Zobacz pełną wersję : Jak działa push-pull w canon 100-400 4,5-5,6 L IS USM ?
Witam wszystkich.
Mam pytanie jak w temacie. Czy jest jakaś blokada zabezpiezająca wysuwanie się obiektywu przy jego pochyleniu w dół ? Jak sprawuje się ten mechanizm w praktyce ? Chodzi mi o precyzję ustawienia ogniskowej oraz szybkość jej ustawienia (np ze 100mm na 400 mm).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Możesz zablokować w każdej ogniskowej przez przekręcenie pierścienia. Szybkość fantastyczna i zależy tylko od twojej siły z jaką pchasz do przodu - tylko jedno: trzeba się do tego przyzwyczaić, ale wystarczy jedna sesja o już jest ok.
Zgadzam sie z przedmowca :) "Blokada" jest plynna, sam ustawiasz jak lekko chodzi "puzon" - od zupelnego luzu do kompletnego zaciecia. I jest to bardzo wygodne :-D
Zgadzam się z przedmówcą... :)
Dodam tylko, że sam pierścien do blokowania (smooth-tight) daje się wygodnie operować np. kciukiem dzięki czemu łatwo można albo blokować albo odblokowywać wysuwanie się obiektywu...
Dodam tylko ze... zgadzam sie z przedmowcami :mrgreen: .
A pierscieniem regulacji operuje albo najdluzszym palcem (kciukiem i wskazujacym przytrzymuje pierscien ostrosci wtedy) albo dwoma dlonmi (jakos mi wygodniej i dokladniej tak, tylko aparat obowiazkowo musi wisiec na pasku na szyi wtedy).
leszekel
20-06-2006, 10:27
Zgadzam się z przedmowcami, a szczegolnie z Vitezem. Ja takze operuję 2 łapkami, lewa trzymam pierscien ostrosci, a prawa dokrecam (odkrecam) blokade (ale ja praworeczny jestem), a jak jest zamocowany do monopoda to tez nie ma problemu.
a jak jest zamocowany do monopoda to tez nie ma problemu.
A po co 100-400 mocowac do monopoda jak na najdluzszym koncu+crop spokojnie wyrabia sie przy 1/80 ?
A chociażby z tej prostej przyczyny, by nie "latał" kadr.
Bądź co bądź ważna sprawa gdy się fotografuje - utrzymanie kadru i kontrola nad nim.
A chociażby z tej prostej przyczyny, by nie "latał" kadr.
Bądź co bądź ważna sprawa gdy się fotografuje - utrzymanie kadru i kontrola nad nim.
A to przepraszam... ja na ten defekt nie narzekam. Pewnie kwestia indywidualnych predyspozycji ramion.
...ja na ten defekt nie narzekam. Pewnie kwestia indywidualnych predyspozycji ramion.
No Vitez, widziałem Cię już ze dwa razy i nie powiedziałbym, żebyś jakiś taki za szeroki był...w ramionach :mrgreen: :lol: ;)
Do Pudziana daleko ;)
PS. Chętnie bym se kupił też te 100-400 ;)
No Vitez, widziałem Cię już ze dwa razy i nie powiedziałbym, żebyś jakiś taki za szeroki był...w ramionach :mrgreen: :lol: ;)
Do Pudziana daleko ;)
No pewnie ze daleko, ale jednoczesnie nie mam zadnych problemow z utrzymywaniem 100-400 w lapkach, wrecz bardzo mi pasuje (choc 70-200 odrobinke poreczniejszy w uzytkowaniu bo nie trzeba wysuwac ani bawic sie blokada).
Wcale nie trzeba miec wygladu kafara by miec jako-tako przyzwyczajone do utrzymywania kadru ramiona :p (a IS BARDZO pomaga).
leszekel
20-06-2006, 22:58
A po co 100-400 mocowac do monopoda jak na najdluzszym koncu+crop spokojnie wyrabia sie przy 1/80 ?
Oj, bo mnie lapki lataja, ale juz pracuje nad tym :-D
A po drugie, to po co oni tam ten uchwyt do statywu (monopoda) dali ;)
Ja mam klopoty przy 1/200 na pelnej ogniskowej, zeby nie poruszyc, a Ty 1/80 dajesz rade. No,no-gratulowac czy do konca nie wierzyc?
był już człowiek-pająk... jesteś człowiek-statyw?
ale skoro kadr Ci się w ogóle nie rusza w ręce... to pogratulować.
heh ;)
był już człowiek-pająk... jesteś człowiek-statyw?
ale skoro kadr Ci się w ogóle nie rusza w ręce... to pogratulować.
heh ;)
Buehiehiehie, by był z nami BONK to by pewnie zapodał jedno foto to byś się adamek zdziwił, że to... prawda. A nawet lepiej :lol:
A po drugie, to po co oni tam ten uchwyt do statywu (monopoda) dali ;)
A robiles kiedys zdjecie ksiezyca? Tu juz nie z lapki a ze statywu, czyli IS na off i zakladamy ta obejme. To tylko jeden z przykladow.
