PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

candar
10-05-2023, 14:26
Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/36784-nikon-z-8-flagowa-wydajnosc-zamknieta-w-mniejszym-korpusie

To w zasadzie następca lustrzanki D850. Nowy model przejmuje praktycznie wszystkie funkcje od reporterskiego korpusu Z 9, ale pozbawiony wbudowanego gripa kusi poręcznością i niższą ceną.

CO MUSISZ WIEDZIEĆ:
Magnezowy i uszczelniony korpus na poziomie lustrzanki D850
Dwa gniazda USB-C
Stabilizowana matryca 45.7 Mp jak w Nikonie Z 9
Tryb seryjny ze wsparciem AF - 20 kl./s (RAW) lub 30 kl./s (JPEG)
Tylko elektroniczna migawka jak w Z 9
Autofokus na bazie 493 pól z detekcją osób, psów, kotów, ptaków, samochodów, motocykli, rowerów, pociągów i samolotów
Obsługa kart SD i XQD
Nagrywanie 8K 60p i 4K 120p
Wewnętrzny zapis 12-bitowych materiałów N-RAW i ProRes RAW HQ
Dostępny opcjonalny pionowy grip
Cena: 20 999 zł
Do grona profesjonalnych aparatów bezlusterkowych Nikon dołącza Z 8. Dzięki niemal bliźniaczej specyfikacji w porównaniu do topowego korpusu Z 9, którą zamknięto w mniejszym i lżejszym body, nowy model ma szansę stać się jednym z najbardziej uniwersalnych na rynku.

Nikon Z 8 wejdzie do sklepów już pod koniec maja z ceną 20 999 zł, natomiast opcjonalny grip MB-N12 ma kosztować 1849 zł.

12636

https://www.youtube.com/watch?v=Ux3Z8piSl3k&ab_channel=JaredPolin

pawel.guraj
10-05-2023, 14:49
No no, ładnie to wygląda.

Jeżeli Canon nie ma na bliskim horyzoncie gęstszej (od R3) matrycy stacked to następna R5-ka nie będzie fajnie wyglądać.

p,paw

Leon007
10-05-2023, 14:58
Po co dwa gniazda USB-C?

pawel.guraj
10-05-2023, 15:00
Po co dwa gniazda USB-C?

Jedno jest oznaczone jako PD a drugie jako komunikacyjne - może chcieli dać możliwość rozdzielenia zasilania i podłączenia peryferium nie koniecznie dającego PD.

p,paw

robertskc7
10-05-2023, 17:07
Bo nam się wydaje że światy Sony i Nikona to światy kolorowe, wolne od zamkniętego bagnetu a tym czasem fan nikona
"Mówiłem , że rozczarowanie
Nikon idzie ( stoi w miejscu) w złym kierunku.
To co wyprawia z puszkami to jedno, ale polityka z optyką to żenada.
Brak stałek ze światłem 1.4, do wyboru plastikowe 1.8 bardzo drogie albo 1.2 ultra drogie, ultra ciężkie i wolne cegły. Z24-70 /2.8 jest wolniejszy niż skałki sprzed 15 lat.
Co do Z8
Na słaby wizjer można przymknąć oko w Z6 i Z7, II ale jego obecność w Z8 i Z to kpina. Klapka od kart, kto to ...a projektował? To jest taki myk jak kieszeń w spodniach o głębokości 3cm. jest ale nikt nie wie do czego ma służyć i cokolwiek tam nie włożysz to na bank wypadnie. Wszyscy chyba juz wiemy, że brudy na matrycy w zetkach to dramat. u Mnie po 2 miesiącach było gorzej niż w lustrach po 2 latach . Brak osłony ( jak w Z9) to kolejny duży minus. Bateria - kpina! Szkielet z c.... wie czego , znając nikona to cięcie kosztów więc nie będzie lepiej !
A cena , jak pisałem jakiś czas temu ok 21k, za co? Nie wiem komu te 120kl , kupa *******etów nikomu niepotrzebnych.
Ten aparat jest jeszcze bardziej opóźniony niż pierwsze bezlustro od nikona.
Jest sporo rzeczy, które można było zaimplementować aby Z8 robiło różnice, a przede wszystkim było warte swojej ceny i nie czołgało sie za konkurencją. Nie zrobiono zupełnie nic "

Ja podziwiam i szanuję nikonowców za wytrwałość. Wszystkich jakich znam, do dziś wierni nikonowi.
Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

grissley
10-05-2023, 17:46
Ten cytowany kolo to akurat dobrze trzymający się gatunek co to narzeka absolutnie na wszystko. Także na brakującą firankę matrycy (aczkolwiek jest taka jak w z9) i na właściwości użytkowe aparatu ogłoszonego mniej niż 24h temu ;)
Po specyfikacji i pierwszych przekazach to mi w tym aparacie chyba tylko cena i rozmiar (subiektywne) nie pasują...

obrazek luźno powiązany

12640

candar
11-05-2023, 05:58
Coś dla portrecistów :) Nikon Z8 ma tryb zmiękczania skóry dla 3 Waszych kobiet! :mrgreen: W przypadku większej ich ilości pozostałe mogą być niedopieszczone tym filtrem (pytanie które to będą? oraz jakie kryteria dyskryminacji wybierze aparat, czyżby wiekowe?

Cytuję Dariusza Breś:
"Nikon 8 posiada tryb zmiękczania skóry. Już teraz możesz poczuć się jak użytkownicy telefonów, gdzie wygładzanie twarzy jest domyślnie włączone.
Żadna kobieta nie będzie miała pretensji o pokazanie zmarszczek. Działa dla maksymalnie 3 obiektów w jednym ujęciu."

https://www.facebook.com/DariuszBres/videos/254294353758198?idorvanity=3441921965902318

cybulski
11-05-2023, 08:07
Za ostre 85/1.2 zrobili i muszo zmiękczać obliczeniowo :mrgreen:

mirror
11-05-2023, 08:22
kolejny korpus w zachęcającej cenie :mrgreen:

nie przepadam za gripami, ale tu ewidentnie coś nie wyszło w projekcie - komicznie to wygląda z tym dosztukowanym gripem, bateria wyglada słabo nawet na papierze, "odchylanie" ekranu na plus. brak migawki mechanicznej - to idzie ławą trzeba się oswajać z tą myślą (z drugiej strony to wymaga technologicznie lepszej matrycy, więc my mamy chwilę, ale może nie wymaga (lud i tak to kupi) i nie mamy chwili i nasza ulubiona firma zastosuje to rozwiązanie w aparacie z matrycą z lustrzanki 4000D, aparat jest spory a bezlusterkowce miały (przypominam wszystkim snującym kiedyś opowieści) umożliwić projektowanie małych i lekkich korpusów i optyki do nich. implementacja dwóch różnych kart to projekt mądrego inaczej - nikt kupujący taki korpus nie potrzebuje kart SD, naprawdę nikt - ten slot ogranicza funkcjonalność tego korpusu.

matryca jak zwykle technologicznie do przodu względem naszej ulubionej firmy i to jest plus tego korpusu ale pewnie niewielki bo widziałem film na którym użytkownik twierdzi że Z7II daje identyczną jakość, ogólnie to wyszła niesamowicie uniwersalna maszyna hybrydowa do fotografii, filmu i timalapsów 8K, ale z drugiej strony my (i nasza ulubiona firma) możemy się cieszyć takim korpusem od kilku lat w bardzo konkurencyjnej cenie.

napiszę jeszcze standardowe hasło tego forum :mrgreen: - sporo plastiku (z ładną nazwą) w obudowie jak na tak pozycjonowany produkt.

cybulski
11-05-2023, 08:31
Z tą migawką to zaszaleli.

mirror
11-05-2023, 09:08
w Z9 już to było, to będzie stały trend bo tak jest taniej

i baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:

cybulski
11-05-2023, 09:12
Bez jaj, z9 też ma tylko elektroniczną? Ciekawe czy udało się im wyeliminować już wady migawki elektronicznej zatem? Do statycznych kadrów elektroniczna migawka już w Fuji była ok, też mają1/32000 od dawna, nie następowało pogorszenie jakości. Przy szklach 1.2-1.4 w słoneczny dzień bez tego jest trudno cokolwiek zrobić na otwartej przysłonie. To jedyna rzecz którą canon mógłby już wprowadzić we wszystkich ML tzn mechaniczna plus elektroniczna do 1/32000, z automatyczną opcją hybrydową mechaniczna+elektroniczna. Fuji od lat ma to super rozwiązane.

mirror
11-05-2023, 09:18
Bez jaj, z9 też ma tylko elektroniczną? Ciekawe czy udało się im wyeliminować już wady migawki elektronicznej zatem?

ta matryca jest szybka (znaczy czytanie jest szybkie) więc daje sie tym fotografować bez problemu ale z chęcią bym posłuchał jakiejś niezależnej opinii (czyli nie nawiedzonego użytkownika Z9 dla którego to najlepsze rozwiązanie)

pawel.guraj
11-05-2023, 09:37
Przypomnę że problem z elektroniczną migawką i dużymi dziurami dotyczy tylko wypadku gdzie używamy hybrydy - pierwszej elektronicznej, drugiej mechanicznej i wynika z "cienia" rzucanego przez migawkę mechaniczną. W wypadku full electronic ten problem nie występuje.

Jim zrobił oczywiście całkiem fajne pomiary:
https://blog.kasson.com/z9/how-fast-is-the-z9-shutter/

1/270s jak na ES to petarda. A9 na przykład ma 1/160s.
To już w zasadzie bardzo blisko do mechanicznych.

p,paw

MstrG
11-05-2023, 12:25
w Z9 już to było, to będzie stały trend bo tak jest taniej

i baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:

Skoro jest taniej to dlaczego nie ma tego do tej pory w żadnym korpusie oprócz flagowego Z9? Głównym problemem był rolling shutter i praca z lampami. Brak migawki to brak elementu zużywającego się.
R5 można zrobić 320 zdjęć na LCD i 220 przez EVF. Też się nie nadaje?

Ja podziwiam i szanuję nikonowców za wytrwałość. Wszystkich jakich znam, do dziś wierni nikonowi.
Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

To co zacytowałeś to kompletny stek bzdur i nieprawd. Pokaż mi prawdziwego konkurenta dla mającego już półtora roku Z9, jaką konkurencję ma zaprezentowany Z8?

cybulski
11-05-2023, 12:32
Skoro jest taniej to dlaczego nie ma tego do tej pory w żadnym korpusie oprócz flagowego Z9? Głównym problemem był rolling shutter i praca z lampami. Brak migawki to brak elementu zużywającego się.

To co zacytowałeś to kompletny stek bzdur i nieprawd. Pokaż mi prawdziwego konkurenta dla mającego już półtora roku Z9, jaką konkurencję ma zaprezentowany Z8?

No chyba po prostu nie ma.

MstrG
11-05-2023, 12:37
No chyba po prostu nie ma.

Mam nadzieję, że Canon wejdzie z czymś bardzo mocnym w R1, a ja sam czekam na to co pokażą w R5II.

cybulski
11-05-2023, 13:11
Mam nadzieję, że Canon wejdzie z czymś bardzo mocnym w R1, a ja sam czekam na to co pokażą w R5II.

