Zobacz pełną wersję : Sony A6700
Dziś Sony zaprezentowało nowe topowe body APSC model A6700, cenowo to obecnie wypada identycznie jak Canon R7 czyli 7899 PLN.
https://scentre.pl/produkt/sony/4548736146624/aparat-sony-alfa-6700-ilce6700b-aps-c-z-af-wspomag.html
Ciekawe czy będzie godnym konkurentem dla R7, jakie macie zdanie?
Hubert Multana
12-07-2023, 22:06
Dziś Sony zaprezentowało nowe topowe body APSC model A6700, cenowo to obecnie wypada identycznie jak Canon R7 czyli 7899 PLN.
https://scentre.pl/produkt/sony/4548736146624/aparat-sony-alfa-6700-ilce6700b-aps-c-z-af-wspomag.html
Nie bedzie konkurentem, bo ma mniejsza matryce, wolniejszy tryb seryjny, slabsza stabilizacje i kosztuje w tym momencie 1900 zl wiecej. Przewaga jest w trybie filmowym, ale za ta cene mozna kupic pelnoklatkowego Canona R8, ktory zjada oba te aparaty razem wziete.
Funkcje AI sa nowoscia, duzo sie o tym mowi, ale kiepsko jak na razie sprzedaje. ZV-E1 upakowany nowinkami technicznymi za wysoka cene troche lezy na polkach sklepowych ;)
Na R7 są rozumiem jakieś promocje? No to jeśli tak to A6700 jest znacznie droższym body ale nadrabia innymi zaletami i podejrzewam, że jakość samej matrycy też będzie lepsza niż tej z Canona, mam tu na myśli głównie foto.
Hubert Multana
12-07-2023, 22:15
No Canon R7 to w tym momencie 5999 zl (https://cutt.ly/GwoqvrMl) wzgledem 7800 zl za A6700. Dla mnie to jest przepasc cenowa. Ciezko tu w ogole mowic o jednym segmencie cenowym to to prawie 25% roznicy w cenie.
Jak dla mnie to fotograficznie niewypał a filmowo bardzo fajny korpus.
Niewypał, bo za 7k zł można dostać pełnoklatkowy A7c https://e-oko.pl/uzywane-aparaty-fotograficzne/sony-a7c-3797-zdj.html?gad=1&gclid=Cj0KCQjwnrmlBhDHARIsADJ5b_ntaaglFKVDChmFgZ5e nnIyvPcrSr-J9T4TulaWG8vUUwR4fJj_ScYaAtF5EALw_wcB
A fajny korpus bo matryca pochodzi z FX30 – 26-megapikselowy sensor typu BSI, wyposażony w stabilizację o skuteczności do 5 EV.
No Canon R7 to w tym momencie 5999 zl (https://cutt.ly/GwoqvrMl) wzgledem 7800 zl za A6700. Dla mnie to jest przepasc cenowa. Ciezko tu w ogole mowic o jednym segmencie cenowym to to prawie 25% roznicy w cenie.
W pełni się z Tobą zgadzam, nie wiedziałem, że R7 tak staniał...:roll: Natomiast nadal uważam, że aparat to także obiektyw a tutaj Sony ma sporą przewagę w ich wyborze. Trzeba więc rozważyć co się chce kupić i dobrać odpowiednie obiektywy wówczas może się okazać, że np. Sony wyjdzie taniej.
Przemek_PC
12-07-2023, 22:22
Porównanie cen godne fanboya marki. Canon R7 jest od roku w sprzedaży a Sony A6700 od dziś.
Porównanie cen godne fanboya marki. Canon R7 jest od roku w sprzedaży a Sony A6700 od dziś.
No tak ale co masz na myśli pisząc godne fanboys marki? Jakiej marki i jakiego fanboya?
Hubert Multana
12-07-2023, 22:27
No to mieli rok czasu zeby wypuscic aparat z szybsza migawka i mocniejsza stabilzacja i wieksza matryca. Wtedy R7 zostalby zaorany na kazdym polu. A tak kazdy konfigurator na stronie www pokaze Ci roznice w cyferkach na minus.
--- Kolejny post ---
W pełni się z Tobą zgadzam, nie wiedziałem, że R7 tak staniał...:roll:
Trzeba byc czujnym ;)
odjechali z ceną, podobnie jak z nowym 70-200 f4
odjechali z ceną, podobnie jak z nowym 70-200 f4
Ten nowy soniacz 70-200 f4 za 9,5k zł to jakaś totalna bzdura bo RF 70-200 f4 kosztuje poniżej 6k zł a przecież SONY FE 70-200MM F/2,8 GM można już dostać za 10.300 zł (https://fotoforma.pl/obiektyw-sony-70-200mm-f-28-gm-oss-sel70200gm.html?tduid=1560bc265650ff76edb2f269b7be a75a&affId=3156304&utm_source=tradedoubler&utm_medium=afiliacja&utm_campaign=0&tduid_ref)
Ten nowy soniacz 70-200 f4 za 9,5k zł to jakaś totalna bzdura bo RF 70-200 f4 kosztuje poniżej 6k zł a przecież SONY FE 70-200MM F/2,8 GM można już dostać za 10.300 zł (https://fotoforma.pl/obiektyw-sony-70-200mm-f-28-gm-oss-sel70200gm.html?tduid=1560bc265650ff76edb2f269b7be a75a&affId=3156304&utm_source=tradedoubler&utm_medium=afiliacja&utm_campaign=0&tduid_ref)
Tutaj niestety muszę się zgodzić cena jak za 70-200/4.0 mocno przesadzona ale może dlatego, że jest tam słynne "macro" i jak dokupisz TC 2.0 to masz dwa w jednym i 70-200 i 90 macro :mrgreen:
pawel.guraj
13-07-2023, 09:34
A ja zaczynam się zastanawiać nad tym, czy nie uderzyć w model 2-systemowy.
W dalszym ciągu tęsknię za miniaturowym rozmiarem A6xxx. Z jakimś fajnym zoomem to dla mnie fantastyczny "kieszonkowy" zestaw podróżny.
Matryca BSI na pewno będzie sprawować się fantastycznie - jak to w Sony i to bez jakiś zabiegów "w tle" jak u Canona.
Swoją drogą to Sony długo zwlekało następcą A6600 z 2019 roku.
p,paw
W dalszym ciągu tęsknię za miniaturowym rozmiarem A6xxx. Z jakimś fajnym zoomem to dla mnie fantastyczny "kieszonkowy" zestaw podróżny.
Matryca BSI na pewno będzie sprawować się fantastycznie - jak to w Sony i to bez jakiś zabiegów "w tle" jak u Canona.
p,paw
Poszli na łatwiznę przy matrycy do A6700:
w odróżnieniu od filmującego modelu FX30 nie jest to sensor w architekturze Dual Base ISO toteż nie możemy mówić o jakichś fenomenalnych rezultatach w zakresie pracy w słabym świetle (https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/36949-sony-a6700-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe-raw). Oczywiście aparat radzi sobie zupełnie nieźle, a obraz w rozmiarach ekranowych pozostaje w zasadzie czysty aż do ISO 6400
pawel.guraj
13-07-2023, 09:46
Poszli na łatwiznę przy matrycy do A6700:
w odróżnieniu od filmującego modelu FX30 nie jest to sensor w architekturze Dual Base ISO toteż nie możemy mówić o jakichś fenomenalnych rezultatach w zakresie pracy w słabym świetle (https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/36949-sony-a6700-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe-raw). Oczywiście aparat radzi sobie zupełnie nieźle, a obraz w rozmiarach ekranowych pozostaje w zasadzie czysty aż do ISO 6400
Nie uwierzę dopóki nie zobaczę miarodajnych pomiarów.
