PDA

Zobacz pełną wersję : EOS R + adapter

rene
10-01-2023, 10:45
Witam,

Dziękuję za porady w poprzednim wątku (przespane 10 lat), będę się najprawdopodobniej decydował na EOS R + adapter (aby wykorzystać szkła L EF które mam). Czy sądzicie że to dobry wybór, biorąc pod uwagę że chciałbym aparat wykorzystywać do zdjęć studyjnych, reportażu oraz nagrywania video? Cena, zwłaszcza z cashbackiem, wydaje się obecnie fajna.

Dodatkowo pytanie o adapter - warto zainwestować te 250 w adapter z ringiem, czy to mało przydatna fanaberia.

No i pytanie ostatnie - czy do robienia zakupów w PL macie jakiś sklep który rekomendujecie, jeśli chodzi zarówno o ceny jak i podejście do klienta?

Pozdrawiam

marfot
10-01-2023, 11:55
Relacja użyteczności do ceny jest dla R-ki rewelacyjna. Zwłaszcza jak się dobrze kupi.
Adapter z pierścieniem daje "trzecie kółko" nastaw co przy pracy w pełnym manualu (M) jest przydatne.
Poza tym jak dokupisz kiedyś szkło RF to ono już ma ten pierścień i będziesz miał jednolitą obsługę szkieł EF i RF.

Bangi
10-01-2023, 13:00
Sklepy, które są oficjalną dystrybucją Canona nie mają większego znaczenia. Przy większych zakupach czasami warto do nich napisać maila z prośbą o jakiś rabat, czasami się udaje, czasami nie.
Adapter z ringiem warto mieć, ale nie jest to "must have".
R jest OK i jak już napisano, mega opłacalny to jest zakup aktualnie.

mystek
10-01-2023, 16:29
Nagrywanie wideo, ale pod warunkiem, że będzie to full HD 60fps, bo w 4k robi cropa x1,4 czy x1,6 bodajże. W full hd nagrywałem w domu, ciemno było i jakość fajna.

Adapter z ringiem spoko ogólnie, ale pytanie powinieneś zadać sobie samemu, czy przycisków na korpusie ci za mało do ustawień i potrzebujesz tego pierścienia, czy nie. Ja też nad tym się zastanawiałem i kupiłem bez pierścienia. R ma konfigurowalne wszystkie przyciski, więc moim zdaniem - nie potrzeba tego ringu dodatkowo, ale na pewno jest wygodniej.

Ja kupowałem w black friday Rkę w Cewe Fotojoker i dało się dogadać tam z specjalistą od Canona (nie pamiętam, ale chyba miał na imię Sebastian). Piszesz do niego i ugadujecie jakieś rabaty, a najlepiej sobie zadzwonić. Z tym, że aktualne ceny Rki ja wiem czy są zachęcające? Zachęcające to są ceny używek R. Na Allegro jest jedna za 3500zł z przebiegiem 100k.

Poozon
10-01-2023, 23:49
Co do nagrywania wideo: dopiero użycie zewnętrznej nagrywarki daje film 10-bitowy. Dodatkowo efekt galarety przy poruszaniu aparatu w trakcie filmowania daje się mocno we znaki. Z kropem przy 4K da się żyć. Dlatego do wideo nie polecam tego aparatu. Chyba że użyjesz zewnętrznej nagrywarki i będziesz nim operował tak aby efekt galarety się nie pojawił. Sam w ten sposób nagrywam wywiady i efekt jest bardzo dobry.
Ale do zdjęć R nadaje się świetnie.

mxw
11-01-2023, 01:25
będę się najprawdopodobniej decydował na EOS R + adapter (aby wykorzystać szkła L EF które mam). Czy sądzicie że to dobry wybór
Koledzy odpisali co do aparatu, natomiast co do szkieł - wykorzystania EF-L na EOS R - to imho dobry pomysł, o ile nie bardzo dobry, biorąc pod uwagę co ostatnio robi Canon z mocowaniem RF i cenami szkieł RF.

Szkła EF (a EF-L szczególnie) działają świetnie z R, jedyny minus to dodatkowy wymiar i waga adaptera, ale dzięki temu masz w gratisie bardziej profi wygląd i lepsze samopoczucie - bo masz wszystko o 2 cm dłuższe. :lol:

warto zainwestować te 250 w adapter z ringiem, czy to mało przydatna fanaberia.
250 ale czego? Funtów? ;)
Powiem tak - masz szkła EF-L - to raczej kupuj adapter(y) oryginalne Canona z uwagi na uszczelnienia.
Sam dość długo używałem adapter viltroxa z pierścieniem, fajna sprawa, złego słowa o nim nie powiem, działał dobrze (na pierścieniu ustawiasz korektę ekspozycji - mega wygodne) (niektórzy ustawiają np. ISO - nie rozumiem po co, skoro do ISO jest osobny przycisk na większości Canonów), ale w końcu trochę mi przeszkadzał brak uszczelek (body niby uszczelnione, szkła L niby uszczelnione (uwaga: nie wszystkie), a pierścień nie), więc ostatecznie kupiłem dwa razy droższy oryginał bez pierścienia - i canon oczywiście siedzi lepiej, uszczelki są, spokój ducha większy, pierścienia trochę brakuje, ale da się żyć. A viltrox pewnie pójdzie na sprzedaż.

