PDA

Zobacz pełną wersję : Samsung S24 Ultra

Strony : [1] 2

WinSho
20-01-2024, 12:41
Chciałem założyć jakże ciekawy wątek o całkiem nowym i rewolucyjnym telefonie od Samsunga czyli najnowszym modelu S24 Ultra. Macie zamiar wymieniać swoje telefony na to cudo? :mrgreen: Jak kupię to zrobię testy i pokaże jak cudowne zdjęcia robi ten telefon a obróbka odbywa się przez AI czyli wszystko się samo robi, zapewne żaden Canon tego nie potrafi. Może są tacy co wymienią stare zużyte Canony na ten świetny aparat z internetem?:mrgreen:

marfot
20-01-2024, 12:53
Może są tacy co wymienią stare zużyte Canony na ten świetny aparat z internetem?:mrgreen:

To nie jest "świetny aparat" tylko 5 świetnych aparatów, każdy z inną matrycą i innym obiektywem. Nie każdy Canonier dorobił się takiego zestawu :lol:

atsf
20-01-2024, 13:09
Ja się dorobiłem aż siedmiu aparatów, więc ten szajsung jest jeszcze do tyłu :mrgreen:

Wczoraj córka zrobiła nam, dziadkom, prezent, ofiarowując nam wydrukowaną przez EMPiK książeczkę ze zdjęciami swoimi i wnucząt zrobionymi jej telefonem, w tym sporo w formacie zbliżonym do A4.

Poczekaj dziecko, mówię, muszę wziąć okulary. Po chwili oglądania zdjąłem je i powiedziałem "Muszę zdjąć okulary, bo coś ujowo to wygląda". Taktownie nie spytałem o model telefonu :mrgreen:

janhalb
20-01-2024, 17:02
Serio podniecacie się faktem, że Wasze profesjonalne lub półprofesjonalne aparaty fotograficzne z wymienną optyką robią lepsze zdęcia niż komórka?… :-)

marfot
20-01-2024, 18:26
Serio podniecacie się faktem, że Wasze profesjonalne lub półprofesjonalne aparaty fotograficzne z wymienną optyką robią lepsze zdęcia niż komórka?… :-)

Może bardziej podniecamy się faktem, że tymi aparatami robimy lepsze zdjęcia niż komórką, którą też mamy na co dzień.

Leon007
20-01-2024, 18:54
Poprzednik potrafił Księżyc. Co ten nam przynosi?

--- Kolejny post ---

Moja córka maluje (amatorsko) i robię jej dokumentację fotograficzną wykonanych prac. Wczoraj chciała zrobić zdjęcie swoim telefonem, a ma huawei'a serii P pro, czyli jakby specjalizowanego na photo. Po jakichś 10 minutach prób stwierdziła, że jednak telefonem nie da się zrobić zadowalającego zdjęcia i powiedziała "Jednak ty zrób".
Taka historyjka.

atsf
20-01-2024, 19:22
Może bardziej podniecamy się faktem, że tymi aparatami robimy lepsze zdjęcia niż komórką, którą też mamy na co dzień.

Skupiłbym się na "lepszości" technicznej, a nie na wartości artystycznej, lub emocjonalnej. Po prostu ludzi obcujących na co dzień z fotografią wysokiej jakości krew zalewa na techniczną bylejakość wielu obrazów ze smartfonów.

WinSho
20-01-2024, 21:35

O właśnie, i to jest sedno sprawy. Podniecamy się tym, że nie ważne czy to Canon czy Nikon czy Sony jeśli umiesz w foto to zrobisz każdym z tych aparatów lepsze jakościowo zdjęcie niż nawet najlepszy Samsung czy iPhone. A to, że obecnie już mało kogo jakość obchodzi to inna sprawa...:mrgreen:

--- Kolejny post ---

To nie jest "świetny aparat" tylko 5 świetnych aparatów, każdy z inną matrycą i innym obiektywem. Nie każdy Canonier dorobił się takiego zestawu :lol:

To też prawda, ciekaw jestem jak Samsung sobie obecnie radzi w foto.

--- Kolejny post ---

Ja się dorobiłem aż siedmiu aparatów, więc ten szajsung jest jeszcze do tyłu :mrgreen:

Wczoraj córka zrobiła nam, dziadkom, prezent, ofiarowując nam wydrukowaną przez EMPiK książeczkę ze zdjęciami swoimi i wnucząt zrobionymi jej telefonem, w tym sporo w formacie zbliżonym do A4.

Poczekaj dziecko, mówię, muszę wziąć okulary. Po chwili oglądania zdjąłem je i powiedziałem "Muszę zdjąć okulary, bo coś ujowo to wygląda". Taktownie nie spytałem o model telefonu :mrgreen:

Nie mam niestety porównania do wydrukowanych zdjęć z telefonu ale mam kilka swoich albumów i nawet te z Canona M50 czy później Sony A6400 wyglądają bardzo dobrze. Może w przyszłości coś "druknę" dla porównania a niebawem szykuje się mam nadzieję ciekawy wypad to będzie co robić 8-)

--- Kolejny post ---

Poprzednik potrafił Księżyc. Co ten nam przynosi?

--- Kolejny post ---

Moja córka maluje (amatorsko) i robię jej dokumentację fotograficzną wykonanych prac. Wczoraj chciała zrobić zdjęcie swoim telefonem, a ma huawei'a serii P pro, czyli jakby specjalizowanego na photo. Po jakichś 10 minutach prób stwierdziła, że jednak telefonem nie da się zrobić zadowalającego zdjęcia i powiedziała "Jednak ty zrób".
Taka historyjka.

Ten już raczej w księżyc nie będzie umiał bo mu zmniejszyli zooma:lol:

WinSho
21-01-2024, 10:09
Ciekawy test kolegów z dawnego DP
https://www.youtube.com/watch?v=op-XfhAF6Bg

Jacek_Z
21-01-2024, 23:34
..obróbka odbywa się przez AI czyli wszystko się samo robi, zapewne żaden Canon tego nie potrafi. ....
Trzeba tu dopisać słowo: jeszcze. To kwestia kilku lat.
Ja nie wartościuje. Ja pisze o swoich przypuszczeniach. Opcja do ustawienia w menu, więc żaden 'dinozaur' nie powinien narzekać.

jan pawlak
22-01-2024, 09:18
Trzeba tu dopisać słowo: jeszcze. To kwestia kilku lat.
Ja nie wartościuje. Ja pisze o swoich przypuszczeniach. Opcja do ustawienia w menu, więc żaden 'dinozaur' nie powinien narzekać.

Zależy co rozumiemy przez obróbka

W klasycznych aparatach obraz tworzony jest przez obiektyw, zapisywany na matrycy i teraz "wchodzi do pracy" klasycznie rozumiana obróbka i zapis w pamięci
W fotografii obliczeniowej obróbka rozpoczyna się już przy tworzeniu obrazu, to składanie i wybór z wielu krótkich o różnych ustawieniach ekspozycji z dwu lub więcej matryc z obiektywami o różnej ogniskowej i po złożeniu klasycznie rozumiana obróbka i zapis w pamięci. To tworzenie obrazu może być (jest) optymalizowane przez AI zależności od treści i potrzeb

jp

Eberloth
22-01-2024, 11:26
I po co było sięgać do wysoce wydajnych używek i "pod wpływem" zakładać ten wątek?!? Zło wróciło... Diablo V.

zdebik
22-01-2024, 13:35
Zdjecia będzie robił jak każdy smartfon, czyli akwarela w detalu.

Czy wymienię? Tak ale na s24+. Dlaczego... w s10edge ekran zrobił mi się zielony.

W s7 też coś było na temacie chyba się odkleił i wymienili mi go na gwarancji (ekran nie tel. Po update'ach zaczął strasznie mulić wiec kupilem s10e.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/a24e2aa95ff45288540291c4b7b8448e.jpg

candar
22-01-2024, 21:18
Chciałem założyć jakże ciekawy wątek o całkiem nowym i rewolucyjnym telefonie od Samsunga czyli najnowszym modelu S24 Ultra. Macie zamiar wymieniać swoje telefony na to cudo? :mrgreen: Jak kupię to zrobię testy i pokaże jak cudowne zdjęcia robi ten telefon a obróbka odbywa się przez AI czyli wszystko się samo robi, zapewne żaden Canon tego nie potrafi. Może są tacy co wymienią stare zużyte Canony na ten świetny aparat z internetem?:mrgreen:

Ale którym dokładnie S24U? :lol:

Bo jest już w sprzedaży Samsung S24 Ultra gold dragon będący częścią linii Era of the Dragon (https://spidersweb.pl/2024/01/samsung-galaxy-s24-ultra-caviar-ze-zlota.html).

Cena? Jedyne 74.790 dol., co po bezpośrednim przeliczeniu daje nam jakieś 300 tys. zł. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=3Rdin58Fvqs&ab_channel=CaviarRoyalGift

ps.
po co wkładać kij w mrowisko? 8-)

WinSho
22-01-2024, 22:11
Ale którym dokładnie S24U? :lol:

Bo jest już w sprzedaży Samsung S24 Ultra gold dragon będący częścią linii Era of the Dragon (https://spidersweb.pl/2024/01/samsung-galaxy-s24-ultra-caviar-ze-zlota.html).

Cena? Jedyne 74.790 dol., co po bezpośrednim przeliczeniu daje nam jakieś 300 tys. zł. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=3Rdin58Fvqs&ab_channel=CaviarRoyalGift

ps.
po co wkładać kij w mrowisko? 8-)

Haha no to podesłałeś zabójczą cenę :mrgreen:

A post napisałem oczywiście w formie luźnej aby w ogóle się coś działa no tym forum bo wieje nudą a naszła mnie chęć na napisanie tematu to o tym telefonie.

--- Kolejny post ---

Zdjecia będzie robił jak każdy smartfon, czyli akwarela w detalu.

Czy wymienię? Tak ale na s24+. Dlaczego... w s10edge ekran zrobił mi się zielony.

W s7 też coś było na temacie chyba się odkleił i wymienili mi go na gwarancji (ekran nie tel. Po update'ach zaczął strasznie mulić wiec kupilem s10e.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/a24e2aa95ff45288540291c4b7b8448e.jpg

Miałem w ręce S24+ i na prawdę bardzo komfortowo się go trzyma, wydawał się wygodny w użytkowaniu. Dlaczego akurat S24+ a nie Ultra?

--- Kolejny post ---

I po co było sięgać do wysoce wydajnych używek i "pod wpływem" zakładać ten wątek?!? Zło wróciło... Diablo V.

A pisz proszę za siebie i nie zarzucaj mi sięgania do używek bo sobie tego nie życzę ale jeśli masz coś mądrego do napisania to zapraszam do udziału w dyskusji bo na razie to kiepsko wyszło.

zdebik
22-01-2024, 22:14
Miałem w ręce S24+ i na prawdę bardzo komfortowo się go trzyma, wydawał się wygodny w użytkowaniu. Dlaczego akurat S24+ a nie Ultra?

Ultra za duzy, no i nie potrzebuje 5 aparatów (posiadam R5 i szkła 1.2).

WinSho
22-01-2024, 22:38
Ultra za duzy, no i nie potrzebuje 5 aparatów (posiadam R5 i szkła 1.2).

Jasne, jednak nie zawsze masz ze sobą aparat i obiektywy. Warto mieć telefon co umie w foto. Ja oczywiście swojego sprzętu się nie pozbywam bo fotki z aparatu robić lubię i za nic w świecie bym z tego nie zrezygnował.

Bangi
22-01-2024, 22:58
Jeśli chodzi o foto to ja polecam Pixel-e od Google, aktualnie mam 6 Pro i nie zamieniłbym na nic innego, no ewentualnie na 8 Pro ;) Długo byłem fanem Samsunga, ale po zakupie Pixela nie ma wg mnie nic lepszego.

WinSho
22-01-2024, 23:05
Jeśli chodzi o foto to ja polecam Pixel-e od Google, aktualnie mam 6 Pro i nie zamieniłbym na nic innego, no ewentualnie na 8 Pro ;) Długo byłem fanem Samsunga, ale po zakupie Pixela nie ma wg mnie nic lepszego.

Właśnie też mnie kusiło jakiś czas temu kupić tego Pixela 8 Pro ale u nas nie ma gdzie go kupić a ja nie chce telefonu bez wsparcia dlatego odrzucam takie firmy, które z góry mają na nas "wywalone".

candar
23-01-2024, 00:26
Haha no to podesłałeś zabójczą cenę :mrgreen:

A post napisałem oczywiście w formie luźnej aby w ogóle się coś działa no tym forum bo wieje nudą a naszła mnie chęć na napisanie tematu to o tym telefonie.

No mnie nic nie przekona do kupna telefonu do zdjęć ;) Chora kasa za byle jakie zdjęcia ;)

Leon007
23-01-2024, 00:45
Jak już mamy wątek o telefonach. to może ktoś wie i wytłumaczy mnie głupiemu, dlaczego żeby korzystać z telefonu, trzeba koniecznie mieć konto w guglu? Przecież telefon to komputer o dość dużych możliwościach, a na komputerze nie trzeba mieć żadnych kont, żeby korzystać z internetu, sprawdzać pocztę w oprogramowaniu trzecich firm, korzystać z jakichś aplikacji. A konieczność posiadania konta (w guglu), żeby wystukać dziewięć cyfr i zadzwonić, to mistrzostwo świata.

Kiedyś miałem telefon pod windą mobajl (nawiasem mówiąc szkoda, że to zdechło) i tam też Małymiękki wymuszał konto. Pamiętam też czasy, gdy powstawały komórki i wtedy nic nie trzeba było mieć oprócz telefonu i palca do naciskania.
Pytam poważnie (na tyle, na ile ten wątek jest poważny), bo mnie to dręczy od jakiegoś czasu.

Jak jest wartość dodana z konta, oprócz konieczności bycia szpiegowanym?

Na miejscu adminów zawczasu przeniósłbym ten wątek do Hydeparku. :D:D:D

zdebik
23-01-2024, 01:04

Zawsze jakiś backup masz, a konto mozesz sobie założyć tylko pod tel.

Leon007
23-01-2024, 01:10
Ale backup mogę sobie zrobić gdziekolwiek: na pendrive'ie, w stacjonarnym komputerze... Od strony informatyczno-technicznej konto nie jest potrzebne do takich i podobnych rzeczy.

Eberloth
23-01-2024, 09:45
A pisz proszę za siebie i nie zarzucaj mi sięgania do używek bo sobie tego nie życzę ale jeśli masz coś mądrego do napisania to zapraszam do udziału w dyskusji bo na razie to kiepsko wyszło.

Albo "uderz w stół, nożyce się odezwą", albo kompletny brak poczucia humoru. W jednym i w drugim przypadku - moje serdeczne wyrazy ubolewania.

jan pawlak
23-01-2024, 10:14

To jest tak jak w świecie C, N, S klasycznych aparatów

jp

--- Kolejny post ---

Zależy co rozumiemy przez obróbka

W klasycznych aparatach obraz tworzony jest przez obiektyw, zapisywany na matrycy i teraz "wchodzi do pracy" klasycznie rozumiana obróbka i zapis w pamięci
W fotografii obliczeniowej obróbka rozpoczyna się już przy tworzeniu obrazu, to składanie i wybór z wielu krótkich o różnych ustawieniach ekspozycji z dwu lub więcej matryc z obiektywami o różnej ogniskowej i po złożeniu klasycznie rozumiana obróbka i zapis w pamięci. To tworzenie obrazu może być (jest) optymalizowane przez AI zależności od treści i potrzeb

jp

AI w smartfonach szybko się rozwija od 2020-2021 i to w wielu warstawch : interfejsu użytkownika, ustawień do zdjęcia, tworzenia "zapisu na matrycy", dalszej obróbki i zapisu w plikach zdjęciowych (RAW, jpg) i następnie w oprogramowaniu do obróbki plików zdjęciowych.
Jedną z funkcji AI działających w trakcie tworzenia "zapisu na matrycy" i dalszej obróbce (można w ustawieniach ON/OFF) jest Optymalizator Sceny, w S24 Ultra zawiera już 30 trybów.

Optymalizator sceny to inteligentny asystent zdjęć, który automatycznie wykrywa zawartość kadru i dostosowuje ustawienia aparatu, aby pomóc Ci uchwycić najlepsze dostępne ujęcie. Optymalizator sceny może dostosować wiele ustawień, a także wybierać spośród około 30 trybów, aby znaleźć najbardziej odpowiedni dla Twojego obrazu.

Zoptymalizowane sceny obejmują: jedzenie, zwierzęta, niebo, brzegi, śnieg, portrety, krajobrazy, góry, sceny uliczne, ptaki, kwiaty. Zieleń, Plaże, Sceny nocne, Podświetlane, Sceny wewnętrzne, Warkocze, Wschody i zachody słońca, Wodospady, Tekst, Odzież, Pojazd, Twarz, Napój, Ludzie, Kot, But, Pies, Scena i Dziecko.

https://www.samsung.com/uk/support/mobile-devices/what-are-the-different-camera-modes-and-how-do-i-use-them/

jp

zdebik
23-01-2024, 10:14
Ale backup mogę sobie zrobić gdziekolwiek: na pendrive'ie, w stacjonarnym komputerze... Od strony informatyczno-technicznej konto nie jest potrzebne do takich i podobnych rzeczy.Ty nie bedziesz chciał a gruba baba z Wyoming będzie skarżyć guugla, bo nie miala domyślnie backupu.

Jak powiedziałem, mozesz założyć sobie jakis nowy email i po sprawie.

MstrG
23-01-2024, 10:52
Najlepszy był telefon z tarczą jednak. Jak ktoś się zgłaszał to nie trzeba było chociaż pytać gdzie jest ;)
Nie trzeba było go restartować, aktualizować, zakładać kont...

I te wszystkie 7 aparatów cały czas nosisz przy sobie?

Nie było przykro córce po tym jak w tak piękny sposób określiłeś wygląd Twoich wnuków w książeczce ze zdjęciami? Dobrze, że po tym taktownie nie spytałeś o model telefonu. To pewnie uratowało sytuację.

Skupiłbym się na "lepszości" technicznej, a nie na wartości artystycznej, lub emocjonalnej. Po prostu ludzi obcujących na co dzień z fotografią wysokiej jakości krew zalewa na techniczną bylejakość wielu obrazów ze smartfonów.

Czyli gdyby Twoja córka robiła zdjęcia 600D z podpiętym 18-55mm na automacie to nagle by jej zdjęcia stały się lepsze technicznie? Muszę Cię zmartwić, niechlujność i bylejakość w zdjęciach nie zależy od użytego sprzętu. To nie wina użytego aparatu, a Twojej córki.

Niektórzy mogą tutaj tupać nóżkami, ale fakt jest taki, że telefony zrobiły potężny skok jakościowy w kwestii foto i video w ostatnich latach. Jasne, że w cropie 100% nie będzie tylu detali co z fizycznie większych matryc oraz wysokorozdzielczych obiektywów.

https://www.youtube.com/watch?v=vWmlQBw6UU4&t=1274s&ab_channel=AlexArmitage

Właśnie też mnie kusiło jakiś czas temu kupić tego Pixela 8 Pro ale u nas nie ma gdzie go kupić a ja nie chce telefonu bez wsparcia dlatego odrzucam takie firmy, które z góry mają na nas "wywalone".

Jakiego dokładnie wsparcia brakuje? W sensie, że nie ma fizycznie u nas sklepu?

Jak już mamy wątek o telefonach. to może ktoś wie i wytłumaczy mnie głupiemu, dlaczego żeby korzystać z telefonu, trzeba koniecznie mieć konto w guglu? Przecież telefon to komputer o dość dużych możliwościach, a na komputerze nie trzeba mieć żadnych kont, żeby korzystać z internetu, sprawdzać pocztę w oprogramowaniu trzecich firm, korzystać z jakichś aplikacji. A konieczność posiadania konta (w guglu), żeby wystukać dziewięć cyfr i zadzwonić, to mistrzostwo świata.

Kiedyś miałem telefon pod windą mobajl (nawiasem mówiąc szkoda, że to zdechło) i tam też Małymiękki wymuszał konto. Pamiętam też czasy, gdy powstawały komórki i wtedy nic nie trzeba było mieć oprócz telefonu i palca do naciskania.
Pytam poważnie (na tyle, na ile ten wątek jest poważny), bo mnie to dręczy od jakiegoś czasu.

Jak jest wartość dodana z konta, oprócz konieczności bycia szpiegowanym?]

Na komputerze nie trzeba mieć żadnych kont? Przespałeś ostatnie lata? Czasy się zmieniły troszkę od czasu Workbencha czy DOSa. Jest masa regulaminów, licencji i zgód które musisz zaakceptować. Teraz nawet nie zainstalujesz W11 bez Internetu (jakieś obejście to oobe\bypassnro).

