Zobacz pełną wersję : "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
capo-di_tutti-capi
21-08-2023, 20:29
No to mamy film na którym obraz się nie trzęsie
https://youtu.be/QU6K_pYTclo?t=5
i do nakręcenia którego nie był potrzebny AF.
Fajny wątek. Canon nie jest firmą idealną i nie projektuje/produkuje sprzętu idealnego ale... czekam na film, gdzie ktoś przejdzie z Canona na Leice oraz Summiluxy. Wtedy pstryki wiewiórek oraz wróbli z parku nabiorą mocy... Zadziwiające jest, że tak dużo osób upatruje problemów w sprzęcie a nie w sobie i zamiast wydać pieniądze na naukę wydaje na zmianę systemów...
Żadna firma nie jest idealna i nie robi najlepszych aparatów. Warto jednak dobrać tak sprzęt aby nam odpowiadał i służył jak najlepiej czy to będzie fotografia przyrody, czy portret w studio.
Mnie dziwi fakt, że tyle tutaj wypowiedzi i powiedzmy hejtu na tego pana z YT a gość się tylko dzieli swoimi odczuciami i przekazuje to szerzej.
A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)
A na serio (a może i nie ;) lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
Przemek_PC
21-08-2023, 22:43
W moim przypadku to był Tamron 28-75/f2.8. Głównie filmuję a u Canona próżno szukać czegoś podobnego do ML jeśli chodzi o zakres i światło w cenie tego Tamrona.
A na serio (a może i nie ;) lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
No dobra ale co niektorzy maja topowy juz sprzet kupiony topowe szkla a nie jakies budzetowe i wszystko sprzedaja. Dziwne rzeczy. A przeciez szkla sie nie zmienia jak skarpetki jak siekupi to sie nimi robi i robi. Ja nie mowie ze mnie tez nie korca inne systemy, ale tak naprawde nie mam top of the top z Canona wiec dlatego moze rozmyslam.
Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...
--- Kolejny post ---
Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)"
Kolekcjoner
22-08-2023, 00:34
Bo mogą ;). Tak samo są migracje w odwrotną stronę - znam takich. W wielu przypadkach są to klasyczni "sprzętowcy" dla których wartość artystyczna zdjęcia jest wyrażeniem nie zawierającym żadnej konkretnej treści, bo nie da się jej ocenić w sposób liczbowy. Za to studiują zawzięcie tabelki, wykresy, statystyki itd.
Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)"
^To taka lekka ironia.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Magnum_Photos
Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...
--- Kolejny post ---
"
Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia? :)
Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.
Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.
^To taka lekka ironia.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Magnum_Photos
Aaa teraz kumam, tępy jestem to nie wiem :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia? :)
Jaki korpus z Sony na start? Pytasz co polecam? Zależy do czego ale na portrety czy architekturę polecę A73 a do ptaków polecę A6700, a jako ogólnie uniwersalną puszkę polecę np. A74.
Co do pierwszych wrażeń z Sony to ja je mam już dawno za sobą bo pierwszym aparatem był A6400 i nadal uważam go za bardzo dobry wybór.
Przemek_PC
22-08-2023, 13:55
Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.
Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.
Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.
Zamień słowa "Canon" na "Sony" i odwrotnie w Twojej odpowiedzi. Czyli wracamy do punktu wyjścia. Generalnie każda próba krytyki Canona, Sony, Fuji czy czegokolwiek jeszcze ZAWSZE spotka się z odpowiedzią taka jak ta, czyli "A co, xxx nie zrobi takiego zdjęcia?" (gdzie xxx to marka producenta aparatów). Moja wypowiedź natomiast tyczyła już kompletnych malkotentów. Skoro tak źle i tak nie dobrze, to niech kupią 2 systemy - problem z głowy.
Przemek_PC
22-08-2023, 14:32
Aparaty obecnie są na takim poziomie technologicznym, że to nie one są ograniczeniem. Owszem są niuanse jeśli chodzi o funkcje, ergonomię itp. ale jakość zdjęć jakie oferują jest na tak wysokim poziomie, że bez wnikliwej analizy trudno stwierdzić korpusem jakiego producenta zostało wykonane zdjęcie.
A dla kompletnych malkontentów to zawsze będzie coś źle bo jeśli dwa systemy to dwa rodzaje zasilania a więc więcej akumulatorów i ładowarek.
Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
pawel.guraj
22-08-2023, 19:39
Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
Ten kwadracik zaznaczający "obiekt", czy kwadracik od punktu AF?
p,paw
Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
pawel.guraj
22-08-2023, 19:46
Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
Hm. Ciekawe. To trochę wygląda że to raczej AF z samym body się gubi - skoro musisz mu na nowo pokazać obiekt. Ale cholera wie jak to w tym RF wszystko działa :)
p,paw
Przemek_PC
22-08-2023, 20:39
Filmując ostrzy się manualnie.
Aaa teraz kumam, tępy jestem to nie wiem :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Jaki korpus z Sony na start? Pytasz co polecam? Zależy do czego ale na portrety czy architekturę polecę A73 a do ptaków polecę A6700, a jako ogólnie uniwersalną puszkę polecę np. A74.
Co do pierwszych wrażeń z Sony to ja je mam już dawno za sobą bo pierwszym aparatem był A6400 i nadal uważam go za bardzo dobry wybór.
Chodziło mi bardziej o to na co TY zamieniłes system Canona ;)
Chodziło mi bardziej o to na co TY zamieniłes system Canona ;)
A to było tak od razu pisać ale być może i ja źle zrozumiałem :roll: Do końca jeszcze nie zamieniłem ale już wyjaśniam. R6 + RF-y 70-200/2.8 + 15-35/28 + 85/2.0 sprzedałem, z Canona zostawiłem sobie jeszcze RP i RF 24-70 ale też raczej sprzedam chociaż nie mam jakiegoś parcia aby się pozbywać powyższego. Z Sony zakupiłem A7RV + Zeiss 55 + 24-105G no i 200-600 (jeszcze nie dotarło).
capo-di_tutti-capi
22-08-2023, 22:33
https://www.youtube.com/watch?v=FhxlOtqrzUA[B]
A to było tak od razu pisać ale być może i ja źle zrozumiałem :roll: Do końca jeszcze nie zamieniłem ale już wyjaśniam. R6 + RF-y 70-200/2.8 + 15-35/28 + 85/2.0 sprzedałem, z Canona zostawiłem sobie jeszcze RP i RF 24-70 ale też raczej sprzedam chociaż nie mam jakiegoś parcia aby się pozbywać powyższego. Z Sony zakupiłem A7RV + Zeiss 55 + 24-105G no i 200-600 (jeszcze nie dotarło).
Dzieki. Puszka zapowiada się topowo,gratuluje. Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się? Ciekaw jestem spostrzezeń :) Pozdro.
Eberloth
23-08-2023, 10:33
Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się?
Oczywiście, że zostanie. Każdy, kto przeszedł na sony tkwi na tym forum jak drzazga w d. Żeby przekonywać, jakiego wspaniałego wyboru dokonał. Przekonywać siebie głównie.
Dzieki. Puszka zapowiada się topowo,gratuluje. Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się? Ciekaw jestem spostrzezeń :) Pozdro.
Proszę bardzo, a dlaczego to miałbym uciekać z forum skoro mam jeszcze masę ciekawych zdjęć i doświadczeń z Canona? Nie mam takiej potrzeby aby się wynosić a jestem tutaj już dość długo, nie zawsze się dzielę zdjęciami ale coś tam sensownego czasami napiszę :mrgreen:
Przemek_PC
23-08-2023, 10:58
Eberloth Smutek i frustracja wylewa się z Twojej wypowiedzi. Może zmień system to świat stanie się znów piękny a Ty uśmiechnięty?
Oczywiście, że zostanie. Każdy, kto przeszedł na sony tkwi na tym forum jak drzazga w d. Żeby przekonywać, jakiego wspaniałego wyboru dokonał. Przekonywać siebie głównie.
Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw :roll:
Bo mogą ;). Tak samo są migracje w odwrotną stronę - znam takich. W wielu przypadkach są to klasyczni "sprzętowcy" dla których wartość artystyczna zdjęcia jest wyrażeniem nie zawierającym żadnej konkretnej treści, bo nie da się jej ocenić w sposób liczbowy. Za to studiują zawzięcie tabelki, wykresy, statystyki itd.Natomiast jak się wspomni, że ta zmiana sprzętu rewolucji nie zrobiła i może idź pooglądać jakieś wystawy i zobacz jak inni to robią, może poczytaj trochę o kompozycji i czystości kadry, może skocz na jakieś warsztaty, pojeździj na jakieś spotkania i pogadaj z lepszymi, zmień technikę... to jest obraza bo przecież ma już stronę z photography w nazwie. Niestety z osobami zapatrzonymi w technikę dyskusji dużej nie ma najczęściej...
Trafne spostrzeżenie.
Wracając do tematu to gość gani i chwali Canona za wszystko jednocześnie, jak księżniczka na ziarnku grochu. Ostatecznie problemem był RF100-500 który z założonym extenderem nie mieścił się w jego torbie i tego już nie mógł pochwalić więc podziękował Canonowi.
Zamiast się tak przekomarzać panowie, po prostu idźcie zrobić zdjęcia. Nie ważne czym, nawet S23.
Eberloth
23-08-2023, 11:53
Eberloth Smutek i frustracja wylewa się z Twojej wypowiedzi. Może zmień system to świat stanie się znów piękny a Ty uśmiechnięty?
Ale ja jestem bardzo zadowolony ze świata który mnie otacza, mając na myśli zabawki fotograficzne i nie potrzebuję niczego zmieniać. Uśmiech mi znika tylko wtedy, jak ktoś mnie przekonuje z zapędem misjonarza, że nie uświadamiam sobie po prostu własnego nieszczęścia jako użytkownik Canona i że wszędzie indziej jest lepiej, a najlepiej oczywiście w sony.
Nie rozumiem czemu az takie hejtowanie kogoś,że zmienił sobie system... zawsze mozna poczytać spostrzeżenia z pierwszej reki jak w innych systemach są rozwiązywane jakieś kwestie i samemu sobie wyrobic zdanie. To przecież narzędzia i jak komuś bardziej pasuje młotek 0.5kg z rączką 20cm to jest zle,bo lepiej jest używać 0.6kg z raczką 19cm...?? :))) przecież sam temat o tym traktuje..
Eberloth
23-08-2023, 11:59
Ostatecznie problemem był RF100-500 który z założonym extenderem nie mieścił się w jego torbie i tego już nie mógł pochwalić więc podziękował Canonowi.
A to już plaga jakaś. Niektórym na forum też nie podoba się np. w zoomach IF, bo obiektyw większy i musieliby ulubiony plecak zmienić.
--- Kolejny post ---
Nie rozumiem czemu az takie hejtowanie kogoś,że zmienił sobie system...
Nie no, oczywiście. Uprawnione jest tylko hejtowanie tych, którzy systemu nie mają zamiaru zmieniać :)
Ale ja jestem bardzo zadowolony ze świata który mnie otacza, mając na myśli zabawki fotograficzne i nie potrzebuję niczego zmieniać. Uśmiech mi znika tylko wtedy, jak ktoś mnie przekonuje z zapędem misjonarza, że nie uświadamiam sobie po prostu własnego nieszczęścia jako użytkownik Canona i że wszędzie indziej jest lepiej, a najlepiej oczywiście w sony.
Nie przesadzajmy,większość nikomu nie nakazuje zmian systemu. Raczej ktos pisze,że zmienił, bo to czy tamto... Jak komus brakuje 600mm w dobrej cenie to ma o tym nie pisać? Faktem jest,że Canon tani nie jest przecież.Ludzie głosno piszą,że Sigma wypuszcza szkła za pół ceny np Canona i wygląda to na ten sam poziom.
--- Kolejny post ---
A to już plaga jakaś. Niektórym na forum też nie podoba się np. w zoomach IF, bo obiektyw większy i musieliby ulubiony plecak zmienić.
--- Kolejny post ---
Nie no, oczywiście. Uprawnione jest tylko hejtowanie tych, którzy systemu nie mają zamiaru zmieniać :)
No może do jednej osoby bym to podpiął.. ;)) ale po co tworzyc takie odniesienia do wszystkich.
Zamiast się tak przekomarzać panowie, po prostu idźcie zrobić zdjęcia. Nie ważne czym, nawet S23.
Ja tak czynię od dawna i z nikim nie zamierzam się tutaj kłócić bo nie taki jest mój zamiar. Najważniejsze jest aby czerpać radość z robienia zdjęć a czy to jest Canon czy Sony co to ma za znaczenie? Żadne.
Zadałem Ci pytanie "Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw" ale widzę nie zamierzasz odpisywać tylko olewasz...widać jaki masz stosunek do innych. Ja ze swojej strony nie mam nic do dodania wszyscy widzą i czytać potrafią.
Eberloth
23-08-2023, 12:52
Zadałem Ci pytanie "Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw" ale widzę nie zamierzasz odpisywać tylko olewasz...widać jaki masz stosunek do innych. Ja ze swojej strony nie mam nic do dodania wszyscy widzą i czytać potrafią.
Nie olewam, tylko nie każdy jest przyklejony do netu 24h/d.
Zgadłem że zostaniesz. Nie odbierałem Ci prawa do wypowiadania się we własnym imieniu. Jeśli zostajesz by pokazywać foty a nie zasilisz grona misjonarzy S, to tym bardziej się cieszę.
Nie olewam, tylko nie każdy jest przyklejony do netu 24h/d.
Zgadłem że zostaniesz. Nie odbierałem Ci prawa do wypowiadania się we własnym imieniu. Jeśli zostajesz by pokazywać foty a nie zasilisz grona misjonarzy S, to tym bardziej się cieszę.
O i to jest odpowiedź i szanuję bardzo szczerość. Ja zawsze się staram być przede wszystkim szczery i szanować każdego nie ważne czy ma aparat Canon, Pentax czy robi np. foty telefonem.
Co do marki Sony ja tutaj nikogo nie zamierzam przekonywać do tego, iż jest to jedyna słuszna firma bo tak nie jest i nawet nie chciałem się specjalnie dzielić na jakie body wymieniłem swoje R6 ale skoro padło pytanie to uważam, że należy się odpowiedź.
Foty z Canona będę pokazywać bo dla mnie nie jest ważne, że onę są zrobione Canonem takim czy takim ważny jest efekt końcowy ale i pewna historia każdego zdjęcia, to się dla mnie liczy.