Zrobienie dziś matrycy bez dual gain byłoby cofnięciem się o 3 generacje do tyłu. Raczej spece z Fotopolis coś popieprzyli.
Jeżeli jest to matryca z FX30 to pozbawienie jej dual-gain wymagało by w zasadzie zaprojektowania od zera. WTF.
p,paw
Hubert Multana
13-07-2023, 10:15
Zastrzezenia do pracy reklamowanego dual base iso byly juz przy FX30 z tego co pamietam. Choc pojawialo sie to w marketingowym opisie to nie bardzo chcialo pokrywac sie z rzeczywistoscia wiec teraz byc moze po prostu zrezygnowali z tego opisu.
W pełni się z Tobą zgadzam, nie wiedziałem, że R7 tak staniał...:roll: Natomiast nadal uważam, że aparat to także obiektyw a tutaj Sony ma sporą przewagę w ich wyborze. Trzeba więc rozważyć co się chce kupić i dobrać odpowiednie obiektywy wówczas może się okazać, że np. Sony wyjdzie taniej.
To jest najwiekszy PLUS w Sony,wybór OPTYKI... Do małego R Canona to w zasadzie nie ma nic.. ;) bo trudno traktowac poważnie te okrojone kity z wyciętymi zakresami. Oczywiście wiem,są przejściówki pod stare szkła EFs...
Ceny premierowej produktu oczywiście nie porównywał bym z rocznym na rynku R7,który tez na premierze kosztował inaczej niż teraz.
Co mnie smuci to polityka cenowa Sony,która kiedy ich marka na rynku foto się ustabilizowała,widać,że cenowo chca być równorzędni z Canonem,na szczęście w ich systemie są jeszcze Sigmy i Tamrony.
Hubert Multana
13-07-2023, 10:18
Ceny premierowej produktu oczywiście nie porównywał bym z rocznym na rynku R7,który tez na premierze kosztował inaczej niż teraz.
Jak juz tak bardzo chcesz cofac sie do ceny R7 w trakcie premiery to sprawdz sobie historyczny wykres kursu USD-PLN w tamtym okresie. Moze cos zadzwoni.
capo-di_tutti-capi
13-07-2023, 11:21
EOS R7 kosztował 1500$, u nas wycenili na 7000 zł [dolar był po 4,31 zł]
A6700: 1400$, w Polsce 7900 zł [dolar 4,03 zł]
EOS R7 kosztował 1500$, u nas wycenili na 7000 zł [dolar był po 4,31 zł]
A6700: 1400$, w Polsce 7900 zł [dolar 4,03 zł]
Jak każda korporacja kurs walutowy zabudżetowali sobie w IV kwartale roku ubiegłego tworząc plan na 2023. Stąd pewnie przyjęli kurs USD na poziomie 4,60~4,70, doliczyli VAT i jest 7.900 zł.
pawel.guraj
13-07-2023, 12:24
Zastrzezenia do pracy reklamowanego dual base iso byly juz przy FX30 z tego co pamietam. Choc pojawialo sie to w marketingowym opisie to nie bardzo chcialo pokrywac sie z rzeczywistoscia wiec teraz byc moze po prostu zrezygnowali z tego opisu.
Wszystkie matryce Sony (także te produkowane dla Nikona i Fuji) są dual-gain od dobrych 7-8 lat.
W wypadku foto Sony nigdy tej funkcji nie reklamowało explicite. Inaczej w wypadku video - tam się tym chwalili.
W sumie to trudno sobie wyobrazić jakie miały by być z tym „kłopoty” skoro jedynym objawem jest ponowne obniżenie szumu odczytu po przekroczeniu progu ISO.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Hubert Multana
13-07-2023, 12:36
Nie wiem jak w foto ale w przypadku FX30 drugie natywne iso działało tylko w przypadku nagrywania na zewnętrzny rekorder w formacie raw. Czyli de facto bardzo rzadko dla wąskiej grupy ludzi.
I była to dość głośna sprawa jak to wyszło na jaw. Nie miałem fx30 żeby to sprawdzić plus to nie do końca koje zmartwienie, ale jestem skłonny uwierzyć w tekst na fotopolis bardziej niż w marketing Sony.
capo-di_tutti-capi
13-07-2023, 12:38
Jak każda korporacja kurs walutowy zabudżetowali sobie w IV kwartale roku ubiegłego tworząc plan na 2023. Stąd pewnie przyjęli kurs USD na poziomie 4,60~4,70, doliczyli VAT i jest 7.900 zł.
Mający premierę 24 maja 2023 Fujifilm X-S20 [1300$] wyceniono dla Polaków na 6300 zł,
a wczorajszy Sony A6700 [1400$] u nas 7900 zł.
W Fuji przeliczają dolara po ~3.94 zł,
a w Sony po ~4.59 zł.
Jak juz tak bardzo chcesz cofac sie do ceny R7 w trakcie premiery to sprawdz sobie historyczny wykres kursu USD-PLN w tamtym okresie. Moze cos zadzwoni.
Tobie to chyba dzwonia głownie monety od twojej ukochanej firmy.. (?) ..bo jak wpadne na jakis wpis to mam wrazenie,że dział marketingu pisze.... Jak dalej nie łapiesz,że dziwnym jest porównywanie ceny wejścia jakiegos nowego sprzętu na rynek,ze sprzetem obecnym od ponad roku to nie ma sensu ciagnąć treści.
p,paw
Jezeli przyjmiemy ze fotografia to tylko hobby to z doswiadczenia jezeli chodzi o model 2 systemowy to ma to tylko racje bytu jezeli chcesz miec drugie body mniejsze i planujesz male obiektywy typu 28, 35 lub 50. Natomiast z doswiadczenia wiem ze taki zestaw tez nosi sie w torbie ,tez sie o niego dba i nieraz sie go nie chce zabierac albo nie ma jak.
Ma to sens tylko w przypadku jezeli lubisz rozne systemy jestes kolekcjonerem i lubisz bawic sie roznymi aparatami etc.
Natomiast jezeli myslisz ze to zastapi twoj obecny zestaw czy zmniejszy kompaktowosc albo filozofie dzwigania to nie sadze a juz nie wspominam o jakosci zdjec majac aktualnie topowe R5.
Problem w tym,że chyba nie ma tego najlepszego systemu i wszędzie sa jakieś kompromisy plus nasze własne potrzeby,stąd szukanie w innych systemach. Ale chyba faktycznie to najbardziej praktycznie jest w Canonie, Sony czy Nikonie,gdzie sa FF i apsc na tym samym mocowaniu. Im więcej sprzętu,tym bardziej rozprasza,zamiast skupiać się na tematach.
Mający premierę 24 maja 2023 Fujifilm X-S20 [1300$] wyceniono dla Polaków na 6300 zł,
a wczorajszy Sony A6700 [1400$] u nas 7900 zł.
W Fuji przeliczają dolara po ~3.94 zł,
a w Sony po ~4.59 zł.
Może w Fuji budżetują w rublu transferowym?
A tak poważnie, to może mają różną politykę na lokalne rynki (Fuji zawsze Polskę traktowało dobrze, Sony jedzie sztampą po kontynentach), a może zwyczajnie Fuji szybciej i lepiej reaguje na kursy walutowe. Może być też tak, że zwyczajnie nie mam racji :-) Sony przecież też zrewiduje cenę swojego aparatu za czas jakiś. Pewnie za 5 miesięcy.
pawel.guraj
13-07-2023, 15:06
Nie wiem jak w foto ale w przypadku FX30 drugie natywne iso działało tylko w przypadku nagrywania na zewnętrzny rekorder w formacie raw. Czyli de facto bardzo rzadko dla wąskiej grupy ludzi.
