Zobacz pełną wersję : Drony - fotografowanie (i filmowanie)
miał być R10, ale po powrocie z Islandii kolega użyczył mi ujęcia z drona do mojej komplikacji i zgadnijcie co mi teraz chodzi po głowie :P
miał być R10, ale po powrocie z Islandii kolega użyczył mi ujęcia z drona do mojej komplikacji i zgadnijcie co mi teraz chodzi po głowie :P
Motolotnia?
..ale po powrocie z Islandii kolega użyczył mi ujęcia z drona do mojej komplikacji i zgadnijcie co mi teraz chodzi po głowie :P
Śmigłowiec? ;)
:mrgreen: panowie dowcip się wam ostatnio wyostrzył :mrgreen:
Marek Kowal
08-03-2023, 08:59
"dronowanie" od kilku lat mocno mnie jara, fakt, że bardziej jako video, ale i fotki są fajne.
Inna perspektywa robi robotę, ... tylko te przepisy ograniczające studzą zapał.
pozdr,MK.
Niestety przepisy są mocno upierdliwe i to w większości tam gdzie by się chciało fajne ujęcia porobić to się nie da albo trzeba ryzykować.
cauchy jak już miałem zamówionego R7, już praktycznie po niego jechałem bo czekał na odbiór w sklepie ale wszedłem jednak do innego sklepu i o jaki to był genialny pomysł :mrgreen: Mini 3 Pro zabierzesz wszędzie, jest malutki a może bardzo dużo jedynie trzeba uważać na mocniejszy wiatr.
Niestety przepisy są mocno upierdliwe i to w większości tam gdzie by się chciało fajne ujęcia porobić to się nie da albo trzeba ryzykować.
cauchy jak już miałem zamówionego R7, już praktycznie po niego jechałem bo czekał na odbiór w sklepie ale wszedłem jednak do innego sklepu i o jaki to był genialny pomysł :mrgreen: Mini 3 Pro zabierzesz wszędzie, jest malutki a może bardzo dużo jedynie trzeba uważać na mocniejszy wiatr.
na mocniejszy wiatr, a właściwie na zmienny wiatr trzeba uważać, fly more combo z ubezpieczeniem (DJI ubezpiecza) ubezpieczenie działa bo przetestowaliśmy z młodym - trzeba mieć szczątki drona więc jak go nie odzyskasz to oczywiście nie dostaniesz nowego, jak masz szczątki to dostajesz nowy
Wiem bo sam posiadam takie ubezpieczenie i już raz mi dron będąc w Słowenii wleciał na drzewo :P Skubany jednak jest na tyle mocny, że spadł i złamał się tylko częściowo gimbal oraz delikatnie obudowa się poobijała ale dron nadal działa i lata :mrgreen: Zgłoszę wymianę później bo kto wie gdzie jeszcze przypierd...e :mrgreen:
winsho a to dopiero co kupiłeś? właśnie mini 3 mi chodzi po głowie, bo na razie tylko on 4k/60. Nie wiem tylko czy ze screenem czy bez (podpinać ajfona). Te ograniczenia to głównie obszary lotnisk i parki narodowe.
mam dylemat, bo czekają mnie kolejne wyprawy w bardzo widowiskowe miejsca, a choćby wideowanie śledzącego obiektu, np. siebie jak jadę na rowerze w Pieninach, a R10 był w zamyśle tylko do wildlife, z którym jak cię mogę da się żyć z R6
ech.. kolejny gadżet, ale nigdy gadżety nie są celami samymi w sobie, dla mnie to środki do celu
Sam wchodzę w OT a potem muszę sprzątać (wątek o R6).
Wydzielić temat o dronach, chcecie pogadac na ten temat?
tak poprosze i przepraszam :D
Wydzielone.
