Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Photoshop- zgubiona ostrość

becik23
12-01-2023, 23:30
Hej mam problem w photoshopie. Po otwarciu zdjęcia- jest ono delikatne nieostre, dopiero jak lekko je przybliżę, to widzę ostrość. Macie pomysł czym to może być spowodowane?

atsf
13-01-2023, 00:42
Czy rozdzielczość monitora jest natywna, czyli maksymalna, czy zmniejszona?

becik23
13-01-2023, 01:29
Czy rozdzielczość monitora jest natywna, czyli maksymalna, czy zmniejszona?

jak to sprawdzić? (problem jest tylko w photoshopie)

Bangi
13-01-2023, 10:09
A przy takim nieostrym jaka jest skala zdjęcia? Chodzi mi o % wielkość od oryginału. Czytałem gdzieś kiedyś, że tylko przy okrągłych wartościach nie będzie program rozmywał tego co widzisz, czyli np. 20%, 25%, itd.

bakulik
13-01-2023, 10:32
Bardziej przy 100%, 50%, 25%, 12.5% itd., czyli przy kolejnym zmniejszaniu skali dwukrotnie. Zdjęcie w podglądzie nie jest interpolowane, przynajmniej w tych wersjach PS, z którymi miałem do czynienia, tak właśnie było.

cosinus
13-01-2023, 12:17
Nie twierdzę że w PS, ale w pewnych kontekstach szybka prezentacja dla ludzkich oczu odbywa się z "ekonomicznego" JPG zawartego w RAW, a dopiero do rzeczywistej pracy otwieramy jest pełny nie kastrowany bitmap z RAW.

Tak maja udokomentowane w instrukcjach aparaty, FSViewer w defaultowym ustawieniu (można / trzeba zmieniać ustawienie)

atsf
15-01-2023, 17:09
Nie twierdzę że w PS, ale w pewnych kontekstach szybka prezentacja dla ludzkich oczu odbywa się z "ekonomicznego" JPG zawartego w RAW, a dopiero do rzeczywistej pracy otwieramy jest pełny nie kastrowany bitmap z RAW.

Tak maja udokomentowane w instrukcjach aparaty, FSViewer w defaultowym ustawieniu (można / trzeba zmieniać ustawienie)

W FSIV pełny podgląd RAW otrzymuje się po naciśnięciu klawisza "A", lecz ciągła praca w trybie pełnego podglądu to jest dramat i bez sensu, bo nie uwzględnia żadnej korekty ekspozycji, regulacji kontrastu, profilu barwnego, WB, wyostrzania i odszumiania, a na dodatek idzie to straszliwie wolno. Lepiej używać osadzonego podglądu.

--- Kolejny post ---

jak to sprawdzić? (problem jest tylko w photoshopie)

Kliknij prawym klawiszem na pulpit, to się pokaże opcja "Rozdzielczość ekranu".