A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.

Mamrot
11-05-2023, 13:20
ale pewnie niewielki bo widziałem film na którym użytkownik twierdzi że Z7II daje identyczną jakość.........
A ja widziałem filmik gdzie użytkownik twierdził, że 6D daje identyczną jakość jak 5D(któryś tam). I czego to dowodzi?

implementacja dwóch różnych kart to projekt mądrego inaczej - nikt kupujący taki korpus nie potrzebuje kart SD, naprawdę nikt - ten slot ogranicza funkcjonalność tego korpusu.
Mam odmienne zdanie i znam pare osób podzielających moją opinię.

MstrG
11-05-2023, 13:28
A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.

Za dużo mam gratów, aby skakać z systemu na system. Chyba niepotrzebne koszty, które mogę spożytkować w zupełnie inny sposób. Ja zwyczajnie kibicuję każdej firmie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jeden producent staje się monopolistą. Przy braku konkurencji nie będzie tak szybkiego rozwoju, co dało się już kiedyś zauważyć w niektórych kolejnych modelach DSLR.

--- Kolejny post ---

Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.

Mamrot
11-05-2023, 13:45
Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.
Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.

MstrG
11-05-2023, 13:57
Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.

Ja bym teraz miał problem z czytnikiem SD :D Pewnie gdzieś w szafce leży.
Dlaczego musi być USB-C? W samochodzie mam zawsze minimum dwa kable USB-C - USB-A i w razie takiej sytuacji mogę go użyć. Mogę też skorzystać z Wi-Fi.

akustyk
11-05-2023, 13:59

tez mam odmienne zdanie. w 5D IV mam gniazda CF i SD. SD jest fantastyczne, bo karte moge bez zadnych czytnikow do laptopa wladowac, a CF na dobra sprawe zostawic w aparacie na stale (u mnie 128GB daje zapas 3000 zdjec, to jest dostatecznie duzo na bardzo intensywny 2-tygodniowy wyjazd foto). dla mnie optymalny wybor, bo z jednej strony format, ktory zapewnia fizyczna prawie ze niezniszczalnosc i jesli trzeba topowe predkosci zapisu (CF), a z drugiej format tani jak barszcz i pasujacy do kazdego laptopa poza tymi z logo z zepsutych owocow :D

akustyk
11-05-2023, 14:01

nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.

a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce

cybulski
11-05-2023, 14:03
Kolega akustyk upgrade puszki zrobił z 6d2 na 5dmk4? I jak jest? :)

MstrG
11-05-2023, 14:11
nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.

a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce

Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.

akustyk
11-05-2023, 14:13
upgrade puszki zrobił z 6d2 na 5dmk4? I jak jest? :)

no to nie na ten watek, ale krotko: bardzo dobrze.

wszystko dobre co mialo byc dobrze (normalna ergonomia canonowska i zaj* celownik optyczny)
kilka fajnych nowych fiuczerow (AF spotowy, bardzo uzytecznie szersze pokrycie kadru punktami, drugi slot na karte, po 10 latach powrot do joysticka AF, matryca z uzytecznym dodatkowym zapasem w cieniach)
minimum negatywnych niespodzianek (6D2 wytrzymal caly dzien i500 fot z wlaczonym GPS-em. w 5D4 GPS zre baterie duzo mocniej, pol dnia nie wytrzyma)

szkoda mi tylko gibanego ekraniku, ale na szczescie 6D2 nie idzie od razu pod mlotek

PS. wytne to potem, lojalnie informuje ;)

Mamrot
11-05-2023, 14:41
Dlaczego musi być USB-C? W samochodzie mam zawsze minimum dwa kable USB-C - USB-A i w razie takiej sytuacji mogę go użyć. Mogę też skorzystać z Wi-Fi.
Nie zawsze do pracy jeździ się samochodem i nie wozi gratów typu ""przyda się".
Przesłanie kilkudziesięciu czy kilkuset giga po takim Wi-fi?
To jest dobre do wrzucania jpg-ów na serwer FTP, ale RAW w dużej ilości czy wideo?
Czasem dostajesz kartę od organizatora i na 99% będzie to SD.

Jeszcze nie doświadczyłem sytuacji, aby w czymś mnie ograniczyła jedna karta CFexpress, stąd moje zdanie,
natomiast doświadczyłem problemu z czytnikami.
Jakiś czas temu korzystałem z usług realizatora dźwięku (terminowa robota) i się okazało, że czytnik CF ma ale typu A, bo jego klienci to soniarze.

do kazdego laptopa poza tymi z logo z zepsutych owocow :D
Mam owocowego lapka sprzed roku i mam, w nowych Pro znowu są :D.

MstrG
11-05-2023, 15:18
Nie zawsze do pracy jeździ się samochodem i nie wozi gratów typu ""przyda się".
To jest dobre do wrzucania jpg-ów na serwer FTP, ale RAW w dużej ilości czy wideo?
Czasem dostajesz kartę od organizatora i na 99% będzie to SD.

Jeszcze nie doświadczyłem sytuacji, aby w czymś mnie ograniczyła jedna karta CFexpress, stąd moje zdanie,
natomiast doświadczyłem problemu z czytnikami.
Jakiś czas temu korzystałem z usług realizatora dźwięku (terminowa robota) i się okazało, że czytnik CF ma ale typu A, bo jego klienci to soniarze.

Akurat kabel USB-A - USB-C jakoś jest najczęściej przy mnie. Powerbank z telefonem też potrzebuje takiego kabla. Oryginalny kabel dodawany do aparatu waży tyle co nic i warto go mieć w torbie czy plecaku.
Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że robisz zdjęcia na SD mając CFexpress, bo może kiedyś przytrafić się taka sytuacja, że będziesz zmuszony zgrać zdjęcia na czyimś lapku i akurat nie będziesz wtedy w pracy swoim samochodem? Serio? A jak się okaże, że ten ktoś ma stacjonarny i czytnika SD brak?

Mnie też nigdy nie ograniczyła jedna karta CFexpress, ale z SD i tak w swoim body nie korzystam. Choć może w mega ważnej sesji komercyjnej bym tam dla świętego spokoju ustawił na niej backup...

akustyk
11-05-2023, 15:25

uczciwe Wifi (802.11ac, standard sprzed prawie 10 lat) wyciaga spokojnie 20MB/s stabilnego transferu. to w przypadku tych 45Mpix to beda 2 JPEG-i na sekunde i 3 sekundy na RAW. du* oczywiscie nie urywa, ale do przerzucania pojedynczych zdjec juz spokojnie wystarcza

sek w tym, ze Tokio nie lubi nowoczesnych (LOL) standardow, i to co wrzucaja w korpusy to jakies dretwe czipy wifi, ktore wyciagaja predkosci pokroju 2MB/s, bo ksiegowi w ten sposob moga przyciac ze 2 jeny kosztow na jednym korpusie.
gdyby wisniowi ksiegowi nie byli tak koszerni w podejsciu do wydatkow (albo holenderscy lub szkoccy, jak ktos woli :D ) to to by bylo zupelnie uzyteczne :/ ale tam nie ma takiego myslenia. jest tylko ticket w nowym sprincie Scrum i tam pisze "dodac funkcjonalnosc wifi" i parcie na przeciagniecie do "Done" z pominieciem "Fünctional Test" :/

Mam owocowego lapka sprzed roku i mam, w nowych Pro znowu są :D.
jesli sam z wlasnej woli kupiles sobie jablko, no to nie masz kogo obwinac. jak dostales sluzbowo... no to wspolczuje, oczywiscie :mrgreen: nastepny bedzie bez SD i pewnie z jednym jedynym gniazdkiem USB-C :D

mirror
11-05-2023, 16:45

niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam

nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło :mrgreen:

jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem ;) bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata ;).

--- Kolejny post ---

Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.

tu akurat jestem dokładnie tego samego zdania, cena cfexpressa przy cenie korpusu nie robi już takiego wrazenia, czytnik i tak mam - też mam dwa cf expressy 256 i 512 - chciałbym na 256 mieć zdjęcia, a na 512 filmy i nie mogę mieć - to samo bedzie miał potencjalny uzytkownik Z8- w Z9/R3 jednak ktoś zdecydował się dać dwie karty CFexpress z czegoś to wynika - może jest potrzebne hybrydowe rozwiązanie slot dzielony pomiędzy dwa typy kart

a ogólnie to z8 to ciekawy aparat nie jestem totalnym krytykiem ale śmieszy mnie np. jak w 6D górna pokrywka jest z czegoś i wszyscy piszą plastik a jak w Z8 jest z czegoś to cmokają a to takie samo tworzywo tylko ładniej nazwane - kumpel kupi bo czeka jak kania dżdżu (napalił się jak mu dałem pofocić R5) więc będe miał w rękch

cybulski
11-05-2023, 16:52
no to nie na ten watek, ale krotko: bardzo dobrze.

wszystko dobre co mialo byc dobrze (normalna ergonomia canonowska i zaj* celownik optyczny)
kilka fajnych nowych fiuczerow (AF spotowy, bardzo uzytecznie szersze pokrycie kadru punktami, drugi slot na karte, po 10 latach powrot do joysticka AF, matryca z uzytecznym dodatkowym zapasem w cieniach)
minimum negatywnych niespodzianek (6D2 wytrzymal caly dzien i500 fot z wlaczonym GPS-em. w 5D4 GPS zre baterie duzo mocniej, pol dnia nie wytrzyma)

szkoda mi tylko gibanego ekraniku, ale na szczescie 6D2 nie idzie od razu pod mlotek

PS. wytne to potem, lojalnie informuje ;)

Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii :) poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.

grissley
11-05-2023, 18:06
SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.

Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
HPki to samo (Elitebook)

akustyk
11-05-2023, 18:35
Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
HPki to samo (Elitebook)

cos w tym jest, niestety, znak czasow :/

ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 ;) wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika

akustyk
11-05-2023, 18:43
Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii :) poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.

R nawet nie rozwarzalem. w wersji korpusu z telewizorem zamiast celownika w zasadzie dla mnie dopiero na R5/R6 zaczyna sie Canona. R to eksperymentowanie na zwierzetach (z ergonomia) a RP czy jego odnowionego opakowania R8 laskawie nie skomentuje (pozdrawiam milosnikow noszenia workow z bateriami :D )...

ja mam 20 lat przyzwyczajen do dwucyfrowek i 5D/6D Canona. korpus to jest dla mnie narzedzie do pracy w terenie a nie zabawka elektroniczna nad ktorej obsluga mam sie zastanawiac w czasie kiedy zdjecia uciekaja ;) biorac pod uwage 10 szkiel EF i te przyzwyczajenia, zmiana na RF pozostaje dla mnie nadal bezsensowna ;) podglad elektroniczny mam na tylnym ekraniku, a celownik optyczny pozostaje dla mnie nieskonczenie lepszy od ogladania swiata jak na smarkfonie...