Niestety posty ustawiają sie zawsze wg daty/godziny i przez to nie mogę napisać czegoś jako pierwszy post tłumaczący sytuację. No i przez to nie lubię wydzielać, bo takie wątki sie dziwnie zaczynają.
winsho a to dopiero co kupiłeś? właśnie mini 3 mi chodzi po głowie, bo na razie tylko on 4k/60. Nie wiem tylko czy ze screenem czy bez (podpinać ajfona). Te ograniczenia to głównie obszary lotnisk i parki narodowe.
mam dylemat, bo czekają mnie kolejne wyprawy w bardzo widowiskowe miejsca, a choćby wideowanie śledzącego obiektu, np. siebie jak jadę na rowerze w Pieninach, a R10 był w zamyśle tylko do wildlife, z którym jak cię mogę da się żyć z R6
ech.. kolejny gadżet, ale nigdy gadżety nie są celami samymi w sobie, dla mnie to środki do celu
Ja mam Mini 3 pro gdzieś od lipca 2022 więc już troszkę wylatał nie tylko na wycieczkach.
Co do ograniczeń to jest sporo więcej i nawet o nich nie wiesz nie patrząc w odpowiednie mapy.
Kurde pisz koniecznie gdzie te wyprawy bo jestem ciekawy :shock:
R10 kupisz później bierz miniacza.
lada moment pewnie Portugalia bo już mam dość tej dupówy w PL, a trzeba rozruszać nogę przed sezonem, ale to bardziej pod gopro, może jakiś birdwatching będzie
od połowy czerwca do końca lata szykuje mi się już jazda bez trzymanki, bo będzie:
- Norwegia lub Islandia (północ)
- Alaska
- Kanada
do tego czasu w PL, i może też bym tu coś pokręcił zabierając drona na rower, głównie velo małopolska i velo pomorze zachodnie, ale też ta nowo powstała pętla mazurska, no i chcę uskutecznić kilka wypadów stricte pod zwierzaki- Biebrza/Narew, park ujścia Warty, może Białowieża w tym mscu.
btw masz jakieś jutuby z tego drona?
robert_b
08-03-2023, 22:50
To jak już taki wątek został wydzielony na Forum, to wrzucę kilka zdjęć z drona DJI Air 2S nad jeziorem Kisajno.
10933
10934
10935
10936
10937
10938
10939
10940
10941
10942
O kurde ostro ale lubię to! Zazdro, że masz tyle czasu na to, ja niestety obecnie nie mogę sobie pozwolić na tyle wypadów. W roku jeździmy ze 4 razy i tyle. Wbrew wszystkiemu najwięcej wyjazdów mieliśmy w czasie "Cov-gówna" bo Tajlandia, Kanary wszystkie wyspy poza El Hiero, później chyba Madera, Sycylia, Tunezja, Gruzja, Barcelona i bodajże kwiecień '22 Apulia, no i już w lipcu Słowenia. Także desykacje raczej bliższe niż dalsze :)
Drona mega sprawa na takich wyjazdach ale miałem swojego Miniacza dopiero od Słowenii i żałuję, że tak późno.
Alaska i Kanada to na razie tylko w kwestii marzeń. Portugalia za to jest mega :) Dla mnie ciekawszy kraj od Hiszpanii. Nic to nie zanudzam bo to temat o dronach :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cypr, Limassol koniec grudnia 2022.
10943
robert_b
08-03-2023, 23:19
Zdjęcia z Mazur z lipca 2021 r.
Ja sporo czasu przed zakupem drona używałem Nikona 7200. Ponieważ coraz bardziej się kurzył, to sprzedałem i kupiłem drona, a jako aparat w swoim zamyśle miał mi służyć smartfon (przez chwilę byłem jak JP :mrgreen:). O ile obrazek z drona jest dla mnie akceptowalny, to jeśli chodzi o aparat, to w tym roku wróciłem do - tym razem - Canona EOS R.
Główna wada zdjęć z drona to to, że wyglądają jakby były robione z drona. To tak jak focenie fiszem - foty wyglądają jak robione fiszem i się odechciewa oglądać.
hehe
właśnie ciekawe jak to jest, bo z gopro jest podobnie - wideo miazga, a foty jak nokią 3310.
choć patrzę sample z mini 3 pro i jest powiedzmy że znośnie, taki ajfon 6-7 :mrgreen:
Główna wada zdjęć z drona to to, że wyglądają jakby były robione z drona. To tak jak focenie fiszem - foty wyglądają jak robione fiszem i się odechciewa oglądać.