Wiekszosc zasiadkowych zdjec przyrodniczych rowniez ze statywu leci wiec i po to obejma. To szklo jest cholernie uniwersalne dzieki takiemu wlasnie zakresowi do ktorego dorzucono IS - i reporterke i namiastki astrofoto i foto przyrodnicza ze statywu lub z reki - wszystko bez obaw mozna uprawiac tym szklem... a na upartego to i portrety :> .
Ja mam klopoty przy 1/200 na pelnej ogniskowej, zeby nie poruszyc, a Ty 1/80 dajesz rade. No,no-gratulowac czy do konca nie wierzyc?
W swoim watku w galeriach uzytkownikow dalem link do zdjec z Goraszki. Sa one robione na czasach 1/250, 1/125 i 1/80 i w ogromnej wiekszosci na 400mm, iso 100, IS mode 1 lub 2 . Przykladowo to zdjecie (http://vitez.ceron.pl/goraszka/2006/images/69.jpg) to 400mm*crop @ 1/80 i to robione juz pod koniec dnia kiedy bylem juz mocno zmeczony. Kadr oryginalny, nie ciachane potem w PS, wyostrzane na oryginal size Smart Sharpen 80%/0.9, zmniejszane z 8 mpix do 800x533 metoda Bicubic Sharper bez pozniejszego wyostrzania.
Dzygit-Dublin
21-06-2006, 03:46
wszystko co napisal vitez ale jedno poprawie na ptaki z tym ciezko sie wybrac chyba do parku tylko i nad morze na mewy czy czaple jak jest odplyw( i to jak nie sa za daleko )
generalnie szko klasa ale na 400 nie za super !!
Dlatego sie wciaz glowie nad 300 is + 1,4 lub 400 f5,6 jak ma Kubaman
Pozdrawiam
leszekel
21-06-2006, 09:26
wszystko co napisal vitez ale jedno poprawie na ptaki z tym ciezko sie wybrac chyba do parku tylko i nad morze na mewy czy czaple jak jest odplyw( i to jak nie sa za daleko )
Pozdrawiam
No własnie, na ptaki. Tutaj sa moje ptaki http://www.obiektywni.pl/uzytkownik/ , ostatnie 20 fot od góry jest robione tym szkłem, jedno czy dwa focone w parku, pozostale w lasach i na lakach. W lasach zazwyczaj jest ciemnawo, przy 400 mm chcac miec niskie ISO (do odbitek) niestety trzeba dlugie stosowac czasy. W zyciu nie utrzymam obiektywu bez poruszen czatujac kilka godzin np. na dzieciola, gdzie niestety jest slabe swiatlo. Przyznam, ze nie lubie lazic po krzaczorach z tym dlugasnym kijem, ale monopod czasami to jedyne wyjscie przy tego rodzaju fotografii.
Ale takze czesto przeszkadza. Kiedys wyszedł na mnie lis i za nim sie ustwilem juz zwial sobie. Zreszta ptaki tez nie czakaja na ustwienie sie :-D , ale zawsze jest cos za cos. No, chyba, ze jest sie cyborgiem.
Vitez, fota tego helikopteru jest mz nie ostra i nie jest to powiedziane zlosliwie bo sam wlasnie mam wiekszosc takich robionych na 400 mm czy to z monopodem czy bez i nawet na krotkich czasach. Obecnie jestem w trakcie poszukiwania przyczyn :-D . Czyzby na 400 mm z tym obiektywem nie bylo najlepiej? A moze AF w moim 350D jes do d....
Pozdrawiam.
Czyzby na 400 mm z tym obiektywem nie bylo najlepiej?
No Ameryki raczej nie odkryłeś ;-)
Jeśli chcesz coś pstrykać na 400mm to pierwsza (ekono) opcja to 400/5.6
leszekel
21-06-2006, 10:19
No Ameryki raczej nie odkryłeś ;-)
Jeśli chcesz coś pstrykać na 400mm to pierwsza (ekono) opcja to 400/5.6
1. Własnie odkrywam Ameryke, bo zanim kupilem ten obiektyw, to duzo czytalem na jego temat, szczegolnie tutaj i chyba nikt nie "donosil" o tym fakcie.