Bangi
23-01-2024, 11:55

Nie ma żadnego problemu ze wsparciem gwarancyjnym. Akurat doświadczyłem tego, ponieważ w moim egzemplarzu w drugim tygodniu używania samoistnie strzeliło jakieś szkło w obiektywie (problem znany w tym modelu), odesłałem do sklepu, a ten do "ASO" Google w Niemczech i w ciągu niecałych 14 dniu telefon wrócił do mnie naprawiony. Mam go już prawie 2 lata i bez zastrzeżeń.

Na miejscu adminów zawczasu przeniósłbym ten wątek do Hydeparku. :D:D:D

Z tego co kojarzę to chyba wcale nie ma konieczności dodawania konta, a jak coś to zawsze możesz podać "fejkowe" ;) Ja intensywnie korzystam z backup-u zdjęć (nie muszę o tym pamiętać) i z dysku Google (mam nawet wykupiony pakiet 100 GB). Uważam, że jest to mega wygodne. Ponadto super istotnym narzędziem jest dla mnie menedżer haseł od Google.

Co do kompa, to kilka dni temu składałem Młodemu PC i tam tez przy instalacji Windowsa w zasadzie tez trzeba założyć konto.

Owszem szpiegują, ale jak akurat nie mam z tym aż takiego problemu, by się przejmować.

MstrG
23-01-2024, 14:01
Nie ma żadnego problemu ze wsparciem gwarancyjnym. Akurat doświadczyłem tego, ponieważ w moim egzemplarzu w drugim tygodniu używania samoistnie strzeliło jakieś szkło w obiektywie (problem znany w tym modelu), odesłałem do sklepu, a ten do "ASO" Google w Niemczech i w ciągu niecałych 14 dniu telefon wrócił do mnie naprawiony. Mam go już prawie 2 lata i bez zastrzeżeń.

Ja mam 7 Pro. W tych pieniądzach ciężko kupić coś lepszego. Legendarna już płynność systemu plus wspaniała haptyka sprawia, że telefon zwyczajnie cieszy.

Owszem szpiegują, ale jak akurat nie mam z tym aż takiego problemu, by się przejmować.

Trzeba rozróżnić chyba to szpiegowanie. To, że Google zbiera o nas informacje nie musi oznaczać, że jest to dla nas złe, a z całą pewnością nie wszystko. Dostosowanie reklam, podsyłanych treści, informacji czy nawet głupie uczenie się ładowania, słownika pod konkretnego użytkownika sprawia, że telefon jest bardziej funkcjonalny. Możliwość używania tego samego konta na TV, komputerze, tablecie, w samochodzie i telefonie sprawia, że wszędzie mam dostęp do tego samego - moich zdjęć, filmów, ulubionej muzyki, dokumentów, wiem co przeczytałem, obejrzałem, przeglądałem, skasowałem. Dla niektórych to żadna wartość, inni to doceniają.
Zaraz Leon007 napisze, że Netflix czy Amazon Prime Video to zło, bo trzeba mieć konto, zbierają do tego o nas informacje, aby podpowiadać nam filmy/seriale/programy o interesującej nas treści i tematyce. Lepsze rozwiązanie to "Szczęki" na VHS. Jaka jest wartość dodana z konta na Netfixie? Przecież i tu i tu coś sobie obejrzysz.
Dziwię się, że i tak takie osoby używają jakiegokolwiek telefonu komórkowego. Przecież nawet kilkanaście lat temu spółki telekomunikacyjne zbierały o nas różne informacje w tym o naszej lokalizacji.

Inny model szpiegowania mogą mieć chińskie telefony. Huawei zapewne pod presją dyktatorskiego rządu odwalił w grudniu 2022 taką akcję, że powinien być skreślony przez nas wszystkich z list zakupów. Zresztą przy budowaniu 5G Huawei i ZTE zostali określeni jak dostawcy wysokiego ryzyka. Niemieckie MSW do 2025, natomiast Brytole do 2027 chcą usunąć z sieci krytyczne komponenty Huawei ze względów bezpieczeństwa. Domyślam się, że swoją cegiełkę w tym dorzuciły Stany.
Uprzedzając - wiem, że iPhony i Pixele są tam składane.

Leon007
23-01-2024, 16:12
Zaraz Leon007 napisze, że Netflix czy Amazon Prime Video to zło, bo trzeba mieć konto, zbierają do tego o nas informacje, aby podpowiadać nam filmy/seriale/programy o interesującej nas treści i tematyce. Lepsze rozwiązanie to "Szczęki" na VHS. Jaka jest wartość dodana z konta na Netfixie? Przecież i tu i tu coś sobie obejrzysz.
Dziwię się, że i tak takie osoby używają jakiegokolwiek telefonu komórkowego. Przecież nawet kilkanaście lat temu spółki telekomunikacyjne zbierały o nas różne informacje w tym o naszej lokalizacji.
Nie musisz leczyć moich kompleksów, bo ich nie mam, a telefonu używam intensywnie, zaś komputerów osobistych od początku ich istnienia - pisałem o tym w innym miejscu. Wiadomo, że jak ktoś, jak MstrG, od urodzenia chodzi w kajdanach, to po ich zdjęciu czuje się głupio lekko i bez problemu uzasadni ich konieczność.
Pierwsze telefony nie zbierały innych informacji niż lokalizacja przybliżona, bo musiały łączyć się z nadajnikiem. I tyle. Nie wmawiaj sobie, że zawsze było tak jak teraz.

Dedykuję tym, którzy potrzebują
https://pl.wikisource.org/wiki/Pies_i_wilk_(Mickiewicz,_1910)

Bangi - da się zainstalować Windę bez konta, a nawet jak masz preinstalowaną (jak to teraz w nowych kompach), to po instalacji można zlikwidować konto i dalej wszystko działa. Zrób to w telefonie. Połączenie z netem jest potrzebne tylko do zalegalizowania produktu.

Ale nie o tym miało być, dyskusja poszła w złym kierunku, bo te wszystkie rzeczy o których piszecie są wiadome i jest to dobry temat na drugą część wątku, gdy będziemy pobijać rekord 3000 postów.
Chodzi mi o zrozumienie jak to się stało, że duże możliwości komputerów zwanych smartfonami, nie zostały użyte do przedstawienia uczciwej propozycji techniczno-informatycznej. Za to dwie firmy zmonopolizowały rynek z wiadomymi propozycjami nie do odrzucenia.
Nokia próbowała stworzyć system dobrowolny, ale nie udało się. Dlaczego? Bo nie tworzyła bańki reklamowej, a gruba baba z USA sobie nie poradziła?

MstrG
23-01-2024, 16:55
Nie musisz leczyć moich kompleksów, bo ich nie mam, a telefonu używam intensywnie, zaś komputerów osobistych od początku ich istnienia - pisałem o tym w innym miejscu. Wiadomo, że jak ktoś, jak MstrG, od urodzenia chodzi w kajdanach, to po ich zdjęciu czuje się głupio lekko i bez problemu uzasadni ich konieczność.
Pierwsze telefony nie zbierały innych informacji niż lokalizacja przybliżona, bo musiały łączyć się z nadajnikiem. I tyle. Nie wmawiaj sobie, że zawsze było tak jak teraz.

Dedykuję tym, którzy potrzebują
https://pl.wikisource.org/wiki/Pies_i_wilk_(Mickiewicz,_1910)

Bangi - da się zainstalować Windę bez konta, a nawet jak masz preinstalowaną (jak to teraz w nowych kompach), to po instalacji można zlikwidować konto i dalej wszystko działa. Zrób to w telefonie. Połączenie z netem jest potrzebne tylko do zalegalizowania produktu.

Ale nie o tym miało być, dyskusja poszła w złym kierunku, bo te wszystkie rzeczy o których piszecie są wiadome i jest to dobry temat na drugą część wątku, gdy będziemy pobijać rekord 3000 postów.
Chodzi mi o zrozumienie jak to się stało, że duże możliwości komputerów zwanych smartfonami, nie zostały użyte do przedstawienia uczciwej propozycji techniczno-informatycznej. Za to dwie firmy zmonopolizowały rynek z wiadomymi propozycjami nie do odrzucenia.
Nokia próbowała stworzyć system dobrowolny, ale nie udało się. Dlaczego? Bo nie tworzyła bańki reklamowej, a gruba baba z USA sobie nie poradziła?

Nie leczę żadnych Twoich kompleksów i nie chodzę w żadnych kajdanach.
W którym miejscu sobie coś wmawiam? Z którego mojego zdania wyciągnąłeś wniosek, że "zawsze było tak jak teraz"? Proszę zacytuj.

Operatorzy zbierali nie tylko lokalizację, ale i godzinę oraz datę zalogowania się do danego nadajnika. Musieli zbierać też info o tym z kim się połączyłeś, ale też i z kim się nie połączyłeś. SMSy nie były szyfrowane, w sumie do tej pory nie są - na Androidzie aby mieć szyfrowane wiadomości musisz zainstalować aplikację. Służby specjalne nawet próbowały łamać prawo telekomunikacyjne i tajemnicę korespondencji. Ile razy to wypłynęło a ile razy było załatwione po cichu? Podpisując umowę z Centertelem trzeba było mieć kartę kredytową, można było ewentualnie przedstawić zaświadczenie o zarobkach, na którym jak się może domyślasz jest sporo danych. Jak widzisz ta Twoja bezpieczna bańka jest tylko bańką niewiedzy.

Używałeś tego Symbiana? Ja miałem. To była tragedia w porównaniu do Androida 2.0 którego używałem w tym samym czasie. Nokia stała się ofiarą samej siebie. Byli tak pewni swojej sprzedaży, że zlekceważyli zmiany rynku. Już bardziej szkoda mi BlackBurry OS.

Instalacja W11 bez konta i Internetu? Chodzi Ci o sposób o którym pisałem wcześniej?
Zrobienie i skasowanie konta. Fajny sposób.
Zdenerwowałeś się, bo merytorycznie odpowiedziałem na Twoje pytanie "Jak jest wartość dodana z konta, oprócz konieczności bycia szpiegowanym?"? To, że Ty nie widzisz plusów nie znaczy, że ich nie ma.

Bangi
23-01-2024, 20:48

Ale ja nie potrzebuje takich kombinacji, bo nie mam z tym problemu.

robertskc7
23-01-2024, 21:02
Wtrącę 3 słowa, że organy w PL i operatorzy śledzą (i pewnie podsłuchują) po IMEI telefonu, a nie po kontach google.
Nie wierzysz, to kup na OLX telefon wypasiony w mega promocji zarejestrowany w którejś z sieci. Droga podstawka pod kubek pozostaje.

candar
23-01-2024, 21:18
ONEPLUS 12

potrójny aparat z rozwiązaniami Hasselblad: jednostka główną 50 MP, Sony LYT-808, 1/1.4″, f/1.6, OIS + obiektyw ultraszerokokątny 48 MP z AF i funkcją makro o polu widzenia 14 stopni + peryskopowy teleobiektyw 64 MP z 3-krotnym przybliżeniem optycznym i 6-krotnym hybrydowym

https://www.youtube.com/watch?v=b5Y0bm6wna4&ab_channel=Spider%27sWebTV

WinSho
23-01-2024, 22:32
ONEPLUS 12

potrójny aparat z rozwiązaniami Hasselblad: jednostka główną 50 MP, Sony LYT-808, 1/1.4″, f/1.6, OIS + obiektyw ultraszerokokątny 48 MP z AF i funkcją makro o polu widzenia 14 stopni + peryskopowy teleobiektyw 64 MP z 3-krotnym przybliżeniem optycznym i 6-krotnym hybrydowym

O to chyba jakaś nowość bo nie kojarzę tego modelu. Specyfikacja podoba do tej w S24 Ultra.

--- Kolejny post ---

Wtrącę 3 słowa, że organy w PL i operatorzy śledzą (i pewnie podsłuchują) po IMEI telefonu, a nie po kontach google.
Nie wierzysz, to kup na OLX telefon wypasiony w mega promocji zarejestrowany w którejś z sieci. Droga podstawka pod kubek pozostaje.

Zapewne masz rację ale nie mamy wpływu na to a z drugiej strony to niech sobie mnie podsłuchują aż im uszy zwiędną, ani mnie to ziębi ani parzy.

--- Kolejny post ---

No proszę to można by rzec, że masz nawet dobre wrażenie z serwisu ale mnie bardziej chodziło o fakt, że oficjalnie w PL nie można nabyć tego telefonu i ten sam fakt mnie wkurza i na pewno nie kupię.

--- Kolejny post ---

Albo "uderz w stół, nożyce się odezwą", albo kompletny brak poczucia humoru. W jednym i w drugim przypadku - moje serdeczne wyrazy ubolewania.

Głupio skomentowałeś to Ci tak odpisałem i nie było w Twojej wypowiedzi poczucia humoru no chyba, ż takie, które sam rozumiesz. Nie mam nic przeciwko wymianie poglądów tutaj ale nie zarzucaj mi używek ani pisania pod wpływem bo ani jednego ani drugiego nie robię.

Bangi
24-01-2024, 00:29
No proszę to można by rzec, że masz nawet dobre wrażenie z serwisu ale mnie bardziej chodziło o fakt, że oficjalnie w PL nie można nabyć tego telefonu i ten sam fakt mnie wkurza i na pewno nie kupię.

Pytanie co to znaczy dla Ciebie oficjalnie? Kupiłem w polskim, legalnie działającym sklepie. Przecież Pixel-e sprzedają nawet takie sieci jak Komputronik, Morele, Sferis...

atsf
24-01-2024, 09:08
Od jakiegoś czasu w sieciach handlowych klienci posiadający aplikację danej sieci na smartfonie uzyskują większe zniżki cen od klientów bez aplikacji.
Parę dni temu w Biedrze taka sytuacja z cenami: masło na kartę "Moja Biedronka" 3,99 PLN, a z aplikacją 2,99; szynka surowa z aplikacją 11,99 PLN, a bez niej 18,99 PLN.
Od dawna karta "Moja Biedronka" jest powiązana z numerem telefonu jej posiadacza, czyli Biedra dokładnie wie, co kto kupuje, i wysyła mu na telefon różne reklamy, więc co ta firma ma za interes, aby dawać horrendalnie wyższy rabat za zainstalowanie sobie ich aplikacji?!

Moim zdaniem nie chodzi tu o aplikację, ale o to, aby zachęcić do kupna smartfona każdego, który go jeszcze nie ma, i go do niego uwiązać.

Można się cieszyć, że jest nowocześnie, funkcjonalnie i tanio, ale do czasu. Dane o tym, co kto kupuje, spokojnie można wyciągnąć z karty płatniczej w powiązaniu z paragonem, zwłaszcza jeśli zlikwidują gotówkę, więc po co smartfon? Tylko dla śledzenia śladu węglowego użytkownika?
Na razie to jest zabawa, ale pożyjemy i zobaczymy, że to już nie będzie zabawa. Jak kogoś to ominęło, to niech sobie poszuka, jak się zachowuje tlenek grafenu pod wpływem fal 5G.

--- Kolejny post ---

I te wszystkie 7 aparatów cały czas nosisz przy sobie?

Nie, jeden mi wystarczy, bo zastępuje wszystkie 5 w smartfonie :mrgreen:, ale czasem biorę nawet 3.

Nie było przykro córce po tym jak w tak piękny sposób określiłeś wygląd Twoich wnuków w książeczce ze zdjęciami? Dobrze, że po tym taktownie nie spytałeś o model telefonu. To pewnie uratowało sytuację.

Córka dokładnie zna moje moje zapatrywania w kwestii smartfonów, a ja nie oceniałem zdjęć, lecz ich jakość.

Czyli gdyby Twoja córka robiła zdjęcia 600D z podpiętym 18-55mm na automacie to nagle by jej zdjęcia stały się lepsze technicznie? Muszę Cię zmartwić, niechlujność i bylejakość w zdjęciach nie zależy od użytego sprzętu. To nie wina użytego aparatu, a Twojej córki.

To są jakieś insynuacje niczym nie poparte. Córka umie robić zdjęcia wszystkim z wyjątkiem pudełka po butach :mrgreen: natomiast jakość tych zdjęć często zależy od tego, czym były robione, i w jakiej skali zostały zaprezentowane.

Tymczasem ja albo idę z zamiarem robienia zdjęć, a wtedy biorę aparat, albo bez tego zamiaru, i wtedy aparatu nie biorę, bo nie potrzebuję rejestrować czego popadnie. Gdyby nawet lądowali Marsjanie, to bym to olał, albo się wściekł, że nie mam konkretnego aparatu, tylko jakiś pizdryk.

MstrG
24-01-2024, 09:21
Od jakiegoś czasu w sieciach handlowych klienci posiadający aplikację danej sieci na smartfonie uzyskują większe zniżki cen od klientów bez aplikacji.
Parę dni temu w Biedrze taka sytuacja z cenami: masło na kartę "Moja Biedronka" 3,99 PLN, a z aplikacją 2,99; szynka surowa z aplikacją 11,99 PLN, a bez niej 18,99 PLN.
Od dawna karta "Moja Biedronka" jest powiązana z numerem telefonu jej posiadacza, czyli Biedra dokładnie wie, co kto kupuje, i wysyła mu na telefon różne reklamy, więc co ta firma ma za interes, aby dawać horrendalnie wyższy rabat za zainstalowanie sobie ich aplikacji?!

Moim zdaniem nie chodzi tu o aplikację, ale o to, aby zachęcić do kupna smartfona każdego, który go jeszcze nie ma, i go do niego uwiązać.

Można się cieszyć, że jest nowocześnie, funkcjonalnie i tanio, ale do czasu. Dane o tym, co kto kupuje, spokojnie można wyciągnąć z karty płatniczej w powiązaniu z paragonem, zwłaszcza jeśli zlikwidują gotówkę, więc po co smartfon? Tylko dla śledzenia śladu węglowego użytkownika?
Na razie to jest zabawa, ale pożyjemy i zobaczymy, że to już nie będzie zabawa. Jak kogoś to ominęło, to niech sobie poszuka, jak się zachowuje tlenek grafenu pod wpływem fal 5G.

Wychodzi na to, że Biedronce musi strasznie zależeć na tym, aby ludzie mieli smartfony... Muszą mieć w tym interes, pewnie to następny troll od Samsunga.
Zupełnie nie chodzi o przywiązanie do marki (nawet głupimi punktami lojalnościowymi) oraz względy marketingowe typu "codzienna okazja", powiadomienia push i przedstawienie w aplikacji oferty promocyjnej tylko po to, aby bezpośrednio dotrzeć do potencjalnego klienta i skusić do odwiedzenia sklepu. Przy okazji kupisz kilka innych artykułów. Mało kto już przegląda gazetki reklamowe w formie papierowej, więc trzeba szukać innych dróg. Na nic cyfrowe paragony z którymi łatwiej coś zareklamować. To spisek, aby kupować smartfony.

Jakoś nie widziałem takiego poruszenia jak byliśmy zmuszani do pełnej inwigilacji poprzez przymusowe zainstalowanie aplikacji szpiegującej w czasie kwarantanny. Nawet głowa państwa podpisując tę specustawę musiała coś dostać od Samsunga.

Nie, jeden mi wystarczy, bo zastępuje wszystkie 5 w smartfonie :mrgreen:, ale czasem biorę nawet 3.

I cały czas masz ten jeden przy sobie?
Tobie zastępuje, innemu nie. Przykładowy koleś od marketingu czy modny ostatnio influencer wrzuca storki, relacje i inny syf codziennie. Krótki filmik, jedno podkręcone zdjęcie na media społecznościowe i jest zarobiony. Skraca sobie czas pracy, bo wszystko robi na jednym urządzeniu. Jakość? W większości wystarczająca na takie "coś". Nikt z tych zdjęć kalendarza nie będzie drukować. Dużo osób, które często podróżują i zwiedzają też już nie zabiera ze sobą ciężkich gratów. Zwyczajnie jakość jest już na tyle zadowalająca (oczywiście nie wszystkich), że wystarczy wyjąć telefon, który i tak zawsze mamy przy sobie, zrobić zdjęcie, obrobić je w czasie lotu czy czekania na stacji, wrzucić gdzie się chce czy przesłać rodzinie. Dodatkowo jednym ruchem można zrobić sobie bezpieczny backup w chmurze.

Córka dokładnie zna moje moje zapatrywania w kwestii smartfonów, a ja nie oceniałem zdjęć, lecz ich jakość.

Jasne. Bo aktualnie smartfonem nie można zrobić dobrego jakościowo zdjęcia. ;) ;) ;)

To są jakieś insynuacje niczym nie poparte. Córka umie robić zdjęcia wszystkim z wyjątkiem pudełka po butach :mrgreen: natomiast jakość tych zdjęć często zależy od tego, czym były robione, i w jakiej skali zostały zaprezentowane.