Z kolei każde bajoro z poziomu bajora wygląda na takie samo bajoro, jak każde inne.:mrgreen:
bzdura1979
09-03-2023, 06:28
Niestety ograniczeń w lataniu dronem jest bardzo dużo. Kraje arabskie, Afryka - zasadniczo nie wolno (Jordania, Maroko, Namibia), parki narodowe - nie wolno itp. Tak czy inaczej warto, na Islandii zwykły miniacz 2 dał mi jedne z lepszych zdjęć.
Dokładnie z dronami zawsze jest ryzyko więc co kto lubi. Będąc np. w stolicy Słowenii przy zamku też są zakazy latania no i co? Wchodzę a tam ze 2 drony latają to i mój poleciał :mrgreen:
ja będę rydzyk fizyk, tak jak miliony innych droniarzy jakich spotkałem na swojej drodze :)
czy ja tu muszę coś dodawać?
10951
czy ja tu muszę coś dodawać?
10951
Coś ten dron ma nie tak ze stabilizacją lotu/gimbala ;)
dlaczego? nic nie szejkuje, obraz jest płynny i wystabilizowany
pawel.guraj
09-03-2023, 13:40
Ja moją fotograficzną przygodę z dronami dość szybko zakończyłem.
Oczywiście nowa perspektywa jest fantastyczna, da się pokazać wszystko z innej perspektywy.
Jednakże, mnie, zabiła cała "logistyka" związana z dronem. Przyzwyczaiłem się podróżować, czy łazić po górach z aparatem w ręku. Widzę fajny motyw - i chwilę później jest zdjęcie.
W wypadku drona - konieczność rozłożenia kramiku, uruchomienia, podłączenia, sprawdzenia warunków kompletnie zabiła przyjemność z robienia zdjęć i bardzo utrudniła realizację planu podróży w odpowiednim czasie.
Oczywiście można planować wypad konkretnie pod drona - ale to z kolei nie mój sposób na spędzanie czasu.
Do tego, te 2-3 lata temu, jakość tego co wypluwały osiągalne dla mnie drony była nieco poniżej poprzeczki.
Dziś czasami znowu dron chodzi mi po głowie - ale najczęściej szybko mi przechodzi.
pzdr, paw.
mam podobne obawy, ale teraz trochę "sprawniej" to wygląda, jakość jest dużo lepsza, plus nie zamierzam dronować wszystkiego co na drzewo nie ucieka, tylko topy i sztosy :)
minus jak się jest w grupie i grupa pogania... bo to foty - statyw, filtry, timelaps się kręci a równolegle leci dron.. schodzi się. Toteż zastanawiam się jak to będzie na Alasce bo będzie nas 9+pilot, więc póki co żegnam się z fotami jakie chcę, choć organizator mówi, że spokojnie będzie czas.
dlaczego? nic nie szejkuje, obraz jest płynny i wystabilizowany
To był żart nawiązujący do tego, że leci na prawo...
Gdzie jest ta młodość, co miała dać skrzydła?! Gdzie ta cholera polazła?! Zamiast skrzydeł te drony... ech!
Mohinder
09-03-2023, 17:03
Cauchy jak chcesz szybciej uruchamiać drona i żeby sprawnie śledził Cię na rowerze to pomyśl o Skydio 2 lub teraz juz jest Skydio 2+
https://www.skydio.com/skydio-2-plus
Mohinder
09-03-2023, 19:15
Mavic Pro też to ma i jakos to działa i w każdym nowszym też jakoś to działa ale żaden DJI jak do tej pory nie dorównuje SKYDIO 2 jeśli chodzi o śledzenie.
Makudonarudo
09-03-2023, 20:04
Drony są fajne do pierwszej kraksy.