MstrG
11-05-2023, 18:56
niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam

Oby prezesi Canona nie czytali tego forum, bo ich księgowi stracą pracę. Czemu jeszcze do tej pory nie wsadzili do R5, R6 i R6II tylko migawki elektronicznej, skoro to wychodzi taniej? Jaka jest różnica w cenie elektroniki pozwalającej wyeliminować rolling shutter, a jaka cena mechaniki (migawki mechanicznej)?
Wybór masz prowizoryczny, bo Twoja migawka elektroniczna ma ograniczenia.

nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło :mrgreen:

Jednak podałeś zabawny fakt:

baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:

R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:

jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem ;) bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata ;).

"Nie wiem, ale na pewno ma" :D
Tak, na ten moment nie widzę konkurencji, bo nawet sporo droższe Sony A1 odstaje. Ty widzisz, więc proszę uświadom mnie.
Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata? 5 lat, a niech będzie - 8 lat. Co będziemy sobie żałować.

--- Kolejny post ---

cos w tym jest, niestety, znak czasow :/

ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 ;) wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika

Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.

akustyk
11-05-2023, 19:30
Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.

w 5D4 rozwiazalbym to tak, ze konfiguruje szybsza karte jako podstawowa (czyli ustawiam karte 1 CF jako ta do odczytu) i wtedy korzystam z tej szybkosci do podgladu itd. itp. wtedy predkosc tej drugiej nie odgrywa zadnego znaczenia (ewentualne znaczenie ma tylko lag zapisywania przy zdjeciach seryjnych)
12647

po mojemu: na dzien dzisiejszy SD jest sympatyczna opcja na druga karte jak sie juz ma lapsa z takim gniazdem i jesli kart uzywa sie w korpusie w mirroringu. taka jest moja osobista sytuacja i perspektywa, ze wybor SD na drugi slot ma istotne zalety.

a w tym przypadku mowimy jeszcze o aparacie bedacym kontynuacja D850, wiec zachowujacym jego wybor gniazd kart dla uzytkownikow, ktorzy beda D850 upgrade'owac.

w ogolnym przypadku oczywiscie SD nie jest przyszlosciowe, zgoda. ani bynajmniej najlepszym wyborem pod wzgledem trwalosci, bo to az sie prosi zeby zgubic albo polamac przypadkiem

Mamrot
11-05-2023, 19:56
Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.

Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.

Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że robisz zdjęcia na SD mając CFexpress, bo może kiedyś przytrafić się taka sytuacja, że będziesz zmuszony zgrać zdjęcia na czyimś lapku i akurat nie będziesz wtedy w pracy swoim samochodem? Serio?

Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.

Akurat kabel USB-A - USB-C jakoś jest najczęściej przy mnie. Powerbank z telefonem też potrzebuje takiego kabla.
Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę :D.

mirror
11-05-2023, 20:11
R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:

wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi :mrgreen: więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy :mrgreen: bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii :mrgreen: to tyle w temacie obliczeń i porównań ;)

MstrG
11-05-2023, 20:49
wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi :mrgreen: więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy :mrgreen: bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii :mrgreen: to tyle w temacie obliczeń i porównań ;)

20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma :D
To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.

Czemu nie odniosłeś się do reszty postu? Oświeć nas jaka jest oszczędność Nikona na elektronice eliminującej rolling shutter po zrezygnowaniu z migawki mechanicznej.
Widzisz pełno bezpośredniej konkurencji dla Z8, napisz nam jakie to są modele.

--- Kolejny post ---

Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.

Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.

Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę :D.

W takim przypadku ma to sens. Choć zawsze można użyć adaptera USB-A - USB-C, ewentualnie zawsze mieć przy sobie kabel USB-C- USB-C. Jednak wygodniejszym rozwiązaniem przy małej ilości zdjęć jest Twoja metoda. Pełna zgoda.

mirror
11-05-2023, 21:19
20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma :D
To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.

Czemu nie odniosłeś się do reszty postu?

Specyfikacja producenta ze strony:

Battery Life
With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
With LCD Approx. 470 (at 0°C)
With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)

czyli na zombie to jest 480 strzałow ;) przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.

co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?

żeby obnizyć trochę ciśnienie postów mogę napisać że Z8 to najlepszy aparat jaki dotąd wyprodukowano, że nikon produkuje znacznie lepsze matryce niż nasza ulubiona firma, i co tam jeszcze trzeba :)

MstrG
11-05-2023, 21:31
Specyfikacja producenta ze strony:

Battery Life
With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
With LCD Approx. 470 (at 0°C)
With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)

czyli na zombie to jest 480 strzałow ;) przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.

Dane Nikona bierzesz od CIPA, a Canona od producenta.
Prosiłem, abyś zatrzymał tę karuzelę śmiechu...

co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?

Czyli zamiast odpowiedzieć na tamte dwa proste pytania postanowiłeś napisać znowu jakiś mało śmieszny żart.
Ile zrobisz zdjęć R5 z lampą na migawce elektronicznej? Ile zrobisz zdjęć na ISO 64? Ile zrobisz zdjęć z czasem 1/32000s? Ile konkretnie?

Kolekcjoner
11-05-2023, 22:37
Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.

MstrG
11-05-2023, 23:09
Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.

Jeśli pisząc "parametry" mówisz o ilości zdjęć wg CIPA to zdecydowanie tak. Ta karuzela śmiechu z jakże zabawnym faktem nawet nie powinna ruszyć. Prosiłem również, aby ją wreszcie zatrzymać ;) bo ani to śmieszne, ani ważne, ani miarodajne.
Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.

Kolekcjoner
12-05-2023, 01:09
Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.
:lol::lol::lol:

MstrG
12-05-2023, 04:43
:lol::lol::lol:

:lol:
Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.

pawel.guraj
12-05-2023, 07:32
Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.

Przecież to ISO64 to jest dokładnie to samo ISO100 we wszystkich Soniakach, bo to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie). Nikon od dawna po prostu stosuje inny sposób wyliczania REI (co jest dozwolone stosowną specyfikacją).

Proponuje spojrzeć na wykres Manufacturer ISO vs Measured ISO:
https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Sony/A1---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Canon/EOS-R5---Measurements

Akurat jeżeli chodzi o najniższe ISO to R5 wychodzi najlepiej ;)

p,paw

MstrG
12-05-2023, 16:21
Przecież to ISO64 to jest dokładnie to samo ISO100 we wszystkich Soniakach, bo to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie). Nikon od dawna po prostu stosuje inny sposób wyliczania REI (co jest dozwolone stosowną specyfikacją).

Proponuje spojrzeć na wykres Manufacturer ISO vs Measured ISO:
https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Sony/A1---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Canon/EOS-R5---Measurements

Akurat jeżeli chodzi o najniższe ISO to R5 wychodzi najlepiej ;)

p,paw

Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
"to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?

Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?

Sony A1
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 69

Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70

Nikon Z9
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 46

Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70

Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej ;)

Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.

pawel.guraj
12-05-2023, 16:43
Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
"to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?

Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?

Sony A1
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 69

Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70

Nikon Z9
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 46

Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70

Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej ;)

Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.

Nie słyszałem, tylko Nikon oficjalnie się do tego przyznał - coś w stylu „produkuje Sony ale engineering jest nasz”.
Nic w tym złego, w końcu Sony robi zdecydowanie najlepsze matryce na rynku.

Jak będę przy kompie to wrzucę analizę FWC tych matryc. Przy czym to ISO64 to nic złego. Chciałem tylko napisać ze korygując o 1/3 w górę ISO100 w Sony a potem odpowiednio w dół w postprocu dostanie się taki sam szum. Nikon po prostu zdecydował się na zostawianie mniejszego headroomu w światłach (bardzo z resztą słusznie). O RAW oczywiście mówimy.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

mystek
12-05-2023, 17:54
Uwielbiam te batalie na forum Sony vs Nikon vs Canon itd itp. Każdy się tak spuszcza, żeby dopiec swojemu oponentowi odnośnie statystyk aparatu, a później w efekcie każdy zachwyca się zdjęciem z starego Nikona/Sony/Canona :). Bo to nie sprzęt robi zdjęcie.

Jacek_Z
13-05-2023, 00:08
Właśnie. Faktycznie sprzeczacie się przeważnie o duperele. Co jest zaletą, jaki typ kart itd to naprawdę indywidualne preferencje. Ja mam jeszcze inne i co mi zrobicie? ;). Lubię dwa różne sloty. Mam szybkie XQD 256GB ale ... na nim nie pracuję. Po prostu sobie jest ta karta w body, gdybym zapomniał wyjąć SD z czytnika w lapku ;) Albo gdy chcę robić szybkie serie. A tak pracuje na SD 128 GB. Nie stosuje zapisu równoległego. Laptop wybierałem m.in ze względu na czytnik dużego SD.
Różnica 1/3 EV w deklarowanych ISO, no litości. Albo kto produkuje matryce? Wg mnie mogą je robić w Pernambuko. Ważne czy sa dobre.
Plastik? Plastik plastikowy nierówny. Bardzo nierówny. Polietylen bardzo się różni od PVC, od PMM, od kevlaru itd.
Co tam jeszcze było? Wydajności baterii. Każdy z nas wie, że to zalezy jak kto używa body. Musiałem popatrzeć w tej chwili co podają dla mojego body. Podają 360. Problem ;) w tym, że ja potrafię zrobić na nim 800 zdjęć, czyli nieco więcej niż na lustrzance, której podawano że robi 900, a ja robiłem tam tylko 600. Czyli w bezlustrze niedoszacowano jak dla mnie ponad dwa razy, a w lustrzance przesadzono o 30%.
1/32000 dla mnie bez znaczenia, nie robię portretów w tak ostrym świetle. Kiedyś przydarzyło mi się uzyć 1/8000s. Ale mam filtr ND8x, gdyby co, choć stosuje go do czego innego.
Dla mnie istotny jest czas synchronizacji i tu Nikon równa w dół. Kiedyś normą już od body semiprofi była 1/250, teraz zeszli do 1/200 w Z7 :( , w Z9 łaskawie dali 1/250. Jak widać to na co zwróciłem uwagę ja to prawie nikogo z Was nie interesuje. I tak po kolei jest ze wszystkimi parametrami. Czy i jak odchylany monitor itd. No i rozmiar :) To mnie wkurza, że wielu robi zarzut z tego, że nie przystoi, że bezlustro musi byc małe. Nie musi, niektórzy lubią duże. Np ja. kupiłem grip, bo małego bezlustra nie da sie wygodnie trzymać.
Uznanie parametru za istotny jest bardzo subiektywne. Niektórzy robią analogami, z ręcznym naciągiem rzędu 1 fps ;) bez AF i sie da!
Do osób krytykujących za to czy owo Z8 radzę sie zastanowić ile lepszych od niego modeli w ofercie ma jego firma? Jak ktoś jeszcze napisze, że Nikon mógł to body dać 2 lata temu, to tym samym stwierdza, że Nikon jest mocno z przodu.