2. Chce pstrykac na wiecej niz 400 mm i dlatego niedlugo kupuje TCx1,4. Cholera, juz sie boje :cry:
2. Chce pstrykac na wiecej niz 400 mm i dlatego niedlugo kupuje TCx1,4. Cholera, juz sie boje :cry:
I slusznie :( Zanim wydasz pieniadze na TC do 100-400 koniecznie sprawdz jak to w Twoich zastosowaniach sie sprawdza... bo strach moze przerodzic sie we wscieklosc ;-)
W zyciu nie utrzymam obiektywu bez poruszen czatujac kilka godzin np. na dzieciola, gdzie niestety jest slabe swiatlo. Przyznam, ze nie lubie lazic po krzaczorach z tym dlugasnym kijem, ale monopod czasami to jedyne wyjscie przy tego rodzaju fotografii.
No tu przyznam racje - na czatowanie to tez bym bral jakas podporke. Moje pytanie odnosnie monopoda dotyczylo bardziej 'reporterskich' zastosowan tego szkla... bo do ptakow to jakos sporo czesciej widze w uzyciu "maniakow" tego typu fotografii stalki 400tki lub 300tki , rownie czesto z konwerterami (np 300 2.8 IS + TC 2x).
Vitez, fota tego helikopteru jest mz nie ostra i nie jest to powiedziane zlosliwie bo sam wlasnie mam wiekszosc takich robionych na 400 mm czy to z monopodem czy bez i nawet na krotkich czasach.
Jest odrobinke poruszona - to moge przyznac. Napisalem, ze bylem w czasie baletu helikopterow juz troszke zmeczony. Grunt ze da sie utrzymac 1/80 na 400mm bez okropnego poruszenia nawet po wielogodzinnym wczesniejszym foceniu - to ma to zdjecie udowadniac a nie pokazywac zyletke.
Co do ostrosci na 400mm a ponizej to sie nie wypowiem bo (juz) nie naleze do maniakow porownujacych ostrosc zdjecia na 100% powiekszeniu ;) - wystarczy mi ze z efektow koncowych jestem zadowolony.
Jak przestane byc zadowolony to dopiero bede sie za jeszcze lepszym szklem rozgladal.
A moze AF w moim 350D jes do d....
Podobno nieco gorszy niz w 20D... ja z AF w 20D (i bufora i szybkosci serii i LCD i braku uszczelnien i kiepskiego gripa) tez nie do konca jestem zadowolony i w koncu kieys mnie jedynka czeka... ale przy obecnej sytuacji na rynku to chyba warto sie wstrzymac do wiosny przyszlego roku zobaczyc jakie nowosci zaprezentuje i Canon i konkurencja.
leszekel
21-06-2006, 12:26
I slusznie :( Zanim wydasz pieniadze na TC do 100-400 koniecznie sprawdz jak to w Twoich zastosowaniach sie sprawdza... bo strach moze przerodzic sie we wscieklosc ;-)
Pieniadze nie za duze, to przezyje jakby co :razz:
1. A tak naprawdę, to co masz na mysli, bowiem wiadomo, ze do ptaszkow czym dluzszy tym lepszy :) , a takiego obiektywu, o ktorym Vitez wspomina, to niestety nigdy nie kupie, bo focenie fruwajacych traktuje wylacznie jako mile spedzanie wolnego czasu, a cena jednak za powazna jak na niezobowiazujace mnie do niczego hobby.
2. Myslalem takze o stalce, niemnej wybralem 100-400 jako bardziej uniwersalne szklo, no bo wiesz, jakby mi przeszły ptaszki to se co innego pofoce :) .
Vitez, pisząc te słowa "Co do ostrosci na 400mm a ponizej to sie nie wypowiem bo (juz) nie naleze do maniakow porownujacych ostrosc zdjecia na 100% powiekszeniu - wystarczy mi ze z efektow koncowych jestem zadowolony" potwierdzasz, to co ja sam uważam, ale czasami "wkurzaja" mnie rozni madrale gdy na sile doszukuja sie braku ostrosci w moich fotach. I wtedy sie zastanawiam, czy cos ze mna moze jest nie tak?
Pozdrawiam.