I była to dość głośna sprawa jak to wyszło na jaw. Nie miałem fx30 żeby to sprawdzić plus to nie do końca koje zmartwienie, ale jestem skłonny uwierzyć w tekst na fotopolis bardziej niż w marketing Sony.
Poczytałem.
FX30 ma standardową matrycę dual gain z z bazowym ISO 100 i 320 (czyli dokładnie tak jak we wszystkich A6xxx i A7x).
Oczywiście w wypadku stosowania C-Log czy CineAI te progi się zmieniają na 125 i 400 oraz 800 i 2500 <- przy czym są to wyłącznie zabiegi cyfrowe, fizycznie matryca nadal pracuje w swoim natywnym zakresie (w wypadku CineAI bazowe ISO 800 to fizycznie ISO 100 na matrycy itp).
Nie znalazłem żadnej informacji jakoby funkcjonalność ta była dostępna tylko przy zapisie RAW na zewnątrz.
Jeżeli A6700 dostał tą samą matrycę, to na pewno używa również klasycznego Dual gain - przy czym zapewne nie ma takiej opcji w menu, bo nigdy nie było (za wyjątkiem kamer rodziny FX). Zapewne stąd Fotopolis postanowił napisać, że tej funckjonalności nie ma. Co oczywiście jest nieprawdą.
p,paw.
--- Kolejny post ---
Jezeli przyjmiemy ze fotografia to tylko hobby to z doswiadczenia jezeli chodzi o model 2 systemowy to ma to tylko racje bytu jezeli chcesz miec drugie body mniejsze i planujesz male obiektywy typu 28, 35 lub 50. Natomiast z doswiadczenia wiem ze taki zestaw tez nosi sie w torbie ,tez sie o niego dba i nieraz sie go nie chce zabierac albo nie ma jak.
Ma to sens tylko w przypadku jezeli lubisz rozne systemy jestes kolekcjonerem i lubisz bawic sie roznymi aparatami etc.
Natomiast jezeli myslisz ze to zastapi twoj obecny zestaw czy zmniejszy kompaktowosc albo filozofie dzwigania to nie sadze a juz nie wspominam o jakosci zdjec majac aktualnie topowe R5.
Absolutnie zdaję sobie z tego sprawę a moje "rozważania" są raczej wirtualne. Utrzymanie hobbystycznie dwóch systemów spowoduje, że jeden z nich wyląduje w szufladzie.
Moje przenosiny na Sony podyktowane były zmęczeniem rozmiarem systemu oraz fascynacją systemem ML (wielu znajomych wtedy pukało się w głowę, twierdząc, że lustrzanki nigdy nie umrą - jakoś dziś nie chcą na ten temat rozmawiać...)
Zatoczyłem trochę koło, bo mój obecny system jest jednak spory (oczywiście R5 jest mniejsze od 5Dmk4) ale daleko mu do kopaktowości rodziny A6xxx.
Co do jakości obrazka z R5 to bym nie przesadzał - Sony nadal jest krok do przodu, również w APS-C.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że gdybym kupił sobie takie 24-240 to pewnie mógłbym tylko z nim jeździć, no ale przy moich zainteresowaniach jednak brakuje szerokiego końca (uwielbiam niedawno kupione RF 14-35 f/4) no i ten 24-240 jednak orłem nie jest.
p,paw
Hubert Multana
13-07-2023, 18:02
Poczytałem.
FX30 ma standardową matrycę dual gain z z bazowym ISO 100 i 320 (czyli dokładnie tak jak we wszystkich A6xxx i A7x).
Oczywiście w wypadku stosowania C-Log czy CineAI te progi się zmieniają na 125 i 400 oraz 800 i 2500 <- przy czym są to wyłącznie zabiegi cyfrowe, fizycznie matryca nadal pracuje w swoim natywnym zakresie (w wypadku CineAI bazowe ISO 800 to fizycznie ISO 100 na matrycy itp).
Nie znalazłem żadnej informacji jakoby funkcjonalność ta była dostępna tylko przy zapisie RAW na zewnątrz.
Jeżeli A6700 dostał tą samą matrycę, to na pewno używa również klasycznego Dual gain - przy czym zapewne nie ma takiej opcji w menu, bo nigdy nie było (za wyjątkiem kamer rodziny FX). Zapewne stąd Fotopolis postanowił napisać, że tej funckjonalności nie ma. Co oczywiście jest nieprawdą.
p,paw.
https://www.youtube.com/watch?v=QrpqFf0rlEM
Tutaj masz wszystko omowione.
pawel.guraj
13-07-2023, 20:37
https://www.youtube.com/watch?v=QrpqFf0rlEM
Tutaj masz wszystko omowione.
Oglądałem ten film przy okazji poszukiwania informacji o FX30.
Gość generalnie rzecz biorąc pomieszał sporo spraw - i wcale nie udowodnił, że Dual ISO działa tylko w wypadku nagrania RAW external.
Po pierwsze nie mówi w jakim trybie nagrywa - standardowy, Clog czy CineEI. Jeżeli wewnętrzne nagrywa w trybie standardowym to zmiana szumu następuje pomiędzy ISO 320 a 400 - a on zaczyna od 800. W wypadku ProRES na zewnątrz również zaczyna od ISO 800. W wypadku ProRes także zmiana powinna następować poniżej ISO 800 - w końcu w wypadku RAW nie da się zastosować ani CLog ani CineEI.
Wyniki moim zdaniem zupełnie niemiarodajne a test wykonany w niesprecyzowanych warunkach.
Według wszystkich innych źródeł FX30 ma klasyczną matrycę dual gain z progiem 320/400 (i odpowiednio 150/400 i 2000/2500 dla Clog/CineEI) zarówno dla nagrywania wewnętrznego i zewnętrznego.
Co do A6700 - patrząc na RAW'y na DPReview - matryca jest dual gain, próg ISO 320. Per pixel szumi trochę bardziej niż A6600 - co przy gęstszej matrycy przy dzisiejszej technologii jest dość oczywiste.
p,paw
Konkurencyjny Canon R7 wg optycznych szumi bardziej niz Lumiksa GH6 i Fuji X-H2, czyzby produkcja matryc dobiła do ściany?
pawel.guraj
13-07-2023, 22:25
Konkurencyjny Canon R7 wg optycznych szumi bardziej niz Lumiksa GH6 i Fuji X-H2, czyzby produkcja matryc dobiła do ściany?
Oczywiście.
Jeżeli ktoś spodziewa się, że nowe matryce będą mniej szumieć to jest w ogromym błędzie.
Dziś w zasadzie całość szumu w matrycach stanowi szum fotonowy - będący właściwością światła a nie wynikający z konstrukcji matrycy. Tak więc kokosów nie będzie.
p,paw
capo-di_tutti-capi
14-07-2023, 00:08
To jest szum per piksel -bez skalowania do jednego rozmiaru.
Jednym słowem przy takiej metodologii [załóżmy taką samą technologię matryc i taki sam rozmiar]
matryca o mniejszym pikselu będzie szumieć bardziej.
capo-di_tutti-capi
15-07-2023, 12:38
Northrupowie ściemniają
https://www.youtube.com/watch?v=LOixGQSE1M8&t=280s
Mówią, że choć A6700 ma tylko 11 klatek na sekundę to migawka jest bezgłośna
za to EOS R7 na 15 klatkach na sekundę hałasuje.
