies naprawde nieduze pieniadze. Albo za darmo :)
Z tego co wiem, w zeszlym roku w ogole nie wolno bylo wnosic aparatow, nawet kompaktow. Kolega byl i mu zabrali malpke analogowa do depozytu - dobrze ze nie zarekwirowali :)
Z tego co wiem, w zeszlym roku w ogole nie wolno bylo wnosic aparatow, nawet kompaktow. Kolega byl i mu zabrali malpke analogowa do depozytu - dobrze ze nie zarekwirowali :)
Ciekawe jak to wygląda z punktu prawnego? Czy organizator może tak naprawdę ZAKAZAĆ i basta? Takie rozgraniczanie na kompakty i dSLR'y też mnie nieco wqu!@#$
No coś Ty, byłem i było full aparatów. Kolega musiał mieć akurat pecha.
No ale koncert to co innego - ale ja mam jakies takie glupie podswiadome przekonanie (wynikajace z praktyki, zeby nie bylo), ze open air to powinien byc za jakies naprawde nieduze pieniadze. Albo za darmo :)
Konecerty o których mówiłem niczym nie różnią się od Hainekena, także są open air, a z technicznego punktu widzenia wypadały nawet gorzej niż ten festiwal. Taki kraj :?
Ciekawe jak to wygląda z punktu prawnego? Czy organizator może tak naprawdę ZAKAZAĆ i basta? Takie rozgraniczanie na kompakty i dSLR'y też mnie nieco wqu!@#$
jezeli napsize wczesniej, to moze i nic mu nie zrobisz, tak chcial i tak jest. klocic sie mozesz tylko jak na biletach/w ogolnej inf nie bylo nic a sie okazuje, ze nie mozna.
Ciekawe jak to wygląda z punktu prawnego? Czy organizator może tak naprawdę ZAKAZAĆ i basta?
TAK.
Imprezy (nawet te na wolnym powietrzu) sa organizowane na terenie prywatnym, na czas imprezy "nalezacym" do organizatora imprezy i taki organizator moze sobie dowolnie ustalic regulamin takiej imprezy, natomiast ty kupujac bilet zobowiazales sie przestrzegac regulaminu imprezy po wkroczeniu na jej teren.
Jesli zakaz fotografowania ci sie nie podoba to nikt nie zmusza cie do kupna biletu i tylko w ten sposob (bojkot) mozesz zaprotestowac.
beachcomber
23-06-2006, 12:07
250PLN za festiwal open-air? Drogo jak pies.
wczesniej mozna bylo kupic bilety za 200pln - jak dla mnie taka kasa za franza ferdinanda, placebo, manu chao + mase innych zespolow nie jest wygorowana...
ojej, ojej. jak sie nie podoba, to przeciez jechac nie trzeba... :)
Byl ktos moze na festiwalu? Czy rzeczywiscie sprawdzali jaki aparat sie wnosi?
Byl ktos moze na festiwalu? Czy rzeczywiscie sprawdzali jaki aparat sie wnosi?
Hello :)
byłem na tym festiwalu i wlazłem z najlepszym chyba dozwolonym sprzętem czyli Canon S1 ;).. gość zapytal czy coś mam to powiedzialem ze aparat i czy mam pokazać - TAK.. zaczął drapać nadruk 3,2 Mpix bo myślał że naklejka ale nie było jak - musiał mnie wpuścić :D...
no a teraz trochę faktów.. biorąc pod uwagę to że przejechałem 1050 km w jedną stronę na ten festiwal to miałem ze sobą w plecaku (30 l) trochę ubrań, gdzie SPOKOJNIE mógł być ukryty jakiś bardziej złożony mechanizm miż moja S1 ;).. gosc tylko z zewnatrz probowal ustalic co jest w plecaku (miękko ;))
...poza tym stojąc elegancko pod sceną, i gdy już nakrecilem pare filmów i masę zdjęc to w pewnym momencie ochrona zaczela upominać tych co robia zdjecia, że nie wolno itp.. mi gosc chcial zabrać karte ale nie dałem mu :P...
