Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plecak foto do samolotu (40x20x25)

rene
30-10-2023, 10:16
Witam,

Szukam nowego plecaka wielozadaniowego, potrzebny zarówno do focenia ale też do bardziej prozaicznych czynności jak noszenie laptopa czy zakupów.

ProTactic wygląda fajnie, zwłaszcz ta możliwość dostępu z różnych stron,ale rozmiary przekraczają te dopuszczalne samolotowe (40x20x25).

Czy moglibyście coś polecić co by pasowało do wymaganych wymiarów, idealnie miało dostęp z różnych stron oraz możliwość zmian ustawień / wyciągnięcia kieszonek?

szwayko
30-10-2023, 11:28
Ja do samolotu jako podręczny mam K&F Concept KF13.044
https://www.patrykbieganski.com/plecak-fotograficzny-kfconcept/

rene
30-10-2023, 13:12
Ja do samolotu jako podręczny mam K&F Concept KF13.044
https://www.patrykbieganski.com/plecak-fotograficzny-kfconcept/

Dzięki, wg producenta jego wymiary to 43cm x 27cm x 15cm, ale rozumiem że da się do lekko ścisnąć żeby się mieścił w metalowych próbnikach na lotnisku?

szwayko
30-10-2023, 13:24
Dzięki, wg producenta jego wymiary to 43cm x 27cm x 15cm, ale rozumiem że da się do lekko ścisnąć żeby się mieścił w metalowych próbnikach na lotnisku?

Tak dokładnie - nie ma stelaża - zawsze można go uformować jak na siłę go nie wypchasz. Ludzie zwiększymy wchodzą, ale rożnie to może być.

pawel.guraj
30-10-2023, 13:27
Ja zawsze samolotami lata z PD Everyday Backpack 20L.
Nigdy nie miałem problemu z zabraniem go na pokład - a wchodzi do niego komplet sprzętu i jakieś tam conieco.
Oczywiście jak z nim lecę to też z nim spaceruję/podróżuję.
Wiem, ze to pokaźny koszt - ale z kilkunastu jakie miałem to zdecydowanie najlepszy plecak ever.

Zdarza mi się go używać pół na pół - ciuchy/foto.

p,paw

rene
30-10-2023, 17:47
Ja zawsze samolotami lata z PD Everyday Backpack 20L.
Nigdy nie miałem problemu z zabraniem go na pokład - a wchodzi do niego komplet sprzętu i jakieś tam conieco.
Oczywiście jak z nim lecę to też z nim spaceruję/podróżuję.
Wiem, ze to pokaźny koszt - ale z kilkunastu jakie miałem to zdecydowanie najlepszy plecak ever.

Zdarza mi się go używać pół na pół - ciuchy/foto.

p,paw

Dzięki, cena istotnie imponująca. Mogę zapytać czym Cię tak zachwycił, że usprawiedliwia taką cenę?

Bangi
30-10-2023, 18:28
Generalnie mierniki na lotniskach są głównie na ludzi którzy cwaniakują i naginają wymiary przede wszystkim w sytuacjach, gdy nie kupiły dodatkowej opcji bagażu. Kiedy kupiłeś dodatkowe płatne opcje (np. w Ryanair priorytet wejścia i dodatkowy bagaż), to raczej bez problemu wniesiesz nawet lekko coś większego, ale mieszczącego się schowku nad głową.
Ja mam Lowepro Fastpack BP 250 AW III i on nawet dość mocno przekracza wymiary i nigdy problemu nie miałem, choć przyznam, że nie latałem w najtańszej opcji bez dodatkowego bagażu. Stresowałem się trochę w Azji, na locie wewnątrzkrajowym w Indonezji (był tylko bagaż podręczny), ale tam nawet nie mieli mierników na gate, choć plecak ledwo co wszedł do schowka ATR-72.
Oczywiście zawsze bezpieczniejszą opcją jest coś miękkiego, co w razie czego da się trochę ugnieść, niż np. sztywne walizki z plastiku.

pawel.guraj
30-10-2023, 18:32
Dzięki, cena istotnie imponująca. Mogę zapytać czym Cię tak zachwycił, że usprawiedliwia taką cenę?