Czyli umie robić zdjęcia wszystkim, ale smartfonem już nie. Nie no spoko. Niech będzie po Twojemu ;)
A4 to faktycznie taaaaka skala :D Jakość zdjęć z mojego obecnego smartfona jest lepsza niż z aparatu który większość osób kupowało na start typu właśnie taki 600D + 18-55mm.

Tymczasem ja albo idę z zamiarem robienia zdjęć, a wtedy biorę aparat, albo bez tego zamiaru, i wtedy aparatu nie biorę, bo nie potrzebuję rejestrować czego popadnie. Gdyby nawet lądowali Marsjanie, to bym to olał, albo się wściekł, że nie mam konkretnego aparatu, tylko jakiś pizdryk.

No widzisz, a ja nawet wtedy jak nie idę z zamiarem robienia zdjęć widząc coś ciekawego lubię mieć przy sobie smartfon, który jak na takiego pizdryka całkiem nieźle sobie radzi.

atsf
24-01-2024, 09:58
Wychodzi na to, że Biedronce musi strasznie zależeć na tym, aby ludzie mieli smartfony... Muszą mieć w tym interes, pewnie to następny troll od Samsunga.
Zupełnie nie chodzi o przywiązanie do marki (nawet głupimi punktami lojalnościowymi) oraz względy marketingowe typu "codzienna okazja", powiadomienia push i przedstawienie w aplikacji oferty promocyjnej tylko po to, aby bezpośrednio dotrzeć do potencjalnego klienta i skusić do odwiedzenia sklepu. Przy okazji kupisz kilka innych artykułów. Mało kto już przegląda gazetki reklamowe w formie papierowej, więc trzeba szukać innych dróg. Na nic cyfrowe paragony z którymi łatwiej coś zareklamować. To spisek, aby kupować smartfony.

Jakoś nie widziałem takiego poruszenia jak byliśmy zmuszani do pełnej inwigilacji poprzez przymusowe zainstalowanie aplikacji szpiegującej w czasie kwarantanny. Nawet głowa państwa podpisując tę specustawę musiała coś dostać od Samsunga.

Cóż za dziecięca naiwność! :mrgreen: Biedra nigdy chyba nie drukowała ulotek, jakieś promocja ma codziennie, na niedobór klientów nie miała, i dalej nie ma powodu się uskarżać, bo ma bardzo wiernych klientów ze względu na i tak najniższe ceny, więc po co dawać dodatkowe rabaty w sytuacji, kiedy klienci i tak walą drzwiami i oknami, a poza tym NIE JEST JEDYNĄ SIECIĄ, KTÓRA ROBI TAKIE AKCJE. Lidl nigdy nie miał karty stałego klienta i od razu zaczął od aplikacji na telefon. To samo z rabatami przy płatnościach telefonem.

Oczywiście, aby zaoszczędzić, nie trzeba mieć aż S 24U, wystarczy dużo prostszy model, ale wystarczający, aby Cię w razie czego nawet zabić, bo to jest tylko kwestia częstotliwości fali elektromagnetycznej, lub dźwiękowej.

--- Kolejny post ---

I cały czas masz ten jeden przy sobie?
Tobie zastępuje, innemu nie. Przykładowy koleś od marketingu czy modny ostatnio influencer wrzuca storki, relacje i inny syf codziennie. Krótki filmik, jedno podkręcone zdjęcie na media społecznościowe i jest zarobiony. Skraca sobie czas pracy, bo wszystko robi na jednym urządzeniu. Jakość? W większości wystarczająca na takie "coś". Nikt z tych zdjęć kalendarza nie będzie drukować. Dużo osób, które często podróżują i zwiedzają też już nie zabiera ze sobą ciężkich gratów. Zwyczajnie jakość jest już na tyle zadowalająca (oczywiście nie wszystkich), że wystarczy wyjąć telefon, który i tak zawsze mamy przy sobie, zrobić zdjęcie, obrobić je w czasie lotu czy czekania na stacji, wrzucić gdzie się chce czy przesłać rodzinie. Dodatkowo jednym ruchem można zrobić sobie bezpieczny backup w chmurze.

Jasne. Bo aktualnie smartfonem nie można zrobić dobrego jakościowo zdjęcia. ;) ;) ;)

Czyli umie robić zdjęcia wszystkim, ale smartfonem już nie. Nie no spoko. Niech będzie po Twojemu ;)
A4 to faktycznie taaaaka skala :D Jakość zdjęć z mojego obecnego smartfona jest lepsza niż z aparatu który większość osób kupowało na start typu właśnie taki 600D + 18-55mm.

No widzisz, a ja nawet wtedy jak nie idę z zamiarem robienia zdjęć widząc coś ciekawego lubię mieć przy sobie smartfon, który jak na takiego pizdryka całkiem nieźle sobie radzi.

Wszystko umiesz, z wszystkim sobie radzisz, a smartfon ci tylko we wszystkim pomaga, ale czytać ze zrozumiem nie umiesz, i smartfon ci nigdy w tym nie pomoże, ale z czasem wyleczy cię z dziecięcej naiwności z metra ciętego technokraty. Wiesz, technokraci wynaleźli bombę atomową na długo przed smartfonem, ale z czasem doszli do wniosku, że potrzebują bardziej czegoś, co nie robi tyle huku.

MstrG
24-01-2024, 09:59
Cóż za dziecięca naiwność! :mrgreen: Biedra nigdy chyba nie drukowała ulotek, jakieś promocja ma codziennie, na niedobór klientów nie miała, i dalej nie ma powodu się uskarżać, bo ma bardzo wiernych klientów ze względu na i tak najniższe ceny, więc po co dawać dodatkowe rabaty w sytuacji, kiedy klienci i tak walą drzwiami i oknami, a poza tym NIE JEST JEDYNĄ SIECIĄ, KTÓRA ROBI TAKIE AKCJE. Lidl nigdy nie miał karty stałego klienta i od razu zaczął od aplikacji na telefon. To samo z rabatami przy płatnościach telefonem.

Oczywiście, aby zaoszczędzić, nie trzeba mieć aż S 24U, wystarczy dużo prostszy model, ale wystarczający, aby Cię w razie czego nawet zabić, bo to jest tylko kwestia częstotliwości fali elektromagnetycznej, lub dźwiękowej.

Cóż za starcza naiwność :mrgreen:
Jak Ty tak zauważasz co się dzieje wokół Ciebie, to mnie już nie dziwią Twoje posty. Biedra nigdy nie drukowała gazetek? No bez jaj. Nie dość, że są przy wejściu i wyjściu w sklepie, to jeszcze ja często mam ją wpychaną do skrzynki na listy. Drukowali od samego początku, tutaj masz gazetkę z 1999r
15691

Biedronka nie ma wiernych klientów. Muszą cały czas o nich walczyć jak każdy. Dino, Lidl, Aldi, Netto czy nawet Macro i Selgross cały czas walczą o klienta. Prześpią i skończą jak Piotr i Paweł, Alma, Real, Billa, Geant czy Tesco.

Wszystko umiesz, z wszystkim sobie radzisz, a smartfon ci tylko we wszystkim pomaga, ale czytać ze zrozumiem nie umiesz, i smartfon ci nigdy w tym nie pomoże, ale z czasem wyleczy cię z dziecięcej naiwności z metra ciętego technokraty. Wiesz, technokraci wynaleźli bombę atomową na długo przed smartfonem, ale z czasem doszli do wniosku, że potrzebują bardziej czegoś, co nie robi tyle huku.

Już dobrze. Weź wdech, zrób wydech. Powtórz.

Moim zdaniem nie chodzi tu o aplikację, ale o to, aby zachęcić do kupna smartfona każdego, który go jeszcze nie ma, i go do niego uwiązać [...] Oczywiście, aby zaoszczędzić, nie trzeba mieć aż S 24U, wystarczy dużo prostszy model, ale wystarczający, aby Cię w razie czego nawet zabić, bo to jest tylko kwestia częstotliwości fali elektromagnetycznej, lub dźwiękowej.[...] technokraci wynaleźli bombę atomową na długo przed smartfonem, ale z czasem doszli do wniosku, że potrzebują bardziej czegoś, co nie robi tyle huku.

Jeszcze jeden wdech i wydech. ;)

atsf
24-01-2024, 10:14
Cóż za starcza naiwność :mrgreen:
Jak Ty tak zauważasz co się dzieje wokół Ciebie, to mnie już nie dziwią Twoje posty. Biedra nigdy nie drukowała gazetek? No bez jaj. Nie dość, że są przy wejściu i wyjściu w sklepie, to jeszcze ja często mam ją wpychaną do skrzynki na listy. Drukowali od samego początku, tutaj masz gazetkę z 1999r
15691

Biedronka nie ma wiernych klientów. Muszą cały czas o nich walczyć jak każdy. Dino, Lidl, Aldi, Netto czy nawet Macro i Selgross cały czas walczą o klienta. Prześpią i skończą jak Piotr i Paweł, Alma, Real, Billa, Geant czy Tesco.

Już dobrze. Weź wdech, zrób wydech. Powtórz.

Owszem, Biedra zawsze ma ulotki w sklepach, ale nigdy mi ich nie wpychała do skrzynki na listy. Widocznie na mojej dzielni jest inny klimat :mrgreen: Real, Auchan, Lidl, Leclerc, IYSK, Leroy Merlin, TESCO i inne notorycznie, a Biedra nigdy.

Nigdy też nie zauważyłem, aby gdzieś indziej było taniej, ale ludzie i tak wstępują do sklepów, które mają bardziej po drodze.

A jeżeli już zainstalują sobie wszystkie aplikacje wszystkich sklepów, to wszędzie będą mieli rabaty, a jaki to ma związek z lojalnością i przywiązaniem do marki? Żaden, lecz wspólnym mianownikiem tego jest smartfon.

MstrG
24-01-2024, 10:24
Owszem, Biedra zawsze ma ulotki w sklepach, ale nigdy mi ich nie wpychała do skrzynki na listy. Widocznie na mojej dzielni jest inny klimat :mrgreen: Real, Auchan, Lidl, Leclerc, IYSK, Leroy Merlin, TESCO i inne notorycznie, a Biedra nigdy.

Nigdy też nie zauważyłem, aby gdzieś indziej było taniej, ale ludzie i tak wstępują do sklepów, które mają bardziej po drodze.

A jeżeli już zainstalują sobie wszystkie aplikacje wszystkich sklepów, to wszędzie będą mieli rabaty, a jaki to ma związek z lojalnością i przywiązaniem do marki? Żaden, lecz wspólnym mianownikiem tego jest smartfon.

Czyli mają w sklepach ulotki których nigdy nie drukowali? Ale teraz technologia jest, ciężko już nadążyć.
Nie zauważyłeś gazetek, nie zauważyłeś, aby gdzieś było taniej... Dużo rzeczy nie zauważasz. Mają niskie ceny, ale to nie jest gwarantem sukcesu. Popatrz na zestawienia koszyka zakupowego, nie zawsze Biedronka jest najtańsza. Każdy dyskont, supermarket czy hipermarket walczy o klienta.
Jak Biedronka rosła w siłę popularnym dyskontem był jeszcze Plus. Biedronka go wchłonęła. Lider Price został wchłonięty przez Tesco. Nie jesteś aktywny marketingowo, nie szukasz nowych ścieżek dotarcia do klienta - znikasz z rynku. Jednak niech będzie po Twojemu, wszystkim chodzi o to, abyśmy kupili smartfona.

MstrG
24-01-2024, 11:59
Leon007 jako jedyny tu nie mający kajdan, ale używający obecnie intensywnie telefonu już w latach 70. ubiegłego wieku miał Altaira 8800. Doceńmy to, niewielu miało przyjemność obcować z tym sprzętem.
"Microsoft go nienawidzi. Polak znalazł sposób na brak konta w Windows 11. Zakłada konto a później je kasuje." Jeszcze żeby to skasowane konto coś dawało i sprawiało, że wtedy MS nie zbiera danych... Ale kajdan nie ma ;) Przynajmniej w jego mniemaniu.
https://tech.wp.pl/co-windows-10-robi-bez-twojej-wiedzy-i-zgody-microsoft-potwierdza-zlowrogie-plotki,6034811243312257a

atsf, możesz starać się obrażać mnie pisząc o mojej dziecięcej naiwności, o niby moim braku możliwości czytania ze zrozumieniem. Nie rusza mnie to. Świadczy to tylko o Tobie i o Twoim braku szacunku do współrozmówcy. Wydaje Ci się, że odkryłeś światowy smartfonowy spisek i teraz będziesz wszystkie swoje teorie pod to podpinał. Jako oświecony chroń w pierwszej kolejności swoją rodzinę. Jak tylko córka przyjdzie w odwiedziny zniszcz kompletnie jej smartfona. Pierw walnij mocno adasiem w ekran, następnie wrzuć do rozpalonego kominka. Niech żyje wolność! Precz ze śmiercią od fali elektromagnetycznej lub dźwiękowej!
Twoja córka potrafi robić dobre technicznie zdjęcia wszystkim oprócz pudełka po butach, ale jej zdjęcia ze smartfona w tak wielkiej skali jakim jest format A4 dla Ciebie są "ujowe". To musi być wina tego smartfona. No nie ma innej opcji. :D

https://www.fotopolis.pl/i/images/1/1/1/dz03NTAmaD0xMDAw_src_211111-39-Portrait-3rd-Glenn-Homann-Australia-750x1000.jpghttps://www.fotopolis.pl/i/images/0/8/5/dz03NTAmaD0xMDAw_src_211085-13-Children-1st-Huapeng-Zhao-China-750x1000.jpg
https://www.fotopolis.pl/i/images/1/1/0/dz03NTAmaD0xMDAw_src_211110-38-Portrait-2nd-Erin-Brooks-Texas-750x1000.jpghttps://www.fotopolis.pl/i/images/0/7/3/dz03MzYmaD0xMDAw_src_211073-120706-Rachel-Sela-Sweden-736x1000.jpg
https://www.fotopolis.pl/i/images/0/8/4/dz03NTAmaD0xMDAw_src_211084-12-Architecture-Judith-Lopez-Nevada-750x1000.jpghttps://www.fotopolis.pl/i/images/0/8/8/dz03NTAmaD0xMDAw_src_211088-16-City-Life-1st-Yongmei-Wang-China-750x1000.jpg
https://www.fotopolis.pl/i/images/0/9/4/dz0xMDAwJmg9NzUy_src_211094-22-Landscape-Linda-Repasky-Massachussets-1000x752.jpg
https://www.fotopolis.pl/i/images/0/9/9/dz0xMDAwJmg9NzI4_src_211099-27-Lifestyle-3rd-Dimpy-Bhalotia-India-1000x728.jpg

//edit
Dopiszę: powyższe zdjęcia nie są mojego autorstwa.

Bangi
24-01-2024, 12:16

Dawno nikt mnie tak nie rozbawił, naprawdę.
Udzielam się w wielu grupach na FB związanych z lotnictwem i tam od czasu do czasu wypływa temat "chemtrails", a tutaj wypłynął jeszcze ciekawszy wątek spiskowy...:mrgreen:
Nie spodziewałem się tego po Tobie. Miałem świadomość, że często używasz "specyficznego" języka, ale jednak uważałem Cię za osobę bardzo racjonalną, a tu taki trochę szok dla mnie :shock:

https://www.gov.pl/web/5g/przeczytaj-kolejny-przyklad-szkodliwosci-5g-to-nie-jest-grafen-ze-szczepionek

zdebik
24-01-2024, 12:30
Dawno nikt mnie tak nie rozbawił, naprawdę.
Udzielam się w wielu grupach na FB związanych z lotnictwem i tam od czasu do czasu wypływa temat "chemtrails", a tutaj wypłynął jeszcze ciekawszy wątek spiskowy...:mrgreen:
Nie spodziewałem się tego po Tobie. Miałem świadomość, że często używasz "specyficznego" języka, ale jednak uważałem Cię za osobę bardzo racjonalną, a tu taki trochę szok dla mnie :shock:

https://www.gov.pl/web/5g/przeczytaj-kolejny-przyklad-szkodliwosci-5g-to-nie-jest-grafen-ze-szczepionekŻeby nie bylo, nie szczepiłem się ;). Ale... jeden ze spiskow dotyczył kostki do metalu Boss MT2. Rzekomy chip był kopią schematu ideowego w/w urządzenia.

Oczywiście wg mnie te szczepionki raczej w niczym nie pomogły.

Wracając do tematu, za godzinę bedę miał tel w łapskach. Szkoda, że na pokładzie plusa nie ma snapdragona. Strasznie samsung mnie tym... Wiecie co.

cauchy
24-01-2024, 12:34
Winsho założył temat o S24 dla beki, a tu chemtrailsy, grafeny, promki z biedronki i tama Hoovera :shock: :mrgreen:
no dobrze, przynajmniej forum żyje ;)

zdebik
24-01-2024, 12:36
Winsho założył temat o S24 dla beki, a tu chemtrailsy, grafeny, promki z biedronki i tama Hoovera :shock: :mrgreen:
no dobrze, przynajmniej forum żyje ;)Czekaj! Zaraz wrzuce fotę tygrysa! Hehehe.

cauchy
24-01-2024, 12:36
Żeby nie bylo, nie szczepiłem się ;). Ale... jeden ze spiskow dotyczył kostki do metalu Boss MT2. Rzekomy chip był kopią schematu ideowego w/w urządzenia.
eeejj ale Metalzona to Ty szanuj :mrgreen: żadna inna kostka nie dała mi takiej radochy jak on gdy miałem 18 lat :mrgreen:

MstrG
24-01-2024, 12:39
Wracając do tematu, za godzinę bedę miał tel w łapskach. Szkoda, że na pokładzie plusa nie ma snapdragona. Strasznie samsung mnie tym... Wiecie co.

Też się dziwię, tak samo Pixele swój procesor Tensor do tej pory mają oparty na Samsungowych Exynosach.

zdebik
24-01-2024, 12:40
eeejj ale Metalzona to Ty szanuj :mrgreen: żadna inna kostka nie dała mi takiej radochy jak on gdy miałem 18 lat :mrgreen:Mam MT2, z resztą wszystkie kostki mam boss'a. Chcialbym zmienić skrzynke 60'ke na tą nową 90x czy coś i kupic katane z effext loopem. Tylko wszystko jak krew w piach, talentu kszty a i czasu mało.

Też się dziwię, tak samo Pixele swój procesor Tensor do tej pory mają oparty na Samsungowych Exynosach.

O tym nie wiedziałem.

MstrG
24-01-2024, 12:47
O tym nie wiedziałem.

Niby są zmodyfikowane pod Pixele, ale nadal to Exynos. Dopiero Pixel 10 ma szansę mieć Tensor 5 od TSMC. Ale to tylko przecieki lub przypuszczenia.

zdebik
24-01-2024, 12:52
Niby są zmodyfikowane pod Pixele, ale nadal to Exynos. Dopiero Pixel 10 ma szansę mieć Tensor 5 od TSMC. Ale to tylko przecieki lub przypuszczenia.Najgorsze jest to, że te tel na dzień dzisiejszy mają ray tracing.

Można emulowac PS2 i Nintendo.

MstrG
24-01-2024, 13:02
Z tego co pamiętam Pixel 8 Pro nie ma ray tracingu. S24 Ultra ma. Więc jak ma to dla Ciebie jakąś wartość to chyba dobry wybór.
Widzisz, przyciągnęłi Cię tym ray tracingiem, a nie boisz się śmierci od fali elektromagnetycznej lub dźwiękowej z rąk technokratów?

W sumie fajna opcja z tym PS2 na telefonie. Choć ostatnio mam mniej czasu na granie, to jakoś skończyłem Widmo Wolności na PS5 ;)
Super wspominam kilkugodzinne sesje przy browarku w kilka osób jak na Amidze miałem Genghis Khana. Tylko czy teraz znowu by tak wciągnęła, czy może to tylko miłe wspomnienie? Może czasem nie warto wracać do starych tytułów, aby nie zepsuć wspomnienia?

Leon007
24-01-2024, 14:10
Leon007 jako jedyny tu nie mający kajdan, ale używający obecnie intensywnie telefonu już w latach 70. ubiegłego wieku miał Altaira 8800. Doceńmy to, niewielu miało przyjemność obcować z tym sprzętem.
"Microsoft go nienawidzi. Polak znalazł sposób na brak konta w Windows 11. Zakłada konto a później je kasuje." Jeszcze żeby to skasowane konto coś dawało i sprawiało, że wtedy MS nie zbiera danych... Ale kajdan nie ma ;) Przynajmniej w jego mniemaniu.
https://tech.wp.pl/co-windows-10-robi-bez-twojej-wiedzy-i-zgody-microsoft-potwierdza-zlowrogie-plotki,6034811243312257a
Dlaczego o mnie piszesz, chcesz zdjęcie z autografem?
Dlaczego piszesz w taki sposób? Nie wydaje ci się, że

Świadczy to tylko o Tobie i o Twoim braku szacunku do współrozmówcy.
.
.
.
.

