Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy Warto ???

artex
20-06-2006, 14:08
http://www.allegro.pl/item110430156_canon_eos_20d_18_55_k_ow_gwar_2l_.ht ml

Miałem pojechać w ub. piątek ale okazało się że kumpel jedzie do krakowa więc mnie tam podrzuci za 3 dni :) Jak wam się podoba ta aukcja??? Miałem chrapkę wprawdzie na 30D ale 20D w zupełności zaspokoi moje potrzeby i przy okazji zostanie parę zł na lampkę.

KUPOWAŁ KTOŚ TAM SPRZĘT ???

FOTOGRAF
20-06-2006, 14:13
facet narazie ma same pozytywne kometarze wiec moglbys zaryzykowac. a skoro odbierasz osobiscie to raczej nie powinienes sie niczego obawiac.

artex
20-06-2006, 14:40
20D już chwilę gości na naszym rynku i w obecnym momencie pozostały już ostatnie modele. Czy mogłaby się zdarzyć taka sytuacja że sprzedawcy mogą mieć na sklepach sprzęt po ewentualnych reklamacjach ???

gwozdzt
20-06-2006, 14:53
...Czy mogłaby się zdarzyć taka sytuacja że sprzedawcy mogą mieć na sklepach sprzęt po ewentualnych reklamacjach ???
Oczywiście.
Hint: refurb, refurbished

artex
20-06-2006, 15:16
właśnie tego się trochę obawiam

Kubak82
20-06-2006, 15:18
ja bym sie obawial tego:

SPRZĘT OBJĘTY JEST 2 LETNIĄ GWARANCJĄ
KTÓRA JEST REALIZOWANA W NASZYM SKLEPIE

JEŚLI CHODZI O WIARYGODNOŚĆ GWARANCJI, TO PROWADZIMY RÓWNIEŻ AUTORYZOWANY SERWIS POGWARANCYJNY.
z dwojga zlego, czulbym sie spokojniej oddajac sprzet do serwisu na Żytniej niz do jakiegos "sklepowego serwisu" :-? :twisted:

artex
20-06-2006, 15:32
w sumie nie ma dla mnie różnicy gdzie dokonam zakupu ale kraków byłby dla mnie idealnym miejscem. Na dodatek cena za 20D z kitem do 3800 jest dla mnie w miarę atrakcyjna.

Wiadomoże że mógłbym dołożyć 700 zł i kupić za 4500 samo body 30D.
ale jakby nie było kupując body 20D będę miał kitowe szkło + 700 zł w kieszeni. Dołożyłbym wtedy ze 200 zł i mam lapmę od Cichego :D

twi
20-06-2006, 18:40
kupiłem u nich 5D oraz 24-105 i jak na razie wszystko ok

marekb
20-06-2006, 19:58
jak bedziesz na Basztowej to niedaleko masz na Sławkowskiej (nie znam nr-u -w strone rynku po prawej) jest Fotopanorame kupowałem tam lampe i szkło. I o cenie też możesz podyskutować. chyba www.fotopanorama.pl

artex
20-06-2006, 22:12
Zadzwonię jutro do nich i zapytam się o 20D bo widzę że w ofercie już tego modelu nie mają. Niechciałbym wywalać 4500 za samo body 30D bo i tak w tym roku nie będę miał kasy na inne szkło

na inne szkło niż tamronik 28-75 którego już mam :)

Przemo(c)
21-06-2006, 00:50
kupiłem u nich 5D oraz 24-105 i jak na razie wszystko ok

Co roumiesz pod pojęciem "na razie"? Oddawałeś im sprzęt w ramach gwarancji? Naprawili go porządnie? Wiesz, wszystko jest, jak piszesz, "ok", dopóki coś się nie z@#$% tego ten, hmmmm :mrgreen:

Być może to rzetelni sprzedawcy, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak coś nagle zaczyna iść źle, to taki sklep stanie na głowie, żebyś nie postawił na swoim. I ostatecznie pozostanie Ci inspekcja handlowa, bądź UOKiK, tyle, że trzeba mieć czas i nerwy na szwędanie się po urzędach albo sądach. I ostatecznie wcale nie musisz wyjść na swoje.
To może niekoniecznie zupełnie na temat, ale ku rozwadze.

