Zobacz pełną wersję : Czy Warto ???
http://www.allegro.pl/item110430156_canon_eos_20d_18_55_k_ow_gwar_2l_.ht ml
Miałem pojechać w ub. piątek ale okazało się że kumpel jedzie do krakowa więc mnie tam podrzuci za 3 dni :) Jak wam się podoba ta aukcja??? Miałem chrapkę wprawdzie na 30D ale 20D w zupełności zaspokoi moje potrzeby i przy okazji zostanie parę zł na lampkę.
KUPOWAŁ KTOŚ TAM SPRZĘT ???
FOTOGRAF
20-06-2006, 14:13
facet narazie ma same pozytywne kometarze wiec moglbys zaryzykowac. a skoro odbierasz osobiscie to raczej nie powinienes sie niczego obawiac.
20D już chwilę gości na naszym rynku i w obecnym momencie pozostały już ostatnie modele. Czy mogłaby się zdarzyć taka sytuacja że sprzedawcy mogą mieć na sklepach sprzęt po ewentualnych reklamacjach ???
...Czy mogłaby się zdarzyć taka sytuacja że sprzedawcy mogą mieć na sklepach sprzęt po ewentualnych reklamacjach ???
Oczywiście.
Hint: refurb, refurbished
właśnie tego się trochę obawiam
ja bym sie obawial tego:
SPRZĘT OBJĘTY JEST 2 LETNIĄ GWARANCJĄ
KTÓRA JEST REALIZOWANA W NASZYM SKLEPIE
JEŚLI CHODZI O WIARYGODNOŚĆ GWARANCJI, TO PROWADZIMY RÓWNIEŻ AUTORYZOWANY SERWIS POGWARANCYJNY.
z dwojga zlego, czulbym sie spokojniej oddajac sprzet do serwisu na Żytniej niz do jakiegos "sklepowego serwisu" :-? :twisted:
w sumie nie ma dla mnie różnicy gdzie dokonam zakupu ale kraków byłby dla mnie idealnym miejscem. Na dodatek cena za 20D z kitem do 3800 jest dla mnie w miarę atrakcyjna.
Wiadomoże że mógłbym dołożyć 700 zł i kupić za 4500 samo body 30D.
ale jakby nie było kupując body 20D będę miał kitowe szkło + 700 zł w kieszeni. Dołożyłbym wtedy ze 200 zł i mam lapmę od Cichego :D
kupiłem u nich 5D oraz 24-105 i jak na razie wszystko ok
jak bedziesz na Basztowej to niedaleko masz na Sławkowskiej (nie znam nr-u -w strone rynku po prawej) jest Fotopanorame kupowałem tam lampe i szkło. I o cenie też możesz podyskutować. chyba www.fotopanorama.pl
Zadzwonię jutro do nich i zapytam się o 20D bo widzę że w ofercie już tego modelu nie mają. Niechciałbym wywalać 4500 za samo body 30D bo i tak w tym roku nie będę miał kasy na inne szkło
na inne szkło niż tamronik 28-75 którego już mam :)
Przemo(c)
21-06-2006, 00:50
kupiłem u nich 5D oraz 24-105 i jak na razie wszystko ok
Co roumiesz pod pojęciem "na razie"? Oddawałeś im sprzęt w ramach gwarancji? Naprawili go porządnie? Wiesz, wszystko jest, jak piszesz, "ok", dopóki coś się nie z@#$% tego ten, hmmmm :mrgreen:
Być może to rzetelni sprzedawcy, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak coś nagle zaczyna iść źle, to taki sklep stanie na głowie, żebyś nie postawił na swoim. I ostatecznie pozostanie Ci inspekcja handlowa, bądź UOKiK, tyle, że trzeba mieć czas i nerwy na szwędanie się po urzędach albo sądach. I ostatecznie wcale nie musisz wyjść na swoje.
To może niekoniecznie zupełnie na temat, ale ku rozwadze.
Kolekcjoner
21-06-2006, 00:57
Jak będziesz w Krakowie możesz też sprawdzić dphoto na lwowskiej (nr.24 ?chyba) przecznica od pl. Boh. Getta i Limanowskiego - kupowałem tam i sż w porządku. Byłem tam nie tak dawno i mieli wtedy 20D - nie wiem za ile. Na basztowej (FPMirek) też byłem i jest to normalny sklep - nazywa się fotopasja. Jest jeszcze cyberstore w Nowej Hucie (al. Jana Pawła 68) jak szukałem cyfrówki to miałem z nimi kontakt telefoniczny - poza tym że mają dość niskie ceny to nic o nich nie wiem ale zapytać zawsze warto. W fotopanorama na sławkowskiej ceny wyjściowe są spore ale nie wiem jak po negocjacji. Z facetem rozmawiałem i wygląda na to że mogą sprowadzić wsio. Jest to jeden z największych sklepów -komisów foto w Krakowie, często mają dużo ciekawego sprzętu na półkach a nie na papierze.
