Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Bangi
23-07-2023, 16:15
Myślę, że dla niektórych może to być ciekawy temat. Dotyka zresztą nie tylko fanów kolei, ale również samolotów.

https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/tabliczka-zakaz-fotografowania-powroci-sejm-przyjal-przepisy-114237.html?fbclid=IwAR0jODIpOzieMiwkvFyJhkBPUwGA-IctqiNljjZifNObIdwKOKO7INHJRSM

https://twitter.com/SluzbyiObywatel/status/1678410615319064576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5 Etweetembed%7Ctwterm%5E1678413778944245762%7Ctwgr% 5Ed8cd263dd04beb420f98e849e1e4d641a0c35694%7Ctwcon %5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rynek-kolejowy.pl%2Fmobile%2Ftabliczka-zakaz-fotografowania-powroci-sejm-przyjal-przepisy-114237.html%3Ffbclid%3DIwAR0jODIpOzieMiwkvFyJhkBPU wGA-IctqiNljjZifNObIdwKOKO7INHJRSM

Hubert Multana
23-07-2023, 16:36
Mialem taka sytuacje w tym roku Szwecji. Google maps kierowalo nas dookola plazy asfaltem. Nadkladalismy lacznie ponad polowe drogi. Postanowilismy isc plaza wbrew temu jak kierowalo nas google z kampingu do atrakcji turystycznej. W pewnym momencie teren zrobil sie skalisty, wiec weszlismy na wydmy bo byla ledwie widoczna sciezka. I tak przypadkiem trafilismy pod farme z krowami. Ale taka z zakazem fotografowania, drutami kolczastymi i kamerami. A zaraz dolaczyli do towarzystwa panowie w kominikarkach z bronia maszynowa z pytaniami co tu robie z kamera i dlaczego mamy wschodnio europejski akcent.

Lacznie rozmowy trwaly 15 minut gdzie tlumaczylismy co i jak I NA SZCZESCIE nas tylko odeskortowali z powrotem na szlak turystyczny. Ale reki z broni nie spuscili ani przez sekunde kontaktujac sie radiotelefonicznie z kims z dowodztwa.

Nikt z tubylcow nie chcial nam opowiedziec gdzie my wlasciwie trafilismy i co sie wlasnie stalo. Dopiero przez google sie dowiedzielismy, ze byla to baza agencji wywiadowczej z nasluchem sygnalow elektromagnetycznych SIGINT w Kaseberga.

Takze niezaleznie od tego jakie przepisy zostana uchwalone, ja zamierzam chowac kamere na widok takiego znaku :D

Heldbaum
23-07-2023, 18:10
Tylko że tabliczka "zakaz fotografowania" to jedno, a szykany wobec fotografujących, gdy takiego przepisu nie ma, to drugie. Ja przeczytałem obydwa artykuły z linków i widzę jedno (a sam jestem "hobbystą", który nie raz miewał podobne problemy z "władzą"). Że w Polsce panuje zupełna samowola. Byle cieć, choć nie ma najmniejszego prawa, może Cię sponiewierać, zniszczyć sprzęt, narazić na straty moralne, bo "tak mu się podoba".

MstrG
23-07-2023, 21:27
Tylko że tabliczka "zakaz fotografowania" to jedno, a szykany wobec fotografujących, gdy takiego przepisu nie ma, to drugie. Ja przeczytałem obydwa artykuły z linków i widzę jedno (a sam jestem "hobbystą", który nie raz miewał podobne problemy z "władzą"). Że w Polsce panuje zupełna samowola. Byle cieć, choć nie ma najmniejszego prawa, może Cię sponiewierać, zniszczyć sprzęt, narazić na straty moralne, bo "tak mu się podoba".

Niestety taka rzeczywistość. Myślałem, że to już przeszłość, ale kanał Audyt Obywatelski na YouTube pokazuje jak reaguje ochrona, a czasem i służby mundurowe.

tomfoot
23-07-2023, 22:31
W takich sytuacjach zamiast afiszować się z kobylastym aparatem fotograficznym, wystarczy mieć ze sobą porządny smartfon. Na przykład samsung s23 ultra! Można udawać, że się rozmawia przez telefon, a głosowo wydać komendę zrobienia zdjęcia! Jakość nie do odróżnienia! Jak chcecie, to mam tu na forum znajomego, który może wam dokładnie opisać co/jak/dlaczego!

Makudonarudo
24-07-2023, 07:12

Dlatego warto (ogólnie warto) nauczyć się korzystać z takich bajerów jak gaz, pałka teleskopowa itd.
Jak cieć zaatakuje was poza swoim terenem to w świetle prawa nabieracie prawa do obrony koniecznej przed takim śmieciem.
To cieć będzie się tłumaczył przed sądem z zarzutu rozboju na waszej osobie.
Już nie wspominając że warto powiadomić jego pracodawcę że cieć bez pozwolenia opuścił stanowisko pracy. A co gdyby ktoś od drugiej strony właśnie przeskakiwał siatkę a cieć urządza sobie nieuprawnione pogawędki poza zakładem pracy? Takie drobnostki ale warto ich używać w walce z cieciami.

mirror
24-07-2023, 09:02
moje doświadczenie podpowiada że cieć to osoba potencjalnie najbardziej nadgorliwa (z drugiej strony trudno się dziwić bo ma nad sobą jeszcze głupsze kierownictwo i musi się wykazać), mundurowi wiedzą odrobinę więcej i nie muszą sobie dodawać powagi.

Leon007
24-07-2023, 10:14
Dowcipy o mundurowych od rana.

becekpl
24-07-2023, 10:16
zasadniczo zakaz to zakaz, nie rozumiem czego tu można nie rozumieć?

pawel.guraj
24-07-2023, 10:47
Zasadniczo to powrót do najgłębszej komuny.

