PDA

Zobacz pełną wersję : CANON z Allegro - już się kończy aukcja!

xarfax
18-06-2006, 20:42
co myślicie o tym??? dla mnie to trochu podejrzane

http://allegro.pl/item110518375_canon_eos_30d_17_85_is_masa_gratisow _od_1_zl.html

Zakk Wylde
18-06-2006, 20:52
Witaj!

Sprzęt spoko tylko jak to jest na allegro za 10 minut może cena zwiękrzyc się o 1000zł albo nie musi. Wg mnie aukcja jest dziwna. Sigma GRATIS !!! Gwarancja na 1 rok.....

Wszystko poniżej starałem się opisac jak najrzetelniej i najsensowniej jak tylko potrafie, ponieważ kompletnie nie znam się na aparatach. Sprzedaje grzecznościowo i mam nadzieje, zarobic przy tym pare groszy ;)

Więc 2 tumanów nie wie ile to kosztuje,,, ciekawe skad to mają?

Dodatkowo sprzęt jest nowy a nie wiedzą ile zapłacili za to 09-06-2006 ????

DODAJE MASĘ GRATISOW ALE MAM NADZIEJE< ŻE I ZA NIE COS DORZUCICIE :)

Gratis to gratis :D

Nie wiem czy to jest jakaś trefna aukcja, ale ja bym sie do niej nie brał :/

Ale decyzja zawsze nalezy do ciebie.

xarfax
18-06-2006, 21:19
na początku się uradowałem i pomyślałem, że super. Ale zaraz po chwili szybko otrzeźwiałem - za dużo tu podejrzanych rzeczy. Takie "gratisy" są chyba więcej warte niż ta pucha na innych aukcjach allegro. Poza tym jak nie wiesz ile co kosztuje to najłatwiej się dowiedzieć poprzez przeszukanie allegro. dziwne, dziwne. ale obserwuje tą aukcje - bez zamiaru licytowania.

xarfax
18-06-2006, 21:41
no i poszło za 6100, co i tak szczerze mówiąc nie wydaje mi się dużo jak za taką ilość rzeczy. ale najbardzij podejrzane - tylko przelew, bo koleś siedzi za granicą.

Tomasz1972
18-06-2006, 21:42
no i poszło za 6100, co i tak szczerze mówiąc nie wydaje mi się dużo jak za taką ilość rzeczy. ale najbardzij podejrzane - tylko przelew, bo koleś siedzi za granicą.
Napisał że odbiór osobisty na terenie Polski nie jest możliwy , ciekawe czy odbiór osobisty za granicą wchodzi w grę :)

Zeus
18-06-2006, 21:50
Z wielką uwagą będe obserwował losy tej aukcji :-D

Najpierw gość piszę że jest to aukcja grzecznościowa tzn jak rozumiem sprzedaje sprzet kogos znajomego. Jak sie zapytałem czy będzie możliwy odbiór osobisty to dowiedziałem sie ze NIE. Jednoczesnie gość napisał ze otrzymał ten cały sprzęt w rozliczeniu za wykonaną pracę a wcześniej było że to aukcja grzecznościowa.

Zeby było ciekwiej to wysyłka będzie z Niemiec a koszty za przesyłke w Polsce 8-) A ciekwae jakie będzie konto bankowe stawiam w w Niemczech.

Mimo ze kilka razy o to prosiłem nie otrzymałem zdjecia paragonu ani karty gwarancyjnej.

Dla mnie wszystko bardzo podejrzane

mikie_001
18-06-2006, 22:49
Trzeba być odważnym licytując w takiej aukcji i nie chodzi o ewentualnie utracone pieniądze, a o ewentualnie postawione zarzuty z paragrafu.... z tytulu paserstwa.....
naiwnych nie sieja - sami sie rodza

