PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki tanie filtry UV

gregor40
20-06-2006, 21:38
Dobry weczer ;)

Na wstepie - jestem swiadomy, ze temat byl walkowany juz na forum. Zasiadlem z garnkiem zupy i przczytalem posty. Nie potrafie jednak odpowiedziec sobie na pytanie.

Wkrotce przyjdzie do mnie wymazony Canon 350D z kitem i Sigma 70-300 APO.

Wiekszosc lata spedze prawdopodobnie na wodzie - chcialbym wobec tego nabyc filtry UV do wymienionych obiektywow(58 mm).

Filtry maja PRZEDE WSZYSTKIM chronic obiektywy przed zachlapaniem slona woda. Po drugie - maja nie psuc zdjec - bylo by milo, gdyby poprawialy jakosc, ale nie musza koniecznie ;). I po trzecie - musza byc tanie. Niestety - wyczerpalem swoje fundusze. Czy jest cos , co warto kupic i spelnia powyzsze wymagania?

akustyk
20-06-2006, 21:49
Marumi WPC :) uzytkownik aerozone na Allegro, aka Cichy na tym forum :)

Vitez
20-06-2006, 21:50
Czy jest cos , co warto kupic i spelnia powyzsze wymagania?

http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=Hoya+UV&id=hoyauvsuperhmc58&sortowanie=cena#tutaj

gregor40
20-06-2006, 21:56
Marumi WPC :) uzytkownik aerozone na Allegro, aka Cichy na tym forum :)

Hmm.. czyli rozumiem ze "tanie filtry zaczynaja sie od okolo 200PLN? :evil:

swiderski
20-06-2006, 22:05
Zdecydowanie tak. Mam filrt Selco Made in Japan :mrgreen: i wiem, że nie nadaje się nawet jako osłonka do kita. Wyprzedzając kolejne pytanie powiem, że polar Selco jest jeszcze gorszy niż UV :)

akustyk
20-06-2006, 22:06
czemu?
jesli na fi67 Marumi WPC kosztuje 138zl to na 58 powinno sie w granicach 100zl zamknac. pewnie, ze nie tanio, ale moim zdaniem warto.

na mokre warunki odradzam Hoye. na SHMC krople deszczu sie trzymaja (jest jakas "szorstka" powloka utwardzajaca) a HMC od byle brudku potrafi zrobic chlew.

WPC w przypadku Marumi to specjalne powloki przeciw kroplom wody. jesli to ma byc problem to bym sie zdecydowanie sklanial ku tym wlasnie filtrom.

Bananas
26-06-2006, 00:47
A firmy cokin?

Sibil
26-06-2006, 14:06
czemu?
jesli na fi67 Marumi WPC kosztuje 138zl to na 58 powinno sie w granicach 100zl zamknac. pewnie, ze nie tanio, ale moim zdaniem warto.

na mokre warunki odradzam Hoye. na SHMC krople deszczu sie trzymaja (jest jakas "szorstka" powloka utwardzajaca) a HMC od byle brudku potrafi zrobic chlew.

WPC w przypadku Marumi to specjalne powloki przeciw kroplom wody. jesli to ma byc problem to bym sie zdecydowanie sklanial ku tym wlasnie filtrom.

zgadzam się z akustykiem. kupiłem swego czasu filtry Hoya SHMC (na allegro zapłaciłem 97zł za filtr 68mm). Doczyścić je to jest dramat... czuję, że niedługo zmienię właśnie na marumi.

gregor40
28-06-2006, 08:52
Tylko szkoda ze kolega Cichy nie ma 58 mm wystawionego na Alledrogo. Coz. Moze sie pojawi. Jak nie - napisze.