Teraz sprzęt nie przeszkadza. Tradycyjnie chyba największe znaczenie ma AF i fps (a i to też tylko dla niektórych). AF w Z9 jest rewelacyjny, z Z8 pewnie też.
Każda firma robi tylko kilka modeli body. Musimy brać co dają, taka prawda. To nie jest jak z konfigurowaniem luksusowego samochodu gdzie mozna wybrać pojemność silnika, kolor nadwozia, opcje wyposażenia.
Ja i tak wybieram body z gripem, czyli wolę Z9, choc go nie mam i nie wiem czy kiedykolwiek będę miał. Po prostu Z7 II z gripem mi wystarcza, nie ogranicza mnie. Jak mam wydać kasę to wolę wydac na szkło. Np na Nikkora 1.2

cybulski
13-05-2023, 00:38

W 2017 pisałem na forum nikona, że Fuji ma 1/32000 na elektronicznej i ona nieźle działa, lepiej niż w Sony to pisaliśta że a komu potrzeba takie cos.no.prosze 1.2 jeszcze nie zdążyło ostygnąć w N a już 1/32000 must have. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia koledzy nikoniarze, ale gdy ja siedziałem na 1/32000 to nie kumaliscie tego zupełnie: ostre słońce i f1.2, teraz już zrozumieliście, no to cieszyć się tylko :mrgreen: policzmy od 2017 ile minęło bo słaby jestem w matematyce :)

Do 1.4 też się przydaje.
Sądzę że canon nie ma wyjścia, musi zrobić 1/32000 czy już mają coś może poniżej 1/8000, nie sledzę aż tak już nowości.

WinSho
13-05-2023, 07:58
Wg mnie Nikon zrobił świetny aparat o matrycy, której u Canona próżno szukać...Solidne body z mam nadzieję wygodnym chwytem bo ten dodatkowy grip wygląda kiepsko. Wagowo niestety nie jest to poziom Canona R5 ale coś za coś, mnie akurat te kilkadziesiąt gram różnicy nie robi. Bardziej bym się skupił na zaletach matrycy, która przerasta każdą jaką mamy w Canonie zarówno jeśli chodzi o prędkość odczytu i zapisu danych jak i takie parametry jak rozpiętość tonalna, gdzie Canon dopiero od modeli R6/5 zaczął nawiązywać walkę z Sony i Nikonem (nawiązywać nie znaczy, że jest lepszy na tym polu).

cybulski
13-05-2023, 08:24
No i dobrze, im więcej Nikon i Sony nowego wymyśli to będzie bodziec, żeby nie powiedzieć szpilka w d dla Canona, coby już przestał się cieszyć i brał się do roboty. Ten oddech na plecach jest dobry i potrzebny to i my skorzystamy a nie jak te ostatnie :)

--- Kolejny post ---

A nasz kochany Jacenty, znów będzie miał dilema, wymieniać z7ii na z8 czy nie wymieniać :) oto jest pytanie. A co będzie jeśli od z8/z9 ujawnią się jakieś dodatkowe zalety z 85/1.2S których ni jak nie ma w z7ii, masakra jak żyć z tym postępem :mrgreen:

candar
13-05-2023, 09:01
W 2017 pisałem na forum nikona, że Fuji ma 1/32000 na elektronicznej i ona nieźle działa, lepiej niż w Sony to pisaliśta że a komu potrzeba takie cos.no.prosze 1.2 jeszcze nie zdążyło ostygnąć w N a już 1/32000 must have. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia koledzy nikoniarze, ale gdy ja siedziałem na 1/32000 to nie kumaliscie tego zupełnie: ostre słońce i f1.2, teraz już zrozumieliście, no to cieszyć się tylko :mrgreen: policzmy od 2017 ile minęło bo słaby jestem w matematyce :)

Do 1.4 też się przydaje.
Sądzę że canon nie ma wyjścia, musi zrobić 1/32000 czy już mają coś może poniżej 1/8000, nie sledzę aż tak już nowości.

Jest tylko jedno ale...

Portrecista z prawdziwego zdarzenia albo unika słońca w zenicie kreującego u modelki piękne cienie od rzęs, nosa, podbródka itp, albo wspomaga się studyjną lampą w plenerze aby zniwelować zakres tonalny (liczbę rozróżnialnych odcieni, które są zawarte między najjaśniejszym i najciemniejszym obszarem zdjęcia).

Tak więc osobiście często tacham ze sobą dodatkowo lampę błyskową Quadralite Atlas 600 Pro TTL i pracując w HSS temat konieczności stosowania filtrów ND nie istnieje. A czas 1/8000 mi wystarcza aż nad nadto bo najjaśniejsze moje szkło to f/1.4 :P

--- Kolejny post ---

Wg mnie Nikon zrobił świetny aparat o matrycy, której u Canona próżno szukać...Solidne body z mam nadzieję wygodnym chwytem bo ten dodatkowy grip wygląda kiepsko. Wagowo niestety nie jest to poziom Canona R5 ale coś za coś, mnie akurat te kilkadziesiąt gram różnicy nie robi. Bardziej bym się skupił na zaletach matrycy, która przerasta każdą jaką mamy w Canonie zarówno jeśli chodzi o prędkość odczytu i zapisu danych jak i takie parametry jak rozpiętość tonalna, gdzie Canon dopiero od modeli R6/5 zaczął nawiązywać walkę z Sony i Nikonem (nawiązywać nie znaczy, że jest lepszy na tym polu).

Ta znakomita matryca w Nikonie Z9 nie wzięła się znikąd ;) To model IMX609AQJ, czyli pełnoklatkowy sensor warstwowy o całkowitej rozdzielczości 45,7 Mpix wykonany w technologii BSI i zakupiony od Sony Semiconductors.

Nikon Z9 ma w środku matrycę Sony. Potwierdzone info! (https://fotoblogia.pl/nikon-z9-ma-w-srodku-matryce-sony-potwierdzone-info,6794350836078209a)

12663

cybulski
13-05-2023, 09:04
Mówisz, że unika słońca w zenicie?
Zenitem też w słoncu zdarzało mi się robić.

A tego 600 Pro TTL też w tamtym roku nabyłem ale muszę chyba jakieś praktyki testowe odbyć bo z hss jeszcze żem nie skorzystał na niej.

candar
13-05-2023, 09:21
A tego 600 Pro TTL też w tamtym roku nabyłem ale muszę chyba jakieś praktyki testowe odbyć bo z hss jeszcze żem nie skorzystał na niej.

Mocno przydaje się sterownik do tej lampy podpięty do gorącej stopki aparatu fotograficznego. Podpowiadam z autopsji ;)

cybulski
13-05-2023, 09:25
Mocno przydaje się sterownik do tej lampy podpięty do gorącej stopki aparatu fotograficznego. Podpowiadam z autopsji ;)

No wiadomo, mam jeszcze tą pierszą wersję ale hss tam już jest chyba obługiwany.

WinSho
13-05-2023, 10:15
Ta znakomita matryca w Nikonie Z9 nie wzięła się znikąd ;) To model IMX609AQJ, czyli pełnoklatkowy sensor warstwowy o całkowitej rozdzielczości 45,7 Mpix wykonany w technologii BSI i zakupiony od Sony Semiconductors.

Ja wiem, że to matryca od Sony ale dla mnie to bez znaczenia, może być nawet i od Pentaxa :mrgreen: Liczą się fakty czyli dane matrycy a nie znaczek Sony bo tego nigdzie nie widać.
Dodatkowym atutem dla chętnych na Nikona jest to, że mają już otwarty bagnet i kwestią czasu jest zanim zobaczymy tam podobne konstrukcje jak u Sony. Choćby taka Sigma 85/1.4, 35/1.4 dla prasiarzy jest świetny Tamron 150-500 w cenie o której Canonowcy mogą pomarzyć bo RF100-500 kosztuje prawie 3 tak trzy razy tyle a i tak jest ciemniejszy na końcu :roll:

candar
13-05-2023, 10:45
Ja wiem, że to matryca od Sony ale dla mnie to bez znaczenia, może być nawet i od Pentaxa :mrgreen: Liczą się fakty czyli dane matrycy a nie znaczek Sony bo tego nigdzie nie widać.
Dodatkowym atutem dla chętnych na Nikona jest to, że mają już otwarty bagnet i kwestią czasu jest zanim zobaczymy tam podobne konstrukcje jak u Sony. Choćby taka Sigma 85/1.4, 35/1.4 dla prasiarzy jest świetny Tamron 150-500 w cenie o której Canonowcy mogą pomarzyć bo RF100-500 kosztuje prawie 3 tak trzy razy tyle a i tak jest ciemniejszy na końcu :roll:

Wielokrotnie pisałem na forum C-B, że wisi mi i powiewa jakie mam logo na paracie oraz jakiej firmy jest aparat, matryca, czy obiektyw. Zawsze wybieram najlepsze jakościowo i cenowo możliwości spełniające moje wymagania co do jakości zdjęć. Zestaw, który posiadam stoi po równo na natywnych szkłach producenta oraz właśnie na Sigmach serii DG DN. Jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem bo nie muszę gonić króliczka i sprzedawać nerki, aby kupić interesujące mnie obiektywy :)

WinSho
13-05-2023, 15:54
Wielokrotnie pisałem na forum C-B, że wisi mi i powiewa jakie mam logo na paracie oraz jakiej firmy jest aparat, matryca, czy obiektyw. Zawsze wybieram najlepsze jakościowo i cenowo możliwości spełniające moje wymagania co do jakości zdjęć. Zestaw, który posiadam stoi po równo na natywnych szkłach producenta oraz właśnie na Sigmach serii DG DN. Jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem bo nie muszę gonić króliczka i sprzedawać nerki, aby kupić interesujące mnie obiektywy :)

Wiadomo, znamy już Twoje poglądy i ja osobiście w pełni się z nimi zgadzam. Mnie jednak puszki Sony jakoś nie podeszły w ergonomii :( A szkoda bo tak małe i jakościowe świetne szkła jak w/w Sigmy to bym kupił w ciemno. Może teraz w modelu A7rV jest jakoś lepiej z ergonomią ale ja nieco narzekałem posiadając A9.

TPS
13-05-2023, 20:09
Wiadomo, znamy już Twoje poglądy i ja osobiście w pełni się z nimi zgadzam. Mnie jednak puszki Sony jakoś nie podeszły w ergonomii :( A szkoda bo tak małe i jakościowe świetne szkła jak w/w Sigmy to bym kupił w ciemno. Może teraz w modelu A7rV jest jakoś lepiej z ergonomią ale ja nieco narzekałem posiadając A9.

Ja miałem tak samo - wolałem ergo R6 niż ergo A9II. Po 2 latach posiadania R6 i wykorzystania jego genialnego potencjału (jak na moje sportowe potrzeby) wróciłem do Sony, ale tym razem A1. Jest deczko lepiej niż w A9II i wciąż gorzej niż w R6. Można się przyzwyczaić. To, co mnie przekonało, to szkła Sony, a konkretnie Tamron 35-150 F2-2.8 oraz FE 200-600. Do zamknięcia szklarni potrzebuję jedynie 20 F1.8 i mam komplet ogniskowej, której potrzebuję.

WinSho
13-05-2023, 23:16
Ja miałem tak samo - wolałem ergo R6 niż ergo A9II. Po 2 latach posiadania R6 i wykorzystania jego genialnego potencjału (jak na moje sportowe potrzeby) wróciłem do Sony, ale tym razem A1. Jest deczko lepiej niż w A9II i wciąż gorzej niż w R6. Można się przyzwyczaić. To, co mnie przekonało, to szkła Sony, a konkretnie Tamron 35-150 F2-2.8 oraz FE 200-600. Do zamknięcia szklarni potrzebuję jedynie 20 F1.8 i mam komplet ogniskowej, której potrzebuję.

