Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1d x / 1dx ii

marcin_t
24-02-2023, 21:05
Czołem,
focę śluby - całym pyskiem.
Pracuję na 5div i jestem szczęśliwy ale od tego roku będzie na nim pracowała żonka, co oznacza, że potrzebuję coś dla siebie.
Nie chcę bezlusterkowców.
Chcę 1dx mark i lub ii. Najlepiej 1dx, bo w cenie ii mam dwa 1dx.
I teraz powód dla którego pozwoliłem sobie na stworzenie nowego wątku.
Po obszernej lekturze treści i oglądanych zdjęć znalazłem na optycznych kilka opinii, że aparat nie radzi sobie w warunkach weselnych/koncertowych. Myślę, że nie ma sensu, bym teraz opisywał, z czego Ci fotografowie nie byli zadowoleni tylko zadam moje kluczowe pytanie:

CZY NA TYM FORUM SA OSOBY, KTÓRE FOCĄ ŚLUBY LUB KONCERTY NA 1DX? Lub 1d xii?
CZY JESTEŚCIE ZADOWOLENI Z PRACY TYCH APARATÓW?

Z góry dzięki za pomoc w temacie.

Marcin

adawro
24-02-2023, 22:00
Powiem tak: mam praktykę w używaniu aparatów EOS 500N, 50E, 50D, 5DmkII 1DX, oraz R5.
Do bardzo dynamicznych akcji nadal wolę 1DX zamiast R5. Utrafić odpowiednio twarze wirującej pary w tańcu łatwiej jest 1DX. Niby można walić seriami R5 ale to wcale nie jest tak różowo. Po prostu czuć, że tzw. shutter lag jest najkrótszy w 1DX. Obecnie wybieram częściej R5 ale głównie dlatego, ze mniejsza waga wygrywa.

marcin_t
24-02-2023, 22:46
mega dzięki za odpowiedź!
Cieszę się, że potwierdzasz dobrego aefa.
To co mnie trochę martwi - choć jakoś ciężko mi w to uwierzyć - to kilka razy zetknąłem się z komentarzami tego typu:

"Duży problem ma ze szczegółami na ISO 5000 i wyżej, wyłącznie w kolorze czerwonym. Praktycznie nie do odczytania, jedna wielka plama."

Czyli kolor czerwony przy wyższym iso i ogólnie jakieś kłopoty kolorystyczne przy złożoności różnych świateł przy wyższym iso czyli w standardowych warunkach pracy weselnej.
Spotkałeś się z czymś takim?

Powiem tak: mam praktykę w używaniu aparatów EOS 500N, 50E, 50D, 5DmkII 1DX, oraz R5.
Do bardzo dynamicznych akcji nadal wolę 1DX zamiast R5. Utrafić odpowiednio twarze wirującej pary w tańcu łatwiej jest 1DX. Niby można walić seriami R5 ale to wcale nie jest tak różowo. Po prostu czuć, że tzw. shutter lag jest najkrótszy w 1DX. Obecnie wybieram częściej R5 ale głównie dlatego, ze mniejsza waga wygrywa.

Nozanu
25-02-2023, 13:46
mega dzięki za odpowiedź!
Cieszę się, że potwierdzasz dobrego aefa.
To co mnie trochę martwi - choć jakoś ciężko mi w to uwierzyć - to kilka razy zetknąłem się z komentarzami tego typu:

"Duży problem ma ze szczegółami na ISO 5000 i wyżej, wyłącznie w kolorze czerwonym. Praktycznie nie do odczytania, jedna wielka plama."

Czyli kolor czerwony przy wyższym iso i ogólnie jakieś kłopoty kolorystyczne przy złożoności różnych świateł przy wyższym iso czyli w standardowych warunkach pracy weselnej.
Spotkałeś się z czymś takim?

Kolor czerwony podbijają sporo powłoki Sigmy. O ile w Nikonie brakuje czerwieni więc Sigmy są ok. to w Canonie jak dla mnie Sigmy właśnie z powodu tych "plam czerwieni" są bee.

marcin_t
27-02-2023, 13:00
Kolor czerwony podbijają sporo powłoki Sigmy. O ile w Nikonie brakuje czerwieni więc Sigmy są ok. to w Canonie jak dla mnie Sigmy właśnie z powodu tych "plam czerwieni" są bee.

Oki, dzięki za info :)

Makudonarudo
28-02-2023, 09:46
Jedną z wad jedynek to głośność.
Robiłem 1d2, 1d3, 1ds2. Nie wiem jak w serii dx ale kłapanie lustra jest bardzo głośne.
Nawet tzw cicha migawka jest dosyć głośna.
A w cichym kościele to może rzucać się w ... ucho.
Więc jak dyskrecja jest potrzebna to radziłbym gdzieś "przesłuchać" głośność jedynki i zdecydować czy jest akceptowalna do kościołów.

marcin_t
03-03-2023, 11:59
super, dzięki za info!
Rozumiem, że w 1dx II jest już ciszej?

--- Kolejny post ---

Jedną z wad jedynek to głośność.
Robiłem 1d2, 1d3, 1ds2. Nie wiem jak w serii dx ale kłapanie lustra jest bardzo głośne.
Nawet tzw cicha migawka jest dosyć głośna.
A w cichym kościele to może rzucać się w ... ucho.
Więc jak dyskrecja jest potrzebna to radziłbym gdzieś "przesłuchać" głośność jedynki i zdecydować czy jest akceptowalna do kościołów.

mkamelg
03-03-2023, 17:10
Przewiń sobie poniższy filmik na 0:59 i uruchom go od tego momentu, a otrzymasz odpowiedź na swoje pytanie:

https://www.youtube.com/watch?v=PttnyZ2VxKw