Przemek_PC
23-08-2023, 13:02
Ktoś tu namawia do przejścia na Sony? Jakaś mania prześladowcza Cię dopadła? To że ktoś mówi otwarcie o wadach Canona a przy okazji wskazuje zalety innych systemów zasługuje na miano misjonarza?
Znam twoje zdanie, ale nie po to kupowalem aparst z eye af, poza tym w terenie nie ma czasu na zmiane ustawien, bo 24-240 nie ma dedykowanego przelacznika na mf. A w tym czasie pika czmycha dalej [emoji23] na szczescie funkcja ta w wiekszosci przypadkow działa niz nie dziala..
Przemek_PC
23-08-2023, 15:57
Niemniej jednak warto nauczyć się ostrzyć manualnie żeby w razie czego zastąpić automat. Ja mam zaprogramowany jeden z przycisków na korpusie który przełącza AF/MF a do tego Focus Peeking, który aktywuje się automatycznie oraz pod innym przyciskiem powiększenie obrazu, które nie przerywa filmowania.
Przecież nikt tu nie płacze z powodu polityki Canona. Tym którym ona nie pasowała przeszli w całości bądź częściowo na inny system. .
Nie zakłamuj rzeczywistości. Płaczą.
Przechodzili dawniej, bo Canon miał lustrzanki, a bezlusterkowców FF nie miał, więc przechodzili na ML. Aktualnie mogą przechodzić ze względu na szklarnie nie taką jakiej by chcieli (np zbyt drogą).
Eee tam. Jest masa narzekaczy w necie którzy np. wypowiadają się negatywnie o premierach sprzętu którego i tak nigdy nie kupią. .
Oj, tak, absolutnie. To wręcz norma.
To było X lat temu. Nawet wtedy nie wszyscy i nie zawsze pracowali manualnie. No i pokaż mi transmisje telewizyjne gdzie ostrzą ręcznie.
Aktualnie to chyba tylko dinozaury ostrza manualnie.
Aparaty obecnie są na takim poziomie technologicznym, że to nie one są ograniczeniem.
Zgadza się, no chyba, że ktos ma jakieś niszowe wymogi.
Natomiast w tej dyskusji często nie chodzi o wybór aparatu, a o wybór optyki do Canona.
totamten
23-08-2023, 16:16
To że ktoś mówi otwarcie o wadach Canona a przy okazji wskazuje zalety innych systemów zasługuje na miano misjonarza?[/QUOTE]
Być może po obejrzeniu tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=SEUnkK8x6Es co nieco rozjaśni ci się w tych dwóch tematach.
Ale chyba nie uwazasz,że nalezy milczeć,bronić czy atakować innego producenta, jak Canon wypusci takiego 24-50 i pokazywac wtedy przyklady ze inni potrafią duzo lepiej i uczciwiej?? Czy to juz naganianie do innej firmy??
Nie przesadzajmy,większość nikomu nie nakazuje zmian systemu. Raczej ktos pisze,że zmienił, bo to czy tamto... Jak komus brakuje 600mm w dobrej cenie to ma o tym nie pisać? Faktem jest,że Canon tani nie jest przecież.Ludzie głosno piszą,że Sigma wypuszcza szkła za pół ceny np Canona i wygląda to na ten sam poziom.
oczywiście nikt nie nakazuje bo niby jak miałby to zrobić, po prostu od czasu do czasu pojawia się post sugerujący że kupujący produkty naszej ulubionej firmy to idioci, płacący całą cenę za obiektyw zamiast połowy ceny za produkt firmy niezależnej to półidioci, a ogólnie za moment canon wyłaczy wszystko i "nie będzie niczego" :mrgreen:
ja osobiście mam dość krytyczny stosunek do produktów naszej firmy, widzę wady, widzę czasem koszmarne implementacje funkcjonalności (np. ugrade hires R5), dziwne decyzje dotyczace interfejsu - mój telefon ma bardziej filmowy interfejs niż mój hybrydowy ponoć R5, cięcia funkcjonalności w sprzęcie za niemałe "piniądze" np. implementacja log w R5 ale staram się (odwrotnie niż klasyk) żeby plusy ujemne nie przesłoniły mi jednak plusów dodatnich, uważam że mogę wyrazić swoją krytyczną opinię o sprzecie który zakupiłem i który używałem co również często nie jest zbyt dobrze przyjmowane na forum pomimo że nie wypisuję opowieści o idiotach i końcu świata.
co do produktów firm niezależnych to obiektyw za pól ceny jest po prostu warty pół ceny jeśli ktoś uważa że jest inaczej to trudno (wiem że taka oczywista prawda jest trudna do przełknięcia).
i ogólnie to chętnie się dowiem czegoś o A7V kolegi który zmienił system, ludzie zmieniają systemy i nic strasznego się nie dzieje
mirror Śmiało pisz jakie masz pytania, ja sam z siebie raczej tutaj żadnego testu ani porównania nie będę robić. Dopiero wracam z kolejnego wyjazdu i mam już nieco przemyśleń i jakieś 10 tysięcy zrobionych zdjęć.
Ja rowniez chetnie poczytam o twoich spostrzeżeniami przy pracy tymi systemami..plusy i minusy jednego czy drugiego twoim okiem. Zamierzasz pozostać w dwóch systemach czy będzie przesiadka na jeden i który?
Ja rowniez chetnie poczytam o twoich spostrzeżeniami przy pracy tymi systemami..plusy i minusy jednego czy drugiego twoim okiem. Zamierzasz pozostać w dwóch systemach czy będzie przesiadka na jeden i który?
To już jesteś drugą osobą która jest ciekawa wrażeń z użytkowania dwóch systemów. Dopiero co wróciłem w Włoch, jak się ogarnę ze wszystkim to pomyślę gdzie i jak to zrobić ale raczej nie tutaj bo jeszcze niektórym zaszkodzi, że piszę o Sony :mrgreen:
Ja tez chetnie poczytam:)
Ja tez chetnie poczytam:)
Osz kurczę nie wiedziałem, że będzie takie zainteresowanie. Zaczynam mieć tremę :mrgreen:
Ja moge poczytac do poduszki, na razie nie jestem przekonany do Sony, z brakiem 1-2 szkiel w RF jakoś sobie radzę.
Nikt nikogo przeciez nie zmusza do niczego,ale jakies porownania i opinie uzytkownikow na pewno poszerza horyzonty,a reszta ma swoją głowę i sama moze podejmować decyzje i tyle..
ja również nie ma zamiaru zmieniać systemu, kiedyś dość dawno temu kupilem 6D i przestałem gonić króliczka bo ten korpus wystarczał do zdjęć jakie robię, mój aktualny korpus swoimi możliwościami znacząco przekracza moje potrzeby więc nie mam żadnego parcia na zmiany - ale to nie będzie mi przeszkadzać w czytaniu porównań bo WinSho raczej nie ma zapędów ewangelizacyjnych i nie będzie wieszczył końca świata canona.
WinSho raczej nie ma zapędów ewangelizacyjnych i nie będzie wieszczył końca świata canona.
Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Bartek liczy na zbudowanie sobie systemu, podczas gdy ja planuję wyłącznie zespawanie korpusu z jednym obiektywem. Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy warto podpiąć klemę do R7 :mrgreen:
cybulski
03-09-2023, 20:32
Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Bartek liczy na zbudowanie sobie systemu, podczas gdy ja planuję wyłącznie zespawanie korpusu z jednym obiektywem. Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy warto podpiąć klemę do R7 :mrgreen:
No to tylko Ty chyba musisz wszystkie plusy i minusy po swojemu rozważyć, nikt inny nie rozkmini.
No to tylko Ty chyba musisz wszystkie plusy i minusy po swojemu rozważyć, nikt inny nie rozkmini.
Ano właśnie :evil: Jak na razie daleko mi do euforii z tytułu nowego nabytku, który zresztą zwróciłem w ramach rękojmi, i czekam na naprawiony, lub na lepszy egzemplarz.
O ile w przypadku 7D II jestem święcie przekonany, że mogę na niego liczyć w każdej sytuacji, i tylko zbiegiem okoliczności może coś nie wyjść, a bardzo dużo zależy ode mnie, a nie od aparatu, to w przypadku R7 zdanie się na jego automatyczne funkcje AF jest takim totolotkiem, że w w wielu sytuacjach w ogóle nie wiem, czego się spodziewać, ale w pewnych konkretnych okolicznościach już wiem, że da ciała, co z 7D II by nie miało miejsca.
I pożegnania się kończą gdy wpada dobry rabat....
I pożegnania się kończą gdy wpada dobry rabat....
Skąd taka refleksja, że się kończą? Moje cały czas trwa i ma się całkiem do dobrze ale cena R6 kusi:mrgreen:
Przemek_PC
07-09-2023, 12:08
Mnie wcale nie musi. Obiektywy EF jakie posiadam działają dobrze jako kundle przypięte do Sony więc żadnej motywacji nie mam by coś nowego kupić od Canona.
Skąd taka refleksja, że się kończą? Moje cały czas trwa i ma się całkiem do dobrze ale cena R6 kusi:mrgreen:90% narzekania na Canona to cena...
90% narzekania na Canona to cena...
90% narzekania na Canona to cena, jeżeli kwestia dotyczy ceny, a jeżeli dotyczy czegoś innego, to proporcje mogą być inne.
90% narzekania na Canona to cena...
Nie do końca się zgodzę bo cena to nie wszystko ale fakt jest taki, że w Canonie brakuje przede wszystkim tańszych ale jasnych i porządnych obiektywów, nie każdy potrzebuje światło f/1.2 no i z drugiej strony nie każdy akceptuje obiektywy typu STM f/1.8 czy 2.0 w przypadku RF85. Z zoomami jest jeszcze gorzej ale cóż każdy wybiera co mu pasuje i jeśli przedkłada się wygodę i prostotę obsługi nad np. lepszy wybór szkieł to spoko. Bierze się takiego R6, szczególnie w obecnej cenie (6500zł) i jest się szczęśliwym posiadaczem świetnego body.
nie ma systemów idealnych nasza ulubiona firma ma sporo więcej za uszami niż tyko cenę produktów jest sporo tych śmiesznych (np. implementacja hires wR5) ale niestety również mniejszych i wiekszych tematów, ale czy u konkurencji jest tak różowo, czy ta trawa jest naprawdę bardziej zielona u sąsiada - jak się posumuje plusy dodatnie i plusy ujemne - wątpię.
widzę że moderacja działa jak burza usuwając mojego bardzo delikatnego posta, ale zostawia wypociny kolegi z forum jak zwykle zostały.
Spoko, wczoraj usunięto mój komentarz odnośnie promocji, a resztę zostawiono mimo, iż każdy z tym postów nie był na temat i co? I nic się nie dzieje i życie to czy się dalej...moderacja sobie sama wybiera co jest na temat a co nie. Na temat Canona można napisać w każdym temacie ale już o Sony to nie bo niema temat. Chore zasady tutaj panują momentami. Dobrej nocy.
No pewnie, we wszystkich watkach można pisać na wszystkie tematy. Hulaj dusza, piekła nie ma. Po co w ogóle wątki mają tematy???
Jesteśmy zdecydowanie mniej rygorystyczni niż dawniej, ale są jednak granice.
Wątek o korpusie Canona, a ty piszesz o promocji na obiektywy Sony. Co ma piernik do wiatraka?
Nie ma na tym forum wątków o Sony? Naprawdę?
Proszę nie polemizować z moderacją w sprawach zakresu ich kompetencji. Pretensje można kierować na PW do danego moderatora, a potem do właściciela forum.
No pewnie, we wszystkich watkach można pisać na wszystkie tematy. Hulaj dusza, piekła nie ma. Po co w ogóle wątki mają tematy???
Jesteśmy zdecydowanie mniej rygorystyczni niż dawniej, ale są jednak granice.
Wątek o korpusie Canona, a ty piszesz o promocji na obiektywy Sony. Co ma piernik do wiatraka?
Nie ma na tym forum wątków o Sony? Naprawdę?
Proszę nie polemizować z moderacją w sprawach zakresu ich kompetencji. Pretensje można kierować na PW do danego moderatora, a potem do właściciela forum.
Napisałem co myślę aby wszyscy mogli przeczytać a nie jakieś prywatne wiadomości to po pierwsze. Po drugie jakoś dziwnym trafem mój komentarz usunąłeś a inne również nie związane z tematem pozostawiłeś o to tylko mam pretensje. Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6? Sam sobie odpowiedz a w razie potrzeby usuń mój komentarz, nie będę polemizować.
Napisałem co myślę aby wszyscy mogli przeczytać a nie jakieś prywatne wiadomości to po pierwsze. Po drugie jakoś dziwnym trafem mój komentarz usunąłeś a inne również nie związane z tematem pozostawiłeś o to tylko mam pretensje. Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6? Sam sobie odpowiedz a w razie potrzeby usuń mój komentarz, nie będę polemizować.
Ja odpowiem tutaj, wszystkim. To forum Canona. Watek o korpusie Canona jest przeznaczony głównie dla nich. Dla tych co go mają albo tych co go chcą kupić. Poinformowanie tych ludzi, że jest promocja na obiektyw do tego body nie jest niczym specjalnie dziwnym. W wątkach sprzętowych często pojawiają sie sprawy cen, obniżek itp.
Tylko co do tego ma informacja, że obiektyw Sony jest tani? To sie pomału zaczyna robić forum reklamujące Sony. Rozumiem, że część z reklamujących miała kiedyś Canony, ma teraz Sony, jest zadowolona i chce sie przysłużyć innym kolegom pisząc jakie to Sony fajne i tanie. W momencie gdy to się dzieje w każdym wątku to jest już przesada i to znaczna. To będzie uważane za trolowanie i karane. Osoby, które mają zamiar zajmować sie jedynie Sony faktycznie by lepiej sobie dały odpoczynek od forum. Same, zamiast czekac na kartki czy bany.
