PDA

Zobacz pełną wersję : Body dla "średnio zaawansowanego"

Edd90
04-05-2023, 10:27
Witam, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze body, dla "średnio zaawansowanego" , od dłuższego czasu robię zdjęcia Fuji x-s1, generalnie nie mogę narzekać, jednak chcę zrobić krok w przód. Miałem już kilka takich zrywów, żeby wejść w fotografie bardziej ambitnie jednak nie komercyjnie, jednak zawsze coś.
Najwięcej czasu poświęcałem makro, ostatnio jednak spodobała mi się fotografia portretowa i buduar,nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, jak również "lekka" astrofotografia.

Trafiłem w internecie na 7D z małym przebiegiem z raczej sprawdzonego źródła, tylko nie wiem czy mnogość funkcji mnie nie przerośnie, myślałem też nad 600D.

Ewentualne szkła jakie biorę pod uwagę na początku to pewnie jakiś kitowy + 50 1.8

Czy możecie mnie nakierować na coś konkretnego? Mówimy o używanych sprzętach.

cauchy
04-05-2023, 11:02
Kup uzywane 5d mk III albo 6D, zostaw apsc.

Bangi
04-05-2023, 11:06
Żadne 7d (przecież to stara konstrukcja, crop i szumi jak diabli), ani 600D.
Jeśli chcesz zacząć budżetowo to proponuję poszukać używane 6D1 i do tego na początek nawet Canon EF 50/1.8 STM będzie OK lub EF 50/1.4 lub EF 85/1.8.

Jeśli nie musi być budżetowo to używane R z adapterem i szkła te same co podałem.

mystek
04-05-2023, 16:07
Dokładnie, szukaj 6D mk1. Body powinieneś kupić za 1500-2000zł

robertskc7
04-05-2023, 16:36
Zostań w Fuji, żadnych cropów canona a już zwłaszcza takich dziadków jak 7d! Kup dobrą porterówkę do fuji, a w fuji masz bardzo dobre 35 1.4 i 56 1.2 i jest git.
p.s Jak zaczynaszsz z takim budżet to ciężko Ci będzie cholernie. Nie oszukujmy się ale jak chcesz dobrze portret to jasne szkła musisz mieć, specjalistyczne do macro, oświetlenie. Fulframe nie jest konieczny, ale zawsze to jakieś plusy niż minusy i kolejne wydatki... nakupisz starocia i się będziesz tylko irytował.

candar
04-05-2023, 18:49
Witam, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze body, dla "średnio zaawansowanego" , od dłuższego czasu robię zdjęcia Fuji x-s1, generalnie nie mogę narzekać, jednak chcę zrobić krok w przód. Miałem już kilka takich zrywów, żeby wejść w fotografie bardziej ambitnie jednak nie komercyjnie, jednak zawsze coś.
Najwięcej czasu poświęcałem makro, ostatnio jednak spodobała mi się fotografia portretowa i buduar,nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, jak również "lekka" astrofotografia.

Trafiłem w internecie na 7D z małym przebiegiem z raczej sprawdzonego źródła, tylko nie wiem czy mnogość funkcji mnie nie przerośnie, myślałem też nad 600D.

Ewentualne szkła jakie biorę pod uwagę na początku to pewnie jakiś kitowy + 50 1.8

Edd90 Trzymaj się raczej bezlusterkowców Fuji bo to znakomita technologia w obiektywach i aparatach. Zarówno pod względem barwy obrazka (profile kolorystyczne Fuji to już legenda) do portretu używałem znakomity profil kolorystyczny - Astia).

W zależności od budżetu polecam używane X-T2, X-T3 (https://allegro.pl/oferta/fujifilm-x-t3-body-k-ow-13526258449?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gclid=Cj0KCQjwr82iBhCuARIsAO0EAZwTYmJ5JBSQhjNRyF_q sFWs5472jOGE48nVmOlGErQxdk87i2m659MaAvcyEALw_wcB) , lub przy małym budżecie X-T20 (https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=288824&id=215)

Dodatkowo w sklepach foto możesz zostawić swój używany aparat Fuji x-s1 dopłacając do tego, który wybierzesz.

