PDA

Zobacz pełną wersję : Upgrade sprzętu - Wasze opinie

kowalski_michal
11-06-2023, 21:11
Witam posiadam 80d + zestaw szkieł na EF i EF-S (50/50)- myślę o o upgradzie sprzętu i tu pojawiają się 2 (albo i więcej opcji)

1 - wymiana szkieł ef-s na ef i zakup choćby 6D mark II
2 - zakup bezlusterkowca z adapterem na posiadane szkła

chodzi głównie o imprezy rodzinne pt. sluby, chrzty komunie.
Co doradzicie?

Heldbaum
11-06-2023, 21:15
Masz worek pieniędzy - opcja 2

Nie masz worka pieniędzy - opcja 1

Co do tego, jak się sprawdzą obydwie opcje, w fotografii, którą chcesz uprawiać, odpowiedź brzmi - Tak samo.

atsf
11-06-2023, 21:23
Witam posiadam 80d + zestaw szkieł na EF i EF-S (50/50)- myślę o o upgradzie sprzętu i tu pojawiają się 2 (albo i więcej opcji)

Co doradzicie?

Poczekać jeszcze ze dwa lata i kupić jakiegoś pieprzonego smartfona, który powymiata obie te opcje :mrgreen:

candar
11-06-2023, 23:11

Co doradzicie?

Zajrzałem do Twojej stopki ;) "Z ogromną przyjemnością przedstawiam ofertę na profesjonalne usługi fotograficzne. Jako fotograf z pasją i doświadczeniem" , czyli krótko pisząc profesjonalista zawodowo fotografujący śluby z pełną ofertą usług w stopce prosi o radę bo nie wie jaki aparat i obiektyw ma kupić?

Już podpowiadam! Potrzebujesz dwa canony R5 (jeden zawsze musisz mieć w zapasie) + dobre i jasne obiektywy. Czyli do jednego R5 przyda się na pewno jasny zoom typu canon RF 28-70mm f/2.0 L USM a do drugiego body jasna stalka do ciemnych pomieszczeń typu canon RF 50 mm f/1.2L USM + canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Sumarycznie wyjdzie po taniości niecałe 68.000 zł i takim zestawem sfocisz wszystko i wszędzie , czyli każdy ślub, chrzest i komunię. Klienci widząc taaaaki sprzęt będą mlaskać z zadowolenia.

Po taniości to już tylko R8 + amatorskie szkła typu RF 35mm f/1.8 , RF 50mm f/1.8 i RF 85mm f2 + ciemnica RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, albo RF 24-105 mm f/4-7.1 L IS STM.

ajab
11-06-2023, 23:17

Co doradzicie?

Gdybyś miał same szkła EF, wybrałbym 6D II, ale nie masz. W takim razie radziłbym sprzedać wszystko i przejść na system bezlustrowy (np. Canon RP). Jak zmiana, to na poważnie i przyszłościowo, bez marnowania kasy na adapter.

becekpl
12-06-2023, 09:38
Zajrzałem do Twojej stopki ;) "Z ogromną przyjemnością przedstawiam ofertę na profesjonalne usługi fotograficzne. Jako fotograf z pasją i doświadczeniem" , czyli krótko pisząc profesjonalista zawodowo fotografujący śluby z pełną ofertą usług w stopce prosi o radę bo nie wie jaki aparat i obiektyw ma kupić?

kiedyś na tym forumie takich fotoziutków były tabuny, teraz widać jak branża umiera...

zdebik
12-06-2023, 10:38
Już podpowiadam! Potrzebujesz dwa canony R5 (jeden zawsze musisz mieć w zapasie) + dobre i jasne obiektywy. Czyli do jednego R5 przyda się na pewno jasny zoom typu canon RF 28-70mm f/2.0 L USM a do drugiego body jasna stalka do ciemnych pomieszczeń typu canon RF 50 mm f/1.2L USM + canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Sumarycznie wyjdzie po taniości niecałe 68.000 zł i takim zestawem sfocisz wszystko i wszędzie , czyli każdy ślub, chrzest i komunię. Klienci widząc taaaaki sprzęt będą mlaskać z zadowolenia.

Za jakość się płaci ale przy zarobkach profesjonalisty to jak za darmo.

Dorzuciłbym RF135 f1.8 do "candid shoots".

Shadow
12-06-2023, 13:53
Co doradzicie?

Ja ze swojego doświadczenia w ślubach to powiem Ci że zestaw 5D lub 6D i do tego 35-tka i 85-tka w tańszej wersji lub w wersji L zależnie od portfela w zasadzie załatwi Ci całe wesele. Jeśli masz sporo kasy to przeszedł bym na R5 albo R6Mark II i ten sam zestaw szkieł.