Zobacz pełną wersję : DPReview do zamknięcia
Coś się kończy:
https://www.dpreview.com/news/5901145460/dpreview-com-to-close
Kolekcjoner
21-03-2023, 22:36
Aż ciężko uwierzyć. Początkowo myślałem że to fejk.....
porcupine3
21-03-2023, 23:49
...coś się zaczyna.
https://youtu.be/f6T3qWI2c-Y
nie znam historii, ale mam nieodparte wrażenie, że chłopaki poszli na swoje na własnych warunkach, jak to zwykle bywa w takich przypadkach..
Jak ostatnio czyściłem przeglądarkę, a potem ktoś tu podesłał linka do DPReview z jakąś-tam recenzją Samsunga S23 Ultra, to mi się potem ikona DPR skojarzyła z tą recenzją i podpisała S23 Ultra :evil:
To na pewno przez to!
11192
najpierw zanik prasy, teraz spory portal - coraz bardziej niszowy sport się robi z tego fotografowania jak nie przymierzając chodziarstwo, bobsleje czy nawet skoki narciarskie
szkoda bo na to miejsce wejdzie influencer z teoriami z ...y albo portal sponsorowany i wszystkie aparaty i obiektywy będą wspaniałe 4.5 albo lepeij (oczywiście że lepiej) w skali szkolnej
Jak w 2004 roku wchodziłem w fotografię cyfrową, to to był ten portal, z którego najwięcej się dowiedziałem. Na podstawie ich artykułów wybrałem 3 pierwsze aparaty.
Na optycznych pisza, że wlasciciel amazon ich zredukował :/
Na optycznych pisza, że wlasciciel amazon ich zredukował :/Ta, załapali się na najnowszą turę zwolnień w Amazonie... Korpo nie mają litości.
djtermoz
22-03-2023, 02:15
Naprawdę szkoda. To była strona czysto sprzętowa i może mało fotograficzna, ale to co robili, robili dobrze. Najgorzej, że z tego co czytam wynika niezerowa możliwość, że Amazon może po prostu usunąć wszytko. Jeśli ktoś nie zrobi dobrego backupu to większość danych może przepaść na zawsze.
cybulski
22-03-2023, 06:14
Jak w 2004 roku wchodziłem w fotografię cyfrową, to to był ten portal, z którego najwięcej się dowiedziałem. Na podstawie ich artykułów wybrałem 3 pierwsze aparaty.
No właśnie. A wystarczyło kupić jeden pierwszy:)
Myślę, tak przy okazji właśnie, że te kanały yt, ale też m.in dpreview, nakręcały nas ciągle do tej pogoni z króliczkiem. Zamiast po prostu zająć się fotografowaniem to śledzimy ciągle nowości, testy, itp.:mrgreen:
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony fotografuję może nie za dużo ale lubię ten sprzęt, lubię mieć to i owo, czesto z drugiej ręki coby nie przepłacać, lubię też o nim czytać. Czy to źle? :mrgreen: raczej nie.
jan pawlak
22-03-2023, 10:05
To był chyba najlepszy portal niezależnych profesjonalnych testów sprzętu.
Szkoda.
Ale gdy się coś kończy to oznacza że coś nowego się zaczyna.
Część ludzi dpreview przenosi się do PetaPixel
jp
Amazon zwalnia regularnie setki/tysiące pracowników. Pracowałem w UK w Amazonie, więc wiem :P peak time na Święta Bożegonarodzenia, to fajny czas na zarobek, ale tylko przez miesiąc.
https://www.youtube.com/watch?v=f6T3qWI2c-Y
Nie panikujcie. Według stanu fotografii na 2023 rok całkowicie wystarczy portal gsmmaniak lub niezależne testy sklepu euro agd. Pociąg odjechał autostradą i aparaty trafiły już do muzeum.
No właśnie. A wystarczyło kupić jeden pierwszy:)
Myślę, tak przy okazji właśnie, że te kanały yt, ale też m.in dpreview, nakręcały nas ciągle do tej pogoni z króliczkiem. Zamiast po prostu zająć się fotografowaniem to śledzimy ciągle nowości, testy, itp.:mrgreen:
Raczej ten trzeci. Akurat nie zmieniam sprzętu co chwilę, to był normalny rozwój - na przestrzeni prawie 20 lat były tylko 3 korpusy. W tej chwili mam 5Ds i wygląda, że to już ten ostateczny.
Z drugiej strony fotografuję może nie za dużo ale lubię ten sprzęt, lubię mieć to i owo, czesto z drugiej ręki coby nie przepłacać, lubię też o nim czytać. Czy to źle? :mrgreen: raczej nie.
Mam podobnie, chociaż staram się kupować tylko potrzebne rzeczy, to mam kilka, których prawie nie używam. :D
No i po baletach. Nastepni optyczni :)
Jedno szczęście, że istnieje wątek Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP. (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page171?p=1444496#post1444496)
ponieważ każdy szukający w internecie informacji na temat aparatów fotograficznych zostanie "wyprostowany", że ten pociąg już dawno odjechał autostradą i jedynie zakup najnowszego smartfona z wypasioną AI będzie idealnym wyborem dla pytającego.
BTW - przewrotnie właśnie brak testów najnowszych smartfonów na DPReview był/jest gwoździem do trumny...bo na portal zdaniem Amazona wchodzili wyłącznie pasjonaci foto :roll:
--- Kolejny post ---
Niekoniecznie ;) Nadrabiają testami lornetek, ale być może właśnie od jutra zaczną testować najnowsze smartfony? :mrgreen:
O ile same testy za bardzo mnie nie pociągały to RAWy zamieszczane w ich galeriach już tak.
Wywoływałem sobie prawie wszystko co było tam zamieszczane - tak dla ogólnego oglądu. To jest na prawdę ciekawe i daje pojęcie o poziomie techniki.
Teraz to zniknie i pozostaną wielogodzinne wywody przekupnych testerów na YT.
Jeżeli Amazon stwierdza, że portal o zasięgu i sile oddziaływania DPReview nie nakręca już popytu to znaczy, że w branży na prawdę jest katastrofa.
Jest potworny wysyp porównań smartfonów do topowego sprzętu - z różnym morałem na końcu ale samo zjawisko jest symptomatyczne.
dziwi mnie, że nie zdecydowali się tego sprzedać po prostu - domeny, kanału itd, tylko od razu shut down
Oglądałem wywiad z Bezosem i wypowiadał się w tym duchu, że na Ziemi dokonał już wszystkiego i interesuje go zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej.
Trudno w tej sytuacji i racjonalną ocenę działalności jakiegoś tam portalu w niszowej strefie.
dziwi mnie, że nie zdecydowali się tego sprzedać po prostu - domeny, kanału itd, tylko od razu shut down Mogli też zwolnić osoby, które mógłby wymyślić coś innego niż zamknięcie. Excell rządzi a takie portale to już raczej nisza.
Dprew, tu nie ma lepiej, jakby nie Pan Jan to forum zarosłoby mchem.
Założyciel DPReview krytykuje dyrektora generalnego Amazona (https://petapixel.com/2023/04/04/dpreviews-founder-blasts-amazons-ceo-what-a-waste/)
11685