Chomiczq
19-06-2006, 00:53
Jak nic kradzione z domu.
Mechanizm prosty jak konstrukcja cepa
Ktoś kupuje sprzęt w salonie. W salonie jest jeszcze paru innych ludzi, w tym, nazwijmy go: Sprytny. Sprytny słyszy, jak nabywca nowej puszku podaje dane do faktury (imie, nazwisko, adres).
Tydzien pozniej nabywca ma wjazd na chatę, a Sprytny kroi nowiutki sprzęt i jeszcze parę gratów które znalazł w mieszkaniu....
i co wam powiem.... jak cos kupujecie, zaraz zapisac numery sprzetu w bezpiecznym miejscu, bo jak skroja papiery, to nawet nie bedziecie w stanie podac policji numeru puszki, czy szkla... a najczesciej cos sie kupuje, testuje, a porzadek w papierach odklada na pozniej. Szkoda mi osoby, ktora stracila sprzet w tak glupi sposob.

BolekZ
19-06-2006, 20:52
Bardzo podejrzana aukcja - najprawdopodobniej z kradzieży..... albo naciąganie klienta, niech się napali i wpłaci na konto......

Zakk Wylde
19-06-2006, 20:55
Od początku aukcja jest dziwna i tyle..... ja bym nie kupował,,, zobaczymy jaki bedzie komentarz :D

totus
19-06-2006, 20:57
kupil kumpel jak sie okazalo. napisze jak do niego dojdzie

mattnick
19-06-2006, 21:02
kolo wcześniej sprzedawał perfumy po 2 zł :) wałek jak nic :)

Kubak82
19-06-2006, 21:09
kolo wcześniej sprzedawał perfumy po 2 zł :) wałek jak nic :)

dodam pikanterii.. ten "kolo" to ONA ;-) ... przynajmniej tak pisze w wystawionych przez siebie komentarzach..

cyt.
"Sprzedający nie poważny, sprzedaje, popełnia pomyłkę, pisze do allegro o zwrot prowizji podając że winna jestem Ja, ???bo omyłkowo złożyłam ofertę??? Skandal. Ja kupiłam i chcialam Kupić..."

ciekawe co nas jeszcze spotka :roll:

swoja droga - kto licytuje na takich aukcjach :shock: .. ok, mozna miec za duzo kasy ale znam lepsze sposoby na pozbycie sie jej :roll:

mattnick
19-06-2006, 21:12
wow...może ma c*uja :)

Kubak82
19-06-2006, 21:15
wow...może ma c*uja :)

łeee...przed chwila jadlem kolacje :lol: :evil:

Zeus
19-06-2006, 21:20

Żartujesz!

To może jest jeszcze czas żeby Go ostrzec. Co... jak myslisz?

Wats0n
19-06-2006, 21:22
Najbardziej podobaja mi sie sprzedawcy, ktorzy oprocz aparatow bez pudełek sprzedają np. radia samochodowe i telefony :)

xarfax
20-06-2006, 09:18

a jesteś pewien, że to dobry pomysł żeby wpłacać? może nam się wydaje, żę to przekręt jakiś, ale raczej tak to wygląda. może lepiej aby skorzystał z tej opcji, że kasę wpłaca się na allegro, a oni dopiero wpłacają jak potwierdzisz że sprzęt dotarł taki jak miał być. to się nazywa bodajże ESCROW i zapewnia bezpieczeństwo transakcji - przynajmniej w opinii Allegro. Sam nie korzystałem.

można obserwować tego sprzedawcę - mnie zapewniał, że w lipcu bedzie miał kolejny podobny aparat.

mmsza
20-06-2006, 09:20
można obserwować tego sprzedawcę - mnie zapewniał, że w lipcu bedzie miał kolejny podobny aparat.
Nie wykluczone, że nawet ten sam :mrgreen:

totus
20-06-2006, 10:12
xarfax
napisalem mu jak to wyglada, co dalej zrobi to jego sprawa

totus
20-06-2006, 11:41
za pozno, wczoraj wplacil kase..

Kubak82
20-06-2006, 12:31
za pozno, wczoraj wplacil kase..

no to zycze kumplowi szczescia.. czekamy na wiesci jak sie sprawa zakonczy!!

swoja droga - niech sprawdzi czy nie byl kradziony :? ..

mkwiek
01-08-2006, 08:40
jak się skończyła ta historia z tym canonem???