Wtedy zaczyna się stres mniejszy lub większy - w zależności od kraksy.
Mi zaczęły żyć własnym życiem i hexa, i phantom i dji mini.
Na szczęście udało sie je sprowadzić z powrotem w jednym kawałku, ale uczucie że drążki są w pozycji neutralnej a dron ostro gdzieś leci - to trzeba przeżyć samemu.
Technologia jest już lepsza i będzie jeszcze lepsza. Więc takie latanie będzie jeszcze bezpieczniejsze.
Latając trzeba sie liczyć z tym że w coś/ w kogoś KIEDYŚ się wpadnie.
Aparat jak sie zepsuje to co najwyżej nie zrobimy zdjęcia.
A dron jak sie zepsuje - to to już jest streso-genne.
A skoro prawdziwe samoloty z prawdziwymi ludźmi spadają- to taki dron tym bardziej ma prawo spaść.
Mohinder
09-03-2023, 20:52
Był kiedyś dron od GoPro Nazywał się GoPro Karma ale długo nie był w sprzedaży bo baterie się wypinały z tego co pamiętam i został wycofany. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego że bateria się odłącza. Rozumiem, że zabraknie prądu ale żeby się odłączyła. Ostatnio jak latałem na plaży to wiał dosyc silny wiatr ale wiało każdego dnia więc rano kiedy słabiej wiało wystartowałem. Bateria w powietrzu poleciała bardzo szybko bo Mavic walczył z silnym wiatrem. Obyło się bez strat w ludziach i sprzecie choc wylądował już na oparach.
Ktos wie jak te puzzle się czyta? Ni legendy ni nic.. Za kazdym razem przed startem prosi mnie bym zglosil lot i czekal na zatwierdzenie startu, niezależnie z ktorego miejsca na mapie. Serio to za kazdym razem tak bedzie wygladac? I jak nie zarejestruje urzadzenia to w ogole nie polece czy jak?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230309/a8a3c3373284aa2c0984ffc132a88cff.png
robert_b
09-03-2023, 22:45
Aby zacząć oficjalnie latać dronem wyposażonym w kamerę (bez względu na jego masę startową), należy na stronie https://drony.ulc.gov.pl/ zarejestrować się i przejść bezpłatne szkolenie na Operatora drona.
Latanie dronami powyżej 249g masy startowej wymaga uzyskania kwalifikacji pilota bezzałogowego statku powietrznego A1/A3. Tu również szkolenie jak i egzamin są na stronie Urzędu Lotnictwa Cywilnego bezpłatne.
Zrzut ekranu smartfona kolegi cauchy pokazuje aplikację DroneRadar, służącą do zgłaszania każdego lotu dronem. Czy to słusznie, czy nie - nie chcę wchodzić w "politykę", ale takie przepisy zostały ustanowione w Polsce przy okazji ustaw "okołocowidowych". Nadmienię tylko, że takie przepisy obowiązują także w niektórych krajach europejskich (np. na Malce należy jeszcze zapłacić za możliwość zgłaszania 10 euro / 2 miesiące). Instrukcja do aplikacji: https://droneradar.eu/blog/droneradar-3-instrukcja-obslugi/
Ponieważ zdarza mi się trochę latać samolotami z kategorii ultralekkie, to powiem tylko, że z punktu widzenia pilota samolotu/szybowca/helikoptera, itp. nie otrzymujemy informacji o dronach będących w powietrzu w strefach niezastrzeżonych. Natomiast można uzyskać zgodę na lot w strefie zastrzeżonej (np. CTR - obszar w obrębie lotniska). Taki dron jest wtedy widziany służby pracujące w kontroli ruchu powietrznego i o takich dronach w powietrzu każdy inny pilot lecący w kierunku takiego drona jest o tym informowany.
Zamówiony, nie mogę się doczekać :)
robert_b
27-03-2023, 19:25
Na jaki model się zdecydowałeś?
dji mini 3 pro z ekranowym kontrolerem
i pewnie za chwilę będę musiał dokupić ze 2 baterie..
robert_b
27-03-2023, 21:11
Dodatkowe baterie to must have.
