Zobacz pełną wersję : Canon EF28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
Avadra_K
20-06-2006, 14:50
Witam,
zamierzam w niedalekiej przyszłosci nabyć takie szkiełko. Czy sznowni forumowicze pochwalają ten zakup czy może lepiej trzymać sie od tego cuda z daleka :confused:
Będę wdzięczny za opinie.
Witam,
zamierzam w niedalekiej przyszłosci nabyć takie szkiełko. Czy sznowni forumowicze pochwalają ten zakup czy może lepiej trzymać sie od tego cuda z daleka :confused:
Będę wdzięczny za opinie.
Wg mnie szkło do specjalistycznych zastosowań (tam, gdzie w żadnym wypadku nie można zmienić obiektywu bądź w sytuacjach, gdy z jakiegoś powodu nie możemy zabrać więcej szklarni)) i raczej użyteczne z kliszą lub FullFrame (bo po cropie straci szeroki kąt).
Avadra_K
20-06-2006, 15:07
Wg mnie szkło do specjalistycznych zastosowań (tam, gdzie w żadnym wypadku nie można zmienić obiektywu bądź w sytuacjach, gdy z jakiegoś powodu nie możemy zabrać więcej szklarni)) i raczej użyteczne z kliszą lub FullFrame (bo po cropie straci szeroki kąt).
I własnie o to mi chodzi (niestety corp 1,6 nieco sprawę pogarsza). Czest się zdaża, że za nim wymienie obiektyw jest już po zawodach, poza tym nie wszędzie mi się chce taszczyć całą szklarnię, a w/w rozwiązanie wydaje się rozsądnym wyborem zwłaszcza że kosztuje ciut ponad 2k usd.
Może ktoś z koleżeństwa robił zdjątka tym czymś i ma jakieś przemyślenia i uwagi?
Ja wypstrykałem tym obiektywem kilka tysięcy zdjęc, ale na 5D czyli FF. Zawsze powtarzam, nie jest to konkurencja dla 24-70/2.8 L i 70-200/2.8 L w ich zakresach, ale to chyba najlepszy obiektyw tak uniwersalny, swoje waży ale znowu nie tak strasznie dużo.
Generalnie jest to świetna rzecz tam gdzie nie ma czasu na zmiany. (Albo tam gdzie zmiana obiektywu jest kłopotliwa - piasek, śnieg, deszcz).