"Jeśli chcesz żeby było cicho i nie chcesz rolling shutter
możesz nadal chcieć Sony." -Chelsea
"Masz rację, lepiej być cicho." -Tony
-Tyle że pokazują bezgłośność serii A6700 na elektronicznej migawce,
gdzie występuje rolling shutter.
Tak brzmi A6700 przy 11 kl/s na mechanicznej
https://www.youtube.com/watch?v=zt3qE7Xt7-A&t=205s
Nie wspomnieli, że EOS R7 ma też tryb migawki elektronicznej
i że w nim osiąga szybkostrzelność 30 klatek na sekundę
i jest bezgłośny.
Dodatkowo R7 ma funkcję buforowania -aparat rejestruje RAW do 30 kl/s
pół sekundy przed naciśnięciem spustu migawki.
https://snapshot.canon-asia.com/article/eng/camera-faq-what-are-raw-burst-and-pre-shooting
--- Kolejny post ---
Northrupowie ściemniają
https://www.youtube.com/watch?v=LOixGQSE1M8&t=280s
Mówią, że choć A6700 ma tylko 11 klatek na sekundę to migawka jest bezgłośna
za to EOS R7 na 15 klatkach na sekundę hałasuje.
"Jeśli chcesz żeby było cicho i nie chcesz rolling shutter
możesz nadal chcieć Sony." -Chelsea
"Masz rację, lepiej być cicho." -Tony
-Tyle że pokazują bezgłośność serii A6700 na elektronicznej migawce,
gdzie występuje rolling shutter. ?
Tak brzmi A6700 przy 11 kl/s na mechanicznej
https://www.youtube.com/watch?v=zt3qE7Xt7-A&t=205s
Nie wspomnieli, że EOS R7 ma też tryb migawki elektronicznej
i że w nim osiąga szybkostrzelność 30 klatek na sekundę
i jest bezgłośny.
Dodatkowo R7 ma funkcję buforowania -aparat rejestruje RAW do 30 kl/s
pół sekundy przed naciśnięciem spustu migawki.
https://snapshot.canon-asia.com/article/eng/camera-faq-what-are-raw-burst-and-pre-shooting
Przemek_PC
15-07-2023, 13:24
Zapętliłeś się.
capo-di_tutti-capi
15-07-2023, 13:28
To wina forum.
Nie mogłem w dodatku się edytować.
To buforowanie z R7 to jest chyba najgorsza implementacja tego typu funkcjonalności jaką widziałem i sporo za tą z Olympusa/OM system.
Buforują do jednego wielkiego pliku i aby z niego wyekstrahować później pojedyncze klatki potrzebne jest oprogramowanie Canona i sporo cierpliwości.
Szybkość serii czy to mechanicznej czy elektronicznej jest po stronie Canona,
Prędkość odczytu decydująca o rolling shutter dla Sony a6700 chyba jeszcze nikt nie zmierzył wiarygodnie, trzeba poczekać by mieć co porównać. Natomiast spodziewam się, że odczyt w Sony będzie szybszy niż w R7
capo-di_tutti-capi
15-07-2023, 21:28
Przy fotografowaniu niezbyt szybkiego biegu Tonego w kierunku aparatów
Canon EOS R7 przy 15 kl/s wykazał się wyższą skutecznością AF
od A6700 przy 11kl/s.
https://www.youtube.com/watch?t=554&v=LOixGQSE1M8&feature=youtu.be
--- Kolejny post ---
Prędkość odczytu decydująca o rolling shutter dla Sony a6700 chyba jeszcze nikt nie zmierzył wiarygodnie, trzeba poczekać by mieć co porównać. Natomiast spodziewam się, że odczyt w Sony będzie szybszy niż w R7
Optyczne dobrze mierzy rolling shutter.
[na dole] https://www.optyczne.pl/79.4-Inne_testy-Sony_A6700_-_test_trybu_filmowego_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu.html
vs
R7 https://www.optyczne.pl/65.4-Inne_testy-Canon_EOS_R7_-_test_trybu_filmowego_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu.html
Tu testy wideo innych aparatów https://www.optyczne.pl/inne_testy.html
Niektórzy mierzą tez czas odczytu całej matrycy co bardziej odpowiada sytuacji foto niż wideo.
Takich danych dla Sony a6700 nie widziałem jeszcze ale z tych które są w podeslanych odnośnikach do optycznych myślę, że tendencja zostanie utrzymana.
Skuteczność AF na dość trudnych obiektach niezle oddają testy z https://mirrorlesscomparison.com/ i ich ranking af pod katem ptaków w locie. R7 testowali, z czasem pewnie i a6700 dodadzą.
Generalnie na chłodno Sony pokazało nowy aparat ale o jakimś wyprzedzeniu rynku czy pokonaniu wszystkich jednym ciosem albo nokaucie konkurencji bym nie mówił.
Będę miał okazje to pewnie spróbuje jak ten aparat działa ale żebym biegł z wypiekami na twarzy zamawiać w preorderze to nie :)
capo-di_tutti-capi
15-07-2023, 23:27
robcio
Jak masz jakieś pytania do autora testów sprzętu filmowego z optyczne,
to ma on kanał na yt.
Co dwa tygodnie w środy o 20:00 prowadzi lajfy
https://www.youtube.com/@AmadeuszAndrzejewski/streams
Najbliższy w przyszłą środę. Na pewno będzie omawiał swój test Sony A6700.
Zawsze odpowiada na pytania zadawane w komentarzach.
Tu omawiał test EOS R7 https://www.youtube.com/watch?v=xgwQyz2sv1o&t=2813s
robcio
Jak masz jakieś pytania do autora testów sprzętu filmowego z optyczne,
to ma on kanał na yt.
Co dwa tygodnie w środy o 20:00 prowadzi lajfy
https://www.youtube.com/@AmadeuszAndrzejewski/streams
Najbliższy w przyszłą środę. Na pewno będzie omawiał swój test Sony A6700.
Zawsze odpowiada na pytania zadawane w komentarzach.
Tu omawiał test EOS R7 https://www.youtube.com/watch?v=xgwQyz2sv1o&t=2813s
Tak, o kanale wiem. Dziękuję
Hubert Multana
17-08-2023, 10:20
https://www.youtube.com/watch?v=mfpD8O2crPs
Najnowsza zabawka od Sony przegrzewa sie juz po 4 minutach nagrywania, ale wazne, ze system jest otwarty i mozna podpiac viltroxa :D
Najnowsza zabawka od Sony przegrzewa sie juz po 4 minutach nagrywania, ale wazne, ze system jest otwarty i mozna podpiac viltroxa :D
Nie wiem z czego się tak nabijasz skoro to model z przeznaczeniem głównie do zdjęć...robisz filmy kup serię FX.
Hubert Multana
17-08-2023, 10:45
Nie nabijam sie, po prostu informuje. Funkcje filmowe ma tam bardzo bogato rozbudowane, wiec nie zgodze sie z przeznaczeniem, ze to model tylko do zdjec. Gdyby tak bylo to nie pakowaliby by tam wszystkiego co obecnie w filmie mozna chciec. No moze poza tym, zeby dalo sie tego uzywac ;)
Potrzymuje zdanie z pierwszego posta w tym temacie - w porownaniu do Canona R7 jest blado, zwlaszcza jesli mocny atatu czyli wlasnie funkcje filmowe okazuja sie nie dzialac tak jak mozna bylo tego oczekiwac za taka cene.