Kurczę jednak A1 to nieco inny budżet...nie wiem czy bym chciał aż tyle wydać na body. W R6 brakuje mi jedynie matrycy takiej jak w R3 bo jednak używanie migawki elektronicznej to troszkę ryzyko. W sony poza ergonomią jest jeszcze jedne duży dla mnie minus a mianowicie wielkość plików. Z R6 C-RAW ma jakiej 7-10Mb a już pliki z A9 z tego co pamiętam były dużo większe.
Obiektywu tutaj w pełni zgoda bo ja już robię plan w głowie co by tu do Sony A7rV kupić :mrgreen: i porównuje do tego co jest w Nikonie.

TPS
14-05-2023, 09:15
Kurczę jednak A1 to nieco inny budżet...nie wiem czy bym chciał aż tyle wydać na body. W R6 brakuje mi jedynie matrycy takiej jak w R3 bo jednak używanie migawki elektronicznej to troszkę ryzyko. W sony poza ergonomią jest jeszcze jedne duży dla mnie minus a mianowicie wielkość plików. Z R6 C-RAW ma jakiej 7-10Mb a już pliki z A9 z tego co pamiętam były dużo większe.
Obiektywu tutaj w pełni zgoda bo ja już robię plan w głowie co by tu do Sony A7rV kupić :mrgreen: i porównuje do tego co jest w Nikonie.

Z8 będzie kosztował jakieś 20.000, a to już rejon cenowy A92. Tyle tylko, że ani Z9, ani Z8 nie ma tak wydajnego (kleistego) CAF, które ma Sony. Dla mnie to tzw „deal breaker”. Poza tym szklarnia Nikona Z, tak samo jak Canona R nie jest dla mnie. Sam kleisty AF to zbyt mało dla mnie, żeby faworyzować jakieś body aparatu.

Co do A1 wiem, że przepłaciłem, ale będę to amortyzował latami i jakoś się to w Excelu ułoży.

g69
14-05-2023, 10:49
Kwestia AF który wiadomo,że u N jednak w najbardziej wymagających warunkach odstaje od Canona chociazby...na ile N w z8 odrobił dystans pokażą testy real dopiero.

WinSho
14-05-2023, 13:33
Z8 będzie kosztował jakieś 20.000, a to już rejon cenowy A92. Tyle tylko, że ani Z9, ani Z8 nie ma tak wydajnego (kleistego) CAF, które ma Sony. Dla mnie to tzw „deal breaker”. Poza tym szklarnia Nikona Z, tak samo jak Canona R nie jest dla mnie. Sam kleisty AF to zbyt mało dla mnie, żeby faworyzować jakieś body aparatu.

Co do A1 wiem, że przepłaciłem, ale będę to amortyzował latami i jakoś się to w Excelu ułoży.

W życiu bym A9II teraz nie kupił ani nie zamienił mojego R6 na ten korpus. Jeśli coś z Sony to nowa r5 lub stara A1 jak cena spadnie do poziomu 20 tyś. zł. Nikon daje moim zdaniem nieco lepsze body niż A1 a czy AF nie domaga? No wątpię, widziałem już wiele testów i to że kwadracik nie potwierdzający eye AF nie jest tak przyklejony w wizjerze jak u C czy S nie znaczy, że fota nie trafiona.

TPS
14-05-2023, 14:28
Życzę Ci, żeby A1 spadło do tych 20.000 PLN. Pamiętam, jak miałem A7R3 i ta matryca mnie onieśmielała liczba pixeli. Teraz obramiam zdjęcia z zawodów 1/4 mili i nadziwić się nie mogę, jak bardzo mogę obcinać zdjęcie (A1).
Fakt, że gdyby Canon miał taki odpowiednik Tamrona 35-150 F2-2.8, to bym do Sony nie wrócił, ponieważ R6 to bardzo wydajna puszka.

WinSho
14-05-2023, 15:05
Życzę Ci, żeby A1 spadło do tych 20.000 PLN. Pamiętam, jak miałem A7R3 i ta matryca mnie onieśmielała liczba pixeli. Teraz obramiam zdjęcia z zawodów 1/4 mili i nadziwić się nie mogę, jak bardzo mogę obcinać zdjęcie (A1).
Fakt, że gdyby Canon miał taki odpowiednik Tamrona 35-150 F2-2.8, to bym do Sony nie wrócił, ponieważ R6 to bardzo wydajna puszka.

Dzięki ae szczerze wątpię, że to szybko nastąpi...Na razie mi dobrze z R6 a R6II mi różnicy nie robi bo nie filmuję. Sony kusi, szczególnie takie A7rV jednak ma też swoje wady. Gdyby pliki z Sinego ważyły tyle co c-raw z R5 to już bym pewnie zmieniał...

pawel.guraj
15-05-2023, 21:21
Według pomiarów DPReview szybkość odczytu matrycy w Z8 to 1/280 sek. Bardzo, bardzo elegancko.

p,paw

WinSho
15-05-2023, 21:44
Według pomiarów DPReview szybkość odczytu matrycy w Z8 to 1/280 sek. Bardzo, bardzo elegancko.

p,paw

Wiem, jakże chciałbym aby Canon miał takie cudo w podobnej cenie...Myślę, że Nikon tym aparatem zdobędzie nieco rynku i bardzo dobre.

atsf
16-05-2023, 00:24
Wiem, jakże chciałbym aby Canon miał takie cudo w podobnej cenie...Myślę, że Nikon tym aparatem zdobędzie nieco rynku i bardzo dobre.

No i w tym cały problem, że aparatami "w podobnej cenie" zdobywa się trochę rynku, a nie rynek. Cenowo to za słaba konkurencja dla smartfonów :mrgreen:

Kolekcjoner
16-05-2023, 03:33

Tijaa jasne. Przy tej cenie życzę powodzenia ;)....

mirror
16-05-2023, 07:46
przecież ten aparat może mieć dowolną cenę bo w swojej klasie nie ma konkurencji znaczy zamiata wszystko :mrgreen:

WinSho
16-05-2023, 08:59
Dejcie mnie Canona R5 z taką matrycą w tej cenie to biere i szarpię jak Reksio szynkę :mrgreen: Do tego poproszę coś pokroju 500/5.6 PF lub 400/4.5 i będę siedział cicho cichutko :D

atsf
16-05-2023, 10:58
Dejcie mnie Canona R5 z taką matrycą w tej cenie to biere i szarpię jak Reksio szynkę :mrgreen: Do tego poproszę coś pokroju 500/5.6 PF lub 400/4.5 i będę siedział cicho cichutko :D

Żeby chociaż Canon zrobił stabilizowaną wersję swojego świetnego obiektywu EF 400 mm f/5,6, ale gdzie tam.

WinSho
16-05-2023, 11:24
Żeby chociaż Canon zrobił stabilizowaną wersję swojego świetnego obiektywu EF 400 mm f/5,6, ale gdzie tam.

A weź...wstyd żeby taka stara konstrukcja nie posiadała odpowiednika dla nowego systemu. Zobacz ile Nikon zrobił obiektywów w tym czasie a niebawem będzie kolejny - 200-600...

MstrG
16-05-2023, 12:17
[...]Różnica 1/3 EV w deklarowanych ISO, no litości. [...]1/32000 dla mnie bez znaczenia[...]

Jacek, ja nie twierdzę, że 1/32000s i ISO64 to jakiś "game changer" i teraz wszyscy muszą to mieć. Nie o to mi zupełnie chodziło. Dla mnie jednak są to zdecydowanie ważniejsze parametry - co napisałem - niż ilość zdjęć podanych przez CIPA (gdzie i tak jest to wartość lepsza od Canona R5, ale mirror nie zrobił wtedy z tego zabawnego faktu ;) ). Ja też nie robię zdjęć w tak ostrym słońcu i zawsze od takich stronię, zdarzało mi się jednak nakręcać na 105/1.4E ND16 przy ISO100 i 1/8000s - ostatnio na planie zdjęciowym, gdzie poza miejscem kręcenia (gdzie był rozłożony duży czarnuch) było ostre słońce, godzina 13, bezchmurne niebo. Tak szczerze to nawet teraz nie wiem gdzie mam ten filtr, bo aktualnie wolę w takiej sytuacji już trochę przymknąć i nie bawić się w filtry. ISO64? Też lepiej mieć niż nie mieć. 1/3 tu, 2/3 tam...

Do 1.4 też się przydaje.

Fakt, że im jaśniejsze szkło tym łatwiej dojść do ograniczeń migawki chcąc robić na pełnym otworze. Jestem zdania, że lepiej mieć i nie skorzystać, niż nie mieć i żałować ;)

12733

Kwestia AF który wiadomo,że u N jednak w najbardziej wymagających warunkach odstaje od Canona chociazby...na ile N w z8 odrobił dystans pokażą testy real dopiero.

Jakie to są warunki? Serio pytam i bez złośliwości.
Z9 ma AF ma poziomie Sony A1. Ciekawe czy Z8 będzie trzymało ten sam poziom czy jednak troszkę go zduszą.

Z9 odniósł całkiem duży sukces, Z8 też ma spore na to szanse.

przecież ten aparat może mieć dowolną cenę bo w swojej klasie nie ma konkurencji znaczy zamiata wszystko :mrgreen:

Napiszesz w końcu jaka to konkurencja?

Kolekcjoner
16-05-2023, 13:50
A po co skoro 100-400II na długim końcu to praktycznie to samo.

Z9 odniósł całkiem duży sukces, Z8 też ma spore na to szanse.

Tym bardziej podtrzymuję to co napisałem, szczególnie w kontekście do którego się odniosłem.

akustyk
16-05-2023, 14:52
Fakt, że im jaśniejsze szkło tym łatwiej dojść do ograniczeń migawki chcąc robić na pełnym otworze. Jestem zdania, że lepiej mieć i nie skorzystać, niż nie mieć i żałować ;)

podrecznikowa przyklad FOMO ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out )

czyli tego co napedza miliony samcow do kupowania wielkich i drogich zabawek a potem p*lenia jakie to one nie sa lepsze od innych (mniejszych, tanszych).

w przypadku 4 kolek skutkuje to spychaniem z lewego pasa przy 180km/h a w terenie zabudowanym stluczkami i zadrapaniami popelnionymi przy 100km/h

w przypadku fotografii udowadnianiu wszystkim dookola jak niezbedny jest topowy korpus. udowadnianiu najczesciej nie popartemu pokazywaniem zadnych wlasnych zdjec, a jesli juz... to mowimy o wytworach, ktorych wstydzilbym sie, gdybym je zrobil moim 10D ;)

MstrG
16-05-2023, 15:08
podrecznikowa przyklad FOMO ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out )

czyli tego co napedza miliony samcow do kupowania wielkich i drogich zabawek a potem p*lenia jakie to one nie sa lepsze od innych (mniejszych, tanszych).

w przypadku 4 kolek skutkuje to spychaniem z lewego pasa przy 180km/h a w terenie zabudowanym stluczkami i zadrapaniami popelnionymi przy 100km/h

w przypadku fotografii udowadnianiu wszystkim dookola jak niezbedny jest topowy korpus. udowadnianiu najczesciej nie popartemu pokazywaniem zadnych wlasnych zdjec, a jesli juz... to mowimy o wytworach, ktorych wstydzilbym sie, gdybym je zrobil moim 10D ;)

I z cytowanego zdania to wywnioskowałeś? Zbyt daleko idące wnioski. Nikomu nie udowadniam dookoła jak niezbędny jest topowy korpus. Fajnie, że uważasz moje zdjęcia za wytwory, których byś się wstydził robiąc je swoim 10D. Tylko co to wnosi do tematu?

atsf
16-05-2023, 15:27
A po co skoro 100-400II na długim końcu to praktycznie to samo.

