Zobacz pełną wersję : Canon R i oryginalny grip
Witam serdecznie użytkowników R i oryginalnego gripa. Mam do was pytanie czy u was też oryginalny grip odstaje od korpusu od strony baterii. Dając pod światło widać że nie dolega, mam prześwit , mam 2 R-ki ale jeden grip i na obu sprawa wygląda tak samo . Czy to normalne ? U was też tak jest ?.
cybulski
04-02-2024, 09:43
U mnie jest bez prześwitu. Może pokaż na zdjęciu jak to wygląda.
Normalnie tego nie widać , ale pod światło wygląda to tak : https://ibb.co/Gtj32Jn . Proszę wybaczyć ale nie wiem jak wrzucić tutaj zdjęcie.
cybulski
04-02-2024, 10:15
Może i jest taki prześwit jak się przyjrzeć. Nie zwróciłem na to w ogóle uwagi. A to w czymś przeszkadza oprócz samopoczucia ?
W niczym , po prostu u mnie przesiadka ze starego 5DMKII i 6D na 2 R-ki i trochę zawiedziony jakością np. malowania, czy jak w tym przypadku spasowania . Tam zwłaszcza w 5D całkiem inna jakość . Ale chyba te czasy mineły .
cybulski
04-02-2024, 10:49
Przesiadłem się kilka lat temu z m.inymi 5dmk4. Wg mnie Rka jest w porządku. Nie zauważam jakichś niedoróbek w wykonaniu body.
#Cmola - wiele osób przesiadało się z 6D na tym forum, ja również. Moje pierwsze wrażenie było podobne, tj "po co zmieniałem?!", bo 6D jest naprawdę super aparatem i pierwsze wrażenie po przesiadce nie były jakieś "wow", tylko na zasadzie "jest lepiej, ale bez szału". Ale im dłużej fotografowałem/fotografuję Rką tym jestem zdecydowanie bardziej zachwycony. Rka to przede wszystkim zupełnie inny poziom ostrości i detali oraz zauważalnie wyższy DR. Lubię oglądać stare zdjęcia z 6D (ten aparat miałem 10 czy 11 lat) i jak cropuję do 100% te zdjęcia, a robię to samo Rką, to zupełnie 6D nie ma podjazdu. Kolorystyka owszem - bardziej pasowała mi w 6D, ale nie można powiedzieć, że R ma słabe kolory. Co do jakości to 6D był wg mnie bardziej plastikowy od Rki. Te plastiki w Rce bardziej mi pasują osobiście.
W stosunku do 6D jakość wykonania R jest znacznie wyższa. Ja przesiadłem się na R z 5DII i uważam, że R też jest lepiej wykonana.
A Panowie #marfot i #mystek mają może grip do tego ? Chcę poznać opinie o tym spasowaniu , czy też są takie prześwity ?
Aż mnie zmusiłeś do założenia gripa (na co dzień go nie używam) i u mnie wszystko jest spasowane jak należy, niemniej nie szukałbym sensacji ;)
Nawet pod światło nic nie widać u Ciebie ? , U mnie normalnie wydawało by się że wszystko leży idealnie. Zauważyłem przez przypadek jak ustawiałem światło do foto produktowego.
Nawet pod światło nic nie widać u Ciebie ? , U mnie normalnie wydawało by się że wszystko leży idealnie. Zauważyłem przez przypadek jak ustawiałem światło do foto produktowego.
Ja poświecę latarką z drugiej strony to i pojedyncze promienie się przebijają, ale to "na siłę" muszę się przyglądać.
Dziękuję ci bardzo za odpowiedź pomimo tego że jest to temat raczej błahy to fajnie mieć jest tutaj ludzi którzy zawsze pomogą ,odpowiedzą, porównają do swojego sprzętu.
Kolekcjoner
04-02-2024, 18:06
Ja poświecę latarką z drugiej strony to i pojedyncze promienie się przebijają, ale to "na siłę" muszę się przyglądać.
:lol:
Przepraszam Bangi ale zrobiłeś mi dzień tym wpisem :lol:.....
Ja tu widzę życzliwość kolegi ;) , chciał mi pomóc.
Cieszę się, że mogłem komuś pomóc, a innych rozbawić :lol:
Po prostu jestem dociekliwy aż nadto ;)
cybulski
05-02-2024, 10:16
Grip ważne aby spełniał zadanie. Oryginał w mojej opinii spełnia, jest dobrze zaprojektowany, wygodny, wszystko działa jak należy. Zdjęcia pionowe robi się tak samo wygodnie jak poziome.