W erze zdjęć satelitarnych, street view i innych takich banda palantów postanowiła, że najlepiej chronić się przed szpiegami wieszając tablice o zakazi gdzie się komu podoba. Jak wiadomo natychmiast na tą wieść wszyscy szpiedzy już się pakują i wyjeżdżają, bo w końcu Polska znalazła świetny sposób. Wystarczy zabronić, przecież nikt już zdjęcia nie zrobi.

A służby będą miały plon i dobry wyniki w końcu. Po co ścigać przestępców, tak można pozamykać do więzień kilku miłośników kolei i lotnictwa - statystyki wykrywalności będą brylować.

p,paw

MstrG
24-07-2023, 10:49
W czasach obecnej miniaturyzacji można mieć kamerę choćby w okularach. Będzie też zakaz prowadzenia videorozmowy na dworcach?

Makudonarudo
24-07-2023, 11:33
zasadniczo zakaz to zakaz, nie rozumiem czego tu można nie rozumieć?

Czym innym jest zakaz a czym innym bezpodstawne gnębienie obywateli.
Kto będzie chciał nagrać - to i tak nagra.
Ja jako cywil znam WIELE sposobów aby wręcz po kryjomu nagrać prezesa w 4k i to stojąc z nim twarzą w twarz.
A doświadczony szpieg z nieograniczoną kasą - tych sposobów ma jeszcze więcej.

Tym zakazem polska pokazuje swoją słabość.
1) zakaz w dzisiejszych czasach jest nie do wyegzekwowania (nie wliczam turystów którzy będą napędzać statystyki)
2) pokazanie że polska trzyma tajemnice państwowe i infrastrukture krytyczną na widoku za siatką przy drodze publicznej.
Jak widać - technologia o nazwie "mur" do polski jeszcze nie dotarła. Za to na tych krytycznych obiektach potrafią włączyć neon aby łatwiej było trafić rakietą. Ot takie mamy śmieszne państewko.

WinSho
24-07-2023, 12:43
W takich przypadkach jest zawsze S23 Ultra lepsze foty robi niż te Wasze Canony i Sony. Można nim wszędzie foty robić i nikt nie widzi.

Bangi
24-07-2023, 13:19
W Rzeszowie przy lotnisku, od czasu wojny na Ukrainie, było wiele ciekawych akcji z ganianiem spotterów, łącznie z tym, że nawet potrafili "tajniacy" zatrzymywać Kolegów kilka kilometrów od lotniska i kazać im formatować karty w aparatach. To znam oczywiście z relacji. Ja tam kilka razy fotografowałem SAMOLOTY, nigdy się nie kryłem i nigdy nieprzyjemności nie miałem. Szczególnie uczuleni się tam zrobili po rozmieszczeniu Patriotów i żołnierzy US. Kilka dni temu tamtędy jechałem i od strony gdzie stoją Patrioty i wojska jest już płot ofoliowany czarną folią i wiele znaki, aby nie fotografować; z drugiej strony lotniska nic takiego nie ma. Najśmieszniejsze i jednocześnie najbardziej denerwujące jest to, że tu ganiają spotterów, a w serwisach NATO na FB i TT od czasu do czasu wrzucają fotki z wnętrza tego całego przedsięwzięcia chwaląc się co to nie przyleciało, itd. itp.

Mnie generalnie najbardziej drażni burdel prawny jaki mamy. Studiowałem prawo i choć nie poszedłem w stricte zawód prawniczy, to jednak mam z nim do czynienia na co dzień i niestety różne buble mamy na każdym kroku, to jest IMHO najgorsze.

WinSho
24-07-2023, 14:30
W Rzeszowie przy lotnisku, od czasu wojny na Ukrainie, było wiele ciekawych akcji z ganianiem spotterów, łącznie z tym, że nawet potrafili "tajniacy" zatrzymywać Kolegów kilka kilometrów od lotniska i kazać im formatować karty w aparatach. To znam oczywiście z relacji. Ja tam kilka razy fotografowałem SAMOLOTY, nigdy się nie kryłem i nigdy nieprzyjemności nie miałem. Szczególnie uczuleni się tam zrobili po rozmieszczeniu Patriotów i żołnierzy US. Kilka dni temu tamtędy jechałem i od strony gdzie stoją Patrioty i wojska jest już płot ofoliowany czarną folią i wiele znaki, aby nie fotografować; z drugiej strony lotniska nic takiego nie ma. Najśmieszniejsze i jednocześnie najbardziej denerwujące jest to, że tu ganiają spotterów, a w serwisach NATO na FB i TT od czasu do czasu wrzucają fotki z wnętrza tego całego przedsięwzięcia chwaląc się co to nie przyleciało, itd. itp.

Mnie generalnie najbardziej drażni burdel prawny jaki mamy. Studiowałem prawo i choć nie poszedłem w stricte zawód prawniczy, to jednak mam z nim do czynienia na co dzień i niestety różne buble mamy na każdym kroku, to jest IMHO najgorsze.

Pełna zgoda, burdel prawny jest nie tylko w tej dziedzinie, wystarczy zajrzeć chociaż na drony czy hulajnogi jaka tam jest masakra. Też kończyłem wydział prawa i adm. ale co z tego jak nadal nic nie wiem :mrgreen:

becekpl
24-07-2023, 17:09
Zasadniczo to powrót do najgłębszej komuny.

a przepraszam, zapomniałem ze koledzy o naszym podwórku tylko
miałem scysje pod ABW na Mokotowie, tabliczki nie było(kiedyś za komuny była) , dwóch agentów sie mocno nacięło bo na krzyk nie reaguje
się ośmieszyli ale 40 min straciłem
miałem problem w Sudanie(policja+ tajniacy) i w Iranie (tajniacy)
u nas można pajacować tam lądujesz w celi
nie warto

--- Kolejny post ---

W czasach obecnej miniaturyzacji można mieć kamerę choćby w okularach. Będzie też zakaz prowadzenia videorozmowy na dworcach?
są takie miejsca na świecie gdzie w okularach nie wjedziesz, słowo
a nie chciałbym zostać tam złapany z minikamera gdzieś ukrytą

MstrG
24-07-2023, 17:35
są takie miejsca na świecie gdzie w okularach nie wjedziesz, słowo
a nie chciałbym zostać tam złapany z minikamera gdzieś ukrytą

Są też takie miejsca na świecie, że nie wjedziesz nawet bez okularów, słowo.
Tylko co to zmienia? Mamy się cieszyć, bo w Korei Południowej jest gorzej?