Kolekcjoner
21-06-2006, 00:57
Jak będziesz w Krakowie możesz też sprawdzić dphoto na lwowskiej (nr.24 ?chyba) przecznica od pl. Boh. Getta i Limanowskiego - kupowałem tam i sż w porządku. Byłem tam nie tak dawno i mieli wtedy 20D - nie wiem za ile. Na basztowej (FPMirek) też byłem i jest to normalny sklep - nazywa się fotopasja. Jest jeszcze cyberstore w Nowej Hucie (al. Jana Pawła 68) jak szukałem cyfrówki to miałem z nimi kontakt telefoniczny - poza tym że mają dość niskie ceny to nic o nich nie wiem ale zapytać zawsze warto. W fotopanorama na sławkowskiej ceny wyjściowe są spore ale nie wiem jak po negocjacji. Z facetem rozmawiałem i wygląda na to że mogą sprowadzić wsio. Jest to jeden z największych sklepów -komisów foto w Krakowie, często mają dużo ciekawego sprzętu na półkach a nie na papierze.
Pozdrawiam i miłych zakupów.

Ps. Tak osobiście to ja jednak bym wziął 30. Róznice w drobiazgach ale znaczących, po za tym ten .. telewizor....

artex
21-06-2006, 07:36
Narazie kontaktowałem się z Foto-Pasja oraz z D-Photo. Jeszcze tylko 2 dni i w końcu coś kupię, już się doczekać nie mogę :D

leiho
21-06-2006, 09:08
artex, ale kupowanie w tym momencie 20D to jakis bezsens....

adamek
21-06-2006, 09:49
A dlaczego bezsens?
Ta puszka jest relatywnie bardzo tania. A ja nie odczuwałem potrzeby dopłaty 1000 złotych do 30d. Za 3200 miałem praktycznie nową puszkę.

artex
21-06-2006, 09:51
ale wszędzie czytam że kupowanie drogiego i porządnego body nie ma sensu jeśli nie będzie mnie stać na zakup równie dobrych szkieł. Tak jest w moim przypadku że obiektyw który właśnie nabyłem to tamron 28-75. Może robię na odwrót ale teraz do tego szkła chcę kupić body. Mógłbym kupić 30D i wtedy nie zostanie mi nic kasy ale równocześnie mógłbym kupić 20D i miałbym kasę na lampę. Sam nie wiem co zrobić.

adamek
21-06-2006, 10:36
Jakiego typu zdjęcia robisz? (przypominam że obrazowo 20d = 30d ).
Ja miałem podobny dylemat.. wybrałem 20d. :)

leiho
21-06-2006, 10:49
bezsens, bo rownie dobre zdjecia mozna robic np 350D. Oczywiscie, 20D JEST lepszym aparatem, nie rozpoczynajcie wojny fani 20 D i fani 350D, ale 350 D jest juz bajecznie tani... 20D jest jakims dla mnie dziwnym produktem, tzn jest za taki uwazany chyba przez samego Canona. Z jednej strony jest na rynku, cena wcale dramatycznie nie spadla, a z drugiej strony mimo tej obecnosci wcale go nie widac - same 30D, oferta na ofercie. Wiem wiem, wolny rynek, ale tak jak 20D weszlo jak burza na salony, tak rownie szybko zniklo po premierze 30D.
ja wiem, ze zostane zmieszany z g...lebą za to ze osmielam sie powiedziec, ze 350D jest podobny do 20D, tfu na psa urok, przeca 20D to takie profesjonalne cos :p - ale prawda jest taka, ze 90 % ludzi nie wyciagnie z 20 i 30D wiecej niz z 350D... dlatego bezsens, zwlaszcza jezeli szczypiesz się z kasa.

