Zobacz pełną wersję : Budżetowe (do 1000zł) używane body APSC - jakie?
Przejrzałem dzisiaj zdjęcia jakie robiłem 550D i kurcze APSC daje radę! To było blisko 10 lat temu jak miałem 550D. Pytanie - co można wyhaczyć do 1000zł z body używanego APSC Canona by obrazek był jeszcze lepszy jakościowo od 550D?
To było blisko 10 lat temu jak miałem 550D. Pytanie - co można wyhaczyć do 1000zł z body używanego APSC Canona by obrazek był jeszcze lepszy jakościowo od 550D?
Parafrazując... równie dobrze można A.D. 2023 rozkminiać wybór "lepszego jakościowo" używanego auta sprzed kilku dekad wyłącznie z rodzimego podwórka pomiędzy "polskim" Fiatem 125p, Pobiedą/Warszawą M-20 , czy też Syrenką z 2-cylindrowym, dwusuwowym silnikiem benzynowymo mocy 16,2 kW.
Przejrzałem dzisiaj zdjęcia jakie robiłem 550D i kurcze APSC daje radę! To było blisko 10 lat temu jak miałem 550D. Pytanie - co można wyhaczyć do 1000zł z body używanego APSC Canona by obrazek był jeszcze lepszy jakościowo od 550D?
A ja ostatnio wziąłem się za porządki i archiwizację moich dysków ze zdjęciami z ostatnich 15 lat (zaczynałem od Fiji Finepix 9600, potem C 550d, 60d, 7d następnie 6d, 6d2 i R) i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że nigdy więcej do cropa nie wrócę :) Niemniej powodzenia :)
A ja ostatnio wziąłem się za porządki i archiwizację moich dysków ze zdjęciami z ostatnich 15 lat (zaczynałem od Fiji Finepix 9600, potem C 550d, 60d, 7d następnie 6d, 6d2 i R) i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że nigdy więcej cropa nie wrócę :) Niemniej powodzenia :)
mam podobne zdanie, nie miałem 550D ale miałem 500D i to była tylko i wyłącznie niepotrzebnie wydana kasa - czy 550D nie miało przypadkiem słynnej z obrazowania 18 Megapikselowej matrycy :mrgreen: ?
Równie dobrze można zadekalrowac na odwrót, i to też uprawnione:
Po roku uprawiania, do FF (być może) nie wrócę.
A z całą pewnością: na pewno nie jako system główny - może na środku skali do "plastycznych" zabaw 2-3 stałkami
Odpowiedź właściwa dla jednego może (i zwykle będzie) niewłaściwa dla drugiego
(..) czy 550D nie miało przypadkiem słynnej z obrazowania 18 Megapikselowej matrycy :mrgreen: ?
miał :lol:
Odpowiedź właściwa dla jednego może (i zwykle będzie) niewłaściwa dla drugiego
absolutnie się zgadzam :D
A ja ostatnio wziąłem się za porządki i archiwizację moich dysków ze zdjęciami z ostatnich 15 lat (zaczynałem od Fiji Finepix 9600, potem C 550d, 60d, 7d następnie 6d, 6d2 i R) i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że nigdy więcej do cropa nie wrócę :) Niemniej powodzenia :)
Może robisz lepsze zdjęcia niż 15 lat temu i wpływ aparatu jest trzeciego rzędu.
Wygląda na to, że Twoje doświadczenie odnośnie APS-C sprowadza się do użytkowania lichej matrycy 18Mpx. Ta matryca dawała całkiem przyzwoity JPG przy idealnym naświetleniu i była kompletnie niepodatna na wyciągnięcie czegoś z niej przy obróbce - drewno. Przeskok na ładniutki obrazek z 6D to ogromna przepaść.
Jak ktoś zaczął od 80D to dostawał całkiem zjadliwy obrazek z możliwością poszperania w światłach i cieniach no i ma inne doświadczenia z APS-C.
Myślę, że każde body z matrycą tej generacji (24 Mpx) już się nadaje do wzięcia pod uwagę.
Może robisz lepsze zdjęcia niż 15 lat temu i wpływ aparatu jest trzeciego rzędu.
Na pewno tak i przepaść widzę niesamowitą, ale jednak różnica jakościowa też.
Owszem można zrobić, jak to czasami w innych wątkach toczą się dyskusje, porównanie tej samej sceny zrobionej aps-c i pełną klatką i pokazać, że aps-c da się zrobić takie same zdjęcie, ale jak dla mnie nie tędy droga. Ja np. bardzo dużą różnicę widzę w szczególności w wieczornych /nocnych scenach, czy np. rozdzielczości obrazu i jeszcze kilku innych niuansów.
Zauważyłem to zresztą już dawno, kiedy przesiadałem się z 60d na 6d.