Zaloguj siÄ™

Zobacz pełną wersję : Siemka mam problem z szumami

przemo8855
23-04-2023, 19:51
sprawa wyglada tak przy iso 100 i naswietleniu 1/800 i f1,8 wychodza mi na zdjeciu szumy które widac co moze byc przyczyna
Canon 2000D obiektyw Canon 50mm 1,8

12149

marfot
23-04-2023, 20:54
Nie wiem w czym wywołałeś fotkę.
Otwórz np. w DPP, zwiększ nieco poziom odszumiania w zakresie luminancji i po sprawie.

przemo8855
23-04-2023, 21:08
Otwórz np. w DPP, zwiększ nieco poziom odszumiania w zakresie luminancji i po sprawie.

Wiem jak w programie mogę usunąć szumy tylko ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje a co do wywołania to jest surowe zdjęcie z aparatu

Nozanu
23-04-2023, 21:19
Wiem jak w programie mogę usunąć szumy tylko ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje a co do wywołania to jest surowe zdjęcie z aparatu

To jak wygląda to "surowe" jpg z aparatu musisz ustawić w tym aparacie.

przemo8855
23-04-2023, 21:21

To jak wygląda to "surowe" jpg z aparatu musisz ustawić w tym aparacie.

W pierwszym poście masz 2 pliki jeden jest w załączniku format Raw surowy a 2 też jest surowy tylko zmieniony na jpg żeby było można wkleić na forum

Nozanu
23-04-2023, 21:42
Nie da się zobaczyć RAWa ani nie istnieją żadne "Surowe" JPGi. To Ty decydujesz o parametrach wywoływania RAWów lub zdajesz się na jakieś przypadkowe ustawienia nie zawsze odpowiednie do danej scenerii.

przemo8855
23-04-2023, 21:48

Nie da się zobaczyć RAWa ani nie istnieją żadne "Surowe" JPGi. To Ty decydujesz o parametrach wywoływania RAWów lub zdajesz się na jakieś przypadkowe ustawienia nie zawsze odpowiednie do danej scenerii.

Przepraszam bo chyba nie zrozumiałeś jest opisany problem na początku postu mego a zdjęcie jest wklejone z aparatu bez żadnej przeróbki tak o do zobaczenia mojego problemu i nie chodzi mi roku w jakim programie co robię tylko o problem z ISO, masz jakiś pomysł żeby to rozwiązać ?

Nozanu
23-04-2023, 21:54
Ależ owszem to jest "przeróbka", zrobiona z rawa przez twój aparat, według parametrów zadanych w ustawieniach twego aparatu.

mystek
23-04-2023, 22:07
jak dla mnie to zdjęcie jest delikatnie poruszone, a nie zaszumione. Tj może Ty miałeś rękę stabilną, ale dziewczyna na rolkach się zwyczajnie poruszała. 1/800s nie wystarczyło zamrozić kompletnie ruchu.

atsf
23-04-2023, 23:46
Problemem tego zdjęcia jest brak kontrastu i niedoświetlenie głównego motywu z powodu fotografowania pod światło, duży udział nieostrości, w których najbardziej odczuwa się szum, oraz nieostrość postaci, która też potęguje odczucie szumu. Większość istotnych elementów jest ciemniejszych od średniej szarości, więc sprawiają wrażenie zaszumionych. Aparat nie odszumia tak samo, jak zewnętrzny program, a RAW otwarty w DPP wygląda lepiej, niż ten jpg z RAW-a. Po doświetleniu o 0,6 EV, podbiciu kontrastu +2, saturacji, oraz ustawienia innego balansu bieli, wyostrzeniu opcja Sharpness +6- zdjęcie jest po prostu nieostre, ale nie ma jakiegoś dramatycznego szumu. W kiepskich warunkach wychodzą kiepskie zdjęcia amatorskim sprzętem i nie ma się tu specjalnie czemu dziwić.

Pełny rozmiar:

12155

przemo8855
24-04-2023, 01:23
Dobra rozumiem to wszystko i postaram się poprawić ?? ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szału nie ma ale czy możecie polecić naprawdę ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??

atsf
24-04-2023, 01:24
Dobra rozumiem to wszystko i postaram się poprawić 😃😃 ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szału nie ma ale czy możecie polecić naprawdę ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??

Jaka ogniskowa?

przemo8855
24-04-2023, 01:31
Jaka ogniskowa?

Myślałem nad 85 ale też kurde lubię teleobiektywy takie Ala uniwersalne od 20 do 200

Przemek_PC
24-04-2023, 01:53
Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8

przemo8855
24-04-2023, 02:06
Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8

No ok spoko ale i tak bym chciał w 2 obiektyw się uzbroic

atsf
24-04-2023, 08:48

Uniwersalny obiektyw w zakresie ca 20-200 mm nie będzie tym, o co Ci chodzi, jeśli idzie o ostrość. Natomiast bardzo ostry i budżetowy jest EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS STM, i tego możesz kupować w ciemno.