Tomasz Urbanowicz
01-08-2006, 09:58
No i najważniejsze, że gwarancja będzie "CHONOROWANA W POLSCE"

Simon
01-08-2006, 10:04
Ponad miesiac minal i jak skonczyla sie transakcja?!

Tomasz Urbanowicz
01-08-2006, 10:11
Negatywa nie dostał, to chyba dobrze :)

Zakk Wylde
01-08-2006, 10:29
Hej:D

Gadam z gościen ma gadu gadu i mówił mi że dostał przesyłkale wszystko od poczatku,

Pierwsze przsyłka sie spózniała i dzwonił do niego. Przyszła po długich dzwonieniach do gościa w wtorek.

Otwiera i ..... stary zxasilacz do komputera i canon 300D bez muszli ocznej + bez obiektywu bez paska i cały porysowany body (werjsa silver)

Podał gościa na policje ale niestety nie zna adresu,,, tylko nr telefonu ktoóry może byc na karte wiec policja nic zabardzo nie zrobi :(

Ale kupił sobie teraz w sklepei 30D i ma teraz tylko Kita :(

Bilu
01-08-2006, 10:36
Aukcja od poczatku byla mocno podejrzana. Na allegro najlepiej kupowac od sprawdzonych sprzedawcow i unikac 'super okazji' tego typu. Wspolczuje nabywcy.

Zakk Wylde
01-08-2006, 10:39
Wg mnie trzeba być ostrozny...... Najlepeij kupować superokazje ale z głową..

Ktowa pozyżej 300zł.... przesyłka za pobraniem !!

Ja tak ze kupuje cos okazyjnie sprzedaje czasem za 4 razy więcej!

Kubak82
01-08-2006, 10:45
czyli final jakiego sie spodziewalem :evil:

swoja droga, gosc logowal sie do allegro, ma IP - to Policji powinno juz wystarczyc..

mkwiek
01-08-2006, 10:50
wiedziałem, że tak będzie. od razu pachniało oszustwem. obiektywy gratisowe itp. same gratisy warte majątek. żal mi gościa który to kupił, ale trzeba nazwać rzecz po imieniu - dał się wyfrajerować i tyle. naiwny jakiś

tacy ludzie to pożywka dla takich oszustów. sorry, może się ktoś obrazi ale taka prawda.

ukasz
01-08-2006, 11:10
Jak nic kradzione z domu.
....
i co wam powiem.... jak cos kupujecie, zaraz zapisac numery sprzetu w bezpiecznym miejscu, bo jak skroja papiery, to nawet nie bedziecie w stanie podac policji numeru puszki, czy szkla...

Trochę OT, ale spisanie nr seryjnych niewiele da, jeśli nie masz dokumentów poświadczających że skradziony Ci sprzęt był rzeczywiście Twoją własnością. (Miałem tak z komórką, dobrze że wartość "trochę" niższa niż aparatu)

Po prostu nie należy trzymać takich dokumentów razem ze sprzętem.

Fotos
01-08-2006, 16:52
No coz, z jednej strony szkoda takich kupujacych, ale z drugiej - sami sa sobie winni. Troche tu dziala polskie cwaniactwo - "ale okazja, zaraz zrobie transakcje zycia, zeby nikt inny tylko sie nie dowiedzial".
Spojrzcie na magie "Kup teraz" - dzieki tej opcji sprzet schodzi po 20-30% drozej niz w licytacji. Bo zawsze znajdzie sie ktos "bede pierwszy".
Mnie zawsze bawi "stan fabryczny" np. starego obiektywu M42. Ha, ha, takie obiektywy to prawdziwa rzadkosc, praktycznie zero szans, a na allegro co drugi jest taki. Ostatnio gosciowi pokazalem fabrycznie nowego EF 50 zeby porownal z jego idealnym Pancolarem, to sie troche zmieszal.

