Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co na początek ??

Zuzka
16-06-2006, 16:39
Witam. Chciała bym zacząc fotografować nie mam jak na razie zbytnich podstaw a tym bardziej nie wiele wiem o sprzęcie. MAm do wydania ok. 2 500 zł. Myślałam o jakiejś lustrzance cyfrowej np. 350d ale nie wiem czy nie lepiej kupić np. obiektyw 17-40 i dokupić do niego lustrzanke manualną. Jeszcze dokładnie nie wiem co chcem fotografować i nie wiem czy załape tego bakcyla także na początek chcem sobie zakupić coś w przyzwoitej cenie i takiego pośredniego. MAm nadzieje że mi doradzicie nie sugerujcie sie tymi propozycjami co podałam tylko co jest najleprze na początek. Pozdrawiam

popmart
16-06-2006, 16:46
1 . Witamy serdecznie Damę.
2. Musisz się zastanowić : Czy chcesz pasjonować się fotografią , zmieniać obiektywy, nosić spore torby, ciężkie statywy, fotografować różne tematy i obrabiać fotki w kompie ?
3: jeśli na drugie pytanie odpowiesz TAK to 350D to przyzwoity sprzęt , może podpadnę co poniektórym ale do nauki Cyfra jest lepsza , pomimo wad i syndromu pstrykacza po 1000 fotek na godzinę następuje błyskawiczne sprzężenie zwrotne co za tym idzie szybsza i niekosztowna nauka również czas się skraca.
4: jeżeli na drugie pytanie odpowiesz NIE ale pasuje ci noszenie czegoś z większym szkłem i w rozmiarze prawie lustrzanki to polecam SONY DSC-R1 ma fantastyczne szkło w wielu zastosowaniach i jest kompletne samo w sobie.
http://www.allegro.pl/item108454101_sony_dsc_r1_cala_polska_.html

to nie konkretna reklama tylko przykład.
oczywiście jest jeszcze klilka podobnych aparatów np Seria Panasonic LUMIX ze szkłami LEICA. ale wydaje mi się że ten soniacz jest więcej niż OK.

5: rozwiązanie kompaktwe ograniczy w powaznym stopniu możliwości kreacji i decydowania o robionej fotografii

pbart
16-06-2006, 16:51
Jeszcze dokładnie nie wiem co chcem fotografować i nie wiem czy załape tego bakcyla także na początek chcem sobie zakupić coś w przyzwoitej cenie i takiego pośredniego.
czesc Zuzka, troche bledow narobilas w swoim poscie..
a na poczatek, skoro jeszcze niewiesz co cie interesuje, to warto wydawac 2500zl? ja bym dokladniej przemyslal sprawe i na poczatek zastanaowil sie nad niedrogim kompaktem, posiadanie dobrego sprzetu nie gwarantuje dobrych fotek i na odwrot, tanim aparatem tez cos pofocisz na poczatek.. moje zdanie

Zuzka
16-06-2006, 17:03
NOm fakt robie błędy bo jestem dyslektykiem:P Dziękuje popmart za rozjaśnienie sprawy co nieco:) Chyba jednak wolała bym tą 350 d ale czy to jest dobry aparat jak na początek ?? I gdzie moge go kupić w przyzwoitej cenie nie znacie jakiegoś uczciwego i sprawdzonego sprzedawcy np. na allegro ??

Pbart hmm.. no faktycznie jeszce nie wiem czy będe tak namiętnie fotografować. Bardzo mi sie to spodobało bo mam w szkole taki przedmiot jak fotografika podoba mi się wywoływnie zdjęć w ciemni, lubie robić zdjęcia jednak nie wiem czy to będe robić w przyszłości. A więc doradzcie mi również jaki kompakt moge sobie kupić na początek.?? :)

djtermoz
16-06-2006, 17:14
Witamy!

Jesli naprawde chcesz sie wciagnac w fotografie i wiesz ze nie rzucisz sprzetu w kat po kilku miesiacach prob to lustrzanka cyfrowa jest bardzo dobrym pomyslem.

Pamietaj tylko ze po zakupie lustrzanki schody sie dopiero zaczynaja a nie koncza. Nalezy wlaczyc myslenie i czasem zdjac palec ze spustu, warto zapomniec ze istnieje tryb automatyczny i przestawic aparat z "zielonego kwardacika" na Av czy M. Warto poczytac instrukcje choc to moze i gruba cegla jest. Warto popytac na tym forum i warto tez zajrzec do jakis ksiazek.

Czyli to wszystko wymaga czasu. Zrobienie zdjecia to dopiero poczatek.