Ja byłem w różnych sytuacjach, ale zawsze udało się pogadać i był spokój. Osobiście dla mnie niektóre komentarze (całe szczęście nie na tym forum) są bardzo zabawne, że "trzeba słuchać i absolutnie wykonywać wszystkie polecenia mundurowych", "w Stanach to byś już leżał na glebie i sikał w majty"... otóż właśnie nie, polecam obejrzeć przykładowo:

https://www.youtube.com/watch?v=ettSd6Z088Q

W Stanach za takie zatrzymanie można dostać spore odszkodowanie.

becekpl
24-07-2023, 18:37
bo był biały, ale kajdanki i tak zaliczył
w stanach bym nie ignorował policji ale każdy odpowiada za siebie8-)

candar
29-08-2023, 12:57
Grzywna, areszt lub utrata sprzętu
(https://www.prawo.pl/prawo/zakaz-fotografowania-wykroczenie-konfiskata-sprzetu,522810.html?fbclid=IwAR0iv5L2qvbZB4EoAEZ4Y hwiDGMXG434HTwa-G6WKT3tW4Nmm2BamY5OMHg)

Złamanie zakazu będzie wykroczeniem - według art. 683a osoba, która bez zezwolenia fotografuje, filmuje lub utrwala w inny sposób obraz obiektu oznaczonego znakiem zakazu fotografowania, albo wizerunek osoby lub ruchomości znajdującej się w takim obiekcie, podlega karze aresztu albo grzywny. Ale nie tylko - bardziej dotkliwy może być przepadek przedmiotów, zwłaszcza że w grę wchodzi drogi aparat lub smartfon (według dodawanego przepisu nie musi być on nawet własnością sprawcy). - Abstrahując od oceny adekwatności i spodziewanej efektywności przybranych środków wskazać jednak wypada, iż przepisy w praktyce mogą być z jednej strony bardzo trudne do skutecznego egzekwowania, z drugiej natomiast – przy bardzo formalnym ich stosowaniu - mogą wprowadzać wiele uciążliwości dla obywateli i w wielu sytuacjach narażać ich na dotkliwe i nie do końca zrozumiałe sankcje prawne - uważa mec. Rozwadowski.

Nowe przepisy wprowadzi ustawa z dnia 17 sierpnia 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw, której celem jest walka ze szpiegostwem. Autorzy w uzasadnieniu wskazują, że jest to konieczne, by "dostosować przepisy do realiów i zagrożeń oraz usprawnić zwalczanie tego zjawiska". Nasuwają się jednak pewne wątpliwości, jak przywrócenie przepisów zlikwidowanych w 1999 r., przystaje do tych realiów.

Do ustawy o obronie Ojczyzny dodany zostanie art. 616a 1 zakazujący, bez zezwolenia, fotografowania, filmowania lub utrwalania w inny sposób obrazu lub wizerunku:
obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów resortu obrony narodowej nieuznanych za obiekty szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów infrastruktury krytycznej, jeżeli zostały oznaczone znakiem graficznym wyrażającym ten zakaz, zwanym dalej „znakiem zakazu fotografowania”;
osób lub ruchomości znajdujących się w tych obiektach.

zdebik
29-08-2023, 13:00
Typowa patologia, ale czego można się było spodziewać po kolonii karnej 3-ciej kategorii.

candar
29-08-2023, 13:04
Typowa patologia, ale czego można się było spodziewać po kolonii karnej 3-ciej kategorii.

To jest kolejna ingerencja w życie prywatne każdego z nas bo ta ustawa pozwoli pod dowolnym pretekstem wykonać tzw. "czynności operacyjne" , aby udu_ _ ć daną osobę i usunąć ją z przestrzeni publicznej.

"nowe przepisy nie będą kolejną pokusą, by związać ręce dziennikarzom. Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, daje możliwość opóźnienia lub uniemożliwienia publikacji jakiegoś niewygodnego materiału. Tym bardziej, że jeżeli smartfon przekazuje dane do chmury, to potencjalnie można też komuś przeszukać mieszkanie i skonfiskować komputery lub dyski. To, że może tak być, zauważa sędzia Kościerzyński. Najbardziej wymownym przykładem, który przychodzi mi do głowy, jest sytuacja po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Formalnie rzecz biorąc, wyrok ten nie wprowadza żadnych nowych zakazów ani nie ogranicza wprost pewnych działań. Niemniej w praktyce widzimy, że organy ścigania, w tym przypadku policja, wykorzystują to w sposób, który można by określić jako bezwzględny. Ostatnie incydenty, nawet te mające miejsce w szpitalach, pokazują, że elastyczna interpretacja prawa może prowadzić do sytuacji, które są zdecydowanie kontrowersyjne."

Przez tak niejasny przepis, robiąc zdjęcia na ulicy, każdy potencjalnie może być narażony na trudną rozmowę z policjantem. Jeżeli już do tego dojdzie obywatel nie ma obowiązku odblokowania telefonu, natomiast musi się liczyć z tym, że przedmiot zostanie zatrzymany przez policję "na protokół". Policja będzie go oczywiście mogła przeszukać - ale sama będzie musiała obejść zabezpieczenia.

"Należy podkreślić, że policja już teraz może na podstawie art. 44 KPW w celu znalezienia i zatrzymania przedmiotów na zasadach ogólnych przeszukać fotografa, jego odzież, sprzęt fotograficzny bagaż lub podręczne przedmioty, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że przedmioty te lub dowody tam się znajdują."

zdebik
29-08-2023, 13:06
Na YT jedt kanał "Audyt Obywatelski" warto zobaczyc co tam policja odstawia.