A z drona będziesz zadowolony. W zeszłym tygodniu miałem okazję nim chwilę polatać. Kontroler z ekranem robi robotę. Ja korzystam z iPada mini i zwykłego kontrolera w AIR 2S - podłączanie tego wszystkiego trochę trwa.
dji mini 3 pro z ekranowym kontrolerem
i pewnie za chwilę będę musiał dokupić ze 2 baterie..
Koniecznie weź ubezpieczenie i zestaw baterii!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230330/62af30a5278cda28ecab923f57b03a85.jpg
pełna klatka w dronie :o DJI Inspire 3
https://www.chip.pl/2023/04/swiatlowod-w-polsce-cena-felieton
pełna klatka w dronie :o DJI Inspire 3
https://www.chip.pl/2023/04/swiatlowod-w-polsce-cena-felieton
ale to pean na cześć Cieszyńskiego?
ale to pean na cześć Cieszyńskiego?
Jak widać jest to pean na cześć tego kogoś :mrgreen:
o paniee :mrgreen:
https://www.dji.com/nl/inspire-3?gclid=CjwKCAjw8-OhBhB5EiwADyoY1ZXUKFxkTUcEArg7YjKSG8bpolg2S6Il3hLT IS5T7Rv9Bmy2C5NAOxoCbSMQAvD_BwE
o paniee :mrgreen:
https://www.dji.com/nl/inspire-3?gclid=CjwKCAjw8-OhBhB5EiwADyoY1ZXUKFxkTUcEArg7YjKSG8bpolg2S6Il3hLT IS5T7Rv9Bmy2C5NAOxoCbSMQAvD_BwE
Kurczę no petarda ten dron. Zrobiłem takie podliczenie i za to bym do niego chciał czyli taki komplet to wychodzi ponad 100000 zł:shock:
dla profilmowców to koszt spokojnie do zwrócenia, to raczej nie jest dron dla osoby fizycznej, tylko dla studia filmowego
Przemek_PC
15-04-2023, 16:25
10 lat temu lataliśmy ze znajomym oktą (8 silników). Ja sterowałem dronem a on sterował gimbalem. Podwieszona była kamera ale równie dobrze można było podwiesić Sony A7S czy coś w tym stylu. Koszt duuuużo mniejszy.
Daje skubany rade w 48mpx dng :o spodziewałem się, że będzie to raczej jakość gopro 8, czyli od biedy ujdzie, wg mnie jest znacznie lepiej :)
Kluczem jednak jest robienie wszystkiego w PRO - ręczne ustawienie ekspozycji pooprzez ISO i czas migawki, auto mi sporo poprześwietlało.
12720
12721
12722
Co to za miejsce na tym pierwszym zdjęciu?
rezerwat Biała Woda w Jaworkach
liczyłem na fajniejsze warunki żeby polarkiem też porobić, ale było tylko tak :)
liczyłem na fajniejsze warunki żeby polarkiem też porobić, ale było tylko tak :)
Ja to szczerze nie bardzo lubię ten tryb 48Mpx, jakoś mi te foty nie leżą i są gorzej naświetlone.
bawię się w LR i okazuje się, że wszystkie prześwietlenia mogę idealnie skorygować (w przeciwieństwie do każdego aparatu jaki miałem w rękach) :o JPEG to jest totalna kaszana na niebie, znana mi z gopro
na razie z fot jestem bardzo zadowolony, panoramki klasa wychodzą, filmami zajmę się za niebawem :)
Dzięki :) Muszę się tam wybrać, choć nie mam drona :)
pawel.guraj
16-05-2023, 10:00
Ja właśnie zacząłem bardzo poważnie zastanawiać się nad powrotem.
Mavic 3 pro zaczął mnie okropnie kusić...
p,paw
Ja właśnie zacząłem bardzo poważnie zastanawiać się nad powrotem.
