Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D MK1 lub MK2 (do zabawy) w 2024 roku ???

WzW
11-02-2024, 16:44
Cześć,

wiem, że lustrzanki DSLR nie długo będą już tylko pokazywane w skansenach, że to już przeszłość, prawie wszyscy się z nich wycofali, itd. itd. Sam już od ponad 10 lat korzystam z bezlusterkowców (głównie Sony, ale miałem też Canony EOS M), ale zadam trochę dziwne, trochę śmieszne pytania...

Czy warto jeszcze w 2024 roku wchodzić w Canony DSLR, mam na myśli przede wszystkim Canona 5D Mk1 Legendary Classic, lub ew. 5D Mk2 ?? Pierwsza generacja z cud, legendarnymi kolorami to koszt ok. 400-650 zł, druga to ok. 500-1000 zł (tu jest lepszy AF i nawet video i LV). Czy jest sens w to jeszcze wchodzić? Czy szkoda nawet tych kilku stówek?

Myślałem o body FF do zabawy (dokupiłbym tylko 50mm 1.8 EF), obecnie mam Soniacze, ale tylko APS-C (ze sporą szklarnią).

Czy te 5D mają rzeczywiście niesamowity, znakomity, cudowny obrazek jak niektórzy piszą? Czy to bujda?

Jeśli warto, to lepiej w MK1 czy jednak sporo nowocześniejszy MK2?

Najważniejszy dla mnie jest obrazek, a nie bajery / gadżety.

Dzięki!

Przemek_PC
11-02-2024, 17:17
Używanie 5D pierwszej wersji może być szokiem. Karty CF, słaby wyświetlacz LCD, max. ISO 1600 no i 10Mpx. Są jednak też zalety. Fajnie leży w dłoni, RAW-y nie wymagają wiele pracy a byle jakie obiektywy ze względu na małą liczbę Mpx dają zadziwiająco dobry obraz. Niestety jeśli migawka padnie to aparat do wyrzucenia. Inna przypadłość to odklejające się lustro, warto więc szukać egzemplarza z naprawionym lustrem. Osobiście mam 5D w pierwszej wersji w idealnym stanie, z przebiegiem około 30tys. i wymienionym w serwisie lustrem. Trzymam go z sentymentu choć czasem jakieś zdjęcie nim zrobię. Żal sprzedać za te kilkaset złotych. Przeszedłem na pełną klatkę Sony jakiś czas temu więc sytuacja odwrotna niż u Ciebie :)

Leon007
11-02-2024, 17:39
5D Legendary Classic ma 13 megapikseli, reszta to prawda.

WzW
11-02-2024, 18:22
Używanie 5D pierwszej wersji może być szokiem. [...] Przeszedłem na pełną klatkę Sony jakiś czas temu więc sytuacja odwrotna niż u Ciebie :)

Domyślam, się, że to może być duży szok ;). Trochę jak jazda FSO Polonezem MK1 (bez radia, bez klimatyzacji, bez wspomagania, bez elektrycznych szyb, bez dobrego silnika, bez dobrego zawieszenia i hamulców,.....) :) Ja zdaję sobie sprawę, że to będzie antyk, no ale jest b. tani i chwalony za magiczną plastykę i znakomite kolory.

Ja nie uciekam z Sony do Canona, tylko rozważam dokupienie kolejnego body, tak jak pisałem, trochę do zabawy. Sony znacznie częściej będzie przeze mnie użytkowane.

cauchy
11-02-2024, 19:04
Jedyny Dslr jaki bralbym pod uwage jest 5Ds.

Leon007
11-02-2024, 19:19
Mam i 5D, i 5Ds. Chciałem sprzedać pierwszego po kupieniu drugiego, ale nikt nie chciał kupić, więc "trzymam go z sentymentu ,bo żal sprzedać za te kilkaset złotych" ;)

W tej chwili 5Ds to mój podstawowy aparat, ale używam też czasem Legendary Classic (bardzo mi się podoba ta nazwa). Oprócz wymienionych ma tę zaletę, że RAW ma 12-13 MB zamiast 70. A te 13 megapikseli odpowiada formatowi A3 w druku, czyli jest to niemało, jeśli komponujesz ujęcie w aparacie, nie nastawiając się na skrajne kropowanie.
Jeśli chcesz wydać kilkaset złotych na zabawę, to jak najbardziej. Plus trochę więcej na jakiś obiektyw z małą przysłoną (1.2, 1.4, 1.8) bo wtedy jest przyjemnie.
Lubię robić nim zdjęcia.