Ale jesteśmy w Hyde Parku, a tu podobno można, no chyba że policja się zainteresuje. Taki ładny post miałem o madkach i bombelkach... Starałem się, kolorowałem.
totamten
08-09-2023, 15:48
Nie do końca się zgodzę bo cena to nie wszystko ale fakt jest taki, że w Canonie brakuje przede wszystkim tańszych ale jasnych i porządnych obiektywów, nie każdy potrzebuje światło f/1.2 no i z drugiej strony nie każdy akceptuje obiektywy typu STM f/1.8 czy 2.0 w przypadku RF85. Z zoomami jest jeszcze gorzej ale cóż każdy wybiera co mu pasuje i jeśli przedkłada się wygodę i prostotę obsługi nad np. lepszy wybór szkieł to spoko. Bierze się takiego R6, szczególnie w obecnej cenie (6500zł) i jest się szczęśliwym posiadaczem świetnego body.
Naprawdę jesteś przekonany, że wszyscy, którzy kupili R6 w tej cenie (niektórzy nawet 2)nie mają orientacji co do szkieł pod bagnet?
No tak, z Canonem to się można publicznie pożegnać, ale już przywitać się z czymś innym nie można :mrgreen:
Panowie ja się żegnam z forum, nie będziecie pewnie płakać ale jeśli ktoś ma ochotę i chce o coś dopytać to macie info w stopce gdzie mnie znaleźć. Trzymajcie się tu grzecznie i pozdrawiam wszystkich ciepło.
bzdura1979
08-09-2023, 20:26
Jezu co za dziecinada. Dorosłe chłopy, ehhh....
Panowie ja się żegnam z forum, nie będziecie pewnie płakać ale jeśli ktoś ma ochotę i chce o coś dopytać to macie info w stopce gdzie mnie znaleźć. Trzymajcie się tu grzecznie i pozdrawiam wszystkich ciepło.
3V się!
Na stronach C-B rzekomo nikt nie jest zainteresowany optyką innych producentów, ale cały czas te same osoby widzę płaczące w komentarzach pod każdą nową premierą Sigmy Art z serii DG DN , Tamrona, Viltroxa , Samyanga i voigtlandera (https://www.canon-board.info/threads/2844-Humor-fotograficzny/page4?p=1452122&viewfull=1#post1452122). Piszemy w podforum: Hydepark Cafe tak więc dodam, że pisanie non stop o optyce ww. producentów na CB jako "kundlach" odbieram wyłącznie jako forumowy obskurantyzm.
3V się!
Na stronach C-B rzekomo nikt nie jest zainteresowany optyką innych producentów, ale cały czas te same osoby widzę płaczące w komentarzach pod każdą nową premierą Sigmy Art z serii DG DN , Tamrona, Viltroxa i Samyanga. Piszemy w podforum: Hydepark Cafe tak więc dodam, że pisanie non stop o optyce ww. producentów na CB jako "kundlach" odbieram wyłącznie jako forumowy obskurantyzm.
Zauważ wszakże, że w nazywaniu tej optyki kundlami specjalizuje się "powszechnie znany i szanowany za merytoryczne wypowiedzi uczestnik forum", którego nie można za to skrytykować, bo to grozi wywaleniem z forum na zbity pysk przez Kolekcjonera :mrgreen:
Zauważ wszakże, że w nazywaniu tej optyki kundlami specjalizuje się "powszechnie znany i szanowany za merytoryczne wypowiedzi uczestnik forum", którego nie można za to skrytykować, bo to grozi wywaleniem z forum na zbity pysk przez Kolekcjonera :mrgreen:
Osobiście mam generalnie bardzo głęboko forumowy obskurantyzm i nepotyzm dotyczący wiadomo czego. Zaktualizowałem sobie wczoraj adapter Techart TZE-01 i nowy zoom Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 FE pięknie śmiga również na moim Nikonie Z6. Petarda! A przeciwnicy tzw. "kundelków" niech się ślinią dalej bo wątpię aby kiedykolwiek Samyang oraz Tamron AF 35-150 mm f/2-2.8 pojawiły się z bagnetem RF. A jeśli tak się stanie w czasie krótszym niż kilka dekad zapewniam, że to odszczekam ^^
totamten
08-09-2023, 22:06
Osobiście mam generalnie bardzo głęboko forumowy obskurantyzm i nepotyzm dotyczący wiadomo czego. Zaktualizowałem sobie wczoraj adapter Techart TZE-01 i nowy zoom Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 FE pięknie śmiga również na moim Nikonie Z6. Petarda! A przeciwnicy tzw. "kundelków" niech się ślinią dalej bo wątpię aby kiedykolwiek Samyang oraz Tamron AF 35-150 mm f/2-2.8 pojawiły się z bagnetem RF. A jeśli tak się stanie w czasie krótszym niż kilka dekad zapewniam, że to odszczekam ^^
Stało się! Teraz już nie IPhone, ale 35-150 będzie synonimem przynależenia do bardziej światłej części ludzkości.
Heldbaum
08-09-2023, 22:34
A co z Samsungiem? Czy ta firma należy do grupy Canona i można ją reklamować przez 300 stron, czy może coś przegapiłem? Tak tylko pytam, skoro wywiązała się dyskusja, w wyniku której kolega WinSho opuścił forum (bo "reklamował produkty innych firm"). Pytam też, bo niepokoję się trochę, czy mogę się przyznawać, że używam Pentaxa i jakiegoś Lumixa. Mam wprawdzie dwa Canony, ale nie wiem, czy jest to wystarczająca okoliczność łagodząca.
A co z Samsungiem? Czy ta firma należy do grupy Canona i można ją reklamować przez 300 stron, czy może coś przegapiłem? Tak tylko pytam, skoro wywiązała się dyskusja, w wyniku której kolega WinSho opuścił forum (bo "reklamował produkty innych firm"). Pytam też, bo niepokoję się trochę, czy mogę się przyznawać, że używam Pentaxa i jakiegoś Lumixa. Mam wprawdzie dwa Canony, ale nie wiem, czy jest to wystarczająca okoliczność łagodząca.
Heldbaum
Zasadniczo jest to wątek, który nazwałem tak: Forum Ogólne/Hydepark Cafe/"pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio. Jednak należy w nim pisać tylko o Canonie - bo jest dla tych co go mają albo tych co go chcą kupić. (https://www.canon-board.info/threads/118757-po%C5%BCegnanie-z-Canonem-co%C5%9B-du%C5%BCo-tego-ostatnio/page32?p=1453584&viewfull=1#post1453584) Tak więc mając dwa CANONY przypuszczam, że możesz tu pisać o Canonach które posiadasz, lub tych które w przyszłości chcesz kupić. Nie możesz jednak pisać o tych Canonach, które chcesz sprzedać.
Heldbaum
08-09-2023, 23:18
A gdzie sprzedać? Kto to by kupił? :mrgreen:
A gdzie sprzedać? Kto to by kupił? :mrgreen:
Pewnie ktoś ktoś by się znalazł, ale moja córka na ten przykład nie chciała 5D Mark II i wolała moje dwa poprzednie bezlusterkowce (nie mogę tu na forum CB podać producenta). Tak więc 5D Mark II leżakuje w gablocie za szybą i od wielu już lat nabiera kultowości i patyny ^^
Jezu co za dziecinada. Dorosłe chłopy, ehhh....
Winsho po prostu poszedł robić zdjęcia [emoji4]a że zmienił system to i nie ma potrzeby się tu więcej udzielać. Podejrzewam że zrobiłbym tak samo, ale póki co droga do tego daleka.
Winsho po prostu poszedł robić zdjęcia
Nawet się ze mną chce umawiać na wspólne wypady- ja z Canonem, on z SONY, i jakoś dajemy radę koegzystować :mrgreen:
Właściwie nie zwróciłem uwagi na to, że wątek jest w złym dziale. Hyde Park jest częścią forum gdzie powinno się pisać o wszystkim, poza fotografią. Na takie wątki foto jest cała reszta forum.
Właściwie nie zwróciłem uwagi na to, że wątek jest w złym dziale. Hyde Park jest częścią forum gdzie powinno się pisać o wszystkim, poza fotografią. Na takie wątki foto jest cała reszta forum.
Jacek_Z Umieszczając wątek w Hyde Parku dokładnie to właśnie miałem na myśli, aby można było pisać w nim swobodne na każdy temat. Jak widać po usuniętych wpisach niestety nie można (https://www.canon-board.info/threads/118757-po%C5%BCegnanie-z-Canonem-co%C5%9B-du%C5%BCo-tego-ostatnio/page33?p=1453628&viewfull=1#post1453628) i jest to problem całego forum.
capo-di_tutti-capi
09-09-2023, 11:12
Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6?
A nie chodzi tu o powiązania Fomag z cyfrowe?
https://aleo.com/pl/firma/fomag-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia
Zadajesz pytania retoryczne.
Jakby się komuś nie chciało samemu sprawdzać, to podaję, że właścicielem tego portalu Canon-board.info jest spółka FOMAG, a ona ma 100% udziałów w spółce Cyfrowe.pl. Tyle że Cyfrowe.pl handlują wszelkim sprzętem fotograficznym, a nie tylko Canona, jednakże z drugiej strony, jeśli coś promują to w nadziei na szybki przychód, więc info o promocjach z marszu się pojawia na CB dzięki uprzejmości przypadkowych użytkowników ;)
capo-di_tutti-capi
09-09-2023, 13:43
Na nikoniarzach trafiłem na temat o Peak Design.
Raził w nim marketingowy bełkot przypadkowych użytkowników.
Sprawdziłem kto jest polskim dystrybutorem PD. - ;)
Na nikoniarzach trafiłem na temat o Peak Design.
Raził w nim marketingowy bełkot przypadkowych użytkowników.
Sprawdziłem kto jest polskim dystrybutorem PD. - ;)
Chyba nie chcesz powiedzieć, że....? :mrgreen:
capo-di_tutti-capi
09-09-2023, 15:44
https://aleo.com/pl/firma/sansa-europe-sp-z-oo-lodz patrz powiązania
https://sansa.pl/#marki
https://aleo.com/pl/firma/sansa-europe-sp-z-oo-lodz patrz powiązania
https://sansa.pl/#marki
Ja to już obczaiłem ;)
pawel.guraj
10-09-2023, 20:58
To jest tylko i wyłącznie Twoja własna interpretacja tego że "kundel" musi być zły optycznie. Wiele z nich to bardzo dobre a wręcz wybitne optycznie szkła.
p,paw
To jest tylko i wyłącznie Twoja własna interpretacja tego że "kundel" musi być zły optycznie. Wiele z nich to bardzo dobre a wręcz wybitne optycznie szkła.
p,paw
Coś Ci się przyśniło? Jaka moja własna interpretacja, że "kundel" musi być zły optycznie? Nigdy w życiu czegoś takiego nie napisałem!
Natomiast co do współpracy tej optyki z korpusami Canona, to chciałbym zauważyć, że Twoja teoria o partackiej inżynierii wstecznej opiera się na wierze, a nie na wiedzy, gdyż, cytując Ciebie: "Nie wierzę w magiczne "if not canon".
Nie wierzysz, ale tego nie wiesz, bo wiedzieć nie możesz, albowiem skoro Canon nikomu nie udostępnił protokołu komunikacji, to Tobie tym bardziej.
Niestety, w technice nie ma miejsca na transcendentne byty i na wiarę w nie, bo to jest dziedzina ścisła. Skoro są poszlaki wrogiego działania, to domniemanie tego wrogiego działania jest oczywiste, ale poszlaki to jedno, a dowody to drugie. No i ja mam dowód.
Tak się melduje obiektyw Vivitar na korpusie C 80D:
14953
Jeżeli to nikogo nie zastanawia, dlaczego i po co ponad 20 lat temu, jeszcze w erze aparatów na film, zrobiono taki myk, to niech żyje sobie w przekonaniu, że Canon w kwestii współpracy z obiektywami firm niezależnych jest czysty jak ta lelija :mrgreen:
Tak się melduje obiektyw Vivitar na korpusie C 80D:
14953
Jeżeli to nikogo nie zastanawia, dlaczego i po co ponad 20 lat temu, jeszcze w erze aparatów na film, zrobiono taki myk, to niech żyje sobie w przekonaniu, że Canon w kwestii współpracy z obiektywami firm niezależnych jest czysty jak ta lelija :mrgreen:Jest rano i jeszcze nie ogarniam w czym problem. Z tego co widzę, to Vivitar "pożyczył" kod z 100 macro Canona.
Jest rano i jeszcze nie ogarniam w czym problem. Z tego co widzę, to Vivitar "pożyczył" kod z 100 macro Canona.
Pisałem już o tym wcześniej. To jest obiektyw 100 mm f/3,5 Macro, a nie f/2,8 Macro, a więc nazwa obiektywu nawet nie odpowiada w zupełności jego parametrom optycznym, ale identyfikuje w korpusie obiektyw jako produkt firmy Canon, i to jest warunkiem jego poprawnej współpracy na zasadzie identyfikacji swój-obcy. Gdyby takie obejście identyfikacji nie było konieczne, to by go nie zrobiono. Nie ma to nic wspólnego z inżynierią wsteczną protokołu EF, która nie jest źródłem błędów w działaniu obiektywu, lecz jest nią właśnie ta identyfikacja producenta. Mam obiektywy Sigma wyprodukowane w tym samym okresie, co Vivitar, i one się meldują jako Sigmy, a nie jako Canony.
pawel.guraj
11-09-2023, 13:37
Pisałem już o tym wcześniej. To jest obiektyw 100 mm f/3,5 Macro, a nie f/2,8 Macro, a więc nazwa obiektywu nawet nie odpowiada w zupełności jego parametrom optycznym, ale identyfikuje w korpusie obiektyw jako produkt firmy Canon, i to jest warunkiem jego poprawnej współpracy na zasadzie identyfikacji swój-obcy. Gdyby takie obejście identyfikacji nie było konieczne, to by go nie zrobiono. Nie ma to nic wspólnego z inżynierią wsteczną protokołu EF, która nie jest źródłem błędów w działaniu obiektywu, lecz jest nią właśnie ta identyfikacja producenta. Mam obiektywy Sigma wyprodukowane w tym samym okresie, co Vivitar, i one się meldują jako Sigmy, a nie jako Canony.
Skoro moderator wykasował post, w którym mówiłem o tym, że już nie będę dyskutować, to będę.
To właśnie dokładnie ma wszystko wspólne z reverse engineeringiem (jeżeli nie wiesz co to - to metoda polegająca na "podsłuchaniu" jak rozmawia oryginalny obiektyw Canona z body Canona i próba implementacji takiego samego zachowania po "swojej" stronie). A że Canon w wypadku obiektywów "nie swoich" stosuje ograniczone możliwości (zapewne można to wytłumaczyć chęcią uchronienia się przez zawieszeniem się itp) to znacznie trudniej zaimplementować taka wersję protokołu. Łatwiej podszyć się pod inne szkło i udawać, że się się nim jest. Ot i cała teoria spiskowa.