Jesli juz postanowisz ze chcesz sprobowac i masz kase na lustrzanke to witaj w klubie ("Witamy na CanonBoard. Przykro nam z powodu Twoich wydatkow.").
Ja bym polecal 350D (albo poczekaj do wrzesnia - spodziewany jest nastepca) + jeden obiektyw np. Tamron 17-50mm. Takim zestawem zalatwisz wiekszosc sytuacji.

pbart
16-06-2006, 17:17
A więc doradzcie mi również jaki kompakt moge sobie kupić na początek.?? :)
sam planuje zakup 350tki, ktora posluzy glownie do astrofotografii, lecz w obliczu zblizajacgo sie lata i sezonu grilowo-ogniskowo-plazowo-imprezowego, postanowilem kupic najpierw jakis kompakt, ktorym mam zamiar tez cos wiecej pofocic. jeszcze niewiem co kupie - mam pare typow, ktore caly czas rozwazam, gdy cos kupie to sie pochwale

Zuzka
16-06-2006, 17:19
ALe następca pewnie będzie juz dużo drorzszy. A ten obiektyw Tamron 17-50 w jakiej cenie można kupić ??

snow
16-06-2006, 17:25
[...] no faktycznie jeszce nie wiem czy będe tak namiętnie fotografować [...] podoba mi się wywoływnie zdjęć w ciemni

To może Zenita? Optyka wmiare tania, kupisz sobie filmy i bedziesz mogla wywoływać ;)

Zuzka
16-06-2006, 17:32
ALe myślicie, że jednak powinnam sobie kupić jak narazie jakąś tania lustrzanke manualną niż cyfrową ?? No już nie wiem co mam zrobić mam ochote na tą 350 d ale boje się, że może się okazać że fotografia to nie to. A nie wiecie gdzie moge kupić 350 d w dobrej cenie i od pewnego kupca?? Bo chcem się zorientować.

popmart
16-06-2006, 17:36
myślę że Cichy z naszego forum to good gość nie wiem czy spyla 350 ale dopytaj

Zawsze możesz sprzedać jak to nie będzie to .... z kompaktem będzie trudniej....

Zainteresuj się tym SONY R1 tam jest znakomity obiektyw a to podstawa.

leiho
16-06-2006, 18:58
jak zakupisz 350D czy cokolwiek tego typu - masz bankowo gwarancje ze zdjęcia NIE okaża się takie jak myslisz. Co wiecej - okazą się czesto zupelnie nijakie - to boli, kurde, kupujesz sprzet, a tu baaaaaaam, jakies takie kompaktowe te foty :) ale jezeli naprawde sie tym interesujesz, nie wahaj sie, i czytaj ksiazki, siec, poradniki, chocby o kadrowaniu, , świetle, korekcie ekspozycji - pomaga.

aha, 350D NIE da się krecic filmow ani mieć podglądu na monitorku ;)

arturs
16-06-2006, 19:18
ALe myślicie, że jednak powinnam sobie kupić jak narazie jakąś tania lustrzanke manualną niż cyfrową ?? No już nie wiem co mam zrobić mam ochote na tą 350 d ale boje się, że może się okazać że fotografia to nie to. A nie wiecie gdzie moge kupić 350 d w dobrej cenie i od pewnego kupca?? Bo chcem się zorientować.
Zorientuj się co do ceny po jakich chodzą i podjedź pogadac na róg Wesołej/Sienkiewicza w Kielcach - myślę że bez problemu zejda do dobrej ceny - zalety masz takie że 350D weźmiesz tam do ręki, zobaczysz czy pasuje itp. Ja tam kupuję sporo rzeczy i prawie zawsze mam w cenach porównywalnych z allegro - wystarczy pogadać.. 350 to bardzo dobry aparat do nauki a z racji rozmiarow bez gripa doskonały dla kobiet, z tym że jesli nie planujesz zbyt szybko zakupu szkieł to może faktyczne lepiej zacząć od lepszego kompakta (jakego to napisali koledzy wcześniej). Nie napisałaś czy masz jakieś doświadczenia z fotografią do tej pory - dlaczego myślisz o lustrzance i czy fotografowałaś czymś wcześniej? Jak kupisz lustrzankę i poświęcisz trochę czasu na naukę (bez tego się nie da niestety) to na pewno nie bedziesz tego żałować..

Pozdrawiam
Artur Starz

Gapollo
16-06-2006, 20:47
Lustrzanka analogowa owszem tańsza, ale cyfra me tę zaletę, że efekt widzisz od razu. Przy analogu jest większa szansa, że "to nie będzie to". Wrócisz ze spaceru rozemocjonowana "jakie to fajne zdjęcia" a po kilku dniach odbierzesz odbitki i będzie: "oj trzeba było krótszy czas ustawić". Ci, którzy zalecają kompakta też mają soją rację, bo łatwiej takiego zmieścić do damskej torebki i zawsze ze sobą nosić. I do focenia kwiatków kompakt może być tak samo dobry jak lustrzanka. A jeśli złapiesz bakcyla i któregoś pięknego dnia stwierdzisz "TAK, chcę fotografować pejzarze". To już będziesz wiedziała jaką lustrzankę i jakie obiektywy kupić. A ta sama 350 będzie o połowę tańsza ;)

Sorcerer
16-06-2006, 21:56
A dlaczego nie lustrzanka cyfrowa? Wyznaję zasadę: lepiej żałować, że się kupiło niz żałować, że się nie kupiło! Tzn. po co 2 razy kupować jak stwierdzisz, że kompakt to za mało. Moim zdaniem mogłabyś kupić 350D z kitem 18-55mm. Potem zobaczysz, co będziesz focić. Jesli nie będziesz miała serca do fotografii, aparat zawsze można sprzedać.