Co do szkła portretowego w systemie Fuji X wybór jest zasadniczo jeden - genialny obiektyw XF 56 f/1.2 (są obecnie trzy wersje tego szkła i unikaj tylko wersji APD ze względu na stratę światła i znikomy zysk w bokeh)

Generalnie kilka lat siedziałem w systemie Fuji X i 1/3 mojego PF (https://35photo.pro/andcar) oparta jest właśnie na Fuji X-E1, X-T1 i X-T2 oraz obiektywie XF 56 f/1.2 Przy okazji masz do Fuji po taniości gamę znakomitych szkieł od Sigmy począwszy od Sigmy 56mm f/1.4 DC DN itp.

ps.
Zakup polecanych tu archaicznych aparatów 7D, 5D III i 6D debiutujących 10 lat temu nie sprawi, że zrobisz wymiatające konkurencję portrety. Aparat to tylko narzędzie i szczerze mówiąc na chwilę obecną w życiu nie wróciłbym obecnie do ŻADNEJ lustrzanki jakiejkolwiek marki by ona była. Wygoda użytkowania bezlusterkowców z system Eye AF (system śledzenia oka) jest bezsprzecznie obecnie najlepszym sposobem ustawiania ostrości. Osobiście używam Eye AF w trybie ciągłym (w Sony A7 III) i ZAWSZE mam ostrość na oku fotografowanej osoby - coś nieosiągalnego w proponowanych Tobie w tym wątku lustrzankach Canona 7D, 5D III i 6D. Nadmienię tylko, że w canonie 5D III z każdym szkłem miałem inny front focus i back focus co skutkowało koniecznością osobnej kalibracji każdego obiektywu! Szału dostawałem.

Zrobisz jak uważasz. Twoja kasa i Twoje nieostre zdjęcia z proponowanych tu 7D, 5D III i 6D ;) Proponowane tu 10 letnie lustrzanki canona to prehistoria, która powinna zostać głęboko zakopana, ale użytkownicy sprzedający te aparaty przewrotnie zwą je KULTOWYMI, co być może ma odniesienie do zasadności spalenia ich na stosie historii...

tomfoot
04-05-2023, 18:50
Nieaktualne

candar
04-05-2023, 19:22
Zostań w Fuji, żadnych cropów canona a już zwłaszcza takich dziadków jak 7d! Kup dobrą porterówkę do fuji, a w fuji masz bardzo dobre 35 1.4 i 56 1.2 i jest git.
p.s Jak zaczynaszsz z takim budżet to ciężko Ci będzie cholernie. Nie oszukujmy się ale jak chcesz dobrze portret to jasne szkła musisz mieć, specjalistyczne do macro, oświetlenie. Fulframe nie jest konieczny, ale zawsze to jakieś plusy niż minusy i kolejne wydatki... nakupisz starocia i się będziesz tylko irytował.

Głos rozsądku w tym wątku! Podpisuję się pod każdym słowem napisanym przez przedmówcę!

cybulski
04-05-2023, 20:54
Edd90 jakie obecnie posiadasz szkła?
Candar w sumie dobrze radzi i robertskc7.
Jeśli nie masz za bardzo dobrych szkieł do Fuji to wtedy lepiej zmienić system na pelnoklatkowy do tego co chcesz.

WinSho
04-05-2023, 20:55
Polecam Fuji, to jakościowo najlepsze apsc na rynku.

atsf
04-05-2023, 23:13
Co Wy tu za wrogą propagandę siejecie, towarzysze? :evil: Najlepsze APS-C na rynku to R7, R10 i R50, a że optyki do nich za bardzo nie ma, to kto by się tym przejmował?

cybulski
04-05-2023, 23:24
Fuji apsc to chyba jedyny tak rozbudowany na dziś system apsc. Ilość optyki jest więcej niż wystarczająca do każdego typu fotografii. Wzorem Sony, Fuji dopuściło do bagnetu zewnętrznych producentów optyki jest więc viltrox, tamron i sigma. A ilość optyki systemowej Fuji sama w sobie w zupełności wystarczająca aż nadto. Fuji apsc jako jedyne oprócz canona kilka lat już temu posiadało stałke portretową f1.2,obecnie jest druga wersja 56/1.2 i 50/1 oraz cały zestaw stałek 1.4 (16,18,23,33,35) stalki f2 (18,23,35,50),stalki 2.8 (14,16,27)...Viltrox ma jeśli się nie mylę 13/1.4 oraz 75/1.2, artisan 27/2.8. Sigmy 1.4 16/30/56, Viltroxy tanie 1.4 33 i 23. Ciężko wszystko wyliczyć aby się nie pomylić. I jest jeszcze manualny samyang 12/2 całkiem niezły. Zoomów nie będę już wymieniał bo jest mniej ale canon i nikon apsc przy tym nie istnieje :)
Fuji ma też przejściówki i boostery na szkła ff z canona. Lki działają, może nie tak dobrze jak Lki na Sony ale działają.