Mavic 3 pro zaczął mnie okropnie kusić...
p,paw
Pamiętaj jednak o wadze tego drona i związanymi z wagą ograniczeniami. Mavic 3 Pro jest cięższy od Mavica 3 i wchodzi w inną kategorię więc już wszędzie sobie nim nie polatasz...
pawel.guraj
16-05-2023, 10:09
Pamiętaj jednak o wadze tego drona i związanymi z wagą ograniczeniami. Mavic 3 Pro jest cięższy od Mavica 3 i wchodzi w inną kategorię więc już wszędzie sobie nim nie polatasz...
Hm, o to chyba o tym nie pomyślałem, bo byłem świadomy granicy 250g - a jest jeszcze jakaś kolejna, która dotyka Pro 3?
P,paw
Hm, o to chyba o tym nie pomyślałem, bo byłem świadomy granicy 250g - a jest jeszcze jakaś kolejna, która dotyka Pro 3?
P,paw
Niestety waga to największa wada tego drona bo wzrosła względem modelu Mavic 3 do poziomu ponad 900 gram (bodajże 3 Pro waży 960 gram) a to już go klasyfikuje w zupełnie innej kategorii (C2, A2). CO się z tym wiąże? ano szereg problemów i niepotrzebnych formalności...zapomnij, że nim legalnie bez tony dokumentów polecisz w mieście.
pawel.guraj
16-05-2023, 10:21
Niestety waga to największa wada tego drona bo wzrosła względem modelu Mavic 3 do poziomu ponad 900 gram (bodajże 3 Pro waży 960 gram) a to już go klasyfikuje w zupełnie innej kategorii (C2, A2). CO się z tym wiąże? ano szereg problemów i niepotrzebnych formalności...zapomnij, że nim legalnie bez tony dokumentów polecisz w mieście.
O kurczę widzisz, to nie zdawałem sobie sprawy z tego że granica C2, A2 jest na 900g... No to rączej nie ma opcji...
p,paw
O kurczę widzisz, to nie zdawałem sobie sprawy z tego że granica C2, A2 jest na 900g... No to rączej nie ma opcji...
p,paw
Też się nad nim zastanawiałem ale bez sensu w przypadku niekomercyjnego użytkowania. Mini 3 Pro starczy bądź jak chcesz lepiej zwykły Mavic 3 i masz po problemie.
pawel.guraj
16-05-2023, 10:54
Też się nad nim zastanawiałem ale bez sensu w przypadku niekomercyjnego użytkowania. Mini 3 Pro starczy bądź jak chcesz lepiej zwykły Mavic 3 i masz po problemie.
Gadałem właśnie z kumplem z roboty - on ma Mavica IR - 950g. Ma C2/A2 - mówi że to jest proste do zdania i w sumie to nie ma jakieś większych problemów z lataniem (oczywiście nie w Wawie)...
p,paw
wszystko jest dla ludzi, Maviki Pro też ludzie kupują i latają, to nie jest tak, że się nie da :)
pytanie jak bardzo Ci zależy
Gadałem właśnie z kumplem z roboty - on ma Mavica IR - 950g. Ma C2/A2 - mówi że to jest proste do zdania i w sumie to nie ma jakieś większych problemów z lataniem (oczywiście nie w Wawie)...
p,paw
Proste nie do końca i nie zawsze dostajesz zgodę no chyba, że chcesz latać na "przypał" co też jakby nie jest złe :mrgreen:
--- Kolejny post ---
wszystko jest dla ludzi, Maviki Pro też ludzie kupują i latają, to nie jest tak, że się nie da :)
pytanie jak bardzo Ci zależy
Tak ale Mavic 3 Pro już niestety waży nieco za dużo i chcąc legalnie latać właśnie na tym poziomie zaczynają się problemy. Owszem można wyjąc drona, zrobić check ina i mieć wye...ne :roll:
Przemek_PC
16-05-2023, 11:37
Tabelkahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230516/ff2efc019e472e3943e405285238d153.jpg
Marek Kowal
16-05-2023, 12:33
Paweł, mz wystarczy Ci mini 3 pro lub Air 2S lepszy do foto.