Nie nabijam sie, po prostu informuje. Funkcje filmowe ma tam bardzo bogato rozbudowane, wiec nie zgodze sie z przeznaczeniem, ze to model tylko do zdjec. Gdyby tak bylo to nie pakowaliby by tam wszystkiego co obecnie w filmie mozna chciec. No moze poza tym, zeby dalo sie tego uzywac ;)
Potrzymuje zdanie z pierwszego posta w tym temacie - w porownaniu do Canona R7 jest blado, zwlaszcza jesli mocny atatu czyli wlasnie funkcje filmowe okazuja sie nie dzialac tak jak mozna bylo tego oczekiwac za taka cene.
Ja Twój post odebrałem nieco inaczej ale może tylko ja. Nie wiem dlaczego np. nie podesłałeś filmu bardziej pokazującego bezpośrednie porównanie skoro już się tak odnosisz do tego...
https://www.youtube.com/watch?v=F4-l-uBaLaM
totamten
17-08-2023, 11:50
Ja Twój post odebrałem nieco inaczej ale może tylko ja. Nie wiem dlaczego np. nie podesłałeś filmu bardziej pokazującego bezpośrednie porównanie skoro już się tak odnosisz do tego...
https://www.youtube.com/watch?v=F4-l-uBaLaM
Czy po obejrzeniu tego filmu A6700 przestanie się przegrzewać po 4 minutach filmowania?
Czy po obejrzeniu tego filmu A6700 przestanie się przegrzewać po 4 minutach filmowania?
No oczywiście, że tak :roll:
Przemek_PC
17-08-2023, 12:12
Czy po obejrzeniu tego filmu A6700 przestanie się przegrzewać po 4 minutach filmowania?A sprawdziłeś, że po 4 minutach się przegrzewa?
Przy takich temperaturach, jakie obecnie mamy, to mi się nawet chłodziarka przegrzewa :mrgreen:
totamten
17-08-2023, 12:41
A sprawdziłeś, że po 4 minutach się przegrzewa?
Nie, ty też nie, może ustalmy zasadę, które filmy z wklejonych tutaj linków traktujemy jak biblię, a które jako literaturę fantasy?
Hubert Multana
17-08-2023, 12:46
Nie, ty też nie, może ustalmy zasadę, które filmy z wklejonych tutaj linków traktujemy jak biblię, a które jako literaturę fantasy?
No tak, mogl przeciez dmuchac wlaczona suszarka w aparat zeby szybciej go uceglic ;)
To są skutki uboczne miniaturyzacji bezlusterkowców przy coraz większych ilościach danych przetwarzanych przez ich procesory. Kuleje nie tylko ergonomia, ale i zdolność do odprowadzania ciepła.
Przemek_PC
17-08-2023, 12:54
Praktycznie nie ma obiektywnych, bezinteresownych filmów na YT dlatego póki sam nie sprawdzę nie wypowiadam się ani nie powielam znalezionych na YT sensacji.
Praktycznie nie ma obiektywnych, bezinteresownych filmów na YT dlatego póki sam nie sprawdzę nie wypowiadam się ani nie powielam znalezionych na YT sensacji.
Też jestem tego zdania dlatego skomentowałem post Huberta, który dodatkowo się nieco prześmiewa z tego aparatu i uparcie udaje, że nie.
Przemek_PC
17-08-2023, 14:20
Hubert jako człowiek z branży nie jest wiarygodny.
Hubert Multana
17-08-2023, 14:28
Hubert jako człowiek z branży nie jest wiarygodny.
Niesamowite jak niektorzy potrafia obrocic wszystko o 180 stopni, masz czarno na bialym film jak gosciowi 4 minutowe ujecie ciagiem sie urywa od przegrzania, ale to ja nie jestem wiarygodny :D tak jakbym mial cos wspolnego z Sony, albo tym bardziej jakims YouTuberem z Hiszpanii czy innej Argentyny, ktory przeprowadzil w domu swoja wersje testu.
I nawet jesli uzyl do tego specyficznych warunkow, to dokladnie to samo robia producenci sprzetu w swoich labach.
Przemek_PC
17-08-2023, 14:32
A wcześniej 30 minut nagrywał w temperaturze otoczenia 26-27st.C ale o tym oczywiście nie wspomnisz.
A wcześniej 30 minut nagrywał w temperaturze otoczenia 32st.C ale o tym oczywiście nie wspomnisz.
Za to Hubercie nie omieszkałeś napisać szyderczo "ale wazne, ze system jest otwarty i mozna podpiac viltroxa"
Może warto być obiektywnym?
Porównaj zatem koszty obiektywów stałoogniskowych do Canona i Sony z natywnym mocowaniem i światłem f/1.4 :mrgreen:
A wcześniej 30 minut nagrywał w temperaturze otoczenia 26-27st.C ale o tym oczywiście nie wspomnisz.
I tak dobrze, że zdjęć podwodnych nie robił, bo by jeszcze wyszło, że korpus nie jest uszczelniony :mrgreen:
Hubert Multana
17-08-2023, 14:53
Ale to nie jest ani moj film, ani moj kumpel, ani tym bardziej moj interes zebym mial bronic tego testu. Byl w stanie ugotowac aparat w 4 minuty, tak samo jak cala masa innych YouTuberow, ktorych filmy potwierdzaja to co tu widzimy.
Przemek_PC
17-08-2023, 18:09
Ja widzę, że przez 30 minut filmował w 4k 10 bit 422 w temperaturze 26-27st. C. do tego z zamkniętym LCD i bez klatki. Nie nagrywam w 4k więc nie wiem czy to dużo czy mało.
Poza tym ten gość zarabia na YT, dał chwytliwy tytuł na co jak widać sam się zlapales więc jest dla mnie tak jak Ty absolutnie niewiarygodny.
Hubert Multana
17-08-2023, 20:54
Ok, boomer.
Nie bedzie konkurentem
Będzie konkurentem. Zobacz jakie obiektywy APS-C Sony oferuje, np. E 11mm F1.8. A co oferuje Canon?
Póki co do apsc Canona to wiecej korpusów niz obiektywów do nich... :))) więc jak ma z Sony konkurować??? Bez obiektywów ciężko robić zdjęcia....
Jakie 9,5k? Jest za 5250.
Przemek_PC
21-08-2023, 11:27
Są dwie wersje Sony 70-200/f4 starsza i nowa. Podałeś cenę starszej.
Są dwie wersje Sony 70-200/f4 starsza i nowa. Podałeś cenę starszej.
Nowa wersja to full wypas to nie wiem skąd to zdziwienie co do ceny.
Nowa wersja to full wypas to nie wiem skąd to zdziwienie co do ceny.Ponoć nawet w menu po 15min potrafi się zagotować, ostatni post.
https://www.reddit.com/r/SonyAlpha/comments/15cvgow/sony_a6700_overheating_external_hdmi/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=2
[QUOTE=zdebik;1452537]Ponoć nawet w menu po 15min potrafi się zagotować, ostatni post.
Co obiektyw 70-200 F4 II?
Patrz pan jakie to zmyślne te Sony jest. Nawet ich szkła mają już menu :D
[QUOTE=zdebik;1452537]Ponoć nawet w menu po 15min potrafi się zagotować, ostatni post.
Co obiektyw 70-200 F4 II?
Patrz pan jakie to zmyślne te Sony jest. Nawet ich szkła mają już menu :DMyslalem, ze ten full wypas to nowa alfa.
A6700 chyba jest spoko. Ja wolę aparaty pełnoklatkowe ale rozumiem że nie każdy tego potrzebuje.
Przecież ten aparat nie jest dedykowany do filmowania.
Sony FX30 bazuje na tych samych podzespołach ale ma
aktywne chłodzenie i się ni przegrzewa.
Hubert Multana gwoli ścisłości "w 34 minuty" jeśli przyjmujemy to co koledzy napisali powyżej.