Co do tego pokazanego zdjęcia- robienie obiektu w ruchu, z bliska, obiektywem 50 mm f/1,8 STM, przy pełnej dziurze, to nie był najszczęśliwszy pomysł, bo on wtedy ani nie rysuje, ani nie ma wystarczającej głębi ostrości, aby obiekt poza nią nie wyszedł, a nie jest demonem szybkości w ustawianiu ostrości, tym bardziej, że korpus też nie jest. Przymykaj obiektyw przynajmniej do f/2,5 żeby poprawić rozdzielczość, i przynajmniej do f/4, gdy fotografujesz jakiś ruch. Przy pełnej dziurze ostrość musi być nastawiona perfekcyjnie a i tak dalej na APS-C szału nie będzie.

mystek
24-04-2023, 10:29
Wg mnie popróbuj robić tą 50tką robić zdjęcia, potrenuj i spróbuj zauważyć czego Ci brakuje. Tj czy np często fotografujesz w domu i musisz oddalać się od obiektu, czy np chodzisz po górach i potrzebujesz jakiegoś zooma jednak. Warto samemu dostrzec czego Ci brakuje, bo tak to pewnie ludzie mogą Ci polecać wszelkie fajne obiektywy, ale pytanie czy ich potrzebujesz?

przemo8855
24-04-2023, 10:54
Dziekuje wszystkim za zaangażowanie. Spisałem sobie już wszystko co powinienem zrobić i czemu bardziej się przyjrzeć jeśli coś chciał by jeszcze dodać to zapraszam dalej do dyskusji chetnie wysłucham ?

padraig1
24-04-2023, 20:52

Cześć. polecany tutaj 55-250 STM jest jednym z najlepszych obiektywów na APSC Canona. Światło d*py nie urywa, ale na prawdę fajny obiektyw. Gdybyś był zainteresowany kupnem, to pisz na pirv. Mam do sprzedania stan sklepowy.

atsf
24-04-2023, 20:57
Cześć. polecany tutaj 55-250 STM jest jednym z najlepszych obiektywów na APSC Canona. Światło d*py nie urywa, ale na prawdę fajny obiektyw. Gdybyś był zainteresowany kupnem, to pisz na pirv. Mam do sprzedania stan sklepowy.

W EF 100-400L f/4,5-5,6 II też światło d*py nie urywa :mrgreen:

przemo8855
24-04-2023, 21:04
Dobrze będę pisać jak by co a co do tego 100-400 to fajny do ptaszków ale kurde też drogo ??

cosinus
24-04-2023, 21:55
sprawa wyglada tak przy iso 100 i

We wspólcesnych aparatach ISO 100 nie daje żadnego dającego się stwierdzić zysku szumowego nad 200, które najczęściej (prawie zawsze) jest natywną, wyjściową czułością
Śmiało używaj 200 w takich sytuacjach na rzecz bardziej korzystnego czasu albo przesłony.

--- Kolejny post ---

Problemem tego zdjęcia jest brak kontrastu i niedoświetlenie głównego motywu z powodu fotografowania pod światło, duży udział nieostrości, w których najbardziej odczuwa się szum, oraz nieostrość postaci, która też potęguje odczucie szumu.

Gdybyś nie napisał, napisałbym ja.
Kolega wprowadził w zasadzie wszystkie możliwe czynniki aby zwiększyć subiektywny odbiór szumu.

Właściwie jeszcze co mógł pogorszyć, to wyciagać ekspozycję w obróbce - przeciwieństwem jest naświetlenie "do sytości", "na prawą stronę" w sensie histogramu - a opanowanie klimatu (np nocnego) zdjecia przez przyciemnienie w obróbce

przemo8855
24-04-2023, 22:10
We wspólcesnych aparatach ISO 100 nie daje żadnego dającego się stwierdzić zysku szumowego nad 200, które najczęściej (prawie zawsze) jest natywną, wyjściową czułością
Śmiało używaj 200 w takich sytuacjach na rzecz bardziej korzystnego czasu albo przesłony.

--- Kolejny post ---

Kolega wprowadził w zasadzie wszystkie możliwe czynniki aby zwiększyć subiektywny odbiór szumu.

Właściwie jeszcze co mógł pogorszyć, to wyciagać ekspozycję w obróbce - przeciwieństwem jest naświetlenie "do sytości", "na prawą stronę" w sensie histogramu - a opanowanie klimatu (np nocnego) zdjecia przez przyciemnienie w obróbce

Tam nic nie było robione przy tym zdjęciu takie wyszło z aparatu?

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Dobrze będę pamiętać dzieki