Dopiszę: powyższe zdjęcia nie są mojego autorstwa.
Oczywiste.

MstrG
24-01-2024, 14:31
Nie denerwuj się. Czy coś z tego co zacytowałeś nie jest prawdą? Przecież sam to napisałeś wcześniej:
"telefonu używam intensywnie, zaś komputerów osobistych od początku ich istnienia"
oraz
"da się zainstalować Windę bez konta, a nawet jak masz preinstalowaną (jak to teraz w nowych kompach), to po instalacji można zlikwidować konto i dalej wszystko działa"

Co do drugiej części posta: to nie Ty zacząłeś głupio pisać jak to od urodzenia chodzę w kajdanach?

zdebik
24-01-2024, 14:46
Z tego co pamiętam Pixel 8 Pro nie ma ray tracingu. S24 Ultra ma. Więc jak ma to dla Ciebie jakąś wartość to chyba dobry wybór.
Widzisz, przyciągnęłi Cię tym ray tracingiem, a nie boisz się śmierci od fali elektromagnetycznej lub dźwiękowej z rąk technokratów?

Zmiemiłem tel ponieważ ekran w s10edge zrobił się zielony. Było jakoś 3 tyg do premiery to pomyślałem, że tyle to wytrzymam.

S24+ właśnie przyszedł, ładnie wykonany i w sumie wyglada jak te najnowsza iphony.

MstrG
24-01-2024, 14:54
Ja przygodę z Samsungiem skończyłem na S8. Później miałem Huawei P30 Pro.

MstrG
24-01-2024, 16:07
Źle napisałem. Ostatnim Samsungiem jaki miałem był S6, później przeszedłem do LG, bo mieli na tamten czas chyba jedne z najlepszych aparatów foto. Dobrze wspominam G4 i G6, później kupiłem P30 Pro.

15693
15694

zdebik
24-01-2024, 16:57
Ja przygodę z Samsungiem skończyłem na S8. Później miałem Huawei P30 Pro.Jak kupilem S2 to już polecało. S5, S7, S10e. Najgorsze jest to, że na dzień dzisiejszy trzeba posiadać konto samsunga. Z dwuetapowa jestem w (_._) poniewaz potwierdzic mogę, ale tel który mam w domu z polska kartą...

Dawniej dawało się to ominąć i konto guugla wystarczało.

jan pawlak
24-01-2024, 22:52
cd #25
Galaxy S24 Ultra, aparat tylny

Zdjęcia można robić w smartfonie S24 Ultra różnymi programami.
Expert RAW (ER) to program nastawiony na jakość zdjęć co ogranicza w znacznym stopniu (w stosunku do innych programów) zakres możliwości stosowania np. zoomu optycznego (i cyfrowego) aparatu.

Aparat tylny sprzętowo składa się z 4 obiektywów/matryc.
1. ultra szerokokątny
Obiektyw o ogniskowej 13mm, f/2.2, matryca 12 Mpix,
ER : zoom 13mm - 46mm, rozdzielczość zdjęć [Mpix] 12
2. szerokokątny
Obiektyw o ogniskowej 23mm, f/1.7, matryca 200 Mpix,
ER : zoom 23mm-230mm, rozdzielczość zdjęć [Mpix] 12, 24, 50,
3. tele1
Obiektyw o ogniskowej 69mm, f/2.4, matryca 10 Mpix,
ER : zoom 69mm-230mm, rozdzielczość zdjęć [Mpix] 12
4. tele2
Obiektyw o ogniskowej 115 mm, f/3.4, matryca 50 Mpix,
ER : zoom 115mm-460mm, rozdzielczość zdjęć [Mpix] 12, 24, 50

W innych programach można robić zdjęcia np. w rozdzielczości 200 Mpix, zoomem aż do 2300 mm, ... stosować wiele trybów specjalistycznych itd.

jp

Bangi
25-01-2024, 11:29
MstrG to ostanie zdjęcie z jeziorem - gdzie to jest?

MstrG
25-01-2024, 12:29
MstrG to ostanie zdjęcie z jeziorem - gdzie to jest?

Zalew Sulejowski.

MstrG
27-01-2024, 00:11
Xiaomi 14 Ultra ma mieć 1" matrycę, obiektywy Leica. Premiera najprawdopodobniej w lipcu.

https://www.chip.pl/2024/01/xiaomi-14-ultra-specyfikacja-wyglad

Bangi
27-01-2024, 15:51
Xiaomi 14 Ultra ma mieć 1" matrycę, obiektywy Leica. Premiera najprawdopodobniej w lipcu.

https://www.chip.pl/2024/01/xiaomi-14-ultra-specyfikacja-wyglad

Xiaomi już miał 1 calową matrycę, która chyba jednak 1 calowa do końca nie była ;)

https://youtu.be/jmH8v8rY1vY?si=UrrNnN7bh0Q7xyTe

Kolekcjoner
27-01-2024, 16:05
Boszszsz toż to straszne. Odkryją o której chodzę spać i że lubię pospać do południa i kiedy chodzę do kibla....
.... co począć jak się dowiedzą tak strategicznych rzeczy :lol:....?

Ale wiesz że to forum techniczne i tu jednak sporo osób wie co to jest 5G i Grafen ergo: odróżniają naukę od fikcji ;)

WinSho
27-01-2024, 16:51
Kolekcjoner dlaczego cytujesz czyjeś wypowiedzi i podpisujesz je jako moje?

MstrG
27-01-2024, 19:08
Xiaomi już miał 1 calową matrycę, która chyba jednak 1 calowa do końca nie była ;)

https://youtu.be/jmH8v8rY1vY?si=UrrNnN7bh0Q7xyTe

A to nicponie. Może pomiary robili calówką krajowej produkcji? ;)
Ja i tak nie kupię Xiaomi. Miałem jakiś model przez bardzo krótki czas. Dałem dziecku.

cauchy
27-01-2024, 23:38
przeglądam foty z S24 ultra i w porównaniu do możliwości Ip12Pro jest przepaść
w jakości może nie aż tak, na extremalnych ustawieniach czy kiepskim świetle dalej jest akwarela, ale w dobrych warunkach szeroki kąt i tele świetne

Bangi
28-01-2024, 01:38
A to nicponie. Może pomiary robili calówką krajowej produkcji? ;)
Ja i tak nie kupię Xiaomi. Miałem jakiś model przez bardzo krótki czas. Dałem dziecku.

Ja też nie lubię, ale Młody używa i mogę tylko stwierdzić, że jest dość odporny jak Młody ma już 3 rok. Zdjęcia z niego mi się nie podobają, ale to oczywiście nie jest topowe Xiaomi.

Kolekcjoner
28-01-2024, 02:36
Kolekcjoner dlaczego cytujesz czyjeś wypowiedzi i podpisujesz je jako moje?

Przepraszam, już poprawione :).

jan pawlak
28-01-2024, 10:01
przeglądam foty z S24 ultra i w porównaniu do możliwości Ip12Pro jest przepaść
w jakości może nie aż tak, na extremalnych ustawieniach czy kiepskim świetle dalej jest akwarela, ale w dobrych warunkach szeroki kąt i tele świetne

A jak oceniasz robione przy kiepskim świetle :
- w Expert RAW przy rozdzielczości 50 Mpix
- lub w programie NOC

jp

cauchy
28-01-2024, 11:16
nie mam takich plików

jan pawlak
28-01-2024, 11:41
nie mam takich plików

piszesz : .....jest akwarela

W fotografii optycznej powiększenie zdjęcia powyżej 1:1 rozdzielczości matrycy daje rozmycie ostrości.
W fotografii obliczeniowej algorytmy tworzenia pliku zdjęciowego są zoptymalizowane na ustawioną rozdzielczość matrycy, klasyczne powiększanie ponad tą rozdzielczość (ponad 1:1) daje znacznie gorsze wyniki niż powiększanie w fotografii optycznej.
Lepsze wyniki daje "powiększanie" (rozdzielczości zdjęcia) w programach z AI (PS, Topaz Photo AI, ...)

S 24U robi zdjęcia w różnych programach w różnych rozdzielczościach Mpix : 12, 24, 50, 200

jp

cauchy
28-01-2024, 11:50
powiększanie rozdziałki to jest bajer który traktuję podobnie jak "animowanie fotki" - jako ciekawostkę, przenigdy nie będę tego stosował jako realne narzędzie dla swoich fot

Jacek_Z
28-01-2024, 22:33
W fotografii optycznej powiększenie zdjęcia powyżej 1:1 rozdzielczości matrycy daje rozmycie ostrości.

W aparacie tego nie zrobisz (w telefonie - tak). No chyba, że mowa o pixel shift.
W programach były różne opcje powiększania. Nie nazywano tego AI, ale to tylko kwestia nazewnictwa. Te lepsze z programów dodawały pikseli tam gdzie obszar był płaski, jednolity. Na krawędziach nie dodawały. AI tez tak to zapewne robi.

zdebik
31-01-2024, 12:45
W aparacie tego nie zrobisz (w telefonie - tak). No chyba, że mowa o pixel shift.
W programach były różne opcje powiększania. Nie nazywano tego AI, ale to tylko kwestia nazewnictwa. Te lepsze z programów dodawały pikseli tam gdzie obszar był płaski, jednolity. Na krawędziach nie dodawały. AI tez tak to zapewne robi.LR ma opcję "Super Resolution" działa to dosyć dobrze.

tomfoot
31-01-2024, 16:06
Wiadomo już kiedy premiera Samsunga s25 ultra?

Karlbuk
31-01-2024, 16:41
Już ponoć s26 szykują jeszcze lepszy

zdebik
31-01-2024, 21:36
Wiadomo już kiedy premiera Samsunga s25 ultra?A nowy leci co roku, czy co dwa lata ;)

Kupiłem S24+ i... bardzo ładny smartfon.

cauchy
31-01-2024, 22:04
Ajfon co rok jesienia, sajsung co roku w styczniu.
Dla mnie, jak tak co roku od 6 lat wypuszczaja to samo, to mogliby robic premiery co dwa lata, roznice bylyby bardziej zauwazalne.

tomfoot
31-01-2024, 22:19
Ale mam nadzieję, że wiecie po co wypuszczają to co roku? I wiecie też, że nie chodzi o żadne skoki technologiczne? Żadna Julka i Seba w 2024 nie powinni chodzić z telefonem z 2013, bo traci przez to punkty do lansu.

cauchy
31-01-2024, 22:33
ja wiem czemu, tylko niech sobie nie wycierają d* np. ochroną środowiska
poza tym mam ogólne wrażenie, że wszyscy są już znudzeni tymi samymi smartami co roku
a nowej rewolucji na horyzoncie nie widać, ostatnia miała miejsce 17 lat temu :roll:

jan pawlak
31-01-2024, 23:06
Ajfon co rok jesienia, sajsung co roku w styczniu.
Dla mnie, jak tak co roku od 6 lat wypuszczaja to samo, to mogliby robic premiery co dwa lata, roznice bylyby bardziej zauwazalne.

Tylko że rok temu S23 miał bardzo dużą sprzedaż a w tym roku S24 bije (na świecie) rekordy przedsprzedaży

jp

tomfoot
31-01-2024, 23:27
Jak to było z tymi milionami much, które nie mogą się mylić?

Leon007
01-02-2024, 01:26
No właśnie, że nie mogą się mylić.

jan pawlak
01-02-2024, 09:03
No właśnie, że nie mogą się mylić.

Właśnie, to kupujący decydują w którym kierunku "idzie" rozwój, co zostaje z nami i się rozwija a co odchodzi do muzeum

jp

zdebik
01-02-2024, 10:06
Tyle z samsungowania interpretera mi wcięło i nikt nie wie jak to naprawić. Kilka os9b ma podobnie.15753

Leon007
01-02-2024, 10:40
Bo pierwszy milion much (albo móch), to darmowi beta testerzy, nazwałbym ich nawet gamma testerami. Nie bój, nie bój, będzie łatka!

atsf
01-02-2024, 11:02
Ja tam żyję nadzieją, że pierwszy smartfon, którego będę MUSIAŁ mieć, a nie chciał, to będzie jakiś S70, albo jeszcze nowszy model :mrgreen:

zdebik
01-02-2024, 13:31
Bo pierwszy milion much (albo móch), to darmowi beta testerzy, nazwałbym ich nawet gamma testerami. Nie bój, nie bój, będzie łatka!Niestety masz w zupełności rację. Ta cała sztuczna inteligencja w samsungu na razie jest za darmo. Za rok chyba będzie już płatna.

Leon007
01-02-2024, 14:08
Niestety masz w zupełności rację. Ta cała sztuczna inteligencja w samsungu na razie jest za darmo. Za rok chyba będzie już płatna.

I, niestety, dotyczy to chyba wszystkich współczesnych wyrobów, w których jest trochę bardziej skomplikowana elektronika.
Kiedy do siekier włożą wreszcie jakiegoś czipa?

robertskc7
01-02-2024, 14:37
Wg DX0 18 miejsce. Co jak na topowy sprzęt to ... hmmm

When taking photos, risk of missing the moment because of the time lag between pressing the shutter and the actual capture

Limitations in low-light image capture, with a significant loss of detail and visible noise

a tu mamy 2024 rok. Czy prezes Sony poda się do dymisji ?

tomfoot
01-02-2024, 16:40

No właśnie! Przypomniałeś istotną wróżbę eksperta forum! Czy prezes sony popełnił seppuku?

cauchy
01-02-2024, 16:47
czemu pan Sony miałby popełnić seppuku? czy on produkuje mierne Samsungi?

jan pawlak
01-02-2024, 17:37
Wg DX0 18 miejsce. Co jak na topowy sprzęt to ... hmmm

When taking photos, risk of missing the moment because of the time lag between pressing the shutter and the actual capture

Limitations in low-light image capture, with a significant loss of detail and visible noise

DxOMark to bardzo sensowny, wieloletni portal testowania sprzętu foto
I warto porównywać/korzystać z tych informacji.

Powstał w czasach fotografii optycznej, niestety jego format nie jest (jeszcze ?) dopasowany do rozwoju i możliwości fotografii obliczeniowej.
Wszystkie testy w DxOMark są realizowane głównym programem fotografującym w smartfonach, w S 24U jest to program Zdjęcia (w jego najprostszej formie) który ma największe możliwości fotografowania.
Ale w S 24U jest też wiele programów specjalistycznych takie jak Expert RAW, Noc, PRO, Jedzenie itd.
Te specjalistyczne programy w ich zakresie zastosowania dają znacznie lepsze wyniki niż program Zdjęcia.

Prezes Sony (odpowiedzialny za rozwój) w 2012 przewidywał że w 2024 jakość zdjęć z fotografii obliczeniowej będzie porównywalna z jakością zdjęć z fotografii optycznej. Nie dotyczyło to żadnej firmy ani żadnego typu smartfonu.

jp

tomfoot
01-02-2024, 19:43
czemu pan Sony miałby popełnić seppuku? czy on produkuje mierne Samsungi?

Przede wszystkim dlatego, że wcisnął kit naszemu forumowemu koledze, a ten to łyknął jak młody pelikan i zaczął robić zdjęcia komórką, twierdząc że są fantastycznej jakości. Ale nie mogę tematu rozwinąć, bo skończy jak ten o samsungu s23 ultra.

Leon007
01-02-2024, 20:14
DxOMark
Powstał w czasach fotografii optycznej, niestety jego format nie jest (jeszcze ?) dopasowany do rozwoju i możliwości fotografii obliczeniowej.
jp
To jest argumentacja typu:
- Co zrobić, gdy chuligani biją staruszków?
- Zlikwidować staruszków.

--- Kolejny post ---

Ale nie mogę tematu rozwinąć, bo skończy jak ten o samsungu s23 ultra.
Rozwijaj, idziemy na rekord.

Eberloth
01-02-2024, 21:23
Właśnie, to kupujący decydują w którym kierunku "idzie" rozwój, co zostaje z nami i się rozwija a co odchodzi do muzeum

jp

Oczywiście jak zwykle masz rację. To użytkownicy zażyczyli sobie likwidacji linii M i absolutnie nie chcą oglądać beznadziejnych obiektywów 22mm f/2.0 czy 32mm f/1.4 w wersji RF-S.

candar
01-02-2024, 21:50
w S 24U jest też wiele programów specjalistycznych takie jak Expert RAW, Noc, PRO, Jedzenie itd.
Te specjalistyczne programy w ich zakresie zastosowania dają znacznie lepsze wyniki niż program Zdjęcia.

Prezes Sony (odpowiedzialny za rozwój) w 2012 przewidywał że w 2024 jakość zdjęć z fotografii obliczeniowej będzie porównywalna z jakością zdjęć z fotografii optycznej. Nie dotyczyło to żadnej firmy ani żadnego typu smartfonu.

jp

Weź swój smartfon, pójdziemy na koncert. Wykonam foty zestawem A7IV z Samyangiem 35-150 mm f2-2.8 i sprawdzimy kto zrobi lepsze foty. Ty ze swoim smartfonem z AI , czy ja swoim aparatem foto z zoomem 35-150 mm :mrgreen:

Przykładowa moja fota z niedzieli A7IV z Samyangiem 35-150 mm f2-2.8 na ISO 20.000 i ogniskowej 150 mm ;)

15759

tomfoot
01-02-2024, 22:21
Na zdjęciu powyżej w ogóle nie widać twarzy muzyka, a samsung s24 pewnie by wykrył, gdybyśmy tylko chcieli.

candar
01-02-2024, 22:47
Na zdjęciu powyżej w ogóle nie widać twarzy muzyka, a samsung s24 pewnie by wykrył, gdybyśmy tylko chcieli.

15760

zdebik
07-02-2024, 20:05
https://petapixel.com/2024/01/31/samsung-needs-ai-to-succeed-as-it-reports-weakest-earnings-in-10-years/

Autostrada się kończy.

tomfoot
19-02-2024, 11:31
Dziewczęta i chłopcy smartfonowcy! Czy używacie gimbali w trakcie Waszych podróży? Jeżeli tak, to jakich?

WinSho
19-02-2024, 20:12
Dziewczęta i chłopcy smartfonowcy! Czy używacie gimbali w trakcie Waszych podróży? Jeżeli tak, to jakich?

Nie używam bo ja do filmów przykładam znikomą uwagę. Jeśli już coś zrobię to raczej dla siebie lub na IG czy FB ale nie przykładam do tego zbytniej uwagi.

tomfoot
20-02-2024, 22:40
Cóż, skąpy odzew na pytanie świadczy, że chyba smartfon pojechał autostradą do muzeum fotografii. Albo, że nikt poważnie traktujący fotografię się tym badziewiem nie zajmuje.

Bangi
20-02-2024, 22:47
Cóż, skąpy odzew na pytanie świadczy, że chyba smartfon pojechał autostradą do muzeum fotografii. Albo, że nikt poważnie traktujący fotografię się tym badziewiem nie zajmuje.

A może mało kto z Userów używa gimbali... Dużo fotografuję smarfonem, nie filmuję raczej, dla mnie gimbal zupełnie niepotrzebny kolejny gadżet do dźwigania...

jan pawlak
20-02-2024, 23:05
A może mało kto z Userów używa gimbali... Dużo fotografuję smarfonem, nie filmuję raczej, dla mnie gimbal zupełnie niepotrzebny kolejny gadżet do dźwigania...

Też nie filmuję, gimbala nie potrzebuję tak jak nie potrzebuję plecaka/torby na sprzęt foto.

jp

candar
20-02-2024, 23:29
A było o tym, że "użytkownicy zgłaszają kolejny problem z wyświetlaczem. Znów chodzi o Galaxy S24 (https://www.benchmark.pl/aktualnosci/kolejny-problem-ekranu-w-galaxy-s24.html)" ? (Wada ekranu w Galaxy S24 i S24 Ultra)

Problem z ziarnistym ekranem w Galaxy S24 Ultra (https://us.community.samsung.com/t5/Galaxy-S24/Grainy-Sandy-Dusty-screen-issue-on-the-Galaxy-S24-Ultra/td-p/2814984) Po naszemu “pikseloza”

Jakby cały czas mają problem (https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s22/galaxy-s22-ultra-przegrzewanie-spadki-wydajno%C5%9Bci/td-p/4915614) co widać na forach po ilości zwrotów nowych telefonów S24 i S24 Ultra.

15830

i kolejny fan Samsunga https://www.reddit.com/r/GalaxyS24Ultra/comments/1arne9c/comment/kqksw1y/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button

15831

jan pawlak
21-02-2024, 09:31
Ten problem z wyświetlaczem powstał w wyniku wprowadzeniu nowego pokrycia/szybki smartfona dającej mniejsze odbicia światła padającego i odporniejszej na ślady palcowania ale w konsekwencji także mniejsze natężenie kolorów na ekranie, według mnie mniej cukierkowy wygląd zdjęć na tym ekraniku.

