Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Duże ilości zdjęć z jednej sesji a nazewnictwo plików - przekręcenie licznika

Makudonarudo
24-09-2023, 16:15
Jak rozwiązujecie problemy z "przekręceniem" licznika na zdjęciach?
Np stare nazewnictwo bo było IMG_0001 do IMG_9999
A inne nazewnictwo no np _C4A0001 do _C4A9999
Przy kilkudniowej sesji przy dzisiejszej szybkostrzelności aparatów - można nabić te 10k zdjęć.
I potem mamy ponownie IMG_0001. Można niby wrzucić wszystko do jednego folderu i zrobi się IMG_0001(1) a potem posortować po dacie wykonania. Ale to trochę wkurzające.

Można też w pierwszych 10K plików zmienić masowo nazwę na pięcio-elementowy ciąg znaków. Np IMG_00001.

No ale - nie da sie tak zrobić od razu np w aparacie? Aby używał 5 pozycyjnego ciągu znaków zamiast 4?
Ewentualnie można chyba sterować tym przedrostkiem nazwy IMG. To wtedy np każdego dnia dać inny przedrostek.
I ewentualnie wymusić aby zawsze zaczynał od 0001.

Mamrot
24-09-2023, 17:32
Ja kiedyś, po pierwszym przekręceniu i wspomnianych kłopotach,
stosuję na dzień dobry zmianę nazwy trzech pierwszych liter plików w aparacie,
lubię sortować po nazwie pliku.
Pierwsza litera to dana puszka, ostatnia to kolejne 9??? tysięcy:
AAA, AAB, AAC...
BAA, BAB, BAC...
Z regóły nazwę zmieniam wcześniej niż przy 9999.

Leon007
24-09-2023, 19:41
Każdy dzień robię do innego katalogu - tworzę na karcie w aparacie kolejne katalogi na kolejny dzień.

Przemek_PC
24-09-2023, 22:34
Nie można zmusić aparatu aby automatycznie tworzył foldery z nazwą opartą a aktualną datę? U konkurencji, której nazwy na tym forum wypowiadać nie można mogę tak właśnie ustawić i wtedy dla każdego dnia mam osobny folder tworzony automatycznie. Mniej czasochłonny jest też import zdjęć do LR jeśli na karcie jest dużo zdjęć niekasowanych od dłuższego czasu.

tomeh
15-10-2023, 20:33
Ale te nazwy plików to też zależy jakie macie opcje do zmian od samego aparatu. W jednym mam możliwość nadawania przedrostków w innym co najwyżej aby katalogował je w osobnych katalogach na miesiąc. A z czasem jak zlewacie pliki w jeden katalog to okazuje się że są dwa różne o tej samej nazwie i znowu trzeba kombinować.

Więc jakieś rozwiązaniem jest ręcznie zmiana plików z przedrostkiem jeśli jest taka opcja. Znaczy zmiana ręczna aby automatycznie do przedrostka dodawało kolejność plików. Ale takie coś mam tylko w Nikonie a w swoim kompaktowym canon już niestety nie. Więc można wymieniać ewentualnie karty na następne. A potem w jakiś menagerze plików zrobić przetwarzanie wsadowe o ile jest konieczne.

mystek
16-10-2023, 08:38
W R po przekroczeniu 9999 zdjęć tworzy się katalog osobny. Standardowo jest zdaje się "DSC_100" czy jakoś tak, a po przekroczeniu 9999 jest "DSC_101" i voila. Dodatkowo jak się nie mylę zdjęcia zaczynają się na 930Axxxx i z czasem robi się 931Axxxx, 932Axxxx itd. Natomiast nic nie grzebię w aparacie. Nie pamiętam jak było w 6D.