Co może robić Canon w wypadku "nie swojego" szkła:
- obniżyć prędkość transmisji
- obniżyć dokładność pozycjonowania
- ograniczyć ilość dostępnych komend
itd.
Bo skoro zrobili coś na swój użytek a jakaś firma jednak postanowiła się do tego podłączyć nie wiedząc jak, no to żeby chronić konsumentów (ależ to jest fajna korpo-mowa) ograniczają funkcjonalność żeby uniknąć zawieszek - bo przecież w takich wypadkach hejt pójdzie na nich a nie na tego co się "na chama" podpiął.
p,paw
totamten
11-09-2023, 14:10
Widać tylko takie chipy zostały w chinskiej fabryce produkującej chipy do canonowskiego 2.8.
No tak, z Canonem to się można publicznie pożegnać, ale już przywitać się z czymś innym nie można :mrgreen:
Dobre, ale się uśmiałem :D
Widać tylko takie chipy zostały w chinskiej fabryce produkującej chipy do canonowskiego 2.8.
Na przełomie stuleci Chińczycy jeszcze nic nie mieli do gadania w kwestii produkcji elektroniki i obiektywów. Obiektyw wyprodukowała Cosina, która jest firmą japońską, w Japonii, bo tak jest napisane na obiektywie, prawdopodobnie w roku 1999, sądząc po numerze seryjnym.
14956
14957
Vivitar jest brandem, dla którego Cosina robiła ten obiektyw, jednym z kilku, a jest to klon manualnego obiektywu Cosina, który również był produkowany dla tych samych brandów.
14958
Te obiektywy mają ten sam układ optyczny i parametry, oraz nie mają stabilizacji, a na korpusie R7 obiektyw Vivitar jest bardzo dobrze stabilizowany przez IBIS, podczas gdy manualna Cosina prawie wcale pomimo wprowadzenia do nastawy IBIS jej ogniskowej 100 mm.
--- Kolejny post ---
Skoro moderator wykasował post, w którym mówiłem o tym, że już nie będę dyskutować, to będę.
To właśnie dokładnie ma wszystko wspólne z reverse engineeringiem (jeżeli nie wiesz co to - to metoda polegająca na "podsłuchaniu" jak rozmawia oryginalny obiektyw Canona z body Canona i próba implementacji takiego samego zachowania po "swojej" stronie). A że Canon w wypadku obiektywów "nie swoich" stosuje ograniczone możliwości (zapewne można to wytłumaczyć chęcią uchronienia się przez zawieszeniem się itp) to znacznie trudniej zaimplementować taka wersję protokołu. Łatwiej podszyć się pod inne szkło i udawać, że się się nim jest. Ot i cała teoria spiskowa.
Co może robić Canon w wypadku "nie swojego" szkła:
- obniżyć prędkość transmisji
- obniżyć dokładność pozycjonowania
- ograniczyć ilość dostępnych komend
itd.
Bo skoro zrobili coś na swój użytek a jakaś firma jednak postanowiła się do tego podłączyć nie wiedząc jak, no to żeby chronić konsumentów (ależ to jest fajna korpo-mowa) ograniczają funkcjonalność żeby uniknąć zawieszek - bo przecież w takich wypadkach hejt pójdzie na nich a nie na tego co się "na chama" podpiął.
p,paw
Chcąc-nie chcąc jednak stwierdzasz, że "Canon może coś robić w przypadku nie swojego szkła", a wszystko to, co wymieniasz, ogranicza funkcjonalność i niezawodność tego obiektywu.
Jakakolwiek próba racjonalizacji takiego podejścia jest niewątpliwie potrzebna Canonowi, ale czy to rozwiewa wszystkie wątpliwości po stronie użytkownika?
Zgodnie z prawem producent jest winien użytkownikowi poinformowania go o wszystkich istotnych cechach produktu. Jeżeli współpraca aparatu z obcymi obiektywami ma podlegać jakimś ograniczeniom, to o tym też należy użytkownika poinformować. Tymczasem, biorąc ad hoc do ręki instrukcję do Canona EOS 6D, firma Canon w przypadku problemów z pracą obcych obiektywów umywa ręce i odsyła klienta do producenta tych obiektywów.
Zgodnie z prawem producent jest winien użytkownikowi poinformowania go o wszystkich istotnych cechach produktu. Jeżeli współpraca aparatu z obcymi obiektywami ma podlegać jakimś ograniczeniom, to o tym też należy użytkownika poinformować. Tymczasem, biorąc ad hoc do ręki instrukcję do Canona EOS 6D, firma Canon w przypadku problemów z pracą obcych obiektywów umywa ręce i odsyła klienta do producenta tych obiektywów.
Producent nie ma żadnego obowiązku informować na temat współpracy swojego aparatu z obcymi szkłami ;)
O ewentualnych ograniczeniach ze swoimi starymi szkłami informuje w instrukcji.
Producent nie ma żadnego obowiązku informować na temat współpracy swojego aparatu z obcymi szkłami ;)
Skąd o tym wiesz? Jest jakaś ustawa na ten temat?
pawel.guraj
11-09-2023, 15:49
To spytam w drugą stronę. A jest jakaś ustawa o tym, że musi? Na Boga, zostawmy jeszcze jakieś resztki wolności rynkowej.
Przecież Canon nigdzie nie pisze, że jego body współpracuje ze szkłami firm trzecich. Tak więc oczekiwanie, że będzie działał to wyłącznie "wishful thinking".
Od zawsze tak było i była to za każdym razem świadoma decyzja kupujących kundelka (tak a propos, to dla mnie to słowo wcale nie ma żadnego pejoratywnego znaczenia. W domu zawsze były kundelki i poza tym, że nie były "firmowe" to mądre, zdrowe i świetne pieski).
p,paw
No ale zdajesz sobie sprawę, że w życiu nie wszystko musi być uregulowane?
Wskaż przepis z którego wynikałby obowiązek, o którym pisałeś, bo ja takiego przepisu nie znam. Chętnie się dowiem.
To raczej producent niesystemowego szkła powinien ostrzegać, że może ono nie w pełni umożliwiać wykorzystanie niesystemowego (niesystemowego z punktu widzenia szkło oczywiście) body - najprostszy przykład - brak cyfrowych korekcji obrazu.
Trzeba to szybko zasugerować Canonowi: natychmiast przetestować wszystkie obiektywy firm trzecich i opisać dokładnie, co działa, a co nie. gdy je podłączamy do (każdej) puszki Canona.
To co napisałeś ATSF o tym, że Canon powinien informować o produktach innych producentów, to jakiś śmiech? Jak kupujesz samochód, to producent ZALECA stosowanie oryginalnych części, natomiast nie jest nigdzie napisane, że "klocki hamulcowe firmy TRW mogą piszczeć" itd. Come on! Trochę logiki. I jak takie klocki zamontujesz i one faktycznie piszczą, to nie reklamujesz produktu u producenta samochodu.
Zaczynacie sobie jaja robić, ale nie widzicie tego, że sami producenci spełniają te wymagania w postaci publikowania specyfikacji technicznej wyrobów, co nie jest tylko i wyłącznie marketingiem.
Jeżeli aparat ma konkretny typ mocowana obiektywu, to jest dorozumiane, że obiektywy z tym mocowaniem powinny działać tak, jak ma działać żarówka z gwintem E27 w żyrandolu z takimi oprawkami.
Jeśli by coś miało nie działać pomimo kompatybilnego złącza, to użytkownik powinien być o tym uprzedzony, co nie będzie działało, i w jakim zakresie, np. przez poinformowanie o zwolnieniu tempa transmisji danych, albo obniżenia dokładności nastawienia na ostrość.
Oczywiście, jeśli Canon ma w protokole złącza jakieś ukryte procedury robiące zewnętrznym firmom pod górkę, to się do tego nie przyzna, ale dlaczego to nie Canon się tłumaczy, lecz robi to w jego interesie jakiś wolontariat?
Pisałem to już nie raz, ale napiszę raz jeszcze: przerabiałem kilka korpusów Canona, na których moje Sigmy i Vivitar nie chciały pracować, aż wyszedł model 550D, i nagle te same obiektywy przestały sprawiać problemy, przynajmniej AF w ogóle działa i przysłona.
Obiektywy się nie zmieniły, natomiast zmieniło się podejście firmy Canon w traktowaniu tych obiektywów przez ich korpusy, a więc nie jest to kwestia odwrotnej inżynierii, lecz identyfikacji producenta obiektywu przez korpus, i wynikające z tego konkretne działanie ze strony korpusu.
Są to kwestie oczywiste i sprawdzalne, świadczące o istnieniu systemu rozpoznania swój-obcy i robieniu trudności producentom niezależnym. Canony EOS 400D i 450D nie chciały gadać z moją optyką, a 550D już łaskawie zechciał. Nie wiem, jak obłudnej argumentacji trzeba użyć, aby wytłumaczyć te fakty na korzyść Canona.
Co i raz pokazują się zapytania o to, czy jakiś konkretny obiektyw będzie poprawnie pracował na jakimś konkretnym korpusie, bo ludzie mają historyczne doświadczenia, że z tym może być bardzo różnie, i ten sam obiektyw może na innym korpusie przestać pracować. Sam to przerabiałem i opisałem powyżej, a zarówno korpusy, jak i obiektywy, miały ten sam interfejs, i niby ten sam protokół komunikacji, przy czym od strony obiektywów to on był ten sam, ale od strony korpusów to on był "niby".
--- Kolejny post ---
Mityczne udostępnienie protokołów komunikacji przez Nikona i SONY producentom niezależnym opiera się mz nie na samym udostępnieniu protokołów, bo z tym producenci niezależni sobie świetnie radzą, lecz na zapewnieniu ich, że aparaty nie będą wyczyniały małpich figli po podłączeniu ich obiektywów.
Canon nie musi niczego udostepniać, a jeśli jakich chinczyk kopiuje protokuł żeby jego szkło odpaliło to juz sprawa chinczyka i jelenia który kupił tem wynalazek.
Canon nie musi niczego udostepniać, a jeśli jakich chinczyk kopiuje protokuł żeby jego szkło odpaliło to juz sprawa chinczyka i jelenia który kupił tem wynalazek.
Jak widzę ludzi pracujących dla Canona jest tu co niemiara :mrgreen:
Nawet jeżeli Canon niczego nie udostępnia, to inni sobie z tym świetnie radzą, i wiele obiektywów pracuje generalnie bardzo dobrze, ale zdarzają im się losowe wpadki. Oczywiście, wszyscy trolle Canona, oraz ludzie, u których działa silnie mechanizm wyparcia, obarczą tym złą implementację protokołu komunikacyjnego przez firmy niezależne, i dokładnie o to chodzi Canonowi, natomiast randomowemu baranowi, czy też jeleniowi, powinno chodzić o to, aby dogłębnie wyjaśnić tę kwestię, i żeby obca optyka śmigała na korpusach tak samo dobrze, jak natywna.
Niewiarygodne jest dla mnie, jak można myśleć i działać wbrew własnemu interesowi. To musi na coś wskazywać :mrgreen:
Jeżeli aparat ma konkretny typ mocowana obiektywu, to jest dorozumiane, że obiektywy z tym mocowaniem powinny działać tak, jak ma działać żarówka z gwintem E27 w żyrandolu z takimi oprawkami.
Wskaż konkretny przepis z którego to wynika...
O ile gwint Edisona jest określony w odpowiednich normach i generalnie wszyscy producenci czy to żarówek, czy oprawek muszą się do tego ściśle stosować, o tyle nie kojarzę by jakieś normy (ISO/PN) określały mocowanie EF/RF. No chyba, że czegoś nie wiem. Chętnie się douczę ;)
Jak widzę ludzi pracujących dla Canona jest tu co niemiara :mrgreen:
Nawet jeżeli Canon niczego nie udostępnia, to inni sobie z tym świetnie radzą, i wiele obiektywów pracuje generalnie bardzo dobrze, ale zdarzają im się losowe wpadki. Oczywiście, wszyscy trolle Canona, oraz ludzie, u których działa silnie mechanizm wyparcia, obarczą tym złą implementację protokołu komunikacyjnego przez firmy niezależne, i dokładnie o to chodzi Canonowi, natomiast randomowemu baranowi, czy też jeleniowi, powinno chodzić o to, aby dogłębnie wyjaśnić tę kwestię, i żeby obca optyka śmigała na korpusach tak samo dobrze, jak natywna.
Niewiarygodne jest dla mnie, jak można myśleć i działać wbrew własnemu interesowi. To musi na coś wskazywać :mrgreen:
Dla mnie jest niewiarygodne, że są na świecie ludzie, którzy myślą, że firmy powinny za darmo udostępniać swoje technologie wszystkim, a już w szczególności konkurencji...
Niech sobie SIGMA, TAMRON i inni zrobią własne body, wtedy wszystko będzie śmigać.
Oczywiście nie jestem fanem takiej polityki i nie lubię płacić "frycowego" od nowości, ale z drugiej strony, gdybym był producentem jakiegoś produktu, to naturalnym jest, że dbałbym o swoje zysk - i tu nie chodzi o być fanatykiem Canona, tylko zwykłe, w miarę uczciwe rozumienie świata.
…Jeżeli aparat ma konkretny typ mocowana obiektywu, to jest dorozumiane, że obiektywy z tym mocowaniem powinny działać tak, jak ma działać żarówka z gwintem E27 w żyrandolu z takimi oprawkami…
Nie pozostaje Ci nic innego jak pisać do Canona, żeby się wytłumaczył.
pawel.guraj
11-09-2023, 20:43
Większej bzdury na prawdę dawno nie czytałem.
Mylisz standaryzację z własnością intelektualną prywatnej firmy.
p,paw
p,paw
Otóż to! Tych słów zabrakło u mnie :)
Wskaż konkretny przepis z którego to wynika...
O ile gwint Edisona jest określony w odpowiednich normach i generalnie wszyscy producenci czy to żarówek, czy oprawek muszą się do tego ściśle stosować, o tyle nie kojarzę by jakieś normy (ISO/PN) określały mocowanie EF/RF. No chyba, że czegoś nie wiem. Chętnie się douczę ;)
Dla mnie jest niewiarygodne, że są na świecie ludzie, którzy myślą, że firmy powinny za darmo udostępniać swoje technologie wszystkim, a już w szczególności konkurencji...
