Zobacz pełną wersję : Konkurencja dla RAW-a
satriani
24-10-2004, 18:57
Co sądzicie na temat wprowadzania przez Adobe konkurencyjnego dla RAWA formatu DNG?
http://www.adobe.com/products/dng/main.html
Co sądzicie na temat wprowadzania przez Adobe konkurencyjnego dla RAWA formatu DNG?
http://www.adobe.com/products/dng/main.html
Myślę, że to świetny pomysł, po co nam jeden format jak można mieć dwa!
Jakoś tam nie doczytałem może, ale chyba nic nie ma o tym, że jest lepszy od rawa,
oprócz tego, że się ładniej nazywa?... Przynajmniej nic konkretnego...?
satriani
24-10-2004, 23:10
no i można konwertować rawa na ten format adoba
no i można konwertować rawa na ten format adoba
To moze raczej konkurencja dla TIFF a nie RAW?
Tomasz Golinski
25-10-2004, 17:58
Jeśli dobrze rozumiem, to ten DNG będzie przechowywał dane przed dokonaniem interpolacji, więc pewnie musi też trzymać informacje o rodzaju filtrów kolorowych na matrycy. Prawdopodobnie TIFF to potrafi, więc jest również konkurencją dla RAWów. Kwestia tylko softu, który by to rozumiał.
Myślę, że to świetny pomysł, po co nam jeden format jak można mieć dwa!
Jakoś tam nie doczytałem może, ale chyba nic nie ma o tym, że jest lepszy od rawa,
oprócz tego, że się ładniej nazywa?... Przynajmniej nic konkretnego...?
A chociażby to, że nowy format jest otwarty i nie trzeba go hackować, żeby napisać niezależny konwerter.
Dla użytkowników systemów operacyjnych innych niż "jedyny słuszny" to często różnica między być albo nie być.
(no, teraz pojawiło się Bibble :) )
Tomasz Golinski
25-10-2004, 22:44
Co z tego, że otwarty? Gdyby Canon chciał, żeby jego aparaty zapisywały w formacie otwartym, to byłoby tak od dawna. Propozyjca Adobe to troche za mało. Gdyby zapowiedzieli, że nast. Photoshop będzie czytał tylko DNG, to myśle, że szybko pojawiłyby się updaty firmware ;)
Gdyby zapowiedzieli, że nast. Photoshop będzie czytał tylko DNG, to myśle, że szybko pojawiłyby się updaty firmware ;)
Coś kombinują, tylko co?!?
Gdyby zapowiedzieli, że nast. Photoshop będzie czytał tylko DNG, to myśle, że szybko pojawiłyby się updaty firmware ;)
Coś kombinują, tylko co?!?
Byc moze Adobe wejdzie na rynek z wlasnymi aparatami cyfrowymi w tym dSLR ;)
No chyba ze tak.
W przeciwnym wypadku nie mogłaby to być żadna konkurencja tylko co najwyżej jakaś tam ewolucja
tyle tylko że dobiero na etapie obróbki zdjęcia już wykonanego w RAW-ie.
Więc nie sądzę żeby można było tu mówić o jakiejś konkurencji.
Nie sądzę też żeby Adobe zrezygnowało z obróbki RAW producentów sprzętu. Osobiście uważam że raczej
bendą to narzędzie udoskonalać.