Bangi
29-08-2023, 13:08
@candar - przeniosłem tutaj, bo to de facto dotyczy tego samego tematu, który już był znany.

candar
29-08-2023, 13:10
@candar - przeniosłem tutaj, bo to de facto dotyczy tego samego tematu, który już był znany.

Super! Dziękuję!

jan pawlak
29-08-2023, 13:36
To jest kolejna ingerencja w życie prywatne każdego z nas bo ta ustawa pozwoli pod dowolnym pretekstem wykonać tzw. "czynności operacyjne" , aby udu_ _ ć daną osobę i usunąć ją z przestrzeni publicznej.

"nowe przepisy nie będą kolejną pokusą, by związać ręce dziennikarzom. Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, daje możliwość opóźnienia lub uniemożliwienia publikacji jakiegoś niewygodnego materiału. Tym bardziej, że jeżeli smartfon przekazuje dane do chmury, to potencjalnie można też komuś przeszukać mieszkanie i skonfiskować komputery lub dyski. To, że może tak być, zauważa sędzia Kościerzyński. Najbardziej wymownym przykładem, który przychodzi mi do głowy, jest sytuacja po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Formalnie rzecz biorąc, wyrok ten nie wprowadza żadnych nowych zakazów ani nie ogranicza wprost pewnych działań. Niemniej w praktyce widzimy, że organy ścigania, w tym przypadku policja, wykorzystują to w sposób, który można by określić jako bezwzględny. Ostatnie incydenty, nawet te mające miejsce w szpitalach, pokazują, że elastyczna interpretacja prawa może prowadzić do sytuacji, które są zdecydowanie kontrowersyjne."

Przez tak niejasny przepis, robiąc zdjęcia na ulicy, każdy potencjalnie może być narażony na trudną rozmowę z policjantem. Jeżeli już do tego dojdzie obywatel nie ma obowiązku odblokowania telefonu, natomiast musi się liczyć z tym, że przedmiot zostanie zatrzymany przez policję "na protokół". Policja będzie go oczywiście mogła przeszukać - ale sama będzie musiała obejść zabezpieczenia.

"Należy podkreślić, że policja już teraz może na podstawie art. 44 KPW w celu znalezienia i zatrzymania przedmiotów na zasadach ogólnych przeszukać fotografa, jego odzież, sprzęt fotograficzny bagaż lub podręczne przedmioty, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że przedmioty te lub dowody tam się znajdują."

Typowy przykład "nie nadążania" prawa za rozwojem technologii.
Po nacisnieciu spustu migawki smartfona, zegarka itd. plik zdjęciowy może być natychmiast przesłany do chmury (serwery np. Islandia)

jp

szwayko
29-08-2023, 13:38
Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, ...

Chyba nie ma co się rozpędzać. Obiekt szczególnie ważny to ten który spełnia kryterium Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 kwietnia 2022 r. w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony. Jak chcesz na zakładzie mięsnym (bo takich w wykazie jak na razie nie ma tam) przyczepić tabliczkę to musisz zrobić z niego obiekt szczególny i wystąpić z wnioskiem do Sekretarza Rady Ministrów i uzasadnić to bo np. produkujesz konserwy dla wojska? :-) Mnie ciekawi inna rzecz - jakie kary będą dla samozwańczych przyczepiaczy tabliczek "zakaz fotografowania", bo będą nadużycia w tym zakresie.

zdebik
29-08-2023, 13:53
Chyba nie ma co się rozpędzać. Obiekt szczególnie ważny to ten który spełnia kryterium Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 kwietnia 2022 r. w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony. Jak chcesz na zakładzie mięsnym (bo takich w wykazie jak na razie nie ma tam) przyczepić tabliczkę to musisz zrobić z niego obiekt szczególny i wystąpić z wnioskiem do Sekretarza Rady Ministrów i uzasadnić to bo np. produkujesz konserwy dla wojska? :-) Mnie ciekawi inna rzecz - jakie kary będą dla samozwańczych przyczepiaczy tabliczek "zakaz fotografowania", bo będą nadużycia w tym zakresie.https://youtu.be/jtPlscUtkrc?si=4WB1x0HEHOxlwCGJ

Tu masz jak to wygląda, końcówka też dobra.

Makudonarudo
29-08-2023, 14:03
Typowy przykład "nie nadążania" prawa za rozwojem technologii.
Po nacisnieciu spustu migawki smartfona, zegarka itd. plik zdjęciowy może być natychmiast przesłany do chmury (serwery np. Islandia)

jp

Ja myślę że nadąża. Moim zdaniem problemem jest to że obywatel polski jest już dość mocno dociśnięty podatkami.
A jaka jest alternatywa do podatków? Ano ni mniej ni więcej - jak konfiskata dóbr obywatela.
Konfiskata rozszerzona, konfiskata aut pijanych kierowców, konfiskata telefonów, aparatów.
Stawiam roczną pensję że lista konfiskowanych dóbr będzie się zwiększać.
Do tego zmuszenie obywateli do posłuszeństwa. Na zasadzie - stawiasz się systemowi? Wybierz sobie coś co życzysz sobie aby było skonfiksowane.

szwayko
29-08-2023, 14:29
Ha ha dobre. Nie wiedziałem tak strzeliłem z konserwami. Tu trochę o fotografowaniu - wynika że z miejsca publicznego możemy fotografować w sumie prywatny zakład - te elementy które są normalnie widoczne publicznie - tzw. Wolność panoramy
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/fotograf-w-przestrzeni-publicznej-migawki-z-fotoprawa

Ta część ciekawsza dla fotografów
https://www.youtube.com/watch?v=j7YA_Nub-R4

candar
29-08-2023, 16:20
To jest w ogóle kuriozum ;) W sobotę robiłem sesję foto w Stoczni Gdańskiej i wielu miejscach wiszą oczywiście tabliczki z zakazem fotografowania i są kamery + łańcuchy i taśmy, tak więc tylko na własne ryzyko. W innych miejscach ogólnie dostępnych (jadłodajnie z alko + leżaki itp.) w chwili wyciągnięcia aparatu fotograficznego od razu wyrasta spod ziemi ochroniarz i wyprasza do czasu uzyskania pozwolenia od właściciela obiektu. Czyli tzw. raj dla "komórkowców" strzelających foty z biodra :mrgreen: Mniemam, że od wczorajszej daty (https://www.prawo.pl/prawo/zakaz-fotografowania-wykroczenie-konfiskata-sprzetu,522810.html?fbclid=IwAR0iv5L2qvbZB4EoAEZ4Y hwiDGMXG434HTwa-G6WKT3tW4Nmm2BamY5OMHg) tabliczki z zakazem fotografowania to będą na każdym obiekcie w dowolnym miejscu.