Samsung ma taki zwyczaj że miesiąc lub dwa po inauguracji wprowadza duży update, wiele zmian i wiele poprawek. Nowy już dostępna w Korei, w Europie "lada chwila".
Oprócz możliwości dodatkowej regulacji "upiększania kolorów" na ekraniku smartfona jest także sporo zmian zwiększających możliwości fotografowania i wpływu na jakość zdjęć

jp

candar
21-02-2024, 09:50
Ten problem z wyświetlaczem powstał w wyniku wprowadzeniu nowego pokrycia/szybki smartfona dającej mniejsze odbicia światła padającego i odporniejszej na ślady palcowania ale w konsekwencji także mniejsze natężenie kolorów na ekranie, według mnie mniej cukierkowy wygląd zdjęć na tym ekraniku.

Samsung ma taki zwyczaj że miesiąc lub dwa po inauguracji wprowadza duży update, wiele zmian i wiele poprawek. Nowy już dostępna w Korei, w Europie "lada chwila".
Oprócz możliwości dodatkowej regulacji "upiększania kolorów" na ekraniku smartfona jest także sporo zmian zwiększających możliwości fotografowania i wpływu na jakość zdjęć

jp

Janie - Samsung coś Ci płaci za pisanie takich tekstów? :roll: Otwórz oczy i poczytaj co wyprawia od lat Samsung w swoich smartfonach, które MZ należy omijać z daleka...

Wracając na ziemię.... Dochodzi do tego jeszcze problem z bandingiem (https://www.reddit.com/r/GalaxyS24Ultra/comments/1avwg10/about_the_banding_issues_so_far/) w S24 i S24 Ultra (https://www.reddit.com/r/GalaxyS24Ultra/comments/1avziuq/banding_even_on_homescreen/?share_id=-WZDIW4v0eSfIAG0lE2PN&utm_content=1&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_source=share&utm_term=1).

Aby było ciekawiej do ww. doszło również pogorszenie wydajności Galaxy w S24U (https://biz.sbs.co.kr/article/20000157936)

Czyli Samsung dalej celowo "psuje" swoje telefony: "Firma Samsung Electronics celowo obniżyła wydajność i rozdzielczość przy użyciu GOS w serii Galaxy S22 (https://ithardware.pl/aktualnosci/samsung_sztucznie_obniza_wydajnosc_smartfonow_gala xy_s22_uzytkownicy_sa_wsciekli-20177.html), a Komisja ds. Sprawiedliwego Handlu prowadzi dochodzenie w związku z niepoinformowaniem o tym konsumentów."

"Samsung zmniejsza wydajność smartfonów w wielu aplikacjach, ale nie w benchmarkach. Jest to odwrotna sytuacja do tej stosowanej przez innych producentów, którzy z kolei powodują wzrost wydajności, gdy wykryty jest benchmark. Efekt jest jednak taki sam - użytkownicy, którzy kupują urządzenie, nie dostają wydajności, za którą zapłacili. Koreańczycy mogą chcieć w ten sposób przedłużyć choćby pracę na baterii, jednak wydajność jest sztucznie zaniżana, niezależnie od wyboru użytkowników."

Wychodzi na to, że smartfon S24 Ultra za 6.500 zł to najbardziej niedopracowany smartfon na rynku o którym piszą jego użytkownicy a pracownicy Samsunga pracowicie usuwają wpisy użytkowników podających przykłady na ich stronie. A poprzednie modele po aktualizacji znowu są celowo postarzane.

tomfoot
21-02-2024, 11:16

Zdjęcia smartfonem robię bardzo okazyjnie (gdy nie mam nic innego pod ręka) i oczywiście paskudna jakość smartfonowa nie daje tu jakiejś satysfakcji. Natomiast filmików kręcę coraz więcej i tu podoba się mi porecznosc smartfona.

Co do meritum wątku, też ostatnio słyszę od osób zawodowo zajmujących się smartfonami (w sensie dystybucji i marketingu), że samsung idzie w ilość kosztem coraz marniejszej jakości, a s24 ultra jest produktem wyjątkowo obarczonym błędami.

Przemek_PC
21-02-2024, 11:28
Osobiście nie używam smartfona do filmowania ale smartfon plus gimbal z przedłużką i można wyczarować fajne ujęcia https://youtu.be/hY4pIimU5cE?si=faxUK3hfS0f2c8yR

tomfoot
21-02-2024, 11:50
No właśnie o takie rzeczy mi chodzi, dla zabawy oczywiście. Do tego 11 letni syn świetnie radzi sobie z dronem, więc można otwierać wakacyjno podróżnicze studio filmowe.

Bangi
21-02-2024, 12:39
A było o tym, że "użytkownicy zgłaszają kolejny problem z wyświetlaczem. Znów chodzi o Galaxy S24 (https://www.benchmark.pl/aktualnosci/kolejny-problem-ekranu-w-galaxy-s24.html)" ? (Wada ekranu w Galaxy S24 i S24 Ultra)

Problem z ziarnistym ekranem w Galaxy S24 Ultra (https://us.community.samsung.com/t5/Galaxy-S24/Grainy-Sandy-Dusty-screen-issue-on-the-Galaxy-S24-Ultra/td-p/2814984) Po naszemu “pikseloza”

Jakby cały czas mają problem (https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s22/galaxy-s22-ultra-przegrzewanie-spadki-wydajno%C5%9Bci/td-p/4915614) co widać na forach po ilości zwrotów nowych telefonów S24 i S24 Ultra.

15830

i kolejny fan Samsunga https://www.reddit.com/r/GalaxyS24Ultra/comments/1arne9c/comment/kqksw1y/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button

15831

Nie tylko Samsung ma takie wpadki. Google z Pielami też miał rożne wpadki.

MstrG
21-02-2024, 12:55
Zdjęcia smartfonem robię bardzo okazyjnie (gdy nie mam nic innego pod ręka) i oczywiście paskudna jakość smartfonowa nie daje tu jakiejś satysfakcji. Natomiast filmików kręcę coraz więcej i tu podoba się mi porecznosc smartfona.

Fuj. Jak możesz. W filmikach nie przeszkadza Ci już paskudna jakość? Ile Ci Samsung zapłacił trollu? Oddaj nam tomfoota! ;)
Tak serio to chyba na początek zobacz oferty DJI i Zhiyun.
Fajne efekty są jeszcze z kamerek 360.

Niestety, znak czasów. Nowe iPhony 15 przegrzewały się, poprawili to aktualizacją iOS 17.0.3, która jednak obniżyła wydajność. Trzeszczą głośniki. Ktoś też zgłasza problem z odświeżaniem czy nawet wypaleniem ekranu (które chyba mają od Samsunga ;) ): https://twitter.com/tarunvats33/status/1712114197377737208

zdebik
21-02-2024, 17:44
Miałem dji 3 i 4 (albo 2 i 3), fajne do filmików. Z presetami można było szybko coś fajnego wyczarować.

tomfoot
21-02-2024, 18:59
Chyba w dji 6 pójdę. Toż to nowość jest, a jak wiadomo w Samsungu trzeba koniecznie tylko najnowsze kupować!

jan pawlak
21-02-2024, 21:11

Przyczyną jest etap intensywnego rozwoju, walki konkurencyjnej o rynek smartfonów
Samsung w S24 wprowadził wiele "nowych" funkcji AI z różnym skutkiem (wnioski z tekstu, tłumaczenie i streszczenie tekstu, usuwanie obiektów ze zdjęcia "psujących" jakość obrazka, ...) by być pierwszym w tym zakresie, choć tak naprawdę to te funkcje AI są dopiero "w powijakach".
Za kilka lat rozwój dojdzie do ściany i będzie tak jak teraz jest w klasycznej fotografii optycznej

jp

candar
21-02-2024, 21:56
Za kilka lat rozwój dojdzie do ściany i będzie tak jak teraz jest w klasycznej fotografii optycznej

jp

Znaczy kiedy? :mrgreen:

Ta "walka" nigdy się nie skończy...

"Obecny Snapdragon 8 Gen 3 jest wykonany w 4-nm procesie TSMC, natomiast dopiero Snapdragon 8 Gen 4, który powinien zadebiutować w grudniu 2024, będzie pierwszym 3-nm procesorem Qualcomma stworzonym dla smartfonów z Androidem. Apple wprowadził 3-nm czipy już pod koniec 2023, więc widzimy tu ponad roczną przewagę nad Qulacommem. W międzyczasie TSMC rozpocznie tworzenie 2-nm procesorów, które kilka miesięcy później trafią do iPhone'ów 17 i procesorów Apple A19. Przewaga zostanie zachowana."

i tak dalej...

jan pawlak
22-02-2024, 09:45
Znaczy kiedy? :mrgreen:

Ta "walka" nigdy się nie skończy...

"Obecny Snapdragon 8 Gen 3 jest wykonany w 4-nm procesie TSMC, natomiast dopiero Snapdragon 8 Gen 4, który powinien zadebiutować w grudniu 2024, będzie pierwszym 3-nm procesorem Qualcomma stworzonym dla smartfonów z Androidem. Apple wprowadził 3-nm czipy już pod koniec 2023, więc widzimy tu ponad roczną przewagę nad Qulacommem. W międzyczasie TSMC rozpocznie tworzenie 2-nm procesorów, które kilka miesięcy później trafią do iPhone'ów 17 i procesorów Apple A19. Przewaga zostanie zachowana."

i tak dalej...

Tak teraz jest w klasycznej fotografii optycznej.
Są zmiany w produktach które praktycznie nic już nie przynoszą normalnemu użytkownikowi, ludzie przechodzą do nowszej technologii gdzie dostają coś więcej, coś nowego.

Ten etap też czeka fotografię obliczeniową.
Tak wyglada rozwój

jp

cauchy
07-06-2024, 23:30
Koleżanka z wyprawy w Stanach poleciała teraz do Mongolii i niedawno deliberowała mocno - iP 15 pro czy S24 Ultra? padło na Samsunga ze wzgędu na przyzwyczajenie do androida i potężną baterię. Telefon przyjechał, piewsze foty - wszystko co czerwone jest różowe. I nie da się z tym nic zrobić. Poszła do salonu, usłyszała odpowiedź że ten typ tak ma :shock:

WinSho
08-06-2024, 08:29
Koleżanka z wyprawy w Stanach poleciała teraz do Mongolii i niedawno deliberowała mocno - iP 15 pro czy S24 Ultra? padło na Samsunga ze wzgędu na przyzwyczajenie do androida i potężną baterię. Telefon przyjechał, piewsze foty - wszystko co czerwone jest różowe. I nie da się z tym nic zrobić. Poszła do salonu, usłyszała odpowiedź że ten typ tak ma :shock:

Oj tam, być może w Mongolii kolory są inaczej interpretowane :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Na szybko zrobione ale widać, że kolorki jednak rozpoznaje bo kwiaty w tle są i różowe i czerwone.

16936

cauchy
08-06-2024, 08:56
hmm to może aparat foty robi dobrze a wyświetlacz przekłamuje
narzekała na serduszka w mediach społ - są różowe, a nie czerwone :D
a mówiłem jej bierze ajfona, będziesz miała lepszą integracje z maczkiem..

WinSho
08-06-2024, 09:24
hmm to może aparat foty robi dobrze a wyświetlacz przekłamuje
narzekała na serduszka w mediach społ - są różowe, a nie czerwone :D
a mówiłem jej bierze ajfona, będziesz miała lepszą integracje z maczkiem..

Prawda jest taka, że akurat integracja iPhone - MacBook jest mega i tutaj żaden inny producent nie ma startu.
Co do S24U to jest świetny telefon ale właśnie takie drobnostki wkurzają i tak jak piszesz buźki czy inne serduszka wyglądają gorzej niż na każdym iPhonie.
Za to aparat wolę w S24U niż w iP 15 Pro.

cauchy
08-06-2024, 10:21
update apropos Samsunga - dzisiejszy raport, koleżanka jest bardzo zadowolona :D

WinSho
08-06-2024, 10:27
update apropos Samsunga - dzisiejszy raport, koleżanka jest bardzo zadowolona :D

Haha a widzisz, już jej nawet nieco różowe buźki nie przeszkadzają :mrgreen: Ja też jestem zadowolony ale nieco wkurza brak integracji i kilka małych drobnostek więc pewnie wrócę do iP :roll:

totamten
08-06-2024, 11:49
Nareszcie wątek o czymś tanim, a nie o drogich obiektywach Canona!

WinSho
08-06-2024, 14:17
Nareszcie wątek o czymś tanim, a nie o drogich obiektywach Canona!

:mrgreen:

Nozanu
08-06-2024, 20:37
"buźki, serduszka" - To piszą faceci?

cauchy
08-06-2024, 23:16
nie oglądaj Giro Italia, tam lider jeździ cały na różowo
a mistrz świata - Panie miej miłosierdzie - w tęczowej koszulce..

WinSho
08-06-2024, 23:51
nie oglądaj Giro Italia, tam lider jeździ cały na różowo
a mistrz świata - Panie miej miłosierdzie - w tęczowej koszulce..

Giro się niedawno skończyło i łooo mój ty Boże jakiż to był piękny wyścig. Uwielbiam.

cauchy
09-06-2024, 02:17
Prawie Pogaczara zdyskwalifikowali za spodenki bardziej wpadające w fiolet niż w róż na jednym etapie[emoji849]a to oznacza, że cala UCI to są leśne dziadki, które nie mają co robić w życiu [emoji2961]

WinSho
09-06-2024, 09:49
Prawie Pogaczara zdyskwalifikowali za spodenki bardziej wpadające w fiolet niż w róż na jednym etapie[emoji849]a to oznacza, że cala UCI to są leśne dziadki, które nie mają co robić w życiu [emoji2961]

A weź to że UCI są jacy są wiadomo nie od dziś...niestety tacy ludzie nadal wydają tak durne decyzje. Masakra.

Shadow
25-07-2024, 16:34

To z Ciebie taki hipster :)
Też się zastanawiam nad 8 pro tym bardziej że już jest w polskiej dystrybucji. Fotograficznie ponoć lepszy od iPhone'a 15 Pro i Samsunga 24 Ultra.

Bangi
25-07-2024, 22:08
Też się zastanawiam nad 8 pro tym bardziej że już jest w polskiej dystrybucji. Fotograficznie ponoć lepszy od iPhone'a 15 Pro i Samsunga 24 Ultra.

Ja dopóki bateria nie padnie lub coś innego złego się z nim nie stanie to nie będę zmieniał, nowe nie wnosi aż tak ogromnej innowacji jak dla mnie.
Ciekawi mnie natomiast coś innego - Nubia Z60 Ultra ;) Ja lubię takie nieoczywiste smartfony.

jan pawlak
26-07-2024, 07:48

W sierpniu zapowiadana duża aktualizacja S24U oprogramowania "fotograficznego" , usunięcie niedoskonałości, zwiększenie możliwosci oraz poprawa jakości. Można (ponoć) sterować "agresywnością" AI w tworzeniu pliku wynikowego. W Korei i Japonii już jest.
To ma być (ponoć) przygotowanie pod S25U gdzie aparat ma się składac z jednej matrycy 200 Mpix oraz 3 matryć 50 Mpix z ulepszonymi dwoma (z czterech) obiektywów

Na "papierze" ok, zobaczymy w praktyce

jp

WinSho
26-07-2024, 15:52
Oj tak, zapewne te aktualizacje zrobią z tego telefonu R5II :mrgreen:

jan pawlak
26-07-2024, 16:28
Oj tak, zapewne te aktualizacje zrobią z tego telefonu R5II :mrgreen:

Mam nadzieję że nie

jp

Kolekcjoner
26-07-2024, 20:25
Mam nadzieję że nie

jp

Dlaczego? Fajnie by było ;)....

Shadow
26-07-2024, 21:09
To może zróbmy tu konkurs fotograficzny smartfony vs aparaty fotograficzne i wtedy ostatecznie rozwiejemy wątpliwości w tej kwestii. Oczywiście bez wcześniejszego podawania co czym było zrobione a dopiero po podaniu wyników końcowych. Podejrzewam że co poniektórzy mogą się mocno zdziwić. Całkiem niedawno robiłem fotki A7RIV a kolega miał Samsunga S23 Ultra. I nie tego się spodziewałem. Sony wygrał ale biorąc pod uwagę cenę i jakość optyki to liczyłem na nokaut a wyszło zaledwie zwycięstwo na punkty. Ze wstydem nawet zauważyłem że na jednym ze zdjęć z Sony pojawiła się mora na koszuli modela a w analogicznym ujęciu z S23 wszystko było ok.

jan pawlak
26-07-2024, 21:09
Dlaczego? Fajnie by było ;)....

Czyli powrót do "cegły" w ręce, targanie ciężkiego plecaka z kilkoma obiektywami i statywem, czekanie na powrót do domu by zobaczyć co "wyszło" itd. ?

jp

Kolekcjoner
27-07-2024, 00:18
Czyli powrót do "cegły" w ręce, targanie ciężkiego plecaka z kilkoma obiektywami i statywem, czekanie na powrót do domu by zobaczyć co "wyszło" itd. ?

jp
Wręcz odwrotnie, jakość zdjęć i możliwości R5 w smartfonie :)...

jan pawlak
27-07-2024, 08:08
Wręcz odwrotnie, jakość zdjęć i możliwości R5 w smartfonie :)...

Ok, szukajmy porozumienia w sprawie optymalnego S25 Ultra.

1. Wszystkie możliwości/funkcje aktualnego stanu technologii fotografii obliczeniowej
2. "Sterowalna" (w aktualnym stanie rozwoju) AI przy tworzeniu pliku wynikowego
3. Matryce 200Mpix + 3x50Mpix o własnościach matrycy R5
4. Wszystkie obiektywy S25U o własnościach odpowiednich obiektywów Canona klasy L
5. Mieści się w kieszeni spodni i cena nie przekracza średniej płacy

Może być ?

Tylko jakie zdjęcia trzebaby robić i na czym je prezentować by móc zobaczyć/docenić ich jakość

jp

mystek
27-07-2024, 09:46
Panowie, stop! Wracamy do punktu wyjścia taką dyskusją.

Shadow
27-07-2024, 09:55
jan.pawlak w zasadzie już są smartfony które spełniają te warunki oprócz punktu nr 4. Pewnych praw fizyki trudno przeskoczyć dlatego nadrabia się to algorytmami AI. I jak widać z dużym powodzeniem.

Kolekcjoner
27-07-2024, 15:48
Ok, szukajmy porozumienia w sprawie optymalnego S25 Ultra.

1. Wszystkie możliwości/funkcje aktualnego stanu technologii fotografii obliczeniowej
2. "Sterowalna" (w aktualnym stanie rozwoju) AI przy tworzeniu pliku wynikowego
3. Matryce 200Mpix + 3x50Mpix o własnościach matrycy R5
4. Wszystkie obiektywy S25U o własnościach odpowiednich obiektywów Canona klasy L
5. Mieści się w kieszeni spodni i cena nie przekracza średniej płacy

Może być ?

Tylko jakie zdjęcia trzebaby robić i na czym je prezentować by móc zobaczyć/docenić ich jakość

jp

Ad1. Nie potrafię się odnieść bo nadal nie wiem co to jest "fotografia obliczeniowa" - dla mnie to hasło marketingowe a nie pojęcie z zakresu którym się tu zajmujemy.
Ad.2 To pewnie będzie i tu i tu.
Ad.3 Moim zdaniem nierealne póki nie nastąpi jakiś przełom technologiczny ale tu mam za małą wiedzę żeby wróżyć...
Ad.4 Toi samo co wyżej.
Ad.5 - może kiedyś....

jan pawlak
27-07-2024, 17:09
Ad1. Nie potrafię się odnieść bo nadal nie wiem co to jest "fotografia obliczeniowa" - dla mnie to hasło marketingowe a nie pojęcie z zakresu którym się tu zajmujemy.

