PDA

Zobacz pełną wersję : TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 i Canon 350d

mpmdembi
20-06-2006, 16:11
Witam,
przeglądnąłem już chyba z tysiąc zdjęć wykonanych obiektywem TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 (na www.pbase.com) i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zdjęcia z tego obiektywu w połączeniu z Canonem 350d są dużo mniej ostre, z mniejszą ilością szczegółów niż te wykonane przez np. 10d czy 20d. Wszystko było by jasne - lepsze body, ale dlaczego zdjęcia wykonane 300d z tym obiektywem są porównywalne (na www) z 10d i 20d. Czy to oznacza, że ten obiektyw źle współpracuje z tym body?
Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Czytałem wszystkie posty na forum o tym obiektywie i ogólnie w tej cenie jest chyba jednym z najlepszych. Jestem na jego kupnie (myślałem też o Sigmie 18-50, ale subiektywnie wydaje mi się, że zdjęcia z Tamrona są ostrzejsze), ale to co widzę na pbase wzbudza we mnie wątpliwości.
Pozdrawiam
Marcin

KuchateK
20-06-2006, 16:18
Bo zdjecie trzeba umiec zrobic, a potem jeszcze trzeba umiec go nie popsuc np. zmiana rozmiaru.

Zielony
20-06-2006, 16:32
Bo zdjecie trzeba umiec zrobic, a potem jeszcze trzeba umiec go nie popsuc np. zmiana rozmiaru.

Dokładnie! Nie przejmuj się fotami - są *hujowo cyknięte.
Bierz Tampona od Cichego. On napewno Ci mydła nie sprzeda.
Najwyżej se wymienisz tzn on Ci wymieni :mrgreen:

mpmdembi
20-06-2006, 16:37
No właśnie (jak napisałem) taki mam zamiar - nie dodałem, że od Cichego, ale to w zasadzie jest oczywiste :-) Problem w tym, że ja na prawdę oglądnąłem wiele zdjęć. I 90% z 300d jest dobrze cyknięta, a 99% z 35d źle? Tu można pokusić się o wyciągnięcie wniosków, że posiadacze 300d gorzej cykają od posiadaczy 350d - nawet znamienność statystyczna wyjdzie - i to jaka! :-)
Jak macie trochę czasu to pooglądajcie sobie tak przynajmnej 100 portretów z Canon 300d (lub 10d i 20d) oraz tak ze 100 z 350d (rzecz jasna z tym obiektywem :-) Nie mówię o testach, tylko o wyjściu z prostego założenia - wszyscy nie mogą się mylić - nawet czasem pełny automat w rękach laika potrai strzelić ostrą fotkę (nie mówię o innych jej elementach, chodzi mi o ostrość).

Zielony
20-06-2006, 16:49
Kup, przetestuj a najwyżej... do 10 dni masz prawo oddać i finał :-D
Aha, albo zmień puche bo 350 to niezły badziew :lol: ;)
Ja bym z tym na wieś nie wyszedł - ale ja to inna sprawa; masturbator tylko i wyłącznie :lol:

DoMiNiQuE
20-06-2006, 16:51
Chetnie wymienie sie z Toba na puszki. Ponoc moj 300D statystycznie lepsze zdjecia robi :mrgreen: Idziesz na to? ;)

student_22
20-06-2006, 17:12
Wczoraj kupiłem Tampona od Cichego. Też miałem obawy co do współpracy z puszką ale na razie jest okej. Co prawda wielu fotek nie cyknąłem ale jakość w stosunku do kita powalająca. Dżaźni nieraz głośny AF. Ale też nie jest tak zawsze. Prędkośc AF spoko - w stosunku do kita bo USM nigdy nie miałem podpiętego ;) BF i FF na razie nie robiłem jakiś mega testów ale wydaje ise że nawet jeśli się myli to niewiele.....

