Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie haftu

Leon007
13-11-2023, 01:23
Chcę sfotografować obrazki wykonywane haftem krzyżykowym, rozmiar maksymalny 50x50 cm. Mam do dyspozycji 2 lampy błyskowe z jakimiś zmiękczaczami i blendę. Jak ustawić światło, żeby równomiernie oświetlić powierzchnię obrazka, ale żeby ciągle widzieć strukturę tkaniny?
Lampy (lampa) z jednej strony lub niesymetrycznie powodują, że mam nierównomiernie oświetloną powierzchnię obrazka. Lampy jak do reprodukcji, czyli symetrycznie, spłaszczają fakturę kanwy i samego haftu.

atsf
13-11-2023, 07:55
Chcę sfotografować obrazki wykonywane haftem krzyżykowym, rozmiar maksymalny 50x50 cm. Mam do dyspozycji 2 lampy błyskowe z jakimiś zmiękczaczami i blendę. Jak ustawić światło, żeby równomiernie oświetlić powierzchnię obrazka, ale żeby ciągle widzieć strukturę tkaniny?
Lampy (lampa) z jednej strony lub niesymetrycznie powodują, że mam nierównomiernie oświetloną powierzchnię obrazka. Lampy jak do reprodukcji, czyli symetrycznie, spłaszczają fakturę kanwy i samego haftu.

Spróbuj jedną lampą na wprost, a drugą płasko z boku małą mocą, żeby tylko delikatnie podkreślić fakturę bez większego wpływu na równomierność naświetlenia całej powierzchni.

Leon007
13-11-2023, 14:00
Dzięki za sugestie. Będę kombinował tak, żeby walnąć centralnie z odbiciem od blendy, a z boku tak jak napisałeś.

atsf
14-11-2023, 22:24
Dzięki za sugestie. Będę kombinował tak, żeby walnąć centralnie z odbiciem od blendy, a z boku tak jak napisałeś.

Jest jeszcze opcja zrobienia tego w Photoshopie bez zbytniego certolenia się z lampami.

Leon007
14-11-2023, 22:59
Zobaczymy, na razie się przymierzam. Jednak lubię zrobić to fotograficznie, a programu użyć tylko do dogładzenia. Jak będę miał jakieś doświadczenia, to się nimi podzielę.