Zobacz pełną wersję : Sony A7CR i A7C II
Sony wypuszcza kolejne nowe korpusy..
https://www.optyczne.pl/930.1-artyku%C5%82-Sony_A7CR_i_A7C_II_w_naszych_r%C4%99kach.html
https://www.youtube.com/watch?v=dhOX6UFryKY&t=596s
fajne, zwłaszcza A7CII, pofociłbym
W końcu dale przednie pokretło,bo wczesniej to dla mnie była dyskwalifikacja za taka kase..podobnie zreszta jak w 6700..
W końcu dale przednie pokretło,bo wczesniej to dla mnie była dyskwalifikacja za taka kase..podobnie zreszta jak w 6700..
Dokładnie tak. Ale w cenie 11k zł to odnośnie A7C II nie wróżę temu korpusowi wielkiego zbytu bo tyle obecnie kosztuje A7 IV, które jest lepsze w każdym aspekcie i ma tą samą matrycę. No i jest przecież w cenie 11k również wszystkomający FF Sony ZV-E1 ;)
No jak mowisz, w tej cenie to a7iv jest jednak ciekawsza opcją.. Chyba ze Sony poczuje prawo sprzedaży popytu i sie dostosuje ;) Canon ma swojego R8 wprawdzie bez stabi ale dużo tanszy..czekam więc z popcornem :))
W Kanadzie dwojka ludzi miala sony A7iv, mam kilka rawow od nich i musze powiedziec że kolorystyka jest w nich inna niz z R6. W canonie niebo jest chłodne, dol cieplejszy, naturalniej to wyglada. Mozliwe, ze kwestia ustawien rgb czy czegos innego. Nie jest to rażąca różnica, ale na duzym monitorze zauwazalna.
A7IV kolorami rozni sie w fabrycznym zestawie i od A7III.
..wiec tym bardziej od R6. Ale chyba przy robieniu w rawach coraz mniejsze zaczyna miec to znaczenie. Obrazek z Canona wprost z puszki zawsze mial wg mnie fajny poziom,ale konkurencja nie śpi...i dzis częściej słyszę ze to Fujifilm jest jeszcze lepszy a ja dodalbym nawet Panasonica..ich inzynieria koloru jak dla mnie tez juz nie ustepuje Canonowi..a Sony z kazdym modelem robi postep i ich matryce jednak na wiecej pozwalaja wg mnie oczywiscie ;)
..ich inzynieria koloru jak dla mnie tez juz nie ustepuje Canonowi..
Problem polega na tym, że to dyskusja o gustach.
Każdy producent, przy różnym oprogramowaniu, przy różnych profilach przedstawia inne odwzorowanie.
Większość dyskutantów wrzuca do jednego programu (najczęściej jest to Adobe z domyślnym profilem "Adobe color") i wyciąga wnioski na podstawie tej interpretacji i swojego gustu, jest to zrozumiałe ale niemiarodajne.
Ja przy przesiadce na bezlusterkowca i podjęciem decyzji o systemie, porównywałem różnice między profilami C,S i N.
Najbardziej wiarygodny w każdym programie jest profil zrobiony z colorcheckera.
Jak się okazało, między profilem domyślnym Adobe a X-RITE największe różnice w przesunięciu barw miał R5 a najmniejsze AIV.
Włączając profil "aparatu-standard" różnice są jeszcze większe we wszystkich systemach, ale czy to ma jakieś znaczenie?
Problem polega na tym, że to dyskusja o gustach.
Każdy producent, przy różnym oprogramowaniu, przy różnych profilach przedstawia inne odwzorowanie.
Większość dyskutantów wrzuca do jednego programu (najczęściej jest to Adobe z domyślnym profilem "Adobe color") i wyciąga wnioski na podstawie tej interpretacji i swojego gustu, jest to zrozumiałe ale niemiarodajne.
Ja przy przesiadce na bezlusterkowca i podjęciem decyzji o systemie, porównywałem różnice między profilami C,S i N.
Najbardziej wiarygodny w każdym programie jest profil zrobiony z colorcheckera.
Jak się okazało, między profilem domyślnym Adobe a X-RITE największe różnice w przesunięciu barw miał R5 a najmniejsze AIV.
Włączając profil "aparatu-standard" różnice są jeszcze większe we wszystkich systemach, ale czy to ma jakieś znaczenie?