Leon007
29-08-2023, 16:27
Czas przerzucić się na ptaki i góry, tudzież morze. Wieża Eiffla też już jest zastrzeżona.

zdebik
29-08-2023, 17:31
Czas przerzucić się na ptaki i góry, tudzież morze. Wieża Eiffla też już jest zastrzeżona.Słyszałem, że nie tyle wieża co jej oświetlenie.

Na stocki już niestety żadnego zabytku (budynku, mostu itd) nie wystawisz.

Leon007
29-08-2023, 18:43
Wieży jako takiej nie mogli zastrzec, bo za stara i byłby to zamach na dziedzictwo ludzkości.

Bangi
03-04-2025, 23:16
Po prawie dwóch latach stało się...

https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2025/432

19777

jan pawlak
04-04-2025, 08:09
Po prawie dwóch latach stało się...

https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2025/432

19777

Już widzę skuteczność przy współczesnym sprzęcie, satelitach, AI itd
I mediach społecznosciowych.

jp

candar
04-04-2025, 09:12
Bangi

Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu :roll:

BuRton
04-04-2025, 09:16

jp
Głupoty i zastraszania ciąg dalszy. To najbardziej ugodzi pasjonatów fotografii. Tudzież mniej rozgarniętego turystę, który nie będzie miał żadnych złych intencji. Mnie najbardziej wkurza punkt o możliwości konfiskaty sprzętu, nawet jeśli właścicielem jest ktoś inny.

Lukas87
04-04-2025, 10:02
Szkoda, że nie są tacy skorzy do wprowadza zmian w przypadku konfiskaty auta przy jeździe po pijaku :|

tomfoot
04-04-2025, 10:52
Szkoda, że nie są tacy skorzy do wprowadza zmian w przypadku konfiskaty auta przy jeździe po pijaku :|

Widziałeś (p)osła z aparatem? No. Ale jadącego po pijaku już łatwiej znaleźć. Nie mogą się ograniczać.

MstrG
04-04-2025, 11:08
Głupoty i zastraszania ciąg dalszy. To najbardziej ugodzi pasjonatów fotografii. Tudzież mniej rozgarniętego turystę, który nie będzie miał żadnych złych intencji. Mnie najbardziej wkurza punkt o możliwości konfiskaty sprzętu, nawet jeśli właścicielem jest ktoś inny.

Jak łatwo teraz będzie zrobić legitymowanie i kontrolę wraz z przeglądaniem tego co mamy zapisane w smartfonie praktycznie każdemu. Wystarczy jako powód podać podejrzenie nagrywania pobliskiego chronionego obiektu.
Wyobraźmy sobie teraz: Fotograf robi reportaż ślubny, staje na bramce zrobionej przez PSP (strażacy często sobie robią), robi zdjęcia i ucieka pod salę weselną gdzie podjeżdża Policja na bombach. Kują fotografa, spisują i po godzinie puszczają, ale zabierają sprzęt :D Okazuje się, że w tle był jakiś otabliczkowany obiekt i ochrona to zgłosiła. Może ta wymyślona na szybko historyjka jest zbyt kuriozalna, ale nadal możliwa. Z drugiej strony do większych głupot codziennie dochodzi.

Co teraz będzie z kamerkami w autach? Podczas przejeżdżania obok takiego obiektu muszę kamerkę wyłączyć?

Widziałeś (p)osła z aparatem? No. Ale jadącego po pijaku już łatwiej znaleźć. Nie mogą się ograniczać.

To nie po to ma się immunitet? ;)

Bangi
04-04-2025, 13:25

jp

Skuteczność będzie względem zwykłego "Kowalskiego" ;)

Bangi

Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu :roll:

Na takie przypadki to zazwyczaj żadne przepisy i argumenty nie działają - w sensie, że jak trafisz na nadgorliwca, który najczęściej jednocześnie uważa się za najważniejszego i najmądrzejszego ;)

szwayko
04-04-2025, 13:57
Bangi

Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.

Bangi
04-04-2025, 15:24
Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.

Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.

szwayko
04-04-2025, 15:39
Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.

Lukas87
04-04-2025, 15:53
Dokładnie. Może powiesić sobie również tabliczkę, że nie można patrzeć na hotel/obiekt bez zezwolenia tylko nie ma to żadnego zastosowania. W takich przypadkach, na spokojnie, trzeba zaproponować wezwanie policji w celu wyjaśnienia. W 90% faja mięknie i odpuszczają.

candar
04-04-2025, 18:10
Kiedyś próbowałem wieczorem focić rafinerię Gdańską bodaj 10 lat temu i już wówczas nie minęło 5 minut jak pojawiła się ochrona i kazała mi spadać z "terenu" rafinerii (droga dojazdowa :) 50 metrów dalej jest stacja benzynowa i tam już było im nie pod drodze. Ciekaw jestem co by się zadziało obecnie przy wizycie kilku foto ze statywami i dronami? :mrgreen:

