Zobacz pełną wersję : Brud na matrycy czy o co chodzi???? - dziwny objaw
Witam,
Temat co prawda przewijał się w kilku wątkach, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Na zdjęciach zauważyłem coś na kształt punktowego, ale rozmytego zabrudzenia (przesłona 4.0-5,6). Pomyślałem brudny obiektyw, więc przeczyściłem.
Nie pomogło. Pomyślałem zabrudzenie pod filtrem... wyczyszczę w domu.
Zmieniam obiektyw, ten sam efekt, w tym samym miejscu zdjęcia :(
I teraz ciekawe.
Jak przymykam obiektyw, to plama wyostrza się... Niezależnie jaki mam założony obiektyw.
Jeżeli byłoby to uszkodzenie matrycy, to chyba plama byłaby jednakowa niezależnie od przysłony. Chyba się nie mylę?...
Uprzedzając.
Nie było opcji, żeby matryca oberwała laserem.
14101
14102
Witam,
Temat co prawda przewijał się w kilku wątkach, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Na zdjęciach zauważyłem coś na kształt punktowego, ale rozmytego zabrudzenia (przesłona 4.0-5,6). Pomyślałem brudny obiektyw, więc przeczyściłem.
Nie pomogło. Pomyślałem zabrudzenie pod filtrem... wyczyszczę w domu.
Zmieniam obiektyw, ten sam efekt, w tym samym miejscu zdjęcia :(
I teraz ciekawe.
Jak przymykam obiektyw, to plama wyostrza się... Niezależnie jaki mam założony obiektyw.
Jeżeli byłoby to uszkodzenie matrycy, to chyba plama byłaby jednakowa niezależnie od przysłony. Chyba się nie mylę?...
Uprzedzając.
Nie było opcji, żeby matryca oberwała laserem.
14101
14102
Wygląda jak brud na matrycy nadający się do zdmuchnięciu gruszką.
Co polecam zrobić.
Polecam to zastemplować bez wnikania w szczegóły, albo zaczynamy 300 stron wątku :mrgreen:
P.S.
Brud na matrycy = niedoświetlenie, czyli raczej biała plama?
Wygląda jak brud na matrycy. Przymknięcie przesłony będzie go wyostrzać. Być może coś się przykleiło. Różnie się zdarza.
Przemek_PC
20-07-2023, 10:27
Na 100% brud na matrycy.
Polecam to zastemplować bez wnikania w szczegóły, albo zaczynamy 300 stron wątku :mrgreen:
P.S.
Brud na matrycy = niedoświetlenie, czyli raczej biała plama?
Brud powoduje lokalne niedoświetlenie, czyli jasną plamę na negatywie i ciemną na pozytywie. Wszystko się zgadza.
cybulski
20-07-2023, 13:35
Matrycę raz na jakiś czas trzeba czyścić. Jest kilka metod, https://youtu.be/1eW306O0SPA
Przemek_PC
20-07-2023, 17:33
A przede wszystkim zmieniając obiektyw bezpieczniej jest trzymać aparat matrycą do dołu. Jest też szybki sposób na zweryfikowanie czystości matrycy w bezlusterkowcach. Kierujemy obiektyw w sufit lub w niebo, przymykamy maksymalnie przysłonę, ISO na auto i w wizjerze będzie pięknie widać brudy. Nie trzeba nawet robić zdjęcia.
Ja tam wole trzymac obiektyw mocowaniem do dołu. Matryce i tak trzeba bedzie kiedys czyścić, a kurzu w szklach nie lubię.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
:)