PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie w Świnoujsciu na szybkie zdjęcia?

Fotofil
27-01-2023, 23:52
Dobry wieczór. Jest tu ktoś ze Świnoujścia kto podpowie mi gdzie pójść na szybkie foto w Świnoujściu? Przyjechałem wczoraj i będę jeszcze przez weekend 28-29 01. 20023. Co warto zobaczyć? Gdzie pójść na krótki fotospacer żeby zabrać do domu do Gdańska parę pamiątkowych zdjęć?

atsf
28-01-2023, 01:00
Dobry wieczór. Jest tu ktoś ze Świnoujścia kto podpowie mi gdzie pójść na szybkie foto w Świnoujściu? Przyjechałem wczoraj i będę jeszcze przez weekend 28-29 01. 20023. Co warto zobaczyć? Gdzie pójść na krótki fotospacer żeby zabrać do domu do Gdańska parę pamiątkowych zdjęć?

Szczerze mówiąc nie wiem, ale jest pewna metoda: fotografuj cokolwiek, a jak się ktoś będzie pytał, gdzie to było robione, to z dumą odpowiesz, że w Świnoujściu, Panie! ;)

cauchy
28-01-2023, 01:50
Jestes zmotoryzowany? Moze warto pojechac nad zalew szczecinski na bieliki? Internety mowia o przystanku Dziewoklicz na Miedzyodrzu.

W samym Świno kojarzę fajny park, sporo umocnien wojennych oraz… posągi Moai niczym z Wyspy Wielkanocnej. No i latarnia, samo morze jeśli trafi się fajny zachód slonca.

Fotofil
28-01-2023, 08:13
Szczerze mówiąc nie wiem, ale jest pewna metoda: fotografuj cokolwiek, a jak się ktoś będzie pytał, gdzie to było robione, to z dumą odpowiesz, że w Świnoujściu, Panie! ;)
Dobry pomysł ?
Ja już z dumą odpowiadam znajomym którzy do moje dzwonią, ze jestem w Świnoujściu ?

--- Kolejny post ---

Jestes zmotoryzowany? Moze warto pojechac nad zalew szczecinski na bieliki? Internety mowia o przystanku Dziewoklicz na Miedzyodrzu.

W samym Świno kojarzę fajny park, sporo umocnien wojennych oraz… posągi Moai niczym z Wyspy Wielkanocnej. No i latarnia, samo morze jeśli trafi się fajny zachód slonca.

Jestem zmotoryzowany, ale nie będę miał aż tyle czasu, żeby gdzieś jechać. Myślałem bardziej o jakimś krótkim popołudniowym plenerku. Poza tym mam za krótki obiektyw na orły i inne dinozaury ?

cybulski
28-01-2023, 08:39
Alhbeck, Heringsdorf jest ciekawszy do szybkiego foto skoro masz weekend.

Fotofil
28-01-2023, 08:53
Alhbeck, Heringsdorf jest ciekawszy do szybkiego foto skoro masz weekend.

Bylem tam wczoraj ?

cybulski
28-01-2023, 09:02
Bylem tam wczoraj ������

Z rana polecam kupić bułki ze śledziem i z "matiasem", smakuje wyśmienicie jeśli lubisz śledzia, pycha :)
Mnie te dwa miasteczka zajęły prawie cały dzień na łażeniu uliczkami i w strefie nadmorskiej, tylko że ja piechotą szedłem ze Świnoujścia aż do Heringsdorfu, ścieżką spacerowo-rowerową (pierwsza równoległa do morza), schodząc raz na jakiś czas nad morze, racząc się pifkiem w międzyczasie :) Latem jest na pewno ciekawiej i więcej się dzieje.

cauchy
28-01-2023, 09:34
Parę lat temu zrobiłem na rowerze trasę od Lubeki do Stralsund, 4 dni, fantastyczne warunki, jak widzę można by jeszcze pociagnac do samego Świno, tylko wtedy nie było czasu. A w PL jak ręką uciął konczy się trasa na kolarkę, a zaczyna na gravela/mtb [emoji1787]

Fotofil
28-01-2023, 09:39
Z rana polecam kupić bułki ze śledziem i z "matiasem", smakuje wyśmienicie jeśli lubisz śledzia, pycha :)
Mnie te dwa miasteczka zajęły prawie cały dzień na łażeniu uliczkami i w strefie nadmorskiej, tylko że ja piechotą szedłem ze Świnoujścia aż do Heringsdorfu, ścieżką spacerowo-rowerową (pierwsza równoległa do morza), schodząc raz na jakiś czas nad morze, racząc się pifkiem w międzyczasie :) Latem jest na pewno ciekawiej i więcej się dzieje.
Pamiętasz gdzie były te śledzie? Narobiłeś mi smaka. Może wrzucisz jakąś mapkę/pinezkę?

cybulski
28-01-2023, 10:11
Pamiętasz gdzie były te śledzie? Narobiłeś mi smaka. Może wrzucisz jakąś mapkę/pinezkę?

To zazwyczaj stoi budka ze sprzedawcą, w Alhbeku przy molo a w Świnoujściu było koło skrzyżowania Promenada/Powstańców Sląskich (https://www.google.pl/maps/@53.9194945,14.2528738,3a,75y,183.01h,79.46t/data=!3m7!1e1!3m5!1suaNUj9z0aielp3JTD26hAg!2e0!6sh ttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DuaNU j9z0aielp3JTD26hAg%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.g ps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D36.210014%26pitch%3 D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?hl=pl) Nie wiem czy po sezonie też są.

tomfoot
28-01-2023, 12:45
A czy w Świnoujściu jest jakiś lokalny legalny przejazd do Niemiec samochodem? Czy trzeba do Kołbaskowa?

cosinus
28-01-2023, 12:48
Stały dylemat pobytu fotografujacych w polularnych miejscach turystycznych.
Powtarzać coś, co wszytscy fotografują (ten wiatrak na końcu falochronu), czy "wyżywać się artystycznie" na ogólnym wybrzeżu morskim, stanie morza.

Wyspa Wolin ma wiele zasobów wewnątrz, lasy, np Lazurowe Jeziorko (chciałbym sobie wyobrazić co z niego fotograficznie wypracuje w zimie), ciekawe brzegi od strony Zalewu a nie morza.
BTW miasto Wolin, połączone koleją ze Ś., wieki tam nie byłem, ale ma potencjał, historyczny most (wspóczlesny w ciągu krajówki też), stare budowle.

Fotofil
28-01-2023, 16:11
A czy w Świnoujściu jest jakiś lokalny legalny przejazd do Niemiec samochodem? Czy trzeba do Kołbaskowa?

Jest. 5 minut i jesteś po złej stronie mocy ?

tomfoot
28-01-2023, 16:23
Jest. 5 minut i jesteś po złej stronie mocy

Dzięki za info. Podjadę zobaczyć co tam w europejskiej części rosji.