Nawiasem pisząc w necie jest zylion zdjęć rafinerii: z przodu, z boku, z drona itp ;) https://www.google.com/search?q=rafineria+gda%C5%84ska&sca_esv=e8d80f20730efe45&udm=2&biw=1920&bih=1031&sxsrf=AHTn8zpr3jucmdJU0gPCbOPWuTXUvx_3rQ%3A1743782 233330&ei=WQHwZ7n2E83LwPAP4cHYuQY&oq=rafineria+Gda%C5%84ska&gs_lp=EgNpbWciEnJhZmluZXJpYSBHZGHFhHNrYSoCCAAyBRAA GIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgA QyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAESOYOUKAFWKAF cAF4AJABAJgBP6ABP6oBATG4AQHIAQD4AQGYAgKgAkXCAgcQIx gnGMkCmAMAiAYBkgcBMqAHrQWyBwExuAdE&sclient=img
oraz https://galeria.trojmiasto.pl/Rozswietlone-instalacje-gdanskiej-rafinerii,222,88754.html Najczęściej udokumentowany fotograficznie z ziemi i z powietrza obiekt strategiczny w 3M ;)

BTW:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/38554-zakaz-fotografowania-wchodzi-w-zycie-na-dobre-od-17-kwietnia-bedzie-grozila-nam-grzywna-areszt-lub-konfiskata-sprzetu

No i dziennik ustaw: https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000043201.pdf

--- Kolejny post ---

Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.

Onegdaj robiłem na dachu galerii sesję fitness z dwoma modelkami. (jeśli nie wiecie - to generalnie w każdej galerii w środku gonią za focenie :) Ochroniarz przydereptał na sam koniec jak się zwijaliśmy i przekonany jestem, że się przykleił wcześniej do ekranu i nie chcąc przeszkadzać to wyszedł na sam koniec z kantorka i zapytał, czy mamy zezwolenie administratora budynku :mrgreen:

Generalnie nie lubię się szarpać i wolę odpuścić, ale uprzednia częsta nadgorliwość może mieć teraz podstawę prawną i to jest niefajne :(

BuRton
04-04-2025, 18:21
Jak łatwo teraz będzie zrobić legitymowanie i kontrolę wraz z przeglądaniem tego co mamy zapisane w smartfonie praktycznie każdemu. Wystarczy jako powód podać podejrzenie nagrywania pobliskiego chronionego obiektu.
Wyobraźmy sobie teraz: Fotograf robi reportaż ślubny, staje na bramce zrobionej przez PSP (strażacy często sobie robią), robi zdjęcia i ucieka pod salę weselną gdzie podjeżdża Policja na bombach. Kują fotografa, spisują i po godzinie puszczają, ale zabierają sprzęt :D Okazuje się, że w tle był jakiś otabliczkowany obiekt i ochrona to zgłosiła. Może ta wymyślona na szybko historyjka jest zbyt kuriozalna, ale nadal możliwa. Z drugiej strony do większych głupot codziennie dochodzi.

Co teraz będzie z kamerkami w autach? Podczas przejeżdżania obok takiego obiektu muszę kamerkę wyłączyć?

To nie po to ma się immunitet? ;)
Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego ;) :D tutaj takich idiotyzmów brak !

Karlbuk
04-04-2025, 19:27
Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego ;) :D tutaj takich idiotyzmów brak !
Bo Czechy mają trochę gdzie indziej granicę jakbyś nie zauważył

jan pawlak
04-04-2025, 20:59
Ten zakaz jest bez sensu, teraz łatwy do obejścia.

Byłem w wielu różnych miejscach (muzea, miejsca kultu, luksusowe sklepy, ...) gdzie obsługa pilnowala zakazu fotografowania.
I nie miałem żadnych rozterek robiąc zdjęcia, robiłem tylko dla siebie.

Smartfon wisi na szyi/na klatce, kąt szeroki, dużo Mpix, samowyzwalacz schowany w ręku, bez zatrzymywania
I tyle

jp

Bangi
04-04-2025, 21:14
Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.

Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.

Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się znalazło.

Nie jestem absolutnie żadnym fanatykiem, ale warto mieć świadomość, że nie zawsze to wszystko jest takie proste, szczególnie w naszej "fantastycznej" rzeczywistości prawnej.

BuRton
04-04-2025, 21:47
Bo Czechy mają trochę gdzie indziej granicę jakbyś nie zauważył
Ojej ;) :D Uważasz, że dla prawdziwych szpiegów czy innych wywrotowców ma to jakiekolwiek znaczenie?

jan pawlak
04-04-2025, 21:55
Ojej ;) :D Uważasz, że dla prawdziwych szpiegów czy innych wywrotowców ma to jakiekolwiek znaczenie?

Tak.
To dla nich wskazówka gdzie warto być

jp

mirror
04-04-2025, 22:42

nie popadajmy w obłęd z tą prywatną wlasnością - wydaje się że nie mieszkamy w hameryce (jak to u mnie na wsi mawiają) tylko w europie, jeśli fotografujesz z ulicy (znaczy stoisz w miejscu które nie należy do tej mitycznej prywatnej własności) to możesz fotografować - ochroniarz jest tyko nagabującym cię cieciorkiem - i może sobie regulamin lącznie z tabliczką ......

BuRton
04-04-2025, 22:50
Tak.
To dla nich wskazówka gdzie warto być

jp
Bądź poważny :) To bat z kagańcem na zwykłych śmiertelników. Bo kiedyś bardziej uderzało to w posiadaczy fotoaparatów.

mirror
04-04-2025, 22:56

z ciekawostek czeskich to miałem kiedyś przypadek na morawach - wyjechałem na taką górkę z jakąś za... wielką anteną i jak to na morawach zacząłem focić okoliczne pola, znudzona małżowinka wyciągnęła leżak z bagażnika bo wiedziała że fotografowanie to czynność nudna i długa szczególnie dla postronnych - po chwili podjechała ochrona albo policja i spytała co tu robimy - "mąż fotografuje" - "a to przepraszamy pełno tu tych wariatów fotografujących pola tej wiosny", do mnie nawet nie podjechali :mrgreen: czechy piękny kraj

BuRton
04-04-2025, 23:43
Ano Pane :) Jeszcze weselej mieszkać na pograniczu i czasem wielokrotnie w ciągu jednego dnia przenikać w te różne rzeczywistości :D To je krásné!

