Zobacz pełną wersję : Canon 40d dziwne zdjęcie
Witam wszystkich wczoraj pierwszy raz pojawiło się dziwne zdjęcie czy ktoś wie co to może być? 15328
Jeśli na podglądzie aparatu jest OK, a na kompie nie to jest to najprawdopodobniej błąd odczytu z karty pamięci na etapie zrzutu na komp (np. wadliwy czytnik lub po prostu chwilowy błąd).
Jeśli tak to widać w aparacie to najprawdopodobniej jakiś błąd zapisu/odczytu z karty - jeśli występuje tylko na jednej karcie to może świadczyć o tym, że karta pada lub jest jakaś lewa. Zakładam, że nie używasz microSD z adapterem.
Karta normalna nie było z nią problemów na 5d classic może się kończy.Sformatowalem w puszce i zobaczymy. Czyli to nie po stronie aparatu?
Raczej wina karty, niestety (karty pamięci) maja limit zapisu i po jakimś czasie tak wlaśnie padają.
Czyli pora na nową kartę. Dzięki
Karta normalna nie było z nią problemów na 5d classic może się kończy.Sformatowalem w puszce i zobaczymy. Czyli to nie po stronie aparatu?
Nie wiem, nakreśliłem tyko najbardziej prawdopodobny scenariusz. Najczęściej takie kwiatki to kwestia karty, ale nie zawsze oczywiście.
Przemek_PC
24-10-2023, 12:58
40D to karta CF. Jeśli karta będzie dobrze działała w 5D a w 40D nie to znaczy, że problem jest po stronie aparatu. Robić zdjęcia i obserwować.
5d classic sprzedany, Czy lepiej usuwac zdjęcia czy formatować w aparacie bo zawsze formatowalem i było ok a ostatnio parę razy usuwałem w aparacie bez formatowania.
Spróbuj sformatować ją w komputerze z opcją "formatowanie pełne". Komputer powinien powiedzieć, jeśli karta jest uszkodzona. Miałem taki przypadek, że w aparacie się formatowało, a w kompie nie i krótko potem karta padła.
Są też programy do sprawdzania kart. W starodawnym DOSie był CHKDSK, teraz nie wiem co można znaleźć w systemie.
5d classic sprzedany, Czy lepiej usuwac zdjęcia czy formatować w aparacie bo zawsze formatowalem i było ok a ostatnio parę razy usuwałem w aparacie bez formatowania.Zawsze formatuje karte po pelnym zapisaniu. Usuwanie zdjec moze nadpisywac te same komorki kilka razy, gdy inne pozostaja nie ruszone. W ten sposob karta zuzywa sie nierownomiernie.
Zobaczymy wrócę do starych nawyków i zobacze co będzie się działo.dzieki za odzew.
Zwykłe (szybkie) formatowanie w aparacie nic nie robi z kartą oprócz napisania nowego nagłówka. A w aparatach jest właśnie takie. Dopiero w 5Ds mam opcję formatowanie pełne.
Czyli robić pełne formatowanie w PC?
cybulski
24-10-2023, 13:38
Zmieniłbym kartę a to od błędu wyrzucił.
Tak zrobię, ale protestuje z ciekawości jak nic ważnego będę robił zanim nie dojdzie nowa.
Od czasu do czasu.
--- Kolejny post ---
Czyli robić pełne formatowanie w PC?
Od czasu do czasu. Bez wpadania w paranoję. :)