..chodzi o to, że można sobie robic fotki na imprezie, ale nie wolno rejestrować samego koncertu - szczerze mówiąc to to olałem... a moje zdjecia to dowód na to że można śmiać się organizatorom w twarz :-D ...
to zapodaj jakies fotki :)
to zapodaj jakies fotki :)
jasne
no i co tylko ja byłem na Heinekenie z tego forum??? <rozczarowanie>
a co powiecie o tych zdjęciach???
ja tez bylem, ale watpie zeby zdjecia sie spodobaly... :P
http://gorczakowski.net/galerie/agatowe/
no i co tylko ja byłem na Heinekenie z tego forum??? <rozczarowanie>
a co powiecie o tych zdjęciach???
no pewnie nie tylko Ty, ja też byłem :-) ale bez aparatu, nie przepadam za robieniem fotek na koncertach, a poza tym pilnowanie aparatu psuje mi zabawę
beachcomber
11-07-2006, 14:02
bylem - impreza swietna....
Co tam fotki, zabawa sie liczy :)
ja tez bylem, ale watpie zeby zdjecia sie spodobaly... :P
http://gorczakowski.net/galerie/agatowe/
hehehh zdjęcia?? hmm samego koncertu to tam nie widzę za wiele :-D , dużo zabawy w photoshopie, nawet podoba mi się wiekszość z tych fotek.. zauwazylem ciekawy obiekt za tym gościem na jednym z poczatkowych zdjęć ;-) ..
no a tak nawiasem mówiąc to ciesze się, że nie byłem tam jedynym z grona forumowiczów.. mój ulubiony zespół spośród wykonawców na Heinekenie (Placebo) został mocno skrytykowany w mediach, głównie za setlistę ale widać nie mają pojęcia jak wygląda obecna trasa Placebo.. i tutaj rozczarowanie z powodu braku elementarnej wiedzy na temat zespołu..
hmmmm... pilnowanie aparatu?? wystarczy dobra smycz na której aparat sie zawiesi i będzie wisiał.. ja zrobilem jeszcze jeden trick - wepchalem sie za wszelka cenę do barierki i przerzuciłem tam plecak, który służył mi poźniej jako schowek..
metoda opatrzona, bo jak byłem na U2 rok temu w Chorzowie to ochraniarze się nie burzyli, więc prosta sprawa..
tu nie bylo wogle fotoszopa. to jest krosowana provia100f wlozona do aparaciku agat18k, skany tak jak wyszly spod skanera..
beachcomber
11-07-2006, 14:50
siostra zlapala kapelusz od wokalisty z scissors sisters - jak ktos ma fote tego wydarzenia to niech posle - wstawie kapelusz na allegro...;-) :mrgreen: :lol:
tu nie bylo wogle fotoszopa. to jest krosowana provia100f wlozona do aparaciku agat18k, skany tak jak wyszly spod skanera..
no nieźle.. ale da się coś podobnego uzyskać w PSH.. tyle, że ja staram się jak najmniej ingerować w zdjęcia.. to jest dla mnie prawdziwa fotografia..
podstawą dobrego zdjęcia ma być poprawnie zrobione samo zdjęcie zgodnie z zamysłem fotografa, a nie nanoszone na nie korekty itd.
e, ja tu nie bede zaczynal na ten temat dyskusji, ale zrobienie zdjecia po uprzednich pomiarach, korektach,to dopiero poczatek drogi do odbitki.......
a. no i zapomnialem dodac. zdjecia zostaly zrobione aparatem, ktory podwaja swoja wartosc w momencie wsadzenia do niego filmu :) nie ma swiatlomierza, doboru czasow, ble ble, wszystko naswietla sie automagicznie ze slonecznej szesnastki
siostra zlapala kapelusz od wokalisty z scissors sisters - jak ktos ma fote tego wydarzenia to niech posle - wstawie kapelusz na allegro...;-) :mrgreen: :lol:
a co do takich akcji to baaardzo ciężko o fotki... ja szukałem ale naprawde nikt jeszcze oficjalnie nie dał na neta zdjeć z tegorocznego Heinekena.. może za słąbo szukałem..