djtermoz
05-05-2023, 01:35
od dłuższego czasu robię zdjęcia Fuji x-s1

Może najpierw doprecyzuj - masz Fuji X-S1 czy jednak X-S10? Bo X-S1 to stary aparat z 2011 roku z 12. megapikselową matrycą i wbudowanym obiektywem. Natomiast X-S10 to nowa konstrukcja z 2020 z wymienną optyką. Więc jeśli rzeczywiście masz X-S1 to... właściwie zaczynasz od zera.

Edd90
05-05-2023, 06:36
Właśnie djtermoz- mam X-S1. Stałe szkło,więc masz 100% racji, zaczynam od zera. Dlatego też chcę przejść na body i wymienne obiektywy.Przejrzałem wczoraj oferty Fuji na różnych portalach, jeśli bym się zdecydował wejść ich ekosystem, muszę jeszcze wziąć na wstrzymanie, ostatnio trochę dużo "zabawek" kupiłem. Była wymiana zestawu stereo, upgrade roweru przed sezonem, żona w końcu mnie pogoni 😂 Szczerze, to patrzyłem na te starsze lustra canona że względu na stosunkowo niską cenę body takich jak 600/700d i mnogość szkieł.

cybulski
05-05-2023, 07:00
W takim wypadku zacznij od 6d i 50/1.8stm

Body używane i szkło zmieścisz się w maks 2.4tys. I to jest bardzo dobry zestaw na start do tego co chcesz. W tym budżecie ciężko znałeśc coś o lepszej jakości obrazka.

Za lekko wyższą kwotę Sony a7 i jakąś stałke, może byc np używany samyang fe af 35/1.4. Będzue to ok 3.5 tys za zestaw.

Używany Sony a7ii to już wyższe kwoty.

Za minimum 5tys można złapać używanego canona R i ok 1tys rf 50/1.8 stm.

Edd90
05-05-2023, 07:05
candar robertskc7 - ogólnie jakoś Fujifilm ma moja sympatię bo z tego co pamiętam, to pierwsze aparaty w domu były Fuji, potem trafił się ten X-S1, trochę się zachłysnąłem jego "możliwościami" potrzebowałem aparatu na wyjazd, wszystko mającego...no i mam :lol:

cybulski
05-05-2023, 07:10
Dla porównania, używany Fuji xt2 to ok 2-2.5 tys a xf35/1.4 dodatkowo ok 1.5tys. Jednak w tej kwocie polecałbym już rozglądać się za pełną klatką raczej z tego co podałem.

cauchy
05-05-2023, 07:22
Co Wy tu za wrogą propagandę siejecie, towarzysze? :evil: Najlepsze APS-C na rynku to R7, R10 i R50, a że optyki do nich za bardzo nie ma, to kto by się tym przejmował?

Ale już są na etapie wprowadzania patentów[emoji2955]

NicoD700
16-05-2023, 23:16

Moja propozycja przy założeniu, że wydajesz max 3k na sprzęty używane:

a) Do max 3k - (powinno się udać do 2,5k) - to X-T1 + Viltrox EF-FX2 + canon 50 1.4
a1)D750 -(powinno się udać), a już zapewne D800 + 50 1.4 lub 5dm3 + canon 50 1.4
b) Do max 2k - 5dm2 + canon 50 1.4
c) Do max 1,5k - (powinno się udać) - 5d + canon 50 1.4, a już zapewne 5d + 50 1.8 yongnuo
c1) D700 + 50 1.8 yongnuo
d) Do max 1k - 5d + adapter m42 + pentacon 50 1.8
e) Do max 600 zł - D200 / D80 + 50 1.8 yongnuo

W pozycji a jest fuji x-t1, to wspaniała zabawka o prześlicznym obrazku. Kupisz już coś dobrego za 1200. Z czasem aparat wymienisz (albo i nie), a resztę - speedboster i obiektyw zostawisz, będą służyć przy czymś innym.

Osobiście jakbym zaczynał teraz foto mając 3 k poszukałbym używane;
5dm2 + manualne; samyang 35 1.4 + samyang 85 1.4 i jeszcze by zostało na Sonnara 180 2.8 m42