Pozdrawiam i miłych zakupów.
Ps. Tak osobiście to ja jednak bym wziął 30. Róznice w drobiazgach ale znaczących, po za tym ten .. telewizor....
Narazie kontaktowałem się z Foto-Pasja oraz z D-Photo. Jeszcze tylko 2 dni i w końcu coś kupię, już się doczekać nie mogę :D
artex, ale kupowanie w tym momencie 20D to jakis bezsens....
A dlaczego bezsens?
Ta puszka jest relatywnie bardzo tania. A ja nie odczuwałem potrzeby dopłaty 1000 złotych do 30d. Za 3200 miałem praktycznie nową puszkę.
ale wszędzie czytam że kupowanie drogiego i porządnego body nie ma sensu jeśli nie będzie mnie stać na zakup równie dobrych szkieł. Tak jest w moim przypadku że obiektyw który właśnie nabyłem to tamron 28-75. Może robię na odwrót ale teraz do tego szkła chcę kupić body. Mógłbym kupić 30D i wtedy nie zostanie mi nic kasy ale równocześnie mógłbym kupić 20D i miałbym kasę na lampę. Sam nie wiem co zrobić.
Jakiego typu zdjęcia robisz? (przypominam że obrazowo 20d = 30d ).
Ja miałem podobny dylemat.. wybrałem 20d. :)
bezsens, bo rownie dobre zdjecia mozna robic np 350D. Oczywiscie, 20D JEST lepszym aparatem, nie rozpoczynajcie wojny fani 20 D i fani 350D, ale 350 D jest juz bajecznie tani... 20D jest jakims dla mnie dziwnym produktem, tzn jest za taki uwazany chyba przez samego Canona. Z jednej strony jest na rynku, cena wcale dramatycznie nie spadla, a z drugiej strony mimo tej obecnosci wcale go nie widac - same 30D, oferta na ofercie. Wiem wiem, wolny rynek, ale tak jak 20D weszlo jak burza na salony, tak rownie szybko zniklo po premierze 30D.
ja wiem, ze zostane zmieszany z g...lebą za to ze osmielam sie powiedziec, ze 350D jest podobny do 20D, tfu na psa urok, przeca 20D to takie profesjonalne cos :p - ale prawda jest taka, ze 90 % ludzi nie wyciagnie z 20 i 30D wiecej niz z 350D... dlatego bezsens, zwlaszcza jezeli szczypiesz się z kasa.
pozdr : )
Zdjęcia dopiero będę robił bo narazie posiadam kompakcik olka ale to tylko kompakcik. Mam zamiar zabierać sprzęt na wycieczki wakacyjne i czasami porobić zdjęcia na ślubach. W przypadku wykonywania dobrych zdjęć w trakcie ślubów zamierzam się do tego bardziej przyłożyć i kto wie, może zostanę fotografem ślubnym :)
W tym momencie zastanawiam się jedynie czy dołożyć te 700 zł do 30D. Narazie wydaje mi się że 20D w 100% zaspokoi moje potrzeby. Oglądałem na żywo tylko 350D i 30D. Niestety 20D nie miałem okazji nawet widzieć na oczy.30D zrobił na mnie niesamowite wrażenie ale czytałem m. innymi na tym forum że różnice pomiędzy 20D a 30D są czysto kosmetyczne i w zasadzie po założeniu identycznych obiektywów zdjęcia będą identyczne.
ErnestPierwszy
21-06-2006, 12:07
ja wiem, ze zostane zmieszany z g...lebą za to ze osmielam sie powiedziec, ze 350D jest podobny do 20D, tfu na psa urok, przeca 20D to takie profesjonalne cos :p - ale prawda jest taka, ze 90 % ludzi nie wyciagnie z 20 i 30D wiecej niz z 350D... dlatego bezsens, zwlaszcza jezeli szczypiesz się z kasa.
Popieram w 100%. Wg wszelakich testów 350D i 20D nie różnią się jakością robionych zdjęć. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że 350-tka to taki okrojony 20D, mały poręczny, lekki.
Miałem identyczny problem i wybrałem 350D.
Kasy nie masz to po co kupować drogie body? Kup 350D i porządne szkło.
350D to 2700 zł czyli taniej o ponad 1000 zł!
Kupiłeś tamrona czyli "wywaliłeś w bloto" 1200-1300 zł. Dodałbyś zaoszczędzony 1100 na body i masz 2400 zł na porządną L-kę 17-40, 70-200 itd.
