Zobacz pełną wersję : Andora, a sprzęt foto
Doszły mnie sluchy, że Andora to strefa bezcłowa. Podobno elektronika jest tam tańsza niż w innych częściach Europy. Czy to prawda? Ktoś z was był w Andorze, a może słyszał coś z bardziej pewnego źródła? Jak tam jest ze sprzętem foto? Być może w wakacje będę miał okazje odwiedzić to państewko, a od dawna mam zamiar zakupić 100 mm Canona. Czy tam będzie tańszy? Wielkie dzięki za odpowiedzi:)
Byłem za czasów gdy nowością był 300D.
I dla porównania w helmutowie kosztował 519 euro a w andorze 500 euro.
Tanie to tam były fajki i gorzała :mrgreen:
Zawsze te 100 zł taniej;) Mówiąc helmutowo masz na myśli Niemcy?:p
Z Mówiąc helmutowo masz na myśli Niemcy?:p
Raczej tak ;-)
Doszły mnie sluchy, że Andora to strefa bezcłowa. Podobno elektronika jest tam tańsza niż w innych częściach Europy.
W zeszle wakacje bylem przejazdem,
potwierdzam - roznica w cenie na drogiej elektronice niewielka.
Drogiej - laptopy, aparaty, szkla.
Super miejsce na zakup fajek i mocnych trunkow.
1 L Ginu 2 euro.
1 L Wyborowej 11 euro..
;-)
Polecam - bo Pireneje sa piekne, jesli nie wybierzesz dojazdu z Francji przez tunel, tylko pojedziesz gorami to - (poza rozgrzanymi do czerownosci hamulcami przy zjazdach) widoki beda niezapomniane ;)
Pozdrawiam,
Parteq
Daawno temu przejeżdżałem przez Andorę, starą Toyotą-co chwila postój, bo się woda zaczynała gotować:p Przeżycie niesamowite rzeczywiście. O alkoholu nie wspominajcie, bo jestem niepijący(1. mam 15 lat, 2. nie kręci mnie to;p), z fajkami tak samo;p Kurczę... A nastawiałem się, że kupię sobie jakoś obiektyw po przystępnej cenie... Czy mimo wszystko obiektyw, który w Polsce kosztuje 2 300 zł, tam w normalnym sklepie będzie go można kupić poniżej 2000 zł? Wiem, że dużo zależy od kursu złoty-euro, ale załóżmy, że euro jest po 4 zł.
rysiaczek
17-06-2006, 01:59
Jedyne co mogę, to potwierdzić przedmówców - zabawiłem tam 2 dni zeszłych wakacji i elektronika dużo tańsza nie jest - jest różnie, w zależności od sklepu. Ale na duże przeceny nie masz co liczyć, podejrzewam że dziś taniej kupisz na allegro, niż w andorze.
Popatrz tutaj: http://www.andorramania.com/electronic_shops.htm
Wielkie dzięki za ten link;)
Witam, planuję wyjazd do Andory, a w zasadzie przejazd przez nią i przypadkiem trafiłam na ten temat w Google. Jest bardzo stary więc może zapytam jak to teraz wygląda? Może się ktoś orientuje? Czy jest sens kupowania tam sprzętu foto? Jeżeli tak to bym musiała się przygotować - wziąć więcej kasy, ale z tego co tu czytam, chyba już nie ma to sensu. Przy obecnych cenach dolara i euro to chyba już nic nie opłaca się kupować.
Ewentualnie na początku lutego będę przelatywać przez Dubaj, tam podobno jest tania elektronika i sprzęt foto. Przy czym nie będę opuszczać lotniska. Ktoś się orientuje jak obecnie wyglądają tam ceny uwzględniając kurs dolara, a w Andorze to Euro. U nas pewnie też ceny zaraz skoczą, więc nie wiem czy czekanie ma jakikolwiek sens.
W USA niby zawsze były tańsze aparaty i obiektywy, jeden obiektyw nawet mam z USA, ale teraz to bym musiała przez internet kupić w jakimś sklepie internetowym, a to nie ma sensu, bo mi oclą.