Niech sobie SIGMA, TAMRON i inni zrobią własne body, wtedy wszystko będzie śmigać.
Oczywiście nie jestem fanem takiej polityki i nie lubię płacić "frycowego" od nowości, ale z drugiej strony, gdybym był producentem jakiegoś produktu, to naturalnym jest, że dbałbym o swoje zysk - i tu nie chodzi o być fanatykiem Canona, tylko zwykłe, w miarę uczciwe rozumienie świata.
Normy ISO/PN/DIN określają parametry złącza E27, a nie to, czy żarówka ma świecić, czy nie :mrgreen: Jest taki np. przypadek, że bateria litowa typu 14500 o napięciu 3,7V ma dokładnie takie same wymiary, jak bateria alkaiczna AA (R6) o napięciu 1,5 V lub akumulator AA 1,2V. Włożenie baterii litowej o wyższym napięciu do gniazda przystosowanego do baterii zwykłej najczęściej kończy się spaleniem obwodu elektrycznego. Sprawdziłem :mrgreen:
Jeżeli więc przypadek bagnetu EF ma być tego typu, co historia z bateriami, to użytkownik powinien być o tym uświadomiony.
Istnieje spora grupa użytkowników np. obiektywu Sigma 150-600 C. Jeżeli uważają, że obiektyw współpracuje z ich aparatem dobrze, to by znaczyło, że inżynieria wsteczna w jego przypadku została zrobiona dobrze, więc dlaczego w przypadku innego obiektywu miała by być zrobiona źle, skoro jest to ten sam protokół komunikacyjny?
Jeżeli zaś uważają, że obiektyw współpracuje z aparatem źle, to by znaczyło, że albo inżynieria wsteczna została zrobiona źle, albo jest inna tego przyczyna ;) Taka jest logika.
Przemek_PC
11-09-2023, 21:27
Do samochodów kupujecie tylko oryginalne części w ASO? Jakoś nikt nie zabrania produkować zamienników. Baterie do aparatów też tylko oryginały?
Bangi pawel.guraj szacun Panowie, że Wam się chce! Naprawdę czapki z głów. Poziom dyskusji stał się już dawno tak absurdalny, że jakakolwiek próba merytorycznego dotarcia do Waszego adwersarza wydaje mi się bezcelowa. Ale widać to forum przyciąga wielbicieli wszelakich krucjat, którzy stworzyli sobie swój własny świat i nie rozumieją, że prawdziwy świat jest inny. Szkoda tylko, że tak nachalnie wyłażą z niego na zewnątrz.
Jeżeli więc przypadek bagnetu EF ma być tego typu, co historia z bateriami, to użytkownik powinien być o tym uświadomiony.
A Ty dalej swoje...
Z instrukcji do R:
14962
Co jest niejasne???
p,paw
Nie mylę standaryzacji z własnością intelektualną jakiejś firmy.
Standaryzacja nie polega tylko i wyłącznie na zatwierdzeniu czegoś przez komitet międzynarodowy. Wprowadzenie nowego rozwiązania technicznego na rynek automatycznie jest nazywane stworzeniem nowego standardu, zwłaszcza gdy znajduje naśladowców, piratów, lub licencjobiorców, i staje się powszechne nawet bez zatwierdzenia przez międzynarodowe gremia.
W niczym to nie umniejsza praw do własności intelektualnej.
Międzynarodowej standaryzacji podlegają tylko często powtarzające się elementy złożonych wyrobów.
O każdej firmie produkującej aparaty fotograficzne mówi się, ze stworzyła własny standard mocowania obiektywów. Wiele z tych firm już nie istnieje, albo nie robią aparatów, ale ich złącza dalej są nazywane standardami, np. Topcon, albo Miranda.
Bagnet EF jest standardem dla wszystkich obiektywów z tym bagnetem, no bo trudno, aby miały różne bagnety :mrgreen:
P.S.
Jest taka fraszka Lecha Konopińskiego:
"Plujesz pod wiatr, ale zważ,
że opluwasz własną twarz!"
pawel.guraj
11-09-2023, 21:49
Standard będący własnością prywatną różni się od standardu "międzynarodowego" tym, że jego twórca nie musi nikomu udostępniać jego specyfikacji technicznej.
Drobna acz bardzo zasadnicza różnica.
p,paw
Zaczynacie sobie jaja robić, ale nie widzicie tego, że sami producenci spełniają te wymagania w postaci publikowania specyfikacji technicznej wyrobów, co nie jest tylko i wyłącznie marketingiem.
Jaja sobie robisz Ty. Producenci publikują specyfikacje swoich wyrobów. Te specyfikacje, które są istotne dla użytkownika, bo na pewno nie udostepniają użytkownikowi oprogramowania, protokołów itp spraw. Mają ci napisać algorytmy pomiaru wielopolowego? Szaremu userowi? I tak dużo piszą w białej księdze.
Jeżeli aparat ma konkretny typ mocowana obiektywu, to jest dorozumiane, że obiektywy z tym mocowaniem powinny działać ..
No i działają. Korpusy Canona z obiektywami Canona. Canon ma brać odpowiedzialność za to co robią strony trzecie??? Może ma kazdy obcy obiektyw testować i pisać w jakim zakresie współpracuje OK, a gdzie nie? Serio to piszesz?
Jeśli by coś miało nie działać pomimo kompatybilnego złącza, to użytkownik powinien być o tym uprzedzony, co nie będzie działało, i w jakim zakresie, np. przez poinformowanie o zwolnieniu tempa transmisji danych, albo obniżenia dokładności nastawienia na ostrość..
Powinien byc uprzedzony przez kogo? Przez Canona? Nie, przez producenta obiektywu. I solidni producenci tak robią. Tamron na swojej stronie, Sigma itd piszą o kompatybilności z korpusami, gdy sie da to udostepniają upgrade (USB dock i TAP console). Albo piszą, że starsza seria nie będzie działała (co bywa nieprawdą, Tamron pisze o zgodności obiektywów z serii G2 gdy sie wgra nowy soft, a umywa ręce w przypadku obiektywów serii pierwszej. Miałem taki obiektyw i .. działał, choć nie było go w wykazie, że działa. Bo te firmy wiedzą, że nowsze body C czy N może "pozbawić współpracy" tych szkieł z aparatami. Stąd niechętnie kupowane sa starsze generacje obiektywów, którym nie można wymienić softu. W dodatku nigdy nie wiadomo jak długo te firmy będą wspomagały te konkretne swoje szkło.
Dlaczego Canon pisze, że kazdy obiektyw EF będzie działał w systemie R. Tamron działający na bagnecie EF niby tez powinien. Ale producent Tamronów (nie Canon!) pisze, że nie musi. Na tej liscie nie ma wielu obiektywów z mocowaniem EF. Co ma tu ogłaszać Canon? Co to go obchodzi?
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/powiadomienie-dotyczace-kompatybilnosci-obiektywow-tamron-z-uchwytem-canon-w-aparatach-fotograficznych-canon-eos-r
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/update-notice-about-compatibility-for-canon-eos-r5-eos-r6-with-tamron-lenses-model-a032-a025-a041
Analogicznie jest z Tamronami na Nikona, o czym Tamron informuje. Nie Nikon. Tamron.
Analogicznie jest z Sigmami.
Jaja sobie robisz Ty. Producenci publikują specyfikacje swoich wyrobów. Te specyfikacje, które są istotne dla użytkownika, bo na pewno nie udostepniają użytkownikowi oprogramowania, protokołów itp spraw. Mają ci napisać algorytmy pomiaru wielopolowego? Szaremu userowi? I tak dużo piszą w białej księdze.
No i działają. Korpusy Canona z obiektywami Canona. Canon ma brać odpowiedzialność za to co robią strony trzecie??? Może ma kazdy obcy obiektyw testować i pisać w jakim zakresie współpracuje OK, a gdzie nie? Serio to piszesz?
Powinien byc uprzedzony przez kogo? Przez Canona? Nie, przez producenta obiektywu. I solidni producenci tak robią. Tamron na swojej stronie, Sigma itd piszą o kompatybilności z korpusami, gdy sie da to udostepniają upgrade (USB dock i TAP console). Albo piszą, że starsza seria nie będzie działała (co bywa nieprawdą, Tamron pisze o zgodności obiektywów z serii G2 gdy sie wgra nowy soft, a umywa ręce w przypadku obiektywów serii pierwszej. Miałem taki obiektyw i .. działał, choć nie było go w wykazie, że działa. Bo te firmy wiedzą, że nowsze body C czy N może "pozbawić współpracy" tych szkieł z aparatami. Stąd niechętnie kupowane sa starsze generacje obiektywów, którym nie można wymienić softu. W dodatku nigdy nie wiadomo jak długo te firmy będą wspomagały te konkretne swoje szkło.
Dlaczego Canon pisze, że kazdy obiektyw EF będzie działał w systemie R. Tamron działający na bagnecie EF niby tez powinien. Ale producent Tamronów (nie Canon!) pisze, że nie musi. Na tej liscie nie ma wielu obiektywów z mocowaniem EF. Co ma tu ogłaszać Canon? Co to go obchodzi?
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/powiadomienie-dotyczace-kompatybilnosci-obiektywow-tamron-z-uchwytem-canon-w-aparatach-fotograficznych-canon-eos-r
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/update-notice-about-compatibility-for-canon-eos-r5-eos-r6-with-tamron-lenses-model-a032-a025-a041
Analogicznie jest z Tamronami na Nikona, o czym Tamron informuje. Nie Nikon. Tamron.
Analogicznie jest z Sigmami.
We wszystkim tym, co napisałeś, najważniejsze jest to zdanie: "Bo te firmy wiedzą, że nowsze body C czy N może "pozbawić współpracy" tych szkieł z aparatami". Szczera prawda :mrgreen:
Coś, co działało wcześniej, może od pewnego momentu już nie działać, bo w korpusie zostanie zaimplementowana funkcja uniemożliwiająca działanie specyficznie temu czemuś, i TYLKO O TO CHODZI OD SAMEGO POCZĄTKU. To się działo, dzieje, i dziać będzie.
Jeżeli obiektyw miał na pewnym etapie poprawnie zaimplementowany protokół komunikacyjny, to aby on przestał działać poprawnie, trzeba użyć systemu rozpoznawania nielubianych obiektywów w kolejnej iteracji sprzętu i spowodować jego niedziałanie.
Tą metodą konkretne złącze obiektywu (jako fizyczny łącznik i protokół komunikacji) jest standardem, gdy obiektyw działa poprawnie, a przestaje nim być, gdy obiektyw odmawia współpracy pomimo tego samego fizycznego połączenia, a o tym decyduje firma Canon, czyli wracamy do punktu wyjścia:
CANON INTENCJONALNIE OGRANICZA POPRAWNOŚĆ WSPÓŁPRACY OBIEKTYWÓW FIRM NIEZALEŻNYCH UŻYWAJĄC SYSTEMU ICH IDENTYFIKACJI SWÓJ-OBCY.
Skoro Canon stosuję tę taktykę, to powinien o tym uprzedzić, a nie zwalać odpowiedzialności na producentów optyki. Zmiana firmware w obiektywach albo polega na uzyskaniu od Canona jakichś kluczy odblokowujących pewne funkcje, albo na analizie komunikatów płynących z korpusu do obiektywu i korygowaniu nagłych, nieproporcjonalnych odchyleń w komendach.
Całkowite odcięcie możliwości współpracy obiektywów firm niezależnych z korpusami Canona było by i technicznie możliwe, i zdaniem co niektórych nawet usprawiedliwione, ale takie granie w ciuciubabkę już nie jest.
Trudno sobie wyobrazić, aby przez 30 lat producenci niezależni przy konstruowaniu nowego obiektywu musieli rozgryzać protokół komunikacyjny od początku- oni go już mają obkuty na blachę, ale nie są w stanie przewidzieć, co nowego im wywinie Canon. Przecież obiektywy Canona też korzystają z tego samego protokołu EF od 1987 roku i nawet mam tak stare obiektywy, które pracują poprawnie na nowym sprzęcie, czyli ich komunikacja z korpusami nie uległa zmianie.
Ponieważ Canon wie, że z inżynierią odwrotną inni sobie doskonale radzą, to w przypadku bagnetu RF zakazał im prawnie jego używania. Gdyby to było podyktowane obłudną troską o bezawaryjne współdziałanie ich produktów ze swoimi korpusami, to po prostu wprowadził by licencjonowanie i certyfikowanie ich produktów.
Może rynek go do tego zmusi, ale- wracając do kwestii bagnetu EF- dalej nie widzę z Waszej strony sensownego usprawiedliwienia dla podszywania się obiektywu Vivitara pod obiektyw Canona, ani dla braku współpracy wcześniejszych lustrzanek z obiektywami Sigmy, którą to współpracę późniejsze modele podjęły. Ciągle się czepiacie nie tego w moich wypowiedziach, do czego się trzeba ustosunkować merytorycznie.
--- Kolejny post ---
A Ty dalej swoje...
Z instrukcji do R:
14962
Co jest niejasne???
Dupochron. Zwykły dupochron.
Prostsze modele korpusów nawet nie miały wskazań stanu akumulatora i zapierniczały na wszystkim, co się do nich włożyło. Mój EOS 550D śmiga jeszcze na chińskich zamiennikach kupionych na eBay 12 lat temu i nawet o tym nie wie, że to zamienniki :mrgreen:
Generalnie, jeśli dobrze się orientuję, patenty chronią przez 20 lat, czyli za jakieś naście lat Canon nic nie będzie mógł zabraniać ;)
Generalnie, jeśli dobrze się orientuję, patenty chronią przez 20 lat, czyli za jakieś naście lat Canon nic nie będzie mógł zabraniać ;)
Nie znasz ich? Wymyślą nowy bagnet albo zostaną zeżarci przez Samsunga :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Jedynym producentem na świecie, robiącym obiektywy z bagnetem EF, któremu Canon całkowicie zabronił używania autofocusa i elektronicznego sterowania przysłoną jest Zeiss, bo Zeiss by zdyskontował natywną optykę Canona.
