Zobacz pełną wersję : Czym świecicie w plenerze?
Cześć. Pytanie do fotografujących ludzi. Czym świecicie w plenerze oraz we wnętrzach, czyli jakich lamp używacie? Zastanawiam się nad zakupem lampy mobilnej (reporterskiej lub małej studyjnej na baterię) i chętnie posłucham, co jest obecnie godne polecenia (flash, led). Szukam budżetowego i prostego w obsłudze systemu: wyzwalacz, lekka lampa z HSS plus łatwy w rozłożeniu modyfikator.
Cześć. Pytanie do fotografujących ludzi. Czym świecicie w plenerze oraz we wnętrzach, czyli jakich lamp używacie? Zastanawiam się nad zakupem lampy mobilnej (reporterskiej lub małej studyjnej na baterię) i chętnie posłucham, co jest obecnie godne polecenia (flash, led). Szukam budżetowego i prostego w obsłudze systemu: wyzwalacz, lekka lampa z HSS plus łatwy w rozłożeniu modyfikator.
Budżetowo zawsze mam na zdjęciach: BLENDA 2W1 150X200CM ZŁOTO-SREBRNA OWALNA
12853
Profesjonalnie używam Quadralite Atlas 600 Pro TTL
https://www.youtube.com/watch?v=A4sCiWg7ZME&t=14s&ab_channel=QuadraliteTV
cybulski
22-05-2023, 16:16
Tylko światło zastane jeśli jest taka możliwość, blendy. W dalszej kolejności mocny LED, błysk na ostatnim miejscu i jeśli można to unikam.
FlatEric
22-05-2023, 17:03
W dalszej kolejności mocny LED
Ale taki studyjny z Bowensem, czy panelowy? I jak mocny - jaki model?
Budżetowo zawsze mam na zdjęciach: BLENDA 2W1 150X200CM ZŁOTO-SREBRNA OWALNA
12853
Profesjonalnie używam Quadralite Atlas 600 Pro TTL
https://www.youtube.com/watch?v=A4sCiWg7ZME&t=14s&ab_channel=QuadraliteTV
Masz asystenta? Mnie brakuje co najmniej trzeciej ręki, żeby trzymać blendę. Z lampami mam ten sam problem - przydałby się pomocnik do trzymania statywu, żeby wiatr nie przewrócił lampiona z parasolką. Zaliczyłem kiedyś kilka upadków sprzętu i zniechęciło mnie do świecenia na zewnątrz.
cybulski
22-05-2023, 19:26
Ale taki studyjny z Bowensem, czy panelowy? I jak mocny - jaki model?
Mam starego Youngnuo YN760, plus 4 baterie, ma również opcje zasilania z sieci.
Blenda oprócz dużej też mała. No i statywy. Jasne że trzeba obciążać na wietrze chyba że są jakieś ciężkie i masywne.
Masz asystenta? Mnie brakuje co najmniej trzeciej ręki, żeby trzymać blendę. Z lampami mam ten sam problem - przydałby się pomocnik do trzymania statywu, żeby wiatr nie przewrócił lampiona z parasolką. Zaliczyłem kiedyś kilka upadków sprzętu i zniechęciło mnie do świecenia na zewnątrz.
Jedną lampę z aparatem utopiłem w morzu ;) kolejna lampy wypadła z autobusu imprezowego, jedna parasolka mi kiedyś ze statywu odfrunęła (nigdy nie dokręcam parasolki w mocowaniu;) palniki dwa zbiłem ;) tak więc albo nie masz strat nic nie robiąc, albo uważasz i masz straty w sprzęcie :P
Foty robię bez asystenta i dociążam statyw torbą ze sprzętem foto i po m.in. mam zawsze sznurki, zaczepy oraz karabińczyki ;)
B2'ką albo B1x, używałem też 600ex-rt.
Z błyskania w plenerze, czyli tak żeby było aku, to Godox AD600 i AD200 - mam po dwie sztuki. Mają HSSa, AD200 ma TTLa, ale chyba nigdy nawet go nie użyłem. Wyzwalaczy jest kilka rodzajów i plus jest taki że jak zmienisz system, to zmieniasz tylko wyzwalacz, lampy są inter-systemowe. Nie wiem co masz na myśli pisząc budżetowo, ale AD600 kosztuje mniej niż 3K, a AD200 około 1,5K.
Godox AD300 - kompromis pomiędzy energią błysku a rozmiarem. Mieści się w torbie jak obiektyw. Sterowanie Navigatorem, to ma swój plus bo możesz użyc jako kolejnej lampy Strobosa.
Blendy jak najbardziej, jeżeli można (no bo wieczorem to jednak lampa ;) ). Odradzam 5 w 1, przełożenie z białej na srebrna i na odwrót trwa wieki.
Nie używam złotej. Ociepla tylko fragment zdjęcia i wygląda to potem jakby zdjęcie było zrobione z dwoma balansami bieli. Oczywiście idzie tego użyć, ale tylko w pewnych ustawieniach.
Mam Lastolite 90 cm okrągłą srebrno-złotą, lepsza bo mniej zażółca, ale w praktyce używam jednaj tej drugiej, białej strony. Do portretów, bo do całej sylwetki jest za mała. Najczęściej w użyciu owalna 180 biało srebrna. Rzadziej transparentna 200 cm. Wszystkie te blendy mam wpakowane do jednego pokrowca (tego od blendy 200 cm).