Zobacz pełną wersję : wixjer w canonie a ostrość?
czy celownikoptyczny- wizjer w canonie może mieć wpływ na to że źle możemy ustawić ostrość, czy można go poprawnie skalibrować i jak, bo np. moja żona ma wadę wzroku i inaczej sobie ustawi ostrość w celowniku, a inaczej ja.
w body jest AF więc sam ci ustawi ostrość. będziesz widział nie ostro przez wizjer [jak żona dostosuje go do swojej wady] ale fotki powinny być ostre. ustawienia w wizjerze nie mają wpływu na fotografię
Po prawej stronie muszli ocznej masz pokrętło, którym możesz regulować korekcje dioprtii ( od -3 do +1).
Oczywiscie korekcja nie ma wpływu na ostrość zdjęć zapisywanych na karcie ;)
a manual?
do manualnego ostrzenia mozesz sobie skalibrowac na AF.
łąpiesz ostrość AF najakims punkcie i dostrajaz korekcja az bedziesz miał ostro w wizjerku :)
a.
W manualu sprawa jest jasna - jeśli osoba z wadą np -3 będzie miała ustawioną korekcje na 0 lub +1 to raczej nie ma szans na poprawne ustawienie ostrości (zakładając, że nie masz potwierdzenia)
mattnick
17-06-2006, 13:07
W manualu sprawa jest jasna - jeśli osoba z wadą np -3 będzie miała ustawioną korekcje na 0 lub +1 to raczej nie ma szans na poprawne ustawienie ostrości (zakładając, że nie masz potwierdzenia)
jeśli ma na 0 to oczywiśie że ma bo raczej bedzie focić w okularach :). Ostatnio zdjąłem ustawiłem sobie -3 i super :) focenie bez bryli :)
Wada wzroku nie ma wpływu na złe ustawianie ostrości w sensie takim, ze takiej osobie będzie się źle wydawało w którym momencie obraz jest ostry. Obserwuje się przecież obraz na matówce. Wada wzroku może utrudnić pracę, ale mimo to osoba z wadą wzroku w tym samym momencie będzie widziała, że obraz na matówce jest najostrzejszy, co osoba bez wady wzroku, tyle że ze znacznie mniejszą pewnością i dokładnością.
Korekcja dioptri w body rozwiązuje problem. Półprzyciskasz spust migawki i kręcisz kółkiem tak, aby jak najostrzej widzieć wyświetlacz pod matówką. Jeśli zakres regulacji jest zbyt mały trzeba zastosować dodatkową soczewkę korekcyjną zakładaną zamiast muszli.
Ale dużo teorii.
W rzeczywistości to jest tak, że jak masz wadę wzroku, albo też źle ustawioną korekcje doioptrii w wizjerze, to nigdy nie zobaczysz ostro. Ale najostrzej z możliwych ustawiony obraz (ten co widzisz) będzie ostry na zdjęciu.