Fotografia obliczeniowa odnosi się do technik przechwytywania i przetwarzania obrazów cyfrowych, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
Po prostu zdjęcia (pliki jpg, RAW) powstają w inny sposób niż w klasycznych aparatach cyfrowych.
Prosto i szczegółowo :
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/
https://pl.abcdef.wiki/wiki/Computational_photography
.............
.............
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/CamCyclopedia-Index/ba-p/13346395

jp

mkamelg
27-07-2024, 19:47

Kliknięcia na poniższe linki powinny pomóc Tobie w dokonaniu wyboru:

旗艦機比較:iPhone 15 Pro Max、AQUOS R8s Pro、Pixel 8 Pro、Xiaomi 13 Ultra (https://flic.kr/s/aHBqjB4Eua)

Google Pixel 8 Pro相機測試 (https://flic.kr/s/aHBqjAY4KU)

Samsung Galaxy S24 Ultra 東京遊記 (https://flic.kr/s/aHBqjBoJy1)

Ciekawi mnie natomiast coś innego - Nubia Z60 Ultra ;) Ja lubię takie nieoczywiste smartfony.

https://www.amazon.pl/product-reviews/B0D1KYSGZ8/ref=cm_cr_arp_d_viewopt_srt?ie=UTF8&filterByStar=one_star&reviewerType=all_reviews&sortBy=recent&pageNumber=1#reviews-filter-bar

Kliknij sobie na przycisk "Przetłumacz wszystkie opinie na język polski" i przeczytaj wszystkie opinie.

jan pawlak
27-07-2024, 20:15
Kliknięcia na poniższe linki powinny pomóc Tobie w dokonaniu wyboru:

旗艦機比較:iPhone 15 Pro Max、AQUOS R8s Pro、Pixel 8 Pro、Xiaomi 13 Ultra (https://flic.kr/s/aHBqjB4Eua)

Google Pixel 8 Pro相機測試 (https://flic.kr/s/aHBqjAY4KU)

Samsung Galaxy S24 Ultra 東京遊記 (https://flic.kr/s/aHBqjBoJy1)

https://www.amazon.pl/product-reviews/B0D1KYSGZ8/ref=cm_cr_arp_d_viewopt_srt?ie=UTF8&filterByStar=one_star&reviewerType=all_reviews&sortBy=recent&pageNumber=1#reviews-filter-bar

Kliknij sobie na przycisk "Przetłumacz wszystkie opinie na język polski" i przeczytaj wszystkie opinie.

Przez wiele wiele lat "nauczyliśmy się" że gdy wyjdzie nowy aparat/obiektyw to jego rzetelna ocena jest ważna "dożywotnio", porównanie różnego sprzętu na podstawie tych ocen ma sens.

W fotografii obliczeniowej (smartfony) i w dodatku z dużym "dodatkiem" AI to jakość zdjęć, możliwości fotografowania itd. bardzo silnie zależą od softu. I praktycznie wszyskie firmy wprowadzają często nowe wersje softu do danej wersji smartfona.

Na przykład Samsung robi to 3-4 razy do roku i jakieś 2 z nich wprowadzają istotne zmiany w możliwosciach fotografowania i jakości zdjęć w specyficznych sytuacjach zdjęciowych oraz w programach do postprocesu. Robi to również Adobe w Lightroom for Samsung

Tak więc porównanie własności foto w smartfonach na ogół dotyczy tylko wersji z testowanym oprogramowaniem a więc szybko może być "bardzo" nieaktualne

jp

Shadow
27-07-2024, 21:21
mkamelg dzięki ale ja tych testów to już widziałem chyba z 10.

Kolekcjoner
28-07-2024, 00:29
Fotografia obliczeniowa odnosi się do technik przechwytywania i przetwarzania obrazów cyfrowych, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
Po prostu zdjęcia (pliki jpg, RAW) powstają w inny sposób niż w klasycznych aparatach cyfrowych.

Tzn. w jaki? Bo z tych linków wynika że dokładnie w taki sam jak dotąd. Czyli jest światło - dziura, coś co go przechwytuje i utrwala. Nihil novi. Rozumiem jakby zabrakło np. obiektywu - to rzeczywiście coś nowego.
Ja bym jeszcze rozumiał tę foto obliczeniową gdyby to było tak, że AI się mówi co ma stworzyć i to robi ale jak jest zapis chwili to foto jak każde inne.

jan pawlak
28-07-2024, 07:51
Tzn. w jaki? Bo z tych linków wynika że dokładnie w taki sam jak dotąd. Czyli jest światło - dziura, coś co go przechwytuje i utrwala. Nihil novi. Rozumiem jakby zabrakło np. obiektywu - to rzeczywiście coś nowego.
Ja bym jeszcze rozumiał tę foto obliczeniową gdyby to było tak, że AI się mówi co ma stworzyć i to robi ale jak jest zapis chwili to foto jak każde inne.

Taka jest po prostu definicja tego sposobu rejestracji obrazu.
Fotografia obliczeniowa to technika przechwytywania i przetwarzania obrazów cyfrowych, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.

Ciągły zapis wielu obrazów w buforze (kołowym) i składanie go w jeden obraz wynikowy w chwili dotkniecia spustu, tworzenie jednego obrazu wynikowego z 2 lub 3 matryc w którym każda ma obiektyw o innej ogniskowej itd.
Nie jest to robione metodami optycznymi tylko algorytmami/obliczeniami stąd nazwa fotografia obliczeniowa.
A dochodzą jeszcze procesy AI, też obliczenia

Ale oczywiście masz prawo nie przyjmować tego do wiadomości.

Ten link
/r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/CamCyclopedia-Index/ba-p/13346395
jest bardzo "nauczający", można dowiedzieć się jak ta technologia jest realizowana w praktyce, w konkretnych smartfonach np. S24 Ultra

jp

tomfoot
28-07-2024, 11:32
Fotografia obliczeniowa to technika przechwytywania i przetwarzania obrazów cyfrowych, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.

W końcu ktoś potrafi przekonać, że to nie jest fotografia.

Shadow
28-07-2024, 12:29
Ale ta technika to tylko przetwarzanie istniejącego obrazu a nie tworzenie nowego. Mamy super ostre zdjęcia to pstryk wydzielamy postać a tło robimy rozmyte i tyle.

jan pawlak
28-07-2024, 14:14

W końcu ktoś potrafi przekonać, że to nie jest fotografia.

Na rozum to nie jest możliwe.

Wikipedia, definicja :
Fotografia (ang. photography) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła. Potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne.

W smartfonie światło wpada przez "bylejakie" obiektywy i jest rejestrowaane przez "bylejakie" matryce a celem technologii fotografii obliczeniowej jest by uzyskiwać obraz wynikowy tej samej klasy lub lepszy klasy od obrazu z klasycznego aparatu cyfrowego o wspaniałej matrycy ze wspaniałym obiektywem.

Nawet chyba nie jest możliwe gdy nie mamy żadnego pliu jpg/RAW a TYLKO "dyktujemy" AI co ma być na obrazie i AI taki obraz nam tworzy.
AI korzysta z wielu tysięcy podobnych zdjęć zarejestrowanych aparatami i zamieszczonymi w siec i TYLKO w dyktowanym posprocesie je dopasowuje do naszych poleceń.
Trudno będzie udowodnić że ten proces wychodzi poza zakres definicji fotografia

jp

Eberloth
28-07-2024, 14:38
Temat SSPro czy tam ultra obudził się jak wulkan po miesiącach hibernacji. Żeby jeszcze ten boot co się wypowiada uzbroił się chociaż przez ten czas w ciężkie działa wzmacniając siłę swoich postów czatemgpt czy czymś takim. Ale tu żadnej ewolucji technologicznej nie widzę. W porównaniu z AI w SSP/U :mrgreen:

Jacek_Z
28-07-2024, 15:33
Taka jest po prostu definicja tego sposobu rejestracji obrazu.
Taką definicję wypełnia każdy aparat cyfrowy. Matryca nie jest czuła na kolor, liczy tylko ilość fotonów. Na matrycy jest (najczęściej) mozajka Bayera (bywają inne rozwiązania ale to niczego nie zmienia). RAW to stan zapisu komórek. Piksel parametry RGB osiąga dopiero w wyniku ... obliczeń cyfrowych.
Ciężko powiedzieć, że to jest zamiast, skoro smartfony posiadają obiektywy. Chyba sie nie mylę?

jan pawlak
28-07-2024, 20:07
Taką definicję wypełnia każdy aparat cyfrowy. Matryca nie jest czuła na kolor, liczy tylko ilość fotonów. Na matrycy jest (najczęściej) mozajka Bayera (bywają inne rozwiązania ale to niczego nie zmienia). RAW to stan zapisu komórek. Piksel parametry RGB osiąga dopiero w wyniku ... obliczeń cyfrowych.
Ciężko powiedzieć, że to jest zamiast, skoro smartfony posiadają obiektywy. Chyba sie nie mylę?

Należy się zgodzić że ta definicja fotografii obliczeniowej nie jest zupełna, nie jest doskonała.

Dobrze opisane są metody fotografii obliczeniowej w linkach #147
W linku 3 do oficjalnego dokumentu Samsunga a szczególnie w punkcie 2 tego dokumentu
2. AI technology and computational photography
jest opisane jak ta technologia jest wdrożona w smartfonach tej firmy

Może są gdzieś lepsze definicje niż te z wiki.

jp

Karlbuk
28-07-2024, 22:07
Wątek jest w złym dziale, to nie jest sprzęt fotograficzny, tylko komunikacyjny o

Qgiel
28-07-2024, 22:52
Jestem pewien że fotografowie zawodowi i amatorzy mogą spać spokojnie i olać te dywagacje o fotografii obliczeniowej.
Owszem istnieje coś takiego, ale najbardziej słuszne jest w "obrazowaniu" poza zakresem widzialnego widma światła i
różnej długości promieniowanie kosmiczne. Do tego są różnego rodzaje detektory, które nie muszą mieć optyki
w naszym rozumieniu tego słowa.
Wszystko co dotyczy fotografii w widmie światła widzialnego - póki co - wymaga obiektywu, który przychwyci światło odbite
od motywu naszego ujęcia i rzuci ów obraz na światłoczułą matrycę z siatką filtrów kolorowych do selekcji poszczególnych długości fal
padających na poszczególne komórki matrycy.
W matrycy nasze światło zamieniane jest na jakiś rodzaj sygnału elektrycznego ( jako emeryt energetyk tak sądzę ? ) i sygnał ów podany jest na procesor
lub nawet dwa.
A co tam się dzieje w tych kostkach, to jak najbardziej już można nazywać FOTOGRAFIĄ OBLICZENIOWĄ , bo nie mamy tu chemicznej obróbki materiału, tylko cyfrową obróbkę sygnału z obiektywu i matrycy.
I tutaj jak najbardziej nie przeszkadza mi "fotografia obliczeniowa" bo istotnie w tym momencie można z sygnałem zrobić WSZYSTKO !!!
Tak to wygląda moim zdaniem.

Kolekcjoner
28-07-2024, 22:59
Należy się zgodzić że ta definicja fotografii obliczeniowej nie jest zupełna, nie jest doskonała.

Czyli nie jest to w sensie matematycznym definicja tylko wypierd marketingowy :)...
CBDU

robertskc7
29-07-2024, 09:22
Lata mijają, AI przejmuje powoli świat. We Francji obserwujemy początek upadku cywilizacji europejskiej jaką znamy, a czy telefon już robi w zupełności zdjęcia za człowieka?
Mamy połowę 2024 i na dzień dziś, to już progres miał być taki, że w zasadzie sprzęt fotograficzny poszedł do lamusa.
Pokażesz postępy? Czy trzeba będzie poczekać jeszcze kilka lat na coś sensownego?

WinSho
29-07-2024, 17:58
To ja może wrzucę jakieś przykładowe zdjęcie z tego telefonu bo na te dywagacje o fotografii obliczeniowej to szkoda mi czasu.
Plik RAW obrobiony w telefonie bez żadnej ingerencji poza automatem.

S24 Ultra

17866

Leon007
29-07-2024, 18:59
To ja może wrzucę jakieś przykładowe zdjęcie z tego telefonu bo na te dywagacje o fotografii obliczeniowej to szkoda mi czasu.
Plik RAW obrobiony w telefonie bez żadnej ingerencji poza automatem.[/ATTACH]
No i bardzo ładnie wygląda, póki oglądasz go w formacie forum canon-board.info, czyli tak na oko 900x1200. Jeżeli taka jakość wystarcza, to OK. Bo gdy kliknąłem na ten obrazek lupką z plusem - tu, na stronie - to nie ma na nim nic ostrego. Cały obrazek jest jednolicie nieostry.
Wniosek: tylko do oglądania na monitorze lub telefonie bez szukania szczegółów.

Kolekcjoner
29-07-2024, 19:14

Czyli tak jak znakomita większość ogląda niemal 100% zdjęć ;)...

Leon007
29-07-2024, 19:21
Czyli tak jak znakomita większość ogląda niemal 100% zdjęć ;)...

Dlatego mówię, że jak wystarcza, to OK. Jesteśmy zawodowcami, więc robimy tylko tyle, ile potrzeba. :D
Czasem sobie coś drukuję, na przykład kartkę z kalendarza na konkretny miesiąc, robię też duże panoramy - ponad 100 MPikseli - i dla mnie to nie jest wystarczające.

WinSho
29-07-2024, 19:22
Wrzucę jeszcze ten sam kadr (mniej więcej) ale fota wykonana na automacie.

17867

Leon007
29-07-2024, 19:23

Teraz znacznie lepiej, jeśli chodzi o ostrość, ale dla odmiany kolory ch.j.we - jak u Barbie.

Kombinuj dalej. :)

tomfoot
29-07-2024, 19:38

Wyślij surowy plik do Janka. On Ci pokaże jak to należy właściwie obrobić, żeby nie było różnicy pomiędzy topowym ML, oczywiście na Samsungu 65"4K.

jan pawlak
29-07-2024, 20:16

17867

Optymalne jakościowo technicznie zdjęcie to w Expert RAW przy włączonych RAW+jpg i wyłączonym HDR.
Wtedy AI realizuje :
- plik jpg aby "był ładny"
- plik RAW aby miał najwięcej informacji ale bez "upiększeń"

I w samrtfonie (podpiętym pod monitor, Samsung DeX) masz klika opcji postprocesu pliku RAW, najlepiej wprost w Adobe Ligtroom for Samsung. Bardzo dużo opcji od pełniej (automatyki) AI do pełnego ręcznego ustawiania wszystkich parametrów obróbki. Jest rewelacyjne tworzenie masek i ich obróbki.
To są na ogół bardzo duże pliki, w programach w Windows albo się zatyka albo idzie znacznie wolniej (ACR PS, Lightroom)

jp

Bangi
29-07-2024, 22:28
No i bardzo ładnie wygląda, póki oglądasz go w formacie forum canon-board.info, czyli tak na oko 900x1200. Jeżeli taka jakość wystarcza, to OK. Bo gdy kliknąłem na ten obrazek lupką z plusem - tu, na stronie - to nie ma na nim nic ostrego. Cały obrazek jest jednolicie nieostry.

Ale jak wydrukuje do albumu 10x15 też będzie git, więc nie tylko do oglądania tutaj. Mam dużo wydrukowanych ze smarfona takich 10x15 i jest czasami nawet lepiej niż ze starego kompaktu ;)

Leon007
29-07-2024, 23:09
Ale jak wydrukuje do albumu 10x15 też będzie git, więc nie tylko do oglądania tutaj. Mam dużo wydrukowanych ze smarfona takich 10x15 i jest czasami nawet lepiej niż ze starego kompaktu ;)

Wszystko kwestia potrzeb. Ja nawet w czasach analoga zamawiałem zdjęcia 13x18 i właśnie takie mam z dawnych czasów. A kalendarz, o którym mówię wcześniej, drukuję w formacie 30x40 cm.
Rozmiar ma znaczenie. :)

jan pawlak
30-07-2024, 07:44

Gdy matruca jest np. 4000pix x 3000pix to w klasycznym fotografowaniu przy wydruku (gdy maszyna potrzebuje 10pix/mm) wydruk 40cm x 30cm oddaje możliwości sprzętu (matryca, obiektyw) a każde zmniejszenie rozmiaru wydruku powoduje jego wyostrzanie.
W fotografii obliczeniowej plik wynikowy powstaje z kilku/kilkunastu ekspozycji (o różnych czasach i z bywa 2-3 matryc) gdzie AI wybiera które z nich i je tak łączy/przesuwa w jedno by wynikowe było prawidłowo naświetlone i wyostrzone.
I wtedy wydruk 40cm x 30cm jest optymalny pod względem szczegółowości i ostrości

jp

Bangi
30-07-2024, 14:20
Dolne to Sony.

Shadow
30-07-2024, 15:10
Dolne to Sony.

Tak, zgadza się.

Bangi
30-07-2024, 22:32
Oceniłem tak bo zieleń jest mocno podbita na pierwszym i jak się przybliży to napisy lepiej wyglądają na dolnym.

jan pawlak
31-07-2024, 03:03
Oceniłem tak bo zieleń jest mocno podbita na pierwszym i jak się przybliży to napisy lepiej wyglądają na dolnym.

Wiele zależy w jakim trybie i w jakim ustawieniu robi się zdjęcia.
Jest taki tryb Optymalizator scenerii, gdy się go włączy to AI podczas tworzenia pliku wynikowego szuka "znane" elementy, (teraz jest ich chyba około 40) i wtedy je dopieszcza.
Do nich należy tekst
More than 30 types of modes to recognize various scenes are available. They are child, person(s), puppies, cats, food, beach, sky, mountains, sunrise and sunset, city, waterfalls, riverside, scenery, stage, drinks, flowers, trees, animals, shoes, indoor, clothing, text, moon, night, etc.
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Scene-Optimiser/ba-p/13325018

W trudnych warunkach fotografowania (falowanie powietrza, duże powiększenia, ...) przy włączonym trybie Optymalizator scenerii to np. tekst na zdjęciu jest znacznie lepszy niż z klasycznego aparatu

Możliwe jest także przy plikach RAW na oprogramowaniu Samsunga w postprocesie ten tryb uruchomić.
Ponoć w nowej wersji oprogramowania postprocesu będzie możliwość selektywnego wyboru elementów i stopnia ich "ulepszania"

jp

tomfoot
31-07-2024, 09:53

A to nie wystarczyło spojrzeć na format zdjęcia? Niemniej rzeczywiście obrazy podobne do siebie, widocznie telefon samsung i aparat sony maja wiele wspólnego.

candar
31-07-2024, 10:00
A to nie wystarczyło spojrzeć na format zdjęcia? Niemniej rzeczywiście obrazy podobne do siebie, widocznie telefon samsung i aparat sony maja wiele wspólnego.

Ja akurat twierdzę coś zupełnie przeciwnego i jestem w stanie wyzwać każdego na ubitą ziemię, który twierdzi, że smartfonem zrobi lepszą fotkę od mojego Sony A7IV :mrgreen:

Przykładowa fota z wczoraj z Adą, ktoś chętny, aby powtórzyć to ze smartfonem?

17885

jan pawlak
31-07-2024, 10:06

W S24U format pliku wynikowego może być ustawiony na 3:4, 9:16, 1:1 i full (taki jak wyświetlacz S24U)

jp

candar
31-07-2024, 10:12
W S24U pliki wynikowe mogą być/ustawione w formacie 3:4, 9:16, 1:1 i full (takie jak wyświetlacz S24U)

jp

Mnie cyferki nie interesują :P

Dodam jedynie, że odnoszę wrażenie iż zdjęcia z aparatów Sony prezentowane w tym wątku wyglądają jakby zostały wykonane przez dzieci naciskające bez ładu składu guziczki w aparacie ;) (z przeproszeniem dzieci, bo znam takie które robią lepsze foty)

Gdybym zobaczył taką fotę z tego aparatu Sony to w życiu bym go nie kupił xD

Shadow
31-07-2024, 11:23
candar Sugerujesz że gdybym inaczej wywołał RAW to byłby efekt wow i Sony skopał by dupę smartfonowi bo tego oczekiwałeś?

Na tym polegają właśnie zwykłe zdjęcia z wycieczki. Tu nie ma ustawiania modelki, dopalania światłem zewnętrznym, czekania na złotą godzinę i dopieszczania RAW-ów. Tu są tylko suche fakty które pokazują że AI potrafi w smartfonach naprawdę dużo. Wiadomo że w ekstremalnych sytuacjach fotograficznych bezlusterkowiec wciąż będzie lepszy ale przeciętnego Kowalskiego to nie interesuje. I pamiętajmy że ten smartfon kosztował co najmniej 3 razy mniej niż Sony.

Bangi Proszę Cię żebyś już usunął te dwie fotki bo nie chcę aby znajomy był w necie. Dzięki i pozdrawiam.

candar
31-07-2024, 11:51
candar Sugerujesz że gdybym inaczej wywołał RAW to byłby efekt wow i Sony skopał by dupę smartfonowi bo tego oczekiwałeś?

Na tym polegają właśnie zwykłe zdjęcia z wycieczki. Tu nie ma ustawiania modelki, dopalania światłem zewnętrznym, czekania na złotą godzinę i dopieszczania RAW-ów. Tu są tylko suche fakty które pokazują że AI potrafi w smartfonach naprawdę dużo. Wiadomo że w ekstremalnych sytuacjach fotograficznych bezlusterkowiec wciąż będzie lepszy ale przeciętnego Kowalskiego to nie interesuje. I pamiętajmy że ten smartfon kosztował co najmniej 3 razy mniej niż Sony.

Bangi Proszę Cię żebyś już usunął te dwie fotki bo nie chcę aby znajomy był w necie. Dzięki i pozdrawiam.