liquidsound
01-08-2006, 18:14
ma IP - to Policji powinno juz wystarczyc..sek w tym ze nie. Kiedys ukradziono laptopa szefowi mojej mamy. Zlodziej byl tak glupi ze we wlasnym domu podlaczyl sie przez wlasne lacze do neta, wlaczyl kompa a program pocztowy zalogowal sie na koncie z tego IP :D szef logowal sie na poczcie i zauwazyl logowanie z obcego IP, od razu zglosil to sledczemu a gosc nie mial pojecia co to jest e-mail, srzynka pocztowa a o IP juz nie mowiac. Dlugo trwaly zabawy z policja zeby cos z tego wyniklo ale na szczescie szef bedac bardzo upartym wyperswadowal policji aby jednak zlapali zlodzieja. Na szczescie udalo sie goscia na mierzyci chyba sie grubo zdziwil jak o 6:01 obudzila go policja zeby zrobic rewizje i dokonca zatrzymania:-P swoja droga to aukcja mega podejrzana.

krecio
01-08-2006, 19:20
Ze jest to "walek", to pachnialo od poczatku. Dziwi mnie zupelny brak komentarzy po "transakcji"...:roll: :confused:

Cyborg
01-08-2006, 19:46
swoja droga, gosc logowal sie do allegro, ma IP - to Policji powinno juz wystarczyc..
Po IP dla Policji to bym się wiele nie spodziewał :smile: - można co najwyżej łatwo sprawdzić z jakiej miejscowości w Polsce gość działa.
Ale najważniejsze, że ma numer konta i prawdziwą nazwę/nazwisko właściciela - bez tego przelew by nie dotarł. To powino wystarczyć.

Kolekcjoner
01-08-2006, 20:15
Uważajcie na OSZUSTA !!! Kupiłem od niego Pentium 920 BOX, przysłał podrapanego P520 bez wiatraka. Zero reakcji na maile zarówno moje jak i Allegro. SPRAWA ZOSTAŁA ZGŁOSZONA NA POLICJĘ.
[Odpowiedź z:śro 19 kwi 2006 19:27:35 CEST] Proszę do transankcji doszło pod koniec lutego a koment wystawiony w kwietniu...Człowiek odebrał procesor potwierdził że ok., zadzwonił po tygodniu, twierdząc że to nie ten procesor, poczym zerwał wszelkie kontakty.... oszust...
Powiem szczerze, że od osoby nawet z jednym takim komentarzem bym nic nie kupił.
Zresztą ta aukcja to klasyk. Posprzedawać pierdoły po 5zł (podróbki perfum np.: "YVES SAINT LAURENT BCM") narobić sobie pozytywów, a później przekręt na dużą kwotę i papa....:mrgreen:! Szukajcie wiatru w polu.

Zakk Wylde
01-08-2006, 20:34
Ale nie trzeba długo szukać takich aukcji na allegro.... Jest ich naprawdę duzo..

Kubak82
01-08-2006, 22:07
Po IP dla Policji to bym się wiele nie spodziewał :smile: - można co najwyżej łatwo sprawdzić z jakiej miejscowości w Polsce gość działa.
Ale najważniejsze, że ma numer konta i prawdziwą nazwę/nazwisko właściciela - bez tego przelew by nie dotarł. To powino wystarczyć.

z doswiadczenia wiem, ze nie jest tak pieknie.. procedura uzyskania od banku danych o tranzakcji i danych personalnych/adresowych trwa baaardzo długo.. jesli sie nie myle to potrzebne jest orzeczenie sadu (choc tu glowy nie daje)..

co zas do IP.. Policja na podstawie otrzymanego sms-a z internetu dotarła do osoby ktora go wysyłała.. sprawa odnosnie grozb pod adresem wlasciciela.. trwało to kilka dni wiec jesli chca to portafia :twisted:

mam szczera nadzieje, ze i w tym przypadku tak bedzie.. choc ne ukrywam ze w tym wypadku kupujacy potwierdza powiedzenie, ze "łeb prosi sie cegły" :-?

liquidsound
01-08-2006, 22:34
co zas do IP.. Policja na podstawie otrzymanego sms-a z internetu dotarła do osoby ktora go wysyłała.. sprawa odnosnie grozb pod adresem wlasciciela.. trwało to kilka dni wiec jesli chca to portafia Si, ale zauwaz ze grozby to inna bajka niz kradziez.

