Zobacz pełną wersję : lustrzanka manualna - jaka?
chcialbym sobie kupic jakas manualna lustrzanke - taka z duzym "fun factor", bo dla przyjemnosci focenia, do wrzucenia w plecak na spacer rodzinny itd. itp. chcialbym posluchac propozycji osob, ktore tego rodzaju sprzetu uzywaja, co jest warte uwagi...
co chcialbym:
- dobrze lezacy w rece korpus z duzym, jasnym celownikiem.
- precyzyjny swiatlomierz. byloby super jakby mial spot, ale z centralnie wazonym dam sobie tez rade (poki co w EOS-ie 500 daje rade tym naswietlic negatyw)
- dokupic sobie do tego 50/1.4, potem ew. jakies 24mm albo 28mm
- mozliwie tanio. w normalny plener i tak tego nie wezme, a ze poza tym robie malo zdjec, to szkoda mi wydawac duzo na zwykla radoche
- bedzie glownie robil negatywy, zwlaszcza czarno-biale. slajd tez, ale to nie jest priorytet
- manual i priorytet przeslony
z tego co widze po Allegro, z manualnych lustrzanek najciekawsze cenowo sa Canony FD, bo ceny obiektywow sa wyraznie nizsze niz konkurencja.
z drugiej strony, najwiekszy wypas stanowia Olympusy OM. przy czym korpusy nie sa drogie (wypasiony OM2n kosztuje raptem 250zl), ale za to koszmarnie droga optyka.
trzecia opcja o jakiej mysle, jest jakis Pentax na gwint M42. szkla jakies mam (35, 50, 135), latwo zapne, a jak kupie 50/1.4 to mi sie w EOS-ie przyda... moze w ta strone pojsc? cenowo chyba najtaniej...
myk z obiektywami przejdzie tez w OM, bo sa do tego przejsciowki na EOS. pewnie drogie, ale jesli optyka wypas to moge przemyslec...
nie myslalem o Nikonach ani Minoltach ze wzgledu na ceny. jednak wyraznie drozsze niz ww. pomysly.
prosze o opinie uzytkowe z takiego sprzetu i podpowiedzi co warto wziac? z gory dzieki
Nie wiem, czy Ci to spasuje, ale jako ciekawostka:
http://www.szwayko2.republika.pl/warsztat/EFM/EFM.html
jest to jakis pomysl.
to o co mi glownie chodzi, to w miare tanio podpiac jakies 50/1.4 do korpusu ktory daje frajde i dobra matowke :) w tym wypadku oznaczaloby to zakup Takumara...
Ja bym celował w jakiegoś OM, bądź w canona fd. OM - świetny system, z canonów fd możesz kupić na przykląd f-1 --> a to pancerny korpus. :)
Albo jakąś fujicę... optykę to podobno fuji produkuje/produkowało najlepszą ze wszystkich.
o tutaj masz z adapterem m42: http://www.allegro.pl/item108299543_fujica_ax_1_ob_x_fujinon_1_9_50_adap ter_42_mm.html
Albo takie pudełeczko: http://www.allegro.pl/item109928124_flexaret_vi_firmy_meopta.html ;)
mysle, ze w tym wypadku przede wszystkim zastanow sie w jaki system optyki chcesz wejsc. body sobie juz do tego dobierzesz...
m42 - duzo optyki, choc cena obecnie nieadekwatna
fd - optyki mniej, ceny jak na jakosc bardzo dobre
Pentax Super A/Super Program
Ja bym celował w jakiegoś OM, bądź w canona fd. OM - świetny system
wiem, mialem to w lapie. wstyd mi bylo potem w dziurke od klucza 10D zagladac :)
z canonów fd możesz kupić na przykląd f-1 --> a to pancerny korpus. :)
tanio!!!! :)
Albo jakąś fujicę... optykę to podobno fuji produkuje/produkowało najlepszą ze wszystkich.
o tutaj masz z adapterem m42: http://www.allegro.pl/item108299543_fujica_ax_1_ob_x_fujinon_1_9_50_adap ter_42_mm.html
no nie powiem, fajne to. i tanie. to mi sie podoba calkiem...
mysle, ze w tym wypadku przede wszystkim zastanow sie w jaki system optyki chcesz wejsc. body sobie juz do tego dobierzesz...
m42 - duzo optyki, choc cena obecnie nieadekwatna
fd - optyki mniej, ceny jak na jakosc bardzo dobre
Bardzo słuszna sugestia.