mpmdembi
20-06-2006, 17:28
Chetnie wymienie sie z Toba na puszki. Ponoc moj 300D statystycznie lepsze zdjecia robi :mrgreen: Idziesz na to? ;)
Jeśli wyciągnąłeś taki wniosek z mojej wypowiedzi... ;-)
A serio, to zastanawiałem się - stąd moje pytanie - czy może tak być, że z danym body (nie egzemplarzem, a modelem) dany obiektyw współpracuje znacznie gorzej?
A teraz jeszcze jedno pytanie - czy ktoś porównywał Tamrona 28-75 f/2.8 z Sigmą 18-50 f/2.8 w 350d? Porównań w sieci jest sporo ale wszystkie robione na przynajmniej o klasę lepszym sprzęcie od 350d.
Chciał bym dokonać najlepszego wyboru, nie ukrywam, że wolę minimalnie większy zoom od szerokiego kąta. Z drugiej strony Sigma jest cichsza i szybsza... Tak więc dla ułatwienia wyboru jedynym kryterium jest ostrzenie (szczególnie przy f/2.8) - ot tak sobie uprościłem ;-)

aptur
20-06-2006, 20:07
Zapominj lepiej o tej sigmie 18-50 2,8. Tamron na 350D czasami miewa FF na 28 i 2,8 ale ta sigma to już porażka. Bierz Tamrona.

mpmdembi
20-06-2006, 20:35
Dzięki za konkretną odpowiedź - teraz szala w zasadzie przeważyła na korzyść Tamrona :-) Czekam tylko na odpowiedź Cichego i... :-D
Lubię robić zdjęcia w różnych warunkach - wycieczki itp. więc jeszcze dokupię filtr UV - będę się czuł lepiej :-) Wiem jakie są zdania na ten temat, ale tak zrobię i już :-) Mam tylko dylemat - Hoya SHMC czy Marumi WPC. Niby lepsze zdania są o Hoya, ale jakoś tak się jeszcze zastanawiam.

aptur
20-06-2006, 20:43
Dzięki za konkretną odpowiedź - teraz szala w zasadzie przeważyła na korzyść Tamrona :-) Czekam tylko na odpowiedź Cichego i... :-D
Lubię robić zdjęcia w różnych warunkach - wycieczki itp. więc jeszcze dokupię filtr UV - będę się czuł lepiej :-) Wiem jakie są zdania na ten temat, ale tak zrobię i już :-) Mam tylko dylemat - Hoya SHMC czy Marumi WPC. Niby lepsze zdania są o Hoya, ale jakoś tak się jeszcze zastanawiam.

Używałem marumi ale z innym szkłem. Polecam ta firmę, robią dobre filtry. Hoya to chyba najbardziej popularna firma jeśli chodzi o filtry ale ma opinię ciężko czyszczącego się szkła. Osobiście używam B&W.

Cichy
21-06-2006, 01:56
Bierz Marumi. Sprzedaję je z powodzeniem i jeszcze absolutnie nikt nie miał żadnych pretensji o jakość szkła.

Kubak82
21-06-2006, 09:04
Zapominj lepiej o tej sigmie 18-50 2,8. Tamron na 350D czasami miewa FF na 28 i 2,8 ale ta sigma to już porażka. Bierz Tamrona.

to jest akurat prawda ale wystarczy zwiekszyc ogniskowa, ustawic/zablokowac ostrosc na obiekcie i wrocic do 28.. wtedy jest wszystko OK :)
co do filtrow - mam marumi i hoye (SHMC) - zdecydowanie polecam marumi!!

ukasz
21-06-2006, 11:47
A serio, to zastanawiałem się - stąd moje pytanie - czy może tak być, że z danym body (nie egzemplarzem, a modelem) dany obiektyw współpracuje znacznie gorzej?

Co prawda nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale.. pewnie może się to zdażyć, w kwestii współpracy ze sobą różnej elektroniki nic mnie nie już chyba nie zdziwi.:)

Konkretnie jeśli chodzi o mój egzemplarz tego Tamrona - nie widzę żadnych różnic we współpracy z 350D i 20D (mam egzemplarz od Cichego ;))

A teraz jeszcze jedno pytanie - czy ktoś porównywał Tamrona 28-75 f/2.8 z Sigmą 18-50 f/2.8 w 350d? Porównań w sieci jest sporo ale wszystkie robione na przynajmniej o klasę lepszym sprzęcie od 350d.