Bananas
02-08-2006, 03:29
W USA też są naciągacze na ebayu gostek sprzedawał konsolę, zupełną nowość na rynku w 2005 roku cytuję: "XBOX360 - BOX" , ktoś wylicytował za 600$ i okazało się że otrzymał karton po konsoli czyli te "BOX" problem wynikł z złego przeczytania i zrozumienia tego co gostek sprzedawał.
A powracając do takich przypadków to radzę zgłaszać na policję, oni też czasami mają swoje sukcesy... No i oczywiście wystawić "MU" recenzję.
Mój znajomy w Polsce też w podobny sposób został oszukany tylko on dostał "cegłę". Zgłosił to oczywiście na policję a ci oczywiście gościa namierzyli, czyli dane itd. i kiedyś już po jakimś czasie wpadł na kontroli drogowej, na koncie miał już nie jednego naiwnego jak się okazało.

LemonR
02-08-2006, 07:29
Było coś podobnego i na Allegro. Też chodziło o konsolę tylko, że w opisie gdzieś przewijał się dopisek zdjęcie. Przedmiotem aukcji było zdjęcie konsoli :-) a licytacja szła, o kwocie nie wspomnę. Swoją drogą chciałoby się brać tyle za zdjęcia. Niestety finału tej transakcji nie znam.
LemonR

Tomasz Urbanowicz
02-08-2006, 07:34
Ale gdzie komentarz negatywny pod tą "udaną" aukcją?

Zakk Wylde
02-08-2006, 08:45
Nie ma i niewiem dlaczego tego nie wystawił...

Az sie zaptyam :D

Avadra_K
02-08-2006, 12:18
z doswiadczenia wiem, ze nie jest tak pieknie.. procedura uzyskania od banku danych o tranzakcji i danych personalnych/adresowych trwa baaardzo długo.. jesli sie nie myle to potrzebne jest orzeczenie sadu (choc tu glowy nie daje)..

co zas do IP.. Policja na podstawie otrzymanego sms-a z internetu dotarła do osoby ktora go wysyłała.. sprawa odnosnie grozb pod adresem wlasciciela.. trwało to kilka dni wiec jesli chca to portafia :twisted:

mam szczera nadzieje, ze i w tym przypadku tak bedzie.. choc ne ukrywam ze w tym wypadku kupujacy potwierdza powiedzenie, ze "łeb prosi sie cegły" :-?

I tak i nie moi Państwo,:lol:
w niektórych bankach (juz również w Polsce) można otworzyć kąto numeryczne, zawierajżce w swojej nazwie li i wyłącznie ciąg cyfr:shock: . Dane o posiadaczu rachunku są tylko do wiadomości banku.
Żeby uzyskać od banku informacje o włascicielu potrzebne jest zaświadczenie z prokuratury o wszczęciu postepowania (lub prawomocny wyrok sądu):roll:

A nawiązując do tematu - ktoś kto wysyła w "ciemno" taką kasę moim zdaniem sam jest sobie winny. Jedżeli dokładali by jeszcze 70-200 2.8 IS to pewnie zapłacił by z 8kpln.

Tomasz1972
02-08-2006, 12:52
Rozmawiałem ostatnio ze śledczym , który prowadził kika spraw związanych z oszustwami na allegro . Otóż większość kont które podają nieuczciwi sprzedawcy jest założonych na "słupa" , czyli jakiegoś menela , który za fatygę i podpis dostaje jakiś denaturat albo inne wino . Kasa wybierana przez oszusta w bankomacie natychmiast po wpłynięci środków na konto . Niestety policja w takiej sytuacji nic nie może zrobić .