Według tego https://www.dpreview.com/reviews/sony-a6700-review to pokonał R7.
capo-di_tutti-capi
22-08-2023, 20:47
Według tego https://www.dpreview.com/reviews/sony-a6700-review to pokonał R7.
W: "Ergonomics & handling", "Image quality (raw)" i "Performance" Canon EOS R7 dostał więcej punktów,
a w "Viewfinder / screen rating" i "Connectivity" -remis.
-W "Performance" zwycięstwo R7 minimalne, a ma 15fps mech i 30fps elec
a A6700 biedne 11fps mech i 11fps elec.
-W "Viewfinder / screen rating" remis,
a R7 ma: Viewfinder 2.36M dots 0.72x, Rear screen: 1.62M dots,
a A6700: Viewfinder 2.36M dots, 0.70x, Rear screen: 1.04M dots.
A6700 to trochę zabawka.
R7 ma przynajmniej podwójny slot kart.
W: "Ergonomics & handling", "Image quality (raw)" i "Performance" Canon EOS R7 dostał więcej punktów,
a w "Viewfinder / screen rating" i "Connectivity" -remis.
W "Performance" zwycięstwo R7 minimalne, a ma 15fps mech i 30fps elec
a A6700 biedne 11fps mech i 11fps elec.
Jednak całościowo to Sony dostał Gold Award. Canon musiał się zadowolić drugim miejscem na pudle.
capo-di_tutti-capi
22-08-2023, 21:18
Sony A6700 Overall score: 88%
Good for
Photographers, vloggers, and videographers of all walks.
Not so good for
Those looking for a camera that's stylish as well as functional.
Anyone who prefers a more traditional SLR design.
Canon EOS R7 Overall score: 87%
Good for
Stills shooters, especially sports and wildlife photographers. Also vloggers and budding cinematographers.
Anyone who wants a modern mirrorless camera that's good at both stills and video
Not so good for
Those who prefer prime lenses or wide-angle photography.
Those who want the absolute best Raw dynamic range.
Chyba każdy musi sam dopasować na czym mu bardziej zalezy. Wychodzi na pewno,że matryca z Sony lepiej oceniana ,a wg mnie kluczowe jest znacznie wiekszy wybór dostepnych szkieł. Strzelam w ciemno,że Canon lepiej leży w ręce ;)
capo-di_tutti-capi
22-08-2023, 22:19
Wychodzi na pewno,że matryca z Sony lepiej oceniana
Za "Image quality (raw)" Canon EOS R7 dostał więcej punktów od Sony A6700.
Not so good for..Those who want the absolute best Raw dynamic range ..chyba z tego wywnioskowałem.
Hubert Multana
23-08-2023, 08:45
Sony A6700 Overall score: 88%
Good for
Photographers, vloggers, and videographers of all walks.
Przecież ten aparat nie jest dedykowany do filmowania.
Sony FX30 bazuje na tych samych podzespołach ale ma
aktywne chłodzenie i się ni przegrzewa.
Jak na blisko 30% roznicy w cenie to mozna bylo oczekiwac wiekszej roznicy jakosciowej niz 1%.
Przemek_PC
23-08-2023, 10:35
A od kiedy to przyrost jakości w stosunku do ceny jest liniowy? To jest krzywa ekspotencjalna i dotyczy wielu innych dziedzin również.
Hubert Multana
23-08-2023, 13:06
Nie twierdze, ze jest liniowy. Twierdze, ze stosunek ceny do jakości w tej a6700 teraz w porównaniu do r7 jest bardzo niekorzystny. Jak za rok cena spadnie a R7 utrzyma cenę jaka ma teraz to będzie inna rozmowa. Ale no fakt jest taki, ze cenę na premiere Sony dało duza, a Canon w tym samym czasie swoją cenę obniżył. W aparaty możliwości maja zbliżone.
Przemek_PC
23-08-2023, 13:53
Zgadzam się z tym co napisałeś.
Jak chcą konkurować z Sony na polu bezlusterkowców to muszą schodzić z ceną bo jakością i elektroniką już konkurować nie mogą.
Jak chcą konkurować z Sony na polu bezlusterkowców to muszą schodzić z ceną bo jakością i elektroniką już konkurować nie mogą.Przestań już żartować bo ze śmiechu się popłacze!
Jak chcą konkurować z Sony na polu bezlusterkowców to muszą schodzić z ceną bo jakością i elektroniką już konkurować nie mogą.
Nie wiem, co bierzesz, ale cokolwiek to jest - odstaw natychmiast, bo totalnie odleciałeś!:mrgreen:
Po co cała ta gadanina? Są jakieś bdb obiektywy w Canonie które można sensownie podłączyć? Ja zmieniłem swego czasu na Sony, bo teraz mam w szklarni Sony 11/1.8, Zeissa 24/1.8 i Voigtlandera 65/2 APO Macro, a myślę mocno też nad 16-55/2.8 G. Z Canona została mi jedynie drukarka.
Hubert Multana
24-08-2023, 12:36
To super, ze zarejstrowales sie na forum Canona, zeby pochwalic sie sprzetem konkurencyjnej marki.
cybulski
24-08-2023, 13:26
Po co cała ta gadanina? Są jakieś bdb obiektywy w Canonie które można sensownie podłączyć? Ja zmieniłem swego czasu na Sony, bo teraz mam w szklarni Sony 11/1.8, Zeissa 24/1.8 i Voigtlandera 65/2 APO Macro, a myślę mocno też nad 16-55/2.8 G. Z Canona została mi jedynie drukarka.
Ciekawe, trzymać obiektywy w szklarni. Drukarka też w szklarni stoi?
zdebik solti Nie od dziś wiadomo że wszelkie nowości Canon wprowadza wolniej niż konkurencja i każe za to płacić jakby to był cud natury kiedy inni traktują to jak coś naturalnego. A w bezlusterkowcach wciąż musi gonić króliczka. Żeby to dostrzec nie trzeba nic brać. Wystarczy umieć czytać i przestać być bezkrytycznym użytkownikiem systemu.
zdebik solti Nie od dziś wiadomo że wszelkie nowości Canon wprowadza wolniej niż konkurencja i każe za to płacić jakby to był cud natury kiedy inni traktują to jak coś naturalnego. A w bezlusterkowcach wciąż musi gonić króliczka. Żeby to dostrzec nie trzeba nic brać. Wystarczy umieć czytać i przestać być bezkrytycznym użytkownikiem systemu.Czego mu brakuje z wyjatkiem pełnej szklarni?
Hubert Multana
24-08-2023, 15:08
zdebik solti Nie od dziś wiadomo że wszelkie nowości Canon wprowadza wolniej niż konkurencja i każe za to płacić jakby to był cud natury kiedy inni traktują to jak coś naturalnego. A w bezlusterkowcach wciąż musi gonić króliczka. Żeby to dostrzec nie trzeba nic brać. Wystarczy umieć czytać i przestać być bezkrytycznym użytkownikiem systemu.
Czekaj, to samo Sony, ktore nie ma w ofercie 85 1.2? 135 1.8? Ani niczego co optycznie mogloby sie rownac z 28-70 2.0? Czy moze to samo Sony, ktore o reporterskim zoomie 100-300 2.8 moze poczytac tylko na sony rumors? Czy mowimy o jakims innym Sony? ;)
Przemek_PC
24-08-2023, 15:17
Musisz wiedzę uzupełnić kolego bo mijasz się z prawdą.
Mocne slowa, jak na anonima.
Po pierwsze to dokształć się jak już tak owocnie komentujesz. Sony ma 135mm F1.8 GM.