pozdr : )

artex
21-06-2006, 11:47
Zdjęcia dopiero będę robił bo narazie posiadam kompakcik olka ale to tylko kompakcik. Mam zamiar zabierać sprzęt na wycieczki wakacyjne i czasami porobić zdjęcia na ślubach. W przypadku wykonywania dobrych zdjęć w trakcie ślubów zamierzam się do tego bardziej przyłożyć i kto wie, może zostanę fotografem ślubnym :)

W tym momencie zastanawiam się jedynie czy dołożyć te 700 zł do 30D. Narazie wydaje mi się że 20D w 100% zaspokoi moje potrzeby. Oglądałem na żywo tylko 350D i 30D. Niestety 20D nie miałem okazji nawet widzieć na oczy.30D zrobił na mnie niesamowite wrażenie ale czytałem m. innymi na tym forum że różnice pomiędzy 20D a 30D są czysto kosmetyczne i w zasadzie po założeniu identycznych obiektywów zdjęcia będą identyczne.

ErnestPierwszy
21-06-2006, 12:07
ja wiem, ze zostane zmieszany z g...lebą za to ze osmielam sie powiedziec, ze 350D jest podobny do 20D, tfu na psa urok, przeca 20D to takie profesjonalne cos :p - ale prawda jest taka, ze 90 % ludzi nie wyciagnie z 20 i 30D wiecej niz z 350D... dlatego bezsens, zwlaszcza jezeli szczypiesz się z kasa.

Popieram w 100%. Wg wszelakich testów 350D i 20D nie różnią się jakością robionych zdjęć. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że 350-tka to taki okrojony 20D, mały poręczny, lekki.
Miałem identyczny problem i wybrałem 350D.

Kasy nie masz to po co kupować drogie body? Kup 350D i porządne szkło.
350D to 2700 zł czyli taniej o ponad 1000 zł!
Kupiłeś tamrona czyli "wywaliłeś w bloto" 1200-1300 zł. Dodałbyś zaoszczędzony 1100 na body i masz 2400 zł na porządną L-kę 17-40, 70-200 itd.
A tak będziesz miał stare body i mydlane szkło...

PS
Wiem, wiem ostre słowa: "wywalileś w błoto", "mydlane szkło". Nie chcę dyskutować o zaletach tamrona, ale w porównaniu z L-kami to taki sobie obiektyw.

TOKIN
21-06-2006, 12:11
Ja mam 350d i jeśłi bym zmieniała body to tylko na 30d. Myślę, że dopłata tych kilku stów się opłaca. No ale to ja - mam obiektywy zakup dotyczyłby tylko i wyłącznie puszki.

emisiaczek
21-06-2006, 12:13
;) dzwon, dzwon bo pewnie faktury nie ma

artex
21-06-2006, 15:29
zobaczę jeszcze jak to będzie, do piątku już niedaleko ale ostateczna decyzja zapadnie pewnie w sklepie :D
Niechciałbym nigdy żałować że kupiłem coś słabszego. Zresztą jeśli zdjęcia wychodziłyby identyczne z tych samych puszek ale sama obsługa i komfort pracy będzie dużo lepszy to wówczas nie będę żałował tych kilku stówek i kupię 30D :) Uważam że pstrykanie zdjęć powinno być czystą przyjemnością a nie złem koniecznym

liquidsound
21-06-2006, 15:56
jest jeszcze cyberstore w Nowej HuciePolecam.
BTW to nie jest nowa huta tylko czyżyny ;-)

artex
22-06-2006, 15:04
Już was nie chcę dłużej męczyć ale czy cena 3780 za 20D +18-55 nie jest zaskakująco niska? W innych sklepach oraz na allegro z regóły cena 3800 to samo body

ErnestPierwszy
22-06-2006, 16:05
Już was nie chcę dłużej męczyć ale czy cena 3780 za 20D +18-55 nie jest zaskakująco niska? W innych sklepach oraz na allegro z regóły cena 3800 to samo body

Niska? Toć płacisz za samo body, szkło masz gratis...

