Zobacz pełną wersję : Jak usunąć błędne piksele ze zdjęcia ?
Zamalować albo wystemplować.
zdjęcie nie oddaje całości problemu bo kompresowane ale zamieszczam wycinek takie 10 % zdjęcia14473
NorthPole
13-08-2023, 14:46
Wygląda to na "zablokowane piksele". Poczytaj tutaj https://serwis.proclub.pl/blog/plamy-na-zdjeciach/
Gorących pikseli nie da się wyeliminować zupełnie, poza powyższym możesz również poczytywać:
https://www.canon-board.info/threads/100838-Gor%C4%85ce-pixele-6D
https://www.canon-board.info/threads/88278-Mapowanie-matrycy-Canon-450-D
Mnie się wydawało, że do tego służy wielokrotna ekspozycja i jedno lub dwa zdjęcia z zasłoniętym obiektywem (z deklem) oraz odpowiedni program.
Mnie się wydawało, że do tego służy wielokrotna ekspozycja i jedno lub dwa zdjęcia z zasłoniętym obiektywem (z deklem) oraz odpowiedni program.
Takie ciemne zdjęcie to tzw. dark, tak zresztą działa ta funkcja w aparacie.
To między innymi miałem na myśli. Przy długich ekspozycjach można włączyć funkcję odszumiania (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa w menu). Wtedy aparat po zrobieniu właściwego zdjęcia robi darka z zamkniętą migawką, właśnie po to, żeby skorygować błędy matrycy. Nawet w instrukcji piszą, że to przedłuża dwukrotnie proces robienia zdjęcia.
Można też specjalnie robić darki i obrabiać to w zewnętrznym programie.
To między innymi miałem na myśli. Przy długich ekspozycjach można włączyć funkcję odszumiania (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa w menu). Wtedy aparat po zrobieniu właściwego zdjęcia robi darka z zamkniętą migawką, właśnie po to, żeby skorygować błędy matrycy. Nawet w instrukcji piszą, że to przedłuża dwukrotnie proces robienia zdjęcia.
Można też specjalnie robić darki i obrabiać to w zewnętrznym programie.
To się nazywa w R "Redukcja zakłóceń długiego czasu naświetlania"
Hot pixele od lat w Canonie niweluje się poprzez wywołanie funkcji ręcznego czyszczenia (Clean manually) matrycy na co najmniej 30 sekund z zakrytym deklem na korpusie. Po 30 sekundach trzeba wyłączyć i włączyć aparat. Aparat stosuje wtedy tzw. "Pixel Mapping", który wykrywa i maskuje gorące piksele poprzez interpolację danych z sąsiednich pikseli.
Czasami operacje trzeba powtórzyć. Bywa, że przy bardzo wielu hot-pixelach i lawinowej degradacji matrycy metoda nie działa - wtedy pozostaje naprawa w serwisie.
cybulski
16-08-2023, 13:21
Hot pixele od lat w Canonie niweluje się poprzez wywołanie funkcji ręcznego czyszczenia (Clean manually) matrycy na co najmniej 30 sekund z zakrytym deklem na korpusie. Po 30 sekundach trzeba wyłączyć i włączyć aparat. Aparat stosuje wtedy tzw. "Pixel Mapping", który wykrywa i maskuje gorące piksele poprzez interpolację danych z sąsiednich pikseli.
Czasami operacje trzeba powtórzyć. Bywa, że przy bardzo wielu hot-pixelach i lawinowej degradacji matrycy metoda nie działa - wtedy pozostaje naprawa w serwisie.
U mnie to zawsze dawało pozytywne efekty, więc warto, zrobić darki przed i po aby się przekonać jak jest.
Dokładnie tak. A przyczyną pojawienia się ich na nowo jest pozostawanie aparatu z rozładowaną baterię przez dłuższy czas