Zobacz pełną wersję : Obiektyw do 250D
MajkeL92
09-04-2023, 17:38
Witam. Potrzebuje porady w doborze obiektywu do Canona 250D. Obecnie używam EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM głównie go do fotografowania wnętrz, jednakże potrzebowałbym dodatkowo czegoś do zdjęć krajobrazowych/detali i głównie zależy mi na jasnym obiektywie, ponieważ czasami robię zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych. Myślałem o używanej sigmie 17-70, albo sigmie 18-35. Tylko zastanawiam się czy to dobry wybór? sigma 17-70 wydaje się być fajnym wyborem do niepełnej klatki i zakres ogniskowej przyzwoity + światło, ale czytałem opinie i są "podzielone". Jedni chwalą a inni mają problem i często jest wzmianka o tym że obraz przypomina "masło". Z kolei 18-35 też jest bardzo interesujący ale nie wiem sam czy to jest gra warta świeczki by kupować taki obiektyw do niepełnej klatki. Byłbym wdzięczny za pomoc ;)
Z kolei 18-35 też jest bardzo interesujący ale nie wiem sam czy to jest gra warta świeczki by kupować taki obiektyw do niepełnej klatki. Byłbym wdzięczny za pomoc ;)
No to masz problem, bo Sigma 18-35 mm f/1,8 jest tylko do APS-C, a do pełnej klatki się nie nadaje ;)
MajkeL92
09-04-2023, 18:10
No to masz problem, bo Sigma 18-35 mm f/1,8 jest tylko do APS-C, a do pełnej klatki się nie nadaje ;)
To dzięki za sprostowanie bo źle zrozumiałem :) sądziłem że to jest pełnoklatkowy obiektyw który pasuje m.in do APS-C. Ale skoro jest to dedykowany obiektyw do niepełnej klatki, to czy taki setup z body 250d zda egzamin do takich zdjęć o których wspomniałem wyżej? i z tego co czytam jest napisane że to szeroki kąt, do czego mniej więcej można porównać jego pole widzenia?
To dzięki za sprostowanie bo źle zrozumiałem :) sądziłem że to jest pełnoklatkowy obiektyw który pasuje m.in do APS-C. Ale skoro jest to dedykowany obiektyw do niepełnej klatki, to czy taki setup z body 250d zda egzamin do takich zdjęć o których wspomniałem wyżej? i z tego co czytam jest napisane że to szeroki kąt, do czego mniej więcej można porównać jego pole widzenia?
Ogniskowa 18 mm w tym obiektywie to tyle samo, co 18 mm w kitowym 18-55 mm, a kąt widzenia odpowiada ca 29 mm na pełnej klatce. Masz jeszcze do wybory Canona EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM, który ma stabilizację, a obiektyw Sigmy 18-35 jej nie ma. Pozostaje kwestia jasności obiektywu, a ta Sigma jest ostra od f/1,8.
Tak w ogóle to mocno na głowie postawiłeś problem, bo krajobrazy a detale to jakby dwa odrębne zakresy pracy, a powiązać to w jednym obiektywie, na dodatek jasnym, to nie jest taka prosta sprawa, a już na pewno nie jest tania. Do krajobrazów, gdy trzeba szerokiego kąta, to Ci 10-18 mm wystarczy, a dłuższe ogniskowe też się przydadzą, natomiast do ciemnych wnętrz potrzeba albo obiektywów jasnych, albo statywów, albo lamp błyskowych, a wszystko zależy od tego, co chcesz konkretnie fotografować, i z jakim kątem widzenia.
padraig1
12-04-2023, 20:14
Mam do sprzedania Sigma 17-50 2.8 DC HSM OS w stanie idealnym z pudełkiem, dekielkami i osłoną UV. Jak zainteresowany, to pisz na priv.