PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu

eskra90
09-07-2023, 11:36
Cześć! Od miesiąca mam problem z Canonem R który zaczął zniekształcać mi obraz na zdjęciach. nie jest to wina obiektywu tylko body. Przykład w załączeniu. Zniekształca co 4-5 zdjęcie.. Największy problem jest przy zdjęciach dynamicznych, z ruchem :( Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?

marfot
09-07-2023, 12:02
Jakiej migawki używasz? Elektronicznej czy mechanicznej. Dla pewności przełącz na mechaniczną.

PS
Ja nie widzę co jest zniekształcone :roll:

eskra90
09-07-2023, 12:12
Używam migawki mechanicznej. Pierwsze zdjęcie jest ok - dla porównania. Drugie zdjęcie jest zniekształcone, cała prawa strona 'ucieka' widać to np po krzywej rakiecie :(

solti
10-07-2023, 12:31
Jesteś pewien, ze nie używasz migawki elektronicznej?;)

adawro
18-07-2023, 15:38
Wrzuć RAW-a do np Wetrasnsfer i daj link. Z powyższych zdjęć można a tylko wnioskować poruszone zdjęcie lub EFCS

Bangi
19-07-2023, 08:21
Wrzuć RAW-a do np Wetrasnsfer i daj link. Z powyższych zdjęć można a tylko wnioskować poruszone zdjęcie lub EFCS

R nie ma EFCS ;)

robcio
19-07-2023, 16:11
R nie ma EFCS ;)

Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtain

Bangi
19-07-2023, 22:19
Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtain

Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
Możesz rozwinąć?

robcio
19-07-2023, 23:24
Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
Możesz rozwinąć?

Tak w polskiej wersji menu to się nazywa ciche fotografowanie LV, wedle tego co poczytałem tu i ówdzie oraz eksperymentów własnych to ustawienie disable /wyłączony daje w pełni mechaniczna migawkę obie kurtyny (jak fotografujesz z długim czasem to słychać jakby dwa ruchy migawki). Tryb 1 i 2 to jakieś wariacje na temat pierwszej kurtyny elektronicznej i słyszysz tylko jeden „ślizg”/ruch migawki jeśli ustawisz długi czas ekspozycji.

Tutaj maja podobne obserwacje i tok rozumowania na bazie instrukcji obsługi:
https://www.dpreview.com/forums/post/66493616

Generalnie przy za jasnych szkłach elektroniczna pierwsza kurtyna potrafi zepsuć bokeh, tyle mówi teoria, nie mam super jasnych szkieł żeby pokazać przykłady ale czytałem o ściętych kółkach bokeh itp artefaktach.

Bangi
20-07-2023, 08:14
Dzięki za info.
Ja w ogóle tego nigdy nie używałem, wczoraj się pobawiłem tym trochę, ale przyznam, że nie wiem po co miałbym to używać.

robcio
20-07-2023, 08:29
Dzięki za info.
Ja w ogóle tego nigdy nie używałem, wczoraj się pobawiłem tym trochę, ale przyznam, że nie wiem po co miałbym to używać.

Nie ma sprawy.

Wiem, że interesujesz się fotografią lotniczą możesz sobie sprawdzić czy tu przypadkiem z uwagi na szybko poruszające się obiekty nie widzisz jakichś subtelnych różnic jak zrobisz z EFCS i Full Mechanical.

adawro
20-07-2023, 11:12
Może bardzo szybkie poruszenie aparatu w bocznej osi skrętnej na średnio-krótkich czasach i krótkiej ogniskowej?
Nadal nie mamy RAW-a ani choćby JPG prosto z puszki z EXIF-ami.

Bangi
24-07-2023, 09:51
Nie ma sprawy.

Wiem, że interesujesz się fotografią lotniczą możesz sobie sprawdzić czy tu przypadkiem z uwagi na szybko poruszające się obiekty nie widzisz jakichś subtelnych różnic jak zrobisz z EFCS i Full Mechanical.

