Zobacz pełną wersję : 80d ustawienia pod JPGI.
belmondo81
09-02-2023, 00:45
Witam. Jestem początkujący i mam pytanie jakie ustawienia zrobić w 80d aby ładne jpg wychodziły z puszki. Nie chce się bawić w RAW-y. Dzięki za Ew. Info i pomoc.
Od wielu lat na rożnych body Canona mam ustawione Picture Style
kontrast +1
nasycenie +1
wyostrzanie mam prawie na maksa.
Takie JPG-i mi odpowiadają.
belmondo81
09-02-2023, 10:13
Dzięki.Ustawiłem RAW i JPG jako zapis.Nie chcę raw porzucać bo ...no właśnie zajdzie potrzeba edycji ładnego zdjęcia i klapa.Dużo nauki przede mną,ale małymi krokami i treningiem dam radę.
kontrast +1
nasycenie +1
Z ciekawości, jak szacujesz:
1. Ile zdjęć rodzinnych (%) musisz edytować z RAWa, a dla ilu wystarczy JPG+PictureStyle?
2. Analogicznie dla zdjęć lotniczych?
zdRAWki
Dzięki.Ustawiłem RAW i JPG jako zapis.Nie chcę raw porzucać bo ...no właśnie zajdzie potrzeba edycji ładnego zdjęcia i klapa.Dużo nauki przede mną,ale małymi krokami i treningiem dam radę.
Słuszne. Mam podwójny zapis na każdym aparacie, jaki by mi z ręce wpadł.
Np teraz z śnieżną zimę JA UWAŻAM za konieczne czasem pokręcić suwakami nad RAW, "coś" na śniegu się naświetla źle.
Z drugiej strony 80% jakie dotrą do mopcih znajomych to JPG z aparatu. Miewam albo profil "vivid" (lekkie podbicie koloru / kontrastu), albo (dosć rzadko) mono z filtrem pomarańczowym i kontrastem
Wyczuwam w twoim pytaniu oczekiwanie prawie-niemożliwego (przy oczekiwaniu wyższej jakości)
Można się nastawić na 100% JPG, są tacy fotografowie, ale jak widze goście używają korekt podczas zdjęcia, "histogramu w prawo" na bezlusterkowcach itd..
Więc jeśli pytając o JPG oczekujesz jeszcze automatu, to nie do końca.
Inny obszar na RAW to w złych warunkach i nocne. Żeby oddać nastrój, i nie mieć szumu, trzeba naświetlić obficie, i w obróbce RAW obniżyć ekspozycję dla klimatu zdjęcia.
--- Kolejny post ---
Polecam (nie przestrasz się, że dużo o micro 4/3)
https://www.youtube.com/watch?v=3F2d-qUxvGg
Z ciekawości, jak szacujesz:
1. Ile zdjęć rodzinnych (%) musisz edytować z RAWa, a dla ilu wystarczy JPG+PictureStyle?
2. Analogicznie dla zdjęć lotniczych?
zdRAWki
Jeśli chodzi o zdjęcia samolotów, to praktycznie każde, które publikuje w dedykowanej galerii edytuję gruntownie z RAW, a że jest to hobby i nie mam ciśnienia z czasem, to robię to wtedy kiedy najdzie mnie ochota (mam całą masę RAW-ów z 10 lat, które czekają na taką ochotę.
Większość zdjęć domowych - wystarcza mi JPG, czasem jakieś drobne "proste" edycje ale to już z JPG. Tak czy siak zawsze mam też RAW, potem w selekcji większość RAW ląduje w koszu, a zostają pojedyncze wybrane. Samoloty robię tylko w RAW. Jakbym miał ocenić % to tak z 10% zdjęć domowych obrabiam gruntownie.
belmondo81
09-02-2023, 12:38
rodzinne 40 proc.,teren 20 proc, lotnicze 10 proc a 30 to nie wiem.Zawodowo nie zajmuję się foto, na naukę programów typu Lr nie mam czasu.Chcę mieć ładne zdjęcia, możliwie jak najlepsze z aparatu.W skrócie.Wyciągam aparat robię ładne zdjęcia i tyle powinno mnie interesować.Czy da się to osiągnąć tylko w JPG?? i z 80d?.
Przemek_PC
09-02-2023, 12:55
Może w takim razie dobry smartfon? On zrobi całą robotę za Ciebie. Stwierdzenia "nie mam czasu na naukę obróbki zdjęć" oraz "chce mieć ładne zdjęcia z lustrzanki" niestety kłócą się ze sobą.
rodzinne 40 proc.,teren 20 proc, lotnicze 10 proc a 30 to nie wiem.Zawodowo nie zajmuję się foto, na naukę programów typu Lr nie mam czasu.Chcę mieć ładne zdjęcia, możliwie jak najlepsze z aparatu.W skrócie.Wyciągam aparat robię ładne zdjęcia i tyle powinno mnie interesować.Czy da się to osiągnąć tylko w JPG?? i z 80d?.