Co do polecania sklepu - kupuję większość w lokalnym cyfrowe-pl i generalnie polecam.

wandy
07-06-2024, 20:34
Odświeżę temat :) Pytanie do użytkowników zamienników oryginalnych adapterów er-ek Canona: jakie są Wasze doświadczenia z adapterami innych firm? mxw pisał o Viltrox, a inne?

wandy
13-06-2024, 18:44
Odświeżę temat :) Pytanie do użytkowników zamienników oryginalnych adapterów er-ek Canona: jakie są Wasze doświadczenia z adapterami innych firm? mxw pisał o Viltrox, a inne?

No ludzie! No dejcież spokój! Takie wsparcie, że mała głowa...:) Wszyscy na forum używają oryginałów? Nikt nie podłącza przez zamienniki...?

marfot
13-06-2024, 19:17
Wszyscy na forum używają oryginałów? Nikt nie podłącza przez zamienniki...?

Jest chyba wyraźny podział na tych, którzy zaczęli od oryginału i tych którzy przeszli na oryginał dopiero po posmakowaniu zamiennika :lol:
Poza tym akurat R był sprzedawany w komplecie z oryginałem i mało kto musiał testować zamiennik.

Nozanu
13-06-2024, 19:24
Temat adapterów jest dość oczywisty, orginał to brak problemów.
Zamienniki to wielka niewiadoma jaki egzemplarz Ci się trafi i ile problemów będzie. Jeśli jedziesz po taniości z lekkim obiektywem, można ryzykować. Mając profesjonalne, ciężkie szkła bądź długie teleobiektywy zamienniki są raczej na pewno za słabe.
Kupiłem komplet adapterów do macro za kilkadziesiąt zł i są do niczego nie byłem w stanie tym nic zrobić.
Droższe kupiłem za kilkaset zł typ MEKE są śliczne, przenoszą dobrze sygnał na stykach, chociaż minimalnie obiektyw się rusza na boki, jednak wadą jest tani i mięki stop metalu z którego wykonany jest bagnet. Jest on tylko poniklowany grubą warstwą która wykrusza się i odpada z bagnetu tworząc zadziory i skrobie przy zakładaniu po puszce i obiektywach. Tak wygląda oszczędność, niestety. Jeśli nie szkoda Ci sprzętu lub nie będziesz tym kręcił to bierz zamienniki.

marfot
13-06-2024, 19:50
Kupiłem komplet adapterów do macro za kilkadziesiąt zł i są do niczego nie byłem w stanie tym nic zrobić.

A ja kupiłem pierścienie pośrednie Viltroxa za 280 zł i mają ogromny luz.

mxw
13-06-2024, 22:11
Oryginalne adaptery Canon EF-EOS-R z pierścieniem lub bez widzę czasami na Amazon.pl w całkiem niezłych promocjach - można trafić za pół ceny.

mystek
14-06-2024, 10:17
Tak, ostatnio był po 405zł na Amazonie. Z ringiem nadal jest po 600zł aktualnie.

wandy
14-06-2024, 21:24
Serdeczne dzięki! Rady były bardzo pomocne; ewidentnie - oryginał :)

mxw
23-06-2024, 00:04
Dziś widzę adapter Canona z ringiem (oryginał) na amazonie za 489,00 zł. Kiedyś płaciłem nieco ponad 500 za zwykły bez ringu.

https://www.amazon.pl/gp/product/B07H5R764K/

Co ciekawe, adaper bez ringu jest niedostępny.

cybulski
30-06-2024, 06:25
Kupiłem, dziękuje za linka. Wolę mieć dwie przelotki z ringiem i to w tej cenie niż bez.

Dziś widzę adapter Canona z ringiem (oryginał) na amazonie za 489,00 zł. Kiedyś płaciłem nieco ponad 500 za zwykły bez ringu.

https://www.amazon.pl/gp/product/B07H5R764K/

Co ciekawe, adaper bez ringu jest niedostępny.

Jeszcze raz dziękuję.

mirror
30-06-2024, 21:27
ja też kiedys zapłacilem ponad 500 za zwykły, przy tej cenie będę miał drugi - również dziękuję za info.