Ale zacytuję sam siebie:
Wg wszelakich testów 350D i 20D nie różnią się jakością robionych zdjęć. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że 350-tka to taki okrojony 20D, mały poręczny, lekki. Miałem identyczny problem i wybrałem 350D.

Kasy nie masz to po co kupować drogie body? Kup 350D i porządne szkło.
350D to 2700 zł czyli taniej o ponad 1000 zł!
Kupiłeś tamrona czyli "wywaliłeś w bloto" 1200-1300 zł. Dodałbyś zaoszczędzony 1100 na body i masz 2400 zł na porządną L-kę 17-40, 70-200 itd.
A tak będziesz miał stare body i mydlane szkło...

PS
Wiem, wiem ostre słowa: "wywalileś w błoto", "mydlane szkło". Nie chcę dyskutować o zaletach tamrona, ale w porównaniu z L-kami to taki sobie obiektyw.

fotosc
22-06-2006, 16:20
ja mam 10 i jestem z niej zadowolony a jesli mialbym kupywac nastepny to tylko 1d Wszystkie te aparaty sa praktycznie takie same Niczym sie nie roznia ,jedynie te z najwyzszej polki maja roznice

artex
22-06-2006, 16:59
Z całym szacunkiem dla posiadaczy 350D uważam że mimo wszystko kiepściutko się go trzyma nawet z gripem mi nie leży.
Jutro się wszystko okaże ale postanowiłem nie wracać do domu z pustymi rękami.

adamek
22-06-2006, 18:09
fotosc: error.
niestety, 20 i 30 jest dużo szybsza od 10d/300d.
I jeśli ktoś potrzebuje tej szybkości =- to warto.
Jak nie potrzebuje szybkości (to pewnie też nie robi na wysokich iso :) ) 0--> to nie ma sensu.

Kolekcjoner
22-06-2006, 18:55
No nie wypada się nie zgodzić z przedmówcą. Jest jeszcze parę innych różnic ale mniej ważnych, zresztą było to wałkowane bardzo dokładnie w momencie pojawienia się 20D.

TOKIN
22-06-2006, 20:25
Z całym szacunkiem dla posiadaczy 350D uważam że mimo wszystko kiepściutko się go trzyma nawet z gripem mi nie leży.
Jutro się wszystko okaże ale postanowiłem nie wracać do domu z pustymi rękami.

To prawda. o ile z KITowym obiektywem jest w miarę Ok to już coś cięższego (tamron) sprawia, że nawet grip niewiele pomaga. Piszę to z własnego doświadczenia - oczywiście to sprawa indywidualna. W kadrach pionowych z gripem jest OK ale w poziomych ...coś uwiera;) - grip niestety nie zwiększa głebokości wyporfilowania chwytu i tutaj jest chyba problem. Taki lekki OT

artex - proszę napisz jak przebiegła wizyta w sklepie no i zakupy - ciekawa jestem czy uda Ci się coś utargować no i na które body finalnie się zdecydujesz.

PS Mój grip leży w szafie (założony okazjonalnie może ze 4 razy) i przy sprzedaży pisząc, że nówka wcale nie skłamię.

Pozdrawiam TOKIN(ka)

artex
22-06-2006, 20:55
Jasne że napiszę jak tylko wrócę do domu ale myślę że dopiero wieczorem bo wybieram się z kumplem który ma dość dużo spraw do załatwienia w krakowie. Mam nadzieję że podejmę właściwą decyzję.
Tak apropo to miałem zamiar kupować sprzęt jakieś 4 miesiące temu i miałem ochotę na E-500 olka. Dzięki wam przestałem o tym całkowicie myśleć i zdecydowałem się na system canona.
Jeśli kupię 20D to pewnie w przyszłym tygodniu kupię również lampę 430 ex ale jeśli zdecyduję się na 30D to o lampie pomyślę za kilka miesięcy.