Ładne to jest pojęcie dość względne. Najwięcej ładnych zdjęć robię smartfonem. Byłem niedawno tydzień czasu na feriach. Oczywiście, jak zawsze zabrałem sprzęt, nosiłem w plecaku, a i tak 95% zdjęć w ferie zrobiłem smartfonem. Żona znów się ze mnie nabija, że plecak foto to noszę chyba tylko dla szpanu :roll:
Co do Twojego pytania - oczywiście da się zrobić ładne zdjęcia tylko JPG :)
belmondo81
09-02-2023, 13:11
Może w takim razie dobry smartfon? On zrobi całą robotę za Ciebie. Stwierdzenia "nie mam czasu na naukę obróbki zdjęć" oraz "chce mieć ładne zdjęcia z lustrzanki" niestety kłócą się ze sobą.
Napiszę precyzyjniej.Chcę robić ładne zdjęcia ale nie chcę spędzać zbyt wiele czasu nas nauką programu itp.Zależy mi na możliwie ładnych JPG.mam ustawione to i to.
--- Kolejny post ---
Ładne to jest pojęcie dość względne. Najwięcej ładnych zdjęć robię smartfonem. Byłem niedawno tydzień czasu na feriach. Oczywiście, jak zawsze zabrałem sprzęt, nosiłem w plecaku, a i tak 95% zdjęć w ferie zrobiłem smartfonem. Żona znów się ze mnie nabija, że plecak foto to noszę chyba tylko dla szpanu :roll:
Co do Twojego pytania - oczywiście da się zrobić ładne zdjęcia tylko JPG :)
Zostaję też przy RAW jednak.Obawiam się jednak długich czasów spędzonych przed komputerem.Coś za coś.
Przemek_PC
09-02-2023, 13:21
Typowy workflow przy obróbce zdjęcia to:
1. Balans bieli (dwa suwaczki)
2. Kadrowanie (jeden chwyt myszką)
3. Jasność/kontrast (dwa suwaczki) albo precyzyjniej zakres tonalny (cztery suwaczki)
4. Nasycenie barw (jeden suwaczek)
5. Odszumianie, wyostrzanie, winieta, korekta obiektywu to dodatkowe kroki wedle potrzeb.
Na jedno zdjęcie potrzeba około minuty może dwóch minut. Kluczem do sukcesu jest zastanowienie się przed naciśnięciem spustu czy rzeczywiście to zdjęcie chce zrobić. Trzaskanie tysiąca zdjęć a później siedzenie przed monitorem i wybieranie tych wartych obróbki jest czasochłonne.
Co do braku wolnego czasu to polecam pozbyć się telewizora. Od kiedy go nie mam mam tyle wolnego czasu...
Makudonarudo
09-02-2023, 15:41
ładne - to pojęcie względne.
Dla jednego ładne jest jedno a brzydkie drugie.
Docelowo i tak będziesz MUSIAŁ przetestować RÓŻNE ustawienia aby przynajmniej mieć ŚWIADOMOSĆ jak te różnice mogą wyglądać.
Bo co z tego że ktoś poda że ostrość ma być np 5 jak nie wiesz jak wygląda zdjęcie na 1 czy na 10?
Więc przynajmniej jednego rawa i tak MUSIZ zrobić - i dopiero na nim możesz eksperymentować:
powywoływać np dla ostrości 1,3,5,7,9 (tak - 5 wywołań tylko dla suwaczka ostrości) aby zobaczyć różnicę.
Potem to samo z saturacją
Dalej z tonem koloru
Następnie z kontrastem.
U mnie kontrast raczej jest na zero, ewentualnie +/- 1. To samo z tonem czy saturacją - też co najwyżej korekta tylko o jeden punkt.
Za to z ostrością to różnie.
Na starszych aparatach używałem nawet 6 czy 7.
A r6 potrafi tak przeostrzyć że 3 czy 4 jest wystarczające.
Do tego te tryby predefiniowane typu portret/auto itd.
Pierwotnie dałem portret bo robię głównie ludzi - ale r6 robił takie dziwne rzeczy ze zdjęciem że po analizach przestawiłem na auto.
Tak więc to trzeba samemu przeklikać aby w ogóle wiedzieć co może być zrobione lepiej na zdjęciu.
Jeśli chodzi o zdjęcia samolotów, to praktycznie każde, które publikuje w dedykowanej galerii edytuję gruntownie z RAW, a że jest to hobby i nie mam ciśnienia z czasem, to robię to wtedy kiedy najdzie mnie ochota (mam całą masę RAW-ów z 10 lat, które czekają na taką ochotę.
