Zobacz pełną wersję : Laptop
Hej
Szukam laptopa.Nie wchodzą w grę Mcbooki. Lekki, przenośny 14, który najlepiej się nada do przeglądania i obróbki zdjęć. Wszystko dla pasjonata. Cena ok 4000-4500 zł
HP Elitebook 840 lub 1040, generacja G9 lub G10
to jedyne co sam rozważam, ale raczej wygra Maczek Air 15 M2
cybulski
02-11-2023, 19:47
Są nowe maci z M3.
Air M3 to pewnie w następnej iteracji
Natomiast z obrabianiem na Air to tak na dwa razy, jest wydajny ale występuje w nim efekt zwalniania jak się nagrzewa bo bazuje na pasywnym chłodzeniu.
Jak ktoś obrabia dużo, ciężko odszumia, eksportuje często setki zdjęć itp będzie bardziej zadowolony z niezaburzonej wydajności MacBooka Pro wspartej kiedy trzwba chłodzeniem aktywnym - wentylatorami.
Oczywiście do amatorskich działań obrobkowych gdzie jesteśmy w stanie strawić, że eksport setki zdjęć potrwa dłużej niż by mógł na MacBook Pro wystarczy.
Fajny wątek. Założyciel mówi, że nie MAK, a Wy tylko o tym.
Według ograniczeń pytającego wybrałbym ten
https://www.x-kom.pl/p/1170564-notebook-laptop-156-hp-pavilion-15-ryzen-7-7730u-32gb-1tb-win11-silver.html#Specyfikacja
Wybrałem tylko według specyfikacji, nie używałem.
do tego co wypisałeś mam PCta
Air ma być na wyjazdy, tj maksymalnie lekki i jedynie na zgranie fot z karty, szybki czek i selekcja fot, obróbka paru z nich, ew. szybki montaż paru sekund video w Premierce, oprócz tego głównie net o office. Jedyne co mnie skłania do Pro to slot na karty SD :D
A przeczytałeś pierwszy post?
Hej
Szukam laptopa.Nie wchodzą w grę Mcbooki. Lekki, przenośny 14, który najlepiej się nada do przeglądania i obróbki zdjęć. Wszystko dla pasjonata. Cena ok 4000-4500 zł
Do "pracy" też mam peceta i osobiście nie lubię notbuków, ale pytający pyta o notbuka na windzie.
przeczytałem
a przeczytałeś moją odpowiedź?
i mój powyższy post nie jest do Ciebie, wiec ocb :roll:
Był pod moim, więc pomyślałem. Nie zrozumieliśmy się, przepraszam.
cybulski
02-11-2023, 21:36
Ja też mam pc z win11 a na wyjazdy mam już starenkiego 10letniego mac booka pro, na niewiele już się nadaje.
Nie stać mnie na 2 laptopy. Dodatkowo preferuję ok 14 cali ze względu na różne wyjazdy. Przejrzałem kilka i zastanawiam się nad tymi:
- https://www.x-kom.pl/p/1080826-notebook-laptop-140-lenovo-yoga-slim-7-pro-14-i5-12500h-16gb-512-win11.html
- https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-yoga-slim-7-prox-14iah7-14-120hz-i5-12500h-16gb-ram-512gb-dysk-win11.bhtml?gad_source=1gclid=CjwKCAjwnOipBhBQEiwA CyGLujwlBD_kZJTk354FojE2faqHN3EIugzWtN33JPEndizR5J jwfj4HWxoCaJ8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Czy dobrze się orientuję, że czym wyższa jasność ekranu tym lepiej?
Jedynie czego mi w nich brakuje to wejście na kartę SD.
Nie stać mnie na 2 laptopy. Dodatkowo preferuję ok 14 cali ze względu na różne wyjazdy. Przejrzałem kilka i zastanawiam się nad tymi:
- https://www.x-kom.pl/p/1080826-notebook-laptop-140-lenovo-yoga-slim-7-pro-14-i5-12500h-16gb-512-win11.html
- https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-yoga-slim-7-prox-14iah7-14-120hz-i5-12500h-16gb-ram-512gb-dysk-win11.bhtml?gad_source=1gclid=CjwKCAjwnOipBhBQEiwA CyGLujwlBD_kZJTk354FojE2faqHN3EIugzWtN33JPEndizR5J jwfj4HWxoCaJ8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Nie łudź się, że na ekranie laptopa zrobisz full prawidłową obróbkę.
Jeśli chcesz tym się zajmować na poważanie, to musisz pomyśleć o zewnętrznym ekranie do fotografii.
Jeśli chodzi o jakość ekranu to zgadzam się z Bangi, że pewnego poziomu się nie osiągnie bez zewnetrznego monitora który jest predysponowany do prac graficznych.