to dyskusja o gustch, mozliwościach i czasie spędzonym na korekcie
profil z colorcheckera jest potrzebny komuś kto potrzebuje "prawdziwego koloru" moim zdaniem niewielu użytkowników aparatow ma taką potrzebę, ja nie potrzebuję, kolor to była jedna z przyczyn dla których zrezygnowałem z lightrooma i zacząłem używać C1, często robię spore korekty kolorystyczne ale nigdy moim celem nie jest uzyskanie "prawdziwości" koloru
z moich obserwacji wynika że większośc ludzi nie widzi zafarbów i nawet jakby ta żółtaczka czy czerwonka wyszła ze zdjęcia i ugryzła ich w d..ę to by jej nie zauważyli
odpowiadając na pytanie czy kolor zdjęcia "na dzień dobry" ma znaczenie mz. ma bo tracę mniej czasu na korektę ale odpowiedź jest bardzo indywidualna i zależy od potrzeb, umiejętności i używanego softu (i oczywiście od tego czy uzytkownik widzi różnicę, a często nie widzi lub wszystko mu jedno - kolor to ciężki temat)
kolor to ciężki temat)
Jeszcze cięższy temat to kalibracja monitora. Paradoksalnie, im więcej masz w dupie, tym lżejszy się czujesz :mrgreen:
Jeszcze cięższy temat to kalibracja monitora. Paradoksalnie, im więcej masz w dupie, tym lżejszy się czujesz :mrgreen:
no nie wiem o kalibracji różnie mówią - na stronie producenta monitora (np. mojego) są filmy które twierdzą że kalibracja jest prosta :mrgreen: więc wszystko zależy w co wierzysz w magię magika czy w techniczną dokumentację producenta monitora
to dyskusja o gustch, mozliwościach i czasie spędzonym na korekcie..................
Ja się z tym zgadzam, ja polemizowałem z tym, że Canon to jakiś wyznacznik reprodukcji barw, a inne firmy dopiero doganiają ten niedościgniony wzorzec.
Ale.w stereotypowej opinii tak często sie spotyka,że Canon ma swoje swietne kolory.. można awet wyszukac haslo Canon science color i wiele zapytań na forach ,jak uzyskać kolory Canona w jakiejs tam puszce.. ;) .Na tym forum rowniez skin tony Canona dyskwalifikuja Sony,którego kolory są słabe itp...color checker dla amatora będzie zupelnie.niepraktyczny,wiec dla wielu bedzie mialo znaczenie co puszka wypluwa i to.slychac od uzytkownikow np Fuji...
Ale.w stereotypowej opinii tak często sie spotyka,że Canon ma swoje swietne kolory.. można awet wyszukac haslo Canon science color i wiele zapytań na forach ,jak uzyskać kolory Canona w jakiejs tam puszce.. ;) .Na tym forum rowniez skin tony Canona dyskwalifikuja Sony,którego kolory są słabe itp...color checker dla amatora będzie zupelnie.niepraktyczny,wiec dla wielu bedzie mialo znaczenie co puszka wypluwa i to.slychac od uzytkownikow np Fuji...
wszystko zależy, jeśli na ten przykład Candar pisze że dla niego kolor jaki wypluwa puszka jest nieistotny bo i tak zrobi zrobi swój to ja mu wierzę bo widzę co robi, ale w każdej plotce jest ziarno prawdy kolorystyka korpusów różnych firm jest różna i niestety nie każdy jest Candarem :mrgreen: co również widać na zdjęciach :mrgreen: więc nie popadajmy w oszalały sysmetryzm że każdy color science jest równie dobry - bo nie jest i dla wielu ma znaczenie co wypluwa korpus
To ja może nieco bardziej w temacie wątku :mrgreen: Dla mnie te modele nie warte są zakupu i np. za cenę A7CR czyli to jest na chwilę obecną 16999 PLN to można kupić A7RV. Podobnie ma się sytuacja z tańszym modelem gdzie wolałbym A7IV. Te małe korpusy i kiepskie ekrany oraz wizjery w ogóle do mnie nie przemawiają.
Co do kolorów to moim zdaniem przy fotografowaniu i zapisie plików w formacie raw ma to obecnie znacznie mniejsze znaczenie bo praktycznie przy odrobinie obróbki można uzyskać bardzo zbliżone efekty do Canona czy Fuji czy czegokolwiek się chce. Ja od siebie dodam, że to co "wypluwa" matryca od Sony A7RV jest znacznie lepsze niż starsza generacja puszek typu A7III. Czy lepsze niż Canon? :roll:
waga tych korpusów jest imponująca, wymiary również ale mnie chyba bardziej odpowiadają te korpusy średniej wielkości - widać że w przypadku sony usunięcie lustra pozwoliło na spełnienie obietnic czyli konstrukcję mniejszych i lżejszych korpusów.
waga tych korpusów jest imponująca, wymiary również ale mnie chyba bardziej odpowiadają te korpusy średniej wielkości - widać że w przypadku sony usunięcie lustra pozwoliło na spełnienie obietnic czyli konstrukcję mniejszych i lżejszych korpusów.
cytuje sam siebie ale rzuciłem okiem na specyfikację R8 i waga R8 jest podobna pytanie czy obcięcia funkcjonalności tych sony sa porównywalne z obcięciami w tym canonie :)
Hubert Multana
03-09-2023, 12:17
cytuje sam siebie ale rzuciłem okiem na specyfikację R8 i waga R8 jest podobna pytanie czy obcięcia funkcjonalności tych sony sa porównywalne z obcięciami w tym canonie :)
Tylko z tego co wiem Canon R8 kosztuje polowe tego co te Sony, albo i lepiej.
