Zobacz pełną wersję : co to są za filtry?
witam,
i o info pytam - przeglądnąłem jakieś swoje stare rupiecie i znalazłem filtry na obiektywy tak oto opisane:
1. HOYA 52mm SKYLIGHT (HMC? green? fiolet? 1A czy 1B?)
2. HOYA 58mm SKYLIGHT (j.w.)
3. DANUBIA PL 52mm JAPAN (wiadomo, polar, ale kołowy czy liniowy? fotki wychodzą dobrze, światłomierz działa dobrze)
4. ROWI SKY (1A) 58mm (wszystko jasne, tylko ile ROWI jest warta? nasza wyszukiwarka w ogóle nie znalazła ROWI... :shock:)
pudełek nie było. gdyby ktoś wiedział co to dokładnie są za szybki i czy sensownej dziś wartości (w kontekście cyfry), byłbym wdzięczny. :-P
przy okazji: jakie jest wasze zdanie nt. używania SKYLIGHT w charakterze UV?
Tomasz Golinski
20-06-2006, 01:18
Ad.1 i 2: szklana-kula.pl :D
Ad.3 sprawdz czy polaryzuje od tyłu i od przodu. Jeśli tak, to liniowy.
ad 1. Hoya bez dodatkowych opisow to bedzie standard. czyli pojedyncze powlekanie. prawdopodobnie 1A. zreszta, 1B jest tak mocny, ze to naprawde widac
ad 2. j.w.
ad 3. PL pewnikiem bedzie liniowy. sprawdz przed lustrem.
ad 4. wiecej niz Hama czy zielona Hoya :)
przy okazji: jestem absolutnie przeciw. jak naswietlac, to wkladac przed obiektyw jak najmniej szkla modyfikujacego spektrum swiatla. czesto mocno niemilo. mialem kiedys na 50/1.8 filtr Sky 1B, az mnie tak do szalu doprowadzily beznadziejne kolory skory, ze ja wyciepalem i kupilem tani UV. nie do poznania szklo :)
Ad.1 i 2: szklana-kula.pl :D
Ad.3 sprawdz czy polaryzuje od tyłu i od przodu. Jeśli tak, to liniowy.
Ad.1 i 2. - czyli HOYA SKY GREEN powiadasz.... bida, panie, bida... ;-) zero powłok...
Ad.3. że co?? :shock:
akustyk: dzięki. też myślę, że jest liniowy, ale wszystko działa dobrze, więc o sooo chodzi? jak to jest z tym lustrem?
co do przy okazji: chmmm, poważnie rozważę, bo to jest szybka właśnie do 50/1.8... ;)
poza tym normalnie robię zasadniczo bez filtrów. ale niedługo jadę nad morze, stąd akcja odkurzania staroci.
Ad.1 i 2. - czyli HOYA SKY GREEN powiadasz.... bida, panie, bida... ;-) zero powłok...
standard to fioletowa, pojedynczo powlekana z obu stron. zielona to seria G (jak g...o).
Ad.3. że co?? :shock:
zmusiles mnie do wyciagniecia polara z plecaka i ruszenia tylka do lazienki... piwo jestes winny! :)
polar kolowy, jesli patrzysz przez niego na odbicie w lustrze, to jedna strona przeswituje a druga tlumi calkowicie swiatlo. ta druga to wlasnie strona, od ktorej jest liniowy.
polar liniowy, jak nietrudno z tego wywnioskowac, sciemnia z obu stron. szybciej niz metanol :D
EDIT: jest jeszcze jeden prosty test "kolowosci": sprawdzic, czy filtr wycina obraz emitowany przez ekran LSD. jesli nie to jest liniowy.
akustyk: dzięki. też myślę, że jest liniowy, ale wszystko działa dobrze, więc o sooo chodzi? jak to jest z tym lustrem?
jak wyzej :)
co do przy okazji: chmmm, poważnie rozważę, bo to jest szybka właśnie do 50/1.8... ;)
poza tym normalnie robię zasadniczo bez filtrów. ale niedługo jadę nad morze, stąd akcja odkurzania staroci.
50/1.8 to jedno z najbardziej neutralnie przenoszacych kolory szkiel jakie znam (nie znam duzo, wprawdzie). ja bym tego nie psul :)
dzięki wszystkim za wyjaśnienia.
właśnie stałem się właścicielem ślicznego filterka C-PL firmy marumi (fi=58mm).
wersja najtańsza (za 135 zł).
qrcze, dlaczego rodzaj użytego filtra nie zapisuje się w EXIFie??? :evil:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
polar kolowy, jesli patrzysz przez niego na odbicie w lustrze, to jedna strona przeswituje a druga tlumi calkowicie swiatlo. ta druga to wlasnie strona, od ktorej jest liniowy.
polar liniowy, jak nietrudno z tego wywnioskowac, sciemnia z obu stron. szybciej niz metanol :D
właśnie nie do końca - ponieważ mam teraz materiał porównawczy, to widzę:
- kołowy faktycznie tłumi tylko w jedną stronę, czyli jest tak, jak napisałeś.
- liniowy tłumi w obie strony, ale tylko w jednej (liniowej) płaszczyźnie, i przez to w lustrze jest przezroczysty w obie strony.
natomiast kwestia praktyczna:
- z liniowym nie zaobserwowałem żadnych negatywnych zjawisk typu głupienie światłomierza czy AF. wszystko działało bez problemu. więc o soooo chodzi??
- z kołowym efekt polaryzacji jest ciut bardziej widoczny (np. bardziej niebieskie niebo).
jest jeszcze jeden prosty test "kolowosci": sprawdzic, czy filtr wycina obraz emitowany przez ekran LSD. jesli nie to jest liniowy.
LCD sa polaryzowane liniowo, przy filtrach polaryzujacych liniowo bez problemu znajdziesz kat 90° miedzy polaryzacja filtra i LCD - 0% transmisji.
Natomiast przy filtrach polaryzujacych kolowo nie znajdziesz zaciemnienia - natomiast krecac filtrem zmienia sie pasmo wycinanego swiatla - bialy LCD jest raz widoczny jako zolty, przy innym polozeniu jako niebieski.
Tomasz Golinski
24-06-2006, 23:05
Natomiast przy filtrach polaryzujacych kolowo nie znajdziesz zaciemnienia - natomiast krecac filtrem zmienia sie pasmo wycinanego swiatla - bialy LCD jest raz widoczny jako zolty, przy innym polozeniu jako niebieski.
Owszem znajdziesz. Filtr polaryzujący kołowo zazwyczaj jest analizatorem polaryzacji liniowej. I spowoduje zaćmienie. Gdy go odwrócisz, to będzie tak, jak piszesz.
LCD sa polaryzowane liniowo, przy filtrach polaryzujacych liniowo bez problemu znajdziesz kat 90° miedzy polaryzacja filtra i LCD - 0% transmisji.
tak.
z obu stron filtra identycznie.
tak, ale tylko z jednej - tej nie pracującej strony filtra.
gdy popatrzysz przez filtr tak, jak obiektyw, to spokojnie wytnie on 100% obrazu LCD w określonych ustawieniach.
pozwolę sobie skorzystać z aukcji Cichego i polecić umieszczony tam filmik:
http://www.allegro.pl/item111506100_negatyw_67_marumi_cpl_dhg_67mm_h_q_f _vat.html