a ja będąc w Chorzowie na U2 miałem przyjemność podania sobie rąk z Adamem (basistą), dopiero po roku czyli przedwczoraj zobaczyłem to bo ktośkamerką to nakręcił... tak więc prawdopodobieństwo, że to zobaczysz jest jak 1:10000... albo lepiej..
e, ja tu nie bede zaczynal na ten temat dyskusji, ale zrobienie zdjecia po uprzednich pomiarach, korektach,to dopiero poczatek drogi do odbitki.......
a. no i zapomnialem dodac. zdjecia zostaly zrobione aparatem, ktory podwaja swoja wartosc w momencie wsadzenia do niego filmu :) nie ma swiatlomierza, doboru czasow, ble ble, wszystko naswietla sie automagicznie ze slonecznej szesnastki
biorąc pod uwagę antyczny sprzęt użyty do tych zdjęć to podziwiam talent fotografa ;-)... ja bym dawno to sprzedał do muzeum - za wygodny jestem..
on nie jest antyczny (az tak bardzo). to po prostu AGAT 18K z białoruskiej fabryki BELOMO ;)
...a bo pomyślałem sobie... białoruska technologia jest stara jak świat...
ale zdjęcia robi, więc się nie przyczepiam :)..
w tym roku? nic ciekawego poza sigur rós
to posłuchaj SKIN ......
heh tak ogolnie to zdjęcia z heineken opener tutaj:
http://www.after8.pl/g.php
;)
wybiera się ktoś w tym roku? Ma ktoś jakiś sprawdzony patent na przemycenie lustrzanki?
Łukasz Unterschuetz
23-06-2008, 21:49
akredytacja foto :]
akredytacja foto :]
Też na to wpadłem, ale gazet brak :razz:
Nieduzy plecak, na dno lustro, przysypujesz spora warstwa gaci i skarpetek, zapychasz bluza czy spodniami i glowe daje ze zaden ochroniaz nie bedzie tego sprawdzal dokladnie :mrgreen:
Ciekaw jestem jak ochrona podeszła by do 'kompakcików' firmy Leica, Taka np. M8 nie ma nigdzie napisane ile ma megapixeli, a analogowe to już całkiem zabytki są ;-)
ochrona ma wąty nawet o dalmierze.
dlugo walczylem w zeszlym roku zeby wejsc z canonetem.
w tym roku mam to w dupie i biore analogowe mju.
Łukasz Unterschuetz
24-06-2008, 09:24
A nie lepiej sie po prostu dobrze bawić, zamiast kombinować i strzelać foty z odległości kilkudziesięciu metrów?
Łukasz Unterschuetz
08-07-2008, 13:27
Jak ktoś chce sobie zobaczyć, to na mojej stronie są foty ze wszystkich zdjęć. Może ktoś siebie znajdzie :)
obserwator
08-07-2008, 14:24
No Łukasz... gratulacje... świetne zdjęcia...
Łukasz Unterschuetz
08-07-2008, 14:38
Dzięki :)
Ale w tym roku najwięcej przyjemności sprawiło mi robienie zdjęć ... ludzi siedzących/leżących na trawie.. żałuje, że wpadłem na ten pomysł dopiero w niedziele o 19 kiedy już robiło się ciemno :(
obserwator
08-07-2008, 14:49
Dzięki :)
Ale w tym roku najwięcej przyjemności sprawiło mi robienie zdjęć ... ludzi siedzących/leżących na trawie.. żałuje, że wpadłem na ten pomysł dopiero w niedziele o 19 kiedy już robiło się ciemno :(
Wiem coś o tym... :)
Dużo świetnego materiału - dynamika, wyczucie, emocje.
Osobiście nie bylem ale kolega opowiadal ze na heinekenie widzial 2 gosci z wielkimi obiektywami czyt. profesjonalisci ;) , czyli wygląda na to że jednak ktoś mial papierek aby wejsc ze sprzetem .