Na przykład te zdjęcia
https://www.canon-board.info/threads/103027-Leon007-Galeria-konwersacyjna/page18?p=1455673&viewfull=1#post1455673
https://www.canon-board.info/threads/103027-Leon007-Galeria-konwersacyjna?p=1452340&viewfull=1#post1452340
https://www.canon-board.info/threads/103027-Leon007-Galeria-konwersacyjna?p=1449193&viewfull=1#post1449193
są robione Legendą.

WzW
11-02-2024, 19:37
50 MP, 3-5.5 k zł i zero magii ;) To jest sprzęt 6-12 razy droższy od 5D MK1.

Jak bym szukał głównie megapixeli, to raczej zdecydowałbym się - za te same pieniądze - na A7R2 lub A7R3.

--- Kolejny post ---
Leon007 - wiem, ze 13 MP wystarczy. W końcu większość monitorów obecnie nie ma więcej niż 8 MP (4K), odbitek też dużych nie robię. Nigdy powyżej A4 (no chyba że panoramy, ale wtedy wiadomo to jest kilka zdjęć sklejonych).

Najbardziej się obawiam tego - jak napisał Przemek_PC - szoku.

A jak z JPG-ami prosto z puszki? Dobre są czy raczej trzeba dłubać w RAW-ach?

Te karty CF Express są pewnie strasznie powolne? Jak z czytnikami do nich?
Maksymalna prędkość odczytu 5 MB/s
Maksymalna prędkość zapisu 6 MB/s

Z akumulatorami widzę, że nie ma problemów, są Duracell Canon BP-511 za 80 złociszy.

g69
11-02-2024, 19:47
Wsparcia serwisowego chyba juz do tych modeli nie ma..chyba trzeba brac to pod uwage. Wiekszość modeli mocno wyeksplaotowana,a jak cos jest to drogo wołają lub nawet za drogo, patrząc ile takie sztuki wiszą.

Leon007
11-02-2024, 19:48
Szok jak szok, ja używam wyświetlacza w zasadzie do grzebania w menu i oglądania histogramu, więc nie za bardzo mi to robi. Za to wizjer jest bardzo dobry, na pewno nie gorszy niż w 5Ds.
O JPGach nic Ci nie powiem, bo robię tylko RAWy.
Prędkość kart nie ma znaczenia - pliki są nieduże, a aparat nie za szybki. Ja mam jeszcze karty typu 133x i nie odczuwam dyskomfortu. Do tego aparatu wystarczy karta 8 GB, a nawet 4 GB, jeśli zgrywasz na komp w miarę regularnie. Czytniki istnieją, jak kupisz z interfejsem USB 3, to śmiga.
Wadą kart CF jest ich aktualna cena, jedyne w miarę sensowne ceny są na Aliexpress.

Przemek_PC
11-02-2024, 20:29
Uściślijmy, karty do 5D to karty CF czyli Compact Flash. CF Express to coś zupełnie innego. Ja używam 4GB ale 32GB też działa.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240211/e3c39dbe58db7931796c131055d8d2aa.jpg

WzW
11-02-2024, 21:37
OK, te karty mogłem pomylić, używam od lat SD.

Dziękuję wszystkim za opinie i podpowiedzi! - muszę jeszcze przemyśleć ten temat.

akustyk
11-02-2024, 21:39
Czy warto jeszcze w 2024 roku wchodzić w Canony DSLR, mam na myśli przede wszystkim Canona 5D Mk1 Legendary Classic, lub ew. 5D Mk2 ?? Pierwsza generacja z cud, legendarnymi kolorami to koszt ok. 400-650 zł, druga to ok. 500-1000 zł (tu jest lepszy AF i nawet video i LV). Czy jest sens w to jeszcze wchodzić? Czy szkoda nawet tych kilku stówek?

mysle, ze nie, a wrecz zdecydowanie nie. jak ci sie uda znalezc niezajezdzony 5D2 za te 1000 PLN, to to przeciez to nie jest nawet cena obiektywu.

pelna klatka w polaczeniu z jasna stalka na pewno da ci obrazek, jaki w cropie dosc ciezko uzyskac.