Dlatego właśnie wyciągnałem tego EF-M, bo wtedy mamy manuala, a nie musimy wchodzić w żaden dodatkowy system :-)
nie mysle o tym w kategoriach docelowego, systemowego sprzetu. chce kupic aparat i szklo "spacerowe" 50/1.4 niskim kosztem, i takie zeby sprawialo frajde robienia zdjec i zeby szklo "spiewalo" na odbitkach
jaki to system jest mi w tym przypadku kompletnie szajsegal. przede wszystkim cena i fun-factor. a jesli bedzie mial mozliwosc podpiecia szkiel do EOS-a tanim kosztem to dodatkowa zaleta.
aha... no i ten nieszczesny swiatlomierz. mam wlasna, "rodowa" Praktike VLC2 i foci sie tym dobrze, ale naswietla zle. byc moze migawka ma rozrzut, byc moze swiatlomierz jest wyrobiony, ale w porownaniu z kliszami z EOS-a 500 te z Praktiki wygladaja zle a wrecz bardzo zle. nie z mojej winy, bo jakos tym moim plastikowym canonowskim szajsem sobie radze z pomiarem ;)
ef-m jest ciezko dostac. ja bym celowal w takim wypadku w system FD i kupil Canona A-1 z 50/1.4...
dobry fun-factor ma tez kombinacja srednioformatowy tlr + swiatlomiarka :) start66/flexaret/yashicamat + leningrad/weimarlux/swierdlowsk i do przodu... (o ile ktos lubi patrzec w kominek)
ef-m bym nie brał z prostej przyczyny (będąc takim akustykiem :) ):
ma to być sprzet jeśli rozumiem, który można z powodzeniem wrzucić luzem do torby i nic mu się nie stanie.
A do ef-m by musiał brać któreś ze szkieł które używa na codzień do fotografowania tego "ważniejszego" - w plenerkach. a żeby to się nei zniszczyło to torba foto itd...
wrzucić luzem do torby i nic mu się nie stanie.
ja to chyba kupie kolejna praktice b100 :) bo to swietny aparat! dobry swiatlomierz, priorytet przyslony i... jest MALUTKI. jak canonet w sumie!
A ja bym chyba poważnie łykał którąś fujicę. Zwłaszcza za taką cenę..a szkła fuji to legendarne są... (tylko ich malutko :) )
Zakładając, że nie jest warto zainwestować w średni format. :D
Albo takiego hiciorka:
http://allegro.pl/item110126344_yashica_gs.html
zaczyna robic sie OTowo, zaraz wpadna mody i nas przywolaja do porzadku, ale co tam ;)
no wiesz autor chcial cos lekkiego, na spacery, to albo lekki tlr (yashica mat), albo jakis dalmierzyk: stara iskra (piekne szkielko ma), tudziez moskwa, a jak ktos ma portfel gruby to fuji [marzenie], ewentualnie jesli masz portfel niczym dwie walizki, to mamiya 6 i nie ma bata! 8)
a tak poza marzeniami, to pozostaje pentacon six, od ktorego noszenia dostaje skoliozy :)
ef-m jest ciezko dostac. ja bym celowal w takim wypadku w system FD i kupil Canona A-1 z 50/1.4...
tez sie w tym kierunku zapatruje. chyba ze mi bozia z nieba kasa sypnie na OM-a 2 :)
dobry fun-factor ma tez kombinacja srednioformatowy tlr + swiatlomiarka :) start66/flexaret/yashicamat + leningrad/weimarlux/swierdlowsk i do przodu... (o ile ktos lubi patrzec w kominek)
lubiec lubie (do VLC2 mam kominek), ale ta kombinacja nie daje mi zadnych szans z dzieckiem. zanim cokolwiek ustawie pedrak zdarzy na wlasnym brzuchy przepelznac pol pokoju :) z wbudowanym swiatlomierzem jednak latwiej ;)
i bez tekstow o otworku, ze GO nieskonczona i nie ma problemu z AF, byle z ekspozycja trafic :)
nie pisalem, ze musi byc lekkie :)
a ten dalmierzyk Yashiki bardzo fajny. z tym obiektywem przy foceniu ludzi nie ma problemu z roznica miedzy wizjerem a osia obiektywu. a ciche dzialanie (zakladam, ze jak na dalmierz przystalo jest cichutki) i specyficzne rysowanie takich konstrukcji... jestem za :)
a przy tym niepozorny wyglad, ktorym latwo sciemniac, ze sie jest kompletnym amatorem...