Odpowiadając nieco żartobliwie - nic nie usprawiedliwia tej ceny :)

Ale już tak na serio. Dużo napisałem tu (obecnie posiadam wersję 2 tego plecaka):
https://pawel.online/peak-design-na-wakacjach/

Wszystko jest w zasadzie dalej aktualne.
Może moje potrzeby były nietypowe, ale to co nadal jest dla mnie bardzo ważne:
- plecak ma styl casual - nie rzuca się w oczy i nieźle wygląda na marynarce. Podróżuję prawie zawsze sam, często podróże służbowe łączę z częścią prywatną - tak więc jak do klienta muszę wziąć plecak to nie ma obciachu a jednocześnie nie specjalnie obawiam się zostawić go na półce w pociągu jak idę po kawę czy coś.
- jest mega dobrze wykonany i ma wieczną gwarancję (skorzystałem z niej w wypadku wersji 1, za którą dostałem wersję 2)
- Kombinatoryka z przegródkami jest nadal super fajna (ostatnio po zmianie szkieł, wszystko udało się zreorganizować).
- Po prostej przebudowie może służyć jako mix na krótką podróż - sprzęt foto, jakieś gacie, koszulka, kosmetyki - wszystko od siebie oddzielone.

Jeżeli chodzi o samolot to nigdy nie małem żadnego problemu żeby go wziąć na pokład. W lotach europejskich wolę go mieć ze sobą - idealnie wchodzi po fotel zostawiając jeszcze jakiś tam drobny komfort dla nóg.

No i oczywiście bardzo dobrze integruje się z system PD - mam już sporo komponentów, które używam na codzień.

Oczywiście to nie jest plecak na każdą okazję. Na ostatnią wyprawę w Bieszczady (i ogólnie w góry czy gorsze warunki) biorę nadal Lowepro Flipside Trek'a 350 (o ile oczywiście mogę).

p,paw

Gadzetfrik
31-10-2023, 11:15
Witam,

Szukam nowego plecaka wielozadaniowego, potrzebny zarówno do focenia ale też do bardziej prozaicznych czynności jak noszenie laptopa czy zakupów.

ProTactic wygląda fajnie, zwłaszcz ta możliwość dostępu z różnych stron,ale rozmiary przekraczają te dopuszczalne samolotowe (40x20x25).

Czy moglibyście coś polecić co by pasowało do wymaganych wymiarów, idealnie miało dostęp z różnych stron oraz możliwość zmian ustawień / wyciągnięcia kieszonek?

Cześć, ja używam Wandrd Prvke Lite ale wersja 21 też jest fajna :)
https://www.ceneo.pl/113440496?se=eMyauBYG48bVaEaOxXn0RcsuYNmaiX-8&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwy4KqBhD0ARIsAEbCt6g6hf8ke6GfuhI9mOfj 3j-vL8oK8tgdnz43W0vMARFxt4IQWecy5B8aAj02EALw_wcB

szwayko
31-10-2023, 11:25
Ja mam dokładnie ten model:
https://www.amazon.pl/Concept-KF13-044-fotograficzny-refleksyjny-akcesoria/dp/B01MCRTITT
Używkę na 150zł udało mi się nabyć.
Mam 2 Lowepro większe, ale bałem się jako podręczny i tak kupiłem ze wzg na wymiary i cenę K&F. Teraz okazał się bardzo fajnym eleganckim plecakiem i często go używam na codzień. Jeszcze brakuje mi plecaka wyprawowego - góry , całodniowe wycieczki. Żeby miał dużo miejsca również na ubrania i wodę. Myślę o F-stop, Lowepro, Shimoda - może coś się trafi z przecen.