Wykonawcą obiektywów Zeiss jest Cosina, a więc też od pewnego momentu w ogóle przestały się ukazywać obiektywy Cosiny z mocowaniem EF, chociaż ta firma ma potężny potencjał w tym kierunku.
Skoro udało się Canonowi wymusić na Zeissie nieużywanie AF i elektronicznej kontroli przesłony, to na czym polega problem z Sigmami i Tamronami?
Ano na tym, że ustępstwo ze strony Canona w tolerowaniu ich optyki jest okraszone tolerowaniem przez te firmy fikołajtków robionych przez korpusy przeciwko ich obiektywom, tak jak jest tolerowane piractwo nośników danych typu płyty CD, bo napędza sprzedaż sprzętu z nich korzystającego.
To jest ciche przyzwolenie z pewnymi rygorami, bo inaczej Canon by postąpił z tymi firmami tak samo, jak postąpił z Zeissem, a Zeiss na pewno się nie zgodził na taki układ, aby firmowane przez niego obiektywy działały poprawnie tylko od wielkiego dzwonu.
Ano na tym, że ustępstwo ze strony Canona w tolerowaniu ich optyki jest okraszone tolerowaniem przez te firmy fikołajtków robionych przez korpusy przeciwko ich obiektywom, tak jak jest tolerowane piractwo nośników danych typu płyty CD, bo napędza sprzedaż sprzętu z nich korzystającego.
To jest ciche przyzwolenie z pewnymi rygorami, bo inaczej Canon by postąpił z tymi firmami tak samo, jak postąpił z Zeissem, a Zeiss na pewno się nie zgodził na taki układ, aby firmowane przez niego obiektywy działały poprawnie tylko od wielkiego dzwonu.
I tym sposobem dochodzimy do ogólnej konkluzji, że wszyscy chcą zarobić, nawet "po trupach" użytkowników ;)
Nie znasz ich? Wymyślą nowy bagnet albo zostaną zeżarci przez Samsunga :mrgreen:
Apple robi to samo, i to ode mnie zależy czy chce używać ich systemu czy nie. Tobie radzę to samo.
Kup Sony, i będziesz zadowolony. Po co się męczyć i szukać w wiadomych sprawach teorii spiskowych. Canon chce zarabiać tak jak i fotografowie. Wyobraź sobie, że ktoś kradnie wycinki Twoich zdjęć i robi kolaże bo przecież zdjęcia były w necie i nie używa ich w całości. W przypadku każdego producenta (Sigma, Tamron czy jakiś inny Vivitar) to bezczelna kradzież, łamią protokół i implementują go do swoich produktow.
A to Canon nic nie wie że inni producenci robią szkła pod ich korpusy? Rozumiem że to jest tak partyzanta z ich strony? :o
Niby tak, ale jednak nie do końca. Bagnet RF jest szyfrowany i mimo wygaśnięcia patentów inni producenci niekoniecznie będą potrafili to obejść a wygaśnięcie patentów nie zmusi przecież Canona to udostępnienia innym zaszyfrowanego protokołu komunikacji.
cybulski
12-09-2023, 10:52
Mam żyrandol E27 gdzie nie wszystkie żarówki działają. Ze ściemniaczem żyrandol.
Wystarczy nie ściemniać :D
W przypadku każdego producenta (Sigma, Tamron czy jakiś inny Vivitar) to bezczelna kradzież, łamią protokół i implementują go do swoich produktow.
Jak mówiła moja księgowa "To co nie jest zabronione, to jest dozwolone"
Nie wydaje mi się, żeby gdzieś łamali prawo. Tak jak w przypadku mocowań Arca czy Bowens, patent wygasł i hulaj dusza...
Natomiast dziwię się koledze atsf, że się dziwi, że firmy wprowadzają zabezpieczenia utrudniające działania konkurencji.
Jak mówiła moja księgowa "To co nie jest zabronione, to jest dozwolone"
Nie wydaje mi się, żeby gdzieś łamali prawo. Tak jak w przypadku mocowań Arca czy Bowens, patent wygasł i hulaj dusza...
Natomiast dziwię się koledze @atsf (https://www.canon-board.info/member.php?u=11382), że się dziwi, że firmy wprowadzają zabezpieczenia utrudniające działania konkurencji.
Bardziej chyba mu chodzi o to że jak już szkło konkurencji działało poprawnie na body X czyli dostało błogosławieństwo firmy C to dlaczego jest ono cofane przy body Y?
Bardziej chyba mu chodzi o to że jak już szkło konkurencji działało poprawnie na body X czyli dostało błogosławieństwo firmy C to dlaczego jest ono cofane przy body Y?
To trochę tak, jakbym się dziwił, czemu plugin kupiony 10 lat temu nie działa na nowym PS-ie.
Czy to wina Adobe, czy producenta pluginu?
A to Canon nic nie wie że inni producenci robią szkła pod ich korpusy? Rozumiem że to jest tak partyzanta z ich strony? :o
Nie wiem, ja nie pracuję w Canonie :lol: choć niektórzy tutaj mogą myśleć, że jest inaczej.
Tak naprawdę to wtedy kiedy zaczynałem swoją przygodą z cyfrową fotografią chciałem kupić Nikona D90 i zostać nikoniarzem, ale były jakieś mistrzostwa świata, czy coś i trzeba było bardzo długo czekać, więc... kupiłem pierwszego Canona i tak już ostało.
Nie wiem, ja nie pracuję w Canonie :lol: choć niektórzy tutaj mogą myśleć, że jest inaczej.
Tak naprawdę to wtedy kiedy zaczynałem swoją przygodą z cyfrową fotografią chciałem kupić Nikona D90 i zostać nikoniarzem, ale były jakieś mistrzostwa świata, czy coś i trzeba było bardzo długo czekać, więc... kupiłem pierwszego Canona i tak już ostało.
To jak już jesteśmy w hydeparku, to może warto wydzielić wątek, jak zostałem canonierem?:mrgreen:
Ja dlatego, że 90% fotografów, których zdjęcia ceniłem, i bardzo do dziś mi się podobają, robiło wtedy Canonami. To był rok 2007, jak wybierałem system, i może niewielu dzisiejszych userów pamięta, ale wtedy nie było Sony:lol: (dokładnie rzecz ujmując Sony tyle co kupiło dział foto Minolty i nie było to nic wartego uwagi) a Nikon tylko z zazdrością patrzył na to, jaki obrazek produkują matryce Canona. Wybór był właściwie oczywisty, jeśli ktoś nie miał gratów z analogowego systemu Nikona, a liczących się na rynku graczy było tylko dwóch.
I mimo upływu lat jakoś nie zauważyłem, żeby konkurencja wypuściła coś, co dałoby mi jakiś ekstra bonus, uzasadniający zmianę systemu. Zwłaszcza, ze przez lata ilość gratów się rozrosła i zmiana wszystkiego byłaby mało wygodna. Jestem zadowolony z tego, co mam. I wbrew temu, co wielu sądzi, da się z tym spać spokojnie;)
Przemek_PC
12-09-2023, 14:48
A ja system zmieniłem i widzę dużo plusów. Zaczynałem od Canona EOS 500n a później G1, D30, D60, 50D, 5D, 1DII oraz kamery HV20 i XH-A1. Teraz mam korpusy firmy, której kiedyś nie było a której nazwy na tym forum wymieniać nie wolno i jestem bardzo zadowolony zadowolony z ich współpracy ze szkłami EF. Ale ja się nie przywiązuje do przedmiotów, nie jestem fanboyem marki, wybieram to co mi pasuje.
Nieśmiało wtrącę swoje 3 grosze :)
Od kiedy pamiętam zawsze był problem z Sigmami do puszek Canona mocowaniem EF. Pamiętam, że wybierałem z kilku sztuk ta która była "celniejsza" a później i tak nie trafiała ;)
Dlatego w pewnym stopniu rozumiem tych psioczących na Sigmy Tamrona, że to "kundelki" słabo działające. Do Sigm przekonałem się dopiero po zmianie systemu a seria DG DN rozwala system ;)
--- Kolejny post ---
(dokładnie rzecz ujmując Sony tyle co kupiło dział foto Minolty i nie było to nic wartego uwagi)
No teraz to pojechałeś ;) 150 lat Konica Minolta (https://www.konicaminolta.pl/pl-pl/150-years-of-konica-minolta) Już nawet nie będę pisał o genialnych analgowych minoltach serii xd11, x700 , XD-7, XE1 czy też XE ;) Moim niespełnionym marzeniem była MINOLTA 9xi (https://www.foto-kurier.pl/archiwum_artykulow/pierwsze-opisy/pokaz-233-minolta-9xi-artykul-opublikowano-w-foto-kurierze-7-1992.html) (1/12.000 sek i najkrótszy czas synchronizacji błysku wśród migawek szczelinowych - 1/300 sek.), ale wiele lat używałem Minolty Dynax 7000i (https://www.foto-kurier.pl/archiwum_artykulow/konkursy/2-pokaz-220-minolta-7000i-artykul-opublikowano-w-foto-kurierze-1-1992.html) i później flagowego modelu Minolty 8000i , z której mam wiele wspaniałych wspomnień na odbitkach :)
Dodam, że ood koniec 1989 roku japoński dziennikarz M. Toyohiro Akiyama został zaproszony na międzynarodową stację kosmiczną MIR. Minolta dostarczyła mu specjalny, biały zestaw Minolta α-8000i "Mir" edycja specjalna Maxxum 8000i BIAŁA (https://www.ebay.pl/itm/314825300971?hash=item494d0cdbeb:g:UWkAAOSw6oBkkv-A&amdata=enc%3AAQAIAAAA4Oq4SrTn%2B9q3TZx%2FyDyvaVaXI 4al7dfj6mxMj545Pbq1g20Cglru7dAtfKmKx1g6hJrjRtwOPyG E3X8qwYppx4vwWetsM8bedLIII0S4sRedq%2BfTMXC%2F3D94P Q4o16zeMgcUhwfIiaY0pwOrxApAFj1P17AglaqQZD8ZpkOIW%2 Ft5KMET2hP27W6hyvp832ImkzoTkVGzT24yKkGQchOTwsIhjCy A2C8tATBzsHDW0DaqjfDpKW6E87yv2PkvmdUxXFLq2Q290H3lF Qkzm%2B7c9oXrZZBFI5YH7QeO2R%2F6jenX%7Ctkp%3ABk9SR7 S8xZjRYg). Ponieważ M. Akiyama był pierwszym Japończykiem pozostającym na stacji kosmicznej Mir, Minolta wydała w 1990 r. limitowaną edycję znaną jako wersja „Mir”.
No teraz to pojechałeś ;) Już nawet nie będę pisał o genialnych analgowych minoltach
Z pełnym rozmysłem. Analogowy system minolty był wspaniały. Ale cyfrowe puszki, w tamtym czasie, nie miały nic ciekawego do zaoferowania. Poza tym, świeżo po zmianie właściciela, przyszłość systemu nie był jasna.
Czy w ogóle dostrzegacie zbieżność w przeciwdziałaniu konkurencji z celowym działaniem na szkodę użytkownika, czy nie?
Przemek_PC
12-09-2023, 17:28
Nie dostrzegają. Będą bronić swojej ulubionej firmy do upadłego.
cybulski
12-09-2023, 17:30
UE powinno zarządzić, jak w przypadku usbc, że protokół jest ustandaryzowany,dziura bagnetu ta sama, rejestr i wsio tak samo. To byłaby ochrona.
cybulski
12-09-2023, 18:18
Żegnać się z ff Canona ma sens ale tylko na większy format Fuji GFX100 II https://www.optyczne.pl/19210-news-Fujifilm_GFX_100_II.html
Skakanie po systemach ff to jak z deszczu pod rynnę.
Krótko szukałem, ale nie znalazłem patentu Canona na protokół EF, a wszystkie dostępne informacje podają, że protokół jest po prostu nieujawniony. Opatentowanie czegoś równa się ujawnieniu tego czegoś, ale wiele firm nie patentuje swoich produktów właśnie z tego względu.
Opatentowanie protokołu wymagało by też ujawnienia zawartych w nim zabezpieczeń.
W efekcie można próbować podrobić produkt, ale nigdy nie zrobi się tego dokładnie, więc trudno nawet mówić o kradzieży własności intelektualnej, kiedy się wnosi własną koncepcję, a inspiracja nie jest prawnie zabroniona.
cybulski
12-09-2023, 18:36
Historycznie ruskie aparaty i obiektywy też były na podstawie inspiracji.
Opatentowanie czegoś równa się ujawnieniu tego czegoś,
owszem
ale rowniez: opantentowac nie mozna byle czego*, tylko musi to byc jakis pomysl nowy, ktorego osoba zaznajomiona z tematem** nie jest w stanie tak o po prostu sobie wymyslic. wiec jakas nowinka technologiczna, nie po prostu jedno z mozliwych rozwiazan problemu.
przy czym protokol komunikacji jako taki jest algorytmem. tego sie generalnie nie patentuje w ogole (sa wyjatki, oczywiscie, ale... )
poza tym, i to jest w tym kluczowe: patentuje sie ni mniej ni wiecej wlasnie po to, zeby albo licencjonowac albo zablokowac konkurencji dostep do rozwiazania. Japonczycy akurat "kochaja" kooperacje, wiec to zawsze chodzi o opcje druga
* - nie dotyczy patentow Apple w USA. rowniez na kolo, jakby zechcieli. ale ogolnie amerykanski urzad patentowy jest g* warty (opinia branzowa, nie moja wlasna bynajmniej), zwlaszcza jak chodzi o ochrone wlasnej gospodarki :/
** - definicja patentu, w oryginalnym brzmieniu (ta "osoba zaznajomiona z tematem")
ale wiele firm nie patentuje swoich produktów właśnie z tego względu.
patentuje sie co sie da. akurat kto jak kto ale Canon sie nie patyczkuje, utrzymuje legiony prawnikow patentowych ;)
dla nich problemem jest raczej to, ze nie wszystko wolno opatentowac :D
UE powinno zarządzić, jak w przypadku usbc, że protokół jest ustandaryzowany,dziura bagnetu ta sama, rejestr i wsio tak samo. To byłaby ochrona.Po co mieliby to robić, zeby własność intelektualna jednej firmy byla wykorzystywana przez inne firmy?