Sam mam od 2 lat mini 2 i jak na razie nie czuje potrzeby zmiany.
Dronem głównie filmuje i to tylko w FHD, zdjęcia przy dobrym świetle są na poziomie kompaktu.
Latając bez czujników i trybów autonomicznych, przynajmniej nauczyłem się trochę latać.
ps: rozwaliłem "tylko" jednego, w razie zakupu "care" jest niezbędny.
pozdr,MK.
pawel.guraj
16-05-2023, 13:35
Paweł, mz wystarczy Ci mini 3 pro lub Air 2S lepszy do foto.
Sam mam od 2 lat mini 2 i jak na razie nie czuje potrzeby zmiany.
Dronem głównie filmuje i to tylko w FHD, zdjęcia przy dobrym świetle są na poziomie kompaktu.
Latając bez czujników i trybów autonomicznych, przynajmniej nauczyłem się trochę latać.
ps: rozwaliłem "tylko" jednego, w razie zakupu "care" jest niezbędny.
pozdr,MK.
No to muszę pomyśleć. Przestałem trochę to śledzić, miałem pierwszego Air'a i to co oferował w zakresie foto niestety nie spełniało moich oczekiwań co do jakości.
p,paw
kto może niech rusza zad na jakiś pagórkowaty teren wiejski :) rok temu pamiętam też między Lublinem a Kazimierzem było przepigmej :) poniżej kawałek za Maczugą Herkulesa, screen z 4k
12807
Fajnie na polach ale u mnie od czasu jak się chce wybrać na rzepak to słońca brak. Jednak no byłem wiadomo :lol:
12808
czadowo :D
kolejne dni na Słowacji pod Tatrami może coś się uda :)
czadowo :D
kolejne dni na Słowacji pod Tatrami może coś się uda :)
Zazdro :) Czekam na foty!
Dronowałem dziś Kazurkę o zachodzie słońca... i co, to samo co z gopro - okazało się, że DJI sam czasem resetuje ustawienia. JPG to się z tego tylko do kosza nadają, miałem nadzieję na fajne panoramki, siadam do kompa a tam RAWów niet. Nosz k$%^*
Dronowałem dziś Kazurkę o zachodzie słońca... i co, to samo co z gopro - okazało się, że DJI sam czasem resetuje ustawienia. JPG to się z tego tylko do kosza nadają, miałem nadzieję na fajne panoramki, siadam do kompa a tam RAWów niet. Nosz k$%^*
A to ci peszek :roll:
Wrzucam coś z miasta :mrgreen:
13195
Kazurka by the sunset
13208
13209
A to ci peszek :roll:
Wrzucam coś z miasta :mrgreen:
Z jakiego miasta?! Toż to wieś Lublin :mrgreen:
Coś ten dron wieczorem potrafi, ale to już na granicy używalności, do pół godz. po zachodze słonca (a były chmury, więc przy bezchmurnym niebie byłoby lepiej). Nie mam szczęścia do fot w mieście, zawsze trafię w chmury, a chciałem oświetlone ładnie wieżowce... może kiedyś się uda :)
14156
14157
14158
Odkopię temat i wrzucę co nieco :)
Mazury, sierpień 2024, nie pamiętam już co to za miejscowość..
19611
19612
Wisła w Warszawie, luty 2025:
19613
19614
Odkopię temat i wrzucę co nieco :)
Mazury, sierpień 2024, nie pamiętam już co to za miejscowość..
19611
19612
Obiektyw Google podpowiada, że Ryn
Sprawdziłem juz na Stravie jak jechałem, to drugie to Mikołajki, a to pierwsze dalej nie wiem, może i Ryn :)
https://cittaslowpolska.pl/en/miasta/ryn-2/
Pierwsze zdjęcie w lewym górnym rogu i Twoje prawy dolny róg - 3 budynki i jeden z fotomodelką. To to samo miejsce.