Tym bardziej podtrzymuję to co napisałem, szczególnie w kontekście do którego się odniosłem.

Drugi cytat nie jest mój, a takiego babola to tylko admin potrafi odwalić :mrgreen:

Co do pierwszego cytatu, to w czasach świetności EF 400 mm f/5,6 triumfy święcił tez EF 100-400L Mk I, i jakość jedno drugiemu nie przeszkadzało. Stałka jest przede wszystkim dużo lżejsza od tego kloca 100-400 L II i ma prawdziwą ogniskową 400 mm, a nie udawaną.

akustyk
16-05-2023, 17:59
Fajnie, że uważasz moje zdjęcia za wytwory, których byś się wstydził robiąc je swoim 10D.
i to wywnioskowales z mojej odpowiedzi?

capo-di_tutti-capi
16-05-2023, 19:37
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_400mm_f_4.5_VR_S_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_500mm_f_5.6E_PF_ED_VR_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_200-500mm_f_5.6E_ED_VR_Lens_vs_Canon_RF_100-500mm_f_4.5-7.1_L_IS_USM_Lens/BHitems/1713854-REG_1431717-REG_1175034-REG_1547011-REG

... https://www.bhphotovideo.com/c/product/1081814-REG/canon_8404b002_ef_400mm_f_4_do.html

MstrG
16-05-2023, 19:52
i to wywnioskowales z mojej odpowiedzi?

Napisałeś to cytując mój post :D
Mam część topowych gratów i nigdzie nie piszę jakie one są lepsze od innych (mniejszych, lżejszych).
Naprawdę cieszę się, że tak dobrze ogarnąłeś 10D i osiągasz nim zadowalające Cię efekty. Poniżej kilka moich wytworów (zdjęcia prywatne, komercyjnych nie wrzucam), te akurat sprzed prawie trzech lat i nie były robione topowym body:
12741
12742
12743
12744
12745
12746
12747

Czy teraz już możemy wrócić do tematu Z8?

WinSho
16-05-2023, 19:53
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_400mm_f_4.5_VR_S_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_500mm_f_5.6E_PF_ED_VR_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_200-500mm_f_5.6E_ED_VR_Lens_vs_Canon_RF_100-500mm_f_4.5-7.1_L_IS_USM_Lens/BHitems/1713854-REG_1431717-REG_1175034-REG_1547011-REG

... https://www.bhphotovideo.com/c/product/1081814-REG/canon_8404b002_ef_400mm_f_4_do.html

Nie mam pytań :mrgreen:

Kolekcjoner
16-05-2023, 21:42
Drugi cytat nie jest mój, a takiego babola to tylko admin potrafi odwalić :mrgreen:

Słusznie coś nie pykło z cytatem :mrgreen: - poprawione już 8-)..

Co do pierwszego cytatu, to w czasach świetności EF 400 mm f/5,6 triumfy święcił tez EF 100-400L Mk I, i jakość jedno drugiemu nie przeszkadzało. Stałka jest przede wszystkim dużo lżejsza od tego kloca 100-400 L II i ma prawdziwą ogniskową 400 mm, a nie udawaną.
Miałem przez pewien czas oba i "dużo lżejsza" - ciekawe - mój był widocznie jakiś wybrakowany ;) - pytanie czy zoom czy stałka, bo mnie bardziej przeszkadzało to że 400 to ogór którego się nie da skrócić niż pomijalna (dla mnie) różnica w wadze. Natomiast dla mnie bardzo dużym brakiem tej stałki była nieobecność IS i to przy trudno odróżnialnych zdjęciach z obu zdecydowało o tym że został zoom.

A żeby nie ciągnąć OT.
Podobno Nikon Japonia podniósł ceny. Na razie tylko tam ale są podstawy żeby sądzić, że niestety gdzie indziej będzie to samo. Dlatego jak ktoś liczył, że się niewiadomo jaka konkurencja zrobi na rynku to się raczej pomylił. Oznacza to też że obniżki Canona to nie przedsmak nowych puszek tylko tradycyjna odpowiedź - macie gorsze ale tańsze więc kupujcie a nie narzekajcie. Od lat sprawdzona i skutecznie stosowana strategia.

Shadow
21-06-2023, 12:34
Podobno Nikon Japonia podniósł ceny. Na razie tylko tam ale są podstawy żeby sądzić, że niestety gdzie indziej będzie to samo. Dlatego jak ktoś liczył, że się niewiadomo jaka konkurencja zrobi na rynku to się raczej pomylił. Oznacza to też że obniżki Canona to nie przedsmak nowych puszek tylko tradycyjna odpowiedź - macie gorsze ale tańsze więc kupujcie a nie narzekajcie. Od lat sprawdzona i skutecznie stosowana strategia.

Na razie to ja widzę że Z7II jest tańszy od R5 to nie wiem gdzie ta obniżka Canona.

robertskc7
21-06-2023, 12:44
Na razie to ja widzę że Z7II jest tańszy od R5 to nie wiem gdzie ta obniżka Canona.
Jak chcesz kupić BMW to nie kupujesz Audi, bo tańsze ale dlatego bo chcesz BMW.
Jak chcesz tanio kupić Canona to się skonatktuj z amabasadorem Canona i czekaj na rabaty. Ostatnio była promka w cyfrowe bodajże gdzie suma summarum r5 kosztował ok 13K - casbecki bateria 3 lata gw. Także od ambasadora pewnie jeszcze taniej. Ja tak kupiłem r6 z 4 tys rabatu. Ale to tylko na firmy działa. Trzeba NIP i www podać.

Shadow
21-06-2023, 13:14
Jak chcesz tanio kupić Canona to się skonatktuj z amabasadorem Canona i czekaj na rabaty. Ostatnio była promka w cyfrowe bodajże gdzie suma summarum r5 kosztował ok 13K - casbecki bateria 3 lata gw. Także od ambasadora pewnie jeszcze taniej. Ja tak kupiłem r6 z 4 tys rabatu. Ale to tylko na firmy działa. Trzeba NIP i www podać.

Odnoszę się do wcześniejszego postu jakoby Canon miał jakąś odpowiedź na ceny Nikona. Jak widać słaba ta odpowiedź. Nie mam firmy to mnie te rabaty nie dotyczą. Patrzę na ceny detaliczne dla Kowalskiego.

Kolekcjoner
21-06-2023, 22:31

No i co z tego że to "widzisz"? Ja widzę że przykładowo Z9 kosztuje 27000 i co by miało z tego wynikać?

Shadow
22-06-2023, 10:05
że ta obniżka to taka zachowawcza jest. Tu wam obniżymy a tam wam zostawimy.

Kolekcjoner
26-06-2023, 14:44
Dla porządku dam też tutaj:
https://www.nikonusa.com/en/service-and-support/service-advisories/technical-service-advisory-for-users-of-the-nikon-z-8-cameras.html
https://nikon.tfaforms.net/657

Hubert Multana
27-06-2023, 14:41
Nikon nawet ruszyl z mocna kampania reklamowa na fejsie, ale stala sie ona tylko i wylacznie dodatkowym nosnikiem, w ktory mozna wkleic powyzszy link :P

MstrG
03-07-2023, 11:40

https://nikonrumors.com/2023/06/29/nikon-z8-is-the-best-selling-camera-in-all-five-major-stores-in-japan.aspx/
Chyba nie jest tak źle ze sprzedażą Z8.

MstrG
03-07-2023, 12:29
Ciekawe jak wygląda sytuacja na innych rynkach. Fajny tytuł "The Nikon Z8 is smashing across Japan like Godzilla right now"
https://www.digitalcameraworld.com/news/the-nikon-z8-is-smashing-across-japan-like-godzilla-right-now

mystek
03-07-2023, 18:21

Dlaczego bardziej sklepom opłaca się dać duży rabat firmom niż osobom prywatnym?

robcio
03-07-2023, 19:40
Czasami to nie sklepy decydują o rabacie, są odgórne zasady sprzedaży komu za co i jakiej wysokości rabat można /mają zaproponować.

Zachowania konsumentów (zarówno osób prywatnych jak i firm) są monitorowane, na tej podstawie zazwyczaj wychodzi, że klient firmowy to klient lepszy bo może kupi więcej jak dostanie lepszy rabat, a i sprzęt zazwyczaj zmienia częściej niż prywatny amator hobbista.

mirror
07-07-2023, 08:02
Sony a7R V vs Nikon Z8
https://petapixel.com/2023/07/01/sony-a7r-v-vs-nikon-z8-our-two-favorite-full-frame-cameras-duke-it-out/
coś poszło jednak nie tak :mrgreen:
czy nikony już mają porównywalny AF z sony czy jednak jeszcze nie doszły do tego poziomu jak się często czyta? bo ten proces (dochodzenia) chyba się ciągnie, czy bardziej amatorskie konstrukcje Z7II też nadążają za konkurencją z działaniem autofocusa.