Tomasz1972
17-04-2007, 21:57
niezadowolony kupiec kontra sprzedawca powędrowało do http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21452

januszP.
18-04-2007, 09:42
Abstahując od konkretnej aukcji na allegro chcę przytoczyć tezy wczorajszej rozmowy jaką słyszałem w PR III na temat obowiazków podatkowych obywatela naszego kraju związanych z zakupami na aukcjach. Okazuje sie, że oprócz podatku dochodowego sprzedającego (i tutaj zapowiadano szeroką kontrolę US sprzedaży szczególnie powyżekj 1000zł wartości) istnieje obowiazek uiszczenia podatku od umowy cywilno-prawnej na podstawie , której to odbywają się wszystkie transakcjie! I tak od umów o wartosci do 1000zł obowiazek odprowadzenia podatku w wys. 2% wartości transakcji ma sprzedajacy a powyżej 1000zł kupujacy. Zarząd allegro ma obowiazek udostępnienia danych uczestników wszystkich transakcji US tak jak innym organom śćigania. Tak już z b. duzym prawdopodobieństwem można przyjąć tezę że znaczna część społeczeństwa Polskiego to przestępcy podatkowi!
No ale jak to mówia ryba psuje sie od głowy. Tylko dlaczego zawsze najszybciej sie rozkłada część od ogona a głowa najczęściej sie "mumifikuje"?
Miłego dnia (szczeglnie allegrowiczom) zyczę!
Janusz

Janusz Body
18-04-2007, 09:50
.... I tak od umów o wartosci do 1000zł obowiazek odprowadzenia podatku w wys. 2% wartości transakcji ma sprzedajacy a powyżej 1000zł kupujacy.....

Pewien jesteś tego "kupującego" - bo to wygląda na kolejny, kuriozalny i idiotyczny bubel prawny. Sprzedając samochód wart 50k pln też zawieram umowę cywilno prawną a obowiązek opłat skarbowych spoczywa na kupującym.

Atryda
18-04-2007, 10:23
Od stycznia tego roku obowiazek zaplaty podatku od czynnosci cywilno prawnych spoczywa na kupujacym jezeli kupuje za ponad 1000zl. Wczesniej bylo nieco inaczej

Janusz Body
18-04-2007, 10:33
Od stycznia tego roku obowiazek zaplaty podatku od czynnosci cywilno prawnych spoczywa na kupujacym jezeli kupuje za ponad 1000zl. Wczesniej bylo nieco inaczej

No dobra - OK. Ale kupując na Allegro np. w sklepie też mam zapłacić? Jak kupuje w normalnym sklepie za ponad 1000 zł - jestem zwykle anonimowy - i jako kupujący nic dodatkowo płacić nie muszę. Przecież kupując w sklepie dostaję paragon i to też jest "umowa cywilno prawna" więc po wyjściu ze sklepu powinienem zapłacić fiskusowi te 2%. !?

Nasze prawo jest fajne.

januszP.
18-04-2007, 10:40
Pewien jesteś tego "kupującego" - bo to wygląda na kolejny, kuriozalny i idiotyczny bubel prawny. Sprzedając samochód wart 50k pln też zawieram umowę cywilno prawną a obowiązek opłat skarbowych spoczywa na kupującym.

Tak to (niestety) jednoznacznie wynikało z rozmowy! (posłużono się w rozmowie przykładem zakupu za 300 zł)Tanie państwo kosztuje - podatnika!

tomalxx
18-04-2007, 10:54
(...) Okazuje sie, że oprócz podatku dochodowego sprzedającego (i tutaj zapowiadano szeroką kontrolę US sprzedaży szczególnie powyżekj 1000zł wartości) istnieje obowiazek uiszczenia podatku od umowy cywilno-prawnej na podstawie , której to odbywają się wszystkie transakcjie! I tak od umów o wartosci do 1000zł obowiazek odprowadzenia podatku w wys. 2% wartości transakcji ma sprzedajacy a powyżej 1000zł kupujacy. Zarząd allegro ma obowiazek udostępnienia danych uczestników wszystkich transakcji US tak jak innym organom śćigania. Tak już z b. duzym prawdopodobieństwem można przyjąć tezę że znaczna część społeczeństwa Polskiego to przestępcy podatkowi! (...)

PCC (Podatek od Czynności Cywilno-Prawnych) to formuła zastępująca VAT przy zakupie używanych ruchomości.

Gdy kupujemy w sklepie, płacimy podatek VAT i NIE MUSIMY płacić PCC.

Atryda
18-04-2007, 14:50
tomalxx: czy zastepcza to moze za duzo powiedziane ale faktycznie jezeli sprzedajacy jest Vatowcem to nie trzeba placic.