Najwiekszym problemem w tej sytuacji jest osoba która kupuje korpus Canona i nie ma pieniedzy na szklarnie. Nikt nikogo nie zmusza do wybrania systemu EOS. Macie Sony, Nikona i Pentaxa o innych cropach nawet nie wspominam więc po co ten bek?
Podpowiem, że z nowości najlepszy chyba Nikon, jeśli się ktoś lubi z kundelkami. Niestety Sony ma bagnet pod apsc i to będzie największym problem w przyszłości. Jak na moje oko, topowe szkła będą niedomagać a stabilizacja kuleć. Z reszta pewnie go wymienią za kilka lat na coś wiekszego.
Po co mieliby to robić, zeby własność intelektualna jednej firmy byla wykorzystywana przez inne firmy?
Najwiekszym problemem w tej sytuacji jest osoba która kupuje korpus Canona i nie ma pieniedzy na szklarnie. Nikt nikogo nie zmusza do wybrania systemu EOS. Macie Sony, Nikona i Pentaxa o innych cropach nawet nie wspominam więc po co ten bek?
Podpowiem, że z nowości najlepszy chyba Nikon, jeśli się ktoś lubi z kundelkami. Niestety Sony ma bagnet pod apsc i to będzie największym problem w przyszłości. Jak na moje oko, topowe szkła będą niedomagać a stabilizacja kuleć. Z reszta pewnie go wymienią za kilka lat na coś wiekszego.
Zmiana systemu generalnie polega na tym, że zanim się coś kupi, to się chce coś sprzedać, ale ktoś to musi kupić. No i jak mają ludzie kupować używki Canona mając świadomość problemów, jakie im on może stworzyć? Kupują ludzie nieświadomi :mrgreen:
Natomiast propozycja cybulski jest sensowna, ale zbyt rewolucyjna, a przez to niemożliwa do wprowadzenia. Jednakże wtedy była by prawdziwa konkurencja obiektywów i korpusów niezależnie od siebie. Ostatecznie wymyślenie złącza bagnetowego to nie jest żadna filozofia, a protokoły komunikacyjne wszystkich firm działają i tak na tej samej zasadzie, co potwierdza mnogość różnych adapterów.
Mówienie zaś, że problemem jest klient, nie nadaje się w ogóle do skomentowania w kulturalnych słowach. Robisz z ludzi bydło na usługach korporacji, które oprócz kupowania wszystkiego, co jakby z łaski one im sprzedają, to jeszcze musi żreć chemizowaną i genetycznie modyfikowaną paszę, i nie kwękać.
Przemek_PC
13-09-2023, 10:40
Póki co to stabilizacja u Canona kuleje.
pawel.guraj
13-09-2023, 10:50
Po co mieliby to robić, zeby własność intelektualna jednej firmy byla wykorzystywana przez inne firmy?
Ja myśle, że kolega jednak tu pisał o tej regulacji w ramach dobrego żartu, choć znając zapędy EU można się takich absurdów spodziewać.
Myślę, że warto też zmusić producentów samochodów żeby stosowali standardowy interfejs silnika, żeby sobie można było włożyć dowolny 3rd party :)
Z resztą takie pomysły, że wszystkim po równo to już nie raz podnosiły łeb, na szczęście historia pokazuje, że w pewnym momencie skutecznie da się go uciąć.
Esencją wolnego rynku jest to że można wybrać pomiędzy Canonem, który nie udostępnia specyfikacji bagnetu i preferuje używanie szkieł systemowych kontra Sony, które zdecydowało się na licencjonowanie swojego bagnetu. Co kto lubi.
Myślę, też, że większość kupujących sprzęt foto dziś to bardzo świadomi użytkownicy i doskonale wiedzą w co idą. Czasy kupowania "lustrzanki bo będę wtedy fotografem" mają się ku rychłemu końcowi (Smartfony!).
p,paw
Jedynym producentem na świecie, robiącym obiektywy z bagnetem EF, któremu Canon całkowicie zabronił używania autofocusa i elektronicznego sterowania przysłoną jest Zeiss, bo Zeiss by zdyskontował natywną optykę Canona.
??? gdzie to wyczytałeś? Ja słyszałem co innego. Że Zeiss nawiązując bardzo ścisłą współpracę z Sony zobowiązał się, że nie będzie robił obiektywów z AF dla innych firm. Tak sie dzieje, także na Nikony Zeissy sa wyłącznie manualne.
Tak przy okazji to to co oferuje na Nikony i Canony to inne konstrukcje optyczne niż te na Sony (liczba soczewek, grup itd - do sprawdzenia).
Czy w ogóle dostrzegacie zbieżność w przeciwdziałaniu konkurencji z celowym działaniem na szkodę użytkownika, czy nie?
Oczywiście. Każda firma z każdej branży nie chce ułatwiać życia konkurencji. To jakaś nowość?
To, że jest to ze szkodą dla użytkownika jest tego konsekwencją. Bywają bardziej bezczelne działania na szkodę użytkownika, jak np celowe ograniczanie żywotności swoich produktów itp.
??? gdzie to wyczytałeś?
W Wikipedii. https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount
Wyobraź sobie, że producent rowerów (a właściwie brand) Merida ukrywa w felgach mechanizm co jakiś czas dziurawiący dętki, jeżeli użytkownik założy opony inne, niż firmowane przez Meridę- zgodziłbyś się na to? Albo obca żarówka świeci tylko połową mocy i nie zostałeś o tym poinformowany, że tak będzie?
Mówienie zaś, że problemem jest klient, nie nadaje się w ogóle do skomentowania w kulturalnych słowach. Robisz z ludzi bydło na usługach korporacji, które oprócz kupowania wszystkiego, co jakby z łaski one im sprzedają, to jeszcze musi żreć chemizowaną i genetycznie modyfikowaną paszę, i nie kwękać.
Jak kupisz Fiata Pande do orania pola, to Fiat jest be bo nie ma wałka przeniesienia napedu?
Zastanów się czego potrzebujesz następnie kup co Ci odpowiada. Źle wybrałeś a teraz męczysz nas swoimi flustracjami.
Jak kupisz Fiata Pande do orania pola, to Fiat jest be bo nie ma wałka przeniesienia napedu?
Zastanów się czego potrzebujesz następnie kup co Ci odpowiada. Źle wybrałeś a teraz męczysz nas swoimi flustracjami.
Najpierw się zastanów, po co w ogóle wałek przeniesienia napędu przy oraniu pola :mrgreen:
Ja wybierałem system 33 lata temu (nie wiem nawet, czy już byłeś na świecie), a problemy się ujawniają co jakiś czas. Przez pierwsze 28 lat albo ich nie zauważałem, albo łykałem wciskane mi ciemnoty.
Może, gdy już będziesz te 28 lat w systemie, to zaczniesz coś dostrzegać :mrgreen:
Najpierw się zastanów, po co w ogóle wałek przeniesienia napędu przy oraniu pola :mrgreen:Dobra uwaga :)
Też miałem cisnienia z tą firmą. Chodziło o 4K. Wszędzie implementowali, tylko nie w Canonie. Kamery miały, ale tam ceny jak za mieszkanie na Woli.
pawel.guraj
13-09-2023, 12:30
Ja wybierałem system 33 lata temu (nie wiem nawet, czy już byłeś na świecie), a problemy się ujawniają co jakiś czas. Przez pierwsze 28 lat albo ich nie zauważałem, albo łykałem wciskane mi ciemnoty.
Ja podobnie. Jak mnie wkurzyli wszystko sprzedałem i kupiłem Sony. Tak wyraziłem swoją opinię.
Potem nadrobili więc zrobiłem dokładnie odwrotnie. Tak działa rynek - dopóki konsument ma wolny wybór jest ok.
Ja na przykład nie chciał bym, żeby ktoś zmuszał Canona do publikacji swoich specyfikacji i obowiązku współpracy z każdym kto zechce się do nich podpiąć. Wpłynęło by to negatywnie ja jakość pracy szkieł natywnych (bo przecież Canon nie mógłby stosować optymalizacji do swoich szkieł - jak to robi teraz).
Ja w dalszym ciągu uważam, że Canon wcale nie robi nikomu pod górkę. Po prostu w wypadku szkieł nie natywnych stosuje standardową ograniczoną wersję protokołu, który rozszerza o funkcje dla poszczególnych swoich szkieł.
Dowód na to jest prosty jak budowa cepa - jest wiele aktualizacji FW do puszek i szkieł poprawiających a wręcz umożliwiających współpracę ze sobą.
Wracając do przykładu roweru - to nie jest tak, że Merida przebija opony w wypadku zastosowania nie systemowych a co najwyżej wyłącza system utrudniający przebicie dostępny wyłącznie dla opon systemowych :) Ponownie drobna, acz bardzo zasadnicza różnica.
Wyślę duże piwo temu, który pokaże mi jakikolwiek materiał Canona mówiący o tym, że współpracują z jakimkolwiek szkłem nie będącym ich produktem. Czyli - wiedziały gały co brały. A jak nie wiedziały to wyłącznie ich wina.
p,paw
cohontes
13-09-2023, 12:48
Już abstrahując zmuszanie jakiegokolwiek producenta do czegokolwiek jest bezsensowne. Jeśli producent uważa, że coś jest ok i to przyciągnie ludzi to niech to robi. No ale nie zmieniajmy czegoś na siłę.
Tak jak jestem zadowolony z wodoodporności w nadgryzionym jabłku tak boje się, że zmuszanie producentów do łatwiejszej wymiany baterii może źle na to wpłynąć.
Nie pogardziłbym jakby Sigma zrobiła kilka obiektywów na RF, może w końcu do tego dojdzie ale rozumiem Canona, że nie chce dzielić się kawałkiem tortu.
Ja podobnie. Jak mnie wkurzyli wszystko sprzedałem i kupiłem Sony. Tak wyraziłem swoją opinię.
Potem nadrobili więc zrobiłem dokładnie odwrotnie. Tak działa rynek - dopóki konsument ma wolny wybór jest ok.
Ja na przykład nie chciał bym, żeby ktoś zmuszał Canona do publikacji swoich specyfikacji i obowiązku współpracy z każdym kto zechce się do nich podpiąć. Wpłynęło by to negatywnie ja jakość pracy szkieł natywnych (bo przecież Canon nie mógłby stosować optymalizacji do swoich szkieł - jak to robi teraz).
Ja w dalszym ciągu uważam, że Canon wcale nie robi nikomu pod górkę. Po prostu w wypadku szkieł nie natywnych stosuje standardową ograniczoną wersję protokołu, który rozszerza o funkcje dla poszczególnych swoich szkieł.
Dowód na to jest prosty jak budowa cepa - jest wiele aktualizacji FW do puszek i szkieł poprawiających a wręcz umożliwiających współpracę ze sobą.
p,paw
Paweł, to jest wiara a nie wiedza, a więc mamy słowo przeciwko słowu, przy czym ja mam jak nie dowody, to przynajmniej poszlaki na poparcie swoich słów.
Moje zastrzeżenia co do Canona dotyczą takich spraw, jak:
- matryce, a tutaj nie ja jeden je krytykuję, i robią to też użytkownicy Canona, a nie tylko ci, którzy już z niego wyszli;
- ceny, które krytykuje każdy;
- brak pewnych konkretnych obiektywów w ofercie, co albo już się dało odczuć użytkownikom, albo dopiero się da;
- bylejakość budżetowych obiektywów RF-S, a nawet RF;
- problemy stwarzane użytkownikom nienatywnych obiektywów i lamp błyskowych,
a mimo tego trzymam się tego systemu, jak pijany płotu, bo nienawidzę zbyt daleko idących zmian, i nie mam ochoty zamienić przypadkiem siekierki na kijek :mrgreen:
Przemek_PC
13-09-2023, 18:08
A ja kolejny dzień śmigam z A7III z podpiętymi szkłami Canona przez adapter Sigmy i uśmiech z gęby mi nie schodzi kiedy wgrywamy zdjęcia do kompa :) Dobrze, że Sony nie wpadło na pomysł aby utrudniać pracę z nienatywnymi szkłami a adapter Sigmy mimo, że oznaczony Designated Sigma Lenses Only przepuszcza prawidłowo informacje do i ze szkieł EF które posiadam.
Heldbaum
13-09-2023, 18:36
Moim zdaniem "wolność rynku" polega na tym, że kupuję Pentaxa K1 (podałem taki przykład, bo akurat to zrobiłem), a następnie, jak mam kasę, to dokupuję do niego zestaw nowych jasnych obiektywów Pentaxa, a jak nie mam kasy, to kupuję przejściówkę i używam ruskich szkieł z gwintem M42. Albo nie dokupuję przejściówki, kupuję jakibądź, manualny obiektyw Pentaxa, z przed półwiecza i ROBIĘ zdjęcia. To jest wolny rynek. Stać mnie, kupuję drogie szkła, nie stać, kupuję tanie. Zresztą, skoro tak lubicie porównania do motoryzacji, zdajecie sobie sprawę, jak potężny jest rynek części zamiennych "firm trzecich"? A wyobrażacie sobie, co by było, gdyby nagle firmy motoryzacyjne zabroniły, albo uniemożliwiły stosowanie tańszych zamienników? Menadżer, który by wpadł na taki pomysł, został by rozszarpany przez klientów na sztuki.
Tylko że samochody, to poważna sprawa, a aparaty są dla snobów. Więc nikt się z nimi nie liczy. Można im wcisnąć każdy kit, włącznie z tym, że "to dla ich dobra i ochrony".
Tak więc bronienie firmy, "bo stosuje techniki eliminujące konkurencję", jest żałosne. To po prostu jakaś głupia, niczym nieuzasadniona, poddańcza lojalność.
publisher
13-09-2023, 19:16
[...]
[...].
Nie zgodzę się z tą opinią. Nie każdy jest pasjonatem hobbystą lub po prostu nie każdy jest na tyle świadomy, aby odpowiednio wcześniej zrobić pełny research body i obiektywów, z zestawieniem cen przy użyciu porównywarek cenowych. Nie każdy też od razu ma doprecyzowany pomysł na fotografię i wie, czego będzie potrzebował - FF czy DX, krótko czy długo, jasno czy ciemno. Nie każdy też przed zakupem wchodzi na forum tematyczne aby się dokształcić w danym obszarze. A bywa i tak, że jak zajrzy na forum to i tak nie odsieje ziaren od plew, gdyż ilość informacji go po prostu przytłoczy. Pół biedy, jak jest osobą majętną, gorzej jak go nie stać i się zapożyczy, a to dopiero początek wydatków.