Ja niczego nie sugeruję :( Po prostu RAW jest do tego, aby go poprawnie wywołać. Matryce Sony w serii A7 są tak plastyczne, że można z nich wycisnąć wszystko. Generalnie nawet A7 mark II za 2k zł zrobi lepsze foty od smartfona.

Nie obraź się przypadkiem, ale mając aparat fotograficzny jakiejkolwiek marki zawsze staram się, aby zdjęcia z niego były jak najlepsze. A tu odniosłem wręcz przeciwne wrażenie celowego równania jakości zdjęć z A7RIV z fotami ze smartfona, aby coś komuś udowodnić. Na podobnej zasadzie równie dobrze można powiedzieć, że słońce jest wielkości piłeczki do ping-ponga jeśli patrzymy na nie przez palce.

A na zdjęciach z wycieczek to MZ najbardziej wszystkim chyba jednak zależy, aby zdjęcia pokazywały w sposób ciekawy fotografowany obiekt bez przepaleń w światłach i ze spranymi kolorami...

robertskc7
31-07-2024, 12:01

hmmm po co brałeś profesjonalny aparat za grubą kasę w góry skoro miałeś telefon, który potrafi dzięki sztucznej inteligencji to samo? Do zwykłych zdjęć z wycieczki za chiny ludowe nie targal bym torby. Telefon wystarczy lub zwykły prosty mały fuji z wygenerowanym przez sztuczną inteligencję trybem np velwet? no albo xiomi za 900zł Po co robić to samo 2 razy i udowadniać że amator zrobi proste zdjecie tym i tym? Jeszcze tego Rawa wołałeś... do takiego pstryka? Ani światła, ani klimatu, toć to zwykła fotka cyknięta telefonem jak udowodniłeś w zupełności wystarczy. Jak bym miał już sięgać po sony to bym przynajmniej pomyślał jak zrobić fajne zdjęcie. A jak bym już je zrobił to wtedy bym porównał co zrobi telefon. Ja tak jego "AI" się zachowa w danej sytuacji.

Druga sprawa, to te porównania się kończą zawsze na zwykłych prostych amatorskich pstrykach. Słoneczko widoczek, iso ze 100 max, prosty pstryk czegoś ładnego. Jak się ktoś wychyli z czymś bardziej zawansowanym umysłowo, to już się temat zamyka.
I wtedy wjeżdża JP expert od danych technicznych, który przez lata jedyne co udowodnił, to że ... wszyscy wiemy że nic nie udowodnił.

Weście telefon to baru z gównianym światłem, do klubu, na koncert, do studio, może tor wyścigowy. Pokażcie porównania z telefonów PRO z najwyżej półki, kontra współczesne aparaty jak sobie radzą, gdzie potrzebujesz 1/250 przy iso 6400 by zamrozić ruch, jak się rejestruje jakość w koncercie gdzie na sekundę światło zmienia się 4 razy, a ludzie non stop ruszają się. Jest mnóstwo sytuacji do porównań. A zawsze to idzie w najbardziej wygodny i prosty dla telefonu i jego właściciela sposób. Zawsze.
Kupiłem sobie Samsunga nowego, żona ma iphona i stwierdzam że w większości trudniejszych sytuacji oba te telefony robią h***jowe zdjęcia, a tam gdzie nawet 3 letnie dziecko by sobie poradziło jest ok. Poza przekłamaną geometrią i kompresją, co wynika z ogniskowej i wielkości matrycy. Zoom jest jest spoko bo zooom duży to marzenie każdego amatora a w fotografii nie telefonowej zoom kosztuje.

Bangi
31-07-2024, 13:17

Wystarczyło, ale nie w tym chyba była rzecz ;)

Zrobione, ale trochę nie rozumiem po co wrzucać, wywołać dyskusję, a za chwilę usuwać :roll:

Shadow
31-07-2024, 13:51
@Bangi (https://www.canon-board.info/member.php?u=34794) Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 (https://www.canon-board.info/member.php?u=31648) smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar (https://www.canon-board.info/member.php?u=18138) nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.

candar
31-07-2024, 14:13
Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.

Oglądając fotki na ekranie smartfona owszem tak. Dla statystycznego Kowalskiego (tu przepraszam wszystkich Kowalskich z jednym wyjątkiem) jakość nie będzie miała znaczenia ;) Ale jeśli robimy zdjęcia dla kogoś i on zamierza takowe drukować w większym formacie to jakość ma znaczenie.

Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

Proszę o jedno... nie wciskaj ludziom z forum ciemnoty, że A7RIV to dno pod względem jakości obrazka. Niska jakość wynikowa pokazanego zdjęcia z A7RIV wynikała WYŁĄCZNIE z nieumiętności obsługi aparatu (złe parametry ekspozycji - co było widać w światłach) oraz tzw. braku dotknięcia obrazka w RAWa !!!! (od razu mówię, że nie mam czasu na wołanie czyiś RAWów - bo jestem zarżnięty swoimi ;)

ps.
sprzedając samochód jedziesz specjalnie ubłocić samochód w błocie, palisz paczkę papierosów w środku i zapraszasz dzieci sąsiadów , aby zrobiły sobie kinder party w środku?

robertskc7
31-07-2024, 15:34
@Bangi (https://www.canon-board.info/member.php?u=34794) Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 (https://www.canon-board.info/member.php?u=31648) smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar (https://www.canon-board.info/member.php?u=18138) nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Bez seansu to jest kupowanie topowych smartphonów po 7 tys bo to samo uzyskuje się telefonem za 750zł. Ale jak widać ludzie kupują :) A już bez totalnego sensu jest udowadnianie takim ludziom, że aparat w telefonie to nie jest to samo co lustrzanka/bezlustro. Ja zrobiłem to tylko raz na weselu, to laskę tak zamurowało, że spaliła się ze wstydu przed pijanymi ziomkami. Miałem ogromny żal do siebie potem po tym zajściu. Więcej takich głupich dyskusji nie toczę.

Jacek_Z
31-07-2024, 23:28
.. widocznie telefon samsung i aparat sony maja wiele wspólnego.
Samsung na razie używa matryc Sony.

candar
01-08-2024, 06:51
Samsung na razie używa matryc Sony.

Jakby nic nowego ;)

Podobnie jak Pixele. Seria Pixel 8a używa matrycy Sony IMX787 (64 Mpix).
Tak samo jest z iphonami od Apple, w których matryce od Sony są obecne już od dekady: Apple korzysta z matryc Sony w swoich smartfonach (https://www.optyczne.pl/18364-nowo%C5%9B%C4%87-Apple_korzysta_z_matryc_Sony_w_swoich_smartfonach. html)

kmeg
01-08-2024, 10:09
Bez seansu to jest kupowanie topowych smartphonów po 7 tys bo to samo uzyskuje się telefonem za 750zł. Ale jak widać ludzie kupują :) A już bez totalnego sensu jest udowadnianie takim ludziom, że aparat w telefonie to nie jest to samo co lustrzanka/bezlustro. Ja zrobiłem to tylko raz na weselu, to laskę tak zamurowało, że spaliła się ze wstydu przed pijanymi ziomkami. Miałem ogromny żal do siebie potem po tym zajściu. Więcej takich głupich dyskusji nie toczę.

Nie jest to prawda. Różnica między droższymi smartfonami pod fotografie to jest zoom optyczny/stabilizacja optyczna/obiektywy tele. Tanie smartfony tego nie mają. Na tanim można sobie połamanego GCam zainstalować ale ani tele ani zooma optycznego to nie doda.
Polecam sobie zobaczyć zdjęcia Patryka Wikalińskiego czy Aleksandra Małachowskiego. Takie zdjęcią to w wiekszości zoom optyczny/tele. I piszę to jako użytkownik smartfonów do max 1300 zł.

jan pawlak
01-08-2024, 10:30
Nie jest to prawda. Różnica między droższymi smartfonami pod fotografie to jest zoom optyczny/stabilizacja optyczna/obiektywy tele. Tanie smartfony tego nie mają. Na tanim można sobie połamanego GCam zainstalować ale ani tele ani zooma optycznego to nie doda.
Polecam sobie zobaczyć zdjęcia Patryka Wikalińskiego czy Aleksandra Małachowskiego. Takie zdjęcią to w wiekszości zoom optyczny/tele. I piszę to jako użytkownik smartfonów do max 1300 zł.

Dzięki ze te dwa nazwiska

jp

Bangi
01-08-2024, 11:47
Tylko w kontekście zomm-u optycznego o jednej rzeczy należy bezwzględnie pamiętać - chyba żaden smartfon nie ma prawdziwego zoom-u w tym sensie, że jak mam podany zoom optyczny 4x to nie mam optycznie pośrednio 2x czy 3x, tylko wtedy jest to "zoom" cyfrowy. Warto mieć tego świadomość.

Shadow
01-08-2024, 11:57
Widzę że co poniektórzy na tym forum są kompletnie niereformowalni. Najpierw teoretyzują a jak mu pokażesz konkretny przykład to będzie Ci wmawiał że ekspozycja była do ****, scena albo fotograf. A jak sprytnie od razu ma przygotowaną odpowiedź że czasu nie ma na wywołanie RAW-a hehe. Szkoda słów.

kmeg
01-08-2024, 12:39
Tylko w kontekście zomm-u optycznego o jednej rzeczy należy bezwzględnie pamiętać - chyba żaden smartfon nie ma prawdziwego zoom-u w tym sensie, że jak mam podany zoom optyczny 4x to nie mam optycznie pośrednio 2x czy 3x, tylko wtedy jest to "zoom" cyfrowy. Warto mieć tego świadomość.

Różnie to jest realizowane, czasem jest tylko jeden mnożnik optyczny a reszta to hybrydy, a czasem jest więcej niż 1 optyczny mnożnik (s24u chyba tak ma) - trzeba o tym pamiętać. Tak czy siak jest różnica pomiędzy tanimi a droższymi.

jan pawlak
01-08-2024, 13:32

S24 Ultra :
Aparat ultraszerokokątny 12 Mpix (f/2.2, obiektyw 120˚)
Aparat szerokokątny 200 Mpix (stabilizacja optyczna, f/1.7, obiektyw 85˚)
Aparat z teleobiektywem 50 Mpix (zoom optyczny 5x, stabilizacja optyczna, f/3.4, obiektyw 22˚)
Aparat z teleobiektywem 10 Mpix (zoom optyczny 3x, stabilizacja optyczna, f/2.4, obiektyw 36˚)

Nie wiem czy masz rację z optyczny/cyfrowy, mógłbyś podać źródło informacji ?

jp

Shadow
01-08-2024, 16:07
Bangi

Zoom optyczny jest chyba realizowany na zasadzie wewnętrznego ogniskowania dlatego w całym zakresie jest to zoom optyczny jeśli tak podaje producent.

candar
01-08-2024, 19:53
Widzę że co poniektórzy na tym forum są kompletnie niereformowalni. Najpierw teoretyzują a jak mu pokażesz konkretny przykład to będzie Ci wmawiał że ekspozycja była do ****, scena albo fotograf. A jak sprytnie od razu ma przygotowaną odpowiedź że czasu nie ma na wywołanie RAW-a hehe. Szkoda słów.

Jak Ty nic nie wiesz nic o życiu...

Kiedy masz tylko z jednego dnia 3990 zdjęć do przejrzenia , sklasyfikowania i obrobienia. A gdzie kolejne tyle z pozostałych dni ;)

17891

Dodam, że muszę jeszcze szybko skończyć remont ubikacji , która dziś wygląda tak: (fota z Pixela 8P)

17892

Bangi
01-08-2024, 21:12
Nie wiem jak jest w innych ale w Pixel 6 Pro natywny zoom to tylko 4x. To co jest pomiędzy to jest cyfrowy zoom, co bardzo dobrze widać po wątpliwej jakości zdjęciach na pośrednich wartości zoom-u.

Nie wiem czy masz rację z optyczny/cyfrowy, mógłbyś podać źródło informacji ?
jp

Nie mam źródła tej informacji, ale napisałem ją na podstawie moich doświadczeń z wieloma smartfonami.

Natomiast co do Twojej ulubionej firmy to IMHO z tego jasno wynika

https://www.samsung.com/pl/learn-hub/smartphones/smartfon-z-zoomem-optycznym/

Mój Syn ma S23 i ewidentnie optyczny jest tylko 3x, cała reszta jak u mnie w Pixel 6 Pro, to zoom cyfrowy - ewidentnie widać to oglądają zdjęcia na 100%.

Shadow
01-08-2024, 21:34
Nie wiem jak jest w innych ale w Pixel 6 Pro natywny zoom to tylko 4x. To co jest pomiędzy to jest cyfrowy zoom, co bardzo dobrze widać po wątpliwej jakości zdjęciach na pośrednich wartości zoom-u.

Nie mam źródła tej informacji, ale napisałem ją na podstawie moich doświadczeń z wieloma smartfonami.

Mój Syn ma S23 i ewidentnie optyczny jest tylko 3x, cała reszta jak u mnie w Pixel 6 Pro, to zoom cyfrowy - ewidentnie widać to oglądają zdjęcia na 100%.

Ale tam nic z tekstu nie wynika. Optyczny to optyczny a cyfrowy to cyfrowy i umożliwia zbliżenia aż x100. Też oglądałem filmy i zdjęcia z S23 i jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.

jan pawlak
02-08-2024, 08:07
Ale tam nic z tekstu nie wynika. Optyczny to optyczny a cyfrowy to cyfrowy i umożliwia zbliżenia aż x100. Też oglądałem filmy i zdjęcia z S23 i jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.

To jest doświadczenie z klasycznej fotografii cyfrowej, światło pada na matrycę i ona tworzy plik wynikowy o takiej rozdzielczości zdjęcia co matryca i dalej tylko obróbka
W fotografii obliczeniowej w czasie jednej ekspozycji zbierany jest zapis wielokrotenie (bywa że aż 3 matryc) i tworzony jest plik wynikowy metodami tej technologii.
Na przykład matryca jest 10Mpix ale plik wynikowy 4000pix x 3000pix

Stosowany jest także zoom hybrydowy, w kolejnych ekspozycjach składanych w jeden plik wynikowy matryca przesuwana jest o "część piksela" co zwiększa szczegółowość

jp

--- Kolejny post ---

Jak stwierdzasz, po czym poznajesz/wnioskujesz że w S23 zoom optyczny jest tylko 3x ?

jp

kmeg
02-08-2024, 08:09
Bangi ma rację. Optyczne zoomy w smartfonach (poza kilkoma wyjątkami) działają inaczej niż optyczny zoom w "normalnych" obiektywach. Najczęściej nie ma ruchomych soczewek, które optycznie zmieniają poziom "zoom". Smartfon ma jeden lub wiele teleobiektywów o różnych poziomach zoom a resztę obrabia soft. Różnie to producenci nazywają ale generalnie nie specjalnie się chwala aby nie wyszło, że użytkownik myśli,że ma niby optyczny ale jednak cyfrowy ;)

tomfoot
02-08-2024, 09:27
Jakkolwiek działają i jaką mają krotność zoomy w smartfonach, to takczy inaczej zdjęcia z użyciem zooma wychodzą prosto do d..

jan pawlak
02-08-2024, 09:56
Bangi ma rację. Optyczne zoomy w smartfonach (poza kilkoma wyjątkami) działają inaczej niż optyczny zoom w "normalnych" obiektywach. Najczęściej nie ma ruchomych soczewek, które optycznie zmieniają poziom "zoom". Smartfon ma jeden lub wiele teleobiektywów o różnych poziomach zoom a resztę obrabia soft. Różnie to producenci nazywają ale generalnie nie specjalnie się chwala aby nie wyszło, że użytkownik myśli,że ma niby optyczny ale jednak cyfrowy ;)

1.
Podaj proszę sensowny (jakiś portal producenta, wiarygony testujący itd.) link do takiej informacji
2.
Tak na prawdę to w świecie fotografii obliczeniowej i świecie AI już teraz ma to znacznie mniejsze znaczenie niż w klasycznej.

jp

MstrG
02-08-2024, 12:35
Zdjęcie zrobione teleobiektywem telefonu
17893

Bangi
02-08-2024, 14:01
jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.

Ale mi nie chodzi o to, że spada... Mi chodzi o to, że najlepszą jakość dla zoom-u uzyskujemy na natywnej wartości zoomu optycznego, tzn. na takiej jaką podaje producent - dla Pixel 6 Pro jest to 4x, dla S23/S23+ jest to 3x dla S23 Ultra jest to 3x i 10X.
Pomiędzy standardowym (PODSTAWOWYM) aparatem roboczo nazwijmy zoom 1x a pozostałymi zooma-mi nie ma wartości pośrednich, które uzyskujemy dzięki optyce - wartości pośrednie uzyskujemy cyfrowo.

Jak stwierdzasz, po czym poznajesz/wnioskujesz że w S23 zoom optyczny jest tylko 3x ?
jp

Po specyfikacji podanej przez producenta i testując smartfon syna...
S23 ma 3 natywne aparaty i wartości, przy której uzyskasz maksymalną jakoś zdjęcia, tj.
1. Aparat szerokokątny, 50 Mpix, przysłona f/1.8
2. Aparat ultraszerokokątny, 12 Mpix, przysłona f/2.2
3. Teleobiektyw, 10 Mpix, 3 x zoom optyczny

Cała reszta i pośrednie zoom-y to są wartości nie optyczne a generowane cyfrowo np. poprzez kadrowanie na matrycy. Ja ogólnie mam w poważaniu marketingowy bełkot, wolę sam wyciągnąć wnioski w oparciu o realne a nie cyfrowe doświadczenia.

Nie pytaj mnie kolejny raz o źródło - weź swój smartfon, zrób zdjęcia na natywnym zoomie i pośrednich. Przeanalizuj zdjęcia i wyciągnij wnioski sam.

Shadow
02-08-2024, 14:40
Bangi Ale S23 Ultra ma 4 aparaty. Sam producent podaje na stronie którą wcześniej podlinkowałeś. Do zooma x10 jest fizycznie osobny obiektyw.

Bangi
02-08-2024, 15:15
Bangi Ale S23 Ultra ma 4 aparaty. Sam producent podaje na stronie którą wcześniej podlinkowałeś. Do zooma x10 jest fizycznie osobny obiektyw.

A gdzie ja napisałem, że nie ma, bo nie widzę? Ja pisałem o paracie syna - S23 bez Ultra.

tomfoot
02-08-2024, 16:04

No i jakie wnioski? :mrgreen: Przecież to sieczka.

Cała ta dyskusja o telefonach wygląda tak, jakby udowadniać że zdjęcia z kompaktu cyfrowego z początku tego wieku były super hiper. To jakieś zaklinanie rzeczywistości, modne w dzisiejszych czasach kreowanie, że coś słabe jest dobre.

jan pawlak
02-08-2024, 16:55
Nie pytaj mnie kolejny raz o źródło - weź swój smartfon, zrób zdjęcia na natywnym zoomie i pośrednich. Przeanalizuj zdjęcia i wyciągnij wnioski sam.

NIE PYTAM, ale szkoda że nie ma

Kiedyś sam próbowałem dojść jak to z tym zoomem, szukałem rzetelnych informacji ....i padłem.
Zastanawiało mnie dlaczego, gdy odpowiednio do tych samych wartości zoom powiększamy "palcami" na ekraniku to pliki wynikowe mają inne wartości rozdzielczości w S22, S23 i inne w S24 przy tych samych rozdzielczościach wyjściowych.
Np. w S23U bywa że plik z tego samego zdjęcia *.jpg ma inną rozdzielczość niż *.dng, dlaczego gdy w S24U ustawimy wejściową rozdzielczość na 12Mpix to dla każdego powiększenia (zoomu) dostajemy 12Mpix a gdy ustawimy 50MPix to zmniejsza się przy każdym powiększeniu ale nie liniowo, dlaczego .....
Po prostu mnie to ciekawiło, jest nadal wiele cech których nie potrafię wytłumaczyć dlaczego.