--- Kolejny post ---

A ja kupiłem pierścienie pośrednie Viltroxa za 280 zł i mają ogromny luz.

to standard chyba - ja kupiłem pierścienie fotga po przeczytaniu pozytywnej opinii na forum nikona, to co kupiłem ma luzy wygina sie pod ciężarem obiektywu styki raz działają raz nie, a ostatnio jak zapiąłem to się nie chciał odpiąć :( i cholernie mocno spasowane są ale jednocześnie mają luzy normalnie jak jakiś dualizm korpuskularno falowy - obawiam się że jednak różni użytkownicy mają zdecydowanie różne widzenie jakości i niestety nie mozna kierować sie takimi opiniami (podobnie jest przy zakupie optyki), wcześniej kupiłem pierścienie chińczyka no-name te nie działały wcale, najczęściej nie było kontaktu te odesłałem i dostałem zwrot kasy - już nabyłem doświadczenia (za własną kasę) i jak kupię kolejne to będzie to oryginał :mrgreen: jak mawiają u mnie na wsi biednego nie stać na kupowanie taniochy.

Hubert Multana
01-07-2024, 09:49
Cena świetna, ale użytkowanie tego adaptera jest bardzo niewygodne względem standardowego control ringa na końcu obiektywu.

Bangi
01-07-2024, 10:11
Cena świetna, ale użytkowanie tego adaptera jest bardzo niewygodne względem standardowego control ringa na końcu obiektywu.

To tak sam jak w RF 100-500 gdzie control ring jest na samym początku od strony body i jest to mega niewygodne w praktyce, szczególnie podczas dynamicznych akcji.

mirror
01-07-2024, 17:54

bardziej jako backup go traktuję bo wiszę na tym adapterze i gdyby przestał działać to kaplica, a skoro kosztuje tyle co bez ringa to czemu nie spróbować :), jak kupowałem ten co mam to canon miał jakiś kryzys adapterowy i też o mało co nie kupiłem z ringiem bo byłem pod ścianą załatwiając temat dzień przed wyjazdem, w końcu namierzyłem adapter obdzwaniając wszystkie sklepy u mnie na wsi, ogólnie słabo to wychodziło - kupujesz R5 i biegasz po całej wsi w poszukiwaniu adaptera kupujesz RP i adapter masz w pudełku :mrgreen: - myślałem jeszcze o adapterze z filtrem VND ale jakoś moja krakowska część duszy nie chce nad tym zakupem przejść do porządku dziennego ale nie wykluczam że kiedyś kupię może przy okazji R5II :mrgreen:.

mxw
01-07-2024, 18:01
Kupiłem, dziękuje za linka. Wolę mieć dwie przelotki z ringiem i to w tej cenie niż bez.
Jeszcze raz dziękuję.
You welcome. 8-)
I dzięki za lajki/gwiazdki na moim MM. :D

Nozanu
01-07-2024, 18:36
To tak sam jak w RF 100-500 gdzie control ring jest na samym początku od strony body i jest to mega niewygodne w praktyce, szczególnie podczas dynamicznych akcji.
Przy 100-500 można dołożyć Extender. Właśnie mam dylemat z zakupem x1,4 czy x2. Ktoś w Temacie?

mkamelg
01-07-2024, 20:39
Ten niżej cytowany post podsumowuje ********y wątek dotyczący konwerterów RF opublikowany kilka lat temu na forum CR:

https://www.canonrumors.com/forum/threads/extenders-on-rf-100-500mm-rf-800mm-and-ef-400mm-do-ii.40550/#post-927689

Robiłem różne porównania RF 1.4x i RF 2x na RF 100-500mm i RF 800mm f/11 na R5 i R6. Rzadko używam RF 1.4x na 100-500 na R5, ponieważ bardzo lubię RF 2x. Teraz odkryłem, że 2-krotne przybliżenie do 700 mm przy f/11 jest co najmniej tak samo dobre jak 1,4x przy 700 mm i f/10, które jest tylko o 1/4 stopnia jaśniejsze. Po pomniejszeniu do minimum 600mm daje bardzo dobrą rozdzielczość. Tak więc, jeśli o mnie chodzi, TC 1,4x jest zbędny w przypadku 100-500, jeśli masz 2x. RF 800 mm w R6 jest naprawdę dobry. Chociaż teoretycznie ma taki sam zasięg jak 500 mm w R5, 800 zapewnia lepszą rozdzielczość w R6. A 1,4x na nim przy 1120 mm jest bardzo ładne, bardzo podobne do 100-500 mm + 2x przy 1000 mm na R5.

Nozanu
02-07-2024, 10:03
Ten niżej cytowany post podsumowuje ********y wątek dotyczący konwerterów RF opublikowany kilka lat temu na forum CR:

https://www.canonrumors.com/forum/threads/extenders-on-rf-100-500mm-rf-800mm-and-ef-400mm-do-ii.40550/#post-927689

Dzięki . Coraz bardziej przekonuję się do x2. Gdzieś wyczytałem że przy gęstości pikseli w R5 zysk kończy się na x1,4 i stosowanie x2 już nic nie poprawia. Ale może chodzi tu też o stabilizację jak piszą.
Ja mam R6 więc x2 jest ok. (jeszcze mam R6).