Jacek_Z
07-07-2023, 12:50
Dosyć śmiesznie to wygląda. Wymienia w poszczególnych kategoriach cechy, dla mnie lepsze u Nikona Z8 po czym mówi, że wygrywa Sony. Rozmiar - wole większy (on mniejszy) elementy sterujące - tu mówi, że Nikon lepsze, ilość pikseli wyświetlacza po stronie Sony, tylko że Nikon ma lepsze śledzenie. Co w fotografowaniu ruchu jest podstawą. AF w Sony jest lepsze, ale w Nikonie nie jest gorsze. To dlaczego Sony jest lepsze? Uzasadnienie - Sony ma nowsza technologię (więcej ustawień co już zaczyna być przytłaczające). Gada jak ambasador marki. Lubi małe body, nie fotografuje ruchu itd. czyli w praktyce ma jedynie wymagania w kwestii Mpx i wygrywa mu 60 z 45. Litościwie przyznał, że Z8 ma więcej fps. Tylko to nie jest różnica jak kiedyś we flagowych lustrzankach Canona i Nikona - np 12 a 14 fps. Tu jest różnica 10 fps vs 30 fps.
No i video. Jak zwykle pół świata myśli stereotypami i sądzi, że Sony tu wygrywa. Tymczasem kolejny facet wychwala Nikona i mówi, że to najlepszy sprzęt do video jakiego używał.
Wracając do AF. Z8 ma AF z Z9. Zobaczcie testy Z9. Ma lepszy AF od A1.

mirror
07-07-2023, 13:31
to dość znany gość z dpreview - korpusów testował na tony, a nie kilogramy, pewnie większość o ile nie wszystkie z najlepszych - korpusy z wątku to korpusy których używa promil użytkowników, informacja o tym jak działa AF w Z9 czy A1 tyle wnosi do priorytetów zakupowych użytkownika co stwierdzenie że w canonie 1DX af jest świetny - co z tego jak człowiek kupuje 700D czy 6D i stwierdza że AF w 6D jest słaby, a w cropowych korpusach bardzo słaby :) - więc pytam czy nikon wyszedł z problemów wieku dziecięcego na bezlusterkowym AF czy może zaczyna jak nasza ulubiona firma pozycjonować sprzęt działaniem autofocusa.

to już drugi taki test pierwszy ogladałem u innego znanego fotografa który dostał Z8 przed premierą, też wyszło śmiesznie bo facet wolał mniejszy lżejszy i tańszy :mrgreen:

MstrG
07-07-2023, 14:42
Trochę jest zabawne narzekanie na AF w aktualnie nowych modelach - nieważne czy to C/N/S.

https://www.youtube.com/watch?v=pImCq8OtXLQ&ab_channel=Photo-Me-Ike

Mamrot
07-07-2023, 15:21
to dość znany gość z dpreview - korpusów testował na tony, a nie kilogramy,
Gość żyje z reklam, nie jest to profesjonalny fotograf, dla mnie jego argumenty są mało miarodajne.
Problem z recenzentami wszechwiedzącymi, wszech systemów polega na tym, że nie czytają instrukcji i nie sprawdzają zależności danych funkcji.

czy bardziej amatorskie konstrukcje Z7II też nadążają za konkurencją z działaniem autofocusa.

więc pytam czy nikon wyszedł z problemów wieku dziecięcego na bezlusterkowym AF czy może zaczyna jak nasza ulubiona firma pozycjonować sprzęt działaniem autofocusa...
Niedawno przesiadłem się na bezlusterkowca. Przed podjęciem decyzji testowałem R5 i Z7II.
Dla mnie to porównywalne konstrukcje i nie zauważyłem wyższości czy niedomagać autofocusa jednego nad drugim.
Wygrała ergonomia i nabyte odruchy warunkowe.
Ja Z7II i jego autofokusem jestem zachwycony, a użytkownicy Z8,9 twierdzą że jest jeszcze lepiej.
F1,2
13648

13649

mirror
07-07-2023, 17:22
Gość żyje z reklam, nie jest to profesjonalny fotograf, dla mnie jego argumenty są mało miarodajne.
Problem z recenzentami wszechwiedzącymi, wszech systemów polega na tym, że nie czytają instrukcji i nie sprawdzają zależności danych funkcji.

Niedawno przesiadłem się na bezlusterkowca. Przed podjęciem decyzji testowałem R5 i Z7II.
Dla mnie to porównywalne konstrukcje i nie zauważyłem wyższości czy niedomagać autofocusa jednego nad drugim.
Wygrała ergonomia i nabyte odruchy warunkowe.
Ja Z7II i jego autofokusem jestem zachwycony, a użytkownicy Z8,9 twierdzą że jest jeszcze lepiej.
F1,2

"profesjonalny fotograf" to określenie zawsze wzbudza moją ciekawość - znaczy kto? facet co zrobił doktorat z fotografii na ASP? czy ktoś taki co robi zdjęcia legitymacyjne? - nie żebym deprecjonował zdjęcia legitymacyjne, do zdjęć legitymacyjnych to trzeba być rzeczywiście artystą żeby wyglądały dobrze - znałem tylko jednego co umiał to zrobić (był malarzem) - nawet ja mam prosty nos na jego zdjęciach - fotografował skrzynkowym aparatem i do legitymacji robił pomniejszenia :mrgreen: podsumowując te dywagacje - moim zdaniem ten gość robiący porównanie z filmu zajmuje się fotografią profesjonalnie.

Mamrot
07-07-2023, 18:17
moim zdaniem ten gość robiący porównanie z filmu zajmuje się fotografią profesjonalnie.
Marszand też zajmuje się profesjonalnie malarstwem mimo, że sam najczęściej nie potrafi malować.
Wejdź na Dpreview w jakiekolwiek testy sprzed odejścia i obejrzyj przykładowe zdjęcia, gdzie autorem jest Chris Niccolls.
Ja bardziej ufam osobom które potrafią przekuć teorię w akceptowalny dla mnie efekt.

mirror
07-07-2023, 22:46
Marszand też zajmuje się profesjonalnie malarstwem mimo, że sam najczęściej nie potrafi malować.

ano właśnie, ale zwykle wie jak porównać malarzy ;) i wie który jest lepszy

aparat fotograficzny to proste narzędzie i jego użycie nie wymaga jakiejś szczególnie skomplikowanej wiedzy czy umiejętności manualnych niedostępnych dla przeciętnego człowieka, a porównanie korpusów szczególnie jeśli chodzi o zdjęcia, a nie filmy to nie jest magia dostępna tylko dla nielicznych wybrańców.

jeśli chodzi o zdjęcia ilustrujące testy to mnie najbardziej podoba się skrzynka pocztowa na testach korpusów optyczne.pl :mrgreen: dla mnie to kwintesencja obrazu testowego nawet przed banknotami na różnych ISO czy standardową tablicą testową.

cybulski
08-07-2023, 06:41
Nie wiem czemu optyczni mają to skrzynkę pocztową, ktoś wie jaki jest powód, nie mieli bateryjek :D test bateryjkowy to też był swego czasu hit testów :D

Jacek_Z
08-07-2023, 10:53
..- więc pytam czy nikon wyszedł z problemów wieku dziecięcego na bezlusterkowym AF czy może zaczyna jak nasza ulubiona firma pozycjonować sprzęt działaniem autofocusa.
Tak, wyszedł z problemów wieku dziecięcego. Już w Z7II który mam i używam nie mam specjalnie uwag do AF. Wczoraj sesja, cała na bardzo płytkich GO. Na 160 zdjęć ze względu na błąd AF odrzucone 3 zdjęcia.
Z6II - na testach pewnej pani Nikkora 85/1.2 ostrość była łapana często na rzęsy. Nie wiem czy to kwestia umiejętności, czy źle wybranego trybu AF, czy też większych punktów AF. Z7II ma drobniejsze punkty i ustawia ostrość na źrenice, nie na rzęsy. Czepianie sie AF w Z8 (Z9) to już trzeba rozpatrywać w kategorii żartu.

Gościu mówi, że te rewelacyjne Sony A7R V prawie zawsze łapie na tęczówce, a nie na rzęsach. Takie coś to ja już mam w Z7II. Zobaczcie na to co robi Z8 z trzymaniem w kadrze ptaka na gałęzi. To około 7 min 45 s. https://www.youtube.com/watch?v=Hv3GHfOl3sg To trudne, bo ptak jest na bardzo jasnym tle, a jak w punkcie AF jest takie tło to AF lubi sie mylić. Tu trzyma jak przyklejony pomimo szybkich ruchów aparatem.

Tak, ja go kojarzę z Dprev. Wiadomo, że od lat zachwyt tam wzbudzały bezlustra Sony z ich AF i utrwaliły sie stereotypy (facet zapewne osobiście od lat fotografuje Sony) o ich najlepszym AF. Tylko że teraz topowe Nikony czy Canony mają ten AF teź doskonały, dominacja Sony sie skończyła (w tej kwestii - wybór optyki to inna rzecz).
Niuanse w AF to ... problemy z wyświetlaniem w wizjerze tego co widzimy przy pracy w serii gdy fotografowany obiekt szybko sie przemieszcza w kadrze. tak maja co co fotografują samoloty, niektóre dyscypliny sportu itd.

Shadow
08-07-2023, 14:31
Z8 ma bardzo dobry AF trzymający obiekt w każdych warunkach ale i tak wygrywa Sony A7RV hehe. Bardzo merytoryczny gość. Dziwię się że nikomu nie przeszkadza kiepska ergonomia Sony.

capo-di_tutti-capi
08-07-2023, 14:59
Konkurentem Z8 jest bardziej Sony A1 -liczba pikseli, szybkostrzelność
choć mniejszy bufor, "sonowa" ergonomia, brak górnego wyświetlacza czy podświetlanych przycisków,
no ale ta cena...

https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281?filters=fct_bodies-kits_4023%3Abody-only%2Cfct_brand_name%3Anikon%7Csony%2Cfct_camera-model_4022%3Anikon-z8%7Csony-a1

Nikon Z8 to teraz Bestseller w B&H.
Ludzi sie nie znajo ;)

zdebik
08-07-2023, 22:07
https://youtu.be/Pwri-iy41QM

Canon najgorszy :)

Przy portretach nadal widac luki w AF Nikona.

Woytec
09-07-2023, 07:17
A może stary fotograf weselny Allan Blasdell jest profesjonalistą?
Tu dużo o AF w Z8 - https://www.youtube.com/watch?v=TqDEDEcGzqs

cybulski
09-07-2023, 07:24
A może stary fotograf weselny Allan Blasdell jest profesjonalistą?
Tu dużo o AF w Z8 - https://www.youtube.com/watch?v=TqDEDEcGzqs

W kategoriach które mnie interesują (portret, image quality, stabilization) to R5 :D ergonomia też mi bardzo odpowiada jedynie lepszy odchylano gibany ekran w Sony byłby lepszy niż w R5. Reszta zalet w Sony/Nikon dla mnie bez znaczenia, jest wszystko dla mnie the best w R5.Aktualna Cena również :D nie mam więcej pytań.

Rozumiem jednak że canoniarze nadal będą szukać dziury w całym.

cybulski
09-07-2023, 08:25
Chodziło mi o ten teścik oczywiście

Mamrot
09-07-2023, 09:48
Rozumiem jednak że canoniarze nadal będą szukać dziury w całym.