Tzn na jakim? Biorąc pod uwagę że ta Sigma jest "niepełnoklatkowa", można ją porównywać tylko na aparacie z cropem. A tu trudno o model który byłby od 350D o klasę lepszy pod względem jakości zdjęć.

ukasz
21-06-2006, 11:48
to jest akurat prawda ale wystarczy zwiekszyc ogniskowa, ustawic/zablokowac ostrosc na obiekcie i wrocic do 28.. wtedy jest wszystko OK :)

Chyba żartujesz... Twoim zdaniem ten Tamron trzyma ostrość po przezoomowaniu? Obawiam się że Ci się z Tokiną pomyliło... ;)

Kubak82
21-06-2006, 11:55
Chyba żartujesz... Twoim zdaniem ten Tamron trzyma ostrość po przezoomowaniu? Obawiam się że Ci się z Tokiną pomyliło... ;)

chyba jeszcze wiem czym robie zdjecia :lol:

od pol roku tak foce jesli potrzebuje ogniskowej 28 i swiatla 2,8.. wierz mi, ze gdyby nie trzymal ostrosci to bym to zauwazyl ;-)

aptur
21-06-2006, 12:18

Nic się nie pomyliło. Trzyma ostrość jak należy.

Kubak82
21-06-2006, 12:25
gwoli scislosci - ponizej sa male wycinki z kadru:

ostrzenie na 28, f2,8, odleglosc ok 2,5m: (z takimi ustawieniami te tamrony maja czasem problemy, AF 350d wcale tu nie pomaga :evil: )

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/my.php?image=img24992md.jpg)

ostrzenie i przezoomowanie z 75 na 28 w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach:

źródło (http://img210.imageshack.us/my.php?image=img25005wr.jpg)

mpmdembi
21-06-2006, 17:06
Co prawda nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale.. pewnie może się to zdażyć, w kwestii współpracy ze sobą różnej elektroniki nic mnie nie już chyba nie zdziwi.:)

Konkretnie jeśli chodzi o mój egzemplarz tego Tamrona - nie widzę żadnych różnic we współpracy z 350D i 20D (mam egzemplarz od Cichego ;))

Tzn na jakim? Biorąc pod uwagę że ta Sigma jest "niepełnoklatkowa", można ją porównywać tylko na aparacie z cropem. A tu trudno o model który byłby od 350D o klasę lepszy pod względem jakości zdjęć.

Miałem na myśli np. 20D. On też ma crop 1,6 - przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie miałem go w rękach :-)

ukasz
22-06-2006, 13:14
Miałem na myśli np. 20D. On też ma crop 1,6 - przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie miałem go w rękach :-)

Zgadza się. I robi takie same zdjęcia jak 350D :)

Pikczer
22-06-2006, 13:28

No tak... jak ja go wzialem do rak, to od razu zobaczylem, ze to crop 1,6 :mrgreen: ;)

Jac
22-06-2006, 14:11
No tak... jak ja go wzialem do rak, to od razu zobaczylem, ze to crop 1,6 :mrgreen: ;)
no takie rzeczy to widac prawie od razu ;-)

źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount03.jpg)

źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/lensmount04.jpg)

ukasz
22-06-2006, 16:30
Nic się nie pomyliło. Trzyma ostrość jak należy.
Pobawiłem się mocno swoim Tamronem i... może macie rację? Chociaż z moich dotychczasowych doświadczeń wynikało że zoomy które mają wewnętrzne ostrzenie nie trzymają ostrości po przezoomowaniu...

TomekD
22-06-2006, 20:24
zrobiłem próby w wizjerze ustawiając ostrość na szerokim i przybliżając...
Niestey ostrość wymaga małej korekty...

aptur
23-06-2006, 08:03
zrobiłem próby w wizjerze ustawiając ostrość na szerokim i przybliżając...
Niestey ostrość wymaga małej korekty...

To działa w drugą stronę :) Nastawiasz ostrość na 75 poczym zumujesz do 28 i cykasz. Ostrość będzie cacy.

Cichy
23-06-2006, 09:29
Ale on chyba chciał sprawdzić poprawność ostrzenia na 28.