28-70/2? to raczej nie wątek do tego..nikt normalny nie podobnie 1,5kg kloca pod mały korpus APSC o jakim tutaj mowa. Optycznie to fajny obiektyw,gdyby nie gabaryty, cena i kolosalny focus breathing który mocno utrudnia filmowanie. Także nie dla każdego. Sony 24-70/2.8 GM II nie ma tego problemu. Tak jak i adresowany do APSC 16-55/2.8 G.
Czekaj, to samo Sony, ktore nie ma w ofercie 85 1.2? 135 1.8? Ani niczego co optycznie mogloby sie rownac z 28-70 2.0? Czy moze to samo Sony, ktore o reporterskim zoomie 100-300 2.8 moze poczytac tylko na sony rumors? Czy mowimy o jakims innym Sony? ;)
Upał daje sie we znaki czy po prostu googla nie oganiasz?? 135 1.8 ma Sony i samyang nawet... a o brakach w S to lepiej nie ruszaj tematu,bo znów robisz krzywde Canonowi... ile jest 85ek do FE ,a ile do RF to lepiej nie rozwijać tematu jak co :)))
Upał daje sie we znaki czy po prostu googla nie oganiasz?? 135 1.8 ma Sony i samyang nawet... a o brakach w S to lepiej nie ruszaj tematu,bo znów robisz krzywde Canonowi... ile jest 85ek do FE ,a ile do RF to lepiej nie rozwijać tematu jak co :)))
Hehe już chciałem odpisać żeby Hubert Multana nie szedł tą drogą ale mnie uprzedziłeś :lol:
PS. On faktycznie pracuje dla Canona czy o co chodzi?
capo-di_tutti-capi
24-08-2023, 19:20
Można to nazywać jeszcze instrumentami jak tumany z optyczne
--- Kolejny post ---
W czymś problem? Ty tu jesteś trollem, patrząc po wpisach, nie ja. Ja tylko wyraziłem swój punkt widzenia. Poczułeś się zagrożony?
Jakie są twoje osiągnięcia, że optyczne nazywasz tumanami?
Za taki obraźliwy wpis powinieneś dostać bana.
Na żadnym forum nie są kochane osoby rejestrujące się po to by jedynie krytykować markę na forum której się znajdują. Conri uważaj, bo kolejny Twój wpis może być tu ostatnim.
Hehe już chciałem odpisać żeby Hubert Multana nie szedł tą drogą ale mnie uprzedziłeś :lol:
PS. On faktycznie pracuje dla Canona czy o co chodzi?
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu kiedys sie mówiło... ;)) w każdej marce są osobnicy z zakonu i to widać na forach,dość szybko można się zorientować kto.. ;) wg. mnie robia wiecej szkody niz pożytku,bo przecież każdej firmie mozna czymś dopier... ;) i jakięś fanatyczne obrony wyglądają komicznie ;) lub mozna wiele bzdur poczytać.
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu kiedys sie mówiło... ;)) w każdej marce są osobnicy z zakonu i to widać na forach,dość szybko można się zorientować kto.. ;) wg. mnie robia wiecej szkody niz pożytku,bo przecież każdej firmie mozna czymś dopier... ;) i jakięś fanatyczne obrony wyglądają komicznie ;) lub mozna wiele bzdur poczytać.
W punkt! :lol:
Dokładnie. Pamiętam 20 lat temu co tu się wyrabiało. Trwające tygodniami dysputy o przewadze jednego systemu nad drugim albo o tym które szkło jest lepsze a które jednak gorsze. Dziś ruch zmalał bardzo. Może nikogo już nie bawi fotografia bo mają swoje smartfony albo proza życia zmieniła ich zainteresowania.
Myśle, że jest jeszcze jedna grupa ludzi, którzy czerpią radość z fotografii i wcale nie czuja potrzeb dyskusji, cieszy ich, ze w wolnych chwilach biorą aparat i fotografują, szkoda im czasu na nadmierne dyskusje.
Dokładnie. Pamiętam 20 lat temu co tu się wyrabiało. Trwające tygodniami dysputy o przewadze jednego systemu nad drugim albo o tym które szkło jest lepsze a które jednak gorsze. Dziś ruch zmalał bardzo. Może nikogo już nie bawi fotografia bo mają swoje smartfony albo proza życia zmieniła ich zainteresowania.
Zdjęć to chyba robi sie nawet wiecej niż kiedyś,ale smartfony przejeły wiekszość amatorów i stąd moim zdaniem kurczący się torcik fotograficzny. Iphone czy S23 ;)) bez znajomości zasad zrobi lepsze zdjęcie niz dając laikowi drogi markow sprzet C,N czy S...
A to 20 lat temu nie bylo wojenki cyfra vs analog? [emoji6]
Była. I wygrała wygoda - cyfra. Teraz wygra też jak zawsze wygoda, czyli smartfony.
Mp3 wygrało z CD, a to z kolei wygrało z winylem. Niesamowita zbieżność. Winyl - analog. Cyfra - CD. Mp3 - smartfon.
Na żadnym forum nie są kochane osoby rejestrujące się po to by jedynie krytykować markę na forum której się znajdują. Conri uważaj, bo kolejny Twój wpis może być tu ostatnim.
Krytykować? Bo wypowiedziałem się w wątku na temat którego Hubercik nie ma pojęcia? BTW mam konto na portalu tutaj, tyłko już nie miałem jak odzyskać hasła sprzed 15 lat, bo poczty dawno nie ma :) fotografuje profesjonalnie (choć teraz już mniej) od ok 2004 roku, a Optyczne wspomniane pamiętam jeszcze z czasów gdzie tylko Canon się liczył, a na forum Konica Minolta wstawiali linki do tych wypocin. Po kilku latach fotografowania sprzętem Canona wróciłem do Sony. Tutaj trafiłem na wątek przymierzając się do a6700, ale już nie będę się udzielał. Widzę, że stan umysłu canoniarzy kompletnie nie zmienił się na przestrzeni lat. Dalej jest to tylko zarozumiałość i zacietrzewienie kompletnie niczym nie poparte, na całe szczęście rynek już to zweryfikował. I tak proszę ładnie jak już chodzi i o obecne APSC to nie wypowiadajcie się w temacie o którym macie w większości naprawdę stronnicze nastawienie. Polecam dla osób mniej obytych testy i porównania na YouTube osób takich jak Christopher Frost, czy Arthur ..na portalach jak ten można napotkać jedynie walczących do ostatniej kropli potu fakatyków systemowych. Ten wątek po raz kolejny mi to uzmysłowił, choć było tu parę osób rzeczowo i z dystansem podchodzących do tematu.
capo-di_tutti-capi
27-08-2023, 09:39
W czymś problem? Ty tu jesteś trollem/.../
Ja tu widzę innego cztero-postowego trolla.
Krytykować? Bo wypowiedziałem się w wątku na temat którego Hubercik nie ma pojęcia?
-Koleje manifestowanie braku szacunku do forumowicza.
W realu też cię tak zęby swędzą? [pytanie retoryczne]
Optyczne wspomniane pamiętam jeszcze z czasów gdzie tylko Canon się liczył, a na forum Konica Minolta wstawiali linki do tych wypocin.
-Robiłeś lepsze testy od optyczne, gdzie je można zobaczyć?
Widzę, że stan umysłu canoniarzy kompletnie nie zmienił się na przestrzeni lat. Dalej jest to tylko zarozumiałość i zacietrzewienie kompletnie niczym nie poparte
-Lekarz psychiatra?
jak już chodzi i o obecne APSC to nie wypowiadajcie się w temacie o którym macie w większości naprawdę stronnicze nastawienie.