A tak będziesz miał stare body i mydlane szkło...
PS
Wiem, wiem ostre słowa: "wywalileś w błoto", "mydlane szkło". Nie chcę dyskutować o zaletach tamrona, ale w porównaniu z L-kami to taki sobie obiektyw.
Ja mam 350d i jeśłi bym zmieniała body to tylko na 30d. Myślę, że dopłata tych kilku stów się opłaca. No ale to ja - mam obiektywy zakup dotyczyłby tylko i wyłącznie puszki.
emisiaczek
21-06-2006, 12:13
;) dzwon, dzwon bo pewnie faktury nie ma
zobaczę jeszcze jak to będzie, do piątku już niedaleko ale ostateczna decyzja zapadnie pewnie w sklepie :D
Niechciałbym nigdy żałować że kupiłem coś słabszego. Zresztą jeśli zdjęcia wychodziłyby identyczne z tych samych puszek ale sama obsługa i komfort pracy będzie dużo lepszy to wówczas nie będę żałował tych kilku stówek i kupię 30D :) Uważam że pstrykanie zdjęć powinno być czystą przyjemnością a nie złem koniecznym
liquidsound
21-06-2006, 15:56
jest jeszcze cyberstore w Nowej HuciePolecam.
BTW to nie jest nowa huta tylko czyżyny ;-)
Już was nie chcę dłużej męczyć ale czy cena 3780 za 20D +18-55 nie jest zaskakująco niska? W innych sklepach oraz na allegro z regóły cena 3800 to samo body
ErnestPierwszy
22-06-2006, 16:05
Już was nie chcę dłużej męczyć ale czy cena 3780 za 20D +18-55 nie jest zaskakująco niska? W innych sklepach oraz na allegro z regóły cena 3800 to samo body
Niska? Toć płacisz za samo body, szkło masz gratis...
Ale zacytuję sam siebie:
Wg wszelakich testów 350D i 20D nie różnią się jakością robionych zdjęć. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że 350-tka to taki okrojony 20D, mały poręczny, lekki. Miałem identyczny problem i wybrałem 350D.
Kasy nie masz to po co kupować drogie body? Kup 350D i porządne szkło.
350D to 2700 zł czyli taniej o ponad 1000 zł!
Kupiłeś tamrona czyli "wywaliłeś w bloto" 1200-1300 zł. Dodałbyś zaoszczędzony 1100 na body i masz 2400 zł na porządną L-kę 17-40, 70-200 itd.
A tak będziesz miał stare body i mydlane szkło...
PS
Wiem, wiem ostre słowa: "wywalileś w błoto", "mydlane szkło". Nie chcę dyskutować o zaletach tamrona, ale w porównaniu z L-kami to taki sobie obiektyw.
ja mam 10 i jestem z niej zadowolony a jesli mialbym kupywac nastepny to tylko 1d Wszystkie te aparaty sa praktycznie takie same Niczym sie nie roznia ,jedynie te z najwyzszej polki maja roznice
Z całym szacunkiem dla posiadaczy 350D uważam że mimo wszystko kiepściutko się go trzyma nawet z gripem mi nie leży.
Jutro się wszystko okaże ale postanowiłem nie wracać do domu z pustymi rękami.
fotosc: error.
niestety, 20 i 30 jest dużo szybsza od 10d/300d.
I jeśli ktoś potrzebuje tej szybkości =- to warto.
Jak nie potrzebuje szybkości (to pewnie też nie robi na wysokich iso :) ) 0--> to nie ma sensu.
Kolekcjoner
22-06-2006, 18:55
No nie wypada się nie zgodzić z przedmówcą. Jest jeszcze parę innych różnic ale mniej ważnych, zresztą było to wałkowane bardzo dokładnie w momencie pojawienia się 20D.
Z całym szacunkiem dla posiadaczy 350D uważam że mimo wszystko kiepściutko się go trzyma nawet z gripem mi nie leży.
Jutro się wszystko okaże ale postanowiłem nie wracać do domu z pustymi rękami.
To prawda. o ile z KITowym obiektywem jest w miarę Ok to już coś cięższego (tamron) sprawia, że nawet grip niewiele pomaga. Piszę to z własnego doświadczenia - oczywiście to sprawa indywidualna. W kadrach pionowych z gripem jest OK ale w poziomych ...coś uwiera;) - grip niestety nie zwiększa głebokości wyporfilowania chwytu i tutaj jest chyba problem. Taki lekki OT
artex - proszę napisz jak przebiegła wizyta w sklepie no i zakupy - ciekawa jestem czy uda Ci się coś utargować no i na które body finalnie się zdecydujesz.