Lukas87
05-04-2025, 11:02
Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.

Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się znalazło.

Nie jestem absolutnie żadnym fanatykiem, ale warto mieć świadomość, że nie zawsze to wszystko jest takie proste, szczególnie w naszej "fantastycznej" rzeczywistości prawnej.

Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne, tj ulica, chodnik, park. Polecam audyt obywatelski na YT, tam gościa nawet żandarmeria straszyła, ale skończyło się tylko na gadaniu. Gość może i prowokuje niektóre sytuacje, ale w teorii ma rację.

Maciej
05-04-2025, 11:58
Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne, tj ulica, chodnik, park. Polecam audyt obywatelski na YT, tam gościa nawet żandarmeria straszyła, ale skończyło się tylko na gadaniu. Gość może i prowokuje niektóre sytuacje, ale w teorii ma rację.

Radzę dokładnie przeczytać rozporządzenie żebyś się potem nie zdziwił.

cauchy
05-04-2025, 12:37
czyli dronem nad Siekierkowskim w tle z elektrownią Żerań już sobie nie polatam..

a właśnie spojrzałem na YT - masa filmów z infrastrukturą krytyczną Warszawy z ostatniego roku ;)

jaka jest egzekwowalność tej ustawy? komuś skonfiskowali już sprzęt?

Leon007
05-04-2025, 12:53
A w ogóle możesz latać dronem w takiej przestrzeni (miasto, droga, most z dużym ruchem) bez zezwolenia?

cauchy
05-04-2025, 13:39
w tych miejscach mogę bez zgłaszania lotu, i np. mam parę fajnych ujęć stamtąd.. oczywiście nie latam bezpośrednio nad mostem czy innymi ruchliwymi/zatłoczonymi miejscami.
19786
19787

Leon007
05-04-2025, 13:42
No to masz kłopot, bo jak cieć od tych kominów zobaczy zdjęcie, to przybiegnie i każe Ci oddać aparat. ;)

Fajne są te ujęcia z góry. Sam nie robię, ale lubię patrzeć na niektóre.

cauchy
05-04-2025, 14:02
pan cieć już się zbliża, już puka do mych drzwi, pobiegnę go przywitać, z radości serce drży :p

szwayko
05-04-2025, 15:49

Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się .

Ale to co innego. Cały czas mówimy o fotografowaniu przebywając w miejscu publicznym.

--- Kolejny post ---

Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się .

Ale to co innego. Cały czas mówimy o fotografowaniu przebywając w miejscu publicznym.

Bangi
05-04-2025, 15:54
Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne(...)
Tak wiem, dlatego napisałem, że "własnego terenu".

Mamrot
05-04-2025, 18:36
19786

Czasem jestem na Romantycznej i widzę sporo droniarzy a teren jak widzę zakazany (z wiadomych powodów).

Co oznacza na dronomapie kolor niebieski?

cauchy
05-04-2025, 19:08
te kolory to nie zakazy tylko określone strefy czym i na jakich zasadach możesz latać
tutaj wszystko możesz sprawdzić:
https://dronemap.pansa.pl/

kiedyś to było prostsze, była appka droneradar, która świetnie pokazywała gdzie możesz latać gdzie nie, teraz jest ta appka pensy, która na istore ma ocene 1.5/5 i jest do bani

Mamrot
05-04-2025, 20:54
Widzę, że czerwone strefy to:

2 Uzyskaj zgodę Zarządzającego strefą geograficzną DRA-R na wykonywanie operacji z użyciem BSP.
Czy uzyskanie zgody w okolicy "zblurowanego" przez googlemaps obiektu w sąsiedztwie jest możliwe, pytam z ciekawości?

BuRton
05-04-2025, 21:18
czyli dronem nad Siekierkowskim w tle z elektrownią Żerań już sobie nie polatam..

a właśnie spojrzałem na YT - masa filmów z infrastrukturą krytyczną Warszawy z ostatniego roku ;)

jaka jest egzekwowalność tej ustawy? komuś skonfiskowali już sprzęt?
Rozporządzenie wchodzi w życie od 17 kwietnia więc raczej tego jeszcze nikt nie doświadczył.

jerzyp
05-04-2025, 21:47
To teraz bez problemu będzie można robić zdjęcia makro kwiatków bo pozostałe wg ustawy mogą być zabronione to jedno a po drugie z jakiej odległości nie wolno fotografować obiektów zakazanych np: z kilometra z 500 metrów ?
Żeby nie było czytałem ten wymysł jakiegoś idioty .

Lukas87
06-04-2025, 14:48
Radzę dokładnie przeczytać rozporządzenie żebyś się potem nie zdziwił.

Radzę wszystko robić z głową. Gdyby przeczytać wszystkie ustawy i rozporządzenia to wyszłoby, że tak naprawdę więcej NIE wolno niż wolno.

candar
14-04-2025, 08:10
Niby jestem miłośnikiem kolejnictwa i nawet ostatnio ktoś szukał fotografa do zdjęć na terenie zabudowy stacji kolejowej. Dziwnym trafem nikt nie był zainteresowany...