-Potrzeba tu takiego cenzora jak ty.:lol:
Polecam dla osób mniej obytych testy i porównania na YouTube osób takich jak Christopher Frost, czy Arthur ..na portalach jak ten można napotkać jedynie walczących do ostatniej kropli potu fakatyków systemowych.
-ArthurR to chyba jest na garnuszku u Sony, bo innych marek aparatów u niego nie widzę.
https://www.youtube.com/@ArthurR/videos
Widzę, że stan umysłu canoniarzy kompletnie nie zmienił się na przestrzeni lat. Dalej jest to tylko zarozumiałość i zacietrzewienie kompletnie niczym nie poparte, na całe szczęście rynek już to zweryfikował.
Kup Sony i pisz na forum Canona! Kolejny szcześliwy? Po co tu nawet coś publikujesz?
Chłopie zrozum, na tym forum najpierw byli pentaksiarze, a teraz w ten folklor wgryźli się użytkownicy marki Sony. Ileż można słuchać tego marudzenia?
To teraz już nie uczą akwizytorów, że trzeba być uprzejmym, a nie obrażać potencjalnego klienta?
Forum Canona jak najbardziej,ale temat jest o Sony 6700 w dziale sprzet fotograficzny innych firm.. :) więc chyba ktos z tego systemu moze cos napisać,chyba zawsze warto poszerzac horyzonty (?) i czemu bać sie dyskusji...choc może bez obrażania innych.. ;)
Forum Canona jak najbardziej,ale temat jest o Sony 6700 w dziale sprzet fotograficzny innych firm.. :) więc chyba ktos z tego systemu moze cos napisać,chyba zawsze warto poszerzac horyzonty (?) i czemu bać sie dyskusji...choc może bez obrażania innych.. ;)
Widać nie może, bo przecież jak widać narusza się standardy kółka wzajemnej adoracji, przerywając trwającą mantrę.
W wątku o Sony mogą się wypowiadać tylko osoby posiadające jedynie Canona, a o Sony nie mające pojęcia i na tym poprzestańmy. Osoby które dadzą radę przebrnąć przez te wpisy przecież wyciągną sobie same wnioski.
Pisze jak byk "Sprzęt fotograficzny innych firm" i mowa jest o jednym z modelów Sony. To w czym problem że ktoś nie może tu dyskutować jeśli jest z innego systemu?
--- Kolejny post ---
Była. I wygrała wygoda - cyfra. Teraz wygra też jak zawsze wygoda, czyli smartfony.
Mp3 wygrało z CD, a to z kolei wygrało z winylem. Niesamowita zbieżność. Winyl - analog. Cyfra - CD. Mp3 - smartfon.
Mówisz? Winyl do dziś jest i odtwarzanie muzyki z takich płyt postrzegane jest jako muzyka dla pasjonatów i znawców. Podobnie jak wzmacniacze lampowe. Na rynku to sprzęt dla koneserów. Cholernie drogi.
Pisze jak byk "Sprzęt fotograficzny innych firm" i mowa jest o jednym z modelów Sony. To w czym problem że ktoś nie może tu dyskutować jeśli jest z innego systemu?
--- Kolejny post ---
Mówisz? Winyl do dziś jest i odtwarzanie muzyki z takich płyt postrzegane jest jako muzyka dla pasjonatów i znawców. Podobnie jak wzmacniacze lampowe. Na rynku to sprzęt dla koneserów. Cholernie drogi.
Jedyne, co mnie powstrzymuje przed powrotem do winylowych płyt, to brak czasu na ich słuchanie i kompletny brak miejsca w domu na ich trzymanie. Prędzej się zmieszczą kolejne 23 pary nowych butów mojej żony, niż jedna płyta :mrgreen:
Natomiast popieram Conri będąc właśnie stałym użytkownikiem sprzętu Canona, co zresztą po raz kolejny udowadniam kupując R7, nad którym nie raz wydziwiałem, ale też dalej będę wydziwiał, jak mi da do tego kolejne powody, a tych jest i tak niemało.
Dlaczego kupiłem kolejnego Canona, nad którym będę dalej wydziwiał, a nie sprzęt innej firmy, to jest w gruncie rzeczy moja prywatna sprawa z której nie muszę się tłumaczyć, jednakże powiem o co kaman: stale potrzebuję rezerwowego aparatu do tego samego obiektywu, więc wejście w inny system to kupno obiektywu i dwóch korpusów, a to trochę dla mnie zbyt wiele.
totamten
28-08-2023, 17:03
To teraz już nie uczą akwizytorów, że trzeba być uprzejmym, a nie obrażać potencjalnego klienta?
Teraz akwizytorów zastąpili aktywiści, którzy kształcą się w social mediach, a najwyższym stopniem kwalifikacji jest zdolność * * * * * hmm... cokolwiek!
Mowię. Mam wiele aparatów analogowych. Posiadam też płyty winylowe z muzyką poważną (rock itp mam na CD) i bardzo poważny sprzęt audio. Wzmacniacza lampowego nie mam, ale się nad tym zastanawiałem (to byłby trzeci mój wzmak stereo, amplitunera stereo nie liczę). Lampowe oczywiście potrafia być bardzo drogie, ale .. pojawiło się sporo tanich. Albo hybrydowe, są takie nawet poniżej 1 tys pln.
Mowię. Mam wiele aparatów analogowych. Posiadam też płyty winylowe z muzyką poważną (rock itp mam na CD) i bardzo poważny sprzęt audio. Wzmacniacza lampowego nie mam, ale się nad tym zastanawiałem (to byłby trzeci mój wzmak stereo, amplitunera stereo nie liczę). Lampowe oczywiście potrafia być bardzo drogie, ale .. pojawiło się sporo tanich. Albo hybrydowe, są takie nawet poniżej 1 tys pln.
no widzisz... nie będzie smartfon pluł nam w twarz. "Prawdziwe" aparaty wciąż będą gdzieś tam w jakiejś niszy sprzedażowej funkcjonowały.
Przemek_PC
29-08-2023, 12:08
Wszystko wraca mniej więcej po 25 latach.
Można też dołączyć do grupy rycerskiej rekonstruującej bitwę pod Grunwaldem. Albo ekstremalnie - warsztaty w Biskupinie lub dymarki w Górach Świętokrzyskich.
Jedyne, co mnie powstrzymuje przed powrotem do winylowych płyt, to brak czasu na ich słuchanie i kompletny brak miejsca w domu na ich trzymanie. Prędzej się zmieszczą kolejne 23 pary nowych butów mojej żony, niż jedna płyta :mrgreen:
Natomiast popieram Conri będąc właśnie stałym użytkownikiem sprzętu Canona, co zresztą po raz kolejny udowadniam kupując R7, nad którym nie raz wydziwiałem, ale też dalej będę wydziwiał, jak mi da do tego kolejne powody, a tych jest i tak niemało.
Dlaczego kupiłem kolejnego Canona, nad którym będę dalej wydziwiał, a nie sprzęt innej firmy, to jest w gruncie rzeczy moja prywatna sprawa z której nie muszę się tłumaczyć, jednakże powiem o co kaman: stale potrzebuję rezerwowego aparatu do tego samego obiektywu, więc wejście w inny system to kupno obiektywu i dwóch korpusów, a to trochę dla mnie zbyt wiele.
Masz bardzo długi systemowy opis w podpisie, więc myślę, że jesteś świadomym użytkownikiem. Każdy powinien kierować się własnymi potrzebami, więc ja z pewnością nie zamierzam nikomu nic narzucać. Pozdrawiam