1. A tak naprawdę, to co masz na mysli
Szybkosc AF i jakosc fotek. Mam 100-400 i TC1.4x, wiem co mowie :) Ta kombinacja jest fajna... na robienie fotek ksiezyca :mrgreen:
potwierdzam :)
z cropem daje niemal 1m ogniskowej ;)
oczywiście tygrysy chciałyby więcej tak ze 2m :)
robiłem takim zestawem łysego, coprawda TC to był kenko nie klejone i ostrzenie manualne, pełnia z ręki
pozdrawiam
leszekel
21-06-2006, 13:56
Szybkosc AF i jakosc fotek. Mam 100-400 i TC1.4x, wiem co mowie :) Ta kombinacja jest fajna... na robienie fotek ksiezyca :mrgreen:
No to teraz po mału zaczynam sie robic zły :-D
Ale raczej nie pekam i wyprobuje to na wlasnym tylku, no bo w sumie co mi innego zostalo? :(
ale czasami "wkurzaja" mnie rozni madrale gdy na sile doszukuja sie braku ostrosci w moich fotach.
Nie wkurzaj się ;-)
...it is very difficult to calibrate for autofocus over the entire zoom range...
Chuck Westfall, Canon USA
BTW: Szykują się nowe firmware'y dla Marków II dające możliwość używania SD 4 GB
No to teraz po mału zaczynam sie robic zły :-D
Ale raczej nie pekam i wyprobuje to na wlasnym tylku, no bo w sumie co mi innego zostalo? :(
Tez mam taki zestaw (jeszcze) 100-400 + tc 1.4x i nawet do ksiezyca go nie uzylem. To znaczy sprobowalem (na MF) i jakosc lepsza mi wyszla po cropowaniu w PS zdjecia bez TC niz na zdjeciu z TC bez przycinania w PS.
Wniosek prosty - nie ma co sie szarpac na TC 1.4... ale na upartego - swojego wlasnie wystawilem w dziale Sprzedam, mozesz sie sam przekonac ;) , choc sam fakt ze go sprzedaje to juz jakis argument ;) .
Vitez pokaż tego z TC porównamy może 100-400 TC canon vs TC kenko :)
pozdrawiam
Vitez pokaż tego z TC porównamy może 100-400 TC canon vs TC kenko :)
Nie chce mi sie odzyskiwac :p
Witam wszystkich.
Właśnie dotarł do mnie wspomniany w temacie obiektyw 100-400. Poczytałem instrukcję i coś mi nie pasuje. Znalazłem tam zapis: ... To lock the zoom ring in place, turn the adjustment ring towards TIGHT until it stops...
Sprawa dotyczy regulacji oporu wysuwania obiektywu w celu zmiany ogniskowej.
Obracam pierścieniem w kierunku oznaczonym jako TIGHT i mogę tak kręcić w nieskończoność. Jak rozumieć powyższy zapis.
1. Jak ustalić czy dane położenie pierścienia oznacza najlżejszy przesuw lub najcięższy (czyli blokada)?
2. Czy można go zablokować tak żeby nie dał się wysunąć ? Mam wrażenie, że nie da się, tylko będzie to po prostu dość duzy opór przesuwu a nie kompletna blokada.
Może coś z obiektywem jest nie tak ? Czy może na początku będzie stawiał duży opór a później będzie chodził luźniej?
Za wszelkie wyjaśnienia i pomoc z góry dziękuję,
Uldum
Witam wszystkich.
Właśnie dotarł do mnie wspomniany w temacie obiektyw 100-400. Poczytałem instrukcję i coś mi nie pasuje. Znalazłem tam zapis: ... To lock the zoom ring in place, turn the adjustment ring towards TIGHT until it stops...
Sprawa dotyczy regulacji oporu wysuwania obiektywu w celu zmiany ogniskowej.
Obracam pierścieniem w kierunku oznaczonym jako TIGHT i mogę tak kręcić w nieskończoność. Jak rozumieć powyższy zapis.
1. Jak ustalić czy dane położenie pierścienia oznacza najlżejszy przesuw lub najcięższy (czyli blokada)?
2. Czy można go zablokować tak żeby nie dał się wysunąć ? Mam wrażenie, że nie da się, tylko będzie to po prostu dość duzy opór przesuwu a nie kompletna blokada.
Może coś z obiektywem jest nie tak ? Czy może na początku będzie stawiał duży opór a później będzie chodził luźniej?
Za wszelkie wyjaśnienia i pomoc z góry dziękuję,
Uldum
Masz chyba uszkodzony obiektyw, bo ja potrafię tak zablokować 100-400, że nawet dwa Pudziany go nie rozciągną.:lol:
Już wszystko jasne. Trzeba było tylko dokładnie wczytać się w anglojęzyczną instrukcję. Pomieszały mi sie pierścienie. Ale wstyd :( Mimo wszystko dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich,
Uldum
Już wszystko jasne. Trzeba było tylko dokładnie wczytać się w anglojęzyczną instrukcję. Pomieszały mi sie pierścienie. Ale wstyd :(
Wstyd to jest kraść.
Errare humanum est, perseverare diabolicum ;)