Czy te 5D mają rzeczywiście niesamowity, znakomity, cudowny obrazek jak niektórzy piszą? Czy to bujda?

pelna klatka ma inny obrazek niz crop, ogolnie. w sensie, ze f/1.8 to jednak duzo plytsza glebia ostrosci. poza tym, no to magii jakiejs tu nie ma.

z innych zauwazalnych cech obrazka - masz canonowskie kolory, wiele osob bardzo sobie chwali za ladne odzworowanie kolorow skory

z istotnych roznic na korzysc 5D2: troche wieksza responsywnosc (szybsza obsluga), lepiej rozplanowane i wygodniejsze w uzyciu menu, dodatkowe megapiksele bardzo zauwazalne dla szczegolowosci obrazka. bateria LPE6 po mojemu tez wyraznie lepsza niz stare BP511 (i latwiej kupic zamiennik). tryb LV, o ile faktycznie diablo wolny, no to jednak zawsze mozna skorzystac.

czy warto? kurde, nie wiem co ci powiedziec. jesli zalozysz, ze ci sie spodoba i bedziesz sie bawil, to warto. jesli zakladasz, ze kupujesz dla beki i moze okaze sie, ze wcale cie takie dinozaury nie kreca - to patrz raczej na ile dobra jest okazja, zebys w razie czego nie byl w plecy przy odsprzedazy ;)

z perspektywy 2024 roku, to raczej ciezko mowic o bajerach i gadzetach w konktekscie tych dwoch modeli ;)

po mojemu - uzywalem obu po pare dobrych lat. oba fajnie wspominam, zreszta 5D1 to byla moja pierwsza pelna klatka. fajne aparaty wtedy byly, chociaz z dzisiejszej perspektywy (5D4) to pewnie by mi wadzil ich AF :)

cauchy
11-02-2024, 22:14
5D1 ma akceptowalne Iso do max 1000.

akustyk
11-02-2024, 22:48
5D1 ma akceptowalne Iso do max 1000.

eee... az do Lightrooma zerknalem... nie jest zle, ISO 1600 jest bardzo ladne. na powiekszeniu 100% wyglada rownie dobrze co 5D4, moze nawet ciut mniej ziarniscie. zdecydowanie nie wahalbym sie uzyc nawet w landszafcie...

Leon007
11-02-2024, 23:38
Landszafty na tysiącu? Ok, nie będę się spierał Mistrzem.

W Sony F717 (miałem) jest funkcja noktowizora. Jakby co.

Kolekcjoner
12-02-2024, 01:07
Cześć,

wiem, że lustrzanki DSLR nie długo będą już tylko pokazywane w skansenach, że to już przeszłość, prawie wszyscy się z nich wycofali, itd. itd. Sam już od ponad 10 lat korzystam z bezlusterkowców (głównie Sony, ale miałem też Canony EOS M), ale zadam trochę dziwne, trochę śmieszne pytania...

Myślałem o body FF do zabawy (dokupiłbym tylko 50mm 1.8 EF), obecnie mam Soniacze, ale tylko APS-C (ze sporą szklarnią).

Dzięki!

Moim zdaniem warto, bo przecież to nie puszka robi zdjęcia tylko Ty. Natomiast warunek jest jeden - że trafisz na niezajechany egzemplarz. Inaczej Twoja przygoda z takim DSLR będzie bardzo krótka. Te body były bardzo często używane do pracy i łatwo kupić wrak.

Przemek_PC
12-02-2024, 01:56
Warto dodać, że przebieg migawki do sprawdzenia tylko w serwisie oraz że gwarantowane przez producenta było 100 tys. klapnięć.

WzW
12-02-2024, 09:37
Jasna sprawa, że większość jest mocno zużyta. Wczoraj za 600 zł została wylicytowana z nieznanym przebiegiem, ale dobrze wyglądająca puszka.

100k to niedużo, właściciele często piszą o przebiegach rzędu 300-400k.

Marek Kowal
12-02-2024, 09:43
... chyba nikt nie napisał, w 5D szybko brudziła się matryca.

kmeg
12-02-2024, 10:07
Cześć,

Dzięki!

Jak znajdziesz niezajechany 5d2 w dobrej cenie to oczywiście warto. DR i AF nie ma oczywiście startu do nowych konstrukcji. Można go jeszcze trochę podrasować alternatywnym firmware...

Karlbuk
12-02-2024, 11:59
Ja bym jednak przeskoczył na 5dmk3 ze względu na wyłącznik zasilania. Mk1 i 2 mają w takim miejscu że się przy ocieraniu o ubranie przełącza, a wtedy przycisk ok w kółku i samo kółko robi co chce jeśli coś masz do niego przypisane.
Obrazek może nie ten magiczny (to ma tylko mk1 więc po co mk2 ) ale wyjątkowy ;)

WzW
12-02-2024, 19:31
Ale przechodząc na nowsze body, uciekamy od magii 5D MK1, a wchodzimy w DSLR-y dość drogie i... chyba nie warte zakupu. Szczególnie że nowiutki bezlusterkowiec R6 MK1 czeka w sklepach za około 6k zł.