Vitez
22-06-2006, 21:53
PS Mój grip leży w szafie (założony okazjonalnie może ze 4 razy) i przy sprzedaży pisząc, że nówka wcale nie skłamię.

Nieco brutalne porownanie - a czy dziewczyna, ktora uprawiala seks okazjonalnie tylko 4 razy to nadal dziewica?

"Prawie nowy" , "praktycznie nieuzywany" - to odpowiedniejsze okreslenie, choc oczywiscie mniej korzystne marketingowo... ale jednak przynajmniej sczere a kupujacy to wlasnie czesto doceniaja - szczerosc a nie proby naciagania "bo ledwie 4 razy".

artex
23-06-2006, 22:43
Właśnie dotarłem do domku i mam dość. Wyjechałem o 5 rano więc chwilę mi zeszło ale wszystkie sprawy zostały pomyślnie załatwione.
Jeśli chodzi o aparat to kupiłem 20D + 18-55 za 3780. POsiadam już tamrona 28-75 więc w przyszłym tygodniu będę się trochę zapoznawał z nową zabawką. Jeśli różnice pomiędzy 20D a 30D to tylko kilka pierdół które są dla mnie mniej istotne to wolałem zaoszczędzić trochę kasy, za którą kupię 430 ex. Mam nadzieję że podjąłem słuszną decyzję i nie będę tego żałował. Wizyta w sklepie przebiegła OK, na dodatek koleś wystawił 2 lata gwarancji i popstrykałem trochę fotek które oglądnąłem na jego monitorze.

Obiecałem że dzisiaj zdam krótką relację więc to zrobiłem ale jak wracałem do domku wypiłem 5 piwek więc zmykam spać.

Dzięki za wszystkie rady :)

Jac
23-06-2006, 23:15
napewno 20D z 430ex bedzie lepszy niz sam 30D, z czasem sie o tym przkonasz, choc pewnie przyjdzie tez moment ze i 20D/30D bedzie "slaby"... ale to jeszcze chwila ;-)

TOKIN
24-06-2006, 23:47
Nieco brutalne porownanie - a czy dziewczyna, ktora uprawiala seks okazjonalnie tylko 4 razy to nadal dziewica?

"Prawie nowy" , "praktycznie nieuzywany" - to odpowiedniejsze okreslenie, choc oczywiscie mniej korzystne marketingowo... ale jednak przynajmniej sczere a kupujacy to wlasnie czesto doceniaja - szczerosc a nie proby naciagania "bo ledwie 4 razy".

Moim zdaniem porównanie chybione i to znacznie - jeśli tego nie czujesz to żal mi Ciebie.

W moim rozumieniu określenie "prawie nowy" lub "praktycznie nieużywany" niosą ze sobą konotacje, że przedmiot nosi jakiekolwiek ślady użytkowania. W przypadku gripa, o którym mowa wyżej Żadnych śladów nie ma. Jest on tak samo "używany" jak każdy grip ze sklepowej półki który 2-3 klientów zechciało przypiąć na chwilę do body aby poczuć różnicę. Jak pomyślę o aparatach sprzedanych z półki to one w myśl Twojego porównania nie tylko nie są nowe ale wręcz całkowicie zużyte!!! Przecież tylu klientów oglądało, pstrykało na próbę itp.

PS Grip spokojnie leży w szafie i na razie nie bedzie sprzedawany więc luz :))

Vitez
25-06-2006, 00:07
Moim zdaniem porównanie chybione i to znacznie - jeśli tego nie czujesz to żal mi Ciebie.

W moim rozumieniu określenie "prawie nowy" lub "praktycznie nieużywany" niosą ze sobą konotacje, że przedmiot nosi jakiekolwiek ślady użytkowania.

Czyli mamy po prostu odmienne zdanie i skojarzenia z tego typu okresleniami. Uwazam ze mamy do tego oboje prawo (do swojego zdania) i nie jest to powod by jedno z nas az "zalowalo" drugiej osoby :roll: .

TOKIN
25-06-2006, 09:12
Amen. EOT