PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampą Unomat C360AF

damianisko
15-06-2006, 20:30
WITAM I proszę o poradę i pomoc, w moim Unomat C360AF jest system 2 lampek wspomagających auto focus Canona eos 50 , jedna z nich nie wysyła czerwonego światełka w momencie pomiaru – czy to jest normalne zjawisko czy też lampa uległa awarii . Prawdopodobnie wcześniej /nie zwróciłem uwagi/ świeciły dwie lampki . Proszę o info w tej sprawie i pozdrawiam Forumowiczów

gwozdzt
15-06-2006, 20:46
Nie znam tej lampy, ale w 430EX też są dwa reflektorki i działa to tak:
- jeden reflektorek daje poziomą wiązkę promieni i tym samym wspomaga poziome pkt AF
- drugi daje wiązkę pionową, wspomagając oczywiście pkty pionowe.
W zalezności, które pkty AF uaktywnisz, działa odpowiedni reflektorek (w skrajnym przypadku oba).
Jednak w Twoim EOS 50 są tylko poziome pkty AF, więc najprawdopodobniej wszystko jest OK, bo po prostu drugi reflektorek nie ma co wspomagać. Przynajmniej tak to wygląda w przypadku 430EX.

damianisko
16-06-2006, 08:45
Dzięki Tomek, ale tak jak pisałem, pamiętam, że dwa czerwone sygnały = światło wysyłała lampa, zastanawia mnie właśnie brak reakcji jednej z nich, czy to nie jest może tak, że druga aktywuje się w przypadku skrajnie złych /czytaj nocnych/ warunków oświetleniowych. pozdrawiam