dobrze kombinujesz adamek! coraz bardziej mi sie to podoba :)
stdanielo
14-06-2006, 16:07
Ja mam 27-letniego OM-2 i na nic go nie zamienię, uważam, że jest to najlepszy z moich aparatów, 350D nawet mu do pięt nie dorasta, i pewnie mu za jakieś 2-3 lata padnie migawka, a w olku jakieś 2 lata temu wymieniłem uszczelnienia i pewnie posłuży mi kolejne 27 lat, jak jeszcze będą negatywy produkować. Co do cen optyki do OM-a to nie zrażaj się, ZUIKO są warte każdej złotówki, a za grosze dostaniesz Tokiny, Vivitary czy Sigmy, które są o niebo lepsze niż ich elektroniczne współczesne odpowiedniki.
Bierz OM-a. ;)
polecam się na przyszłość. :)
a tymczasem brykam przed telewizor - bo tu już 3:0 ;)
zaraz tam otworku, z fiszaja go :) zenitar to chyba ma nieskonczonosc od 0,4m czy jakos tak ;) odpada problem ustawiania ostrosci...
a. jezeli juz mowa o takich teges, to moze jednak canonet qlIII 17? malutki, cichy, dobre szklo (choc yashica gsn ma lepsze) - jasne i ostre... czego chciec wiecej od spacerniaka?;)
zaraz tam otworku, z fiszaja go :) zenitar to chyba ma nieskonczonosc od 0,4m czy jakos tak ;) odpada problem ustawiania ostrosci...
jakby Ci to delikatnie powiedziec... na moj osobisty smak kapke nie teges z perspektywa przy zdjeciach ludzi. owszem, lubie moje dziecko z bliska i ultra-szerokim katem, ale sa pewne granice (analogowe 20mm) :)
a. jezeli juz mowa o takich teges, to moze jednak canonet qlIII 17? malutki, cichy, dobre szklo (choc yashica gsn ma lepsze) - jasne i ostre... czego chciec wiecej od spacerniaka?;)
a zerkne. chyba faktycznie w tym kierunku cos pokombinuje...
przepraszam, ze 3 watek pod rzad, ale panowie tak szybko odpisujecie, ze nie nadazam. mialem taka gske i bardzo sobie chwalilem, ale jest duza (wieksza od canoneta, czy nawet praktici serii B) i ciezka (jak wyzej), za to szklo... :roll: sprzedalem za 200zl dokladnie
lubiec lubie (do VLC2 mam kominek), ale ta kombinacja nie daje mi zadnych szans z dzieckiem. zanim cokolwiek ustawie pedrak zdarzy na wlasnym brzuchy przepelznac pol pokoju :) z wbudowanym swiatlomierzem jednak latwiej ;)
akustyk, to ty tego manuala do dziecka szukasz?? :shock:
przecież dziecko (szczeg. własne) to najtrudniejszy temat! :twisted:
(przy nim niczym są te różne sporty, samoloty, rajdy itp. itd.)
wiem co mówię 8-)
więc powinieneś się raczej kierować w stronę jakiejś "jedynki" z szybkim AF 8 kl/sek z niskimi szumami na ISO 1600 plus lens 50mm f/1.0 USM najlepiej (ew. 50/f1.4) (dla FF oczywiście) i do tego szybkie karty tak minimum 4GB - to może kilka fajnych fotek własnego dziecka ci wyjdzie ;)
a co do tematu: jak bym miał taki problem (a w zasadzie chęć) to bez dwóch znań kultowa konkurencja: Nikon FM-2 (lub zbliżony).
Akustyk, ja to wszystko lacznie z super matowka w eos-ie 600 znalazlem, body za 250 zl, nowa matowka z "klinami" za 50 zl, tylko jeszcze czyszczenie migawki - kolejne 200 zl i za 450 zl ma sie niezniszczalne body na kolejna dekade...
pozdrawiam
krzysiek
no mam ta Fujike AX-1 co adamek polecal. celownik wbija w krzeslo. spokojnie 2x wiekszy niz w 10D, az wstyd w tamta dziurke od klucza patrzec :)
jutro idzie rolka testowa Konika. a potem Profoto i "coco-jumbo i do przodu"...
jest git :)
No to po ptokach... Ja bym wzial Contaxa, zwlaszcza ze bez problemu mozna podpinac szkla M42...
akustyk: a jak ona jest duża? Zda się być "małym aparatem" ?