Większość zdjęć domowych - wystarcza mi JPG, czasem jakieś drobne "proste" edycje ale to już z JPG. Tak czy siak zawsze mam też RAW, potem w selekcji większość RAW ląduje w koszu, a zostają pojedyncze wybrane. Samoloty robię tylko w RAW. Jakbym miał ocenić % to tak z 10% zdjęć domowych obrabiam gruntownie.
Dzięki, tak sądziłem, że będzie większość lotniczych i ułamek rodzinych w RAW
Witam. Jestem początkujący i mam pytanie jakie ustawienia zrobić w 80d aby ładne jpg wychodziły z puszki. Nie chce się bawić w RAW-y. Dzięki za Ew. Info i pomoc.
Proszę zerknij właśnie w galerie np. Bangi - tam masz w "portretach" jego zdjęcia "rodzinne" (JPG z PictureStyle) a w "galeriach użytkowników" masz lotnicze (tam, gdzie się ostro zajmuje zdjęciami).
Ja robię praktycznie same rodzinne i zarówno w 80D (miałem, się popsuł), jak w RP (mam obecnie) robię zasadniczno w JPG - nie mam gdzie edytować RAW.
zdRAWki
belmondo81
09-02-2023, 20:19
Raw to jednak raw, miałem dzisiaj czas i C1 nawet strasznie prześwietlone zdjęcia ratuje. Temat do zamknięcia.
--- Kolejny post ---
kontrast +1
nasycenie +1
Wszedłem w ustawienia picture style i mam tak: uzytkownika1-siła-precyzja-próg-ton koloru itp. Ci dokładnie mam zmienić.
belmondo81
09-02-2023, 23:47
Ja mam tak:
10548
10549
Dziękuję Ci bardzo.Ja czytam książkę i jestem na zdjęciach sportowych i panningu.
Napiszę precyzyjniej.Chcę robić ładne zdjęcia ale nie chcę spędzać zbyt wiele czasu nas nauką programu itp.Zależy mi na możliwie ładnych JPG.mam ustawione to i to.
Zostaję też przy RAW jednak.Obawiam się jednak długich czasów spędzonych przed komputerem.Coś za coś.
Nie demonizujmy tej obróbki:
1. Robisz RAWy z wybranym stylem.
2. Otwierasz w DPP - widoczne są w tym stylu - jak JPG
3. Robisz korektę wybranej fotki, reprezentatywnej dla jakiejś grupy - robisz copy recipe.
4. Zaznaczasz tą grupę i robisz Paste recipe - wywołują się jak to wybrane.
5. Robisz Batch process i wypuszczasz JPG-i w wybranej rozdzielczości.
To są minuty a masz jakieś panowanie nad obróbką.
Wybitnymi przeciwwskazaniami do robienia zdjęć w jpg są konieczność panowania nad balansem bieli na bieżąco i robienie zdjęć o dużym kontraście. Łatwiej jest ustawić właściwy balans bieli w RAW oraz obrabiać cienie i światła. Tak, jak napisał marfot, kopiowanie ustawień z jednego pliku i przenoszenie ich na inne zdjęcia oraz późniejsze wywoływanie wsadowe wszystkich plików znacznie automatyzują obróbkę.
belmondo81
10-02-2023, 00:11
3. Robisz korektę wybranej fotki, reprezentatywnej dla jakiejś grupy - robisz copy recipe.
DPP jest po angielsku,obecnie siedzę na tutorialach z C1 i coś z tego wychodzi mi. Ogromne możliwości są na plikach RAW i to mnie mobilizuje do nauki.
belmondo81
10-02-2023, 00:51
Jednak ten DPP daje radę. Oglądam i ta korekta obiektywów robi robotę.
Proszę zerknij właśnie w galerie np. Bangi - tam masz w "portretach" jego zdjęcia "rodzinne" (JPG z PictureStyle) a w "galeriach użytkowników" masz lotnicze (tam, gdzie się ostro zajmuje zdjęciami).
Akurat na CB wszystkie zdjęcia mniej lub bardziej obrobione z RAW.
belmondo81
10-02-2023, 14:32
Akurat na CB wszystkie zdjęcia mniej lub bardziej obrobione z RAW.
Posiadam C1 wersja trial i mam pytanie czy DPP mi wystarczy w zupełności?. Wolałbym dołożyć do jakiegoś szkła niż bulić za program dla zawodowców.
Nie wiem jak dla zawodowców , ale dla amatora DPP jest wystarczające. Niżej zamieszczam link do instrukcji obsługi, warto się zapoznać. Sam zacząłem bawić się różnymi programami i w końcu zostawiłem sobie DPP żeby nie mieszać. Aha , jakiś czas temu pojawił się na forum wątek odnośnie darmowego dostępu do programu Luminar AI. Też fajna zabawka :) To jednak dodatek. Sam DPP na początek.
https://cam.start.canon/pl/S002/manual/html/UG-04_EditImage_0040.html Link do instrukcji obsługi DPP