Wstyd się przyznać, wyszło śmiesznie, bo okazało się, że cały czas miałem włączony Tryb 1 i cały czas tak fotografowałem. Teraz jak to wyłączyłem w ogóle to nagle aparat zaczął wydawać inne dźwięki przy fotografowaniu...

mystek
24-07-2023, 17:19
Hehe, człowiek uczy się całe życie :) Jak kupiłem R to od razu przegrzebałem całe menu i poczytałem instrukcję i od samego początku mam tam "disable", żeby działać na mechanicznej. I tak - na długim czasie naświetlania są 2 kurtyny w tym trybie.

robcio
24-07-2023, 20:15
Wstyd się przyznać, wyszło śmiesznie, bo okazało się, że cały czas miałem włączony Tryb 1 i cały czas tak fotografowałem. Teraz jak to wyłączyłem w ogóle to nagle aparat zaczął wydawać inne dźwięki przy fotografowaniu...

Tryb pierwszy jest chyba domyślnie ustawiony na produkcji :)
Zaden to wstyd

Jacek_Z
10-08-2023, 11:50
Jeżeli migawka mechaniczna ma odmierzyć czas to najpierw musi jedna grupa lamelek zasłonić matrycę (to pierwszy dżwięk), bo przecież w bezlustrze matryca jest odsłonięta gdy patrzymy. Potem muszą dwie grupy lamelek zrobić swoje, czyli odmierzyć czas, na końcu mamy znowu zasłonięta matrycę, więc znowu jedna grupa lamelek musi odsłonić matrycę. To drugi dźwięk, powinien być dłuższy.
Przy zrobieniu jednego zdjęcia migawka wykonuje dwukrotnie swoja pracę. W sumie przy licznikach przebiegu aparatów powinno być rozróznienie na zdjęcia zrobione na migawce mechanicznej i na elektronicznej. Tak czy siak liczba zdjęć nie będzie się zgadzała z ilościa przebiegów migawki :) :) :)

pawel.guraj
10-08-2023, 11:57
Jeżeli migawka mechaniczna ma odmierzyć czas to najpierw musi jedna grupa lamelek zasłonić matrycę (to pierwszy dżwięk), bo przecież w bezlustrze matryca jest odsłonięta gdy patrzymy. Potem muszą dwie grupy lamelek zrobić swoje, czyli odmierzyć czas, na końcu mamy znowu zasłonięta matrycę, więc znowu jedna grupa lamelek musi odsłonić matrycę. To drugi dźwięk, powinien być dłuższy.
Przy zrobieniu jednego zdjęcia migawka wykonuje dwukrotnie swoja pracę. W sumie przy licznikach przebiegu aparatów powinno być rozróznienie na zdjęcia zrobione na migawce mechanicznej i na elektronicznej. Tak czy siak liczba zdjęć nie będzie się zgadzała z ilościa przebiegów migawki :) :) :)

I tak jest. Licznik klapnięć migawki (ten dostępny tylko przez API) nie liczy "klapnięć" elektronicznych za to klapnięcia na full-mechanicznej liczy podwójnie (zgodnie z prawdą).

p,paw

solti
13-08-2023, 16:25
Muszę się przyznać, że miałem dokładnie tak samo! Dopiero teraz przełączyłem.

Bangi
14-08-2023, 09:03
Muszę się przyznać, że miałem dokładnie tak samo! Dopiero teraz przełączyłem.

Ale co ciekawe w tym Trybie 1 obrazu nie miałem zniekształconego, bo bym to od razu zobaczył przy panningum albo śmigłach. Pełna elektroniczna kładzie tło masakrycznie, a nawet jak robię portrety dziecku to widać czasem zniekształcenia.

solti
14-08-2023, 10:54
Ale co ciekawe w tym Trybie 1 obrazu nie miałem zniekształconego, bo bym to od razu zobaczył przy panningum albo śmigłach. Pełna elektroniczna kładzie tło masakrycznie, a nawet jak robię portrety dziecku to widać czasem zniekształcenia.
Dokładnie tak, jak piszesz. Byłem przekonany, że to pełna mechaniczna, bo zniekształceń żadnych nie było. Jestem ciekaw, czy będzie różnica w bokehu. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów także pod tym względem.