Co do samych przedstawionych komputerów na Twoim miejscu poczytałbym jak karty graficzne w tych konstrukcjach dogadują się z oprogramowaniem którego używasz do obróbki zdjęć, w tej chwili programy do wywoływania RAW w duży, stopniu wykorzystują obliczenia na kartach graficznych o ile oczywiście są to karty które wspierają takie obliczenia i działając z Twoja wywoływarka RAW
Wszystko się zgadza tyle, że mi zależy na w miarę dobrym laptopie, który jak na potrzeby amatora się sprawdzi. Już sam sprzęt foto jest niesamowicie drogi. Fotografia to zabawa, pasja, dodatek. Fajnie po jakimś wyjeździe usiąść i obejrzeć foty. Zakupiony laptop ma być jedynym i trochę do wszystkiego. Pytałem bo być może ktoś z Was stał albo stoi przed podobnym dylematem. Dlatego w takim a nie innym budżecie i ograniczeniach szukam laptopa.
Kolekcjoner
04-11-2023, 01:38
To ja bym szukał przede wszystkim ekranu w laptopie, a dopiero później reszty. Ogólnie mówiąc jak moja małżonka kupiła laptopa z oledem to to jest zupełna przepaść, na te stare mydliny nie da się patrzeć ;)....
Hej
Mam 14 calowego Lenovo Yoga Slim 7 Pro i zasadniczo wszystko mi w nim pasuje prócz tego, że do obróbki jednak jest za mały i bardziej pasował mi poprzedni (LG Gram 16). Wracając do 14 cali, pomijając rozmiar ekranu to do obróbki jest super, wszystko śmiga, nawet stary LR 6 całkiem sprawnie, ekran jak na IPS wzorowy, żadnego cloudingu czy wycieków światła przy ramce, rozdziałka odpowiednia (2240x1400) przy 16:10, 96% sRGB, no i brak PWM, co mnie akurat mocno irytuje w większości laptopów.
PS. wcześniej miałem m.in. Yogę z ekranem pełnym 4K i jednak bardziej mi pasuje ten 2,2K który mam obecnie, przede wszystkim wszystko chodzi sprawniej i skalowanie jest jakby lepsze. Na 4K nie wszystkie programy dobrze się skalowały a tutaj nawet, jeśli program wyświetla się 1:1 bez skalowania, to jeszcze da się pracować, bo na 4K to było już zbyt malutkie.
Mam 14 calowego Lenovo Yoga Slim 7 Pro i zasadniczo wszystko mi w nim pasuje prócz tego, że do obróbki jednak jest za mały i bardziej pasował mi poprzedni (LG Gram 16). Wracając do 14 cali, pomijając rozmiar ekranu to do obróbki jest super, wszystko śmiga, nawet stary LR 6 całkiem sprawnie, ekran jak na IPS wzorowy, żadnego cloudingu czy wycieków światła przy ramce, rozdziałka odpowiednia (2240x1400) przy 16:10, 96% sRGB, no i brak PWM, co mnie akurat mocno irytuje w większości laptopów.
PS. wcześniej miałem m.in. Yogę z ekranem pełnym 4K i jednak bardziej mi pasuje ten 2,2K który mam obecnie, przede wszystkim wszystko chodzi sprawniej i skalowanie jest jakby lepsze. Na 4K nie wszystkie programy dobrze się skalowały a tutaj nawet, jeśli program wyświetla się 1:1 bez skalowania, to jeszcze da się pracować, bo na 4K to było już zbyt malutkie.
Dzięki!
Bardzo przydatna podpowiedź.
Masz sprawdzony czytnik kart?
Ja używam takiego czytnika (kupiony parę lat temu na AliExpress) i nigdy nie było z nim żadnych problemów
https://allegro.pl/oferta/czytnik-kart-pamieci-micro-sd-usb-3-0-ugreen-13590978031?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=d828bc52-3dfa-4999-98fd-00b96ee42b20#
Dzięki!
Bardzo przydatna podpowiedź.
Masz sprawdzony czytnik kart?
Odradzam korzystanie z czytników w laptopie. W zasadzie z każdym miałem problemy, ostatnie 2 rysują karty micro SD. Poprzedni SD potrafił uwalić kartę przez wyładowanie podczas wkładania karty. Korzystam więc tylko z zewnętrznego, aktualnie mam polecanego Kingstona, ale oczywiście można korzystać z innych.
To ja bym szukał przede wszystkim ekranu w laptopie, a dopiero później reszty. Ogólnie mówiąc jak moja małżonka kupiła laptopa z oledem to to jest zupełna przepaść, na te stare mydliny nie da się patrzeć ;)....
Możesz powiedzieć jaki to był model?
Kolekcjoner
14-02-2024, 21:14
Możesz powiedzieć jaki to był model?
Któryś Asus Vivobook