No to po ptokach... Ja bym wzial Contaxa, zwlaszcza ze bez problemu mozna podpinac szkla M42...
noł problem, jak mawiali starozytni Indianie. mam do niej adapter M42->XFuji wiec bez problemu szkielka banglaja z pomiarem roboczym :)
akustyk: a jak ona jest duża? Zda się być "małym aparatem" ?
malutka. porowujac z tym co znam - mniej wiecej gabarytow Praktiki VLC, z troszke grubszym i lepiej wyprofilowanym uchwytem (Praktika jest bardzo kanciasta). w porownaniu do EOS-a 500 (do 300 tez sie bedzie odnosic) wezsza, z odrobinke wyzszym body (subiektywnie).
za to wizjer... z Praktika nawet nie porownuje, ale EOS 500 to przy Fujice malenstwo... to naprawde jest 92% pokrycia kadru i powiekszenie az x0.98. tego nie da sie opisac. jak ktos widzial ktoregos Olympusa OM to to jest to wrazenie... "o kurna jaki ekran" :)
zeby zwizualizowac posiadaczom 10D/20D/30D - jak sie zestawi dwa takie celowniki wzdluz dluzszej krawedzi to mniej wiecej jest celownik Fujiki. chyba bardziej mniej niz wiecej :)
posiadaczom trabantow nawet nie wizualizuje... cos jak zabrac oko od 35mm i zajrzec w sredni ;)
to naprawde jest 92% pokrycia kadru i powiekszenie az x0.98. tego nie da sie opisac. jak ktos widzial ktoregos Olympusa OM to to jest to wrazenie... "o kurna jaki ekran" :)
A ja nie wiem czy to by mi pasowało. Po takiej matówce trzeba się rozglądać na boki aby sprawdzić kadr :)
Moim zdaniem FD i tak maja jasniejsza matowke.
Na bagnet X trudno kupic obiektywy poza standardowym 1.6/50.
A najlepsza jest AX-5 :-) a nie AX-1, na ebay powyzej 100 EUR w dobrym stanie.
Trzeba bylo brac T-90, na M42 tez swietnie dziala, a zawsze to CANON :-)
Nie wiem, czy Ci to spasuje, ale jako ciekawostka:
http://www.szwayko2.republika.pl/warsztat/EFM/EFM.html
OT
fajna strona generalnie
czy taki węzyk http://www.szwayko2.republika.pl/warsztat/wezykeos/wezykeos.html bedzie pasował również do 300d? (wiem, wiem nie jest wylistowany ale może ktos pominął)
Tomasz1972
06-07-2006, 12:25
OT
fajna strona generalnie
czy taki węzyk http://www.szwayko2.republika.pl/warsztat/wezykeos/wezykeos.html bedzie pasował również do 300d? (wiem, wiem nie jest wylistowany ale może ktos pominął)
Powinien działać .Ten sam wężyk pasuje do : Canon EOS: 300, 300V, 30/33, 30V/33V, 300D, 350D
Moim zdaniem FD i tak maja jasniejsza matowke.
Na bagnet X trudno kupic obiektywy poza standardowym 1.6/50.
A najlepsza jest AX-5 :-) a nie AX-1, na ebay powyzej 100 EUR w dobrym stanie.
Trzeba bylo brac T-90, na M42 tez swietnie dziala, a zawsze to CANON :-)
wiem, ale ja potrzebowalem cos bardzo prostego. a obiektywy, jak napisalem, to nie problem. mam do tego przejsciowke na M42 wiec rownolegle ze standardem moge sobie nosic Sonnara, czy Mira. 100€ to nie jest wielkie halo, ale 150zl spokojnie mi odpowiada.
co do matowki to sie nie wypowiadam, bo nie widzialem Canonow na FD. moze byc racja, bo ta w Fujice bardzo jasna nie jest. co niejako z fizyki wynika...
tak czy siak - za drobne pieniadze mam fajny aparat. i tyle mnie interesuje :)