Bardziej mnie martwi zakaz fotografowania i filmowania WSZYSTKIEGO na terenie portów. Absurdalnie brzmi kategoryczny zakaz fotografowania i filmowania podczas rejsów w Świnoujściu. Bo umówmy się kto obecnie będzie chciał gdziekolwiek wypłynąć w rejs wycieczkowy za niemałą kasę gdy na wstępie dowie się całkowitym zakazie utrwalania czegokolwiek w zasięgu wzroku? Rejsy "o zachodzie" słońca, wycieczki po porcie i loty widokowe awionetkami tym samym odchodzą na śmietnik historii.

https://www.tiktok.com/@wydarzenia_24/video/7492772012855807254

ps.
a co droniarze na to?

atsf
18-04-2025, 21:54
Przez 50 lat parania się fotografią nie sfotografowałem chyba ani jednego yebanego mostu, a od teraz nie będę mógł, i nie potrafię się z tym pogodzić :evil:

cauchy
18-04-2025, 22:25
dziś oglądałem jakieś prawnicze jutuby i okazało się że Wawel też pod to podpada (nie wiem czy zamieszczą tam tabliczkę)

tutaj inne wideo

https://www.youtube.com/watch?v=Ovecg2rEFns

Mamrot
18-04-2025, 22:39
Przez 50 lat parania się fotografią nie sfotografowałem chyba ani jednego yebanego mostu,...
:mrgreen:

19479

cauchy
18-04-2025, 22:49
eee ten nie jest strategiczny ;) chyba że ruscy będą w konie jechać.. oh wait :mrgreen:

atsf
18-04-2025, 22:53
:mrgreen:

Ten jest w Muzeum Wsi Lubelskiej i czołgi po nim raczej nie przejadą;)

mirror
18-04-2025, 23:32
dziś oglądałem jakieś prawnicze jutuby i okazało się że Wawel też pod to podpada (nie wiem czy zamieszczą tam tabliczkę)

e to nic nowego - to trwa już od dziesiątków lat - stawiam na okres przemian ustrojowych, tuż po wygaśnięciu ustroju słusznie minionego - niektórzy, a nawet bym powiedział że wielu twierdziło że widok na Wawel od strony południowej jest zastrzeżony (w urzedzie patentowym :mrgreen: jakby ktoś pytał jak zastrzeżony) coś jak oświetlenie tej wieży w paryżach :mrgreen: i fotografować Wawelu nie wolno - więc to nic nowego - ale nigdy cieciorka nie postawili żeby pilnował więc prawo było dość martwe

Mamrot
19-04-2025, 09:11
eee ten nie jest strategiczny ;)...
Ale atsf nie pisał strategiczny tylko (prawo cytatu) yebany. Ten jest moim zdaniem zdecydowanie (prawo cytatu) yebany :mrgreen:

... czołgi po nim raczej nie przejadą;)
Czołgi po żadnym nie przejadą bo:
albo te mosty zostają zniszczone przez agresora w pierwszej fazie konfliktu, albo w drugiej przez obrońców.

... wielu twierdziło że...
Podobne banialuki opowiadali we Warszawie o Pałacu Kultury.
Wielu ludzi nie rozróżnia zakazu fotografowani od użycia wizerunku tego obiektu jako znaku towarowego.
Stąd wysyp różnej maści "znafcuf", sensatów i (prawo cytatu) yebanych ekspertów.

zdebik
19-04-2025, 14:23
Ciekawe, co zrobią eksperci jak audycie "Audyt Obywatelski". Jakoś z tego żyli, a teraz... Chyba będą musieli upychać te zdjęcia na stockach.

PS. Cenię pracę audytora.

Maciej
19-04-2025, 14:26
Ciekawe, co zrobią eksperci jak audycie "Audyt Obywatelski". Jakoś z tego żyli, a teraz... Chyba będą musieli upychać te zdjęcia na stockach.

PS. Cenię pracę audytora.

W tym odcinku audytor tłumaczy co będzie robił po wprowadzeniu tabliczek:

https://www.youtube.com/watch?v=rJKpY7YoS4Q

candar
22-04-2025, 21:23
Dzieje się w 3M ;)

Zdjęcie z mola w Brzeźnie zgłosili, jako wykroczenie (https://dziennikbaltycki.pl/zdjecie-z-mola-w-brzeznie-zglosili-jako-wykroczenie-policja-analizujemy-sprawe/ar/c1p2-27492717). Policja: analizujemy sprawę

19897

O obowiązujących od 17 kwietnia 2025 roku przepisach dotyczących zakazu fotografowania obiektów uznanych za strategiczne dla bezpieczeństwa kraju pisaliśmy z wyprzedzeniem. Każdy, kto lubi fotografować, miał okazję sprawdzić, co teraz wolno dokumentować na fotkach, a co obiektywem omijać.

W poście, obok wymienionych powyżej z nazwiska polityków, oznaczone zostały m.in. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Administracji oraz Ministerstwo Obrony Narodowej, podkreślono także, że turysta („nawet nieświadomy”) wykonując fotografie obiektów strategicznych w miejscu turystycznym, popełnia wykroczenie.

19898

19899

Bangi
22-04-2025, 22:42
Ale to nie jest zdjęcie zakazanego obiektu ;)

W prawie karnym należy precyzyjnie podchodzić do przepisów, nic nie może być pozostawione interpretacji. Autor rzeczonego zdjęcia ewidentnie nie robił zdjęcia zakazanego obiektu, ewidentnie nie ten obiekt jest przedmiotem fotografii.

To tak jak zakaz wjazdu, który nie dotyczy mieszkańców - w praktyce nawet jak Policja wystawi Ci mandat, to nie należy go przyjmować, tylko niech idą do sądu, a tam nic Ci nie zrobią. No chyba, że jest napisane jakich konkretnie mieszkańców nie dotyczy, to co innego.

Ogólnie tyle fałszu poleciało w sieci w związku z tym zakazem fotografowania, że ja przestałem uczestniczyć w dyskusjach...

Nie zmienia to i tak mojego ogólnego zadnia, że przepis jest totalnie głupi w dzisiejszych czasach. Zresztą jak wiele innych regulacji w naszym prawie.

cauchy
22-04-2025, 22:50
Ostatnie co się dowiedziałem w tym temacie to to, żeby mieć paragraf na przyłapanych na gorącym uczynku szpiegów, wyjątkowo podejrzanych typach kręcących się regularnie przy obiektach itp, a nie na turystów, wycieczki szkolne itp. I na tym poprzestałem. Jak tabliczkę zobaczę uszanuję, jak nie to olewam. Choć akurat nie robię zbyt wielu fot czy ujęć rzeczy zrobionych przez człowieka.