Dodam tu informacyjnie: mam oryginalny grip Canona do RP i R8 (to jest must-have dla tych body) - i jakiś czas temu ukręciła mi się śruba mocująca, tzn. obraca się to duże kółko, ale śruba nie wykręca się z aparatu.
Także chyba faktycznie czasy najwyższej jakości oryginalnych akcesoriów minęły bezpowrotnie.
Kolekcjoner
06-02-2024, 17:05
Dodam tu informacyjnie: mam oryginalny grip Canona do RP i R8 (to jest must-have dla tych body)...
Nie zgodzę się. Te małe body kupuje się w dużym stopniu po to żeby było małe ;). Po kiego grzyba miałbym robić z tego ciężkiego kloca? Żadne "must have"...
Ale widziałeś tego gripa do RP/R8? :roll:
Kolekcjoner
06-02-2024, 22:44
Ale widziałeś tego gripa do RP/R8? :roll:
Chodzi o oryginał Canona - ten płaski? Bo jeśli tak to nie wiem co by to mi miało dać?
Tak, chodzi o ten płaski oryginał Canona - w zasadzie nie grip, a extension - dodaje do body dokładnie ten brakujący centymetr i nic więcej (nic nie waży, nie ma tam baterii, nie ma też niestety schowka na drzwiczki) - także nie rozumiem co to ma wspólnego z "Po kiego grzyba miałbym robić z tego ciężkiego kloca?" - chyba jednak myślałeś o jakimś innym gripie ;)
15777
Anyway - kończymy offtop - do innych R czegoś takiego brakuje, a normalny grip do R to faktycznie jest kloc.
Kolekcjoner
07-02-2024, 08:18
Tak, chodzi o ten płaski oryginał Canona - w zasadzie nie grip, a extension - dodaje do body dokładnie ten brakujący centymetr i nic więcej (nic nie waży, nie ma tam baterii, nie ma też niestety schowka na drzwiczki) - także nie rozumiem co to ma wspólnego z "Po kiego grzyba miałbym robić z tego ciężkiego kloca?" - chyba jednak myślałeś o jakimś innym gripie ;)
15777
Anyway - kończymy offtop - do innych R czegoś takiego brakuje, a normalny grip do R to faktycznie jest kloc.
To tak samo jak ja nie rozumiem po co kupować małe body żeby je później powiększać - dla mnie totalne nieporozumienie a nie żadna konieczność jak zdałeś się sugerować ;)...
BTW: ten grip miałby jeszcze jakąś ksztynę sensu gdyby miał dodatkową baterię....a tak to 4 stówki wywalone do klopa ;)
Ja mam te gripy aluminiowe za 100 Newella/Meike do R i R5. Dla mnie w sam raz na czwarty palec, od razu z mocowaniem statywowym, nie za duże. Do innych tematów mam duże bateryjne podróby. Ten pośredni trochę bez sensu, ani baterii, ani mocowania do statywu nie ma i drogi.
To tak samo jak ja nie rozumiem po co kupować małe body żeby je później powiększać - dla mnie totalne nieporozumienie a nie żadna konieczność jak zdałeś się sugerować ;)
Bo jest 3x tańsze od dużego body?
Żeby mieć małe body w razie czego?
A trzymać jakoś trzeba i trzema palcami niewygodnie. ;)
Ten pośredni trochę bez sensu, ani baterii, ani mocowania do statywu nie ma i drogi.
I nie schowasz drzwiczek (czyli zgubisz) :roll: I do tego jeszcze ukręca się śruba.... :shock: No ale cóż, Canon to Canon. 8-) Kto bogatemu zabroni. :mrgreen:
To tak samo jak ja nie rozumiem po co kupować małe body żeby je później powiększać - dla mnie totalne nieporozumienie
Bo powiększyć się da, a zmniejszyć już nie bardzo :) Także dla każdego coś miłego.
Eberloth
08-02-2024, 12:29
I nie schowasz drzwiczek (czyli zgubisz) :roll:
W gripie Newell na "czwarty palec", czyli ten bezbateryjny, przekłada się drzwiczki z body do gripa, czyli jest po bożemu jak w dużych odpowiednikach gripa. Mało tego, ma od razu profil arca swiss, więc dla mnie do kompletu ergonomii jest to akurat must have.
No i to jest super, dzięki za info - ale to jest Newell do EOS R - szkoda, że do RP/R8 takiego nie robią.
No i to jest super, dzięki za info - ale to jest Newell do EOS R - szkoda, że do RP/R8 takiego nie robią.
robią, ja mam Mcoplus do EOS R ale jest podobny do RP
https://pl.aliexpress.com/item/4000121688794.html