Moje zdanie było i jest (ale chciałbym przeczytać u jakiegoś producenta) prawie takie jak Twoje
1.
Nie ma żadnego zoomu optycznego w smartfonach Samsunga w tym sensie jak to pojecie zoom jest rozumiane w klasycznych obiektywach, mamy na aparacie obiektyw i zmieniamy ogniskową a obraz na (jednej tego aparatu) matrycy zmienia rozmiar ale rozdzielczość pliku wynikowego jest stała.
2.
Owe 4 matryce z 4 obiektywami w S24U traktowane jest jak jeden aparat
- z podstawową matrycą 200Mpix obiektywem 23mm i oznaczanym jak 1x szeroki,
- ultraszeroki 0,6x z odpowiednią swoją matrycą
- teleobiektyw 3x z odpowiednią swoją matrycą
- superteleobiektyw 5x z odpowiednią swoją matrycą.
3.
Jeśli tak traktujemy jako jeden aparat to owe 3x i owe 5x powstało w tym (jednym) aparacie optycznie, inne ogniskowe a więc zoom optyczny 3x, 5x
Więc nie jest to łgarstwo ale.... jak wystąpienie poselskie
4.
Już dla każdej konkretnej ogniskowej obiektywu bez żadnego "przybliżania" jeden plik wynikowy powstaje z obróbki wielu ekspozycji z 2 lub 3 róznych matryc (o obiektywach o różnych ogniskowych), obróbki pikselowej itd.
Po prostu tak działa nowa technologia, fotografia obliczeniowa.

jp

Mamrot
02-08-2024, 18:45
Jeśli tak traktujemy jako jeden aparat to owe 3x i owe 5x powstało w tym (jednym) aparacie optycznie, inne ogniskowe a więc zoom optyczny 3x, 5x
Więc nie jest to łgarstwo ale.... jak wystąpienie poselskie

Dla mnie jest to bełkot marketingowy. Zoom to zoom.
Czy ci panowie mają zooma?

17900

Leon007
02-08-2024, 18:48
17893
Teleobiektywem? Jaka ogniskowa? Ze statku czy nabrzeża?
I jak pisze tomfoot - absolutna sieczka

MstrG
02-08-2024, 19:04
Z nabrzeża, długa ekspozycja (aby koło się zakręciło) z ręki.
Ja nigdzie nie przekonuję, że jest tam dużo detalu. Tylko to zdjęcie by normalnie nie powstało, bo aparat był w hotelu, zresztą zabrałem tylko trzy stałki 35/50/85.

17901

WinSho
02-08-2024, 19:05
Dobrze to żeby było nam wszystkim weselej może wrzucę zdjęcie tego słynnego 100x z Samsunga? Chce ktoś zobaczyć? Uprzedzam tego się później już "nie odzobaczy" :mrgreen:

Leon007
02-08-2024, 19:06
Dobrze to żeby było nam wszystkim weselej może wrzucę zdjęcie tego słynnego 100x z Samsunga? Chce ktoś zobaczyć? Uprzedzam tego się później już "nie odzobaczy" :mrgreen:

Ja chcę, ja! Wybierz mnie!

WinSho
02-08-2024, 19:12
Ja chcę, ja! Wybierz mnie!

Dobra, nie wiem jak reszta ale cóż jest chętny to trzeba spełnić życzenie.

S24 Ultra i "zoom" 100x

17902

Leon007
02-08-2024, 19:24
Z nabrzeża, długa ekspozycja (aby koło się zakręciło) z ręki.
Ja nigdzie nie przekonuję, że jest tam dużo detalu. Tylko to zdjęcie by normalnie nie powstało, bo aparat był w hotelu, zresztą zabrałem tylko trzy stałki 35/50/85.

Ok, widzę, że chciałeś zamknąć śmigło, ale efekt tragiczny. Wybacz.

Ale jaka konkretnie ogniskowa? Wprawdzie teraz już nie, ale mieszkałem w tamtym miejscu ze 20 lat i dość dobrze czuję ten teren. I na moje oko zdjęcie tej karuzeli z nabrzeża to tak na 50 mm mniej-więcej. A 50 mm zalicza się do obiektywów normalnych.
Pytam w ramach poszerzania wiedzy, bo standardowo telefony mają obiektywy w granicach +-20 mm. I jak jakiś Samsung czy inny Pixel wstawi tam 50 mm, to jego marketing krzyczy że ma teleobiektyw.
Spokojnie mogłeś wziąć 50 mm, oprzeć łokcie o barierkę, wstrzymać oddech i mieć piękne zdjęcie.

Oczywiście mówimy cały czas o tzw. ekwiwalencie pełnej klatki.

--- Kolejny post ---

S24 Ultra i "zoom" 100x

No cóż, wychyliłem się, to mam za swoje. Będę musiał z tym żyć. :lol:
To przebija kangurka.

MstrG
02-08-2024, 19:32
Leon. Wybaczam. Znaj moje dobre serce.
Jeszcze raz powtarzam, bo może Ci umknęło: nie brałem tego dnia aparatu. Jest jarmark i masa wszędzie ludzi.
50mm? Skoro tak mówisz to tak musi być ;)
17903

Leon007
02-08-2024, 19:34
No to pamięć mnie zawiodła. Muszę się tam przejechać, ale może we wrześniu... W czas Jarmarku nie jeżdżę do Gdańska, jeśli nie muszę. ;)
Teraz się dokładniej przyglądam: bo Ty na moście stałeś. Myślałem, że vis-a-vis na drugim brzegu.
W ogóle nad Motławą można bardzo ładne zdjęcia zrobić, nocne zwłaszcza fajnie wychodzą. Z mostów, z jednego brzegu lub z drugiego... Ale nie w takim tłumie.

Shadow
02-08-2024, 19:43
A gdzie ja napisałem, że nie ma, bo nie widzę? Ja pisałem o paracie syna - S23 bez Ultra.

Ok to się trochę namieszało bo raz rozmawiamy o wersji Ultra a raz o innej.

MstrG
02-08-2024, 19:43
Od jarania się detalem i ostrością mam aparat. Zróbcie sobie 100% cropa na tym (https://www.canon-board.info/threads/108401-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page509?p=1464794&viewfull=1#post1464794) zdjęciu. Czy to znaczy, że mam oczekiwać tego samego po telefonie?

jan pawlak
02-08-2024, 19:59
"Sieczka" smartfonowa

1.
Cała metoda tworzenia pliku wynikowego jest ukierunkowana na wtypowany/ustalony rozmiar rozdzielczości.
Powsiększanie poza ten rozmiar normalnymi metodami w przeglądarkach daje znacznie gorsze wyniki od zdjęć klasycznych.
Trzeba się starać ustalać ostateczny kadr podczas robienia zdjęć albo robić zdjęcia RAW i obrabiać/powiększać w oprogramowaniu do obróbki zdjęć w smartfonie.

2.
Jest wiele programów do robienia zdjęć, bardzo wiele różnych możliwości znacznie przekraczających możliwości fotogtafii klasycznej ale praktycznie wszystkie nastawione na jakość wyświetlacza smartfonowego.
Tylko Expert RAW jest ukierunkowany na jakość porównywalną z jakością z klasycznych aparatów z dobrymi obiektywami

jp

Shadow
02-08-2024, 20:05

S24 Ultra i "zoom" 100x

17902

Przecież to zoom cyfrowy. Pokaż na zoomie optycznym x5 plik w formacie RAW to wtedy sprawdzimy. W zastosowaniach internetowych i do druku jakość aparatów flagowych jest wystarczająca. A porównania pojedynczych pikseli przy 300% powiększeniu pozostawmy onanistom sprzętowym i dziadkom leśnym.

jan pawlak
02-08-2024, 20:15
Przecież to zoom cyfrowy. Pokaż na zoomie optycznym x5 plik w formacie RAW to wtedy sprawdzimy. W zastosowaniach internetowych i do druku jakość aparatów flagowych jest wystarczająca. A porównania pojedynczych pikseli przy 300% powiększeniu pozostawmy onanistom sprzętowym i dziadkom leśnym.

I w Expert RAW i przy matrycy 50 Mpix
A możesz dodatkowo obrobic go w Adobe Lightroom for Samsung albo full AI w nowej wersji Galaxy Enhance-x, daje na prawdę rewelacyjne wyniki jeśli obrabiasz plik RAW.

jp

jan pawlak
02-08-2024, 20:50
Dla mnie jest to bełkot marketingowy. Zoom to zoom.
Czy ci panowie mają zooma?

17900

Oczywiście, angielskie zoom to po polsku powiększenie
Przełączając obiektywy mogą powiększać obraz

Być może także (powiększenie) 3x i (powiększenie) 5x jak w S24 ultra

jp

tomfoot
02-08-2024, 20:52
I w Expert RAW i przy matrycy 50 Mpix
A możesz dodatkowo obrobic go w Adobe Lightroom for Samsung albo full AI w nowej wersji Galaxy Enhance-x, daje na prawdę rewelacyjne wyniki jeśli obrabiasz plik RAW.

jp

No to pokaż, że to uwzgledniajac rzekomą fantastyczną obrobkę nie musi być sieczką. Bo dla mnie każde zdjęcie z minimalnym nawet zoomem ze smartfona nie mieści się w żadnej kategorii przyzwoitości.

jan pawlak
02-08-2024, 21:05
No to pokaż, że to uwzgledniajac rzekomą fantastyczną obrobkę nie musi być sieczką. Bo dla mnie każde zdjęcie z minimalnym nawet zoomem ze smartfona nie mieści się w żadnej kategorii przyzwoitości.

Przepraszam że jednak pisałem niezbyt dla niektórych zrozumiale (#210)

U Samsunga (i w S24) zoom 3x oznacza zdjęcie wprost z obiektywu (odpowiednik) 69mm a zoom 5x zdjęcie wprost z obiektywu (odpowiednik) 115mm bez żadnych dodatkowych powiekszeń

jp

tomfoot
02-08-2024, 21:12
Aha. Czyli jak mam do dslr zestaw stalek f1.8: 28, 50, 85, 135 i 200 to mam też jednoczesnie zoom 28-200 1.8.

WinSho
02-08-2024, 21:24

Wiem i celowo zamieściłem takie zdjęcie aby pokazać jakie zdjęcie wychodzi z tego reklamowanego zoomu 100x. Proszę można podziwiać :mrgreen:

jan pawlak
02-08-2024, 21:31
Aha. Czyli jak mam do dslr zestaw stalek f1.8: 28, 50, 85, 135 i 200 to mam też jednoczesnie zoom 28-200 1.8.

Nie masz zoom 28-200, i nie masz też zomm 28, 50, ...
Zoom to (w języku polskim) powiększenie.

W S24U ten rozmiar obrazu który daje obiektyw 23mm Samsung definiuje jako 1x, a 3x powiększony obraz daje obiektyw 69mm a 5x powiększony obraz daje obiektyw 115mm

W fotografii "przywłaszczyliśmy" pojecie zoom np. 28-200 jako obiektyw w którym można zmienic ogniskowe w przedziale 28-200 by powiększać obraz

jp

MstrG
02-08-2024, 21:33
No to pamięć mnie zawiodła. Muszę się tam przejechać, ale może we wrześniu... W czas Jarmarku nie jeżdżę do Gdańska, jeśli nie muszę. ;)
Teraz się dokładniej przyglądam: bo Ty na moście stałeś. Myślałem, że vis-a-vis na drugim brzegu.
W ogóle nad Motławą można bardzo ładne zdjęcia zrobić, nocne zwłaszcza fajnie wychodzą. Z mostów, z jednego brzegu lub z drugiego... Ale nie w takim tłumie.

Zdjęcie koła zrobiłem na leżakach z nudów, czekając aż dzieci skończą jeść. Tele w Pixelu 7 pro ma chyba ekwiwalent 125mm.

17905

tomfoot
02-08-2024, 21:53

W S24U ten rozmiar obrazu który daje obiektyw 23mm Samsung definiuje jako 1x, a 3x powiększony obraz daje obiektyw 69mm a 5x powiększony obraz daje obiektyw 115mm

W fotografii "przywłaszczyliśmy" pojecie zoom np. 28-200 jako obiektyw w którym można zmienic ogniskowe w przedziale 28-200 by powiększać obraz

jp

Czyli teraz przywłaszczone pojęcie zoom mam oddać i używać pojęcia obiektyw zmiennogniskowy, bo samsung tak każe? Może prościej będzie jak samsung zamiast pisać, że ma zoom czy powiększenie 3x napisze zwyczajnie, że ma 4 obiektywy, jeden x mm, drugi xx mm itd. I napisze też wyraźnie, że tylko używając pojedynczego obiektywu o określonej ogniskowej ma sens fotografowanie tym telefonem, a używanie pojęcia 3x 5x zbliżenie czy powiększenie optyczne czy cyfrowe po prostu ściemnia? I pytanie drugie, dlaczego wobec tego zdjęcia z telefonu inne niż szeroki kąt (czy tam telefonowy standard) to sieczka?

Eberloth
02-08-2024, 21:56
angielskie zoom to po polsku powiększenie

Qrwa, Janku. Co my byśmy bez ciebie zrobili? Krynico mądrości. Zawiszo Czarny. Nie opuszczaj nas...

Mamrot
02-08-2024, 22:01

jp

Ja mówię o zoomie optycznym, to co Samsung definiuje, to nowomowa marketingowa.

Bangi
02-08-2024, 22:13

Ja bym powiedział że masz zoom jakieś 7,14x. Tak jak w RF 100-500 mam 5x :lol:

tomfoot
02-08-2024, 22:29
Ja bym powiedział że masz zoom jakieś 7,14x. Tak jak w RF 100-500 mam 5x :lol:

Dobrze wiedzieć! Jak będę wstawiał coś na giełdę to napisze, że mam na sprzedaż zoom Canona 4,375x f4 i poczekam czy znajdzie się kupiec, czy też będą pisać żem idiota :mrgreen:

Leon007
02-08-2024, 23:13
Doradźcie mi, bo się pogubiłem.
Najkrótszy obiektyw jaki mam to rybie oko 8-15, najdłuższy to teleobiektyw 150-600. Pomiędzy nimi mam dokładnie 8 różnych obiektywów stało i zmiennoogniskowych. Dodatkowo mam telekonwerter ×1,4.
To jaki mam zoom?

Powiększenie to po angielsku magnification. Zoom to zupełnie coś innego. Ale piszę na telefonie, może jutro na kompie zrobię mały rys lingwistyczno-historyczny z cytatami ze słowników.

tomfoot
02-08-2024, 23:24
Michelangelo Antonioni popełnił film "Blow-up", który to na polski przetłumaczono jako "Powiększenie". Zatem czy Antonioni winien dać tytuł "Zoom", czy nam źle podano w ojczystym języku tytuł? Ciekawe co na to AI by powiedziała, choćby ta z samsunga? Może jako właściwy wskazała by tytuł "Blow job"?

Leon007
02-08-2024, 23:35
A co mogłoby znaczyć "zoom job"?

tomfoot
02-08-2024, 23:37
A co mogłoby znaczyć "zoom job"?

więcej roboty :mrgreen:

ale już "blow zoom" AI tlumaczy jako dmuchać! I to by było to! Samsung ma blow zoom, czyli dmuchany zoom!
Klient zaś, który na podstawie materiałów marketingowych uwierzył w jakość zdjęć ze smartfona to blow customer.

Qgiel
03-08-2024, 00:47
Oczywiście, angielskie zoom to po polsku powiększenie
Przełączając obiektywy mogą powiększać obraz

Być może także (powiększenie) 3x i (powiększenie) 5x jak w S24 ultra

jp
Tłumaczy się to również jako zbliżenie czy przybliżenie a zatem również oddalenie.
To istotnie rozszerza temat.
Powiększenie ( zmniejszenie) kojarzy się ze zmianą wiekości czegoś konkretnego.
Zbliżenie, przybliżenie ( oddalenie), to zmiana perspektywy tematu, względem aktualnej całości która występuje.
Dlatego tak wygodne są obiektywy, które mogą zmieniać kadr w ten sposób.
Smartfon, który ma " zooma" - S 24 U - ma również 5 obiektywów ( i kosztuje 5999zł ).
Te obiektywy są mikroskopijne, zatem można je umieścić razem, obok siebie i połączyć ich działanie elektroniką.
Czy jednak którykolwiek z nich ma soczewkę, która zmienia położenie, aby zmienić ogniskową ???

jan pawlak
03-08-2024, 05:29
zoom, powiększenie obiektywu czyli relacje przestrzenne na zdjęciu.

Zawłaszczyliśmy jako skrót myślowy pojęcie zoom do obiektywów zmiennoogniskowych, mówimy zoom 70-200mm itd.
Ale to jest slang. Ok, byle być tego świadomym.

Dla pełnej klatki podstawowym obiektywem jest 50mm dlatego że relacje przestrzenne na zdjęciach z tego obiektywu są takie same jak wtedy gdy patrzymy "gołym" okiem.

Gdy zrobimy zdjęcie alejki/ulicy obiektywem 50mm to patrząć na to zdjęcie mamy odczucie tej samej długosci ulicy jak wtedy gdy patrzymy "ocznie" oraz na tym zdjęciu stosunek wysokości domu na końcu ulicy do wysokosci domu na początku ulicy jest taki sam jak widzimy "ocznie".
Powiększenie/zoom obiektywu 50mm to 1.0x
Gdy podepniemy to tego ujęcia obiektyw 200mm to na zdjęciu długość ulicy będzie znacznie mniejsza niż gdy patrzymy "ocznie" oraz wysokość domu na końcu ulicy w stosunku do wysokości domu na początku ulicy będzie (około) 4x większy niż jak widzimy "ocznie" oraz jak jest na zdjęciu z obiektywem 50mm.
Powiększenie/zoom obiektywu 200mm to 4.0x

jp

mirror
03-08-2024, 08:13
[B]Powiększenie/zoom obiektywu 200mm to 4.0x

jp

jasne,

a powiększenie zooma 200-400 to 2x, tworzymy nowa matematykę - ale to pewnie to wynika z matematyki fotografii obliczeniowej (matematyki marketingowej) która jest zdecydowanie różna od tej zwykłej rządzącej optyką :mrgreen:

stawiam że zoom obiektywu stałoogniskowego 200mm to 0x ale zero nie jest dobre marketingowo jest wręcz fatalne marketingowo

[SIZE=1]zoom, powiększenie obiektywu czyli relacje przestrzenne na zdjęciu.

jp

żaden zoom nie zmienia relacji przestrzennych na zdjęciu - żeby zmienić relacje przestrzenne na zdjęciu trzeba się ruszyć
może już lepiej nie zajmować się dywagacjami o perspektywie, bo to też jest (jak widać po postach) zbyt skomplikowane - no perspektywa powietrzna powiedzialbym jest jeszce do ogarnięcia bo jakby matematycznie prostsza :mrgreen:

robertskc7
03-08-2024, 08:41
Qrwa, Janku. Co my byśmy bez ciebie zrobili? Krynico mądrości. Zawiszo Czarny. Nie opuszczaj nas...

You made my day! :)

jan pawlak
03-08-2024, 09:03
jasne,

a powiększenie zooma 200-400 to 2x, tworzymy nowa matematykę - ale to pewnie to wynika z matematyki fotografii obliczeniowej (matematyki marketingowej) która jest zdecydowanie różna od tej zwykłej rządzącej optyką :mrgreen:

stawiam że zoom obiektywu stałoogniskowego 200mm to 0x ale zero nie jest dobre marketingowo jest wręcz fatalne marketingowo

żaden zoom nie zmienia relacji przestrzennych na zdjęciu - żeby zmienić relacje przestrzenne na zdjęciu trzeba się ruszyć
może już lepiej nie zajmować się dywagacjami o perspektywie, bo to też jest (jak widać po postach) zbyt skomplikowane - no perspektywa powietrzna powiedzialbym jest jeszce do ogarnięcia bo jakby matematycznie prostsza :mrgreen:

No to zrób zdjęcie 50mm i 200mm z tego samego miejsca i zobacz jakie długie ulice i jakie duże domy na końcu ulicy w stosunku do tych na pierwszym planie.
To prosty test

jp

jan pawlak
03-08-2024, 09:47

To nie jest zagadnienie tego wątku, więc to moja ostatnia wypowiedź o relacji przestrzennych na zdjęciu i ostatnia o pojęciu zoom.

Odpowiedz sam sobie na 2 proste pytania :
Widzisz jedno zdjęcie z nieznanego Ci miejsca :
1. odróżniasz czy zdjęcie jest z obiektywu szerkokątnego czy z obiektywu długoogniskowego ?
2. jeśli odróżniasz to po czym ?

jp

Mamrot
03-08-2024, 10:40
.... więc to moja ostatnia wypowiedź o relacji przestrzennych na zdjęciu i ostatnia o pojęciu zoom.
jp

I tego się trzymajmy.
Trochę wiedzy dotyczącej perspektywy... (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kat-widzenia-obiektywu-i-perspektywa-wszystko-co-warto-wiedziec)

Shadow
03-08-2024, 12:45
MstrG Dałeś fotkę i cisza wśród znawców. Mogłeś napisać że to z Canona to by piali z zachwytu jak te aparaty pięknie odwzorowują głębie i kolory :)

MstrG
03-08-2024, 14:48
Mogłem też oprzeć się, wziąć głęboki wdech i zrobić zdjęcie aparatem którego przy sobie nie miałem ;)

17906

Shadow
03-08-2024, 15:12
Mogłem też oprzeć się, wziąć głęboki wdech i zrobić zdjęcie aparatem którego przy sobie nie miałem ;)

Ze swoim za przeproszeniem "microzoomem" nie wzbudzałeś żadnych podejrzeć i mogłeś spokojnie fotografować :)