Eryk1
26-08-2024, 17:25
Canon 5d classic nie wiadoma że względu na brak sprawdzenia przebiegu, matryca wymaga czasem czyszczenia, a ekran z tyłu można zakleić :) Ale jest przyjemna puszka z kremowym obrazkiem często ostrzejsza od następców. Szczerze wybrałem bym teraz 6d zamiast tego modelu. 5d II też jest ok zawsze pytanie do czego ma być ta puszka. Jeśli potrzebna też w gorszym świetle i używanym wyższym ISO to zdecydowanie 6d.

sal
27-08-2024, 08:44
Ale przechodząc na nowsze body, uciekamy od magii 5D MK1, a wchodzimy w DSLR-y dość drogie i... chyba nie warte zakupu. Szczególnie że nowiutki bezlusterkowiec R6 MK1 czeka w sklepach za około 6k zł.

Aktualnie używany R6 kosztuje ok. 5.5-6k, nowy R6 chyba 9k, używane 5Dmk2 można dostać za 1000-1200zł, 5Dmk3 od około 2k.

adams_bart
04-09-2024, 09:20
Cześć, ja w sumie miałbym do sprzedania 5D ;) tylko zastanawiam się za ile coś takiego w obecnych czasach może pójść... nie obstawiam kokosów, ale chcę się pozbyć :)
dodatkowo w zestawie mam 17-40L i 50/1.8 od canona, więc zestaw nie najbogatszy. czy ktoś mógłby mi poradzić za ile taki zestaw wystawić?
przyznam, że mocno wypadłem z obiegu, sprzet kupiłem 8-10 lat temu z powódek czysto hobbistych, ale chęć i zaparcie wyparowały :)

sal
09-09-2024, 09:31
Cześć, ja w sumie miałbym do sprzedania 5D ;) tylko zastanawiam się za ile coś takiego w obecnych czasach może pójść... nie obstawiam kokosów, ale chcę się pozbyć :)
dodatkowo w zestawie mam 17-40L i 50/1.8 od canona, więc zestaw nie najbogatszy. czy ktoś mógłby mi poradzić za ile taki zestaw wystawić?

5Dmk1 zwykle bywa po kilkaset złotych, 17-40 pewnie niewiele więcej, 50/1.8 po 300zł czy coś podobnego...

Karlbuk
09-09-2024, 11:40
Do zabawy to o
https://www.olx.pl/d/oferta/canon-5d-mk1-classic-CID99-ID11ehOK.html

rero
11-10-2024, 13:03
Ja osobiście lubię sprzęty retro. Mam Canona 1D mark IV i Canona R (R to może jeszcze nie retro jest, ale to taki właśnie canon 5D classic wśród bezlusterkowców). Moje podejście jest takie, kupuję stare używki bo płacę za nie jakieś 15% tego ile kosztowały w dniu premiery. A w dniu premiery były to flagowe konstrukcje, produkujące bardzo dobre obrazki. Czy coś się zmieniło? Czy one przestały robić zdjęcia? Owszem, każdy by chciał mieć najnowszy sprzęt. Pytanie tylko, czy każdy chce na to wydać kupę kasy, jeśli to tylko hobby a nie narzędzie pracy? Tak, kupuję takiego Canona 5D + EF 50.1,8 za 1000 złoty i mogę cieszyć się zabawą w fotografię i nie tracić majątku. Poniżej zdjęcie wykonane Canon 5D +24-105L https://photos.app.goo.gl/j1vkkdbX9hyqCQej7

Eberloth
11-10-2024, 13:23
Tak się nie baw. Ubliżasz 5D.

MstrG
11-10-2024, 13:30
Szkło widać mocno kontrastowe, mega ostre (niektórzy mogą powiedzieć, że za ostre, przeostrzone), ale ta eLka nie bierze jeńców. A 5D? No cóż, klasa sama w sobie, legendarne kolory, widać to w każdej partii zdjęcia.

Marek Kowal
11-10-2024, 13:43
Tak się nie baw. Ubliżasz 5D.

dokładnie, ten kadr wygląda jak marny skan z ORWO, jakoś paruje to się z uznaniem 1D mk IV jako sprzęt retro

g69
26-10-2024, 12:16
Skąd może sie brac usterka wejścia usb w Canonie 5dII,bo widzę często ten model z taka przypadłością?? Jakaś wada tego modelu??