PS Mój grip leży w szafie (założony okazjonalnie może ze 4 razy) i przy sprzedaży pisząc, że nówka wcale nie skłamię.
Pozdrawiam TOKIN(ka)
Jasne że napiszę jak tylko wrócę do domu ale myślę że dopiero wieczorem bo wybieram się z kumplem który ma dość dużo spraw do załatwienia w krakowie. Mam nadzieję że podejmę właściwą decyzję.
Tak apropo to miałem zamiar kupować sprzęt jakieś 4 miesiące temu i miałem ochotę na E-500 olka. Dzięki wam przestałem o tym całkowicie myśleć i zdecydowałem się na system canona.
Jeśli kupię 20D to pewnie w przyszłym tygodniu kupię również lampę 430 ex ale jeśli zdecyduję się na 30D to o lampie pomyślę za kilka miesięcy.
PS Mój grip leży w szafie (założony okazjonalnie może ze 4 razy) i przy sprzedaży pisząc, że nówka wcale nie skłamię.
Nieco brutalne porownanie - a czy dziewczyna, ktora uprawiala seks okazjonalnie tylko 4 razy to nadal dziewica?
"Prawie nowy" , "praktycznie nieuzywany" - to odpowiedniejsze okreslenie, choc oczywiscie mniej korzystne marketingowo... ale jednak przynajmniej sczere a kupujacy to wlasnie czesto doceniaja - szczerosc a nie proby naciagania "bo ledwie 4 razy".
Właśnie dotarłem do domku i mam dość. Wyjechałem o 5 rano więc chwilę mi zeszło ale wszystkie sprawy zostały pomyślnie załatwione.
Jeśli chodzi o aparat to kupiłem 20D + 18-55 za 3780. POsiadam już tamrona 28-75 więc w przyszłym tygodniu będę się trochę zapoznawał z nową zabawką. Jeśli różnice pomiędzy 20D a 30D to tylko kilka pierdół które są dla mnie mniej istotne to wolałem zaoszczędzić trochę kasy, za którą kupię 430 ex. Mam nadzieję że podjąłem słuszną decyzję i nie będę tego żałował. Wizyta w sklepie przebiegła OK, na dodatek koleś wystawił 2 lata gwarancji i popstrykałem trochę fotek które oglądnąłem na jego monitorze.
Obiecałem że dzisiaj zdam krótką relację więc to zrobiłem ale jak wracałem do domku wypiłem 5 piwek więc zmykam spać.
Dzięki za wszystkie rady :)
napewno 20D z 430ex bedzie lepszy niz sam 30D, z czasem sie o tym przkonasz, choc pewnie przyjdzie tez moment ze i 20D/30D bedzie "slaby"... ale to jeszcze chwila ;-)
Nieco brutalne porownanie - a czy dziewczyna, ktora uprawiala seks okazjonalnie tylko 4 razy to nadal dziewica?
"Prawie nowy" , "praktycznie nieuzywany" - to odpowiedniejsze okreslenie, choc oczywiscie mniej korzystne marketingowo... ale jednak przynajmniej sczere a kupujacy to wlasnie czesto doceniaja - szczerosc a nie proby naciagania "bo ledwie 4 razy".
Moim zdaniem porównanie chybione i to znacznie - jeśli tego nie czujesz to żal mi Ciebie.
W moim rozumieniu określenie "prawie nowy" lub "praktycznie nieużywany" niosą ze sobą konotacje, że przedmiot nosi jakiekolwiek ślady użytkowania. W przypadku gripa, o którym mowa wyżej Żadnych śladów nie ma. Jest on tak samo "używany" jak każdy grip ze sklepowej półki który 2-3 klientów zechciało przypiąć na chwilę do body aby poczuć różnicę. Jak pomyślę o aparatach sprzedanych z półki to one w myśl Twojego porównania nie tylko nie są nowe ale wręcz całkowicie zużyte!!! Przecież tylu klientów oglądało, pstrykało na próbę itp.
PS Grip spokojnie leży w szafie i na razie nie bedzie sprzedawany więc luz :))
Moim zdaniem porównanie chybione i to znacznie - jeśli tego nie czujesz to żal mi Ciebie.
W moim rozumieniu określenie "prawie nowy" lub "praktycznie nieużywany" niosą ze sobą konotacje, że przedmiot nosi jakiekolwiek ślady użytkowania.
Czyli mamy po prostu odmienne zdanie i skojarzenia z tego typu okresleniami. Uwazam ze mamy do tego oboje prawo (do swojego zdania) i nie jest to powod by jedno z nas az "zalowalo" drugiej osoby :roll: .