Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podgląd zdjęć z Canona R3 na Windows

fristajlor
23-04-2023, 11:48
Będąc na targach fotograficznych w Łodzi robiłem na swojej karcie zdjęcia dostępnym tam Canonem R3. O ile program graficzny mi odpala te pliki CR3, to niestety Windows nie wyświetla miniaturek co mocno utrudnia nawigację tudzież we właściwościach plików w zakładce szczegóły nie są dostępne informacje z exifa :/

Szukałem rozwiązania w necie i natknąłem się m.in. na kodek oferowany przez Canona ale w jego specyfikacji jest informacji o wspieraniu zdjęć z puszek sprzed ery "eRek".

Co zrobić, aby widzieć miniaturki w windowsie dla "eRek" i mieć dostęp do exifa?

atsf
23-04-2023, 11:57
Będąc na targach fotograficznych w Łodzi robiłem na swojej karcie zdjęcia dostępnym tam Canonem R3. O ile program graficzny mi odpala te pliki CR3, to niestety Windows nie wyświetla miniaturek co mocno utrudnia nawigację tudzież we właściwościach plików w zakładce szczegóły nie są dostępne informacje z exifa :/

Szukałem rozwiązania w necie i natknąłem się m.in. na kodek oferowany przez Canona ale w jego specyfikacji jest informacji o wspieraniu zdjęć z puszek sprzed ery "eRek".

Co zrobić, aby widzieć miniaturki w windowsie dla "eRek" i mieć dostęp do exifa?

Nic nie robić. Używać do przeglądania FastStoneImageViewer za free i sobie czterech liter windą nie zawracać.

cauchy
23-04-2023, 13:13
W sklepie windows zainstaluj appke Raw Image Extrnsion. Tez mialem ten problem, myslalem ze irfanview nie dziala a to byl brak tej appki.

atsf
23-04-2023, 13:55
W sklepie windows zainstaluj appke Raw Image Extrnsion. Tez mialem ten problem, myslalem ze irfanview nie dziala a to byl brak tej appki.

Najaktualniejsza wersja FSIV czyta CR3 i pokazuje miniatury bez żadnych apek windowsowych.

fristajlor
23-04-2023, 17:51
CR3 z mojego C80D mi czytało, natomiast z R3 nie...

U mnie się to nazywało Rozszerzenie obrazów RAW - zainstalowałem i mam już miniaturki oraz możliwość podglądu exifa, dzięki za podpowiedź!

Dodatkowych programów do przeglądania nie chciałem instalować.

atsf
23-04-2023, 18:07
CR3 z mojego C80D mi czytało, natomiast z R3 nie...

??? C 80D zapisuje w CR2, a nie w CR3.

fristajlor
23-04-2023, 18:10
??? C 80D zapisuje w CR2, a nie w CR3.
Racja.

adawro
27-04-2023, 15:48

Ha! Kiedyś się nie mogłem doczekać tego zapowiadanego dodatku, ale po jakimś czasie zapomniałem sprawdzać czy już jest - a tu proszę - od dłuższego czasu dostępne (no chyba że obsługę do samego CR3 dorobili dopiero niedawno)