Mnie to przypomina przepychanki, kiedy byłem pacholęciem, z kolegami z piaskownicy.
Będąc fanami resoraków wściubialiśmy nosy do wnętrz samochodów z parkingu i toczyliśmy boje, który lepszy.
O ten świetny ma 160 na liczniku, a nie ten lepszy ma 180, nie znasz się, ten ma kwadratowe reflektory.

g69
09-07-2023, 10:31
Chyba wiekszość wydając tyle pieniędzy na sprzęt,zna swoje oczekiwania i wie jak poprowadzic kompromis,stąd chyba słowa krytyki zwolenników innych kompromisów,choć zdażaja sie i funboye danego sprzetu ;) dla mnie osobiście Z8 to zbyt duzy kawał klocka jednak,wizjery najsłabsze w klasie cenowej,najmniej pkt autofocusa spośród konkurencji czy najsłabsza bateria(?).... Jak bedzie z jakością wykonania?? Juz chyba jakieś problemy z mocowaniem obiektywu było,co troche dziwi,ale nie dziwi patrząc na przypadki Nikona z D600,610 czy 750...czy legendarne "odklejajace gumy'będą ogarniete? :))) ...za to z oferta szkieł zdaje sie,że Nikoniarze maja lepiej niż Canoniarze ;) i to bardzo ważny argument przy kupnie systemu,bo przeciez za jakies 3 lata może wyjść juz cos lepszego :)

mirror
09-07-2023, 21:04

Canon najgorszy :)

Przy portretach nadal widac luki w AF Nikona.

konkurencja chciała go zabić ficzerami, a padł na dostępności optyki - jeśli chodzi o mnie to nawet wzruszyłbym ramionami gdyby canon przez najbliższe 5 lat nie wypuścił ani jednego nowego obiektywu RF - obiektywy juz mam ;)

Hubert Multana
17-07-2023, 22:13
14028

Flagowa jakość…

cybulski
17-07-2023, 22:52
14028

Flagowa jakość…

Do Zetek są za duże i ciężkie szkła ... po prostu :D

g69
18-07-2023, 00:31
Mają chyba sabotażystow... takie afery juz na otwarciu. Ale to chyba nic nowego.. jak na forum ktoś skarżył sie na odklejajace okładziny,to jeden funboy N zaproponował mu wizyte u lekarza,że to niby mozliwe przez ukrytą chorobe manifstujacą sie w pocących dłoniach... :)))

mirror
18-07-2023, 06:40
nie wygląda to dobrze, najpierw problemy z bagnetem teraz to

cybulski
18-07-2023, 06:55
Lepiej już jak odpadają haczyki niż bagnet miałby :D

candar
18-07-2023, 07:30
Problemem nowych puszek są księgowi tnący koszty i obudowy z PCV jak własnie w Z8 bez solidnego zakotwiczenia zaczepu paska w szkielecie wewn. Dopinam i dopinałem często naprawdę ciężkie szkła do wszystkich puszek canona 5D mark I, II i III typu 70-200 2.8 L USM IS oraz do Sony i nigdy nic takiego nie miało miejsca. Mają spory problem!

14038

cybulski
18-07-2023, 08:28
No właśnie i weź tu kup Nikona skoro tam ciagle jakieś kwiatki takie. Użytkownik kładzie pieniążki i chce używać a nie reperować.

Pawel92
18-07-2023, 09:10
No to poszli dalej niż Sony: można puszkę i obiektyw rozpieprzyć.

MstrG
18-07-2023, 09:32
Jeśli to się potwierdzi u większej ilości użyszkodników to będzie kolejny cios. Szkoda, bo aparat sam sobie jest bardzo fajny.

No to poszli dalej niż Sony: można puszkę i obiektyw rozpieprzyć.

Teraz każdy właściciel Z8 będzie miał to z tyłu głowy przy używaniu standardowego paska. Nieważne czy to był jednostkowy przypadek, czy jednak będzie większa afera.

Przemek_PC
18-07-2023, 09:34
Canon już dawno takie numery odwalał. Odpadający uchwyt nadgarstkowy w kamerach XH-A1. W mojej również odpadł. To było kilkanaście lat temu. Przykładowe zdjęcie nie moje.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230718/e5220ad3949f852bf114791950b1cf69.jpg

g69
18-07-2023, 10:19
Każdemu producentowi coś mozna znależć,ale Nikon zdaje się tu jednak niefortunnie wybijać od jakiegos czasu i to w popularnych,prestizowych modelach... D600 czy D750.. Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II a teraz to... a serwis N w pl chyba nie ma najlepszych opinii również.

Przemek_PC
18-07-2023, 10:38
Nie wiem bo nigdy Nikona nie miałem. W przypadku Canona w XH-A1 odpadł uchwyt nadgarstkowy a w 5D lustro. Tu jednak pochwałę reakcje Canona bo zarówno uchwyt jak i lustro zostały wymienione na ulepszony model za darmo mimo iż sprzęt był już dawno po gwarancji.

candar
18-07-2023, 11:00
Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II a teraz to... a serwis N w pl chyba nie ma najlepszych opinii również.

Tak własnie "rodzą się" legendy miejskie xD Nikon Z6 początkowo miał słabszy od konkurencji AF co po aktualizacji dało znakomity w każdych warunkach AF. Pod względem obsługi i ergonomii ren korpus bije na głowę mojego Sony A7III. Dodam jedynie ,że Z6 mam i używam tak więc piszę to jako użytkownik a nie powielam jakieś "legendy miejskie" z testów Z6 przed aktualizacją oprogramowania ^^

g69
18-07-2023, 11:25
Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N :) ..to odnosnie tych aktualizacji.

"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "

"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"

Jacek_Z
18-07-2023, 11:26
Każdemu producentowi coś mozna znależć,ale Nikon zdaje się tu jednak niefortunnie wybijać od jakiegos czasu i to w popularnych,prestizowych modelach... D600 czy D750..
Zgoda. D600 czy D750 nie sa prestiżowe, to najniższe modele FF, ale były popularne.

Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II .
Tu z kolei sie nie zgodzę. Z6 nie miał wpadek, samo body jest bardzo solidne. Niedopracowanie? Masz na mysli brak 2 slotów kart? Zaraz, a czy Canon R miał 2 sloty? Nie. to nie niedopracowanie, to polityka naszych "ukochanych" firm.
Z6II nie wyszedł "zaraz" a po ponad 2 latach, dodano mu ten drugi slot i to tyle. Dodam, że o ile pierwszy Z6 w momencie wejścia na rynek miał gorszy AF do Sony, o czym wszyscy youtuberzy trąbili na cały świat robiąc Nikonowi antyreklamę, tak żaden z nich nie raczy testowac tego co już kiedyś sprawdzał. Wszedłem na stronę pobierania Nikona Z. Do Z6 jest 14 (słownie czternaście) upgrade softu. Kilka z nich poprawiało AF, aktualnie ten AF jest bardzo dobry. Nie super jak w Z8, ale jest bardzo dobry.
Jeśli upgrade oznacza niedopracowanie to nie bardzo sie z tym zgodzę, bo czasami dodawane sa pewne funkcje. No i zauważę, że Canon tez robi upgrade. To źle czy dobrze?

g69
18-07-2023, 11:47
Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..

candar
18-07-2023, 11:55
Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N :) ..to odnosnie tych aktualizacji.

"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "

"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"

Zawsze powtarzam, że podstawą jest umiejętne wykorzystanie ustawień AF-a. Przykładowo w sony A7III używam AF-a zawsze w trybie AF-s i dodatkowo mam przydzielony przycisk aby non stop trzymał Eye AF na oczach i jest jak zacementowany - czyli 100% zawsze ostrości na oczach. Podobnie w Z6 zawężam obszar i ramka zawsze trafia. Nie miałem jakoś problemów ww. opisanych z Z6, zależy to oczywiście od wielu czynników, ale we wszystkich swoich lampach plenerowych mam mocne ledowe piloty i to całkowicie wystarcza.

g69
18-07-2023, 12:01
Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.

Przemek_PC
18-07-2023, 12:01
W studio w kontrolowanych warunkach zepsuć zdjęcie "bo AF sobie nie poradził"? Czy ludzie już mózgu nie potrafią używać? Czy tryb MF został zablokowany i jest niedostępny?

candar
18-07-2023, 12:04
Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..

Powtórzę się. Używałem wielu aparatów różnych firm i obecnie od wielu lat używam Sony A7III i Nikona Z6. Żaden z moich poprzednich aparatów w rozmaitych systemach nie był tak responsywny jak A7III i Z6. Po wszystkich wydanych aktualizacjach oba aparaty idą łeb w łeb i mogę nimi fotografować wszystko.

Tak więc jeśli ktoś pisze o "niedopracowaniu" Nikona Z6 i problemami z jego pracą w słabym świetle to mogę jedynie rzec: dooooooooooopa nie fotograf xD

ps.
moja lepsza połowa zdecydowanie woli brać na zdjęcia własnie Nikona Z6 niż A7III bo jest bardziej logiczny dla niej ^^

candar
18-07-2023, 12:36
14042

14041

Jacek_Z
18-07-2023, 12:46
Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.
Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.

capo-di_tutti-capi
18-07-2023, 12:48
Przy tej usterce to bez znaczenia.

W magnezowym korpusie też trzeba jakoś osadzić stalowe uszka do paska.

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=74137&d=1689675439

Zawleczka wypadła?

g69
18-07-2023, 13:00
Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.

Podejrzewam,że modelka to nie jest wielkie wyzwanie dla współczesnych sprzetów, ale dla pierwszych Z6 własnie było. Liczę,że w Z6 III coś spłynie dobroci z Z8 ;) i będzie af nie gorszy niż w Z8,ekran odchylany również w pionie i osłona matrycy przy zmianie szkieł :) na forach Sony mozna przeczytać opinie,że af w najtrudniejszych sytuacjach w świeżej a7IV w przyrodzie jednak ustepuje Canonowi R6II. Czy z8 lepszy niż R6II przy ptakach... retorycznie sobie pytam ;)

candar
18-07-2023, 13:13
Podejrzewam,że modelka to nie jest wielkie wyzwanie dla współczesnych sprzetów, ale dla pierwszych Z6 własnie było. Liczę,że w Z6 III coś spłynie dobroci z Z8 ;) i będzie af nie gorszy niż w Z8,ekran odchylany również w pionie i osłona matrycy przy zmianie szkieł :) na forach Sony mozna przeczytać opinie,że af w najtrudniejszych sytuacjach w świeżej a7IV w przyrodzie jednak ustepuje Canonowi R6II. Czy z8 lepszy niż R6II przy ptakach... retorycznie sobie pytam ;)

Retorycznie? xD To, co ludzie piszą na forach to jak tutaj ;) Wiele osób nie miała nigdy A7IV i Nikona Z6 w rękach i powtarza wyssane z palca informacje ^^ No i trzeba wiedzieć jak ustawić AF co nie wszyscy potrafią nie czytając instrukcji ;)

BTW - Poczytaj o AFie w A7RV wspomaganym AI. Żaden inny aparat nie posiada tak bezbłędnego Af-a. Kolega ma i nawet przez źdźbła zarośli potrafi ustawić ostrość na ptasie oczy. To najbardziej zaawansowany AF na rynku!

14043

https://www.youtube.com/watch?v=HtWVbDEtStA

Hubert Multana
18-07-2023, 15:26
Mają chyba sabotażystow... takie afery juz na otwarciu

Tak mi sie przypomnial moj zart z poczatku roku.

14046

candar
18-07-2023, 15:55
Tak mi sie przypomnial moj zart z poczatku roku.

14046

Torby to akurat Nikon ma fajniejsze (https://www.komputronik.pl/product/702961/nikon-waterproof-backpack-for-coolpix-aw130.html) od canona i... tańsze xD

14047

14048

Hubert Multana
18-07-2023, 16:01
Smiej sie, mam ta torbe Canona tylko wieksza (10EG) od 2011 roku i nie chce sie rozleciec zebym wymienil na cos innego ;)

cybulski
18-07-2023, 19:37
Do Z8 torbę muszą dodawać, informując że to jedyny bezpieczny sposób noszenia aparatu. A noszenie na pasku powinno być wskazane jako podstawa utraty gwarancji.

Jest rada zrezygnować z zaczepów w Z8 mk2. Już i tak nie ma lustra, migawki mechanicznej, wydawalo się że już nic nie ma prawa mechanicznie się popsuć, a jednak, więc może czas pozbyć się tych upierdliwych zaczepów.

Nie śmieszne? A to sorry

W czasach m.in zenita pasek byl do kabury, która śrubką dokręcana byla z dołu. Może to jakąś wskazówką będzie?

14051