Myślę zatem, że konsument nie jest największym problemem - bo i dlaczego? Materiały marketingowe nie kształcą, tylko obiecują (jakie to nowe, najlepsze i jak to się będzie dynamicznie rozwijać) i zachęcają. A z realizacją obietnic bywa różnie. Jednakowoż jak się zawiedziony konsument uprze, ma czas, chęci i możliwości to da radę zrobić zły pijar.
Z drugiej strony mamy wolny rynek i tak długo, jak producent nie ma podręcznikowego monopolu to może kształtować ceny wedle uznania. Dopiero w przypadku faktycznego monopolu zaczynają się schody, szukanie przez różne instytucje zmów cenowych itd. itp.
Jak na razie Canon chyba nie ma źle, patrząc na jego udziały w rynku.
pawel.guraj
13-09-2023, 20:13
A wyobrażacie sobie, co by było, gdyby nagle firmy motoryzacyjne zabroniły, albo uniemożliwiły stosowanie tańszych zamienników? Menadżer, który by wpadł na taki pomysł, został by rozszarpany przez klientów na sztuki.
Dziś w zasadzie większość marek, a wszystkie premium stosują takie praktyki. Choćby oferują rozszerzoną gwarancję tylko pod warunkiem używania oryginalnych części i serwisowania samochodu w autoryzowanym ASO. Z resztą można to zrozumieć, bo o ile zamiennik to dywanik na podłogę to ujdzie ale używanie zamienników elementów choćby mających wpływ na bezpieczeństwo to ryzykowny biznes.
Temat mam opracowany na świeżo - kilka dni temu zamówiłem nowy samochód i robiłem poważne rozeznanie rynku.
I to zdecydowanie nie dotyczy tylko rynku moto. Niemożliwość stosowania zamienników lub podróbek to absolutnie codzienna praktyka w świecie hardware IT. W Apple wymiana ekranu na nowy wymaga aktywacji nowego komponentu przez autoryzowany serwis narzędziami niedostępnymi gdzie indziej. I tak dalej....
p,paw
Przemek_PC
13-09-2023, 23:09
Zawsze można nie godzić się na takie praktyki i szerokim łukiem omijać komputery Apple czy samochody "problematyczne" poprzez wymogi producenta odnośnie serwisowania. No chyba że ktoś lubi być zniewolony.
pawel.guraj
13-09-2023, 23:16
Zawsze można nie godzić się na takie praktyki i szerokim łukiem omijać komputery Apple czy samochody "problematyczne" poprzez wymogi producenta odnośnie serwisowania. No chyba że ktoś lubi być zniewolony.
Właśnie to jest wolny rynek.
Lepiej rzucić Canona niż ciagle na niego narzekać.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Właśnie to jest wolny rynek.
Lepiej rzucić Canona niż ciagle na niego narzekać.
P,paw
Coś mi się widzi, że Canon, nawet bez formalnego założenia związku wyznaniowego, chciałby korzystać z jego przywilejów, a zwłaszcza w kwestii ochrony przed obrazą uczuć religijnych :mrgreen:
totamten
14-09-2023, 08:35
Mamy rozumieć, ze teraz robisz takie zdjęcia, których nie zrobiłbyś body canona, czy wreszcie dopasowałeś body do jakości szkieł?
Związki wyznaniowe nie są zakładane przez firmy, tylko przez wyznawców, zwanych fanboyami (np iphone).
Jest wolny rynek, nikt nikogo nie trzyma. Jest jedynie kwestia finansów - kogo na co stać. Canon postanowił, że będzie oferował (szczególnie optykę) z absolutnie najwyższej półki. To mnie nie dziwi.
Era cyfrowych lustrzanek trwa około 20 lat, a dająca się używać optyka sięga jeszcze bardziej wstecz. Dodajmy optykę firm trzecich. Piszę o tym, bo to powodowało, że mając mały, średni albo wielki budżet - każdy coś dla siebie znajdował.Aktualnie Canon dba o najbardziej profi segment. Tam są największe zyski.
Co z osobami, które nie mają odpowiedniego budżetu? Nie wiem. Zacisnąć zęby, czekać, zmienić system. Nie płakać ;) Pewnie wielu by chciało mieć Porsche czy inne Ferrari, ale czy płaczemy, że nie mamy?
Związki wyznaniowe nie są zakładane przez firmy, tylko przez wyznawców, zwanych fanboyami (np iphone).
niekoniecznie. firmy zdolne marketingowo potrafia wykorzystac medialne kolchozy do silnego rozpedzania fanbojstwa. a wystarczy percepcja, ze takie zjawisko ma miejsce (fanbojstwo), i ludzie juz w to uwierza. w mediokracjach tzw. rozwinietego swiata zachodniego laickie spoleczenstwa nadal potrzebuja w cos slepo wierzyc - i ta role wypelniaja media i reklama, do takiego samego stopnia jak to drzewiej robila religia w spoleczenstwach (pozwolic ludziom nie lubiacym dysonansu poznawczego wylaczyc wlasne myslenie i tylko sluchac w co nalezy wierzyc)...
Jest wolny rynek, nikt nikogo nie trzyma. Jest jedynie kwestia finansów - kogo na co stać.
roznie z tym bywa.
mam osobiscie problem, ze chcialbym do plecaka na rower/do pracy mniejszy i lzejszy zestaw niz obecny 5D4, 24-70/4 + 70-200/4. chcialbym kolory i mocowanie Canona (moze byc z adapterem bagnetu), uczciwy AF, do tego chetnie z telewizorem zamiast celownika optycznego, ale jednak z normalna bateria (LPE6N albo cos o podobnej pojemnosci), GPSem i z normalna obsluga (do pracy w trybie manualnym).
nie ma takiej opcji. jakie bym pieniadze nie wyciagnal :(
Aktualnie Canon dba o najbardziej profi segment. Tam są największe zyski.
troche inaczej. Canon przyklada sie do tego, zeby profi mieli z czego wybrac.
ale oprocz tego ich ksiegowych interesuje procent podzialu galaktyki. maja byc pierwsi pod wzgledem ilosci sprzedanych aparatow i to ma byc okolo 50% rynku. nie wazne czym. byle sie sprzedalo. stad cala masa korpusow dla poczatkujacych (co np Nikon olal zupelnie) i ogolnie sprzetu niezdradzajacego objawow bycia zaprojektowanymi dla przytomnego fotografa... :(
Chyba po to się kupuje Canona, Nikona aby korzystać z ich optyki czy lamp, to świadomy wybór.
Tak jak normalnym wydaje się kupienie lampy profoto i sparowanie jej z ich softboxem, a nie chinskim klonem z aliexpress bo tańszy!
Chyba po to się kupuje Canona, Nikona aby korzystać z ich optyki czy lamp, to świadomy wybór.
Tak jak normalnym wydaje się kupienie lampy profoto i sparowanie jej z ich softboxem, a nie chinskim klonem z aliexpress bo tańszy!
to zakladasz racjonalne myslenie :)
a ja pamietam jeszcze jak w czasach boomu DSLR (+/- 12 lat temu) forum takie jak nasze byly zalewane pytaniami: mam 10000PLN budzetu na sprzet, wybralem korpus 5D(2/3) za 8000PLN, bo po aparacie dziadka zostala mi jakas antyczna Sigma 28-80 EF, wiec czy jak dokupie tele (tu link do Allegro z Sigma 70-300 z gatunku tych pamietajacych okolice stanu wojennego) to bedzie super-super i bede mogl jednorozca w locie nurkowym sfocic? czy kupic jeszcze adapter do M42, bo szwagier w piwnicy znalazl Pentakona 50/1.8, internety mowio, ze lostry jest :D
wiec w sumie, to sie nie zgadzam z Twoja teza :) zycie udowadnia az nazbyt czesto, ze tak nie jest
Przemek_PC
14-09-2023, 13:57
Tacy klienci dla korpo to skarb. Płacą jak za zboże za produkt bo coś "jest od kompletu". W latach 80-90 kompletowało się wieże stereo tak aby wszystkie elementy były z jednej firmy czy też do TV kupowało się magnetowid tej samej firmy ale później przyszło oświecenie i zaczęto kupować to co jest dobre i spełnia wymagania nabywcy a nie dlatego, że jest z tej samej parafii.
Nie, to, o czym piszesz, to jest miszmasz snobizmu i ortodoksji w oparach histerycznego fanatyzmu :mrgreen:
Przynajmniej 2/3 świadomych użytkowników jest gotowych zabić Cię śmiechem za takie postawienie sprawy, a nieświadoma większość używa kitowych obiektywów Canona i się nawet nie zastanawia, czy są inne. Koszty zakupu firmowej optyki są w stanie wyleczyć każdego z ortodoksji, a Ty najwyraźniej jeszcze nie stanąłeś w obliczu takiego wyboru, czy np. wywalić 50k PLN na EF 500/4, czy "tylko" 30k PLN na Sigmę 500/4.
Dla większości użytkowników dylematy cenowe są już na poziomie 10x niższym, albo jeszcze niższym. Większość ludzi oczekuje maksymalnych efektów przy minimalnych nakładach i idzie na poważne kompromisy.
cybulski
14-09-2023, 14:27
Ja przeszedłem w 2018 na Canona aby korzystać z Canona EF 85/1.2L II i 50/1.2L. I dlatego że design mi się podoba naprawdę :) i nie zmieniło mi się do dziś poza wymianą 50tki na sigme.
Przemek_PC
14-09-2023, 14:33
Używasz nadal tych obiektywów na RF? Bo idąc tokiem myślenia zdebik do RF tylko szkła RF a nie jakieś stare EF-y przez adapter.
totamten
14-09-2023, 14:36
Tacy klienci dla korpo to skarb. Płacą jak za zboże za produkt bo coś "jest od kompletu". W latach 80-90 kompletowało się wieże stereo tak aby wszystkie elementy były z jednej firmy czy też do TV kupowało się magnetowid tej samej firmy ale później przyszło oświecenie i zaczęto kupować to co jest dobre i spełnia wymagania nabywcy a nie dlatego, że jest z tej samej parafii.
No już nie nabijaj się z tych ponad 500, którzy kupili w Cyfrowe Canony R6 po 6,5 tys. tylko dlatego, że twoje Sony A7 III kosztowało połowę tego i jeszcze w sklepie za darmo dodawali adapter Sigmy pod szkła Canona! Bo chyba spór toczy się o stosunek cena/jakość?
cybulski
14-09-2023, 14:43
Używasz nadal tych obiektywów na RF? Bo idąc tokiem myślenia zdebik do RF tylko szkła RF a nie jakieś stare EF-y przez adapter.
Tak cały czas używam. I powiem wincyj, nie planuje zmian :)
Przemek_PC
14-09-2023, 14:46
Rozsądne podejście.
cybulski
14-09-2023, 14:50
Rozsądne podejście.
To bdb działa na Sigmach i Canonach EF. Przelotka z ringiem elegancko wygląda. Rka z gripem, przelotka z ringiem i szkło wygląda bardzo porządnie. Ktoś na plenerze w weekend miał R6ii to jego sprzęt przy moim zestawie wyglądał jak jakaś plastikowa zabawka :)
pawel.guraj
14-09-2023, 14:59
Poza tym Canon w pełni wspiera używanie jego szkieł EF z korpusami R :)
P,paw
Przemek_PC
14-09-2023, 15:01
Nie tylko Canon :) poza trybem wideo gdzie AF w zasadzie nie działa.
Kolega Shadow rozstaje się z R5 po miesiącu od zakupu i po wykonaniu 50 zdjęć testowych :shock: Coś musiało mocno nie pyknąć, ale co?
cybulski
15-09-2023, 14:43
Kolega Shadow rozstaje się z R5 po miesiącu od zakupu i po wykonaniu 50 zdjęć testowych :shock: Coś musiało mocno nie pyknąć, ale co?
Może napisze co nie podeszło.
totamten
15-09-2023, 15:09
Miesiąc czasu i 50 zdjęć? Może kupił dwa R6 w cenie R5, bo chyba nie stracił wzrok albo palce?:lol:
A może wziął na raty 0% i teraz chce mieć darmowy kredyt (zakładając, że kupił w jakiejś ekstra promocji) ;)
Kolega @Shadow (https://www.canon-board.info/member.php?u=272) rozstaje się z R5 po miesiącu od zakupu i po wykonaniu 50 zdjęć testowych :shock: Coś musiało mocno nie pyknąć, ale co?
A co chcesz kupić :D
Jak ja nie lubię się powtarzać, a tak często muszę :evil: Nie, nie chcę nawet za darmo, bo nie wiem, do czego by mi mógł się przydać.
cybulski
16-09-2023, 07:44
Shadow napisz coś czemu decyzja o sprzedaży? R5 jest na mojej liście zakupów, więc zastanowiła mnie Twoja decyzja.
totamten
16-09-2023, 08:24
Jak ja nie lubię się powtarzać, a tak często muszę :evil: Nie, nie chcę nawet za darmo, bo nie wiem, do czego by mi mógł się przydać.
No jakbyś się tak napatrzył, to byś jeszcze bardziej nienawidził, a przy okazji "wykryłbyś" jeszcze jedną niedoróbkę Canona - stojący od 3 miesięcy na szafie R5 ciągnie do siebie kurz w takich ilościach, że go widać tylko połowę!:p
@atsf (https://www.canon-board.info/member.php?u=11382) Mi też już się nie przyda to sprzedaję.
@cybulski (https://www.canon-board.info/member.php?u=71039) To miałbyć backup do średniego formatu, ale koncepcja mi się zmieniła to sprzedaję.
cybulski
16-09-2023, 12:19
@atsf (https://www.canon-board.info/member.php?u=11382) Mi też już się nie przyda to sprzedaję.
@cybulski (https://www.canon-board.info/member.php?u=71039) To miałbyć backup do średniego formatu, ale koncepcja mi się zmieniła to sprzedaję.
Jaki średni - gfx?
Jaki średni - gfx?
Tak, 50SII. Teraz chyba dokupię kolejne szkło. Ale wiesz tutaj o innych firmach nie należy pisać to psss :)
Bardzo chętnie poczytamy o średnim formacie. Jest wątek w innych systemach. https://www.canon-board.info/threads/118753-Fujifilm-GFX-50S-II zresztą obaj w nim piszemy.
Napisz tam coś z praktyki używania.