Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pokrowiec turystyczny "do pasa" na obiektyw

mystek
22-03-2023, 14:13
Jako, że często chodzę w góry chciałem się dowiedzieć w jaki sposób przenosicie swój sprzęt na długich górskich wycieczkach? Czy używacie jakiś plecaków hybryd fotograficzno -turystycznych, gdzie mieście sprzęt oraz pożywienie z wodą, czy np macie stricte plecaki turystyczne i w to pakujecie sprzęt foto?

Osobiście mam tę drugą opcję i jest ona ok (mam plecak Salewa jakiś bodajże 45 albo 48l), bo noszę aparat w ręku całą wycieczkę. Problem pojawia się jak potrzebuję szybki dostęp do drugiego obiektywu żeby nie ściągać całego plecaka. Czy są jakieś takie sakwy/pokrowce na obiektyw którą mogę doczepić np do pasa biodrowego plecaka tak bym miał go pod ręką? Bo pewnie takie plecaki fotograficzno -turystyczne trzeba mimo wszystko ściągać z pleców by wyciągnąć obiektyw? Czy się mylę?

FlatEric
22-03-2023, 14:21
Znaczy się chodzi Ci o coś takiego jak sakwa na obiektyw (np. z serii Lowepro Lens Case) czy coś bardziej wyszukanego? :)

becekpl
22-03-2023, 14:57
ja długo szukałem "złotego grala", i znalazłem to
jest to mała torba na ramię ale bardzo pojemna
wchodzi w to mój CR6 z większością obiektywów
na zdjęciu R6+RF 24-240
11201
11202
to jest mój podstawowy futerał na aparat, jego największą zaleta jest nie rzucanie się w oczy co ma dla mnie ogromne znaczenie

mystek
22-03-2023, 16:06
#FlatEric - (swoją drogą dobra muzyka, znam z reklamy jeansów jeszcze :) ) tak, coś tego typu. Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?

#Becek - co to za firma?

becekpl
22-03-2023, 16:11
#FlatEric - (swoją drogą dobra muzyka, znam z reklamy jeansów jeszcze :) ) tak, coś tego typu. Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?

#Becek - co to za firma?
kupiłem na lotnisku w Dżakarcie, jakiś Iński wynalazek za 50 zeta

FlatEric
22-03-2023, 16:17
Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?
One właśnie standardowo mają z tyłu zapinaną na rzep szlufkę, tak że do paska to się spokojnie przypnie - bo do tego są pomyślane. Pasek naramienny jest dodatkowo w największych modelach sakw.
Podobne sakwy robią jeszcze inne firmy - choćby nasz ReporterStrap czy Camrock (ten ostatni to praktycznie kopie Lowepro).

https://u.cyfrowe.pl/600x0/e/1/Lens-Case-11x18-SlipLock_SQ_168970033.jpg

atsf
22-03-2023, 17:08
W największy futerał na obiektyw Camrock mieści się EOS 550D z 55-250 STM, ale to samo się nie mieści w odpowiadającym wielkością futerale Lowepro, bo ma grubą piankę i jest ciaśniejszy.

Ja używam Lowepro TopLoader 75 AW starej generacji, jeszcze mającym dołączony pasek biodrowy dla stabilizacji, aby się kabura nie majtała. Z dwoma paskami można ją zawiesić na plecach lub na piersiach, a można dokupić specjalizowaną uprząż. Z boku mam dołączony właśnie taki duży futerał Camrocka.

Są też specjalizowane pasy fotograficzne do zawieszania futerałów na obiektywy, oraz specjalistyczne kamizelki z kieszeniami lub z zaczepami do futerałów.

FlatEric
22-03-2023, 17:18
Ja używam Lowepro TopLoader 75 AW starej generacji
Ja mam z kolei starego Toploadera 65 AW (takiego bez Pro w nazwie) i też bym go chętnie użył z paskiem biodrowym, bo to super fajne rozwiązanie, które stosuję w innej torbie. Ale jedna rzecz mnie powstrzymuje - w szlufkę do paska 65 AW jest po jakąś cholerę wszyty od środka rzep, strona z haczykami - no przecież jak tam przełożę nylonowy pasek, to ten rzep kompletnie go postrzępi (co już przerabiałem na przypinaniu futerałów SlipLock do torby). Też masz tam rzep w 75 AW - a jeśli tak, to jak sobie z tym dajesz radę?

atsf
22-03-2023, 20:23
Ja mam z kolei starego Toploadera 65 AW (takiego bez Pro w nazwie) i też bym go chętnie użył z paskiem biodrowym, bo to super fajne rozwiązanie, które stosuję w innej torbie. Ale jedna rzecz mnie powstrzymuje - w szlufkę do paska 65 AW jest po jakąś cholerę wszyty od środka rzep, strona z haczykami - no przecież jak tam przełożę nylonowy pasek, to ten rzep kompletnie go postrzępi (co już przerabiałem na przypinaniu futerałów SlipLock do torby). Też masz tam rzep w 75 AW - a jeśli tak, to jak sobie z tym dajesz radę?