R8 nie ma stabilizacji matrycy a te Soniaki jednak maja..to moim zdaniem robi różnicę a dwa ze podatek od nowosci robi narzuty. Kolejny temat to Canon na ta chwile jako system drozszy i po zakupach szkiel cenowo moze byc duzo drożej u C..
Chetnie bym.obok.siebie porównał obrazki z obu puszek C i S..ale jak wczesniej wspomniano za ta cene a7iv dla mnie atrakcyjniejszy,choc ten maly ma miec lepszy af od a7iv..dziwna polityka..
Tylko z tego co wiem Canon R8 kosztuje polowe tego co te Sony, albo i lepiej.
To ja chyba coś żle licze...R8 należy porównać jeśli już do A7CII i powiedz mnie gdzie tutaj widzisz połowę tej ceny? Po raz kolejny piszesz bzdury...
Kolory we współczesnych aparatach to żaden dziś atut. W puszce każdego producenta można takie profile ustawiać że łatwo podrobić dowolną markę. A jeśli i to nie starczy to w postprodukcji już cuda można wyrabiać. Teraz bardziej liczy się dostępna szklarnia, gabaryty, cena, i dostępność sprzętu w zwykłych sklepach. Idź pan do galerii i pomacaj coś z Fujifilm, Nikona Zx albo Canona Rx. Zadanie niewykonalne. Ale Sony A7xx już bez problemu pomacasz. Dla zwykłego konsumenta to ma duże znaczenie bo nie będzie czytał godzinami o sprzęcie w necie tylko wejdzie i kupi to co aktualnie widzi.
A7CII i A7CR bardzo fajne kompaktowe urządzenia o niewielkich wymiarach a gwarantujące jakość pełnej klatki i całego bogactwa szkieł. Cóż więcej trzeba.
totamten
04-09-2023, 12:49
Kolory we współczesnych aparatach to żaden dziś atut. W puszce każdego producenta można takie profile ustawiać że łatwo podrobić dowolną markę. A jeśli i to nie starczy to w postprodukcji już cuda można wyrabiać. Teraz bardziej liczy się dostępna szklarnia, gabaryty, cena, i dostępność sprzętu w zwykłych sklepach. Idź pan do galerii i pomacaj coś z Fujifilm, Nikona Zx albo Canona Rx. Zadanie niewykonalne. Ale Sony A7xx już bez problemu pomacasz. Dla zwykłego konsumenta to ma duże znaczenie bo nie będzie czytał godzinami o sprzęcie w necie tylko wejdzie i kupi to co aktualnie widzi.
A7CII i A7CR bardzo fajne kompaktowe urządzenia o niewielkich wymiarach a gwarantujące jakość pełnej klatki i całego bogactwa szkieł. Cóż więcej trzeba.
Dzięki za uświadomienie, byłem przekonany, że całe bogactwo szkieł jest raczej dla tych, którzy czytają, a dla tych, którzy patrzą i kupują są kity, ale człowiek uczy się całe życie. Dzięki!
Przemek_PC
04-09-2023, 13:19
O rzetelną informację w dzisiejszych czasach coraz trudniej. Szczególnie na YT gdzie każdy może kreować się na eksperta.
Dzięki za uświadomienie, byłem przekonany, że całe bogactwo szkieł jest raczej dla tych, którzy czytają, a dla tych, którzy patrzą i kupują są kity, ale człowiek uczy się całe życie. Dzięki!
Kupi kita bo to mu doradzi sprzedawca. Ale jak się wciągnie w swoje hobby to szybko odkryje że po prostym kompakcie Sony nie musi zmieniać systemu na inny tylko znów kupi Sony bo przecież to już zna i to mu leży a bogactwo szkalni będzie wartością dodaną.
Kupi kita bo to mu doradzi sprzedawca. Ale jak się wciągnie w swoje hobby to szybko odkryje że po prostym kompakcie Sony nie musi zmieniać systemu na inny tylko znów kupi Sony bo przecież to już zna i to mu leży a bogactwo szkalni będzie wartością dodaną.A raczej ktoś mu powie, że obiektyw ma za wolny af, mało ostry, za duża aberracje i ogólnie z tabelek wychodzi, że nic się z nim nie da zrobić. Ów człowiek tak się na to zafiksuje, że nie będzie wiedział co to kompozycja, decydującą chwila i nie zobaczy żadnej wystawy foto na oczy... Będzie za to idealnym klientem goniącym króliczka. Niestety zapewne nie dowie się,że goni nie tego króliczka co trzeba. Życie.
A raczej ktoś mu powie, że obiektyw ma za wolny af, mało ostry, za duża aberracje i ogólnie z tabelek wychodzi, że nic się z nim nie da zrobić. Ów człowiek tak się na to zafiksuje, że nie będzie wiedział co to kompozycja, decydującą chwila i nie zobaczy żadnej wystawy foto na oczy... Będzie za to idealnym klientem goniącym króliczka. Niestety zapewne nie dowie się,że goni nie tego króliczka co trzeba. Życie.
Zgadza się. Takie życie. Człowiek wciąż dąży do tego aby mieć coś nowszego i lepszego a czy to mu pomoże robić lepsze zdjącia? Może.