Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Photoshop - brak równych krawędzi

becik23
08-02-2023, 20:22
Hej, mam takie problem- znika mi równa linia/krawędź na zdjęciach po ich otwarciu w photoshopie. Gdy obraz zbliżam- wtedy jest oki. Najbardziej to widać na gładkich brzegach- zaznaczyłam to na zdjeciach poniżej. Czy macie pomysł jak to naprawić?
1050910510

adawro
09-02-2023, 12:23
Temat stary jak świat grafiki komputerowej.
Przy szybkich algorytmach skalujących obraz takie efekty występują. Lekarstwem jest włączanie opcji antyaliasingu dla wyświetlania obrazu na ekranie.
Ale nie wiem, jak to się robi w Photoszopie.
Np w IrfanView jest coś takiego jak "Use Resample function (slower but better quality"

cosinus
12-02-2023, 12:11
Temat stary jak świat grafiki komputerowej.
Przy szybkich algorytmach skalujących obraz takie efekty występują. Lekarstwem jest włączanie opcji antyaliasingu dla wyświetlania obrazu na ekranie.

Tak by robił naiwny studencki algorytm. Zaskoczyło mnie, że z profesjopnalnej stajni w ogóle PS takie coś wypuścił.
Chyba że becik23 robiłeś obrót (najgorsze są małe obroty) albo prostowanie architektury (co tu oczywiście nie zachodzi) z już zmniejszonego obrazka.

adawro
22-02-2023, 11:13
Tak by robił naiwny studencki algorytm. Zaskoczyło mnie, że z profesjopnalnej stajni w ogóle PS takie coś wypuścił.
Chyba że becik23 robiłeś obrót (najgorsze są małe obroty) albo prostowanie architektury (co tu oczywiście nie zachodzi) z już zmniejszonego obrazka.

Zawsze są dwa bieguny szybko ale brzydko i wolno ale ładnie.

Jeszcze mnie tak naszło, ze może ustawienia sterownika karty graficznej są zmienione. Jeśli Fotoszop korzysta z akceleracji, to może całą robotę podglądu zwala na kartę graficzną.

atsf
22-02-2023, 14:53
Hej, mam takie problem- znika mi równa linia/krawędź na zdjęciach po ich otwarciu w photoshopie. Gdy obraz zbliżam- wtedy jest oki. Najbardziej to widać na gładkich brzegach- zaznaczyłam to na zdjeciach poniżej. Czy macie pomysł jak to naprawić?
1050910510

Sprawdź w Preferencjach Photoshopa, jak masz ustawioną opcję interpolacji. Jeśli będzie "bicubic" (dwusześcienna), to powinno być Ok, a jak jest inna, to się będą działy takie rzeczy.