Nie mam w szlufce żadnego rzepa, o ile można nazwać to szlufką do paska, bo ma szerokość półtorej dłoni. Nigdy zresztą z tego nie korzystam, bo takich ciężarów, jakie noszę, nie da się założyć na pasek od spodni. To jest raczej pokryta siatką i odseparowana od torby nakładka do noszenia na plecach. W samej torbie mieścił mi się 80D z gripem + 55-250 mm i jeszcze M2 z 11-22 mm. Teraz wchodzi tylko jeden aparat plus 100-400, a drugi do pokrowca Camrock przytroczonego do torby, albo pcham tam inne szpeje.

cauchy
22-03-2023, 20:36
miałem ten sam dylemat przed Patagonią, kupiłem Lowepro Lens Case 11 x 18cm, i sprawdził się znakomicie :) nie przeszkadzał, nie obijał, a szybki dostęp do szkła bez zdejmowania plecaka jest bezcenny.
11213

mystek
22-03-2023, 21:48
Ok, wygląda to ciekawie i zamówiłem Lowe.... Benkid :D ciekawe co to będzie.

https://allegro.pl/oferta/futeral-pokrowiec-etui-torba-na-obiektyw-70-300-mm-13292150080

cosinus
23-03-2023, 09:27
Plecaki taktyczne z molle.
Zwłaszcza u producenta Tasmanian Tiger jest przemyślana oferta pro-fotograficzna (pokrowce na obiektywy i mosidła na korpusy)

A u TT są plecaki, które mają molle nie tylko na zewnątrz, ale wewnątrz, a to jest rzadkie, a bardzo przydane do fotografii.
Mam na zbyciu 37 litrów, chętnie wejdę w dyskusję. Moje wysoce mobilne fotografowanie poszło w micro 4/3, już rzadko noszę DSLR w trudnym terenie

edit: również i to chciałem powiedzieć, ze oferta firm fotograficznych jest mało uniwesalna, albo coś jest na pas i nie bardzo coś wymyśli inaczej, albo na szyję itd...
(A ich plecaki terenowe to żałość, tzreba by nie jeść, nie gotować, mało pić (0.5) , nie nosić zapasowych kurtek itd )

FlatEric
23-03-2023, 10:59
również i to chciałem powiedzieć, ze oferta firm fotograficznych jest mało uniwesalna, albo coś jest na pas i nie bardzo coś wymyśli inaczej, albo na szyję itd...
Kiedyś było jakoś fajniej. Takie np. Toploadery z Lowepro można było nosić jako zwykłą torbę naramienną, slingshota (jedna połowa paska była w tym celu poszerzona), z przodu z uprzężą piersiową Chest Harness i nawet jako swego rodzaju plecak z uprzężą Backpack Harness. Co prawda z tą ostatnią to tak bardziej na tyłku, ale zawsze. :D Obecnie z kolei można przypinać torby w charakterze plecaka do szelek - ale do tego trzeba jeszcze mieć pas i ogólnie zawracanie głowy się robi.

FlatEric
23-03-2023, 11:49
Nie mam w szlufce żadnego rzepa, o ile można nazwać to szlufką do paska, bo ma szerokość półtorej dłoni.

Tobie to dobrze - a u mnie jest. :/

11254

Nigdy zresztą z tego nie korzystam, bo takich ciężarów, jakie noszę, nie da się założyć na pasek od spodni.
To oczywiste - ale dodatkowy pasek biodrowy (loweprowski Belt & Buckle) do torby naramiennej sprawdzał mi się super. I chętnie bym tak nosił tego 65 AW, ale tu takie jajo wyszło. Chyba po prostu kupię kawałek rzepa z pętelkami i zakryję ten przyszyty do torby.

atsf
23-03-2023, 12:36
Ja tego rzepa zdecydowanie tam nie mam, a cały majdan wygląda tak:

11258

11259

BTW mój patent na płytkę Arca do M5:

11260

FlatEric
23-03-2023, 12:52
A - Ty masz już Pro 75 AW, tyle że pierwszą wersję. :)
Ja mam jeszcze starszy nie-Pro, czyli taki ze sliplockiem z obu stron i klapą otwieraną do przodu:

11261

Normalnie mam Lens Case 1 z jednej strony i Sliplock Pouch 30 (albo 50 AW) z drugiej.

I sprawdza Ci się takie włożenie aparatu do torby bokiem? Bo niby cały cymes w tych Toploaderach Pro (prowadzący przy okazji do zlikwidowania jednej szlufki na akcesoria) to zasadzał się na tym, że taka asymetryczna klapa otwierana w bok miała ułatwić złapanie za chwyt aparatu. :)

jan pawlak
23-03-2023, 13:34
Przed kupnem trzeba dokładnie przeanalizować gdzie będzie używane

Zarówno :
1. w górach tam gdzie są liny, łańcuchy, wąskie przejścia
2. w mieście : bramki, metro, autobusy, ..., ciasno/dużo ludzi
wszystko co wystaje poza obrys ciała jest dużym utrudnieniem i naraża na uszkodzenia (lub zniknięcie)

jp

atsf
23-03-2023, 13:43
I sprawdza Ci się takie włożenie aparatu do torby bokiem? Bo niby cały cymes w tych Toploaderach Pro (prowadzący przy okazji do zlikwidowania jednej szlufki na akcesoria) to zasadzał się na tym, że taka asymetryczna klapa otwierana w bok miała ułatwić złapanie za chwyt aparatu. :)

To się sprawdza idealnie, bo klapa otwierana na bok też nie zasłania wnętrza torby, a dostęp do klamry szybkiego zamykania jest łatwiejszy.

--- Kolejny post ---

Przed kupnem trzeba dokładnie przeanalizować gdzie będzie używane

Zarówno :
1. w górach tam gdzie są liny, łańcuchy, wąskie przejścia
2. w mieście : bramki, metro, autobusy, ..., ciasno/dużo ludzi
wszystko co wystaje poza obrys ciała jest dużym utrudnieniem i naraża na uszkodzenia (lub zniknięcie)

jp

Tak, dlatego najlepszym rozwiązanie jest smartfon trzymany na tyłku lub przy orderach :mrgreen:

Nie wyobrażam sobie, aby aparat z obiektywem 100-400 nie wystawał poza obrys ciała, jakby go nie umiejscowić ;)

jan pawlak
23-03-2023, 13:53
To się sprawdza idealnie, bo klapa otwierana na bok też nie zasłania wnętrza torby, a dostęp do klamry szybkiego zamykania jest łatwiejszy.

--- Kolejny post ---

Tak, dlatego najlepszym rozwiązanie jest smartfon trzymany na tyłku lub przy orderach :mrgreen:

Nie wyobrażam sobie, aby aparat z obiektywem 100-400 nie wystawał poza obrys ciała, jakby go nie umiejscowić ;)

Trzy główne przyczyny hejtu to odreagowanie własnych problemów, lęk przed nieznanym i zazdrość.

jp

Leon007
23-03-2023, 14:16
Tobie to dobrze - a u mnie jest. :/

To oczywiste - ale dodatkowy pasek biodrowy (loweprowski Belt & Buckle) do torby naramiennej sprawdzał mi się super. I chętnie bym tak nosił tego 65 AW, ale tu takie jajo wyszło. Chyba po prostu kupię kawałek rzepa z pętelkami i zakryję ten przyszyty do torby.
Odpruj to po prostu.

candar
23-03-2023, 14:35

Trzy główne przyczyny hejtu to odreagowanie własnych problemów, lęk przed nieznanym i zazdrość.

jp

Faktycznie nikt z tu obecnych nigdy nie miał w rękach smartfona i okrutnie zazdrości osobom go posiadającym.

BTW - to się nazywa Nomofobia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Nomofobia) i jest uleczalne

FlatEric
23-03-2023, 14:42
Odpruj to po prostu.
To by była operacja laparoskopowa. :D

candar
23-03-2023, 14:43
Ok, wygląda to ciekawie i zamówiłem Lowe.... Benkid :D ciekawe co to będzie.

https://allegro.pl/oferta/futeral-pokrowiec-etui-torba-na-obiektyw-70-300-mm-13292150080

Pełno tego i nawet o połowę taniej https://allegro.pl/oferta/torba-na-obiektyw-nylon-800d-fy-6-wyscielana-12351365919
MZ lepiej zamówić dłuższy, bo czasem koncepcja i szkła się zmieniają ;)

mystek
23-03-2023, 15:33
Ten co kupiłem ma jeszcze pasek naramienny w zestawie, dlatego taki drogi :P

Leon007
23-03-2023, 18:16
To by była operacja laparoskopowa. :D

Nieee... Jeśli nie masz wprawy i boisz się, że coś uszkodzisz, pokaż to komuś kto umie szyć - 3 minuty roboty. Swoje torby wiele razy prułem, inaczej zszywałem, przerabiałem.
Oczywiście przyklejenie drugiej części rzepa też będzie działać. Ale nie tak klasowo. :D

tomfoot
24-03-2023, 12:02

jp

O kurcze. Nawet do tego wątku przyjechał maszynista prowadzący pociąg autostradą?
Jasiek, ty tu chłopie nie pisz co brać w góry, jak jedynie kolejką na Gubałówkę dojechałeś.

FlatEric
24-03-2023, 13:04
Nieee... Jeśli nie masz wprawy i boisz się, że coś uszkodzisz, pokaż to komuś kto umie szyć - 3 minuty roboty. Swoje torby wiele razy prułem, inaczej zszywałem, przerabiałem.
Oczywiście przyklejenie drugiej części rzepa też będzie działać. Ale nie tak klasowo. :D
To nie chodzi o banie się - tylko o dostęp do tego rzepa, a raczej jego brak. Pruć to ja umiem. :)
Co do braku klasy - to fakt.
I cały czas zachodzę w głowę - po kiego grzyba ten rzep tam jest? Skoro w późniejszych modelach go nie ma, to znaczy, że był średnio potrzebny.